1. Markten Live
 2. Live blog
live

Solvay houdt Bel20 aan de grond

De Europese beurzen sloten vlak tot lager, ondanks een stevige start op Wall Street. Daar koerst de Dow Jones vlot boven 29.000 punten.
 • Tot morgen'

  We ronden hier de blog, maar we zijn er uiteraard morgen terug. Tot dan!

 • Solvay houdt Bel20 aan de grond

  De slotbel: in Brussel zakte de Bel20   met 0,5 procent tot 3.970 punten. Onder meer verzekeraar Ageas (-1,7%) en de bankwaarden ING (-1,7%) en KBC (-1,2%) verloren wat terrein.

  De grootste daler was de tweede dag op rij Solvay  . De chemiegroep (97,28 euro, -2%) staat onder druk, nu analisten vrezen dat de problemen bij vliegtuigbouwer Boeing het verhoopte winstherstel in 2020 kunnen doorkruisen. Beurshuis Jefferies raamde eerder al de kwartaalimpact van de opgeschorte productie van de 737 MAX voor Solvay op 25 à 50 miljoen euro omzet en 0,18 à 0,36 euro winst per aandeel.

 • Target haalt doel niet

  Een van de tegenvallers op Wall Street is Target . De supermarktketen met 1.868 winkels haalde eind vorig jaar de doelstellingen niet. November en december leverden amper 1,4 procent meer omzet op, 'onder onze doelstellingen', stelt het bedrijf. Vooral de elektronica, het speelgoed en de doe-het-zelfartikelen voor de woning deden het slecht.

  Target denkt nog wel de winstdoelstelling van 1,54 à 1,74 dollar per aandeel te halen over het vierde kwartaal, maar analisten denken dat dit nu eerder aan de onderkant van de brede vork zal zijn. Het aandeel zakt ruim 7 procent, maar had recent wel een rally achter de rug.

 • België betaalt 0,11 procent rente op 10 jaar

  De tienjarige Belgische staatsobligaties die het Federaal Agentschap van de Schuld woensdag heeft uitgegeven hebben een brutorendement van 0,11 procent. Dat zegt Jean Deboutte, directeur van het agentschap.

  De coupon bedraagt 0,1 procent, maar de obligaties worden uitgegeven tegen 99,865 procent van de nominale waarde. Dat wil zeggen dat beleggers slechts 998,65 euro betalen en op de vervaldag over tien jaar 1.000 euro ontvangen. De obligatie-uitgifte haalt 6 miljard euro op.

 • Wall Street bouwt winst uit

  Op Wall Street koerst de Dow Jones  intussen vlotjes boven 29.000 punten en lijkt - altijd mee twee woorden spreken een vers record in de maak. Ook al zorgt Goldman Sachs voor tegenwind, dat wordt gecompenseerd door de sterke prestatie van UnitedHealth Group . De grootste ziekteverzekeraar van de Verenigde Staten - en misschien wel in het buitenland minst bekende Dow-component - koerst na degelijke resultaten 2,3 procent hoger op 295 dollar. 

 • Russische beurs onbewogen

  De Russische regering van premier Medvedev heeft ontslag genomen.

  De beurs van Moskou blijft onbewogen. De belangrijkste MOEX-index staat op een kleine winst van 0,15 procent.

  Aeroflot is met een winst van 3 procent bij de grootste dagwinnaars.

  Het is business as usual op de beurs van Moskou. ©Photo News

 • Analist: 'ik heb spijt van mijn adviesverlaging voor Tesla'

  Een analist biedt zijn excuses aan omdat hij Tesla  een downgrade gaf. Analist Joe Osha van vermogensbeheerder JPM Security verlaagde zijn advies op 3 oktober van 'kopen' naar 'houden'. Daar heeft hij spijt van, bekent hij nu aan persbureau Bloomberg.

  Sinds oktober is Tesla in waarde verdubbeld. Ondanks zijn spijtbetuiging vindt Osha het aandeel intussen écht te duur om nog koopwaardig te zijn. Tesla handelt aan 28 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). In vergelijking met andere autobouwers is dat een astronomische waardering. GM en Ford noteren tegen een mutiple van respectievelijk 2,6 en 2,3.

  Ook ten opzichte van techbedrijven is Tesla prijzig. Amazon is 19 keer zijn jaarwinst waard, Apple 15 keer zijn jaarwinst.

 • Dow Jones steekt weer de neus boven 29.000 punten

  Over de beursdag op Wall Street leest u hier meer. 

 • Slechte kredieten Europese banken blijven dalen

  De slechte kredieten van de banken van de eurozone zijn in het derde kwartaal van 2019 gedaald naar 3,41 procent van de kredietportefeuille. Dat is het laagste peil sinds de start van de statistieken in het tweede kwartaal van 2015, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. In het tweede kwartaal van 2019 hadden de banken 3,56 procent slechte kredieten.

  De Griekse banken hebben met 37,4 procent het meest slechte kredieten. De Luxemburgse banken scoren met 0,91 procent probleemkredieten het best. Ook de Belgische banken hebben met 1,89 procent slechte kredieten een gezonde kredietportefeuille.

 • Wall Street opent vlak in afwachting van ondertekening handelsakkoord

  Wall Street is zopas met verlies geopend. Beleggers wikken de handelsovereenkomst tussen de VS en China die om 17u30 onze tijd wordt ondertekend in Washington.

  De Dow Jones en de S&P500 leveren beide 0,2 in. Nasdaq  blijft op het nulpunt.

  BlackRock profiteert nauwelijks van recordcijfers met een koerswinst van 0,7 procent.

  UnitedHealthGroup , de grootste gezondheidsverzekeraar in de VS, opent 2 procent hoger na resultaten die conform de verwachting waren.

  Target  wordt met 6 procent afgestraft. De retailer scoorde onder zijn eigen lat en moest tegenvallende kerstverkopen opbiechten. Vooral speelgoed en elektronica verkochten onder de verwachting.

  Rivaal Walmart  geeft 1,6 procent prijs.

  PG&E stijgt 6 procent na een koopadvies van Citigroup. Het Califonische elektriciteitsbedrijf zou dichtbij een akkoord staan met zijn schuldeisers. Volgens Citigroup een grote stap vooruit.

 • IBA opvallende stijger

  Opvallend herstel is er in Brussel voor IBA , met een spurtje van 5,8 procent naar 12,85 euro. Heel veel moeten we achter de koersstijging waarschijnlijk niet zoeken, behalve de speurtocht bij beleggers naar achtergebleven aandelen. De wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding was de voorbije maanden met zo'n derde teruggevallen, ook al bleef CEO Olivier Legrain na een zwakke eerste jaarhelft de prognose voor een 'positief resultaat' over heel 2019 behouden. 

  Mogelijk straalt een overnamenieuwtje op het aandeel af. Bij private-equityspelers woedt op dit ogenblik een overnamestrijd rond Curium Pharma. Curium is de fusie van ex-dochter IBA Molecular - die IBA drie jaar geleden verkocht - met de tak nucleaire geneeskunde van het Amerikaanse Mallinckrodt. Er is geen link meer tussen Curium en IBA, maar mogelijk gaan beleggers zo op zoek naar andere specialisten in 'nucleaire geneeskunde'. 

 • CIO DNCA voorzichtig positief voor aandelen in 2020

  Op de jaarvergadering van DNCA in Parijs werd zoals steeds met veel interesse geluisterd naar de uiteenzetting van Jean-Charles Mériaux. De chief investment officer (CIO) van DNCA wordt in Frankrijk als een echte autoriteit aangezien.

  Mériaux had zijn betoog de titel meegegeven: ‘La hausse quand même mais l’hiver arrive…’. Een allusie op het feit dat 2019 ondanks alle verwachtingen een sterk jaar is geworden voor vrijwel alle activaklassen, maar dat het niet zal blijven duren (‘winter is coming’).

  Hij wees er ook op dat de laatste keer dat alle activaklassen tegelijk stegen in 2007 was. ‘We kennen het vervolg…’

  De sterkste activaklassen waren vorig jaar goud en technologie. Goud was een vluchthaven voor overheidsobligaties legde Mériaux uit. ‘Beleggers hadden de keuze tussen een actief dat niets opbrengt en een actief dat minder dan niets opbrengt.’ Een verwijzing naar het negatieve rendement van diverse overheidsobligaties.

  Voor 2020 blijft hij in aandelen geloven, maar is hij toch wat voorzichtig. ‘Alleen een recessie – met fors lagere bedrijfsresultaten tot gevolg - zou een sterke daling van de markten kunnen rechtvaardigen.’

  Anderzijds waarschuwt hij voor de hoog opgelopen waarderingen, waarop er een ‘heel beperkte veiligheidsmarge’ is. Hij merkt ook op dat analisten voor de verwachte winstgroei van bedrijven veel positiever zijn dan marktenstrategen.

  Qua waarderingen staat value er volgens hem beter voor. ‘Om door de woestijn te trekken moet je een kameel zijn: sober maar resistent.’

  Een herziening van het monetair beleid kan ook ingrijpende gevolgen hebben. 'Het monetair beleid bereikt zijn grenzen en de consument speelt het spel niet mee.' Ook de toegenomen schulden zijn een bron van zorgen voor Mériaux.

 • BlackRock beheert 7.430.000.000.000 dollar

  We meldden u al dat ze zouden swingen, en dat doen ze ook. De resultaten van BlackRock lezen als een trein. De vermogensbeheerder zag zijn beheerd vermogen aandikken tot 7.400 miljard dollar, een absoluut record.

  Ook de winst en de omzet zitten in de lift dankzij het succes van ETF-dochter iShares en technologiediensten Aladdin en eFront.

 • België leent 6 miljard op tien jaar

  Het Federaal Agentschap van de Schuld haalt bij de uitgifte van tienjarige obligaties 6 miljard euro op. Dat bevestigt directeur strategie Jean Deboutte.

  De schatkist betaalt 7 basispunten minder rente dan de swaprente, een soort interbankenrente. Dat betekent volgens Deboutte dat het brutorendement van de tienjarige staatsobligaties 0,10 tot 0,15 procent bedraagt. Het precieze rendement wordt later vandaag bekendgemaakt.

  De vraag naar het Belgisch overheidspapier was zeer groot. Grote beleggers, zoals banken en verzekeraars, dienden orders in voor meer dan 27,5 miljard euro. Dat is net geen record.

 • Europese beurzen zakken wat weg

  De verliezen van de Europese beurzen zijn kort na de middag iets groter geworden. De Euro Stoxx 50 zakt nu 0,2 procent, de Bel20 0,45 procent.

  De Amerikaanse futures zijn negatief geworden nadat Goldman Sachs en Target met hun resultaten onder de verwachtingen bleven.

 • Eerste handel van het jaar in SVK

  Voor het eerst in 2020 is een pakket aandelen van de Sint-Niklase bouwmaterialengroep SVK van eigenaar gewisseld. 5 aandelen werden verhandeld tegen 460 euro het stuk. Dat is 5,7 procent onder de vorige koers van 488 euro, die op 31 december was bereikt. Die laatste was meteen de piekkoers van 2019.

  De hoogste koers die SVK ooit bereikte - voor zover de archieven van Bloomberg teruggaan - was 863 euro. Die prijs werd op 21 september 2007 voor een aandeel SVK neergeteld.

  Specifiek nieuws rond SVK is er vandaag niet. Het bedrijf is doorgaans bijzonder karig met informatie.

  Het laatste bericht - over de eerste zes maanden van 2019 - dateert van 9 september. Toen realiseerde SVK 241.000 euro winst, bijna dubbel zoveel als een jaar eerder. De omzet steeg met 9,4 procent, onder meer dankzij een 18 procent hogere verkoop van vezelcementleien.

 • Duitse cijferaars gaan zich meer haasten

  We schreven onlangs nog dat de Duitse cijferaars van Destatis het vertikten zich zoals de rest van Europa te haasten met de groeiramingen. Terwijl Eurostat al sinds 2016 net als de Amerikanen na 30 dagen een eerste 'flash' raming geeft van de groei van de hele eurozone, kwam Destatis pas na 45 dagen met die raming. 

  ©rv

  Dat verandert nu, leren we in de marge van de groeiraming voor heel 2019 (pikant detail: Destatis verschaft de raming over heel 2019 vóór ze de raming voor het vierde kwartaal geven ..): voortaan gaan ze ook al na 30 dagen een raming verschaffen, in plaats van na 45 dagen. 

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

 • Herlees een boeiende livechat ...

  ... via deze link

 • De aandelenresearch in de Lage Landen verschraalt ...

  ... nu NIBC Capital zijn research opdoekt. U leest er hier meer over. 

 • Notering Care Property wordt straks hervat

  De notering van Care Property Invest wordt om 13.30 uur hervat, laat de FSMA weten. Ze was opgeschort wegens een private plaatsing van aandelen.

 • Private plaatsing Care Property afgerond

  De private plaatsing van 1.125.338 aandelen Care Property Invest , die eerder vanmorgen werden uitgegeven, is met succes afgerond, laat de zorgvastgoedspeler weten. De aandelenuitgifte kaderde in de overname van twee woonzorgcentra met assistentiewoningen in Wallonië, 'La Reposée' in Bergen en 'New Beaugency' in Bernissart.

  De nieuwe aandelen werden geplaatst aan 29 euro, dus met een korting van circa 3 procent tegenover de slotkoers van dinsdag.

  De notering van het aandeel op Euronext Brussel wordt 'zo spoedig mogelijk' hervat.

 • Nog steeds geen handel in Picanol

  Het ziet ernaar uit dat er ook vandaag geen handel zal zijn in Picanol , de producent van weefmachines. De handel is sinds dinsdagochtend geschorst, in afwachting van een persbericht waarin de financiële impact van de cyberaanval wordt geduid. Door die cyberattack ligt de productie in Ieper voor de rest van de week stil.

  Frederic Dryhoel, de woordvoerder van Picanol, zegt woensdag dat er 'geen updates te melden zijn' over de cyberaanval. 'We werken hard aan een oplossing, maar verwachten vandaag geen nieuws meer.'

  Pas als Picanol een zicht heeft op de financiële gevolgen en dit heeft gedeeld met de markt, kan er opnieuw handel zijn in het aandeel. 

  Lees hier de visie van Guy Sips van KBC Securities, de enige analist die het aandeel volgt. 

 • Stel uw vraag aan Kurt Vansteeland, marktenredacteur De Tijd

  De marktenchat is zopas van start gegaan. Neem deel via deze link. 

 • ‘Impact stakingen op Franse economie beperkt’

  Volgens François Villeroy de Galhau, de gouverneur van de Banque de France, zullen de stakingen tegen de geplande pensioenhervorming hoogstens 0,1 procentpunt afgesnoept hebben van de economische groei in het vierde kwartaal.

  De Franse centrale bank rekent op een groei van 0,2 procent tegenover het derde kwartaal.

  Over de impact van de begin december begonnen stakingsacties op de Franse economie in 2020 sprak de gouverneur zich niet uit.

 • Grote vraag naar nieuwe Belgische staatsobligatie

  De uitgifte van tienjarige Belgische staatobligaties wordt een groot succes. Beleggers willen voor 23 miljard euro intekenen, meldt het persbureau Bloomberg. Het Federaal Agentschap van de Schuld zal wellicht 5 of 6 miljard euro ophalen.

  Dankzij de grote vraag kan de schatkist goedkoper geld lenen dan verwacht. Het schuldagentschap signaleert nu dat het 6 basispunten minder rente wil betalen dan de swaprente. Eerder zei de schatkist dat ze 5 basispunten minder wilde betalen dan de swaprente. Aangezien die referentierente 0,16 procent bedraagt, zal het rendement van de nieuwe staatsobligaties wellicht zowat 0,10 procent bedragen.

 • KBCS en Degroof P. hervatten opvolging Tinc

  KBC Securities en Degroof Petercam hadden de opvolging van Tinc in december onderbroken vanwege de kapitaalverhoging, waarbij ze allebei betrokken waren.

  De kapitaaloperatie bracht 112,7 miljoen euro bruto in het laatje en het aantal aandelen-Tinc nam toe tot 36,36 miljoen.

  De analisten Joachim Vansanten en Bart Cuypers van KBC Securities hervatten nu de opvolging van Tinc met een houden-advies en een koersdoel van 14 euro.

  Ook Bart Jooris van Degroof Petercam houdt Tinc weer in het oog. Hij heeft zijn waardering van de infrastructuurinvesteerder aangepast van 14,5 naar 14 euro.

  'Gezien de conservatieve aard van Tinc als 'investment case' en het gebrek aan informatie over de invloed van nieuwe projecten op de verwachte kasstromen, beschouwen wij de kapitaalverhoging als cash tot de investeringen zijn afgesloten en Tinc zijn kasstroomprognoses heeft aangepast', zegt hij.

  Vermits het nieuwe koersdoel maar weinig opwaarts potentieel biedt, plakt Jooris een houden-advies op het aandeel.

 • België lanceert tienjarige obligatie-uitgifte

  Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft woensdagochtend de uitgifte van tienjarige obligaties gelanceerd. De schatkist is bereid 5 basispunten minder te betalen dan de swaprente, meldt het persbureau Bloomberg. Aangezien de tienjarige swaprente 0,17 procent bedraagt, zal de rente op de nieuwe staatsobligaties wellicht zowat 0,12 procent bedragen.

  De schatkist lanceert elk jaar in januari tienjarige obligaties. Die uitgifte brengt doorgaans minstens 5 miljard euro op. De obligatielening met vervaldag 22 juni 2030 wordt de nieuwe referentie-obligatie van de Belgische obligatiemarkt.

 • Duitse economie groeide 0,6 procent in 2019

  Het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland is vorig jaar met 0,6 procent gegroeid. Dat is in lijn met de verwachtingen maar wel de laagste groei sinds 2013. In 2018 was er nog 1,5 procent economische groei bij onze oosterburen.

  Het begrotingsoverschot is vorig jaar afgenomen tot 1,5 procent van het bbp tegen 1,9 procent in 2018.

  De uitvoer nam in 2019 met 0,9 procent toe en de invoer met 1,9 procent. Beide cijfers zijn een pak lager dan in 2018, toen de uitvoer met 2,1 procent toenam en de invoer 3,6 procent aandikte. 'Dat suggereert dat de nettohandel vorig jaar een negatieve impact had op de economische groei', meent Reuters.

  De Duitse economie is sterk industrieel en exportgericht. De Duitse producenten lijden onder een zwakke buitenlandse vraag ten gevolge van de vertraging van de wereldeconomie en door de onzekerheid rond de brexit. De auto-industrie, een zwaargewicht in Duitsland, kampt bovendien met strengere emissienormen en de omschakeling naar elektrische voertuigen.

  Een Duitser pauzeert op een bankje met een biertje. ©Patrick Pleul/zb/dpa

 • Opvallende koersbewegingen in Brussel

  Dit zijn de Brusselse aandelen waarrond er nieuws is: 

  • Galapagos breidt de samenwerking met Fibrocor uit en neemt ook een belang in het Canadese bedrijf.
  • Net als andere Belgische biotechbedrijven is Argenx aanwezig op de JP Morgan Healthcare Conference in San Francisco. Het bedrijf gaf er deze presentatie.
  •  Koen Van Gerven, de topman van Bpost , heeft dinsdag in de Kamercommissie Mobiliteit gepleit voor een ‘gelijk speelveld’ voor pakjesleveringen.
  •  D’Ieteren is een van de favoriete aandelen van DNCA, bleek gisteren op de jaarvergadering van de Franse vermogensbeheerder. Met dank aan Belron.
  • De notering van Care Property Invest is opgeschort omdat een private plaatsing van aandelen plaatsvindt. Wellicht gaat het om nieuwe aandelen die werden uitgegeven om de overname van twee woonzorgcentra in Wallonië te financieren en die onmiddellijk werden doorverkocht.
  • Euronav verwijdert zich nog iets verder van de recente piek van 11,71 euro die op 8 januari werd bereikt. Dat was toen de hoogste koers sinds januari 2016.
 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na de opening stabiel. Hier de opvallendste koersbewegingen: 

  De Franse IT-reus Altran  wint 2,6 procent na een verhoging van het bod door Capgemini.

  De Britse retailer Quiz  keldert 10 procent na tegenvallende kerstverkopen. 

  In Amsterdam wint ASM International  9 procent na een positieve kwartaalupdate (post 7u43). 

  Nog in Amsterdam wint Alfen  6 procent nadat het transformatorstations mag leveren aan Enexis Netbeheer. 

 • Nieuwe bestuurder bij Avantium

  Bij het duurzamechemiebedrijf Avantium is Michelle Jou voorgedragen voor een zitje in de raad van commissarissen, zeg maar de raad van bestuur, en dit voor een periode van vier jaar. Jou is afkomstig uit Taiwan, studeerde in Shanghai en Frankrijk, en heeft ruim 20 jaar professionele ervaring in de chemische industrie in Azië en Europa. Ze werkte onder meer bij Covestro.

 • Vlakke start in Europa

  De Europese beurzen gaan vlak van start. De Euro Stoxx 50 blijft nagenoeg stabiel bij de openingsbel.

  In Brussel zakt de Bel20 0,2 procent. De druk komt vooral van Argenx en AB InBev .

 • Notering Realco wordt hervat

  De notering van het Waalse biotechbedrijf Realco wordt om 11.30 uur hervat. De notering werd vrijdagmorgen opgeschort nadat een zware brand was uitgebroken in de hoofdvestiging van Realco in Louvain-la-Neuve.

  Realco produceert biologische zepen waarmee voedingsbedrijven bacteriën zoals listeria kunnen bestrijden. Het aandeel noteert in Brussel in het Euronext Access-segment.

 • Licht lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen lichtjes lager openen, geven de futures aan. Die op de Euro Stoxx 50 noteert 0,1 procent in de min.

  Vandaag vindt de ondertekening van een eerste handelsakkoord tussen de VS en China plaats, maar het is duidelijk dat het conflict daarmee niet van de baan is. Het wordt hoogstens beteugeld.

 • Care Property verwerft 2 woonzorgcentra in Wallonië

  Care Property Invest heeft vandaag de woonzorgcentra 'La Reposée' en 'New Beaugency', respectievelijk gelegen in Bergen en Bernissart, verworven door middel van een kapitaalverhoging. Die werd gerealiseerd door een inbreng in nature van de grond en het vastgoed van deze projecten. Naar aanleiding van deze inbreng werd 1.250.376 nieuwe aandelen uitgegeven tegen ongeveer 26,87 euro per aandeel. De kapitaalverhoging bedraagt dus 33,6 miljoen euro.

  Wellicht is er een verband tussen deze operaties en het feit dat de notering van Care Property tijdelijk is opgeschort omdat een private plaatsing van aandelen plaatsgrijpt (zie post 08.18 uur).

 • 'ITV meest waarschijnlijke overnameprooi in Europa'

  De Britse TV-zender ITV  is voor het vierde jaar op rij naar voren geschoven als meest waarschijnlijke overnamekandidaat in Europa. Dat leert een rondvraag van Bloomberg bij 20 traders, brokers en fondsbeheerders.

  Op 6 van de 20 lijstjes prijkte ITV. Een van de argumenten blijkt de aanwezigheid van Telenet-hoofdaandeelhouder Liberty Global, als tweede grootste aandeelhouder. Liberty-topman John Malone staat bekend als een dealmaker. 

  Het Italiaanse luxemerk Moncler en de Nederlandse diagnosticagroep Qiagen  staan eveneens hoog op de potentiële M&A-lijstjes. Vorige maand verschenen berichten over de interesse van de Franse luxegroep Kering in Moncler, een producent van luxe-skikleding. Qiagen liet in december weten dat het niet wil overgenomen worden, nadat het verschillende biedingen had ontvangen. 

  Verschillende namen die vorig jaar op het lijstje stonden, zoals Osram Licht en Scout24, waren vervolgens betrokken in fusies of fusiegesprekken.  

 • Notering Care Property opgeschort

  Bij Care Property Invest is een private plaatsing op til. Daarom wordt de verhandeling in het aandeel op Euronext Brussel tijdelijk geschorst. Dat meldt de specialist in zorgvastgoed in een persbericht.

 • De handtekeningen van de dag

  De Amerikaans-Chinese ‘fase 1-handelsdeal’ wordt om 11.30 uur lokale tijd in het Witte Huis in Washington ondertekend, meldt Reuters. Dat is om 16.30 uur Belgische tijd.

  De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He zullen hun handtekening plaatsen onder het 86 pagina’s tellend document. Ze doen dat in aanwezigheid van meer dan 200 gasten uit de zakenwereld, regerings- en diplomatieke kringen. De ceremonie wordt gevolgd door een lunch.

  Met de deal belandt de 18 maanden oude Amerikaans-Chinese handelsoorlog in een nieuwe, rustigere fase. Beleggers blijven niettemin op hun hoede. De details van het document worden waarschijnlijk niet vrijgegeven. 

 • Galapagos neemt belang in Canadees bedrijf Fibrocor

  Galapagos en Fibrocor Therapeutics breiden hun samenwerking rond nieuwe fibrose-targets uit. Daarbij neemt Galapagos ook een belang in het Canadese bedrijf. Hoe groot dat is en hoeveel de investering bedraagt, is niet bekendgemaakt. Dr. Paul Van der Horst, hoofd Business Development bij Galapagos, krijgt een zitje in de raad van bestuur van Fibrocor.

  Fibrocor legt zich toe op de ontwikkeling van therapieën voor fibrose van de nieren, lever, longen en andere organen. In januari 2019 kondigde Galapagos een samenwerking met het in Toronto gevestigde bedrijf aan voor het vinden van moleculen tegen een nieuw fibrose-target.

  Met de uitbreiding van de samenwerking krijgt Galapagos de optie om in totaal vier bijkomende programma’s in licentie te nemen. 'Galapagos kan die optie nemen nadat de programma’s het lead optimization-stadium bereiken. Fibrocor blijft verantwoordelijk voor alle onderzoeksactiviteiten tot aan de optie. Daarna neemt Galapagos de verdere ontwikkeling van de programma’s over', staat in een persbericht.

  In ruil voor de wereldwijde commercialiseringsrechten zal Fibrocor een licentievergoeding ontvangen. Het bedrijf komt dan ook in aanmerking voor betalingen voor de optie, alsook voor verdere mijlpaalbetalingen en royalty’s.

 • Bestellingen bij ASMI ruim boven eigen prognoses

  De Nederlandse toeleverancier aan de chipsector, ASMI , maakte gisterenavond in een trading update duidelijk dat het vierde kwartaal goed is verlopen. 'Dankzij beter dan verwachte marktomstandigheden, kwamen de orders in het vierde kwartaal uit op iets boven 370 miljoen euro', zei ASMI. Bij de derdekwartaalcijfers eind oktober, hintte ASMI op een orderinstroom tussen 290 en 310 miljoen euro. De omzet kwam licht boven de vooropgestelde vork uit van 310 à 330 miljoen euro. 

  Op 25 februari publiceert ASMI volledige kwartaal- en jaarresultaten. 

  Analist Edwin de Jong van NIBC herhaalt zijn 'houden'-advies: 

  Voor het eerst haalt ASMI in een vierde kwartaal voor meer dan 300 miljoen euro aan bestellingen binnen. Door de fors opgelopen waardering blijven we wel voorzichtig.
  Edwin de Jong
  Analist NIBC

 • BlackRock 'n roll

  Beleggers kijken uit naar de resultaten bij 's werelds grootste vermogensbeheerder, Blackrock, straks net voor de opening van Wall Street. Die beloven te swingen. 

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • DNCA heeft boontje voor D'Ieteren

  We woonden gisteren in Parijs de jaarvergadering bij van de middelgrote Franse vermogensbeheerder DNCA. De specialisten stonden niet alleen stil bij de – overwegend goede – prestaties van de verschillende fondsen tijdens het sterke beursjaar 2019, maar keken ook naar de toekomst. Enkele fondsbeheerders lichtten ook hun investeringsfonds toe of schoven een favoriet aandeel naar voor.

  Bij DNCA Opportunités Zone Euro was D’Ieteren de blikvanger. De Brusselse groep werd gepresenteerd als een patrimoniaal geleid bedrijf dat heel wat cash (circa 1,4 miljard euro) op de balans heeft. Ook de wissel van topman – ‘door een echte investeringsprofessional, Francis Deprez’ - valt duidelijk in goede aarde.

  De voornaamste reden waarom D’Ieteren een favoriet is, is echter Belron. Het bedrijf boven het Carglass-merk is niet alleen wereldleider in de herstelling en vervanging van autoruiten, maar heeft dankzij ADAS (advanced driver-assistance systems) gouden jaren voor de boeg.

  Bij de vervanging van een voorruit moeten de sensoren en camera’s in die voorruit geherkalibreerd worden. ‘Een werkje dat niet zo eenvoudig is en verschilt van model tot model. Het vergt bovendien investeringen en kennis.’ Voor Belron is ADAS een mooie bron van inkomsten en het herkalibreringswerk zal de komende jaren alleen maar toenemen. Vanaf 2022 moeten alle personenwagens die in de VS en Europa worden verkocht, immers zijn uitgerust met ADAS.

  D’Ieteren heeft vorig jaar twee keer zijn winstprognose opgetrokken, wat de koers deed opveren en het aandeel over het hele jaar een koerswinst van 90,2 procent bezorgde. Toch is er nog heel wat potentieel, meent fondsbeheerder Damien Lanternier. ‘Dit is nog maar een begin.’

 • FSMA-insidermeldingen: bestuurder verkoopt aandelen ASIT Biotech

  Bestuurder en gewezen financieel directeur van ASIT Biotech  Yves Désiront heeft 194.587 aandelen verkocht tegen een prijs tussen 26 en 28 cent, goed voor een totaal bedrag van 53.377 euro. 

  Het aandeel van ASIT Biotech - dat een gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd - is sinds gisteren geschorst in afwachting van een persbericht. 

 • Boeing levert helft minder vliegtuigen in 2019

  De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft vorig jaar 380 nieuwe toestellen opgeleverd. Dat is minder dan de helft van het volume van 2018, dat 806 vliegtuigen betrof. De oorzaak van de ruime halvering zijn de problemen met de 737 MAX. Alle toestellen van dit type staan wereldwijd aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen.

  Met zijn 380 leveringen blijft Boeing ook ver achter op zijn Europese concurrent Airbus, die vorig jaar 863 toestellen aan klanten leverde.

 • Bpost-topman wil ‘gelijk speelveld' voor pakjesleveringen

  Bpost-topman Koen Van Gerven wil dat de politiek zich buigt over de sector van pakjesleveringen. ‘Er moet een 'level playing field' (een gelijk speelveld, red.) komen. Wij leveren de pakjes met contractuelen en elders maakt men vaak gebruik van (schijn)zelfstandigen. Dit dreigt een probleem te worden’, zei hij dinsdag in de Kamercommissie Mobiliteit.

  (Schijn)zelfstandigen worden niet per uur maar per afgeleverd pakje betaald. Als de politiek niet ingrijpt, dreigt ook Bpost hier gebruik van te moeten maken, waarschuwde Van Gerven. Dat zou gevolgen hebben voor de kwaliteit van de jobs en voor de sociale zekerheid.

 • Rood Azië

  Goedemorgen! Het wordt een historisch dag voor de Amerikaans-Chinese handelsbetrekkingen. De twee grootmachten ondertekenen vandaag in Washington een ‘fase 1-deal’, een soort staakt-het-vuren in hun handelsoorlog.

  China zou zich ertoe verbinden de komende twee jaar voor bijna 80 miljard dollar aan bijkomende in de VS geproduceerde goederen te kopen. De Amerikaanse heffingen op Chinese producten blijven echter van kracht tot november. Bovendien bereidt de regering-Trump nieuwe regelgeving voor waardoor de verkoop van Huawei aan banden kan worden gelegd.

  De handelsoorlog is met andere woorden verre van voorbij en dat dringt ook in Azië door, waar we over de hele lijn rode cijfers op de borden zien. De verliezen zijn matig: 0,6 procent in Tokio en Seoel, 0,8 procent in Hongkong, 0,7 procent in Shanghai en Shenzhen.

  Dagelijkse drukte op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud