1. Markten Live
 2. Live blog
live

S&P 500 sluit op recordhoogte

De beurzen zetten de heropeningsrally op kousenvoeten voort. Resilux en Avantium boekten beide winst, nadat de eerste de tweede rugdekking gaf.
 • Wall Street sluit met verse records

  Techaandelen voerden de boventoon op Wall Street. De drie belangrijkste indexen konden met winst de dag uit dankzij de verbintenis van de Federal Reserve om nog lang bij haar soepele beleid te blijven. De Amerikaanse langetermijnrente daalde en deed beleggers weer kiezen voor risico.

  De S&P 500 dikte 0,4 procent aan tot 4.097 punten, een aangescherpt record. Techbeurs Nasdaq  boekte de grootste winst en sterkte met 1 procent aan.

 • Cofinimmo betaalt ruim 100 miljoen voor 5 rusthuizen

  De beursgenoteerde vastgoedgroep Cofinimmo   heeft na beurstijd gemeld dat het vijf woon-zorgcentra van uitbater Care-Ion overneemt. Twee rusthuizen bevinden zich in Brussel, de andere drie in het Luikse. De centra, samen goed voor een oppervlakte van 25.000 vierkante meter, leveren een jaarlijks brutorendement op van 4,5 procent. Cofinimmo financiert de deal door de uitgifte van bijna een miljoen nieuwe aandelen, goed voor 103 miljoen euro. Care-Ion is een Brusselse familiale uitbater van rusthuizen die vandaag al zeven centra van Cofinimmo exploiteert. De groep is ook de grootste aandeelhouder van Cofinimmo met een belang van meer dan 3 procent. 

 • Bel20 vlagt 0,4 procent hoger af

  Toppers in Brussel: Avantium (+5,2%), ABO Group (+4,7%), Resilux (+3,1%). 

  Floppers: Miko (-3,4%), Ekopak (-4%), Deceuninck (-4%). 

 • 'Toyota resistent tegen chipcrisis'

  De auto-industrie kan 60 miljard dollar verliezen in verkoop door een schaarste aan halfgeleiders. Toyota heeft daar minder last van. Door het grondige monitoren van kleine leveranciers wist de autobouwer al vroeg dat hij een stock moest inslaan, meldt de nieuwsdienst Bloomberg. De auto-industrie heeft een traditie van last-minuteleveringen van materiaal, waardoor onderdelen pas uren voor hun gebruik in de fabriek aankomen.

  Toyota leerde op een pijnlijke manier dat niet meer te doen. In 2011 werd de kust in het noordoosten van Japan geteisterd door een tsunami. Toyota werkte een half jaar om weer op niveau te komen. Het grootste obstakel was het wegvallen van zijn chipleverancier Renesas Electronics. Het elektronicabedrijf verloor zijn grootste fabriek gedurende drie maanden. Dat veroorzaakte een chiptekort dat de Japanse autogigant nooit meer wou meemaken. Vervolgens maakte het bedrijf een lijst van 1.500 artikelen waar het een alternatief voor moest vinden of een stock van moest inslaan.

  De autofabrikant zette ook een systeem op poten om zijn leveranciers nauwlettend in de gaten te houden. Daardoor is Toyota altijd lang vooraf voorbereid op toekomstige schaarstes. Ashwani Gupta, de operationeel directeur van Nissan, geeft toe: 'Iedereen in de wereld had deze crisis kunnen vermijden als hij zorgvuldig zijn leveranciers zou monitoren.'

 • Enkele uitschieters op Wall Street

  Na 40 minuten handel staat de Nasdaq 0,7 procent hoger, de Dow Jones  verliest 0,2 procent.

  Enkele opvallende bewegingen van vandaag zijn:

  Constellation brands , de eigenaar van het Mexicaanse bier Corona, verliest meer dan 5 procent. Toch boekt de brouwer beter dan verwachte resultaten (zie post 14u30). Mogelijk valt het aandeel ten prooi aan winstnemingen na een koersklim van 35 procent sinds november.

  Twitter is niet langer in de running om het sociaal netwerk Clubhouse te kopen voor 4 miljard dollar. De aandelen van het bedrijf van het blauwe vogeltje gaan meer dan 2 procent omhoog.

  Okta , de aanbieder van identiteitsoplossingen via cloudsoftware, kondigt op een door het bedrijf georganiseerd virtueel event nieuwe producten aan. Ook verbetert het zijn bestaande assortiment aan producten. De beleggers zijn verkocht, want het aandeel schiet meer dan 5 procent omhoog. 

 • Steunaanvragen in VS stijgen tweede week op rij

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 16.000 gestegen naar 744.000. Het is de tweede week op rij dat de steunaanvragen toenemen. Economen hadden een daling naar 680.000 voorspeld.

  De stijging van de steunaanvragen suggereert dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt nogal hobbelig verloopt. Toch zijn economen optimistisch. Ze verwachten dat het aantal banen in april opnieuw fors stijgt na de toename met ruim 900.000 in maart.

 • S&P500 haalt nieuw record

  De Dow Jones daalt lichtjes bij de opening met 0,1 procent en de Nasdaq stijgt met bijna 0,8 procent. De S&P500 stijgt met 0,3 procent naar 4.090 punten.

 • Corona (het bier) klopt verwachting

  Net als het virus blijkt ook het gelijknamige bier veel sterker dan analisten hadden verwacht. Constellation Brands  , de Amerikaanse drankenholding boven Corona en tal van wijn-, cider- en sterkedrankmerken, overtreft de marktverwachting met zijn resultaten voor het voorbije kwartaal. De drankgroep meldt een nettowinst van 382,9 miljoen dollar op een omzet van 1,95 miljard. De winst, gecorrigeerd voor eenmalige inkomsten, bedroeg 1,82 dollar per aandeel. Analisten rekenden slechts op 1,49 dollar per aandeel. De vrije kasstroom staat met 1,9 miljard dollar op een recordhoogte.

 • ECB verdeeld over risico's hogere obligatierentes

  De ECB publiceerde zonet de notulen van de jongste rentevergadering. Die vond plaats op 11 maart. Voorzitster Christine Lagarde kondigde toen een versnelling aan van de obligatieaankopen

  ECB-watcher Frederik Ducrozet van de privaatbank Pictet onthoudt vooral dat er onenigheid was over de risico's die gepaard gaan met hogere langetermijnrentes, en de mogelijke reactie daarop. 'Die onenigheid moet opgelost worden als de markt het engagement van de ECB in de toekomst test.'

 • Klimt Bic uit de pen-arie?

  Bic  is de sterkste stijger in Parijs met een koerswinst van 7,4 procent. De producent van schrijfwaren, aanstekers en wegwerpscheermesjes krijgt een dubbele ratingverhoging van het Frans-Duitse beurshuis Oddo. Het advies gaat van 'neutraal' naar 'superperformance'.

  Het koersdoel gaat van 50 naar 64 euro. Oddo noemt het aandeel fors ondergewaardeerd tegenover de sectorgenoten. Bic zit al jaren in een sukkelstraatje op de beurs. Door de opmars van technologie wordt minder geschreven. Ook het aantal rokers is structureel dalend. Maar dit jaar is het Franse consumentenicoon aan een opmerkelijke revival bezig met een koerswinst van 18 procent sinds het jaarbegin.

  Op 27 april komt Bic met cijfers over het eerste kwartaal.

 • Sofina op weg naar record

  Sofina  trekt 2,3 procent hoger naar 302,40 euro. De spilholding van de familie Boël lijkt af te stevenen op een nieuw slotrecord, het vorige (301,50 euro) dateerde van 8 februari. 

  +120%
  Rendabele brief
  Sinds Sofina met een eerste nieuwsbrief begin 2018 zijn communicatie aanscherpte, steeg het aandeel 120 procent

  De 10 miljard euro grote holding is in trek sinds de sterke jaarcijfers over 2020, terwijl 2021 is gestart met het vooruitzicht op verse meerwaarden op onder meer de Indiase leerapp Byju's, de Duitse wereldmarktleider in wijntransport J.F. Hillebrand en de kredietkaartapp Cred

  Sinds de traditioneel discrete holding begin 2018 beleggers een eerste nieuwsbrief gunde, is het aandeel een coole 120 procent gestegen. 

 • Huizenprijzen eurozone kennen sterkste stijging in 14 jaar

  De coronacrisis lijkt geen vat te krijgen op de huizenmarkt. De prijzen van woningen in de eurozone stegen in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de grootste toename sinds het najaar van 2006. Dat meldt Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

  De historische stijging is opvallend. Net in die periode gingen veel landen weer op slot om de verspreiding van corona in te tomen. De reden voor de coronaresistentie van de huizenmarkt is allicht het stimulerende lagerentebeleid van de centrale banken, waardoor huizenkopers goedkoper leningen kunnen aangaan. Een ruime woning hebben is voor veel mensen nu ook meer prioritair dan ooit omdat ze altijd thuis zitten. 

 • Amerikaanse beurzen op naar hogere opening

  Wall Street lijkt om 15.30 uur hoger van start te gaan. De Dow Jones zou ter plaatste trappelen, maar de S&P500 en de Nasdaq  zouden respectievelijk 0,3 en 0,9 procent winnen.

 • BMW en Mercedes starten het jaar met recordverkopen

  Een jaar na een van de slechtste periodes in de geschiedenis van de Duitse bouwers van luxewagens gaat het beter dan ooit. Zowel BMW  als Mercedes - eigendom van Daimler  - verkocht afgelopen kwartaal een recordaantal auto's dankzij een toegenomen vraag vanuit China.

  BMW AG - waaronder BMW, Mini en Rolls Royce opereren - verkocht 636.606 bolides in het vorige kwartaal, een stijging met een derde. De leveringen aan China verdubbelden bijna. Met dank aan nieuwe modellen zoals de iX SUV en de i4 coupé is het Beierse bedrijf op weg dit jaar 100.000 volledig elektrische wagens aan de man te brengen.

  De verkoop van Mercedes-wagens nam met 22 procent toe tot 581.270, in China zelfs met 60 procent. Ook Mercedes zet in op elektrische wagens. Het bedrijf ontving al 20.000 bestellingen voor de volledig elektrische EQA. Op de beurs lijken beleggers niet onder de indruk van het nieuws. Beide autobouwers dalen lichtjes. 

 • Quest for Growth investeert in fietskaders

  Quest for Growth , woensdag nog bij de sterkste stijgers in Brussel, zit niet stil in de uitbreiding van zijn niet-beursgenoteerde portefeuille. De Leuvense investeringsmaatschappij kondigt een investering aan in REIN4CED, een Leuvens bedrijf dat lichtgewicht fietskaders produceert.

  De investering bedraagt 1,5 miljoen euro en gebeurt in tandem met het durffonds Capricorn, dat 2,5 miljoen euro in het bedrijf stopt.

  REIN4CED produceert fietsframes in composietmaterialen waarbij het koolstofvezels combineert met niet-gehard staal. Het levert aan verschillende Europese fietsproducenten. Door de kapitaalsverhoging wil het bedrijf zijn productiecapaciteit uitbreiden om aan de toenemende marktvraag te voldoen. 'Door de leveringsproblemen in de covidcrisis hebben veel Europese fietsmerken ervoor gekozen hun productie dichter bij hun eindmarkt te brengen', zegt CEO Michaël Callens.

  Queen - Bicycle Race

 • Prosus wat minder 'Tencent en nog iets'

  Met de verkoop - via een van de grootste blokorders ooit (zie post van 8u43) - van een stukje Tencent is Prosus   12,3 miljard euro rijker. En maakt de Chinese internetreus nu 'maar' 80 procent van de portefeuille uit. 

  Prosus heeft nu de flexibiliteit om ook grotere deals te kunnen sluiten
  Marc Hesselink
  ING-analist

  'Prosus heeft nu de flexibiliteit ook grotere deals te kunnen sluiten', zegt ING-analist Marc Hesselink. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 115 euro. 

  De waanzinnig succesvolle investering in Tencent is een (luxe)probleem voor de technologie-investeerder, zoals u hier kunt lezen. Want door het enorme belang van Tencent in de portefeuille, hebben beleggers nauwelijks oog voor de andere investeringen. Met de 12 miljard extra cash kan de CEO daar mogelijk verandering in brengen via spraakmakende deals. 

  Het zal nodig zijn: op dit ogenblik is Prosus een stuk minder waard dan het belang in Tencent alleen al:

 • 'Herstelmomentum bij Aperam sterker dan verwacht'

  Analist Frank Claassen heeft het herstelpotentieel van Aperam onderschat. 'Enkele weken geleden verhoogden we ons advies voor de inoxproducent Aperam van houden naar kopen omdat we een tweede beentje verwachtten in de rally van het aandeel door het herstelmomentum in de metaalmarkten. Maar het lijkt erop dat we de kracht van het herstelmomentum hebben onderschat. We dachten dat de prijs voor basismetalen nu rond 900 euro per ton zou liggen, maar inmiddels liggen de prijzen in Europa al boven 1.000 euro per ton. Met die prijzen zien we ruimte voor een brutobedrijfswinst van meer dan 300 euro per ton. In het vierde kwartaal van 2020 was dat 253 euro per ton.'

  'Ondanks de lockdowns blijft de vraag naar roestvrij staal sterk in Europa. De aantrekkende auto- en constructiemarkt stuwen de vraag, en de voorraden worden aangevuld. Al met al zien we een volumegroei tussen 8 en 9 procent in 2021.' De analist heeft een koopadvies en koersdoel van 52 euro.

  We voorzien een volumegroei tussen 8 en 9 procent voor 2021.
  Frank Claassen
  Analist bij Degroof Petercam

 • Anglo American: steenkool rijmt niet op groen

  De mijnbouwgigant Anglo American  probeert zich een wat groener imago aan te meten en gaat zijn Zuid-Afrikaanse steenkoolactivitetein afsplitsen en als Thungela Resources apart naar de beurzen van Londen en Johannesburg brengen. 

  Beleefd applaus bij de beleggers, die het aandeel in Londen 1,7 procent hoger sturen. Sinds midden vorig jaar zag Anglo American net zoals andere grondstoffengroepen de beurskoers ruim verdubbelen, met dank aan de hoop op een vlot economisch herstel die ook de vraag naar grondstoffen ondersteunt. 

 • 'Nieuws IBA bevestigt woorden management'

  Analist David Vagman van ING zegt dat het nieuws dat IBA een nieuw Amerikaans contract voor protontherapiesysteem heeft binnengesleept in lijn is met wat het management eerder zei. 'Tijdens de analistenvergadering voor de cijfers van 2020 zei het management al te verwachten dat er enkele Amerikaanse deals kwamen. Er zou sprake zijn van een hernieuwd protontherapiemomentum in de VS.'

 • 'Dit is een belangrijke mijlpaal'

  ING-analist Greg Watson zegt dat de deal van Avantium met Resilux een belangrijke mijlpaal is nu het doel van 50 procent afname voor de te bouwen FDCA-fabriek behaald is. 'We verwachten dat dit de 55 miljoen euro aan bankfinanciering losmaakt die nodig is om de fabriek te bouwen. Daarom verwachten we een finale investeringsbeslissing tegen de zomer. Hoewel dit een mijlpaal is voor de toekomstige financiering van de fabriek, neemt dat de vraag naar bijkomende financiering voor Avantium niet weg.'

  Watson heeft een koopadvies en een koersdoel van 13,44 euro voor het aandeel Avantium.

  Avantium heeft nog altijd additionele financiering nodig.
  Greg Watson
  ING-analist

 • IBA sluit Amerikaanse deal

  Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities wijst erop dat de protontherapiespeler IBA een deal heeft gesloten voor de bouw van een protontherapiesysteem met de specialist in bestralingstherapie Advocate Radiation Oncology (ARO). IBA zal het systeem plaatsen bij een met ARO verbonden protontherapiecentrum in Florida. 'Daarmee versterkt IBA zijn positie in de VS. Het bedrijf heeft eerder aangegeven dat er veel tenders zijn voor contracten in de VS en dat deze dus een belangrijke markt wordt in de komende periode.'

