1. Markten Live
 2. Live blog
live

Solvay trekt de kop in Bel20

De Europese beurzen boeken een kleine winst, terwijl Wall Street na een lang weekend onder druk van Wal-Mart verlies boekt. In Brussel trok Solvay de kop.
 • Bel20 finisht met winst van 0,4 procent

  De slotbel: de Bel20 eindigt 0,4 procent hoger op 3.938 punten, vooral dankzij de remonte van Solvay (+1,9%). Morgen zijn we er uiteraard terug met een verse liveblog én de resultaten van Ageas. Daarbij wordt het vooral uitkijken naar het dividend, zoals u in deze preview leest. Tot dan!

 • First we take Berlin, then we take Manhattan

  In de Europese beleggerswereld - inclusief België - is Berenberg meer en meer een klinkende naam. Terwijl anderen hun researchteams fors afbouwen, bouwt het van oorsprong Duitse beurshuis die research vanuit Londen fors uit. Nu volgt ook Wall Street, met een stevige aanwervingscampagne om het Amerikaanse analistenteam uit te breiden. 

 • Een nieuwe week, een nieuw ECB-record

  Een nieuw week, een vers record. Dankzij de forse stimulus van de centraal bankiers is de balans van de Europese Centrale Bank vorige week opnieuw met 11 miljard euro gezwollen tot 4.505 miljard euro. 

 • Wal-Mart weegt zwaar op Wall Street

  De grootste rem op de Dow Jones is Wal-Mart Stores , met een klap van 9,2 procent naar 95,15 dollar. De warenhuisigigant stelde in zijn kwartaalrapport (zie post van 14u24) vooral teleur met de onlineverkopen, een signaal dat de pogingen om Amazon bij te houden niet echt van een leien dakje lopen. 

 • NXP trekt een spurtje

  Op Nasdaq gaat chipreus NXP , de vroegere chipdochter van Philips, 6,2 procent hoger naar een record van 125,83 dollar. Dit dankzij het hoger bod van Qualcomm, dat zelf de ongewenste interesse van rivaal Broadcom probeert af te weren (zie post van 13u40). 

 • Zoek maar eens een woning in Amsterdam ...

  ING becijferde dat koopwoningen in het ultrahippe Amsterdam nu 60 procent duurder zijn dan het Nederlandse gemiddelde, in 2004 was het verschil slechts 1 procent. 

 • Solvay trekt kop in de Bel20

  De grootste stijger in de Bel20 is Solvay , met een winst van 1,9 procent naar 113,90 euro. Beleggers lijken de chemiereus weer op te pikken, na maanden afbrokkeling. Dit in lijn met de remonte in de hele chemiesector: de DJ Stoxx Chemie-index herstelt vandaag 1,2 procent.

  Beleggers putten moed uit de goede resultaten en de sterke vooruitzichten van het Duitse Covestro . Die vroegere Bayer-dochter maakt vooral gewag van een sterke vraag naar energiezuinige lichtgewicht materialen. En dat is sinds de miljardenovername van Cytec ook een branche waar Solvay sterk staat. Al ligt bij de Belgen de focus (nog) vooral op luchtvaart, terwijl Covestro eerder op de autosector inzoomt. 

 • Wall Street lichtrood van start

  Na het lange weekend voor President's Day start Wall Street niet echt met de grote trom aan de beursweek. De Dow Jones laat een bescheiden 0,3 procent liggen tot 25.154 punten. 

  ©AFP

 • Naar lagere opening in New York

  De future op de Dow Jones staat 0,7 procent in de min. Ook de futures op de S&P500 en de Nasdaq noteren negatief. De Aziatische beurzen kleurden eerder vandaag rood en in Europa zijn de indexwinsten beperkt. In de VS zijn er geen macro-economische cijfers die richting kunnen geven, wel enkele bedrijfsresultaten waarbij Wal-Mart tegenviel.

 • Preview Ageas: quid dividend?

  Ageas maakt morgenochtend de jaarresultaten bekend. Wat analisten verwachten en of er voor aandeelhouders eventueel een extraatje in zit, leest u hier.

 • Wal-Mart ontgoochelt

  ’s Werelds grootste retailer presteerde in het vierde kwartaal onder de verwachtingen. De gezuiverde winst per aandeel bedroeg 1,33 dollar per aandeel, iets onder de 1,37 dollar waar analisten volgens Thomson Reuters van uitgingen. De nettowinst van Wal-Mart kwam 42,1 procent lager uit dan een jaar eerder op 2,18 miljard dollar.

  Een tweede misser situeert zich bij de online verkopen. Die groeiden wel met 23 procent, maar dat is veel minder dan in het derde kwartaal (50%). Volgens Wal-Mart was de tragere groei grotendeels verwacht omdat de groep blijft investeren in het online gebeuren. Daarnaast waren er ook operationele problemen rond het aanvullen van stocks die de groei afremden.

  Positief was dan weer dat de vergelijkbare omzetgroei in de VS 2,6 procent steeg terwijl de markt slechts een toename van 2 procent had verwacht. In de voorbeurshandel krijgt Wal-Mart er stevig van langs.

  ©REUTERS

 • Qualcomm verhoogt bod op NXP

  De Amerikaanse chipproducent Qualcomm verhoogt zijn overnamebod op NXP Semiconductors tot 127,50 dollar per aandeel. Het nieuwe bod waardeert NXP, de vroegere chipdochter van Philips, op 44 miljard dollar. Het nieuwe bod heeft de steun van de aandeelhoudersgroep geleid door de notoire activist Elliott Management, die tegen het vorige voorstel gekant was.

  Met de overname van NXP breidt Qualcomm, dat chips aanlevert voor Android-smartphones en voor toestellen van Apple, uit in de snel groeiende markt van autochips. Bovendien wapent het zich tegen de vijandige overname die Broadcom plant. Broadcom heeft 121 miljard dollar veil voor Qualcomm op voorwaarde dat deze laatste ofwel NXP koopt tegen 110 dollar per aandeel ofwel de deal afblaast. Broadcom heeft voor zijn gedurfde raid al 100 miljard kredieten in de steigers staan

 • Voor de Brusselse beursspiegel

  ... kunt u hier doorklikken. De Europese beurzen blijven intussen min of meer stabiel. De Londense beurs zakt 0,3 procent na de slecht onthaalde resultaten van HSBC en door zwakke metaalprijzen (die op de mijnbouwers wegen).

 • Coupon staatsbon stijgt naar 0,9 procent

  De coupon van de staatsbon die op 4 maart wordt uitgegeven, is vastgesteld op 0,9 procent. Dat heeft het Federaal Agentschap van de Schuld dinsdag meegedeeld. De netto-opbrengst na aftrek  van 30 procent roerende voorheffing bedraagt 0,63 procent.

  Bij de vorige uitgifte, in december, bood de schatkist slechts 0,5 procent bruto of 0,35 procent netto. De coupon is verhoogd omdat de langetermijnrente de jongste maanden is gestegen. De inschrijvingsperiode van de nieuwe uitgifte loopt van 22 februari tot en met 2 maart. De betaaldatum is 5 maart. De uitgifte van december bracht 2,7 miljioen euro op.

 • Om 12 uur Marktenchat

  De financiële markten zijn de laatste weken volop in beroering. Op een bijzonder moeilijke week volgde een week van herstel, maar er zijn verschillende factoren van onzekerheid: stijgende obligatierentes, aantrekkende inflatie, afbouw van de loodzware balansen van de centrale banken... om er maar enkele te noemen.

  Met al uw vragen over de beurzen en over specifieke aandelen kunt u straks terecht tijdens onze marktenchat. Onze specialist Kurt Vansteeland staat u te woord.

  ©REUTERS

 • ZEW-index zakt minder dan verwacht

  De ZEW-index, die het vertrouwen van analisten en grote beleggers in de Duitse economie weergeeft, is deze maand gedaald van 20,4 in januari tot 17,8 punten. De daling is echter kleiner dan verwacht: economen hielden rekening met een terugval tot 16,0 punten.

  Ook de verwachtingen rond de economie van de eurozone zijn afgenomen en wel van 31,8 tot 29,3 punten.

  Uit de enquête blijkt dat de verwachtingen voor Duitsland onverminderd positief blijven, luidt het commentaar van ZEW-president Achim Wambach. ‘De zeer goede ontwikkeling van de wereldconjunctuur en van de privéconsumptie zijn belangrijke pijlers van de Duitse economische groei. Intussen nemen ook de inflatieverwachtingen voor Duitsland en het eurogebied toe.’

 • Degroof Petercam zet koersdoel Umicore op 57 euro

  Na de aankondiging van Umicore nog eens 660 miljoen euro te investeren in batterijmaterialen heeft analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam haar winstramingen voor de periode 2018-2022 met 10 tot 15 procent opgetrokken. Ze rekent nu op een bedrijfswinst (ebit) van 500 miljoen euro in 2018 (tegen 445 miljoen voorheen) en 740 miljoen tegen 2020. Haar koersdoel stijgt van 50 naar 57 euro, haar advies blijft op 'kopen' staan. 57 euro is meteen het hoogste koersdoel van alle analisten die Umicore volgen.

  Debruyne had vorige week een ontmoeting met de financieel directeur van de materiaaltechnologiegroep en daarmee raakte ze van twee zaken overtuigd:

  1. dat Umicore zijn voor 2020 voorziene doelstellingen al in 2018 zal halen
  2. dat er nog opwaarts potentieel is bovenop de guidance van Umicore voor 2020

  Debruyne verwacht dat dankzij de opeenvolgende investeringen in kathodematerialen de bedrijfswinst van de divisie Energy & Surface Technologies (E&ST) tussen 2017 en 2020 jaarlijks gemiddeld 40 procent zal groeien. Bovendien bevestigt Umicore zich als marktleider en wordt de kloof met de huidige en toekomstige concurrentie groter.

  Daarnaast zullen ook de recyclage- en katalysatoractiviteiten verder groeien. De analiste verwijst naar de capaciteitsverhoging in Hoboken en naar Umicores positie in partikelfilters voor benzinemotoren en zware dieselmotoren.

 • Option zet klim door

  Nadat een aandeel Option gisteren een derde meer waard werd (+33,7%), is het Leuvense technologiebedrijf vandaag opnieuw de sterkste stijger in Brussel. Daarbij wordt de kaap van 10 cent genomen. Het van juni vorig jaar geleden dat Option nog boven die kaap noteerde. Voor zover bekend is er geen nieuws rond Option. Als centjesaandeel is het wel vaker een speeltje voor beleggers. Option publiceert op 9 maart de jaarresultaten.

 • KBCS verlaagt koersdoel ASIT biotech

  ASIT biotech maakte een week geleden voorlopige jaarresultaten bekend en kondigde daarbij wijzigingen in de pijplijn aan. Behalve op ademhalingsallergieën (in de eerste plaats hooikoorts) gaat het Brusselse bedrijf zich nu ook toeleggen op voedselallergieën. Het kreeg daarvoor een financiering van 6 miljoen euro van het Waalse Gewest en wil tegen het einde van het jaar minstens één kandidaat-product selecteren.

  In het licht van de aangepaste pijplijn en het groen licht voor een tweede Fase 3-onderzoek met het hooikoortsmiddele gp-ASIT+ hebben analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities hun som-der-delenmodel herwerkt. Ze zijn hoopvol dat gp-ASIT+ positieve resultaten zal opleveren, maar zijn voorzichtiger wat betreft andere middelen die zich in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden gelet op de toenemende concurrentie. Zij komen nu tot een koersdoel van 5,50 euro (tegen 7 euro voorheen) en handhaven hun koopadvies.

 • Kwart meer winst voor BHP Billiton

  BHP Billiton , ’s werelds grootste mijnbouwconcern, heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar 2017/2018 een onderliggende winst behaald van 4,05 miljard dollar. Dat is zowat een kwart meer dan een jaar eerder (3,24 miljard) maar wel minder dan analisten volgens Thomson Reuters hadden verwacht (4,30 miljard). De winststijging is vooral te danken aan de robuuste metaalprijzen.

  De eigenlijke nettowinst zakte met 37 procent tot 2,015 miljard dollar door een uitzonderlijke last van 1,8 miljard dollar in het kader van de Amerikaanse belastinghervorming. BHP verhoogt zijn interimdividend met bijna 38 procent tot 0,55 dollar per aandeel.

  BHP is volop bezig om zijn schuldenlast terug te dringen. In het eerste halfjaar daalden de schulden met 23 procent tot 15,4 miljard dollar. Tegen het einde van het boekjaar wil de groep tussen 10 en 15 miljard dollar uitkomen. Een van de pistes die bewandeld worden, is de verkoop van de Amerikaanse schalie-olie-activiteiten, die voor 14 miljard dollar in de boeken staan.

  BHP maakte ook duidelijk niet in te gaan op de vraag van de activistische belegger Eliott Advisors om zijn structuur te veranderen. Het stopzetten van de dubbele notering in Londen en Sydney zou meer kosten en risico’s inhouden dan potentiële voordelen.

 • Vlakke start in Europa

  Bij de openingsbel zit er - zoals verwacht - weinig beweging in de Europese indexen. De EuroStoxx50 opent 0,1 procent hoger, de Bel20 trappelt ter plaatse. Intussen zijn er kleine winsten op de borden verschenen.

 • ForFarmers neemt Pools bedrijf over

  De Nederlandse veevoederproducent ForFarmers betreedt een nieuwe markt en is nu in vijf landen actief. In twee fasen neemt ForFarmers 60 procent over van Tasomix, een Pools bedrijf dat vooral pluimveevoer maakt. De Nederlanders betalen nu 56 miljoen euro; een tweede betaling volgt in 2021 en is afhankelijk van bepaalde doelstellingen. De instap in Tasomix is strategisch interessant want Polen is volgens ForFarmers de grootste vleeskuikenproducent in Europa.

 • Naar voorzichtige beursopening

  De Europese beurzen zullen vermoedelijk vlak tot licht hoger van start gaan. De future op de EuroStoxx50 noteert momenteel 0,1 procent hoger.

  Europa moest het maandag zonder impuls uit de VS stellen omdat de beurzen daar dicht waren. De Aziatische beurzen kleuren vandaag overwegend rood. Beleggers kijken uit wat Wall Street vandaag gaat doen.

 • Amerikaans lange rente stijgt

  Het rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligatie stijgt met 3 basispunten tot 2,9042 procent. Daarmee rukt de lange rente in de VS weer op naar zijn hoogste peil in vier jaar. Vorige week donderdag werd een piek van 2,944 procent bereikt.

  De markten houden het Amerikaans staatspapier extra in de gaten omdat er deze week verschillende uitgiften gepland zijn. Vandaag wordt alvast voor 151 miljard dollar kortlopende obligaties (2 jaar) geveild. De Verenigde Staten moeten extra geld ophalen omdat ze door de belastinghervorming minder middelen binnenkrijgen en anderzijds de defensie-uitgaven worden verhoogd.  

 • HSBC onder de lat door

  De multinationale bank HSBC boekte in het vierde kwartaal een aangepaste winst voor belastingen van 3,6 miljard dollar. Dat is minder dan analisten hadden verwacht volgens Bloomberg. HSBC leed onder krimpende kredietmarges en moest ook hogere lasten nemen voor slechte leningen, te wijten aan twee ondernemingen-klanten.

  Het zijn de laatste resultaten die Stuart Gulliver als CEO presenteert. Na zeven jaar HSBC Holdings te hebben geleid, geeft hij de fakkel door aan John Flint.

  Over het hele jaar was er wel een gevoelige stijging van de resultaten. De winst voor belastingen verdubbelde ruimschoots, van 7,1 miljard dollar in 2016 tot 17,2 miljard in 2017. Maar ook hier hadden analisten op meer gerekend (19,7 miljard dollar volgens Reuters).

 • Aziatische beurzen kleuren rood

  De trend is overwegend negatief in Azië vandaag. Maandag was er geen handel in New York omdat de Amerikanen President’s Day vierden en dat vertaalt zich ook in kleinere handelsvolumes in Azië. Bovendien laten ook Chinese beleggers het afweten: zij vieren een hele week lang Nieuwjaar.

  In Tokio sloot de Nikkei225 1 procent lager. Na drie opwaartse sessies stelden nogal wat beleggers hun winsten veilig. De beurs van Seoel verloor 1,2 procent, terwijl Sydney nagenoeg onveranderd bleef.

  Artiesten voeren een leeuwendans uit in de oude stad van Zaoshuang (provincie Shandong) ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaarsfeest. ©REUTERS

 • ZEW-index en Europees consumentenvertrouwen

  Goedemorgen! Met zowel het beleggers- als het consumentenvertrouwen op de agenda krijgen we vandaag een indruk van wat er leeft bij de doorsnee Europeaan.

  Sinds maandagnamiddag weten we alvast dat het Belgische consumentenvertrouwen een deuk kreeg. Zo'n scherpe terugval was al van net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016 geleden. Op alle vlakken werd in de ogen van jan met de pet het leven wat minder rooskleurig. Vooral het ontslag van 1.233 Belgische werknemers van supermarktengroep Carrefour fungeerde als een reality check over de werkloosheidsvooruitzichten. Ook bereikten de verwachtingen over de mogelijkheid tot sparen in de toekomst een driejarig laagtepunt.

  De bevraging bij de gezinnen is uniform over de hele eurozone. Deze namiddag verschijnt een volledige vergelijking van alle eurolanden.

  Eerder op de dag (11 uur) verschijnt de telkens druk becommentarieerde ZEW-index die peilt naar het beleggersvertrouwen in Duitsland. Afhankelijk van de precieze periode waarin het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung mensen contacteerde, zal daarin al het effect te zien zijn van de turbulente beursdip van begin februari. De indicator zweeft al enkele maanden in de buurt van een recordniveau. De ZEW bevraagt tot 300 beleggingsprofessionals zoals verzekeraars of financiële afdelingen van bedrijven zelf.

  De beleggersbarometer van ING, die peilt naar het sentiment bij kleine Belgische beleggers, kwam gisteren alvast uit op het hoogste peil sinds mei 2007, precies wanneer de Bel20 zijn hoogste peil ooit liet optekenen.

  Parisiens doen inkopen op een markt. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content