S&P500 hersteld van herverkiezing Obama

KBC en KBC Ancora gaan onderuit op de Brusselse beurs na de kapitaalverhoging bij de bank-verzekeraar. Alfacam is gered dankzij een kapitaalinjectie van het Indiase Hinduja. Wall Street maakt het verlies weer goed dat was opgelopen sinds de herverkiezing van Obama.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw livebloggers Jan De Schamphelaere, Roland Legrand en Koen Lambrecht. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.08 uur: We gaan er uit met een nieuwsje van Gimv: de investeringsmaatschappij verkoopt haar meerderheidsbelang in Salsa Food Group (smeerbare salades) aan SaladSignature. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De investering levert over de hele looptijd (sinds 2007) wel een negatief rendement op.

Bedankt voor het lezen en tot morgen!

17.49 uur: Op Euronext Brussel is de Bel20 0,3 procent hoger gesloten. KBC (-4,8%) en Belgacom (-2,1%) remden de index af. De redding van Alfacam stuurde het aandeel 59,7 procent hoger. De Euro Stoxx50 steeg ruim 1 procent en op dit moment staan de Dow en de S&P500 0,9 procent procent hoger terwijl de Nasdaq 1,4 procent wint. 

De markten worden aangevuurd door het vooruitzicht op verhoogde obligatieaankopen door de Federal Reserve - dat zou morgenavond moeten duidelijk worden. In Europa bleken de Duitse professionele beleggers vertrouwen in de toekomst te hebben (ZEW-index). In de vooruitzichten voor 2013 trekken economen en strategen volop de kaart van de aandelen terwijl ze vrezen dat de obligaties hun beste tijd hebben gehad. 

Bedankt voor het volgen  van de liveblog en tot morgen! 

17.30 uur: Spanje is van plan volgend jaar tot 23 miljard euro te lenen aan de regio's die er niet in slagen zelf voldoende hun schuld te financieren. Het zogenaamde 'regionale liquiditeitsmechanisme' levert einde dit jaar al 18 miljard af, een cijfer dat dus in 2013 zal aangroeien tot 23 miljard, zo deelde het ministerie van Financiën mee

17.25 uur: Collega Pierre Huylenbroeck schreef onder de titel 'Een gat van 10 miljard' een leuke blog over waarderingsregels en hoe Deutsche Bank daarmee omging. 

17.13 uur: Het jaar 2012 spoedt ten einde en dan zijn er onvermijdelijk jaaroverzichten. Bijvoorbeeld dat van Twitter, dat de valse schijn opwekt dat 2012 eigenlijk vooral een sportjaar was: 

Maar ga vooral kijken naar deze post van Twitter zelf met allerlei overzichtsmogelijkheden (u kan ook uw eigen jaar op Twitter herbeleven). O ja, de meeste populaire tweet was die van president Obama: 'four more years' - dat was meteen ook de meest populaire tweet uit de geschiedenis van Twitter. 

17.08 uur: Ondertussen...

 

The S&P 500 is currently 2.5% from its highest close since 2007. — Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) 11 Dec 12

 

16.58 uur: Het terugkopen van staatsobligaties door Griekenland kwam uit onder de officiële doelstelling. De Griekse staatsobligaties waren duurder dan eerst ingeschat - dat komt ook omdat de markt vooruitliep op de operatie. Echt dramatisch is het verschil niet tegenover de doelstelling: 

Buyback operation can cut #Greek debt to 126.6 pct by 2020, slightly above 124 pct goal agreed with the IMF, official says — Luke Baker (@LukeReuters) 11 Dec 12

 

Maar niet iedereen is het hierover eens:

 

Greek DBB did not fall short of target. Docs leaked weeks ago showed a successful DBB wd reduce debt to 126.6% GDP. That WAS the target. — Matina Stevis (@MatinaStevis) 11 Dec 12

 

16.51 uur: Interessante analyse over de aan belang winnende yuan (of renminbi) in de Frankfurter Allgemeine.

Währungen: Der Siegeszug des Yuan faz.net/-gqe-74ywe #faz #Devisen

16.48 uur: Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in oktober met 128.000 gestegen tot 3,68 miljoen, zo blijkt uit herziene cijfers van het ministerie van Arbeid. Eerst werd 3,55 miljoen naar voor geschoven. Het gaat op het hoogste aantal niet ingevulde banen in vier maanden tijd, wat er op wijst dat het de goede kant opgaat met de tewerkstelling.  

16.09 uur: Het minder goede nieuws, dat de voorraden bij Amerikaanse bedrijven aan het oplopen zijn, kan het optimisme op Wall Street niet temperen.

USWholesale inv rise 1.1% ... fastest build since Oct 2009— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 11, 2012

16.06 uur: Die treurnis van Wall Street over de overwinning van Obama? Dat was ook maar de waan van de dag. 

S&P500 climbs as high as 1,428.50, erasing loss since US presidential election #QE — Linda YuehVerified (@lindayueh) 11 Dec 12

 

15.42 uur: Liberty Interactive van John Malone heeft de controle verworven over de reisinformatiesite TripAdvisor. Liberty, dat ook de meerderheid in Telenet bezit, kocht 5 miljoen aandelen over van mediaveteraan Barry Diller. Daardoor bezit Liberty nu 22 procent van de gewone aandelen, maar 57 procent van de stemrechten. Diller treedt nu terug als voorzitter van TripAdvisor maar blijft wel bestuurder.

15.38 uur: Wall Street schiet vol vertrouwen van start. Het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie zorgt voor een flinke scheut optimisme, maar vooral de hoop op nieuwe largesses van de Fed zorgt voor opgewektheid. De Dow Jones en de S&P500 klimmen een halve procent, de Nasdaq schiet 0,8 procent hoger.

15.36 uur: De wederinkopen (zie 14.45 uur) brengen een rally in Grieks staatspapier op gang.

Greek Bond Rally Continues; 2023 Yield Now Down 47 BPs At 13.08% [dj]>> weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee— Katie Martin (@katie_martin_FX) december 11, 2012

14.54 uur: Nieuws over het wederinkopen van staatsobligaties door Griekenland:

 

#Greece buyback totals €31-31.5bn, received €26.5bn of bids before extension, means now that gov debt can be cut by €21bn: bankingnews.gr — Linda YuehVerified (@lindayueh) 11 Dec 12

 

14.50 uur: Ondertussen gaat het niet zo schitterend met de Amerikaanse buitenlandse handel. Het tekort op de handelsbalans van de VS nam in oktober toe tot 42,2 miljard dollar, tegen 40,3 miljard in september. De export ging door het diepste dal in bijna vier jaar, en dat werd lang niet gecompenseerd door de daling van de invoer. Economen hadden evenwel een toename van de kloof tot 42,7 miljard verwacht. De export sloeg tegen doordat een droogte in het midwesten de verkoop van sojabonen in mekaar deed klappen, en doordat de vraag in het algemeen vanuit Europa en Azië naar Amerikaanse producten afnam. Marktwaarnemers zien daar niet meteen verandering in komen.

 

14.44 uur: Economen ondervraagd door Bloomberg verwachten dat de Federal Reserve morgen nog meer aankopen van staatsobligaties zal aankondigen. 

The Federal Reserve will amplify record accommodation tomorrow by announcing $45 billion in monthly Treasury buying that will push its balance sheet almost to $4 trillion, according to a Bloomberg survey of economists.

Forty-eight of 49 economists predict the Federal Open Market Committee will purchase Treasuries to bolster an existing program to buy $40 billion in mortgage bonds each month. The panel pledged in October to continue that plan until the labor market improves “substantially.”

 

14.44 uur: Het zal je maar overkomen, de kleinzoon te zijn van Mario Monti: 

 

I'm sure he'll hear worse when he's older... Italian PM Monti says his grandson's nickname is "Spread": link.reuters.com/tyx54t... — Jamie McGeever (@ReutersJamie) 11 Dec 12

 

14.37 uur: Het mag dan doorgaans niet zo denderend goed gaan met de grote Franse bedrijven die de CAC40 bevolken, de vergoeding van hun ‘patrons’ blijft stijgen. Het kantoor Proxinvest maakte de sommen en nam vast salaris, bonussen, gratis aandelen, opties en vertrekvergoedingen in rekening. Besluit: de vergoeding beliep over 2011 gemiddeld 4,2 miljoen euro, tegen 4 miljoen in 2010. In dezelfde periode verloor de CAC40 17 procent. Wel bereikt de vergoeding nog niet opnieuw het precrisisniveau van gemiddeld 5,7 miljoen euro.

Grootverdieners zijn Maurice Levy van Publicis (19,6 miljoen in 2011, door voorafbetalingen van bonussen), Carlos Ghosn van Renault (13,3 miljoen), Bernard Charlès van Dassault (10,9 miljoen), Bernard Arnault van LVMH (10,8 miljoen) en Jean-Paul Agon van L’Oréal (7,7 miljoen). In de SBF80, de categorie van 80 bedrijven net onder de CAC40, liggen de vergoedingen twee keer lager, met een gemiddelde van 2,06 miljoen euro.

14.19 uur: Kcell, de Kazachse mobiele poot van Zwedens grootste telefoniebedrijf TeliaSonera, wekt voor zijn nakende beursgang in Londen voldoende belangselling om vlot alle aandelen te plaatsen. Dat zeggen twee bronnen, zo meldt Bloomberg. De inschrijvingen liepen tot vandaag. Kcell zou op basis van de orders een prijsvork van 10,5 à 11 dollar kunnen hanteren. Vooraf was gesteld dat het tot 650 miljoen dollar hoopt op te halen.

14.17 uur: Delta Air Lines koopt 49 procent van Virgin Atlantic Airways. Dat belang zat tot nog toe in handen van Singapore Airlines. De Amerikaanse luchtvaartgroep betaalt daarvoor 360 miljoen dollar (277 miljoen euro). Op die manier krijgt Delta toegang tot de landingsrechten van Virgin op Londen Heathrow. De transactie moet nog de goedkeuring krijgen van de Europese en Amerikaanse overheden. Delta zegt dat het nu wil werken aan een trans-Atlantische joint-venture met Virgin Atlantic.

13.45 uur: De werkloosheid in de OESO-landen is in oktober weer opgelopen tot 8,0 procent van de beroepsbevolking, van 7,9 procent in september. Het werkloosheidspercentage ligt al jaren rond dit niveau, maar onderliggend zijn er wel sterke verschillen. Zo staat de werkloosheid in de eurozone momenteel op een recordhoogte van 11,7 procent.

13.05 uur: De middagchat is voorbij, maar blijft wel te lezen. Met discussies over voor en tegen beleggen in aandelen, maar ook over KBC en KBCA. 

12.48 uur: Griekenland heeft 4,387 miljard euro opgehaald met de uitgifte van kortlopend papier (1 en 6 maanden). Op de schatkistcertificaten op 1 maand moest het land een rente van 3,99 procent bieden, een licht stijging, op die op 6 maand 4,38 procent, een lichte daling.

12.27 uur: Electrabel start een waar prijzenoffensief. Op 1 januari worden de prijzen voor alle klanten verlaagd. De verlaging bedraagt tot 10 procent voor elektriciteitsklanten en tot 16 procent voor aardgas. Het goede nieuws is dat de klanten er zelf niets moeten voor doen. De prijsverlagingen volgen op de forse klantenuitstroom dit jaar.

11.59 uur: De chat gaat over de vraag of aandelen de beste belegging zijn voor 2013. Lees ook het artikel over de analisten van het CFA Institute

11.31 uur: Op de cover van De Tijd vandaag. De gezinsconsumptie in België daalt dit jaar voor het eerst sinds 1993. De eurocrisis heeft meer effect op het consumentengevoel dan de crisis na het Lehman-debacle. 

11.23 uur: Econome Jennifer McKeown van Capital Economics zet enkele grote kanttekeningen bij het euforiegevoel na de publicatie van een bijzonder sterk investeerdersvertrouwen in Duitsland:

But note that the ZEW has never been a reliable predictor of GDP growth. Hard data on trade and industrial production suggest that the economy is very likely to contract in Q4 and the business surveys also paint a gloomy picture. With the debt buyback in Greece so far not going as well as had been hoped and troubles in Italy rebuilding, concerns about the euro-zone’s periphery are likely to weigh on sentiment in January and beyond. We still see Germany slipping back into a recession in Q4, which is likely to deepen next year as the crisis in the euro-zone’s periphery continues.

11.16 uur: Uitstekend nieuws uit Duitsland. De index van het Duitse investeerdersvertrouwen (ZEW) staat voor het eerst sinds mei opnieuw boven nul. 

Large rise in #Germany #ZEW investor confidence & surprisingly turned positive: Dec 6.9 vs est -11.5 from Nov -15.7, 1st positive since May — Linda YuehVerified (@lindayueh) 11 Dec 12

 

De indicator leert dat de professionele beleggers in Duitsland de komende zes maanden een verbetering van de economische toestand verwachten.

11.14 uur: Goed nieuws voor Binckbank. Nasdaq neemt een belang van 25 procent in de derivatenbeurs TOM (The Order Machine), een dochteronderneming van Binckbank. Analisten van het beurshuis Theodoor Gilissen reageren positief met een koopadvies.

11.07 uur: Alfacam stijgt 67 procent en is niet langer een centjesaandeel. Suez Environnement wint 5,6 procent en is zelfs de grootste stijger in de Europese Stoxx600-index. GDF-topman heeft in een interview met Bloomberg gezegd dat hij niet van plan is zijn belang van 34 procent in Suez Environnement van de hand te doen. Een teken van vertrouwen dus.

11.05 uur: Geweldig nieuws! Echt geweldig. De kleinzoon van Mario Monti heeft van zijn vriendjes op school de bijnaam 'spread' gekregen. Waarom? Omdat Mario Monti sinds hij premier van Italië is nogal vaak de nadruk heeft gelegd op het belang van de rentespread tussen Italië en Duitsland.

10.53 uur: Nog een keer Berlusconi, omdat hij nogal dwaze taal sprak tijdens een interview op Canale 5:

'De spread is een uitvinding van iemand die probeerde om een ​​door de meerderheid van de Italianen gestemde regering te vernietigen. Daarvoor hadden we nog nooit van het concept spread gehoord. Waarom zouden we ons daardoor zorgen over maken.'

10.37 uur: Citigroup over KBC: Koopopportuniteit! Koersdoel 32 euro.

10.30 uur: Warren Buffett zet zwaar in op Medicare en Medicaid, de gezondheidsprogramma's waar Obama hard voor ijvert in het kader van zijn plannen om gezondheid betaalbaar te maken voor iedereen. Berkshire Hathaway heeft de voorbije maanden een belang van ruim 13 procent opgebouwd in Davita, gespecialiseerd in nierdialysecentra. De helft van de inkomsten worden betaald door MEdicare en nog eens 16 procent door Medicaid.

Het belang van Berkshire in Davita is intussen 1,5 miljard dollar waard en behoort tot de tien belangrijkse investeringen van de investeringsmaatschappij. 

10.25 uur: De Duitse staalreus ThyssenKrupp schrapt zijn dividend. Het bedrijf sloot het boekjaar 2011/2012 af met 4,7 miljard euro verlies en schreef de boekwaarde van zijn Amerikaanse activiteiten met 3,6 miljard euro af.

10.20 uur: De een zijn dood is de ander zijn brood:

Duitse financiële krant Handelsblatt koopt adressenbestand van gestopte Financial Times Deutschland kress.de/mail/tagesdien... — Piet Bakker (@PietBakker) 11 Dec 12

 

10.07 uur: Wie is Hinduja, het Indiase concern dat meerderheidsaandeelhouder wordt van Alfacam? Een concern actief in bankieren, containertransport, farma, IT, energie, ... Noem maar op. En alles volgens de filosofie van oprichter Parmanand Deepchand Hinduja. 'My duty is to work, so that I can give.'

10.00 uur: Belgacom zakt 2 procent. Maar geen paniek want als aandeelhouder verdient u daar vandaag zelfs aan. Het aandeel noteert namelijk ex-dividend vandaag. Het brutodividend bedraagt 0,81 euro. Netto is dat 0,6075 euro. Het aandeel zakt slechts 0,44 euro.

09.59 uur: De handel in Alfacam heropent om 10.30 uur, blijkt uit een mededeling van het FSMA.

09.49 uur: Bollywood in Lint! Hoera. Sven Marinus, CEO van Alfacam, over de toekomst van Alfacam eens het in handen komt van het Indiase Hinduja. Die zal na de kapitaalinjectie van 6 miljoen euro namelijk de meerderheid van bedrijf bezitten: 'Het is niet de bedoeling dat de activiteiten van Alfacam in Lint afgebouwd worden. In tegendeel. Hinduja heeft ook belangen in de Indiase filmindustrie en dat biedt mogelijkheden voor onze studio's in Lint.'

 

09.39 uur: Collega Stephanie De Smedt heeft op dit moment Alfacam-topman Sven Marinus aan de lijn. Een eerste reactie van de man leest u hier binnen enkele minuten.

09.37 uur: Analisten van ING zijn minder enthousiast over Delhaize:

09.36 uur: Analistenreactie van KBC Securities op het nieuws dat Delhaize het management in de VS helemaal door elkaar schudt:

09.30 uur: Alfacam is gered, zo blijkt uit een persbericht. De reddende engel is het Indiase Hinduja Group. Die gaat 6 miljoen euro cash injecteren. Tegen welke aandelenkoers is nog niet duidelijk maar het lijdt geen twijfel dat Hinduja de meerderheid van Alfacam in handen zal krijgen. De twee starten nu exclusieve gesprekken. Tegen eind januari moet er een definitief akkoord zijn.

09.24 uur: Verontwaardiging bij enkele collega's over het persbericht van KBC Ancora.

KBC Ancora stopt geen cent in kapitaalverhoging KBC Groep. En kopt mededeling terzake 'KBC Ancora steunt kapitaalverhoging'. Wablieft? — Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 10 Dec 12

 

Slechtste titel ooit vr pbrcht: 'KBC Ancora steunt kap verh KBC'. Maar het legt wel gn euro op tafel (bit.ly/Z8OGCN... in tijd) #kbc — Michael Sephiha (@sephke) 11 Dec 12

 

09.15 uur: Na Credit Suisse gaat nu ook UBS een negatieve rente toepassen op deposito's in Zwitserse frank. De Zwitserse grootbanken willen zo de instroom van geld afremmen. 

UBS knows something. RT Darlington_Dick: *UBS ENCOURAGES CLIENTS TO KEEP CHF BALANCES AS LOW AS POSSIBLE

 

09.02 uur: KBC en KBC Ancora verliezen 7 procent bij opening van de beurs. 

09.00 uur: Berlusconi haalt nog eens uit naar Monti, die volgens hem een crisissituatie heeft gecreeerd door naar de pijpen van Europa (lees: Duitsland) te dansen.

This will be a dirty fight. RT lemasabachthani: *BERLUSCONI SAYS ITALY ECONOMY IN WORSE SHAPE THEN WHEN HE LEFT — financial acrobat (@finansakrobat) 10 Dec 12

08.48 uur: Handel in Alfacam opgeschort in afwachting van persbericht. Ter herinnering: Alfacam zit in lastige papieren, heeft meermaals uitstel van betaling aangevraagd bij de banken en is tijdelijk beschermd tegen de schuldeisers. Het bedrijf is al ruim een jaar op zoek naar een reddende engel, een overnemer. Eind oktober klonk het nog dat de gesprekken 'naar een consensus evolueerden'. Vermoedelijk weten we later vandaag wat er uit de bus is gekomen.

08.36 uur: Even snel terugkomen op nieuws bij Delhaize van gisteravond. De supermarktketen houdt grote kuis in de VS en vult zes sleutelfuncties met nieuwe namen in. Een stoelendans als ultieme poging om de Amerikaanse activiteiten terug op de rails te krijgen.

Maar enkele hefboomfondsen hopen alvast dat het niet meer goedkomt met Delhaize. Steeds meer hedgies zitten namelijk short op Delhaize, met andere woorden ze gokken op verdere koersdaling. Op 6 december bedroeg het aantal shortposities al 8,13 procent van het totale aandelenkapitaal. Onder andere beurslegende Julian Robertson viseert Delhaize, zo kwam collega Stijn Demeester op het spoor. 

08.32 uur: In Frankrijk gingen in het derde kwartaal 41.700 jobs verloren, berekende het instituut voor de statistiek Insee. Driekwart ervan waren interimjobs. Het valt iets beter mee dan het voorlopige cijfer van enkele weken geleden, dat 50.400 verloren jobs voorspiegelde, maar het blijft wel een daling met 0,3 procent van het aantal jobs. 

08.18 uur: Verrassing van formaat gisteravond. KBC Ancora volgt de kapitaalverhoging bij KBC niet. KBC Ancora ziet als grootste aandeelhouder zijn belang zakken van 23 tot 19,7 procent. Uit een persbericht van KBC Ancora deze ochtend:

08.12 uur: De Nikkei-index is met 0,3 procent verlies gesloten. Nutsaandelen kregen klappen door berichten over een potentieel gevaarlijke breuklijn onder een kernsite van Kansai Electric. 

08.10 uur: Om 11 uur staat de ZEW-index (Duits investeerdersvertrouwen) voor december op de agenda. volgens economen verbeterde die van -15,7 tot -11,5. De laatste tijd regent het negatieve indicatoren over de Duitse economie. Zo ging de industriële productie van de motor van de eurozone ging al kopje onder. En de Bundesbank vierendeelde de prognose voor de Duitse economie in 2013 tot 0,4 procent.

08.09 uur: Bericht voor de Belgacom-aandeelhouder. Het aandeel noteert vandaag zonder het recht op het brutodividend van 0,81 euro. Verschiet dus niet als het aandeel bij opening fors onderuit gaat. 

08.00 uur: Goeie morgen. Uitkijken vandaag naar de reactie van beleggers op de kapitaalverhoging van KBC. De handel in het aandeel KBC lag gisteren de hele dag stil. Maandag nabeurs deelde KBC mee dat het 1,25 miljard euro had opgehaald met de uitgifte van 58,8 miljoen nieuwe aandelen, tegen een prijs van 21,25 euro per stuk, een korting van 10 procent tegenover de slotkoers van vorige vrijdag. Particuliere aandeelhouders konden niet intekenen op de kapitaalverhoging en verwateren met 16 procent.  

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud