1. Markten Live
 2. Live blog
live

Rode prijzen bij Colruyt

Colruyt incasseerde door de krimpende winstmarges de grootste klap ooit. En dat viel extra op in een Europese beurshandel die in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit aarzelend was.
 • Op de agenda: Fed en Slack

  Voor we afronden nog even meegeven dat we vanavond uiteraard op deze webstek verslag brengen van het rentebesluit van de Federal Reserve. En dat we morgen de beursgang van de zakelijke berichtendienst Slack op Wall Street in de gaten hebben. Tot dan!

 • De slotbel: één mokerslag op een kabbelende beurs

  De slotbel: de Bel20  finisht 0,4 procent hoger op 3.526 punten. Vrijwel alle aandacht ging op een voor de rest vrij kabbelende dag naar die ene mokerslag: Colruyt incasseerde de grootste klap sinds de beursgang in 1977, nu door de scherpe concurrentie de jarenlang ijzersterke winstmarges onder druk staan. 

 • Colruyt: grootste klap sinds beursgang in 1977

  Vergeet de grootste klap sinds 2011. Colruyt  gaat na door de krimpende winstmarges intussen 14 procent onderuit en doet zo nog slechter dan op 28 juni 2011, toen de supermarktketen ook een rake klap kreeg bij de publicatie van tegenvallende cijfers. Met de klap gaat 1,2 miljard beurswaarde in rook op. 

 • Wall Street sloft richting 'Jerome'

  Op Wall Street wordt uiteraard uitgekeken naar de persconferentie van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Beleggers hopen dat de centraal bankier voor binnenkort - waarschijnlijk al in juli - een renteknip zal voorstellen en zo zijn bocht compleet maken

  Logisch dat de Dow Jones  met de handrem op start en een bescheiden winst van 0,3 procent naar 26.465 punten laat optekenen. 

  Fed-voorzitter Jerome Powell ©AFP

 • Een 'presidentiële' Jens Weidmann

  De Duitser Jens Weidmann is duidelijk van plan zijn kansen gaaf te houden om dit najaar Mario Draghi op te volgen aan het hoofd van de Europese Centrale Bank. In een interview met weekblad Die Zeit geeft hij zijn verzet tegen 'Outright Monetary Transactions', de - nog niet gebruikte - onbeperkte steunaankopen van staatspapier voor landen die beleefd om steun vragen

  Het interview lijkt vooral bedoeld om 'presidentieel' te ogen en landen die een te strenge aanpak onder Weidmann vrezen, te vermurwen. 

 • Harley-Davidson gaat in China lichtere moto's maken

  De Amerikaanse motofabrikant Harley-Davidson slaat de handen in elkaar met Qianjiang Motorcycle om in China een nieuwe gamma lichtere moto’s te maken. De nieuwe moto’s zullen een krachtbron hebben van slechts 338 cm³, veruit de lichtste motor die ooit op een Harley-Davidson werd gemonteerd. De moto’s zullen vanaf eind 2020 in China worden verkocht.

 • ‘China verlaagt importtarieven voor andere landen dan VS'

  Als reactie op de door president Donald Trump ingestelde importtarieven op Chinese producten heeft Peking hogere invoertaksen ingesteld op een reeks Amerikaanse producten. Maar de Volksrepubliek is nog een stap verder gegaan, meldt CNBC op basis van een analyse door het Peterson Institute for International Economics: ze heeft de tarieven voor andere landen verlaagd.

  Sinds begin 2018 zijn de Chinese tarieven op Amerikaanse producten omhooggeschoten tot gemiddeld 20,7 procent. Tegelijkertijd - en in volle handelsoorlog - heeft China de importtarieven voor andere landen teruggebracht tot gemiddeld slechts 6,7 procent. Ter vergelijking: in 2018 gold voor alle landen die naar China exporteren, inclusief de VS, een gemiddeld tarief van 8 procent, berekende het instituut.

 • Onze beursspiegel...

  ... draagt vandaag de passende titel: de val van Icarus. Al was het bij Colruyt geen hoogmoed die het aandeel naar de zon deed vliegen, maar eerder het grenzeloze vertrouwen van beleggers in het defensieve karakter van de retailer.

 • Britse inflatie op streefcijfer Bank of England

  De Britse inflatie is in mei licht gedaald tot 2,0 procent, van 2,1 procent in april. De prijzen voor reizen en vliegtuigtickets daalden nadat ze met Pasen waren gestegen. Het cijfer van 2,0 procent is perfect in lijn met de inflatie die de Bank of England nastreeft.

  De Britse inflatie schoot in 2017 hoger door de verzwakking van het pond na het brexitreferendum. In november 2017 bereikte ze een piek van 3,1 procent. Intussen is de inflatie bekoeld.

  Britse gezinnen maken zich minder zorgen over de brexit en geven weer meer uit nu de inflatie stabiel blijft. De werkloosheid is teruggevallen naar het laagste peil in 44 jaar en de lonen stijgen.

 • Adidas' drie strepen zijn geen merk, zegt EU-hof

  Adidas heeft een rechtszaak over merkbescherming van zijn drie strepen verloren bij het Gerecht van de Europese Unie. Dat bevestigt het oordeel van het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO).

  Adidas had in 2013 merkbescherming aangevraagd voor het plaatsen van de drie strepen in alle richtingen op kleding, schoenen of petten. Het Belgische bedrijf Shoe Branding tekende bezwaar aan bij het EUIPO. Shoe Branding vond dat de drie strepen geen onderscheidend vermogen hebben en kreeg drie jaar geleden gelijk.

  Adidas stapte daarop naar het EU-hof in Luxemburg. Dat oordeelt nu dat de Duitse sportartikelenfabrikant niet heeft kunnen aantonen dat het merk wel onderscheidend is in de hele Europese Unie. Er is volgens de rechters sprake van een ‘gewoon beeldmerk’.

  Adidas is een van de kernparticipaties van de Belgische holding GBL . Die bezit 7,5 procent van het kapitaal.

 • Crescent (Option) vindt partner in Bagaar

  Twee specialisten in internet of things hebben elkaar gevonden. Een oude en een nieuwe, met name Option - onderdeel van Crescent  - en Bagaar - respectievelijk ruim dertig en tien jaar oud. 

  Bagaar zal Options Cloudgate inzetten om technische installaties van bedrijven te koppelen met het industriële internet, luidt het. Op die manier worden analoge en digitale machines geautomatiseerd.

  Dat maakt onder meer het voorspellen van technische problemen mogelijk, een branche waar ook het Amerikaanse Uptake in actief is. Een voorbeeld: een watermaatschappij kan met slimme sensoren de druk in ondergrondse waterleidingen meten en sneller lekken opsporen.

 • Tarkett wil rendabiliteit opkrikken

  Tarkett , een Franse sectorgenoot van Balta , houdt vandaag zijn investeerdersdag en liet vooraf weten een nieuw strategisch plan te lanceren, ‘Change to win’.

  Daarin staat dat Tarkett tegen 2022 zijn rendabiliteit gevoelig wil verbeteren, vooral door strenge kostenbesparingen. Die moeten tussen 2019 en 2022 120 miljoen euro opbrengen.

  Tegen 2022 moet de aangepaste ebitda-marge (brutobedrijfswinst tegenover omzet) boven 12 procent uitkomen. Vorig jaar was de ruime winstmarge teruggevallen tot 8,8 procent.

  Wegens een forse stijging van de grondstoffenprijzen de voorbije twee jaar liet Tarkett in maart de in 2016 geformuleerde financiële doelstellingen op middellange termijn varen.

 • Belgische rente stijgt weer

  De rente op Belgisch tienjarig staatspapier gaat woensdag 3 basispunten hoger tot 0,12 procent. Dinsdag was de lange rente met 9 basispunten gedaald tot 0,9 procent, het laagste peil ooit. Dat gebeurde nadat ECB-voorzitter Mario Draghi meer stimulus had beloofd mocht de economische toestand verder verslechteren.

  De vrees bestond dat de Belgische rente net zoals die van Frankrijk, Oostenrijk en Zweden dinsdag onder nul zou zakken (Duitsland en Zwitserland kampen al langer met een negatieve rente, ook Nederland sinds eind mei). Dat gebeurt voorlopig niet. In heel Europa dalen de obligatiekoersen vandaag en stijgen dus de rendementen.

 • Commerzbank: 'ECB knipt rente in juli'

  Commerzbank denkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) in juli de rente verlaagt. Eerder verwachtte de Duitse bank dat de monetaire autoriteit de rente in het vierde kwartaal zou verlagen.

  De veranderde prognose komt na een speech van ECB-voorzitter Mario Draghi in het Portugese Sintra. Daarin beloofde hij meer monetaire stimulus wanneer de inflatie laag zou blijven.

  'De speech van dinsdag mag herinnerd worden als het openen van de deur naar een nieuwe ronde stimuli' zeggen de analisten van Commerzbank.

 • Degroof Petercam buigt zich over advies Colruyt

  Volgens analist Fernand de Boer van Degroof Petercam waren de jaarresultaten van Colruyt in lijn met de verwachtingen, met uitzondering van de bedrijfswinst (ebit) die iets lager uitviel door hoger dan verwachte waardeverminderingen.

  Hij is niet verbaasd dat Colruyt waarschuwt voor promotionele druk in een uitdagende Belgische markt. De voedingsinflatie is momenteel lager dan de voedingsinflatie aan de fabriekspoort (PPI) en de algemene inflatie, zodat meer margedruk waarschijnlijk is.

  De Boer wijst er ook op dat de brutomarge in de tweede jaarhelft met 10 basispunten verzwakte nadat ze in de eerste jaarhelft met 61 basispunten was gestegen. Daarnaast blijft Colruyt investeren in zijn activiteiten in lijn met de volumegroei of zelfs daarboven. 'Dit alles maakt een daling van de brutobedrijfswinst en de bedrijfswinst waarschijnlijk.'

  Gelet op de verwachte winstgroei vindt de Boer de waardering aan de hoge kant. Hij ziet dan ook geen ruimte om zijn koersdoel op te trekken. Hij gaat zowel zijn koersdoel als zijn advies herbekijken na de analistenmeeting van vanmiddag. Tot dusver was zijn advies 'houden' en stond zijn koersdoel op 63 euro.

 • Adyen daalt na verkoop met korting

  Adyen gaat met 2,6 procent onderuit doordat bestaande aandeelhouders 465 aandelen hebben verkocht tegen een korting van 2,8 procent. 

  De stukken werden verkocht aan institutionele beleggers.

 • Colruyt krijgt op zijn donder

  Het aandeel Colruyt ging tot 7 procent lager in de eerste handelsminuten na de publicatie van de jaarresultaten en noteert intussen 6,3 procent in de min. De resultaten voldeden aan de verwachtingen (en waren volgens Reuters zelfs een tikkeltje beter), maar Colruyt waarschuwde dat de prijsdruk en de promotionele druk zal toenemen in een uitdagende Belgische retailmarkt.

  Bovendien zijn de analisten het erover eens dat het aandeel duur geprijsd is. Colruyt noteert tegen 11 keer de verhouding tussen bedrijfswaarde en brutobedrijfswinst (EV/ebitda) en een koerswinstverhouding van 22x, merkt Alan Vandenberghe van KBC Securities op. Dat houdt een premie van 50 tot 70 procent tegenover sectorgenoten in en is het hoogste niveau sinds begin 2009. ‘Wij herhalen dan ook zeker ons afbouwen-advies.’ Vandenberghe heeft een koersdoel van 39 euro voor Colruyt. De huidige koers bedraagt 59,38 euro.

  Volgens Deutsche Bank was de bedrijfswinst (ebit) van Colruyt lager dan verwacht door concurrentiële druk. De winst per aandeel voldeed dan weer aan de verwachtingen dankzij een lager belastingtarief. De resultaten wijzen op aanzienlijke margedruk in de tweede jaarhelft en Colruyt ziet de trend nog verergeren. Ook Deutsche Bank vindt trouwens dat het aandeel te duur is en handhaaft het ‘verkopen’-advies.

 • Euronext rondt overname af

  Euronext heeft de overname van Oslo Børs afgerond. Gisteravond kondigde de pan-Europese beursuitbater aan dat het 97,8 procent van de aandelen in bezit heeft.

  De beursuitbater zal een procedure opstarten om ook de resterende aandelen op te kopen.

 • Europa gaat vlak van start

  De Europese beurzen openen nagenoeg stabiel. De Euro Stoxx 50 noteert 0,03 procent hoger, de Bel20 beweegt niet. In Brussel is het wachten op een koers voor Colruyt, nadat de retailer degelijke jaarresultaten presenteerde.

 • Groeiverwachting Nederland verbetert iets

  Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,7 procent zal groeien. In een eerdere raming werd nog rekening gehouden met een groei van 1,5 procent. Volgend jaar zal de economie met 1,5 procent groeien.

  Volgens het planbureau taant de Nederlandse uitvoer door de handelsoorlog. Die zorgt ervoor dat de wereldhandel minder hard groeit.

  De afzwakking van de groei heeft volgens het CPB nog geen invloed gehad op de arbeidsmarkt. 'Die blijft krap met tot nu toe steeds toenemende vacatures en snelle werkgelegenheidsgroei.'

 • Umicore haalt 390 miljoen euro op met Amerikaans schuldpapier

  Umicore heeft met de uitgifte van US Private Placement notes in totaal 390 miljoen euro opgehaald. Volgens de materiaaltechnologiegroep werd het aanbod aanzienlijk overtekend en was er veel belangstelling van zowel institutionele investeerders die al in 2017 intekenden op de initiële uitgifte van Umicore als van nieuwe investeerders.

  De uitgifte bestaat uit drie tranches:

  • een tranche van 50 miljoen euro met een looptijd van 7 jaar en vervaldag in september 2026
  • een tranche van 230 miljoen euro met een looptijd van 10 jaar en vervaldag in september 2029
  • een tranche van 110 miljoen euro met een looptijd van 12 jaar en vervaldag in september 2031. 

  Met deze emissie kan Umicore de looptijd van zijn financiële schulden verder verlengen 'aan historisch lage vaste voorwaarden', aldus een persbericht. Het bedrijf zal de opbrengst gebruiken 'voor algemene ondernemingsdoelstellingen en voor het financieren van Umicore’s strategische groei-initiatieven op het vlak van schone mobiliteit en recyclage'.

 • Vlakke beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen na hun sterke prestatie van dinsdag (Euro Stoxx 50 +2,1%) het vandaag een stuk rustiger aandoen. De futures wijzen op een vlakke start. Beleggers zullen zich gedeisd houden met het Amerikaanse rentebesluit dat voor vanavond op de agenda staat.

 • Berenberg knipt koersdoel ING

  De analisten van Berenberg knippen het koersdoel van ING van 15 naar 14 euro. Als reden noemt het beurshuis vooral de verslechterde macro-economische vooruitzichten.

  De beurskenners blijven echter redelijk optimistisch. 'De markt is volgens ons te bezorgd over kosteninflatie en balansrisico's'.

  Gisteren sloot het aandeel op 10,07 euro. Het koersdoel van Berenberg biedt een opwaarts potentieel van 39 procent.

 • Gimv wil tot 250 miljoen ophalen met obligatie-uitgifte

  Gimv lanceert op 21 juni een obligatie-uitgifte in twee schijven (op 7 en 12 jaar) waarmee de investeringsmaatschappij tussen 150 en 250 miljoen hoopt op te halen. Het aanbod zal in België en Luxemburg lopen. De obligaties op 7 jaar richten zich zowel tot particuliere als institutionele beleggers, die op 12 jaar zullen enkel aan institutionele beleggers worden aangeboden.

  Gimv wil de opbrengst gebruiken 'voor haar algemene financieringsdoelen', met name om 'de verdere groei van Gimv en haar portfoliobedrijven te financieren'.

 • Berenberg verhoogt advies ABN AMRO

  De analisten van Berenberg zetten het aandeel ABN AMRO op 'houden'. Eerder gaven de analisten een verkoopadvies. 

  Het beurshuis zegt dat het aandeel eerste een te hoog prijskaartje had. Inmiddels staat het aandeel lager, waarmee het weer aantrekkelijk is voor de analisten. 'We geloven dat de verhouding tussen het risico en het rendement nu meer gebalanceerd is.'

  De beurskenners houden het koersdoel op 20 euro.

 • Fidelity tegen belegger: 'Wees niet inhalig'

  Op de Europese mediadag in Londen blikte strateeg James Bateman van vermogensbeheerder Fidelity dinsdag vooruit op de vergadering van de Amerikaanse centrale bank vanavond. 'Als de Fed één renteknip in het vooruitzicht stelt, is dat een positieve boodschap. Bij meer dan één renteverlaging, is het volgens ons tijd om te panikeren. Dan gaan beleggers beginnen denken dat het met de Amerikaanse economie écht wel slecht gesteld moet zijn.'

  In het algemeen had Bateman een duidelijke boodschap voor beleggers. 'Wees niet inhalig. Op dit ogenblik noteren bijna alle financiële activa duur. En dat is voor een langetermijnbelegger belangrijk. Timing is cruciaal voor rendement. Vaak is het beter te vroeg dan te laat uit te stappen'.

  De strateeg verwijst naar drie eerdere jarenlange hausses, van de jaren zestig tot de jaren nul. Daarop volgden zware beurscorrecties die zowat alle eerdere winsten wegvaagden. Bateman: 'Dat risico bestaat nu - na tien jaar onafgebroken hausse - ook. De beurzen hebben zowat al hun verliezen van eind 2018 goedgemaakt. Wees blij en neem winst'.

 • Heropstart Tihange 2 vervroegd

  Het energiebedrijf Engie heeft de heropstart van de kerncentrale Tihange-2 met 8 dagen vervroegd naar aanstaande zaterdag. 

  Tihange 2 werd in augustus vorig jaar stilgelegd. In het plafond van een bunker naast het reactorgebouw werd betondegradatie vastgesteld. De wapening van het beton bleek ook niet te liggen waar ze volgens de plannen zou moeten liggen. Die wapening moet de bunker extra beveiligen bij een zware klap, zoals een vliegtuiginslag.

 • Telenet rondt aandeleninkoopprogramma af

  Telenet heeft op 17 juni nog eens 25.193 eigen aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 49,13 euro. Daarmee is het 'Aandeleninkoopprogramma 2018bis' ter waarde van 300 miljoen euro volledig afgerond.

  In totaal kocht Telenet onder dit programma 6.759.538 eigen aandelen in. Zij moesten in de eerste plaats dienen om Telenet toe te laten zijn verplichtingen jegens de werknemers te voldoen in het kader van zijn aandelenoptieplannen.

  De aandelen boven de 3,7 miljoen ingekochte aandelen zullen worden geannuleerd. Dat is reeds gebeurd voor circa 1,88 miljoen aandelen zodat Telenet momenteel nog 5.956.423 eigen aandelen bezit. Dat stemt overeen met 5,14 procent van het totaal.

 • Fed hint allicht op renteknip

  Vanavond komt de Amerikaanse centrale bank met haar rentebesluit. De monetaire autoriteit zal de rente waarschijnlijk nog niet verlagen, maar Fed-voorzitter Jerome Powell zal mogelijk wel hinten op een renteknip.

  Jerome Powell (links) en Ben Bernanke (rechts). ©REUTERS

 • Galapagos geeft in november R&D-update

  Het biotechbedrijf Galapagos geeft op 14 november een R&D-update in New York. Het event begint om 8 uur plaatselijke tijd in het Westin Grand Central, dat is om 14 uur Belgische tijd, en wordt gewebcast.

  Zoals elk jaar zal Galagapos de vooruitgang toelichten die werd geboekt bij het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe therapieën. De R&D-dag is bedoeld voor aandeelhouders, investeerders, banken en media.

 • Colruyt haalt verwachtingen

  Gisteravond kwam Colruyt met resultaten nabeurs. De cijfers waren in lijn met de verwachtingen.

  De nettowinst van de supermarktketen steeg met 2,7 procent naar 384 miljoen euro. Dit was beter dan de verwachtingen van het persbureau Bloomberg. De analisten die dit persbureau had ondervraagd dachten dat de prijsvechter de winst van vorig jaar (374 miljoen) niet zou overtreffen. De nettowinst was echter in lijn met de verwachting van Reuters. 

  Verder dikte de vergelijkbare omzet aan met 2,8 procent tot 9,3 miljard euro en klom het marktaandeel in België met 0,4 procentpunten naar 32,2 procent. Voorts zwol de vergelijkbare brutomarge aan van 26 naar 26,3 procent.

  Volgens de prijsvechter was 2018 een jaar met minder concurrentie dan 2017. Het huidige boekjaar is uitdagender. 'Colruyt Group verwacht in boekjaar 2019/20 een sterkere prijs- en promodruk in een uitdagende Belgische retailmarkt. De groep voorziet op korte termijn geen significante herneming van het economische klimaat voor de consument in België en Frankrijk', klinkt het in een persbericht.

  We gaan dieper in op de cijfers van Colruyt in dit artikel.

 • Trump, Xi en de Fed

  Goedemorgen. Na de Europese beurzen trok ook Wall Street mooi hoger dinsdag. Aanleiding hiertoe was het nieuws dat Donald Trump en Xi Jinping elkaar nu toch zullen ontmoeten op de G20-top in Osaka eind deze maand. Daar zullen ze proberen om de gesprekken over handel, die in een impasse zitten, weer vlot te trekken.

  Volgens Trump had hij een 'zeer goed' telefoongesprek met Xi en zullen de twee leiders op de G20-top een 'uitgebreide ontmoeting' houden. Amerikaanse en Chinese teams zullen in de aanloop naar die ontmoeting al gesprekken voeren. De Amerikaanse president had eerder gedreigd met bijkomende importtarieven als Xi de kans om met hem te praten zou afwijzen.

  De Aziatische beurzen gaan verder op dat elan. Over de hele lijn staan er winsten op de borden. Tokio wint 1,7 procent, Seoel 1,2 procent, Hongkong 2,4 procent en Shanghai 1,5 procent.

  Extra steun krijgen de beurzen van de centrale banken, die zich weer soepeler opstellen. ECB-voorzitter Mario Draghi beloofde dinsdag in Sintra extra stimulus mocht de economische situatie in de eurozone niet verbeteren. Vanavond krijgen we wellicht een vergelijkbare boodschap van de Fed. Algemeen wordt verwacht dat de rente nog stabiel blijft, maar dat Jerome Powell en de andere centraal bankiers de deur op een kier zullen zetten voor een renteverlaging.

  Animo op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud