Spaanse rente op dieptepunt

©REUTERS

Op de Belgische feestdag gingen de Nederlandse bedrijven Philips en KPN met de meest aandacht lopen. Macro-economisch regende het sombere prognoses over de BRIC-landen Brazilië en Rusland.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: We ronden hier onze 'Brabançonne-blog' af. De Bel20 tikte 0,2 procent lager af op 3.123 punten, u leest het relaas hier. Morgen krijgen beleggers een pak bedrijfsresultaten voorgeschoteld: voor dag en dauw is Credit Suisse aanzet, in de middag komen onder meer Coca-Cola, DuPont en McDonald's en nabeurs volgen Microsoft en vooral Apple. Tot dan!

17.15 uur: Met het voortdurende geweld in Gaza en de Oekraïne glijdt de Dow Jones weer nipt onder 17.000 punten.

Stocks are deeper in the red on #Gaza and #MH17 headlines, with $DJIA dipping below 17,000. http://t.co/9QDq7mXtxG pic.twitter.com/VZB8KiO9Oc— MarketWatch (@MarketWatch) 21 juli 2014

 

16.45 uurBpost wint 1,4 procent tot 19,70 euro. Het aandeel staat in de belangstelling van twee Londense beurshuizen. Merrill Lynch start de opvolging met een ‘houden’-advies. Het koersdoel van 21 euro impliceert evenwel een opwaarts potentieel van 7 procent. UBS krikt het koersdoel voor Bpost op van 17,5 naar 21,2 euro. Het advies blijft ‘kopen’.

16.30 uur: Het is nu officieel. De Britse fraudejagers starten een onderzoek naar manipulatie van de valutahandel:

Serious Fraud Office opens criminal investigation into allegations of fraudulent conduct in foreign exchange market— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 21 juli 2014

 

16.00 uur: De Spaanse rente zakt vandaag 2 basispunten naar 2,57 procent, weerom een diepterecord. Al was het parcours sinds de invoering van de euro bepaald niet voor hartlijders:

15.50 uur: Nomura krikt vooruitlopend op de kwartaalcijfers - op 31 juli - het koersdoel voor AB InBev op van 77 naar 79 euro. Maar logischergewijs gezien de beurskoers (82,35 euro, -0,9%) blijft het advies een lauw 'neutraal'. Wel rekenen de Nomura-analisten op een erg sterke tweede kwartaal met 10 procent organische groei in 'Latijns-Amerika Noord', met dank aan de wereldbeker voetbal. 

15.37 uur: Wall Street start met de handrem op: de Dow Jones noteert kort na de openingsbel op de Big Board met een verlies van 0,4 procent.

15.31 uur: Een opvallende stijger in Frankrijk is Ymagis, de Franse specialist in technologieën voor digitale cinema: het aandeel klimt 4,4 procent naar 8,25 euro. Het Franse bedrijf liet voorbeurs weten dcinex over te nemen van Gimv en EVS (u leest mee over de deal in de beursspiegel). Beleggers met wat kilometers op de teller kennen dcinex misschien nog als XDC, het eeuwige zorgenkind van de Luikse beleggersoogappel EVS. 

Het aandeel Ymagis kon een boost overigens best gebruiken:

15.15 uur: Dit is te mooi om niét mee te geven. De vader van Rory McIlroy, die zondag de British Open in Hoy Lake won, zette in 2004 200 pond in op de 500-tegen-1 weddenschap dat zijn toen 15-jarige zoon in de volgende tien jaar de British Open zou winnen. Dat was dus dit weekend het geval. Het resultaat? Gerry McIlroy is niet alleen een heel trotse vader maar ook nog eens 100.000 pond rijker. 

 

14.35 uur: Overigens maakte Allergan (zie 14 uur) zelf voor het tweede kwartaal een winstcijfer bekend van 1,37 dollar per aandeel, waar de analisten gemiddeld 1,44 dollar verwachtten. Voor het derde kwartaal wordt gemikt op 1,44 à 1,47 dollar per aandeel.

Allergan, vooral bekend als maker van Botox, gaat 1.500 banen schrappen en trekt 250 vacatures weer in. Dat moet volgend jaar al leiden tot kostenbesparingen van ongeveer 475 miljoen dollar, en Allergan in een betere positie brengen om zich te verdedigen tegen een vijandige overname.

Valeant Ratchets Up War With Allergan http://t.co/nnMtplV1Jb— 24/7 Wall St. (@247WallSt) 21 juli 2014

 

14.22 uur: De bandenfabrikant Dunlop, een onderdeel van de Goodyear-groep, heeft maandag aangegeven dat hij een deel van de activiteiten uit de fabriek in Birmingham, die gesloten is, overbrengt naar een van de productiesites in Frankrijk. De banden voor motoren worden voortaan in Montluçon gemaakt, terwijl die voor auto's in Hanau in Duitsland zullen worden gemaakt. 

Op 3 februari werd bekendgemaakt dat Birmingham, waar 241 mensen werkten, zou sluiten. Het is nog niet duidelijk of er banen bijkomen in Montluçon, waar nu 679 mensen werken.

Maar ook Frankrijk deelde in het slechte nieuws: sinds 22 januari is de fabriek Amiens-Nord dicht (1.173 werknemers). Er zijn nu behalve in Montluçon nog productiesites in Amiens-Sud (938), Riom (125) en Rueuil-Malmaison (338).

14.00 uur: Valeant is bij de regulatoren in Canada en de VS zijn beklag gaan doen dat het eens gedaan moet zijn met de valse berichten die Allergan de wereld instuurt over de verkoop van zijn producten. Valeant aast samen met investeerder Bill Ackman op Allergan, maar dat weert zich als een duivel in een wijwatervat. De klacht van Valeant gaat onder meer over de verkoopcijfers van de producten van Bausch and Lomb, dat vorig jaar door Valeant werd overgenomen. Volgens Valeant nam de verkoop over het voorbije jaar met 12 procent toe, maar Allergan verspreidt berichten dat de verkoop in het beste geval stagneert. 'Pogingen om investeerders te misleiden en de markt voor onze aandelen te manipuleren', vindt Valeant.

13.59 uur: In Europa kunnen stilaan weer meer mensen aan het werk, en dat voelt ook uitzendbedrijf Manpower. Dankzij de heropleving van de Europese arbeidsmarkt zag het bedrijf tijdens het voorbije kwartaal zijn inkomsten met 5,6 procent stijgen.

13.12 uur: Het Chinese telecombedrijf Huawei tekende tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een stijging in de verkoop op van 19 procent. Huawei richtte zich lang op onderdelen voor telecomnetwerken, maar sprong recent mee op de trein van de smartphones. Intussen is Huawei een van de marktleiders wereldwijd. Ook bij ons zijn de betaalbare toestellen het Chinese merk hoe langer hoe populairder. In 2012 lag het bedrijf nog in de clinch met de Amerikaanse overheid. Die vond dat de opkomst Huawei een mogelijke bedreiging van de veiligheid betekende vanwege de banden van het bedrijf met de Chinese overheid.

13.05 uur: Smaken verschillen, en bovendien hebben speelgoed kiezende kinderen wel oog voor wat anders dan voor de esthetische kwaliteiten van hun plastic hebbedingen... Hasbro, de op één na grootste speelgoedmaker in de VS, zag zijn verkoop in zijn tweede kwartaal, tot eind juni, met 8,2 procent toenemen. Populair waren vooral de actiefiguren gebaseerd op de 'Transformers'-films en Marvel-strips. Bij meisjes vallen My Little Pony  en Littlest Pet Shop nog steeds in de smaak. 

12.57 uur: Anglo American Platinum, 's werelds grootste producent van het metaal, gaat kopers zoeken voor sommige van zijn mijnen nu de winst in de eerste jaarhelft met 88 procent in mekaar is geklapt door de staking van de mijnwerkers die vijf maanden aanhield. Amplats zet vier mijnen en mogelijk ook twee joint ventures in de etalage. Het heeft 'een aantal kandidaten' voor de activa.

12.37 uur: Fastfoodketen McDonald’s ligt door een voedselschandaal opnieuw onder vuur in China. Het bedrijf kocht kip en rundvlees bij een bedrijf uit Shanghai met een twijfelachtige reputatie. Ook Yum! Brands met zijn KFC-winkels, beter bekend als Kentucky Fried Chicken, ging langs bij die leverancier. Sinds enkele grote voedselschandalen de voorbije jaren uitbraken, zijn de Chinezen erg alert wanneer het aankomt op voedselveiligheid. Net daarom zoeken ze vaak hun toevlucht tot ‘betrouwbare’ buitenlandse merken. McDonald’s heeft 2000 restaurants in het land, maar was in 2012 ook al eens betrokken bij een voedselschandaal. 

12.30 uur: Op de Brusselse beurs eisen EVS en Gimv de aandacht op naar aanleiding van de verkoop van hun aandelen in dcinex, een expert in bioscooptechnologie. Een overzicht van de Brusselse beurs leest u hier.

12.21 uur: De Bundesbank maakt zich in haar maandelijks rapport zorgen om de Duitse economie in het tweede kwartaal. Die zou stagneren. 'De industrie is een versnelling teruggeschakeld', aldus de Bundesbank. In april en mei lag bijvoorbeeld de bouwactiviteit lager dan de activiteit in de (milde) wintermaanden. Het kan zijn dat de industriële activiteit wat verschoven is, maar het rapport zet ook wel vraagtekens bij de geopolitieke spanningen. 

11.30 uur: De Amerikaanse cloud-service Dropbox begint aan een internationale expansie. Het bedrijf maakte bekend dat het ook kantoren gaat openen in Londen en andere Europese centra. Het werkt aan die expansie, meldt de Britse zakenkrant het FT om ook meer bedrijven te verleiden van haar diensten gebruik te maken. 

 

Dropbox steps up international expansion http://t.co/qQOhu47G3Q— Financial Times (@FinancialTimes) July 20, 2014

 

11.02 uur: Het Verenigd Koninkrijk is bereid 'economische verliezen te incasseren' door verdere sancties tegen Rusland. Dat heeft de Britse minister van Financiën George Osborne maandag gezegd tegen de BBC-radio. 'Ik zou zeggen: elke sanctie economische gevolgen en we zijn bereid verdere sancties in te stellen. Denk aan de economische gevolgen als we toestaan dat internationale grenzen worden genegeerd, als we toestaan dat passagiersvliegtuigen worden neergeschoten; dat zou veel meer economische gevolgen hebben voor het Verenigd Konikrijk. We zijn niet bereid dat te laten gebeuren'. 

10.50 uur: Op de beurs van Amsterdam herstelt het aandeel Macintosh 1,3 procent tot 7,85 euro. De retailgroep maakt daarmee een eind aan vijf dagen van verlies. ING verhoogt het advies voor Macintosh van 'houden' naar 'kopen', in reactie op de herfinanciering van het concern en duidelijk bewijs volgens de analisten dat Macintosh marktaandeel wint in de Nederlandse markt. ING is ook vol lof over de plannen van Macintosh om zich om te vormen tot een pure schoenenverkoper. De verkoop van de andere onderdelen moet de schuldenberg wegwerken. In België is Macintosh vooral bekend van Brantano, de marktleider in schoenen in ons land. Het koersdoel stijgt van 8 naar 9,50 euro.

 

10.45 uur: De reductie van het aantal ambtenaren gaat in sommige landen al sneller dan in andere.. De Grieken hadden er dan ook veel.

#Greece - public sector: 31.12.2009: 942.625 civil servants 31.12.2013: 675.530 civil servants http://t.co/8GjzH2oUhC— C. Papachlimintzos (@CostasPap) 21 juli 2014

 

10.40 uur: De Russische beurs gaat voor de zesde opeenvolgende dag onderuit. Het is ook uitkijken naar morgen, als de Europese Unie potentieel nieuwe sancties tegen Rusland afkondigt en voor het eerst - net als de Amerikanen - ook bedrijven in plaats van individuen in het vizier neemt.

Russian stocks slide for sixth day on Ukraine tensions http://t.co/g8iCiO48yX— MarketWatch (@MarketWatch) 21 juli 2014

 

10.16 uur: En Oekraïne. Helaas ook same old, same old met naar verluidt nieuwe gevechten in het centrum van Donetsk. En dat terwijl vlakbij pogingen ondernemen worden om slachtoffers van de MH17 te repatriëren. 

Chaos in central Donetsk - my driver hiding in a courtyard, reporting shelling, a nine-story building on fire, rebel fighters everywhere.— Shaun Walker (@shaunwalker7) 21 juli 2014

 

10.15 uur: En Italië horen we u vragen? Same old, same old helaas ...

Abysmal Italy May industrial data Ind. orders -2.1% m.m. .... y/y -2.5% v +2.3% expected. Instrial sales -1% m/m and +0.1%— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 21 juli 2014

 

10.06 uur: Kwestie van het prille herstel van de Nederlandse huizenprijzen even te relativeren: de gemiddelde Nederlandse woning kost nu even veel als in 2003, weet De Telegraaf.

Huizenprijzen even hoog als in 2003 http://t.co/aCRf5YlK5a maar nog steeds bijna 20% lager dan in 2008— Financiële Telegraaf (@dft) 21 juli 2014

 

10.03 uur: De Maleisische overheid lijkt meer dan ooit van plan Malaysia Airline volledig te nationaliseren, na het jongste drama met de structurele verlieslatende luchtvaartmaatschappij.

Government fund leans toward taking Malaysia Airlines private after #MH17 and #MH370 disasters http://t.co/hEQ3PhZu7X pic.twitter.com/8k4EblADA2— Wall Street Journal (@WSJ) 21 juli 2014

 

10.00 uur: BSkyB heeft met de liveverslaggeving van het cricket al een Engels icoon in huis, nu koopt de betaalzender van mediamagnaat Rupert Murdoch een belang in een ander nationaal instituut: productiehuis Love Productions, bedenkers van het over het Kanaal waanzinnig populaire bakprogramma The Great British Bake Off.

BSkyB takes stake in ‘Bake Off’ producer http://t.co/IBeL4BV91E— Financial Times (@FinancialTimes) 21 juli 2014

 

09.53 uur: Echt grote koersverschillen zijn er deze ochtend niet op het Brusselse koersenbord. Nyrstar gaat na de forse tussenspurt vorige week (+18%) even 1,9 procent lager, in de aanloop nar de resultaten later deze week. 

De handelsvolumes zijn zeker bij aandelen die het van Belgische beleggers moeten hebben na een klein uur handel bedroevend laag. Een paar voorbeelden:

  • Van de Velde: 53 stuks
  • Roularta: 34 stuks
  • Banimmo: 14 stuks
  • Lotus Bakeries: 2 stuks
  • Solvac, Retail Estates, VGP, Texaf, Keyware: 1 (één) stuk

09.42 uur: De Nederlandse huizenprijzen lijken een kleine 20 procent onder hun piek van augustus 2008 uit te bodemen:

Grafiek prijzen bestaande koopwoningen. Daling vanaf de top in augustus 2008: -19,6% en 1,7% boven dal van juni 2013 pic.twitter.com/ZZImbuJ2KN— ABN AMRO EconBureau (@ABNAMROeconomen) 21 juli 2014

 

09.40 uur: Hoopgevend nieuws boven de Moerdijk: de Nederlandse huizenmarkt lijkt na jaren crisis aan de beterhand. Jaar op jaar stijgen de prijzen 2,2 procent, leren dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek

09.32 uur: Terwijl Brazilië dit jaar nagenoeg tot stilstand komt (post van 9u20), stevent Rusland volgens UniCredit op een zware krimp af:

UniCredit: We currently forecast Russia's real GDP growth at a negative 0.7% this year, followed by 0.8% next year— Fabrizio Goria (@FGoria) 21 juli 2014

 

09.29 uur: Tesco gaat intussen in Londen 2,4 procent hoger. Een pijnlijke koersstijging die aangeeft wat de markt denkt van de ontslagen CEO Philip Clarke (post van 8u30). De jongste jaren kreeg de Britse retailer op de thuismarkt zware concurrentie: onderaan de markt snoepten Aldi en Lidl marktaandeel af, aan de bovenkant van het segment lokten Waitrose en Sainsbury's klanten.

09.20 uur: Voor Brazilië is de WK-koorts plots wel heel ver weg. Credit Suisse halveert de groeiprognose voor 2014:

Credit Suisse cuts Brazil GDP f'cast to 0.6% for 2014 from 1.2%— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 21 juli 2014

 

09.10 uur: Waar ligt de Oekraïne? De berekende gokjes van de Amerikanen zijn gemiddeld ongeveer juist, maar bestrijken zowat de hele wereldkaart ... Hoe minder Amerikanen over de Oekraïne weten, hoe meer ze gewonnen zijn voor interventie.

Each dot is a US adult's guess about the location of Ukraine http://t.co/0ONTvp562J pic.twitter.com/PxsfvQxEf2— Conrad Hackett (@conradhackett) 21 juli 2014

 

09.03 uur: De Europese beurzen noteren bij opening vlak. Tesco gaat met dank aan de nieuwe bezem aan de top (post van 8u30) 2 procent hoger in Londen.

08.54 uur: Gimv verkoopt zijn belang in dcinex aan het Franse beursgenoteerde Ymagis, een specialist in technologieën voor digitale cinema. De transactiezal een 'verwaarloosbare' impact hebben op het eigen vermogen van de private-equitygroep. Gimv ontvangt 0,4 miljoen plus een uitgestelde betaling van 1,1 miljoen en 52.184 aandelen Ymagis. Die aandelen zijn bij de de jongste beurskoers van Ymagis, 7,90 euro vrijdagavond, goed 0,4 miljoen euro waard. Daarnaast zal dcinex ook een aandeelhouderslening van 6 miljoen terugbetalen. 

08.52 uur: Déjà vu: net als bij de eurocrisis loopt ook bij een escalatie van het Russische conflict opnieuw Frankrijk het meest financieel risico:

#Russia roulette: financial exposure of #EU members, #France most at $51bn http://t.co/Ps1nkk7a0z pic.twitter.com/8oN1YVIzyr— Bruegel (@Bruegel_org) 21 juli 2014

 

08.40 uur: Na Philips vanmorgen en Netflix vanavond komen er deze week nog flink wat cijfers. Een overzicht:

  • Dinsdag: Credit Suisse, Apple, Coca-Cola, DuPont, Microsoft
  • Woensdag: Barco, Deceuninck, Euronav, Akzo Nobel, Daimler, Glaxo, Roche, Boeing, Facebook
  • Donderdag: CMB, Mobistar, Nyrstar, Quest for Growth, Wereldhave Belgium, 3M, Amazon, Ford, GM, Starbucks, Visa
  • Vrijdag: Air France-KLM, Lafarge

08.30 uur: De Britse retailreus Tesco heeft duidelijk een weekend van de lange messen achter de rug. CEO Philip Clarke stapt na een nieuwe winstwaarschuwing op. Hij wordt op 1 oktober opgevolgd door Dave Lewis, die van Unilever komt.

#Tesco says chief executive Philip Clarke is to leave the company, to be succeeded by Unilever's Dave Lewis http://t.co/xmMCTLelax— BBC Business (@BBCBusiness) 21 juli 2014

Tesco was lang samen met Colruyt zowat de meest bewonderde retailer van Europa, met navenante winstmarges. Maar de jongste tijd is de rek er uit. Zelfs op de Britse thuismarkt, die Tesco lang als een pletwals veroverde.

08.14 uur: De kwartaalcijfers van Philips zijn wat Engelsen al eens een 'mixed bag' durven noemen: de omzet daalt mede door de dure euro forser dan verwacht, maar de bedrijfswinst voor afschrijvingen komt met dank aan kostenbesparingen boven de verwachtingen uit.

BRABANT: Omzet Philips daalt met zes procent, sterke euro nadelig voor elektronicaconcern http://t.co/gREtGhZdqC— Nederland Vandaag (@NLvandaag) 21 juli 2014

 

08.07 uur: De 'zuunige Zeeuw' Jan Kees de Jager, nog niet zo lang geleden een outspoken Nederlandse minister van Financiën, wordt de nieuwe financieel directeur van telecomoperator KPN.

Opmerkelijk! "KPN benoemt Jan Kees de Jager tot nieuwe CFO" http://t.co/cXx6tfQ67P via @kpn— Tamminga (@menno_tamminga) 21 juli 2014

 

08.00 uur: Goedemorgen! Ook op de deze nationale feestdag is er in Brussel gewoon handel. Nou ja, 'gewoon' handel: zeker in kleinere aandelen belooft het handelsvolume erg minnetjes te worden. We trappen over een drukke resultatenweek af: onder meer Barco, Mobistar en Nyrstar komen deze week met cijfers over het eerste halfjaar.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud