1. Markten Live
 2. Live blog
live

S&P500 sluit af op record

De Europese sloten licht in het groen. Mithra kreeg fanmail van Berenberg. De Amerikaanse beurzen zetten hun recordreeks door in een dunne handel.
 • Bel20 al 22 procent hoger in november

  De Bel20 stevent af op de beste maand ooit. In deze analyse staan we daarbij stil. Fijn weekend !

 • Closing Bell op Wall Street: S&P500 op record

  Wegens Thanksgiving is Wall Street al om 19 uur Belgische tijd afgesloten. De S&P500 steeg 0,2 procent en scherpte zijn record aan. De Nasdaq zette eveneens een record neer na een winst van 0,9 procent.

 • Beleggen in goud

  Jan Longeval schreef een boek over beleggen in goud. Het resultaat na zich maandenlang te hebben verdiept: een pleidooi voor het gele metaal.

 • Bel20 sluit 0,8 procent hoger af

  Toppers: CFE (+5,8%), Roularta (+8,2%) en Mithra (+10,2%).

  Floppers: Balta (-6%), Kinepolis (-6,5%) en Nyrstar (-8%)

 • Floridienne, ABO Group en Recticel zetten jaarrecord neer

  Enkele Brusselse aandelen slagen erin om vandaag een nieuw jaarrecord neer te zetten.

  Multi-holding Floridienne  tikt met 252 euro een nieuw jaarrecord aan. Milieu-onderzoeksbureau ABO Group  zet op 3,2 euro eveneens zijn beste koers dit jaar neer. Recticel bouwt ook verder op zijn jaarpiek op 9,7 euro.

 • Etsy blinkt op Black Friday

  Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn: vandaag is het Black Friday. Dat is de dag waarop retailers met kortingen schermen en daarmee officieel de aftrap geven voor de start van het cruciale eindejaarsseizoen.

  Op Wall Street is er dan ook meer aandacht voor grote winkelketens als Amazon , Walmart  en Best Buy . Toch is het dit jaar een meer atypische winkelier die met de pluimen gaat lopen.

  (Noteer ook dat de Amerikaanse beurzen vandaag slechts een halve dag open zijn en om 19u onze tijd de deuren sluiten.)

 • Doek valt over Unilever nv

  Het aandeel van Unilever nv  noteert in Amsterdam vlak op 50,98 euro. Het is vandaag de laatste handelsdag voor Unilever nv. Vanaf maandag gaan die aandelen op in Unilever plc. Het Nederlandse levensmiddelenconcern maakt komaf met de binationale structuur en heeft voor Londen gekozen. Daarmee bespaart Unilever kosten en wordt het aandeel liquider. Het zal een hoger gewicht krijgen in FTSE100-index en allicht ook in Europese indexen.

  Wie vandaag aandelen Unilever nv in portefeuille heeft, zal die maandag zien veranderen in aandelen Unilever plc. De notering blijft wel Amsterdam, maar als tweede noteringsplaats na Londen. Unilever behoudt ook  zijn zitje in de AEX-index. Wel dreigen Nederlandse politici met een zogeheten exittaks.

  Unilever ontstond 90 jaar geleden door een fusie tussen Lever Brothers en de Nederlandse Margarine Unie.

 • Sabadell pineut na geflopte overname

  Het Spaanse bankaandeel Sabadell is met een daling van 10 procent het kneusje in Europa. De overname van Banco Sabadell door BBVA gaat niet door. Beide banken geraakten het niet eens over de financiële voorwaarden.

  BBVA en Sabadell hadden op 16 november hun fusiebesprekingen bekendgemaakt. Bedoeling was om de tweede bank van Spanje te creëren.

  De aandeelhouders van BBVA rouwen er niet om. Zij zien de koers van hun aandeel 3 procent stijgen.

 • Groene opening op Wall Street

  Black Friday kleurt overwegend groen op Wall Street. De S&P 500 en de Dow Jones winnen 0,3 procent. Nasdaq opende vlak maar kon kort na openingsbel ook aansluiten en stijgt 0,6 procent.

 • Goudprijs zakt onder 1.800 dollar

  De goudprijs is vrijdag in de vroege namiddag plots flink gedaald en voor het eerst sinds juli onder de grens van 1.800 dollar per ounce gezakt. Analisten verwijzen naar optimisme over een vaccin tegen het coronavirus en de belofte van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij het Witte Huis zal verlaten als het kiescollege Joe Biden uitroept tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Die berichten verminderen de aantrekkelijkheid van het edelmetaal, dat wordt beschouwd als een veilige haven in onzekere tijden. Goud noteerde rond 15 uur op 1.778 dollar per ounce, tegenover 1.816 dollar donderdagavond.

 • Mithra: +10% na koopadvies

  Het aandeel Mithra gaat inmiddels al ruim 10 procent hoger dankzij het koopadvies dat Berenberg herhaalde en de lovende woorden die bij de onderbouwen van het advies kwamen. Het aandeel is volgens de analisten 'duidelijk verkeerd geprijsd', wat wil zeggen: het is te goedkoop. 

  Volgens Berenberg zou de huidige beurswaarde nog niet eens de waarde van het medicijn Estelle weergeven. 'De andere twee blockbusters krijg je er gratis bij', klinkt het bij het beurshuis.

  Lees hier meer over het koopadvies voor Mithra!

 • ‘Nieuwe coronagolf VS en brexit grootste risico’s voor 2021’

  De Franse vermogensbeheerder La Financière de l’Echiquier (LFDE) hield vanmorgen zijn (virtuele) Media Day. Op de vraag wat de voornaamste risico’s zijn voor de economie en de markten, antwoordde CIO Olivier de Berranger dat hij voor de komende kwartalen twee gevaren ziet.

  Het eerste is de brexit. ‘Komt er tegen het jaareinde een akkoord met onze Britse vrienden of niet?’ De Berranger verwacht niet dat er tegen eind 2020 een volledige brexit-deal zal worden bereikt, maar een gedeeltelijk akkoord ziet hij wel als mogelijkheid. Komt zo’n akkoord er niet, kan dat op diverse vlakken tot problemen leiden.

  Een tweede, groter risico is volgens hem een nieuwe sterke coronagolf, vooral mocht die de Verenigde Staten treffen. De VS maken momenteel al een derde golf mee en die is nog niet onder controle. Mocht Biden, als hij in januari in functie treedt als president, besluiten meer lockdowns in te voeren of een strengere controle uit te oefenen op burgers of bedrijven, zou dat slecht zijn voor de Amerikaanse economie, en dus voor de wereldeconomie, aldus de Berranger.

 • Proximus in zee met Zweedse investeerder voor uitrol glasvezel

  Proximus gaat ruim 3 procent hoger. De telecommer heeft een akkoord met de Zweedse investeringsmaatschappij EQT voor de uitrol van zijn glasvezelnetwerk. Het consortium wil op korte termijn minstens 1,5 miljoen Vlaamse gezinnen en bedrijven bereiken.

  Lees hier meer!

  ©Peter Hilz

 • Amerikaanse futures in het groen

  De futures voor de Wall Street staan er goed voor. De Dow Jones zou 0,2 procent stijgen, de S&P500 zou 0,2 procent klimmen en de Nasdaq zou 0,4 procent winnen.

 • Voor de samenvatting van de Brusselse beursdag...

  ... gaat u best hierheen!

  ©BELGA

 • Europees ondernemers- en consumentenvertrouwen daalt

  Een indicator van het Europese ondernemers- en consumentenvertrouwen is in november voor het eerst in zeven maanden gedaald. Dat is vooral te wijten aan de invoering van een tweede lockdown in verscheidene landen. De vertrouwensindicator van de Europese Commissie daalde met 3,5 punten naar 87,6 punten. Eonomen hadden een terugval naar 86 punten voorspeld.

  Vooral in de kleinhandel en dienstensector werden de bedrijfsleiders somberder. Niet-voedingswinkels en de horeca worden zwaar getroffen door de beperkende maatregelen. 'De vooruitgang naar een coronavaccin doet de vooruitzichten verbeteren, maar is nog niet weerspegeld in die cijfers', signaleert ING-econoom Bert Colijn.

 • Belgische inflatie daalt naar 0,51 procent

  De inflatie is in november gedaald naar 0,51 procent, tegenover 0,74 procent in oktober. Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau. De vermindering van de inflatie is vooral een gevolg van de tragere stijging van de voedselprijzen. Bovendien versnelde de daling van de energieprijzen.

 • 'Contract DEME meer dan 500 miljoen euro waard'

  Analist Bart Cuypers van KBC Securities denkt dat het contract dat CFE-dochter DEME heeft binnengehaald (zie post 8u35) een waarde van meer dan 500 miljoen euro heeft. 'Er zijn geen bedragen genoemd, behalve dat het om meer dan 300 miljoen euro ging. Maar het is het grootste bagger- en landwinningsproject ooit in deze categorie.'

  'Hoewel de baggermarkt door de coronapandemie nog competitiever is geworden, is dit contract goed nieuws voor DEME', vervolgt Cuypers. 'Maar het zorgt er ook voor dat de Spartacus sneller opgeleverd moet worden.' Het schip wordt tegen eind februari verwacht.

  Onlangs haalde DEME ook al een contract van 50 tot 150 miljoen euro binnen. De analist behoudt na het nieuws over de contracten zijn opbouwen-advies en verhoogt zijn koersdoel van 75 naar 80 euro. 

 • 'Mithra is duidelijk verkeerd geprijsd'

  Meer over het koopadvies van Berenberg voor Mithra in dit artikel!

 • ECB hint op hervatting dividenden van banken in 2021

  Enkele bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) laten doorschemeren dat het verbod op de uitbetaling van dividenden door banken in 2021 kan worden versoepeld. De Franse ECB-bestuurder François de Villeroy de Galhau zegt dat er argumenten zijn om dividendbetalingen te hervatten. Zijn collega Fabio Panetta is voorstander van een geval-per-gevalbenadering.

  De ECB zal wellicht op 10 december een beslissing nemen. Ze heeft drie opties: het verbod op dividenden verlengen, het verbod schrappen of de dividendbetalingen beperken. De banken willen opnieuw dividenden uitkeren om aantrekkelijk te blijven voor beleggers. De ECB voerde bij de start van de coronacrisis het verbod in om de kapitaalbuffers van banken te versterken en zo hun capaciteit te verhogen om verliezen op de kredietportefeuille op te vangen.

 • Bel20 opent in de min

  De Belgische sterindex levert bij opening 0,4 procent in. 

  Mithra koerst 2,5 procent hoger. Berenberg herhaalt zijn koopadvies voor het Waalse farmabedrijf (zie post 7u37)

  Smartphoto heeft nog geen openingskoers. Marc Coucke vergrootte zijn belang in het fotobedrijf (zie post 7u29)

  Wereldhave Belgium heeft nog geen openingskoers. CEO Kasper Deforche verkocht aandelen van de vastgoedspeler (zie post 7u17)

  GBL zakt 0,2 procent. De Frère-holding zet sterker in op Noorse zalm (zie post 6u26)

  CFE wint 1,9 procent. De baggerdochter DEME heeft een groot contract binnengesleept (zie post 8u30)

 • Megaproject voor DEME

  DEME, de baggergroep onder het beursgenoteerde CFE , heeft een megacontract binnengehaald. Het gaat om het havenproject van Abu Qir (Egypte) waarbij er onder andere 1.000 hectare aan land wordt herwonnen op de zee. Verder wordt het kanaal dat naar de haven leidt uitgediept tot 23 meter en baggert het bedrijf een draaibank uit tot 22 meter. In totaal baggert DEME meer dan 150 miljoen vierkante meter uit. 

  Voorts zal de partner van DEME, GIECO (Egyptisch ingenieursbedrijf), een aantal maritieme werken uitvoeren zoals het neerzetten van 6.800 meter aan kadewallen voor nieuwe ligplaatsen en de aanleg van 8.800 meter aan golfbrekers.  

  DEME zal 's werelds meest krachtige 'cutterzuiger', het schip de Spartacus, inzetten in het project.

  Lees hier meer.

 • Europese beurzen op naar lagere opening

  De beurzen op het oude continent zullen volgens de futures straks met 0,1 procent dalen.

 • BAM en Heijmans fuseren asfaltcentrales

  De Nederlandse bouwbedrijven BAM en Heijmans F maken vandaag bekend dat ze hun asfaltcentrales gaan samenvoegen in het nieuwe AsfaltNu. Op 31 december krijgt de gecombineerde asfaltproductie zijn beslag. Het zou goed zijn voor de verduurzaming en het zou de efficiëntie verbeteren. Het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf komt in het Nederlandse Culemborg te staan.

 • Berenberg herhaalt koopadvies Mithra

  Het beurshuis Berenberg heeft het koersdoel van Mithra verlaagd van 35 naar 33 euro, maar laat het koopadvies staan. Het koopadvies blijft staan omdat de huidige prijs van het aandeel volgens Berenberg nog niet eens de anticeptiepil Estelle goed inprijst. 'De belegger krijgt daarnaast de andere twee blockbusters er gratis bij', zegt het beurshuis. Met de twee andere blockbusters doelt Berenberg op Donesta en PeriNesta.

  Lees hier meer!

  ©RV DOC

 • Marc Coucke koopt Smartphoto bij

  Marc Coucke heeft via zijn vehikel Alychlo 4.269 aandelen Smartphoto bijgekocht voor een prijs van 21,26 euro, waardoor het totaalbedrag uitkomt op 90.750 euro.

 • Nyrstar gaat in beroep

  Nyrstar gaat in beroep tegen de instemming van de ondernemingsrechtbank van Antwerpen om een expertencomité op te richten dat zich over de liquidatie van het zinkbedrijf door hoofdaandeelhouder Trafigura moet buigen. Dat maakt het bedrijf zojuist duidelijk in een persbericht

 • CEO Wereldhave Belgium verkoopt

  CEO Kasper Deforche van Wereldhave Belgium heeft voor 66.411 euro aandelen verkocht in de vastgoedspeler. Hij deed voor een prijs van 47 euro 1.413 aandelen van de hand. Dat blijkt uit cijfers van de beurswaakhond FSMA.

 • Pernod Ricard krijgt adviesverhoging

  De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft het advies voor de Franse sterkedrankengroep Pernod Ricard verhoogd van 'houden' naar 'kopen' en laat het koersdoel stijgen van 135 naar 180 euro. Het nieuwe koersdoel geeft een opwaarts potentieel van ruim 15 procent. 

 • Duitsland voorbij de 1 miljoen besmettingen

  Slecht nieuws uit Duitsland, want daar is op donderdag de miljoenste besmetting met corona vastgesteld. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI).

  Het is de vierde dag op rij dat het aantal infecties in de Bondsrepubliek sterk stijgt. Ook op vrijdag meldt het RKI weer 22.805 nieuwe besmettingen, 500 extra in 24 uur. In de afgelopen 24 uur zijn daarnaast 426 coronapatiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Het totale aantal doden in Duitsland is nu 15.586.

  Lange tijd wist Duitsland het virus stevig onder de duim te houden, maar de laatste weken is het coronavirus weer met een sterke opmars bezig.

 • GBL zet sterker in op Noorse zalm

  GBL , de beursgenoteerde holding rond de familie Frère, verstevigde de voorbije maanden zijn positie in het Noorse Mowi, 's werelds grootste zalmproducent. Met een belang van 400 miljoen euro heeft de groep haar derde grote investering in twaalf maanden beet.

  Lees hier meer.

  ©Bloomberg

 • Shurgard koopt lap grond

  Shurgard liet gisteren n een persbericht weten dat het een bouwvergunning heeft bemachtigd voor een lap grond in Parijs. Daarop gaat het priveopslagbedrijf een gebouw met 6.000 vierkante aan totaal oppervlak neerzetten waardoor ruimte is voor 850 opslagunits. Het gebouw zou in gebruik worden genomen tegen het einde van 2021. Het bedrijf heeft al een bouwvergunning gekregen.

 • Wat moet u weten over de beursgang van de vastgoedgroep Inclusio?

  Wat moet u weten over de aftrap van de beursgang van Inclusio? Onze collega Ellen Vermorgen legt het uit in dit artikel!

  ©Urban Nation Architects

 • Beursrallyvlog: de gemiste Tesla-boot

  Collega Bas van der Hout legt in zijn laatste beursrallyvlog uit waarom Tesla plots zo stevig is gestegen en waarom hij zelf de boot miste. Ook ziet u wat zijn puppy Jack deze week heeft gekozen voor zijn portefeuille:

  Beursrally: 'Ik heb de Tesla-boot gemist'

 • Vaccinrally neemt pauze

  Goedemorgen mensen! Terwijl u met uw kopje koffie deze blog leest gaan de aandelenmarkten wat lager na de fors opgelopen waarderingen die het gevolg waren van goed vaccinnieuws op verschillende maandagen. Vaccinmaandag was het ook deze week weer, nadat ook AstraZeneca met een performant vaccin op de proppen kwam, al zijn er wel wat twijfels rond. Verder doen de markten het rustig aan nadat er gisteravond geen beurshandel was op Wall Street door Thanksgiving, de Amerikanen zaten gezapig aan de kalkoen. 

  De Amerikaanse president Donald Trump liet wel weer van zich horen. Hij zegt dat hij het presidentschap overdraagt aan Joe Biden als het kiescollege het presidentschap van Biden bevestigt. Tegelijkertijd bleef hij volhouden dat er sprake was van fraude tijdens de verkiezingen en dat hij toch de winnaar was:

  De Amerikaanse futures voor de S&P500 gaan 0,1 procent lager en de Europese futures wijzen op een lagere opening van 0,2 procent op het oude continent. In Azië gaat de Hongkongse Hang Seng met 0,2 procent lager en daalt ook de Shanghai Composite met 0,1 procent. De Japanse Nikkei225 gaat dan weer hoger met 0,4 procent en ook de Koreaanse Kospi weet 0,1 procent te winnen. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud