Advertentie

Slechtste beursweek sinds 2012

©AFP

De Europese beurzen kregen klappen. De kelderende olieprijs deelt ook de Russische roebel een nieuwe tik uit. De Belgische tienjaarsrente zakt verder tot 0,87 procent.

17.45 uur: Om af te sluiten, drie zaken om volgende week zeker in de gaten te houden. Tot maandag.

 

1. Houdt de Fed zich aan haar belofte?

Herhaalt de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag haar belofte om het nulrentebeleid nog ‘geruime tijd’ voort te zetten? Dat is de hamvraag in de aanloop naar de vergadering van volgende week. Het sterk  herstel van de arbeidsmarkt is een argument om die belofte wat af te zwakken. Het aantal jobs in de VS groeide in november met  312.000, het grootste aantal in bijna drie jaar. Maar enkele Fed-bestuurders willen de belofte herhalen omdat de inflatie duidelijk lager is dan de doelstelling van 2 procent. De woorden ‘geruime tijd’ suggereren dat de Fed in de komende zes maanden de rente niet zal verhogen. Analisten verwachten dat de Fed midden 2015 een eerste keer de rente optrekt.  

2. Versnelt economische groei in eurozone?

Het onderzoeksinstituut Markit publiceert dinsdag cijfers over de economische activiteit in de eurozone. De zogenaamde PMI-indicator van de activiteit in de privésector stijgt in december wellicht met 0,3 punt naar 51,4 punten, voorspellen economen. Dat is een aanwijzing dat de dalende olieprijs en dalende euro de economische activiteit beginnen aan te zwengelen.  Toch groeit de speculatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) begin 2015 extra maatregelen lanceert om de te lage inflatie op te krikken.

3. Leeft Japanse economie op na recessie?

De cijfers van het Japanse ondernemersvertrouwen zullen maandag meer dan gewone aandacht krijgen, omdat de economie in het derde kwartaal meer is gekrompen dan verwacht. Economen geloven dat het vertrouwen van de grote Japanse ondernemingen in het vierde kwartaal stabiel is gebleven. De economische activiteit in Japan daalde zowel in het tweede als het derde kwartaal, omdat de forse btw-verhoging op 1 april een negatieve invloed had op de consumptie.

 

17.37 uur: De Bel20 verloor vrijdag 2,6 procent en eindigt de week 4,5 procent lager. De slechtste prestaties in 2,5 jaar tijd. De grootste dalers vrijdag:

17.23 uur: Abbott keert voor de 364e keer een kwartaaldividend uit. Het farmabedrijf meldt in een persbericht dat het jaardividend nu al 43 jaar onafgebroken is gestegen. Daar kunnen ze bij Solvay nog een puntje aan zuigen. Al doen ze bij Solvay ook hun best. Het dividendbeleid verwoorden ze als volgt: 'Het dividend verhogen als het kan en ons best doen om het nooit te verlagen'.

17.20 uur: De Brusselse beurs stevent af op haar slechtste week sinds mei 2012. De Bel20 verloor deze week - met nog een kwartier handel te gaan - al 4,3 procent. 

17.00 uur: Op Wall Street klimt Adobe, wereldmarktleider in grafische software, na sterke resultaten naar een record.

16.45 uur: De Duitse rente is overigens naar 0,62 procent gezakt. Waarmee beleggers duidelijk al een voorschot nemen op bulkinkopen van de Europese Centrale Bank, nu het jongste verhoopte wondermiddel van de ECB gefaald heeft.

16.35 uur: 0,87 procent. Dat is het nieuwe diepterecord voor de Belgische rentes. En zeggen dat de 2,5 procent van begin dit jaar al laag leek ...Ook de Duitse, Franse, Nederlandse, Britse ... rentes grossieren in diepterecords.

16.20 uur: Bij Agfa-Gevaert is er een akkoord met de bedienden: u leest de details hier

16.05 uur: Het Internationaal Energie Agentschap verlaagde voor de vierde keer in zes maanden de vraagprognose voor olie. Daar leest u hier alles over

16.00 uur: Nog even meegegeven dat Tessenderlo de resultaten van de kapitaalverhoging - die vandaag dus afloopt - maandag nabeurs vrijgeeft. Dinsdag worden dan de niet-uitgeoefende voorkeurrechten als 'scrips' geveild.

15.39 euro: Tessenderlo zakt op de laatste dag van de kapitaalverhoging 3,3 procent naar 20,41 euro. 

15.33 uur: Wall Street start met verlies. De Dow Jones laat 0,6 procent liggen, Nasdaq gaat 0,8 procent in het rood. 

15.25 uur: Zelfs volgens 'Dr Doom' kunnen we volgend jaar op beide oren slapen: de crash komt er pas in 2016.

Roubini: We're in an asset bubble and it won't pop until 2016 http://t.co/9oWBcpE2dP via @YahooFinance— Nouriel Roubini (@Nouriel) 12 december 2014

 

15.17 uur: Mocht u nog twijfelen: de olieprijs is de jongste weken echt wel in 'falling knife'-modus:

@TheStalwart pic.twitter.com/xsAfo63QYP— Julie VerHage (@julieverhage) 12 december 2014

 

14.44 uur: Ondanks de klacht van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) is het toch niet allemaal kommer en kwel voor Uber vrijdag.

Uber gets investment from Baidu, a move that will help Uber’s business in China http://t.co/5g28DNUxWN— Wall Street Journal (@WSJ) 12 december 2014

14.29 uur: Het voornaamste slachtoffer van de dalende olieprijs is andermaal de Russische roebel. De munt verliest 3,3 procent ten opzichte van de euro naar 71,3 roebel per euro. 

14.16 uur: Op de beurs van Brussel weet D'Ieteren  enigszins te herstellen van de klap in de ochtendhandel. De woorden van ceo Axel Miller op conference call (zie post 10.54 uur) stellen de markt blijkbaar wat gerust.  

14.07 uur: De Griekse langerente stijgt opnieuw 9 basispunten naar 9,17 procent. Deze week steeg de financieringskost voor de Griekse schatkist al zo'n twee procentpunten, de grootste stijging sinds een deel van de schuldeisers een 'haircut' moest slikken in 2012. De rentestijging is het gevolg van de beslissing om de presidentsverkiezingen te vervroegen naar volgende week. Als de politieke gok fout uitdraait, dreigen nieuwe parlementsverkiezingen en een overwinning van extreemlinks.   

13.52 uur: Het is aftellen. Niet zozeer tot de feestdagen, maar vooral tot de olieprijs precies de helft goedkoper is dan een half jaar geleden. 

Six more bucks and #oil will be a full 50% off its June high. @CNBC— Carl Quintanilla (@carlquintanilla) 12 december 2014

13.38 uur: Jack Ma, de oprichter van de Chinese internetreus Alibaba, tekende eerder dit jaar al voor de grootste beursgang aller tijden, nu mag de internetondernemer zich ook officieel de rijkste Aziaat noemen. Volgens een berekening van Bloomberg steekt de Alibaba-topman de vastgoedmagnaat uit Hongkong, Li Ka-Shing, naar de kroon. Sinds de beursgang steeg Alibaba al 54 procent, wat Ma 28,6 miljard dollar waard maakt. Li moet het stellen met een vermogen van 28,3 miljard dollar. De 86-jarige neemt het verlies van de koppositie sportief op: 'ik ben alleen maar tevreden wanneer jonge Chinese het zo goed doen'.

©REUTERS

13.32 uur: De elektronicaketen RadioShack boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 161,1 miljoen dollar, meteen het elfde kwartaal op rij dat de winkelketen in het rood duikt. Kredietbeoordelaar Fitch bevestigde donderdagavond zijn bankroet-rating en als Wall Street straks opengaat wacht het aandeel een pandoering. Het ziet er dus niet zo goed uit voor wielersponsor.

Getting bleaker by the day for RadioShack. Fitch reiterated bankruptcy concerns late yesterday. $RSH down 23% #premarket ... to 40 cents.— Paul R. La Monica (@LaMonicaBuzz) 12 december 2014

13.14 uur: Een overzicht van de verrichtingen op de Brusselse beurs vindt u hier.

11.34 uur: De Belgische 10-jaarsrente is voor het eerst onder 0,9 procent gezakt.

10.54 uur: Collega Koen Lambrecht luisterde naar de conference call van D'Ieteren. De opvallendste punten op een rij:

1. CEO Axel Miller en CFO Benoit Ghiot vooral uitleg bij de evoluties van de Belron-activiteiten in de verschillende landen. Zo blijkt dat de verzekeraar die Belron in Italië als klant verliest, goed was voor een kwart van de omzet. De verzekeringsmaatschappij in kwestie, die niet bij naam werd genoemd, begint zelf met reparatie en vervanging van autoruiten, iets wat wel vaker gebeurt in de sector.

2. De toestand in China roept wel vragen op. Belron deed in 2009 zijn intrede in het Aziatische land en had er 39 vestigingen. Die fungeerden allemaal tegelijk als servicepoint en groothandel in autoruiten. Door de zware concurrentie en omdat Belron hogere kwaliteitsnormen hanteert dan gangbaar is in China, was het niet mogelijk die groothandelsactiviteit rendabel te maken, legde Ghiot uit. Daarom worden nu 31 branches stopgezet of verkocht en blijven er maar 8 meer over. ‘Wij blijven in de Chinese markt geloven’, klonk het. Door de ingrepen zou het verlies van de Chinese activiteiten vanaf volgend jaar met 4 miljoen euro moeten dalen.

3. Er zijn nog twee landen waar Belron het niet gemakkelijk heeft: Brazilië en Australië. Momenteel is D’Ieteren ook de goodwill op Brazilië aan het herbekijken, maar er is geen aanwijzing dat daar een afboeking zal nodig zijn. Australië is een groter vraagteken: daar is de groep ‘opties aan het bekijken’, zei Axel Miller. Bij de publicatie van de jaarresultaten over 2013 zei D’Ieteren dat de Australische markt was gedaald en dat ‘twee belangrijke partners’ (verzekeringsmaatschappijen) een kleiner deel van hun schadeclaims door Belron lieten afhandelen.

4. Uit de problemen is deze specifieke landen zou echter geen globale (negatieve) conclusie over Belron mogen worden getrokken, benadrukte Miller. Onder meer in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt van Belron, is de toestand ‘erg goed’. Het bedrijf blijft ook verder overname-opportuniteiten bekijken.  

 

10.13 uur: De prijs van Brent-olie zakt richting 63 dollar. De Westerse verbruikersorganisatie IEA knipt in de olievraagprognose voor 2015.

IEA cuts global oil demand forecast for 4th time in 5 months.— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) December 12, 2014


10.00 uur: In Rusland zakt de beurs alweer met ruim 2 procent. De tuimeling van de olieprijs heeft de beurs van Moskou in 14 handelssessies liefst 25 procent doen kelderen, leert de RTS-index.

©Bloomberg

 

09.54 uur: Even een blik in het buitenland. In Frankfurt staat Commerzbank onder druk. Volgens FT zal de bank meer dan 1 miljard dollar betalen aan de Amerikaanse justitie voor het schenden van handelssancties tegen Iran en Cuba.  

Commerzbank is looking at forking out over $1bn, far more than previously thought, to settle US sanctions/laundering http://t.co/0uBwXjHeAU— Alice Ross (@aliceemross) December 11, 2014


09.38 uur: In tegenstelling tot Degroof, is ING niet geneigd het advies voor D'Ieteren te verlagen. Analist Emmanuel Carlier ziet ook een positieve kant aan het winstalarm van deze morgen.

All in all, we expect 2015 consensus PBT to be cut by c.5%. Although this is clearly not positive, we are pleased that Belron is finally taking measures to restore profitability.
Emmanuel Carlier
Analist ING

 

09.33 uur: ING reageert tevreden op de conference call van Arseus gisteren en bevestigt het koopadvies en het koersdoel van 51 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van ... 53 procent. In een ver verleden heette zoiets nog 'strong buy'. Arseus opende 2 procent hoger, maar noteert nu in het rood.

Overall the call with US president Jake Jackson and CEO Ger Van Jeveren tackled some recent developments in the US reimbursement landscape in an effort to reassure the market on the future growth/return profile of the US business. In our view, the call should indeed have been a successful first step towards realizing this goal.
Matthias Maenhaut
Analist ING

 

09.21 uur: De analistenreacties op D'Ieteren komen binnen. Bank Degroof verlaagt nog voor de conference call het koersdoel van 34,5 naar 32 euro, en het advies van 'bijkopen' tot 'houden'.

A third profit warning for D’Ieteren is not supportive for the investment case.
Bernard Hanssens
Analist Degroof

09.16 uur: Het gros van de analisten vindt Belgacom trouwens te duur na de run dit jaar van liefst 48 procent (inclusief dividend). Er zijn liefst 19 verkoopadviezen, 16 houdenadviezen en slechts 1 koopadvies (van JP Morgan), leren cijfers van Bloomberg.

09.13 uur: Het aandeel Belgacom lijdt onder een adviesverlaging van Jefferies. Analist Ulrich Rathe verlaagt het advies 'houden' tot 'verkopen'. Het koersdoel stijgt wel van 23,6 naar 24,6 euro.

09.10 uur: De koersreactie op de forse verhoging van de winstprognose van Atenor is daarentegen beperkt (zie post 08u50).  

09.05 uur: Zo goed als alle aandelen uit de Bel20 duiken in het rood.

09.00 uur: De Europese beurzen openen zoals verwacht lager, waaronder ook de Bel20 . D'Ieteren krijgt een flinke klap.

08.50 uur: Nog even eraan herinneren dat vastgoedontwikkelaar Atenor gisteren nabeurs de winstprognose voor 2014 fors verhoogde. Dat is redelijk merkwaardig amper drie weken voor het einde van het jaar. Atenor ziet de winst met minstens 20 procent stijgen, terwijl het eerder uitging van een stabiele winst. Meer uitleg hier.

08.48 uur: De materiaaltechnologiegroep Umicore gaat een nieuwe katalysatorenfabriek bouwen in Thailand. Het bedrijf telt daar 20 miljoen euro voor neer.

08.42 uur: Hier een reactie van De Belegger op het nieuws van D'Ieteren.

De omzetcijfers voor Belron en de auto-distributieactiviteiten tot november geven een verbeterde trend aan tegenover de eerste jaarhelft. Maar de impairment en de uitzonderlijke kosten kunnen in eerste instantie nog op het aandeel wegen.
De Belegger

08.38 uur: We zijn benieuwd hoe het aandeel Arseus vandaag zal evolueren. Gisteren was er een opstoot van liefst 13 procent na een persbericht over 'succesvolle' ontwikkelingen op de markt van magistrale bereidingen in de VS. Later was er een conference call. Daarin liet CEO Ger Van Jeveren optekenen dat de verkoop van Corilus eind december, begin januari kan worden afgerond. De geruchten over een kapitaalverhoging werden weerlegd.

08.33 uur: Meer uitleg over het winstalarm van D'Ieteren voor 2014, vindt u hier. De verlaging van de winstprognose is het gevolg van waardeverminderingen en herstructureringskosten bij voertuigbeglazingsdochter Belron. Om 9 uur bellen we in op de conference call.

08.26 uur: De futures wijzen op een negatieve opening van de Europese beurzen. Beleggers maken zich zorgen over China na slechter dan verwachte cijfers over de industriële productie en over de impact van de kelderende olieprijs op de olieaandelen. De olieprijs ging gisteren in New York onder 60 dollar. 

Eurostoxx 50 futures down 1.0% in early European trading http://t.co/k7l30976uc— ForexLive (@ForexLive) December 12, 2014


08.18 uur: Er is ook nieuws van Galapagos . De groep meldde deze ochtend dat een van zijn middelen, nu nog bekend als GLPG2222, klaar is voor klinische tests als deelbehandeling tegen taaislijmziekte of mucoviscidose. GLPG2222 zou gebruikt kunnen worden als zogenaamde ‘corrector’, een van de componenten van de triple-combo-behandelingen tegen de ziekte. Galapagos werkt in het onderzoek samen met AbbVie.

Taaislijmziekte is een van de pistes waarop het bedrijf van Onno van de Stolpe werkt. In 2015 wil Galapagos ook met de eerste resultaten van de klinische tests komen. Daarnaast werkt het bedrijf ook op reuma en de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte die het hele spijsverteringskanaal treft.

08.11 uur: Goedemorgen! We beginnen met een dubbele boodschap van D'Ieteren. De autodienstengroep verwacht dat de courante winst voor belastingen in 2014 'iets meer dan 10 procent zal dalen'. De vorige prognose was een daling met 'ongeveer 10 procent'. Voor 2015 gaat D'Ieteren dan meer uit van een stijging van deze winstparameter met 'meer dan 10 procent' tegenover 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud