1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen trekken spurtje

De Europese beurzen sloten dinsdag gemiddeld 0,8 procent hoger. Aangevoerd door Michelin boekte de autosector herstel. In de Bel20 zette AB InBev door problemen bij een Amerikaanse rivaal wel een domper op de feestvreugde.
 • Graag tot morgen!

  We zetten voor vandaag een punt achter onze marktenblog en zien u graag morgenvroeg terug. Dan staan jaarresultaten van Orange Belgium op het programma, maar het zwaartepunt ligt woensdag in Nederland met resultaten van o.m. ABN Amro, AkzoNobel en Heineken.

  WOENSDAG 13 FEBRUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Industriele productie december, 11 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Inflatie januari, 10.30 uur
  Verenigde Staten:
  - Inflatie januari, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Orange Belgium: jaarresultaten 2018, 7 uur
  Canada:
  - Barrick Gold: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  Frankrijk:
  - Unibail-Rodamco: jaarresultaten 2018, nabeurs
  Israel:
  - Teva Pharmaceutical: resultaten vierde kwartaal, 13 uur
  Nederland:
  - ABN AMRO: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - AkzoNobel: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - Heineken: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - Takeaway.com: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - Vopak: jaarresultaten 2018
  Verenigde Staten:
  - Cisco Systems: resultaten tweede kwartaal 2018/19, 22.30 uur

 • Greenyard krijgt dubbele CEO

  Naast Hein Deprez wordt ook Marc Zwaaneveld CEO van de groente- en fruitgroep Greenyard . Zwaaneveld zal focussen op 'het transformatieplan', Deprez op 'Greenyards strategisch partnerschapmodel met zijn retailers', aldus een persbericht.

 • Europese beurzen sluiten met winst

  De Europese beurzen hebben er een vrij goede dag op zitten. De EuroStoxx50 eindigde 0,95 procent in de plus, de brede Stoxx Europe 600 0,5 procent.

  In Brussel sloot de Bel20 met 0,9 procent winst. De beste Bel20'ers waren Umicore (+4,2%) en Bpost (+2,8%).

  Andere mooie prestaties kwamen van Lotus Bakeries (+6,6%) en Melexis (+5%). Het beursavontuur van Sequana Medical (-11,4%) is voorlopig geen succes. Ook Nyrstar (-10,9%) en MDxHealth (-9,3%) kregen klappen.

 • Telenet probeert 'kabelknippers' te lijmen met app

  Hoe haal je klanten terug die niet meer via de kabel tv kijken, maar via internet? Telenet lanceert daarvoor de app Yugo. Een naam die bij oudere lezers meteen het beeld van een automodel zal oproepen - de Yugo was een Joegoslavische Fiat die jarenlang in het voormalige Balkanland door Zastava werd gebouwd - maar hier natuurlijk voor 'you go' staat.

 • CFD-broker waarschuwt voor impact strenge regelgeving

  Het aandeel van Plus500 , een aanbieder van de hefboomproducten CFD’s, keldert op de beurs van Londen met meer dan 30 procent. De Israëlische groep waarschuwde dat de winst dit jaar gevoelig lager zal liggen door strengere Europese regelgeving. Zo wil Europa de hefboom op CFD’s beperken. Dat treft Plus500 in het hart omdat de broker tot de grootste hefbomen aanbiedt in de sector. De Belgische toezichthouder FSMA verbood al in 2016 het gebruik van CFD in geval van een hefboom.

 • JAB aast op meerderheid in Coty

  De Amerikaanse cosmeticafabrikant Coty krijgt vleugels in New York nadat zijn referentie-aandeelhouder JAB Holding aankondigde zijn belang van 40 procent te willen optrekken tot 60 procent. De Duitse groep zou 150 miljoen aandelen Coty willen overkopen van minderheidsaandeelhouders en biedt daarvoor 11,65 dollar in cash. Op basis van de slotkoers van maandag is dat een premie van 20,6 procent.

  Met een meerderheidsbelang zou JAB zijn greep op Coty kunnen verstevigen en het bedrijf beter kunnen aansturen. Coty, dat heel wat parfums en verzorgingsproducten maakt voor bekende merken of namen (Burberry, Adidas, Calvin Klein, Gucci, Boss, Bourjois, Kate Perry…), kende recent aanvoerproblemen door orkanen en stakingen van truckbestuurders. Enkele maanden geleden kreeg Coty al een CEO en voorzitter die nauwe banden onderhouden met JAB.

  Het tijdstip om een (gedeeltelijk) bod uit te brengen op Coty lijkt gunstig nadat het aandeel het voorbije jaar 50 procent van zijn waarde verloor.

  Bekende Amerikaanse vrouwen poseren voor Calvin Klein, een van de merken waarvoor Coty parfums maakt. ©Photo News

 • PREVIEW Wat moet u in de gaten houden bij Orange Belgium?

  Morgenvroeg komt Orange Belgium  , de nummer drie van de Belgische telecom, met de resultaten over het vierde kwartaal en 2018. De lat ligt voor één keer hoog: sinds de publicatie van de verrassend stevige resultaten over het derde kwartaal, in oktober, trok het aandeel een spurt van bijna 20 procent, terwijl de Brusselse beurs de omgekeerde richting uitgegaan is. 

  Hamvraag is nu of de nummer drie van de Belgische telecom de sterke commerciële prestatie in de zomer tijdens het najaar heeft kunnen doortrekken. En dus houden beleggers in de wirwar van cijfers die elk kwartaalrapport is best twee klantencijfers in de gaten.

  De eerste is het aantal klanten die alleen mobiele diensten afnemen. In het derde kwartaal strikte de operator 53.000 nieuwe 'mobile only' klanten, wat het totaal op 2,408 miljoen bracht. De prijzenbreker profiteerde zo van het feit dat hij als eerste een aanbod met ongelimiteerde mobiele data op de markt bracht, in februari vorig jaar. Intussen zijn de twee rivalen gevolgd, Telenet sloot vorige week de rij.

  Mede omdat de concurrentie niet stil zat, denken analisten dat de groei in het vierde kwartaal wat minder spectaculair was. Ze mikken op 2,437 miljoen, een toename van 29.000.

  Tweede belangrijk cijfer is het succes van de bundel LOVE, klanten die zowel televisie, breedbandinternet als mobiele telefonie afnemen en in het jargon 'convergent customer base' heten. Zo'n bundelklanten zijn doorgaans de lucratiefste én trouwste klanten. Op die markt profileert Orange Belgium zich als prijzenbreker, niet zonder succes.

  Vraag is of het tempo niet zal verzwakken, want eenmaal de meest prijsbewuste klanten gestrikt zijn komt het er op aan klanten die vast zitten in bundels bij de twee grote rivalen los te weken. En dat is minder makkelijk. Analisten rekenen hier gemiddeld op 174.000 klanten, 19.000 meer dan eind september. Dat zou exact hetzelfde groeitempo zijn als tijdens de zomer. 

  Voor heel 2018 rekenen analisten op een omzet van 1,27 miljard euro, 2 procent meer dan over 2018 en in lijn met de prognose voor 'lichte groei'. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou een kleine 4 procent afbrokkelen, naar 285 miljoen euro. Dat is perfect het midden van de 275 à 295 miljoen die Orange Belgium zelf naar voor heeft geschoven. 

  Let wel: tussen de brutobedrijfswinst en de nettowinst gaapt net zoals in de hele sector (zie ook: Telenet) een grote kloof. Door de grote investerings- en dus afschrijvingslast in een performant netwerk zou het nettoresultaat uitkomen op 35 miljoen euro of 0,6 euro per aandeel, slechts iets meer dan een tiende van de ebitda dus. 

 • Verlieslatend Sequana weet niet te overtuigen

  We gaan in dit artikel dieper in op de koerstuimeling van Sequana Medical. 

 • Galapagos-partner Gilead zakt na mislukte test

  Gilead Sciences verliest terrein op de Nasdaq nadat het farmabedrijf bekend maakte dat selonsertib, een potentieel geneesmiddel tegen levercirrose, in een Fase 3-onderzoek flopte. Bij slechts 1 op de 8 patiënten bleek het middel iets uit te halen en dat is niet beter dan met de placebo. Gilead blijft verder zoeken naar een medicijn om levercirrose te behandelen.

  Gilead is een partner van Galapagos voor het reumamiddel filgotinib.

 • Dow opent 0,7 procent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn zoals verwacht hoger vertrokken.  De Dow Jones stijgt in de eerste handelsminuten 0,7 procent, de S&P500 0,6 procent. Een flinke verliezer is Molson Coors , dat een slecht vierde kwartaal kende in de VS. Under Armour verwacht een flauw eerste kwartaal en staat ook onder druk.

 • Amerikaanse futures mooi in de plus

  De beurzen in New York gaan een positieve opening tegemoet. Dat blijkt althans uit de stand van de futures. De future op de Dow Jones noteert 0,8 procent hoger, die op de S&P500 0,7 procent en die op de Nasdaq Composite 0,75 procent.

  Twee dingen hebben een heilzaam effect op het sentiment: optimisme over de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en een voorlopig akkoord tussen Democraten en Republikeinen over de verdediging van de zuidelijke grens van de Verenigde Staten, waarmee een nieuwe shutdown zou kunnen vermeden worden. President Trump heeft nog niet beslist of hij het akkoord in het Congres gaat steunen. Trump zei wel dat hij nog steeds de Chinese president Xi Jinping wil ontmoeten om te proberen een einde te stellen aan de handelsoorlog.

 • Molson Coors duwt ook AB InBev in het rood

  Op de Brusselse beurs is AB InBev  plots de grootste daler in de Bel20, met een verlies van 1,6 procent naar 66,64 euro. De oorzaak van de plotse appelflauwte lijkt bij de Noord-Amerikaanse rivaal Molson Coors  te liggen.

  De bierreus rapporteerde op de Amerikaanse markt over het vierde kwartaal een volumekrimp van 5,1 procent. Dat is een groter dan verwachte krimp en illustreert hoe zwaar de Amerikaanse markt blijft, een markt waar ook AB InBev met zijn bieren Budweiser en Bud Light al jaren worstelt om de krimp een halt toe te roepen

  Daar stopt voor Molson Coors het slechte nieuws trouwens niet. De brouwer meldt ook nog eens dat hij zijn resultaten over 2016 en 2017 moet herzien, niet echt van aard om beleggers vertrouwen in te boezemen. 

  ©REUTERS

 • Sequana Medical tien procent onder intekenprijs

  De geflopte beursintroductie van Sequana Medical  liet niet echt een euforisch beursdebuut vermoeden en zo blijkt ook: op de tweede beursdag tuimelt de fabrikant van buikpompjes 8,6 procent naar 7,70 euro. Daarmee kijken de intekenaars al tegen een verlies van 10 procent aan. 

 • Berenberg knipt Umicore bij

  Ook Umicore  blijft nog steeds op kopen staan, maar het koersdoel zakt van 50 naar 46 euro. Daarmee voegen de analisten uit Londen zich bij een koor van sectorspecialisten die de verwachtingen verlaagden nadat ook het bedrijf zelf voorzichtige prognoses voor 2019 publiceerde.

 • ING zet Proximus bij de te mijden aandelen

  ING-analist David Vagman verlaagde vorige week zijn advies voor Proximus  van 'houden' tot 'kopen'. Zijn koersdoel zakte van 30 tot 18 euro. Hij verwees daarbij naar de talrijke risico's waarvoor Proximus staat, risico's die volgens hem niet weerspiegeld worden in de waardering. Vandaag gaat hij nog een stapje verder en zet hij Proximus op de ‘least favourites list’ van ING voor de Benelux.

 • Adyen in MSCI World Index

  Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen krijgt een plaatsje in de MSCI World Index en dat komt de koers ten goede. De toevoeging vloeit voort uit de herweging van de index. Naast Adyen wordtn onder meer ook KKR en Altice USA opgenomen.

  In de MSCI Emerging Markets Index worden Foxconn en Xiaomi toegevoegd.De wijzigingen worden per 28 februari van kracht.

 • Berenberg plakt stevig koopadvies op Barco

  De sterke jaarcijfers die beeldvormingsgroep Barco   vorige week publiceerde zinderen nog na. Berenberg blijft bij zijn koopadvies, maar verhoogt in één trek het koersdoel van 130 naar 170 euro. 'Barco was sinds we opvolging startten in augustus 2017 een verhaal van verbeterende winstmarges. Dat blijft zo, maar daar komt vanaf 2019 nog eens groei van het bovenste lijntje bij', stipt analist Trion Reid aan. 

  De analist rekent op een verbetering van de winstmarge in 2019 tussen 1,85 en 2,35 procentpunt, waarmee CEO Jan De Witte de prestatie van 2018 - 2 procentpunt extra - grosso modo zou evenaren of zelfs overtreffen. Hij verwijst onder meer naar de inkomsten van Barco CFG, de Chinese joint venture rond digitale cinema. De joint venture wordt niet langer in de rekeningen geconsolideerd, maar de inkomsten tellen wel mee in de brutobedrijfswinst (ebitda) van de cinematak zonder in de omzet mee te tellen. Dat verhoogt automatisch de winstmarge met zo'n 25 basispunten. 

  Een extra boost voor de winstmarge vormen de herstructureringen die De Witte in november aankondigde. Ten slotte draagt ook de omzetmix bij, met de meest rendabele divisie (Enterprise, dankzij presentatietool Clickshare) die het snelst groeit. 

  Reid vindt dat Barco ondanks de stevige rally van de voorbije weken nog altijd goedkoop noteert. 'Het aandeel noteert aan 15 keer de verwachte nettowinst. 'Dat is te weinig voor zo'n aantrekkelijk beleggersverhaal, zeker als je er rekening mee houdt dat een vijfde van de beurswaarde cash is.' 

  Barco trekt 1,6 procent hoger naar 128 euro. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Melexis trekt op vijf dagen spurtje van 17 procent

  Ook Melexis  , dat vorige week nog een sombere outlook over 2019 gaf, herstelt in het zog van de boodschap van Michelin bijna 5 procent tot 57,75 euro. Daarmee noteert de chipontwikkelaar voor de autosector nu 17 procent boven het dieptepunt van vorige week dinsdag kort na de opening van de handel. Het aandeel noteert zo bijna weer op het peil van vóór de waarschuwing. 

  ©Bloomberg

 • Koers Wessanen ontploft

  Het aandeel Wessanen  spurt hard omhoog op de Amsterdamse beurs, nadat het bedrijf vanochtend met verrassende cijfers kwam. Analisten reageerden echter gemengd op de cijfers.

  ING verwacht niet dat analisten hun verwachtingen bij gaan stellen op basis van de cijfers. Wel geeft ING aan dat verwachtingen kunnen veranderen op basis van de uitkomsten van de onderhandelingen die Wessanen voert met de supermarkten. Het researchteam houdt haar advies op 'verkopen' en ziet 6,40 euro als koersdoel voor het aandeel.

  Het team van KBC Securities denkt wel dat de analistenverwachtingen beter zullen worden door de behaalde resultaten in het vierde kwartaal. Daarnaast verwacht het beurshuis dat het algemene sentiment rondom het aandeel zal verbeteren. Het team behoudt het koopadvies en zet het koersdoel op 14,50 euro.

  Degroof Petercam ziet op lange termijn een tragere groei van de verkopen en de winst door de toegenomen concurrentie in de sector voor organische voeding. De beleggingsanalisten geven het advies 'houden' af met een koersdoel van 9,50 euro.

 • Meer achtergrond bij de opkikker van Michelin

  ... leest u hier

 • Schrijf 7 maart maar rood in de agenda in

  Want dan zou de Europese Centrale Bank het beleid wel eens kunnen versoepelen, door bijvoorbeeld te beloven de rente zeker tot in 2020 op nul te houden. Zeg dat de toekomstige  hoofdeconoom het gezegd heeft

 • Ook beursdag #2 Sequana in mineur

  De fabrikant van buikpompjes zakt na het debuut in mineur gisteren opnieuw 3,8 procent naar 8,10 euro. 

 • ... en aan Bekaert

  Ook staaltechnologiegroep Bekaert , wereldmarktleider in staalkoord om banden te versterken, profiteert van de boodschap van Michelin en klimt 2 procent tot 22,96 euro. Bekaert had eind 2018 nog gewaarschuwd dat het beloofde herstel van de winstmarges er niet gekomen was, door afboekingen op probleemdochter BBRG. Onderliggend was er wel een verbetering. 

 • Michelin geeft straaltje hoop aan de autosector ...

  Het is welgekomen nieuws voor de zwaar afgestrafte autosector: op de beurs van Parijs trekt Michelin  een spurt van bijna 10 procent. De wereldmarktleider in banden verraste met een kleine stijging van zowel omzet als courant bedrijfsresultaat. Een hele opluchting voor beleggers, die zich gelet op de afkoeling van de Chinese economie en de crisis in de autosector op een krimp hadden voorbereid. 

 • Bel20 noteert met stevige winst

  De openingsbel. De Europese beurzen starten zoals verwacht met stevige winst. De Bel20  koerst 0,8 procent hoger naar 3.524 punten, voor de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, is er 0,6 procent winst. 

 • Wessanen verrast

  Wessanen , de Nederlandse producent van natuurlijke voeding, legde over 2018 relatief meevallende resultaten voor. Opvallend was vooral de sterke groei van de eigen merken in het vierde kwartaal, na de scherpe terugval eerder in 2018.

 • Europese beurzen op weg naar positieve start

  De hoop op een doorbraak in de Amerikaanse begrotingsgesprekken én de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken lijkt ook de Europese beurzen een boost(je) te geven: afgaand op de futures lijken Bel20  en Euro Stoxx50  zo'n 0,4 à 0,5 procent hoger te zullen openen. 

  ©REUTERS

 • Kering gaat LVMH achterna

  De Franse miljardair François-Henri Pinault wist wat hem te doen stond: met zijn luxe-imperium Kering  over 2018 even goed scoren als grote rivaal Bernard Arnault, die met LVMH  verbluffende jaarcijfers voorlegde. Hij lijkt in die missie geslaagd: Kering boekte over 2018 dankzij de sterke prestatie van Gucci een omzetstijging van 26 procent naar 13,67 miljard euro, de courante nettowinst steeg met bijna de helft tot 2,82 miljard euro. 

 • Mithra breidt samenwerking in Midden-Oosten uit rond Myring

  Het is niet echt groot nieuws, maar we geven het maar mee: het Luikse farmabedrijf Mithra  intensifieert de samenwerking met ITROM uit de Verenigde Arabische Emiraten voor de verdeling van de anticonceptiering Myring in het Midden-Oosten. 

  Maar het nieuws waar Mithra-aandeelhouders na de tijgersprong in 2018 écht op zitten te wachten zijn de definitieve onderzoeksresultaten in de derde en laatste klinische testfase rond anticonceptiemiddel Estelle. Mithra noemde de voorlopige resultaten 'uitstekend'. 

 • De nieuwe Praet praat en de wereld luistert

  Philip Lane, gisteren officieel voorgedragen tot opvolger van Peter Praet als hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, was dinsdag te gast op een event van de beurs van Hong Kong. En daar liet hij weten dat de 'neerwaartse risico's' voor de groei duidelijk toegenomen zijn. Wat meteen een boodschap lijkt aan beleggers om de eerstvolgende vergadering van de ECB - donderdag 7 maart - rood te omcirkelen. 

  De studiedienst komt bij die gelegenheid om met nieuwe economische vooruitzichten voor 2019 en 2020 en de kans is reëel, gelet op de sombere vooruitzichten die de Europese Commissie vorige week schetste. En aftgaand op de uitsprake van Lane lijkt de kans reëel dat Frankfurt de somberder outlook koppelt aan een extra versoepeling van het beleid.

  Het meest logische lijkt dan een verlenging van de belofte om de nulrente vol te houden: nu klinkt het dat de rente 'zeker tot na de zomer van 2019' op nul blijft, maar voorzitter Mario Draghi had eerder al aangeven dat een verlenging tot 2020 tot de mogelijkheden hoort. Dat is ook een scenario die intussen de meeste economen voor waarschijnlijkst houden, Deutsche Bank rekent zelfs niet op een eerste renteverhoging vóór december 2020

 • Sequana-CEO: 'Beurs als platform voor verdere groei'

  Je kunt niet zeggen dat de beursgang van Sequana Medical  een voltreffer was: de pompjesproducent sloot de eerste beursdag af op 8,42 euro, een fractie onder de intekenprijs van 8,50 euro. En die intekenperiode was al geen succes, aangezien het gros van de nieuwe aandelen bij de 'oude' aandeelhouders zijn beland. 'De beurs is een platform om verder te groeien', houdt CEO Ian Crosbie er de moed in.

  Sequana kende maandag een mak beursdebuut ©Mathieu Paternoster

 • Voor een roundup van het sterke jaarrapport van Lotus Bakeries ...

  ... hierheen!

 • Handelsoptimisme vuurt Aziatische beurzen aan

  Goedemorgen! We starten met een blik op de Aziatische markten. Die blijken uitstekend gestemd, ondanks een vlak Wall Street de avond voordien. Tokio trekt zelfs een spurtje van zo'n 2,5 procent. 

  Beleggers putten moed uit een dubbele scheut optimisme. Ten eerste liet presidentieel adviseur Kellyanne Conway op de zender Fox News weten dat Donald Trump 'snel' Chinees president Xi Jiniping wil ontmoeten, wat de hoop op een doorbraak in de handelsgesprekken tussen de twee grootste economieën ter wereld voedt. 

  Daar komt nog bij dat in de Verenigde Staten deze nacht vertegenwoordigers van Huis van Afgevaardigden en Senaat een compromis bereikt hebben in een poging om een nieuwe 'shutdown' van de overheidsdiensten te vermijden. Het gaat om een voorlopig compromis, want het is nog niet duidelijk wat de bewoner van het Witte Huis van het compromis denkt ...

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect