1. Markten Live
 2. Live blog

Rode beurzen door vrees voor lagere bedrijfsresultaten

Twijfels over een Amerikaanse renteverlaging en een winstalarm van BASF duwden dinsdag de beurzen lager. In de Bel20 kregen de cyclische aandelen en de banken ervan langs. Ontex veerde op door overnamespeculatie.
 • Tot morgen!

  We sluiten onze live blog voor vandaag en zien u graag morgen vanaf 7 uur terug. De markten kijken dan vooral uit naar de toelichting die Fed-voorzitter Jerome Powell over het monetair beleid zal geven in het Amerikaanse Congres.

   WOENSDAG 10 JULI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Inflatie juni, 03.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt in commissie van het Huis van Afgevaardigden, 16.00 uur
  • Federal Reserve: notulen vergadering van 19 juni , 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.
  • Tessenderlo Group: buitengewone algemene vergadering, 10.30 uur
 • Atenor koopt helft Luxemburgs project

  Atenor gaat met een 'eersteklas Luxemburgse speler' een 50/50 partnerschap aan om een project in Esch-sur-Alzette aan te kopen en te realiseren. Het wordt een project voor gemengd gebruik met meer dan 350 wooneenheden, winkels, restaurants en kantoren. Atenor maakt geen financiële details bekend.

 • Aedifica koopt nog eens drie zorgvastgoedsites in Nederland

  Aedifica breidt zijn Nederlandse portefeuille verder uit. In Apeldoorn verwerft het vastgoedbedrijf een woonzorgcentrum voor 10 miljoen euro. In Roermond legt Aedifica 12 miljoen euro op tafel voor twee zorgvastgoedsites die in de loop van 2020 zullen herontwikkeld worden. Voor alle drie de gebouwen bedraagt het initieel brutohuurrendement circa 6 procent.

  Aedifica krijgt ook een rustoord in Ottery St Mary (VK) opgeleverd, evenals een zorgresidentie in Leusden (Nederland). To slot zijn de opschortende voorwaarden vervuld voor de acquisitie van vier zorgvastgoedsites in Duitsland, een totale investering van 40 miljoen euro.

 • Europese beurzen sluiten met matige verliezen

  De EuroStoxx50 eindigde 0,4 procent lager. De winstwaarschuwing van BASF zinderde na in tal van sectoren.

  In Brussel bedroeg het verlies van de Bel20 0,6 procent. De druk kwam vooral van cyclische aandelen als Aperam (-4,5%) en Solvay (-1,7%). Ook de bankaandelen kregen er stevig van langs: KBC eindigde 1,7 procent lager, ING 0,8 procent. Ontex (+4,15%) profiteerde van overnamespeculatie.

 • Barclays knipt in koersdoel Ontex – 2

  We hebben het rapportje van Barclays over Ontex in handen gekregen. Een belangrijke reden voor het lagere koersdoel is dat de visibiliteit op de resultaten van Ontex erg laag is. Ontex geeft wel een guidance maar die is ‘asymmetrisch aangepast’, merken de analisten op. De prognose laat wisselkoerseffecten immers buiten beschouwing.

  Op die manier wordt geen rekening gehouden met hogere kosten ten gevolge van muntontwaarding tegenover de Amerikaanse dollar, maar spelen prijsmaatregelen die Ontex neemt om de muntontwaarding te compenseren wel mee. ‘Gezien de structureel aanhoudende muntdevaluatie in groeimarkten denken wij dat deze manier van rekenen een te rooskleurig beeld schetst van de kosten- en prijsdruk waarmee Ontex wordt geconfronteerd.’

  Voor het tweede kwartaal verwacht Barclays aanhoudende zwakte in Europa door verlies van contracten en sterke groei in de groeimarkten. Maar aangezien de Europese thuismarkt aanzienlijk rendabeler is, zal er aanzienlijke gemengde tegenwind zijn voor de marges.

  Op langere termijn zit Barclays merkelijk lager met zijn ramingen dan de consensus. Het beurshuis ziet de aanhoudende margedruk door muntdevaluatie in de groeilanden als een structureel gegeven. Op korte termijn zien de analisten geen factoren die de koers hoger kunnen stuwen.

  Ze waarderen Ontex tegen een discount van 35 procent tegenover Europese consumentenreuzen (tegen voorheen 30 procent). Samen met de gewijzigde verwachtingen en de verslechterde visibiliteit verklaart dit het verlaagde koersdoel (van 15,10 naar 14,30 euro).

 • Ontex ontkent te zijn benaderd door P&G

  De fabrikant van luiers en hygiëneproducten Ontex heeft geen weet van een aankomend overnamebod van Procter&Gamble. Volgens Luc Missorten, de voorzitter van de raad van bestuur, is Ontex ‘niet benaderd’.


   

 • Amerikaanse miljardair Ross Perot overleden

  De Amerikaanse zakenman, miljardair, filantroop en ex-politicus Ross Perot is niet meer. Hij werd 89 jaar. Perot stond aan de wieg van twee IT-bedrijven, Electronic Data Systems (later opgekocht door General Motors) en Perot Systems, en investeerde ook in het computerbedrijf NeXT van Steve Jobs.

 • Overnamespeculatie stuwt Ontex hoger

  De dalende trend bij Ontex heeft plaatsgemaakt voor een forse koerswinst. Overnamespeculatie duwt het aandeel hoger.

  Volgens de website Intereconomia.com wordt Ontex over enkele weken overgenomen door de Amerikaanse multinational Procter & Gamble (P&G). De Spaanstalige site verwijst naar bronnen in de markt.

  De overname zou in de laatste rechte lijn zitten en in de komende weken worden aangekondigd. P&G, dat geadviseerd wordt door Goldman Sachs, zou vooral warm lopen voor de babyluiertak van Ontex.

  Het is niet de eerste keer dat er een bod op Ontex in de maak is. Een jaar geleden toonde het durfkapitaalfonds PAI Partners al interesse. Het lanceerde toen een bod van 27,50 euro per aandeel. Dat werd door het management van Ontex verworpen.

 • Wall Street gaat lager van start

  De Dow Jones en de S&P500 gaan allebei 0,45 procent lager van start. De Nasdaq Composite opent 0,4 procent lager.

  Traders aan de slag kort na de opening van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Beleggers vrezen voor recessie

  Beleggers geven dinsdag gehoor aan de rode vlag die de strandwacht van de wereldeconomie, de chemiereus BASF , hees. In hun vlucht uit cyclische aandelen zetten ze de Europese beurzen gemiddeld 0,5 procent lager. De Bel20 verliest bijna 1 procent, dubbel zo veel als het Europees gemiddelde.

  Maandag gaf een andere belangrijke strandwacht, maar dan voor de beurzen, een rode vlag. Morgan Stanley zei dat het uit aandelen stapt omdat de waarderingen volgens de zakenbank te hoog zijn opgelopen. Ze schroeft de aandelenbeleggingen terug tot het laagste peil in vijf jaar. Volgens analist Andrew Sheets onderschatten beleggers de slechte economische vooruitzichten. 

  Maandag nabeurs deed ook CEO Martin Brudermüller zijn duit in het zakje. 'De G20-top van juni heeft duidelijk aangetoond dat we in het tweede halfjaar niet op een snelle verbetering moeten rekenen', zei hij. BASF gaf maandag een winstwaarschuwing. De bedrijfswinst zal in 2019 met zo'n 30 procent slinken door het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

  De dubbele rode vlag laat beleggers dinsdag hun surfborden verruilen voor veilige schepen door conjunctuurgevoelige aandelen in te ruilen voor defensieve aandelen. 

  Recessievrees duwt Europese beurzen in het rood. ©AFP

 • Amerikaanse futures kleuren rood

  Gemiddeld noteren de Amerikaanse futures 0,4 procent in de min. Steeds meer wordt duidelijk dat de Amerikaanse-Chinese handelsoorlog aan de bedrijfsresultaten knabbelt. De zware winstwaarschuwing van het Duitse chemieconcern BASF maakt dat nogmaals duidelijk.

  Het veelzijdige concern 3M kreeg bovendien een adviesverlaging van RBC Capital Markets, van ‘outperform’ naar ‘sector perform’. Het koersdoel werd met 15 procent verlaagd tot 176 dollar. Het beurshuis rechtvaardigt de ingreep door te verwijzen naar de druk die uitgaat van China, de autosector en de elektronicasector.

 • Barclays knipt in koersdoel Ontex

  Barclays heeft het koersdoel voor Ontex  verlaagd van 15,1 naar 14,3 euro. Het advies blijft houden. Dat kan de extra tik voor Ontex vandaag helpen verklaren.

 • Goede resultaten voor PepsiCo

  PepsiCo heeft in het tweede kwartaal de verwachtingen geklopt. De Amerikaanse fabrikant van softdrinks en snacks deed de omzet op organische basis (bij gelijke bedrijfsomvang en zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten) met 4,5 procent groeien tot 16,44 miljard dollar.

  De nettowinst klom van 1,82 naar 2,04 miljard euro. Per aandeel bedroeg de aangepaste nettowinst 1,54 dollar waar 1,50 dollar was verwacht.

  De resultaten werden onder meer aangevuurd door het succes van de limonade Mountain Dew en de knabbelsnacks van de merken Lay's en Doritos. Hogere prijzen voor snacks in de VS hielpen ook een handje.

 • Ruimtereisbedrijf Branson naar de beurs

  Binnenkort kunt u beleggen in ruimtereizen. Virgin Galactic, de ruimtetoerismefirma van de Britse magnaat Richard Branson, trekt eind dit jaar naar de beurs.

  Lees hier het artikel.

 • Ontex tuimelt 7 procent

  Na een tuimeling van 7 procent tot 12,45 euro, heeft de luierproducent Ontex een nieuw dieptepunt bereikt. Beleggers vrezen dat Ontex op 31 juli met een mager halfjaarrapport zal uitpakken. De tuimeling is overigens ook slecht nieuws voor GBL , dat een vijfde van de aandelen controleert.

 • BASF torpedeert Bel20

  Het middagoverzicht van de Brusselse beurs leest u hier. We gaan onder meer dieper in op het koopadvies van Degroof Petercam voor Bekaert.

 • Ook Nintendo haalt deel productie weg uit China

  Als gevolg van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de wederzijdse importheffingen die zijn opgelegd, trekken steeds meer bedrijven productie uit China weg. Ze verhuizen ze naar Taiwan of Zuidoost-Aziatische landen. Maandag waren er al berichten dat HP en Dell tot 30 procent van hun notebookproductie zouden wegtrekken uit China. Ook Microsoft, Amazon en Sony onderzoeken de mogelijkheid om een deel van hun productie van spelconsoles en slimme luidsprekers te verhuizen. Sharp en Ricoh hebben de stap al gezet.

  De laatste in het rijtje is Nintendo. Het Japanse bedrijf hevelt de fabricatie van spelconsoles voor een deel over van China naar Vietnam. Door de productie te spreiden wil Nintendo de risico’s verminderen. Officieel zou de maatregel niets te maken hebben met mogelijke bijkomende Amerikaanse heffingen op Chinese producten.

 • Rémy Cointreau ziet topvrouw vertrekken

  Het aandeel Rémy Cointreau  verliest bijna 3 procent. Topvrouw Valérie Chapoulaud-Floquet heeft beslist het bedrijf 'om persoonlijke redenen' tegen eind dit jaar te verlaten. Chapoulaud-Floquet is al vijf jaar CEO. 

  Chapoulaud-Floquet was de drijvende kracht achter een heroriëntering van de groep naar duurdere alcoholische dranken. 

 • JP Morgan verwacht vier nieuwe iPhones in 2020

  Analisten van de zakenbank JPMorgan verwachten dat Apple vier nieuwe iPhones op de markt brengt in 2020, waarvan er drie een OLED-scherm hebben en een 5G-verbinding kunnen ontvangen. Die zullen de verkoop goed doen, verwacht de zakenbank. De iPhone-verkopen staan al enkele kwartalen onder druk en de verwachting is dat die ook 2019 eerder aan de magere kant zullen zijn. De verkoop dipt in 2019 naar 180 miljoen toestellen, maar stijgt in 2020 opnieuw naar 195 miljoen toestellen, luidt de prognose.

 • Parkwind zoekt investeerders voor zijn windmolenparken

  Parkwind, waarin Colruyt  participeert, zoekt investeerders voor windparken voor de Belgische kust. De minimuminvestering bedraagt 250 euro per persoon en iedereen die in België woont kan voor maximaal 1.250 euro aandelen kopen.

  Lees hier ons artikel.

 • Degroof Petercam zet Bekaert op 'kopen'

  Analist Stefaan Genoe verhoogt het advies voor Bekaert van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 24 naar 33 euro. 

 • KBC Securities zet Econocom op 'bijkopen'

  KBC Securities verhoogt het advies voor Econocom  van 'houden' naar 'bijkopen'. Het koersdoel stijgt van 3,60 naar 3,90 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 30 procent. 'Het aandeel reflecteert de fundamentals van Econocom niet', zegt analist Thomas Couvreur. Op 24 juli maakt Econocom omzetcijfers bekend.

 • Kepler: 'Deal van GBL kan discount verminderen'

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux reageert positief op het voornemen van GBL om de operator van callcenters Webhelp over te nemen. Kepler: 'Dit bewijst dat GBL zijn belang in niet-genoteerde bedrijven fors wil opvoeren. Het huidige grote belang van genoteerde deelnemingen helpt de korting van 25 procent op de intrinsieke waarde te verklaren.'

 • Industrieaandelen gaan kopje-onder

  De Bel20  gaat 0,7 procent lager.

  De industrieaandelen Solvay , Umicore , Aperam  en Bekaert  krijgen flinke tikken. Dat heeft alles te maken met het winstalarm van BASF . Dat aandeel opent in Frankfurt 5,7 procent lager.

  GBL  zakt 0,3 procent na het nieuws over de nakende overname van Webhelp.

  Orange Belgium  gaat tegendraads 3 procent hoger na het koopadvies van SocGen (zie post 8.40 uur).

  IBA wint 5 procent na het contract in Kansas (zie post 8 uur).

 • SocGen zet Orange Belgium op 'kopen'

  Analist Stephane Schlatter heeft het advies voor Orange Belgium  verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 16 naar 22 euro.

  Gisteren steeg het aandeel al meer dan 3 procent dankzij een voor Orange Belgium voordelig tariefvoorstel van de telecomwaakhond BIPT.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Europese beurzen openen circa 0,3 procent lager. Dat voorspellen de futures.

  ©REUTERS

 • FSMA Insidertransacties: Tack blijft Tessenderlo kopen

  Op 2, 3 en 4 juli heeft Luc Tack via het vehikel Verbrugge (Picanol) aandelen van Tessenderlo gekocht. In totaal gaat het om 3.897 aandelen voor een bedrag van 116.990 euro, of 30,02 euro per aandeel. Tack heeft de voorbije maanden dankzij zijn veelvuldige aankopen zijn belang in Tessenderlo opgetrokken tot meer dan 46 procent, tegenover 43 procent eind vorig jaar. 

 • Nyrstar: productieproblemen in Port Pirie slepen aan

  De productieonderbreking bij de smelterij van Nyrstar in het Australische Port Pirie duurt langer dan verwacht. Nyrstar had eerst aangekondigd dat de hoogoven en de TSL-hoogoven naar verwachting in de tweede week van juli zouden worden herstart, maar nu blijkt dat de herstart is verzet naar eind juli.

  Nyrstar had ook al aangegeven dat de productieonderbreking een materiële negatieve impact zal hebben op de productie in Port Pirie en op de onderliggende ebitda.

  Meer info geeft de zinkverwerker bij de halfjaarresultaten op 31 juli.

  Lees hier het volledig artikel. 

 • BASF keldert voorbeurs met 7 procent

  Het winstalarm van BASF  duwt het aandeel voorbeurs 7 procent lager. Het belooft een moeilijke dag te worden voor de industriële aandelen. We zien ook aandelen als Bayer  en Lanxess voorbeurs 2 tot 3 procent zakken.

 • IBA wint contract in Kansas

  IBA mag een protontherapiesysteem bouwen op de campus van The University of Kansas Health System. Het contract voorziet in een mogelijke uitbreiding naar een tweede installatie van het zogeheten Proteus ONE-systeem. Het contract heeft een waarde tussen 35 en 40 miljoen euro, inclusief een onderhoudscontract van 10 miljoen euro voor 10 jaar.

  With a current market share of around 50 percent in compact proton therapy systems, IBA’s Proteus ONE solution clearly stands out as the most advanced technology available in the market.
  Olivier Legrain
  CEO IBA

 • GBL dicht bij grote deal in callcenters

  GBL  kondigt exclusieve onderhandelingen aan over de overname van Webhelp, een van de grootste uitbaters van callcenters in Europa. De Amerikaanse private-equityreus KKR zocht na vijf jaar een overnemer. Onder meer Blackrock en Eurazeo waren ook kandidaat.

  Het Franse Webhelp streeft in 2019 naar een omzet van 1,5 miljard euro. Het is de bedoeling dat GBL een meerderheidsparticipatie verwerft. De ondernemingswaarde van Webhelp ligt op 2,4 miljard euro. GBL hoopt de deal in het vierde kwartaal af te ronden.

  Lees hier ons volledig artikel.

 • Spotify richt zich op groeimarkten met light-app

  Spotify   kondigt een nieuwe versie van zijn muziekstreamingdienst aan, specifiek gericht op Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dat meldt de streamingdienst aan Bloomberg. De app komt uit in 36 landen en is specifiek gemaakt voor lagere internetsnelheden. 

 • Krijgt ook Euronext Brussel een betaalspecialist?

  Na onder meer Adyen in Amsterdam, Network International in Londen en Nexi in Milaan krijgen we mogelijk ook een betaalspecialist op Euronext Brussel. UnifiedPost, met zetel in Terhulpen, is gespecialiseerd in documentverwerking en betaaloplossingen. Volgens onze informatie wil UnifiedPost eind dit jaar of begin volgend jaar naar de beurs trekken en zo'n 100 miljoen euro ophalen. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Winstalarm bij BASF - Wat zijn de gevolgen in Brussel?

  De chemiereus BASF  kwam maandagavond nabeurs met een stevige winstwaarschuwing. De bedrijfswinst zakt dit jaar nog eens met een derde. Met activiteiten in zowat alle werelddelen en alle industriële sectoren kan je BASF gerust een barometer van de wereldeconomie noemen. Daarom is de boodschap van BASF slecht nieuws voor Brusselse aandelen als Umicore , Melexis , Solvay  en Bekaert .

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag.

 • Aziatische beurzen op verlies

  De Aziatische beurzen noteren overwegend met verlies na een zwak Wall Street maandagavond. Alleen de Japanse beurs blijft licht positief. Elders lopen de verliezen op tot -1 procent. Beleggers kijken uit naar de speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), woensdag. Veel beleggers rekenden op een renteverlaging met 50 basispunten op 31 juli, maar na een sterk jobrapport vrijdag is daar twijfel over gerezen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud