1. Markten Live
 2. Live blog

Reuzen trekken Bel 20 in het bad

Het bericht dat de nieuwe Italiaanse regering de ECB om een kwijtschelding van 250 miljard euro schulden zou vragen doet de banken rood kleuren. KBC schuift 2 procent onderuit. De Franse nutsgigant Engie struikelt door een adviesverlaging.
 • Stijgers en dalers

  Europa gaat rusten met een lichte winst. De Bel 20 sluit een half procent lager af.

  Grootste stijgers van Brussel:

  - 2Valorise: +13,5%

  - Jensen Group: +6%

  - IBA: +5,3%

  Grootste daler van Brussel:

  - Qrf: -6,6%

  - Connect Group: -4,6%

  - Texaf: -3,6%

 • Spenderende consument houdt Macy's overeind

  De Amerikaanse winkelketen Macy's stijgt 10 procent. Met een omzetstijging van 4,2 procent verblufte de keten Wall Street dat slechts een toename van 1,4 procent verwachtte. Ook de rest van het jaar oogt goed. Macy's mikt op een winststijging voor 2018 van 3,75 dollar tot 3,95 dollar per aandeel. 

  Net als zijn soortgenoten was Macy's een aantal jaar op de dool door de opmars van ecommerce en wijzigende consumentenvoorkeuren. Sinds 2015 sloot de winkelketen 100 winkels en gingen duizenden banen teloor. 

  Maar een sterke consument brengt Macy's er terug bovenop. Door de belastingverlaging steeg de koopkracht van de Amerikaan en die laat het geld opnieuw rollen. Het is het tweede kwartaal op rij dat de omzet stijgt bij Macy's. 

 • Turkse lira herstelt lichtjes

  De Turkse lira herstelt driekwart van een procent tot 5,22 per euro. Het herstel is relatief. Op vijf jaar is de munt ruim gehalveerd tegenover de euro. Beleggers besloten wat lira’s in te slaan na bemoedigende woorden van de Turkse centrale bank. ‘We houden de markten in het oog en zullen de noodzakelijke stappen zetten’, klonk het in een bericht op haar website. 

  Ook de Turkse beurs spint er goed garen uit. De beurs van Istanbul wint 0,8 procent. Ook dat is relatief. Sinds begin dit jaar kreeg de nationale BIST100-index een klap van 11 procent. In euro werden Turkse aandelen dit jaar 22 procent minder waard. 

  De Turkse gouverneur Murat Cetinkaya heeft vandaag een ontmoeting met president Recep Erdogan. Volgens een bron gaat de ontmoeting niet over het monetaire beleid, maar over de inspanningen van Turkije om de handel met Iran een boost te geven. 

  De aankondiging van Erdogan eerder deze week om na de verkiezingen van volgende maand een grotere verantwoordelijkheid te spelen in het monetaire beleid hebben beleggers de kast opgejaagd. Volgens experten heeft Turkije een renteverhoging nodig van 2 procentpunten om het vertrouwen in de lira te herstellen. ‘De woorden van de centrale bank zullen nu snel moeten gevolgd worden door daden’, zei Rabo-strateeg Piotr Matys aan Bloomberg.

 • Bel 20: kneusje van Europa

  De Brusselse index presteert dit jaar consistent slechter dan andere Europese indexen. Ook vandaag is de Bel 20 een van de enige dalers in Europa. Sinds het jaarbegin verloor de Bel 20 3 procent van haar waarde. Kwakkelende aandelen zoals Bpost, Ontex en ABInbev liggen aan de basis van de slechte prestatie. De Bel 20 is ook een vrij beperkte index waardoor extreme prestaties minder worden afgevlakt.

  De Portugese beurs is dit jaar de beste van de klas met een beursrendement van 9,6 procent. Italië volgt op korte afstand met 9 procent.

  Het volledige rijtje:

  -Stoxx Europe 600: +1,06%

  -Eurostoxx 50: +1,64%

  -PSI General (Portugal): +9,64%

  -FTSE MIB (Italië): +9,01%

  -CAC40 (Frankrijk): +4,77%

  -AEX (Nederland): +3,74%

  -IBEX 35 (Spanje): +0,74%

  -FTSE 100 (Verenigd Koninkrijk): +0,65%

  -Dax (Duitsland): +0,55%

  -Bel 20: -3,01%

 • ABInbev-bestuurder koopt aandelen bij

  De holding MHT Benefit van het Braziliaans bestuurslid Herman Telles heeft voor 5,4 miljoen euro aandelen van ABInbev ingekocht. MHT Benefit kocht 67.800 aandelen aan een gemiddelde koers van 79,54 euro.

 • 'Upgrade brengt miljarden naar China'

  De indexsamensteller MSCI maakte gisteren bekend dat hij 234 Chinese A-aandelen opneemt in zijn Emerging Markets index. Die A-aandelen zijn aandelen van Chinese bedrijven die in China noteren in tegenstelling tot Hongkong of de VS. Onder andere Air China, Bank of China en PetroChina maken hun opwachting.

  'De opname van A-aandelen zal de liquiditeit en de balans op de Chinese kapitaalmarkt vergroten,' zegt Raymond Ma, portfolio manager bij Fidelity. 'Nu is het overgrote deel in handen van kleine beleggers. De komst van institutionele beleggers zal de koersevolutie meer in lijn brengen met de fundamentele waarden van de bedrijven.'

  JPMorgan schat dat op korte termijn zowat 50 miljard dollar naar de aandelen zal vloeien. Door de opname in de index moeten veel passieve fondsen die de index volgen, de Chinese aandelen opkopen. 

  ©AFP

 • Reuzen trekken Bel 20 in het bad

  De brede Stoxx Europe 600 staat 0,2 procent in het groen maar de Bel 20 brengt samen met de periferie van de eurozone een smet op het blazoen. De Brusselse index zakt 0,5 procent en dat heeft het te danken aan twee gewichtige reuzen.

  De Franse nutsgigant Engie zakt 3 procent weg. Het aandeel volgt daarmee de trend in Europa, de brede nutssector gaat 1 procent in het rood. De verkooptrend wordt versterkt omdat de Amerikaanse bank Citi de aanbeveling voor Engie verlaagt tot neutraal.

  Het nutsbedrijf stelde gisteren haar kwartaalcijfers voor. De brutobedrijfswinst (ebitda) van Engie steeg in het eerste kwartaal met 3 procent tot 3,2 miljard euro. Op organische basis was er een groei van 6 procent. De sterkste groei realiseerde Engie in thuisland Frankrijk waar de omzet met 10 procent de hoogte in ging.

  Maar tegelijk waarschuwde Engie voor een negatieve impact van een stijgende euro. Bovendien daalden de verkoopprijzen van de nucleaire productie in België.

  De andere molensteen is KBC dat meer dan 2 procent verliest. De financiële sector in Europa verliest 1,5 procent door de paringsdans van eurosceptische partijen in Italië. KBC komt morgen met kwartaalcijfers. De verwachting is dat de Belgische bank kampt met de lage rente.

  De perifere regio in de eurozone is de slechtste presteerder. Italiaanse aandelen verliezen gemiddeld 2 procent. Ook Spaanse en Griekse aandelen gaan vlot een procent lager.

 • KBC en andere banken verslikken zich in Italiaanse plannen

  De banken (-1,5%) zijn vandaag de grootste verliezers in Europa. De reden? Hierzo: de plannen van de Italiaanse regering in wording.

  In Brussel verliest KBC 2,2 procent. Morgen rapporteert de bank en verzekeraar zijn eerstekwartaalcijfers. ING laat 1,4 procent liggen.

  De Europese aandelen noteren gemiddeld vlak. De Brusselse Bel20 verliest door zwaargewichten KBC en ING 0,7 procent.

  De beurs van Milaan krijgt een tik van 2,6 procent. De euro verliest een half procent tot 1,1780 euro.

  Het ontwerpakkoord van de populistische partijen Lega Europa en Vijfsterrenbeweging lijkt te bevestigen dat Italië een serieus probleem kan worden voor de financiële markten en de euro.
  Christopher Dembik
  Macro-econoom van Saxo Bank

 • Wall Street naar vlakke opening

  De futures stabiliseren rond de slotkoersen van gisteren.

  Micron (koopadvies) en Macy (goed kwartaal) zullen ongetwijfeld in trek zijn.

 • Middagoverzicht Brusselse beurs

  Klik hier door naar de belangrijkste stijgers en dalers op Euronext Brussel.

 • Waarom Ageas zakt na een verrassend sterk kwartaal

  Net zoals bij ABN AMRO en ING die eerder een kwartaalupdate gaven vinden analisten de kapitaalbuffer van Ageas  licht ontgoochelend.

  Een kleinere buffer geeft de verzekeraar minder marge om zijn aandeelhouders te verwennen. En dat terwijl beleggers in bank- en verzekeringsaandelen net op die verwennerij inzetten sinds de nieuwe, milde kapitaalregels van het Baselcomité daar ruimte voor hadden gelaten.

  Daarnaast vragen analisten zich af hoe duurzaam de uitzonderlijk sterke winst in Azië is.

 • Qrf op laagste punt sinds beursgang

  De winkelvastgoedgroep noteert vandaag zonder het bruto dividend van 1,35 euro. Het aandeel zou zonder de coupon dus eigenlijk in de lift zitten was het verlies blijft beperkt tot 0,90 euro of 4,3 procent tot 20,20 euro. Enkel Dexia (-5,8%) en Connect Group (-6,4%) zakken vandaag meer.

  QRF verloor deze week al bijna 8 procent en staat nu bijna 5 euro onder de 25 euro waartegen de groep eind 2013 naar de beurs ging. Los van de coupon vecht QRF voor de rechter een dispuut uit met zijn belangrijkste huurder, H&M.

  Die zaak zal wellicht leiden tot een huurprijsverlaging, of in het ergste geval tot stopzettingen. De winkelvastgoedgroep kon vorige week niet anders dan de vijf panden die de Zweedse modeketen huurt, afwaarderen. De nettoactiefwaarde, de graadmeter voor de aandeelhouderswaarde, zakte daardoor naar 23,40 euro per aandeel. Dat is nauwelijks meer dan de startpositie bijna vierenhalf jaar geleden: 22,83 euro.

 • Telenet legt dividend rond oudjaar weer op tafel

  Begin dit jaar liet de televisiegroep  verrassend haar aandeelhouders op hun honger zitten. Eind dit jaar, begin volgend jaar volgt een herkansing.

  Klik hier door naar het interview met topman John Porter waarin hij uithaalt naar de concurrentiewaakhond ('We kunnen nog geen yoghurtwinkel overnemen zonder dat het een jaar lang wordt onderzocht') en Proximus Copymus noemt omdat de groep Telenet na-aapt.

 • Beurs van Milaan kleurt rood door twijfels over schuldenberg

  De rode lantaarn is vandaag voor Milaan. De belangrijkste index zakt 1,6 procent. De rechtspopulistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) zoeken voort naar een akkoord.

  Volgens de Italiaanse pers zouden de twee partijen in hun gezamenlijke programma de Europese Centrale Bank vragen om 250 miljard euro van de Italiaanse overheidsschuld kwijt te schelden.

  Een woordvoerder van de Liga ontkende dat en verklaarde dat de twee partijen willen dat de door de ECB ingekochte schuld niet wordt opgenomen in de berekeningen die bepalen of een land zich aan het stabiliteitspact houdt.

  Ondanks de ontkenning zit de Italiaanse langetermijnrente 8 basispunten in de lift tot 2,026 procent.

 • Degroof Petercam trekt koersdoel Elia 5 euro op

  Elia herhaalde vanmorgen zijn jaardoelstellingen in een kwartaalupdate die traditioneel geen cijfers bevat: in België een rendement in lijn met 2017, in Duitsland een rendement op eigen vermogen tussen 10 en 12 procent. 

  Degroof Petercam ziet geen reden om zijn verwachtingen aan te passen. 'Maar door het belang in het Duitse 50Hertz op te trekken van 60 tot 80 procent overstijgen de Duitse activiteiten de Belgische. We switchen daarom de risicovrije rente in ons model van de Belgische naar de (lagere) Duitse langetermijnrente. En de risicopremie zakte vorige maand van 7,87 tot 7,57 procent.'

  Door die twee aanpassingen in het model stijgt het koersdoel van 52 naar 57 euro. Het koopadvies wordt herhaald.

 • Sofina bouwt belang in Ipsos af

  De holding Sofina heeft gisteren 1,2 miljoen Ipsos-aandelen verkocht tegen 28,7 euro per aandeel.

  Daardoor zakt Sofina's belang in de Franse marktonderzoeker van 7 tot 4,3 procent, goed voor 1,9 miljoen aandelen. Ipsos hoort niet tot Sofina's belangrijkste participaties, het bedrijf vertegenwoordigde voor de verkoop slechts 1,4 procent van de netto intrinsieke waarde (NAV) van de holding.

  De verkoop gebeurde via een private plaatsing bij institutionele investeerders.

  Het overzicht van beursgenoteerde bedrijven in de portefeuille van Sofina. ©KBC Securities

 • Aandeelhouders Gener8 stemmen op 11 juni

  De aandeelhouders van Gener8 Maritime zullen op 11 juni tijdens een bijzondere ondernemingsraad stemmen over de geplande fusie met Euronav . Bij een positieve uitkomst - een gewone meerderheid volstaat - kan de in december aangekondigde deal doorgaan en wordt Gener8 een volledige dochteronderneming van Euronav.

  Bij Euronav is de goedkeuring van de aandeelhouders niet vereist. De raad van bestuur heeft de overname van Gener8 unaniem goedgekeurd. De aandeelhouders zullen na het voltrekken van de fusie circa 72 procent van het aandelenkapitaal bezitten, de aandeelhouders van Gener8 circa 28 procent.

  Door de overname van Gener8 zal Euronav de grootste onafhankelijke tankerrederij in de wereld worden met een vloot van 75 tankers waaronder 43 VLCC's (supertankers van 200.000-320.000 ton) en 28 Suezmax tankers (120.000-200.000 ton). De nieuwe entiteit zal een schuldgraad hebben van minder dan 50 procent en over meer dan 800 miljoen dollar aan kasmiddelen beschikken.

  De Fraternity, een Suezmax tanker uit 2009 van Euronav ©Euronav

 • Ageas: eenmalig of duurzaam?

  Uiteindelijk reageert het aandeel Ageas vrij koeltjes op de beter dan verwachte resultaten, met een winst(je) van 1,1 procent naar 45,10 euro. Onlogisch is dat niet. De verzekeraar heeft er al een stevige rit opzitten en bij 45 euro noteert het aandeel dichtst tegen de hoogste koers sinds 2008 en de implosie van de juridische voorloper Fortis.

  Dat is één factor die het beleggersenthousiasme vrij koeltjes houdt. De andere is de hamvraag hoe duurzaam de sterke prestatie in het eerste kwartaal was. ING-analist Albert Ploegh stipt aan dat de groep flink wat eenmalige meerwaarden naar boven pompte: 103 miljoen euro, waarvan73 miljoen in België en 25 miljoen in Azië. Zelf had de analist op 60 miljoen gerekend. 

  De analist vraagt zich hoe duurzaam de uitzonderlijk sterke winst in Azië is. Ploegh: 'De Aziatische nettowinst van 124 miljoen euro, tegenover de verwachte 66 miljoen, wordt verklaard door 25 miljoen euro meerwaarde op aandelen, gunstige rente-evoluties en lagere commerciële kosten als gevolg van lagere productieniveaus, jaar op jaar minus 11 procent, door de veranderde regelgeving'. Het is nog onduidelijk hoe lang die laatste trend kan duren. 

 • KBC Securities krikt koersdoel Ageas op

  Na de sterker dan verhoopte resultaten verhoogt KBC Securities het koersdoel voor Ageas  tot 44 euro. Maar dat is nog altijd net onder de huidige koers, zodat het advies 'houden' blijft. 'Uitstekend kwartaal in Azië', merkt de (nieuwe) Ageas-analist Jason Kalamboussis op.  'Elke hint dat die sterke prestatie duurzaam is kan tot hogere analistenprognoses leiden, aangezien ze uiteindelijk in hogere kapitaalbuffers zou resulteren'. 

 • Jensen krabbelt wat overeind

  Topman Jesper Jensen van Jensen-Group relativeerde gisteren op de jaarvergadering de mokerslag voor 'zijn' aandeel en ook beleggers lijken wat milder gestemd deze ochtend: het aandeel van de specialist in industriële wasmachines trekt 3,6 procent hoger naar 39,90 euro. 

 • Ageas helpt Bel20 richting nulpunt

  De sterke resultaten van Ageas helpen de verzkeraar 1,6 procent hoger naar 45,19 euro. En die klim helpt ook de Bel20 nipt in de plus. 

 • Handel in Celyad geschorst

  De handel in Celyad blijft geschorst tot er een mededeling is over de private plaatsing, laat beurswaakhond FSMA weten. 

 • Start met de handrem op voor Europese beurzen

  Afgaand op de indexfutures, zullen de Europese beurzen in neutraal starten. De Bel20 en de Euro Stoxx50 zouden bij de openingsbel zo'n 0,2 procent lager noteren. 

 • Na Argentinië en Turkije ligt ook Indonesië in de vuurlinie

  Nu de Amerikaanse tienjaarsrente met 3,06 procent op het hoogste peil in zeven jaar staat en de meest liquide belegging ter wereld - schuldpapier van Uncle Sam - weer rendeert, verliezen beleggers hun appetijt voor meer risicovolle opkomende markten. Na Argentinië en Turkije raakt nu ook in Indonesië in de vuurline. De lokale munt, de roepie, staat op het laagste peil sinds 2015 tegenover de dollar. 

 • China dopeert winst Ageas

  Ageas puurde uit zijn kernactiviteit, verzekeren, over het eerste kwartaal 299 miljoen euro nettowinst. Dat is niet alleen een forse 35 procent meer dan vorig jaar, maar ook ruim meer dan de 201 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Door nieuwe strengere regels voor de sector lijkt de Chinese dochter China Taping Life marktaandeel gewonnen te hebben.  

 • Stijgende Amerikaanse rente weegt op Aziatische markten

  Met een Amerikaanse tienjaarsrente op 3,06 procent, het hoogste peil sinds 2011, is de stemming op de Aziatische markten deze ochtend veeleer somber. Ook de (weerom) dreigende taal uit Noord-Korea helpt niet echt. 

 • Option en KKO: even geduld, aub

  We zijn intussen 16 mei. Het jaar is bijna halverwege en de uiterste deadline voor publicatie van het jaarverslag per 31 december (30 april) is dik twee weken verstreken.

  En nog altijd zijn de kwakkelende technologiegroep Option en de even kwakkelende plantageholding KKO er nog niet in geslaagd dat jaarverslag te publiceren, herinnert waakhond FSMA in een waarschuwing. Over beide probleemgevallen leest u hier meer

 • Celyad klopt aan bij (sommige) beleggers

  Ergens is het best een verrassing gelet op de zwakke koersevolutie de jongste maanden: Celyad klopt aan bij de belegger. Niet bij elke belegger, wel. Zoals (helaas) vaak in de biotechnologie het bedrijf na de recente remonte van de beurskoers snel schakelen door bij enkele grote beleggers geld op te halen.

  De specialist in kankertherapieën wil 2 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat is bijna een vijfde van het aantal aandelen dat nu uitstaat en zal dus tot een verwatering van de bestaande (kleine) beleggers leiden. 

 • Ageas opent de boeken

  Goedemorgen! Straks krijgen we de resultaten van Ageas  , één van de laatste Bel20'ers die een update geeft over het eerste kwartaal. de analistenconsensus rekent voor de verzekeringspoot op 201 miljoen euro nettowinst in het eerste kwartaal, minder dan de 222 miljoen een jaar eerder. Dat is vooral omdat de tak levensverzekeringen vorig jaar in België fors meerwaarden realiseerde op vastgoed, nu wschl minder.

  Dankzij kleiner verlies op de 'algemene rekening' - zeg maar de restcategorie waar de Fortis-erfenis nog zit - zou de globale nettowinst wel toenemen, van 110 naar 147 miljoen.

  De belangrijkste vraag dit jaar is alleszins of er een uitkoop komt van het minderheidsbelang van 25 procent dat BNP Paribas nog in AG Insurance heeft. Recent opperden analisten twijfel of de kapitaalpositie van Ageas zo'n uitkoop - die de winst per aandeel potentieel stevig kan opkrikken - nog wel toelaat. 

  ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content