  Van Steenhuyse benadrukt dat er nog geen finale overeenkomst is. 'Over de voorwaarden van het contract onderhandelen de partijen nog. Maar we weten dat de prijs voor een Proteus One systeem met een onderhoudscontract van tien jaar tussen 40 en 50 miljoen dollar ligt.'

  IBA stijgt 0,8 procent.

 • Avantium krijgt koersdoelverhoging

  Analist Wim Hoste van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Avantium van 1,75 naar 3 euro. Dat doet hij nadat Avantium een deal heeft gesloten met Resilux over de levering van het bioplastic pef (zie post 6u32). Avantium haalt daarmee de doelstelling van 50 procent afname, die nodig was voor de finale investeringsbeslissing.

  Toch blijft de analist voorzichtig. 'Een finale investeringsbeslissing is nog altijd niet genomen omdat de financiering nog niet rond is. We blijven bezorgd over de grote financiële middelen die het bedrijf nodig heeft. Voor 2021 verwacht de onderneming een cashburn van 20 miljoen euro. Dan moet ook de fabriek nog gefinancierd worden. En als de fabriek in 2023 draait, verwachten we in de jaren daarna geen break-even. Het is heel duidelijk dat Avantium significante extra financiering nodig heeft. Daarom blijven we aan de zijlijn met een verkoopadvies.'

  Avantium wint meer dan 7 procent.

 • Europese beurzen openen in het groen

  De beurzen op het oude continent starten de dag met een winst van 0,3 procent. 

  KPN klimt 0,9 procent. Een duo van financiële reuzen zou een bod op het telecombedrijf voorbereiden (zie post 6u14).

  Fastned veert 0,8 procent op. Berenberg stelt dat de laadpalenspecialist er goed voor staat (zie post 7u43).

  Deliveroo wint 0,6 procent. De maaltijdbezorger krijgt een houdenadvies van het beurshuis Berenberg (zie post 8u09).

  Boskalis klimt 0,4 procent nadat het een schip wist te redden voor de kust van Noorwegen (zie post 9u).

  Prosus stijgt 2 procent. De Nederlandse technologieholding tekent voor de op een na grootste blokorder ooit (zie post 8u43).

 • Bel20 opent hoger

  De Brusselse beursgraadmeter Bel20 opent 0,5 procent hoger.

  Avantium klimt meer dan 8 procent. De bioplasticgroep sluit een deal met Resilux (zie post 6u32).

  Resilux veert 1,5 procent op na de bekendmaking van de deal met Avantium (zie post 6u41).

  Verder doen de cyclische aandelen Umicore en Aperam het goed, want die gaan respectievelijk 2 en 1 procent hoger.

 • Boskalis redt Hendrika

  Boskalis heeft het Nederlandse schip Eemslift Hendrika gered. Het schip was op drift geraakt voor de kust van Noorwegen. De maritieme dienstverlener wist het schip te slepen met twee slepers. De Hendrika is nu naar een veilige plek op weg voor inspectie en stabilisatie. 

  Eerder wist Boskalis succesvol het dwarsliggende schip in het Suezkanaal los te krijgen, waardoor het wereldwijd in het nieuws kwam. 

 • Prosus tekent voor op een na grootste blokorder ooit

  De Nederlandse technologieholding Prosus  heeft de - woensdag aangekondigde - verkoop van een belang van 2 procent in sterparticipatie Tencent afgerond. Verkoopprijs: 595 Hongkongdollar per stuk. 

  12,3
  Stevig blok
  Via 's werelds grootste blokorder sinds 2012 leverde de verkoop van 192 miljoen stuks Tencent de holding Prosus omgerekend 12,3 miljard euro op

  Aangezien Prosus 192 miljoen stuks verkocht, levert de verkoop luidens een beursmededeling van Tencent een coole 114 miljard Hongkongdollar op (12,3 miljard euro).

  Weetje: volgens de nieuwsdienst Bloomberg gaat het om de op een na grootste blokorder aller tijden. Voor de grootste tekende het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat in september 2012 in een trek voor 20,7 miljard dollar aandelen van de verzekeraar AIG wist te slijten. 

 • Duitse fabrieksbestellingen klimmen

  De Duitse fabrieksorders zijn in februari maand op maand met 1,2 procent gestegen. Dat was in lijn met de verwachtingen. In januari klommen de bestellingen met 0,8 procent. Vergeleken met februari vorig jaar stegen de orders met 5,6 procent, iets meer dan de door economen vooropgestelde toename van 5,3 procent. 

 • Meer weten over de deal tussen Resilux en Avantium?

  Ga dan snel HIERHEEN!

 • Deliveroo krijgt houden-advies

  Het beurshuis Berenberg start de opvolging van de maaltijdbezorger Deliveroo met een houden-advies en een koersdoel van 3,10 pond (3,60 euro). Deliveroo neemt alle logistiek op zich van de restaurantkeuken tot de klant. Concurrent Just Eat Takeaway is eerder een marktplatform waar restaurant en klant elkaar vinden. 'Dat end-to-endbusinessmodel van Deliveroo wordt soms in vraag gesteld bij beleggers, omdat de traditionele marktplaats hogere marges oplevert.'

  'Het voordeel van het model is een groter aanbod van restaurants. Daarbij is de service van het bedrijf superieur, omdat het bedrijf controle heeft over het hele proces. Daarbij kan Deliveroo wijzen naar periodes waarin het operationeel winstgevend was.'

  Maar de analist is voorzichtig. 'De onderneming zit in een erg competitieve markt en het is niet duidelijk of het bedrijf leiderschap kan winnen of behouden. De concurrentie is agressief en heeft diepe zakken.'

  Deliveroo heeft periodes gehad waarin het operationeel winstgevend was.
  Berenberg

 • 'Fastned staat er goed voor'

  'We bevestigen ons koopadvies en koersdoel van 91 euro voor Fastned nadat het bedrijf met resultaten kwam op 31 maart', zegt het beurshuis Berenberg. 'De cijfers lieten zien dat de Nederlandse laadpalenspecialist in staat is snellaadpunten te ontwikkelen, te bouwen en uit te baten op drukke locaties in West-Europa. Als we vooruitkijken, zien we dat het bedrijf een stevige cashpositie heeft en zien we een markt met hoge toetredingsbarrières. Dat ondersteunt onze visie dat het bedrijf goed geplaatst is om zichzelf als een van de weinige pan-Europese spelers neer te zetten op het gebied van snelladers.'

 • Europese beurzen op weg naar hogere opening

  De beurzen op het oude continent zouden hoger openen. De futures voorspellen een gemiddelde openingswinst van 0,4 procent. 

 • Avantium, het beursgenoteerde Godot

  De rugdekking van Resilux   (zie post van 6u32) is een sterieuze opsteker voor de aandeelhouders van Avantium

  Het bioplasticbedrijf trok in 2017 met  vage plannen voor een droomfabriek naar de beurs en is sindsdien  een seriële ontgoocheling. De al jaren uitgestelde fabriek - die nu in Delfzijl in plaats van in Antwerpen moet komen - voor pefflessen loopt verder vertraging op, leerde een  persbericht woensdag. De financiering is nog altijd niet rond. Mogelijk komt er meer duidelijkheid bij de publicatie van de jaarcijfers op 24 maart. 

  Die ontgoochelingen vertalen zich in een gedecimeerde beurskoers (zie grafiek). Vorig jaar was er wel een in het ijle opverende koers, toen een populaire Britse website een oud persbericht over kartonnen Coke-flessen recycleerde. 

 • 'Met pef kunnen we de kracht van pet blijven bewijzen'

  Dan nog even de reactie van de CEO van Resilux , Dirk De Cuyper, op de deal met Avantium  . 'Met pef kunnen we de kracht van pet als een veilig, duurzaam en recycleerbaar verpakkingsmateriaal bewijzen. In combinatie met onze constante focus op de uitbouw en de ontwikkeling van oplossingen op het gebied van hoogwaardige petrecycling, zal pef ons in staat stellen duurzame oplossingen te bieden in speciale high-endtoepassingen.' 

  'We zijn verheugd een van de eerste bedrijven te zijn die dit innovatieve materiaal op de markt brengt', besluit De Cuyper.

  Deze stap is in lijn met eerdere stappen van Resilux, waardoor het bedrijf almaar meer als een ESG-aandeel bekendstaat. ESG is op een belangrijk thema in de beleggingswereld door de almaar grotere focus van beleggers op duurzaamheid. ESG staat voor milieu (E), sociale inclusie (S) en deugdelijk bestuur (G).

  We zijn verheugd om als een van de eerste bedrijven dit materiaal op de markt te brengen.
  Dirk De Cuyper
  CEO van Resilux

 • Resilux stapt in bioplasticfabriek van Avantium

  Voor zijn geplande FDCA-fabriek (FDCA is de grondstof om de bioplastic pef te maken) heeft Avantium eindelijk het vooropgestelde doel van 50 procent afname gehaald. Dat is snel want eind maart - toen het bedrijf meldde dat het twee nieuwe klanten had binnengehaald - zat de onderneming nog maar op 30 procent. Daarmee lijkt een definitieve investeringsbeslissing voor de FDCA-fabriek - die eigenlijk al gepland stond voor eind 2020 - nabij.

  De laatste klant die het heeft binnengehaald is... Resilux ! Een bekende dus. De petproducent - die zich steeds meer omvormt als recycler van plastic - heeft een voorwaardelijke afnameovereenkomst getekend voor de levering van PEF (milieuvriendelijk plastic) uit de FDCA-fabriek. In totaal heeft het bedrijf nu vijf afnamecontracten voor de fabriek die jaarlijks vijf kiloton FDCA zal produceren. 

  Lees hier meer!

  Het totale afnamepakket bedraagt nu meer dan 50 procent. Dit is een belangrijke stap in de richting van een positieve finale investeringsbeslissing.
  Avantium

 • 'Duo van financiële reuzen bereidt bod op KPN voor'

  Het Amerikaanse investeringsfonds Stonepeak Partners en zijn Zweedse tegenhanger EQT bereiden een bod van 15 miljard dollar op de Nederlandse telecomoperator KPN voor.

  Hier leest u meer.

 • Wat mogen we vandaag verwachten?

  We krijgen een nieuw macrocijfer in de vorm van de Duitse fabrieksbestellingen. Zowat alle indicatoren wezen in april al op een sterke economische opleving. In de VS krijgen we een inkijk in de werkloosheidsaanvragen van vorige week. We krijgen ook kwartaalupdates van onder meer Constellation Brands, de bottelaar en de verdeler van het biermerk met de meest beladen naam... Corona! Ook Asos en Bang & Olufsen komen met voorlopige cijfers.

 • Eensgezinde Fed duwt beurzen hoger

  Goedemorgen! De beurzen gaan hoger nadat uit de notulen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) is gebleken dat de monetaire autoriteit het stimulusbeleid nog even zal doorzetten. In de notulen was te lezen dat er eensgezindheid is onder de Fed-bestuurders voor wat betreft de inflatie. De risico's op inflatie zouden beperkt zijn en de recente klim van de rente zou vooral een hogere groeiverwachting weerspiegelen.

  De markten zijn blij met het vooruitzicht op verdere stimulus, waardoor de futures van de S&P500 wijzen op een nieuw record van de brede Amerikaanse graadmeter. Woensdag gingen de Amerikaanse beurzen al licht hoger, waarbij vooral de vakantieaandelen het goed deden. Ook de Europese beurzen zouden volgens de futures openen met een winst van 0,4 procent. 

  Tevens gaan de Aziatische beurzen hoger. De Hongkongse Hang Seng wint 0,8 procent, de Chinese CSI300 klimt 0,2 procent en de Zuid-Koreaanse Kospi trappelt ter plaatse. De Japanse Nikkei225 gaat dan weer lager (-0,4%) door het nieuws dat Japan strengere coronamaatregelen gaat nemen. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud