1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wegens succes verlengd: de nieuwjaarsrally

Een opvallende milde centrale bank, een sterk banenrapport en hoopgevende signalen vanop het handelsfront. Goudlokje is even terug van weggeweest op Wall Street. En dus ging de nieuwjaarsrally een vijfde week in.
 • En volgende week: Umicore en Melexis!

  We blikken al even vooruit op de belangrijkste afspraken van komende week. De kans is groot dat de focus van macro- naar bedrijfseconomisch nieuws verschuift, met een Belgisch 'resultatenseizoen' dat op dreef komt. Tot volgende week!

  1. Lost Umicore de bijgeknipte prognose in?

  Vrijdagochtend 7u30 mogen de aandeelhouders van Umicore  rood omcirkelen in hun agenda. De materialengroep komt dan met de resultaten over 2018. Analisten rekenen gemiddeld op een bedrijfswinst van 513 miljoen euro. Dat is dik 100 miljoen of een kwart meer dan de 410 miljoen over 2017, met dank aan de explosie van de vraag naar batterijmaterialen om de snelegroeiende vloot elektrische auto’s zoemend op de weg te houden.

  Umicore sloot een sterk 2018 echter op een valse noot af: de groep temperde de de prognose en gaf analisten aan dat winst aan de de onderkant van de vork van 510 à 550 miljoen zou liggen. Dit als gevolg van de crisis in de autosector en de afkoeling van de Chinese economie. 

  Vraag is nu of 1) Umicore de bijgestelde prognose haalt (beurshuis UBS denkt van niet en mikt op 495 miljoen) en 2) in welke mate de kopwinden van eind 2018 zich in 2019 gaan doorzetten.

  2. Is Melexis even optimistisch als STMicroelectronics?

  Woensdag voorbeurs komt Melexis  met resultaten op de proppen. Een conferencecall met analisten vindt om 17 uur plaats. 

  De koers van Melexis halveerde in 2018 door de crisis in de autosector maar herstelde mooi in de eerste weken van dit jaar. De markt gaat ervanuit dat de sector vanaf het tweede kwartaal herstelt. Ze denkt dat de dip tijdelijk, en niet structureel. 

  Dat was ook de boodschap die het Franse STMicroelectronics recent gaf. ‘We zijn niet zo optimistisch, en denken dat STMicroelectronics een bedrijfsspecifiek verhaal is’, stelt Kepler Cheuvreux. Het beurshuis vindt bijgevolg dat de waardering van Melexis hoog opgelopen is en gokt op een teleurstelling woensdag. Benieuwd of ze gelijk krijgen.

  3. Alphabet: de Z van Big Tech

  Maandagavond komt Alphabet als laatste techklepper met resultaten. In het derdekwartaalrapport in oktober liet Alphabet weten dat het 8 producten heeft met minstens 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Voor het vierde kwartaal liggen de verwachtingen opnieuw hoog: een omzetstijging van 20,5 procent tot 39 miljard dollar en een stijging van de winst per aandeel met 12 procent tot 10,86 dollar. 

  Ter herinnering: Alphabet rapporteert over twee divisies, internetreus Google en ‘Andere gokjes’ (zelfrijdende wagen, ‘slimme huis’-technologie, verlenging mensenleven...).

  4. Bankreuzen openen de boeken

  Woensdag maakt zowel het Nederlandse ING  als het Franse BNP Paribas  zijn cijfers voor 2018 bekend. Belangrijk: want het Europees beursherstel staat of valt met de grootbanken

  Volgens een consensus verzameld door het financiële persagentschap Bloomberg boekte ING in 2018 een nettowinst van 5,3 miljard euro, tegenover 4,9 miljard euro in het jaar daarvoor. Dat resultaat had nog hoger kunnen liggen als ING afgelopen herfst geen schikking van 775 miljoen euro had moeten  treffen om verdere vervolging in een aantal witwaszaken te vermijden.

  Beleggers zullen extra aandacht besteden aan de mate waarin ING in de kosten kan snijden, en het dividend op peil weet te houden. Ook belangrijk: kan ING in een moeilijk marktklimaat de commissie-inkomsten uit de verkoop van financiële producten verder opkrikken?

  Bij BNP Paribas   is het vooral uitkijken naar de resultaten van de marktenzaaldivisie. Net zoals Deutsche Bank en andere grootbanken heeft ook  BNP Paribas al meerdere kwartalen na elkaar zwaar te lijden onder de slabakkende obligatiehandel.

  Nu de Italiaanse economie in een recessie is beland komt ook BNP Paribas' Italiaanse dochter nog wat meer in de spotlights te staan, terwijl er ook wordt uitgekeken naar een update over de hervormingen in het Franse retailnetwerk. 

   

 • Bel20 verlengt nieuwjaarsrally tot vijf weken

  De slotbel: de Bel20  vlagt 0,5 procent hoger af op 3.507 punten. Met die slotspurt lukt de beursbarometer op weekbasis een winstje van 0,3 procent. En zo gaat de nieuwjaarsrally een vijfde week in. 

  Vijf weken nieuwjaarsrally: champagne voor iedereen!

 • WDP sinds 1999: 5x beter dan de Bel20

  Even inzoomen op WDP  nu de logistieke speler nog maar eens een record neerzet en voor het eerst meer dan 3 miljard waard is. Sinds de beursgang in 1999 halen aandeelhouders, inclusief geherinvesteerde nettodividenden, een rendement van 15,3 procent per jaar. Ter vergelijking: wie over dezelfde periode in de Bel20 belegde, blijft steken op 3,2 procent per jaar. 

 • 'Goudlokje is terug op Wall Street'

  ING vat de beursweek perfect samen: 'Goudlokje is terug'. Econoom James Knightley somt op: 'Een verrassend softe Federal Reserve, een sterke arbeidsmarkt en positieve signalen vanop het handelsfront. Geen wonder dat Wall Street zijn beste januari sinds 1987 boekte.'

  Toch waarschuwt de econoom voor euforie. Te meer daar de sterke arbeidsmarkt de centrale bank er toe kan aanzetten wel degelijk nog de rente te verhogen, een scenario dat beleggers nu zo goed als weggegooid hebben. 

 • ING: 'Zorgen over de Britse industrie'

  ING maakt zich zorgen over de maakindustrie van het Verenigd Koninkrijk. De cijfers van de Purchasing Managers' Index (PMI) baren zorgen. Hoewel de PMI nog boven de 50 staat en dus nog op expansie duidt, ligt het cijfer van 52,8 een stuk onder de 54,2 van december.

  Het aantal orders en de totale productie kende een vertraging, ondanks het feit dat Britse bedrijven sneller dan ooit voorraden inslaan. De maakindustrie is volgens ING dermate afhankelijk van zijn complexe bevoorradingsketen dat het opbouwen van een reserve echt nodig is. De brexit komt dichterbij en een harde brexit behoort nog steeds tot de mogelijkheden. 

  De verzwakking van de productie zal volgens de economen van ING doorzetten. Het optimisme bij bedrijven staat op het laagste punt in dertig maanden. Dit maakt een recessie in de maakindustrie waarschijnlijker. Daarnaast hebben autobouwers aangekondigd al in april het productieproces vervroegd stil te zullen leggen. Dit is nodig voor het jaarlijks herafstellen van de machinerie. Dit laatste zorgt automatisch voor neerwaartse druk op de productie.

 • Wirecard in vrije val

  In Frankfurt gaat het na de fraudeberichten (post van 15u36) van kwaad naar erger met Wirecard : Duitse fintechspeler tuimelt intussen tot 20 procent lager. 

  Wirecard is intussen al zo vaak het onderwerp van controverse geweest, dat de beurswaakhond BaFin een onderzoek naar marktmanipulatie aan het voeren is. 

 • OK, we gaan het nog één keer uitleggen ...

  De beurs is niet hetzelfde als de economie. De twee durven al eens ver uiteenlopen. Zo. 

 • Oliereuzen geven Dow Jones een boost

  Wall Street start met winst, de Dow Jones  gaat 0,2 procent hoger naar 25.083 punten. Amazon.com  incasseert na de tegenvallende vooruitzichten, vooral dan op de belangrijke Indiase markt, een tik van 4 procent.

  Voor de Dow zijn echter de verrassend goede resultaten van twee oliegiganten belangrijker: Exxon Mobil en Chevron kwamen stilaan traditiegetrouw gelijktijdig met resultaten en beiden konden beleggers charmeren: Exxon  stijgt 1,4 procent naar 74,69 dollar, Chevron  trekt een spurtje van 2,5 procent naar 117,51 dollar. 

  ©EPA

 • Fraudezaak haalt Wirecard onderuit

  Op de beurs van Frankfurt tuimelt Wirecard  11 procent naar 128,60 euro. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft een externe onderzoeker in het Singaporese kantoor van de Duitse betaalspecialist 'ernstige gevallen van vervalsing en/of valse rekeningen' vastgesteld. 

  Pro memorie: de Duitse fintechspeler knikkerde afgelopen najaar Commerzbank uit de sterindex van Duitse bedrijven, de DAX. 

 • 'Chinese rivaal van Starbucks wil naar Wall Street'

  Luckin Coffee, de ambitieuze Chinese koffie-start-up, treft voorbereidingen voor een Amerikaanse beursgang, meldt Bloomberg. De introductie op Wall Street zou al in het tweede kwartaal kunnen plaatsvinden en 300 miljoen dollar kunnen opbrengen.

  Met dat geld wil Luckin Coffee zijn groei versnellen. De keten is aan een razendsnelle opmars bezig in China. In 2018, het eerste activiteitsjaar, opende Luckin ongeveer 2.000 vestigingen in de Volksrepubliek en dit jaar zouden er nog eens 2.500 bijkomen.

  Dat zet grote druk op Starbucks , voor wie China de snelst groeiende en tweede belangrijkste markt is geworden. Starbucks heeft momenteel 3.600 koffiehuizen in China.

  Het succes van Luckin is onder meer te danken aan aantrekkelijke prijzen en een handige app.

  Een Luckin Coffee-shop in Peking ©REUTERS

 • Amerikaans banenrapport veel beter dan verwacht

  In januari zijn in de Verenigde Staten 304.000 nieuwe jobs gecreëerd. Dat zijn er veel meer dan verwacht. Economen rekenden op slechts 165.000.

  De werkloosheid steeg wel met 3,86 procent naar 4 procent, doordat het aantal tijdelijke ontslagen met 175.000 steeg. Bij veel van deze tijdelijke ontslagen betreft het overheidsmedewerkers die door de shutdown werkloos waren geraakt.

  De uurlonen zijn gestegen met 0,1 procent tegenover december, wat lager was dan verwacht. 

 • WDP voor het eerst meer dan 3 miljard waard

  De vastgoedgroep   krijgt voor zijn aanhoudende groeiambities applaus van beleggers en analisten. 

  Het aandeel steeg dit jaar al met 14 procent. WDP gaat daarmee door op zijn elan van 2018 toen het bijna met een kwart (+23,3%) steeg.

  Voor een negatief beursjaar voor WDP moeten we teruggaan tot het financiële crisisjaar 2008, toen zag het een derde van zijn waarde verdampen.

 • Aftellen naar het Amerikaanse banenrapport

  Over een uur is het zover. 

  Economen verwachten dat er in januari 165.000 nieuwe banen zijn bijgekomen, amper de helft van de extra jobs die in december werden gecreëerd. (312.000).

  De 35 dagen durende shutdown – de sluiting van verschillende overheidsdiensten bij gebrek aan geld – zou daarbij geen rol spelen. Ambtenaren die met verlof werden gestuurd, worden met terugwerkende kracht betaald, net als diegenen die onbetaald doorwerkten.

  De ambtenaren die thuisbleven tijdens de shutdown kunnen wel tijdelijk de werkloosheidsgraad hoger duwen. Die zal volgens economen uitkomen op 3,9 procent.

 • Britse bedrijven hamsteren in recordtempo

  De 'stocks of purchases'-index staat voor het Verenigd Koninkrijk op recordhoogte. De Britse bedrijven zijn aan het hamsteren omdat een harde brexit dichterbij komt.

  In geen van de G7-landen is ooit zo'n hoog cijfer voor deze indicator gemeten.

 • UBS verlaagt groeiverwachtingen eurozone

  De groeiverwachtingen voor de eurozone van de bank UBS krijgen een knauw. Ze verwacht dat de indicator van economische activiteit in de eurozone maar met 1,1 procent groeit in 2019. Eerder werd nog een groei van 1,6 procent verwacht.

  Vooral de vooruitzichten voor Duitsland, Frankrijk en Italië zijn sterk verslechterd. De zakenbank denkt dat de Duitse economie met 0,9 procent zal groeien in 2019, terwijl eerder een groei van 1,6 procent werd verwacht. In Frankrijk gaat de verwachting van 1,6 naar 1,1 procent en in Italië van 1 naar 0,4 procent.

  De oorzaak van de verzwakking moet gezocht worden in de internationale handelsspanningen.

 • Overzicht van de Brusselse beurs

  De Bel20 wint 0,3 procent.

  Oxurion, Smartphoto en Greenyard (vijfde daling op rij) lopen in de kijker. Klik hier voor alle tekst, uitleg en cijfers. 

 • Volgt de ECB het voorbeeld van de Fed?

  Italië dook gisteren in een recessie en de EU zag de groei in het slotkwartaal vertragen van 1,6 tot 1,2 procent. 

  Andrew Kenningham, hoofdeconoom van Capital Economics, verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij zijn eerstvolgende vergadering in maart zijn groeiverwachtingen verlaagt en aankondigt dat de rente dit jaar niet wordt verhoogd. 

 • Ondertussen in het VK...

  De indicator die de productie van de Britse fabrieken meet viel in januari terug van 54,2 tot 52,8 door een vertraging van de bestellingen.

  Door de onzekerheid rond de brexit drijven de bedrijven ondertussen hun voorraden in een nooit gezien tempo op om na de afscheuring van de Europese Unie niet zonder onderdelen te vallen.

 • Ondertussen in Italië...

  Gisteren dook de Italiaanse economie in een recessie. Vandaag is er opnieuw slecht nieuws. De fabrieken produceerden in januari minder dan verwacht, omdat er minder bestellingen binnenkwamen. 

 • Materialise krijgt koopadvies

  Guy Sips van het beurshuis KBC Securities verhoogt zijn advies voor de Leuvense 3D-printingspecialist   die op Nasdaq noteert van 'houden' naar 'opbouwen'. Het koersdoel bedraagt 20 dollar.

  Sips ziet dit jaar nieuwe bedrijven overstappen op 3D-printing.

  De beurswaarde van Materialise steeg in december boven 1 miljard dollar.  

 • Verkoopadvies voor Adyen wegens 'overdreven koerswinst'

  KBC Securities verlaagt zijn advies voor Adyen  in een ruk van 'kopen' naar 'verkopen'. Het koersdoel is 555 euro.

  De Nederlandse beursgenoteerde start-up die de betalingen verwerkt van onder meer Facebook en Netflix schoot de voorbije twee maanden 48 procent omhoog tot 645 euro.

  Analist Thomas Couvreur vindt dat welletjes, gezien de koers-winstverhouding van 116 voor dit jaar en 85 voor 2020. 'Een premie tegenover de sectorgenoten is zeker gewettigd, maar de huidige multiples zijn heel speculatief.'

 • Sofina pompt miljoenen in privéscholengroep Cognita

 • Lager koersdoel voor Smartphoto

  In tegenstelling tot de beleggers  reageert analist Guy Sips van het beurshuis KBC Securities teleurgesteld op de resultaten van Smartphoto.

  De omzet had hij 1,3 miljoen euro hoger ingeschat, de winst 0,3 miljoen euro.

  Sips verlaagt zijn koersdoel van 16,8 naar 16,25 euro. Hij behoudt wel zijn koopadvies ('accumulate'). 

 • Deutsche Bank lager na jaarwinst

  Beleggers sturen Deutsche Bank  2 procent lager na het groter dan verwachte kwartaalverlies (zie post 7u21). De jaarwinst - de eerste sinds 2014 - van 341 miljoen euro lag 20 procent lager dan verwacht. 'Onze jaarwinst toont dat we op de goede weg zijn', zegt CEO Christian Sewing. Lees hier meer. 

 • Bel20 gaat door op goede elan van januari

  De Brusselse sterindex stijgt deze ochtend met 0,3 procent. In januari kwam er, na een belabberd eindejaar, 7 procent bij.

 • Europese beurzen openen vlak

  De Europese beurzen blijven dicht bij huis in de vroege handel.

  De EuroStoxx50 noteert na tien minuten vlak, de brede Stoxx Europe 600 0,2 procent hoger. 

  In Brussel stijgt de Bel20 0,1 procent. Opvallende bewegingen komen van Oxurion , dat een koopadvies kreeg, en Smartphoto , dat donderdagavond goede voorlopige cijfers bekendmaakte.

  Aan de val van Greenyard komt voorlopig geen einde.

 • Smartphoto verzilvert goed 2018

  De fotogroep kwam gisterenavond met een trading update. En de boodschap is globaal positief. Het duwt het aandeel   flink hoger op de Brusselse beurs. 

  Vorig jaar groeide de omzet met 2,1 procent tot 46,6 miljoen euro. Bij gelijke wisselkoersen bedroeg de organische groei 5,1 procent, onder meer dankzij het succes van de 'gifts' (fotogeschenken) die met 14 procent groeiden.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 5,3 procent tot 6,9 miljoen euro.

  Smartphoto publiceert de definitieve en volledige jaarcijfers op 1 maart.

 • Danske Bank snijdt in dividend

  Danske Bank was vorig jaar betrokken bij een grootschalige witwaszaak.

  De bank investeert de komende drie jaar 268 miljoen euro in antiwitwascontrolesystemen.

  Als buffer voor de nakende boetes steekt Danske zijn inkoopprogramma in de koelkast en het dividend gaat omlaag van 10 naar 8,5 Deense kroon per aandeel. Dat is nipt onder de analistenverwachting van 8,64 Deense kroon.

   

 • 's Werelds grootste pensioenfonds krijgt zware tik

  Het Japanse pensioenfonds GPIF, het grootste in de wereld, zag zijn portefeuille in de laatste drie maanden van 2018 met omgerekend 119 miljard euro (-9,1%) krimpen. Het is de grootste daling sinds april 2008. 

  De krimp is het gevolg van de malaise op de Japanse en buitenlandse aandelenmarkten die te wijten was aan de handelsoorlog tussen de VS en China.

 • Nintendo keldert op Japanse beurs

  Tokio sloot de week licht hoger (+0,1%) af. Beleggers vonden steun in de positieve geluiden over de handelsgesprekken tussen Peking en Washington. 

  Nintendo was de pineut met een val van 9 procent. De spelconsolefabrikant verlaagde de verkoopverwachting voor zijn Switch-console voor het lopende boekjaar. 

 • Chinese beleggers hopen op stimulus

  De fabriekscijfers toonden voor de tweede maand op rij een krimp. De indicator zakte naar zijn laagste peil sinds februari 2016.

  Het is een extra aanwijzing dat de Chinese economie vertraagt. Beleggers anticipeerden alvast op een reactie van de overheid. 

 • WDP mikt op jaarlijkse groei van 10 procent

  De vastgoedgroep   voldeed in 2018 aan zijn doelstellingen.

  De komende jaren moet de portefeuille jaarlijks met 10 procent groeien. En dat zal gebeuren met een nieuwe voorzitter: Rik Vandenberghe (foto), de CEO van de bouwgroep Besix en ex-CEO van ING België. 

 • AB InBev krijgt 'houden' bij SocGen

  De analisten van SocGen starten de opvolging van AB InBev   met een houdadvies en een koersdoel van 66 euro.

 • Koopadvies voor Oxurion

  Kepler Cheuvreux start de opvolging van Oxurion (het nieuwe Thrombogenics) met een koopadvies en een koersdoel van 5,50 euro. Dat is 46 procent hoger dan de jongste slotkoers van het aandeel

 • Amazon onderuit na teleurstellende vooruitzichten

  De e-commercereus  van Jeff Bezos rapporteerde over het vierde kwartaal recordcijfers. Tot daar het goede nieuws. 

  De omzetprognose voor het huidige kwartaal, 56 à 60 miljard dollar, valt flink tegen. Analisten hadden 61 miljard dollar verwacht.

  Bovendien moet Amazon in India heel wat producten uit zijn virtuele rekken halen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. 

  Dat duwde het aandeel donderdagavond ruim 5 procent lager in de nabeurshandel op Wall Street. 

 • Kwartaalverlies Deutsche Bank groter dan verwacht

  Deutsche Bank   sloot 2018 af met een kwartaalverlies van 409 miljoen euro. Dat is slechter is dan verwacht, want analisten gingen uit van minus 268 miljoen. Bovendien kromp de omzet voor het achtste kwartaal op rij. 

  Over heel het boekjaar stond er wel winst op de teller, en dat voor het eerst in vier jaar. 

 • Goedemorgen!

  We zijn vertrokken voor de laatste beursdag van de week.

  In China zitten de aandelen in de lift door de verwachting dat de overheid met extra stimuli zal komen na zwakke cijfers van de industrie. De andere Aziatische markten verliezen licht terrein. 

  Een trader op de beurs van Frankfurt. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud