1. Markten Live
 2. Live blog
live

Spookschip Dexia neemt koerssprong

Wall Street boekt in het zog van Europa bescheiden winsten. Nederlandse beleggers willen de benoeming van Dominique Leroy bij KPN uitstellen. In Brussel maakt zombiebank Dexia een (zinloze) sprong.
 • Fijn weekend!

  Wij houden het hier voor gezien. Maandag zijn we weer terug met het laatste beursnieuws!

 • Fed komt met injectieplan voor repomarkt

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) gaat meer en tegen een langere looptijd geld lenen aan partijen in de repomarkt.

  Lees het artikel hier!

 • Fed-bestuurder: 'We nemen onnodige risico's'

  Volgens James Bullard (voorzitter Fed St. Louis) neemt de centrale bank onnodige risico's door de rente niet sterker te verlagen.

  Lees hier ons artikel.

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 is zojuist gesloten met een winst van 0,9 procent op 3.706 punten. De eindstand binnen de Brusselse sterindex is als volgt:

  Toppers: AB InBev , UCB en Sofina

  Floppers: Argenx , Telenet en Colruyt

 • Daar is het spookschip weer

  En daar is Dexia   weer. Kennelijk heeft niet iedereen begrepen dat de aandelen van de zombiebank fundamenteel waardeloos zijn en binnenkort simpelweg van de beurs geschrapt worden.

  De koers neemt een sprong van 10 procent naar 1,9 euro. 

 • 'Tsjech it out' KBC

  Door geld in een Tsjechisch infrastructuurfonds te pompen, kunnen buitenlandse banken een stevige winstbelasting in het land vermijden.

  Onder meer KBC blijkt van die constructie gebruik te maken.

 • Tegenwind voor Siemens Gamesa

  Bij de sterkste Europese dalers is dan weer de windturbineproducent Siemens Gamesa  op de beurs van Madrid. Oorzaak is het Chinees-Amerikaanse handelsconflict dat weer volop in de aandacht staat bij beleggers. Het conflict speelt Siemens Gamesa parten, omdat staal - de voornaamste grondstof van windturbines - hierdoor duurder is geworden.

  Gisteren nabeurs kondigde het concern aan dat het een nieuwe kredietlijn afsloot voor 110 miljoen euro bij BNP Paribas Fortis. 

 • Orapi poetst blazoen op

  Orapi  is een opmerkelijke stijger op de beurs van Parijs. Het bedrijf dat lijmen, kitten en reinigingsproducten voor de transport- en automobielsector produceert, verrast de markt met mooie halfjaarcijfers.

  Het buigt een verlies van 0,8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2018 om in een winst van 7,1 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2019. Het gros daarvan is weliswaar te danken aan de meerwaarde die het boekte op de verkoop van dochteronderneming DACD voor een bedrag van 7,8 miljoen euro.

  Beleggers zijn evenwel 'très ravis' en sturen het aandeel 7 procent hoger. Het aandeel maakt daarmee zijn jaarverlies van bijna 10 procent sinds januari grotendeels goed. 

 • Consumentenvertrouwen zakt dieper weg

  Het consumentenvertrouwen is in september opnieuw gedaald, naar het laagste niveau in bijna drie jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse consumentenenquête van de Nationale Bank. De indicator die het vertrouwen van de consument meet, daalde van -9 in augustus naar -11 in september.

  Het is van oktober 2016 geleden dat de Belgische consument zo weinig vertrouwen had. De gezinnen vrezen vooral dat de werkloosheid in België de komende 12 maanden zal aanwakkeren. Ook is er meer pessimisme over de economische toestand van het land. De gezinnen verwachten voorts dat hun financiële situatie het komende jaar zal verslechteren. Hun spaarintenties zijn ongewijzigd gebleven.

 • Fed geeft weer een geldinjectie

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) moest vandaag wederom ingrijpen op de repomarkt. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen tegen hele korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven.

  De New York Fed pompte vandaag 75 miljard dollar in het systeem, terwijl de vraag uit de markt op 75,6 miljard uitkwam. Ook woensdag en donderdag overtrof de vraag het aanbod

  De reporente is door de interventies sterk gedaald. Nadat de rente dinsdag piekte op 10 procent staat ze nu op 1,9 procent. De centrale bank wil dat die rente dicht bij de beleidsrente (1,75 à 2 procent) zit, omdat zo de effectiviteit van het monetaire beleid het grootst is. 

  Te hoge reporentes kunnen leiden tot hogere rentes op andere leningen. Dat kan de economische groei afremmen, terwijl de Fed onlangs juist de rente verlaagde om de Amerikaanse economie te stimuleren.

 • Nederlandse beleggers vragen uitstel benoeming Leroy

  Er komt voorlopig geen einde aan de vuurlinie waar afzwaaiend Proximus -CEO Dominique Leroy in terecht is gekomen. Paul Koster, de directeur van de Nederlandse beleggersfederatie VEB, roept KPN  op om de buitengewone algemene vergadering waarop Leroy benoemd zou worden uit te stellen.

  Ook in Nederland hebben ze lucht gekregen van de huiszoekingen die bij Leroy hebben plaatsgevonden in een onderzoek naar handel met voorkennis. 

 • 'ECB maakt pensioenproblematiek alleen maar erger'

  Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische vereniging van bedrijfspensioenfondsen, raadt de Europese Centrale Bank (ECB) aan grondig te kijken naar de gevolgen van haar beleid.

  Volgens Neyt voert de Europese Centrale Bank (ECB) een procyclisch beleid. 'Ik bedoel dat in financiële zin. De huidige economische situatie - met alle onzekerheden rondom handelsconflicten en de brexit - doet de rente al van zichzelf dalen. Dat komt omdat beleggers in onzekere tijden risico's willen mijden. Als dan vervolgens de ECB ook nog eens de rente verlaagt en obligaties gaat opkopen, dan maakt ze het alleen maar erger.' 

  Wilt u het hele interview lezen? Hier klikken!

  ©BELGA

 • Wall Street opent in de plus

  De Amerikaanse beurzen zijn zojuist in het groen geopend. De Dow Jones  en de S&P500 winnen 0,2 procent. De Nasdaq klimt 0,1 procent hoger.

 • Roku krijgt vernietigend rapport

  Op Wall Street is straks Roku in het oog te houden. De Amerikaanse maker van digitalemediaspelers zakt in de voorbeurshandel met meer dan 5 procent door een vernietigend rapport van Pivotal Research Group. Het beurshuis start de opvolging van Roku met een verkoopadvies en een koersdoel van amper 60 euro. Om even te situeren: de slotkoers van donderdag was 133,76 dollar.

  De koers van het aandeel Roku is sinds begin dit jaar zowat verviervoudigd, al was er de laatste weken wel een plotse, sterke terugval.

  Desondanks vindt Pivotal het aandeel nog steeds overgewaardeerd. Analist Jeffrey Wlodarczak ziet de koers met 55 procent terugvallen. Hij verwacht een gigantische toename van de concurrentie waardoor de prijs van digitalemediaspelers zal dalen tot nul.

  Woensdag ging Roku al zwaar onderuit (-13,7%) nadat Comcast had aangekondigd dat pure internetabonnees de streamingbox Xfinity Flex gratis zouden krijgen. Tot dusver moesten zij maandelijks 5 dollar betalen om de box te mogen gebruiken. De Xfinity Flex is een rechtstreekse concurrent van de toestellen die Roku maakt.

 • Fed-bestuurder: 'De Amerikaanse maakindustrie lijkt in recessie'

  James Bullard, de voorzitter van de Fed-afdeling in St. Louis, geeft vandaag uitleg over zijn tegenstem bij de rentebeslissing van afgelopen woensdag

  De centrale bank knipte de rente met 25 basispunten tot 1,75 à 2 procent, maar Bullard wilde een verlaging van 50 basispunten. 'De Amerikaanse maakindustrie lijkt al in een recessie te zijn beland. Een grotere renteverlaging zou een verzekering zijn tegen een verdere daling van de inflatie en de vertragende economie', zegt de voorzitter in een geschreven verklaring op de website van de Fed in St. Louis.

  Het is in mijn ogen gewoon prudent risicomanagement om de rente nu agressief te verlagen. Je kunt altijd de rentes achteraf nog verhogen, wanneer de neerwaartse risico's niet materialiseren.
  James Bullard
  Voorzitter van de St. Louis Fed

  We gaan in dit artikel dieper in op de kritiek van James Bullard.

 • Xilinx verliest financieel directeur

  Donderdagavond maakte de chipproducent Xilinx bekend dat zijn financieel directeur Lorenzo Flores na elf jaar het Amerikaanse bedrijf verlaat. Hij vertrekt na de publicatie van de tweedekwartaalcijfers op 23 oktober. In de nabeurshandel ging het aandeel 4 procent lager.

  Intussen is bekend waar Flores naartoe gaat: hij wordt vicevoorzitter bij Toshiba Memory Holdings, een bedrijf dat naar verwachting op 1 oktober zijn naam zal wijzigen in Kioxia Holdings.

 • Philips loost Signify

  Het elektronicaconcern Philips heeft het resterende belang van bijna 11 procent in zijn voormalige dochterbedrijf Signify , het vroegere Philips Lightning, verkocht. Het aandeel krijgt een sof van 7 procent op de Amsterdamse beurs.

  De transactie bracht ongeveer 357 miljoen op. Philips  noteert met licht verlies ondanks een adviesverhoging van Barclays.

 • '751 renteverlagingen sinds Lehman Brothers'

  Wij zijn de tel kwijt, maar gelukkig houden de economen van Bank of America Merrill Lynch (BofA) alles bij: sinds begin dit jaar tellen ze 43 renteverlagingen (en 1 renteverhoging), wat de teller sinds de val van Lehman Brothers in september 2008 op 751 brengt. Alstublief. 

  ©Bank of America ML

 • 'Rogue trader' kost Mitsubishi kwart miljard

  Bij Mitsubishi Corp. , een van Japans oudste handelshuizen en een onderdeel van de Mitsubishi Group waar ook de autobouwer toe behoort, is een pijnlijke zaak aan het licht gekomen. Het concern is 320 miljoen dollar (289 miljoen euro) verloren door een makelaar die zonder toestemming posities had genomen in oliederivaten. 

  Mitsubishi-dochter Petro-Diamond Singapore (PDS), een in Singapore gevestigde specialist in aardoliehandel, ontdekte half augustus dat een van zijn werknemers sinds januari ongeautoriseerde transacties op derivatencontracten had uitgevoerd en die vermomde als daadwerkelijke transacties met klanten. De dochteronderneming begon een probleem op te merken toen de prijs van ruwe olie vanaf juli daalde, wat resulteerde in aanzienlijke verliezen voor derivatencontracten.

  In een verklaring zegt Mitsubischi Corp. dat het nog steeds het totaalverlies aan het evalueren is. De werknemer is ontslagen en er is een strafklacht tegen hem ingediend.

  Het verlies is extra pijnlijk omdat Mitsubishi geldt als een van de meest behoedzame grondstoffenhandelaars in de wereld. Het enige verlies dat het huis ooit moest opbiechten dateert van 2016, toen de grondstoffenprijzen fors daalden.

  Bij wijze van troost bieden we de Japanners dit Belpop-plaatje aan. 

  The Bet - Don't talk to the lyer (1981) Een liegende handelaar deed een foute 'bet' en kost Mitsubishi honderden miljoenen.

 • Winsten in Bombay lopen verder op

  Aan de euforie op de beurs van Bombay - als reactie op een verlaging van de vennootschapsbelasting - komt maar geen einde. De Sensex wint 5,8 procent en is daarmee op weg naar zijn beste dag sinds mei 2009. De sterkst presterende sectoren zijn de banken en de autobouwers.

  ‘De maatregelen zijn geen lappendeken, maar echte drijvers die de groei zullen doen opleven’, zie Rajiv Singh van Karvy Stock Broking aan Bloomberg. ‘Het begrotingstekort is een zorg, maar ditmaal moet groei voorrang krijgen.’

  De belastingverlaging komt er nadat Indiase aandelen onder zware verkoopdruk stonden bij buitenlandse investeerders. Buitenlandse fondsen verkochten dit kwartaal al 4,9 miljard dollar aan Indiase aandelen, wellicht de grootste uitstroom in ruim tien jaar.

  Donderdag was de Sensex in een correctie terechtgekomen. De index noteerde toen 10 procent onder de piek van 3 juni.

 • Nood aan extra middelen doet Thomas Cook kelderen

  Thomas Cook heeft extra financiële middelen nodig voor zijn reddingsplan. De Britse touroperator kreeg van zijn banken te horen dat hij nog eens 200 miljoen Britse pond moet zoeken om een faillissement te vermijden.

  Eerder ontvouwde Thomas Cook al een reddingsplan waarbij een grote aandeelhouder (het Chinese Fosun) en schuldeisers met 900 miljoen pond over de brug komen.

  Thomas Cook waarschuwde dat de extra nood aan kapitaal kan betekenen dat aandeelhouders hun volledige investering zien verdwijnen.

  Op de beurs in Londen keldert het aandeel met 19 procent. Een aandeel Thomas Cook is nu tien keer minder waard dan begin dit jaar.

 • Nieuwe topvrouw voor Royal Bank of Scotland

  Alison Rose is de eerste vrouw die een Britse grootbank gaat leiden. Ze volgt bij Royal Bank of Scotland (RBS) Ross McEwan op, die in december naar Australië verhuist om er National Australia Bank te leiden.

  Rose neemt haar taak als CEO van RBS op in november.

 • Koopadvies van Jefferies voor Vopak

  In Amsterdam voert Vopak de stijgers aan. Het tankopslagbedrijf krijgt een adviesverhoging van Jefferies, van 'houden' naar 'kopen'. Tegelijk stijgt het koersdoel van 44 naar 54 euro.

  De verhogingen houden vooral verband met IMO 2020, de internationale regelgeving voor de scheepvaart die stelt dat scheepsbrandstof vanaf volgend jaar maar 0,5 procent zwavel meer mag bevatten. Heel wat schepen zullen overschakelen op zwavelarme brandstof en in de havens worden grote voorraden aangelegd om aan de vraag te kunnen voldoen.

  Dat vertaalt zich ook in een grotere vraag naar opslagcapaciteit en daar profiteert een tankopslagbedrijf als Vopak van. Jefferies denkt dat Vopak het grootste deel van zijn scheepsbrandstoftanks heeft verhuurd onder meerjarencontracten tegen tarieven die 10 tot 20 procent hoger liggen, en dit vanaf het vierde kwartaal.

  In combinatie met 3,2 miljoen m³ nieuwe opslagcapaciteit - waardoor de bestaande capaciteit met 9,2 procent toeneemt - zet dat analist David Kerstens ertoe aan zijn ramingen voor de winst per aandeel met 9 tot 12 procent op te trekken.

  Samen met een weinig veeleisende waardering - hij raamt de verhouding tussen de bedrijfswaarde en de brutobedrijfswinst in 2020 op 9x  - leidt dit tot een koopadvies en een hoger koersdoel van 54 euro.

 • Voorzichtige beurzen

  De beurzen in Europa kennen een vlakke opening. De EuroStoxx50 noteert na 1 minuut handel 0,04 procent hoger. De Bel20 zakt 0,1 procent.

  De grootste bewegingen in Brussel komen van Greenyard (+4,25%), dat een leveringscontract met de grote Duitse supermarktengroep REWE heeft gesloten, en van Euronav (-1,5%, zie post van 8.03 uur).

  Traders houden schermen in het oog op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

 • Licht lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen steken licht lager van wal, geven de futures aan. Die op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de min.

 • India verlaagt vennootschapsbelasting, beurs boomt

  India verlaagt de belasting voor binnenlandse bedrijven van 30 tot 22 procent, maakte minister van Financiën Nirmala Sitharaman bekend. Inclusief bijkomende heffingen bedraagt het nieuwe belastingtarief 25,2 procent. De nieuwe belastingstructuur geldt vanaf 1 april van dit jaar.

  De belastingverlaging is bedoeld om de vraag en investeringen aan te zwengelen. In het tweede kwartaal vertraagde de economische groei in India tot 5 procent, onder meer als gevolg van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

  Op de beurs is de reactie euforisch. De S&P BSE Sensex schiet 4,3 procent hoger.

 • ‘Tankermarkt verstoord door aanvallen in Saoedi-Arabië'

  De aanvallen van vorig weekend op Saoedische olie-installaties kunnen grote gevolgen hebben voor de tankermarkt, waarschuwt het maritiem onderzoeksbedrijf Drewry. Het hangt er vooral van af hoe lang het duurt de weggevallen productiecapaciteit te herstellen.

  Saoedi-Arabië kan zelf de lagere olieproductie compenseren door te putten uit zijn voorraden. Die bedragen ongeveer 188 miljoen vaten, wat overeenstemt met 26 dagen uitvoer. Drewry gaat er echter van uit dat het land hoogstens de helft van zijn voorraden zal willen aanspreken.

  Als de productieonderbreking een week duurt, blijft de impact voor de olietankersector beperkt tot het equivalent van 10 VLCC-ladingen (supertankers van 200.000-320.000 ton) in de Perzische Golf, becijferde Drewry.

  Als het een maand duurt voor de Saoedi’s weer op volle kracht olie produceren, komt de impact echter neer op meer dan 50 VLCC’s die zonder werk vallen. Daardoor zouden de vrachttarieven significant onder druk komen te staan, waarschuwt Drewry.

  Op de beurs heeft de Belgische tankeroperator Euronav voorlopig maar weinig last van de recente ontwikkelingen. Donderdag sloot het aandeel op 7,94 euro, nagenoeg even hoog als vorige vrijdag (7,98 euro).

 • IBA gaat toestel voor hadrontherapie ontwikkelen

  Normandy Hadrontherapy (NHa), een dochteronderneming van de Waalse specialist in bestralingsapparatuur IBA , gaat samen met de Franse regio Normandië en verscheidene private en publieke spelers 's werelds eerste cyclotrongebaseerde koolstoftherapiesysteem ontwikkelen in Caen. Als dat lukt, zal NHa het systeem ook op industriële schaal produceren en op de markt brengen.

  Het eerste hadrontherapiesysteem wordt dus in de Franse stad Caen gerealiseerd, waar IBA vorig jaar al een protontherapiesysteem plaatste.

  Hadrontherapie is een specifieke vorm van kankerbestrijding waarbij de bestraling gebeurt met snelle hadronen, subatomaire deeltjes die uit quarks bestaan. Hadrontherapie met koolstofionen werkt net als protontherapie, maar is efficiënter bij de behandeling van tumoren die stralingsresistent zijn.

  Er bestaan al hadrontherapiecentra op basis van een synchrotron. IBA wil echter een geavanceerde cyclotron gebruiken om de koolstofionen te versnellen. Het nieuwe systeem zou heel wat kleiner uitvallen dan bestaande centra.

  De totale investering door alle deelnemende partijen in NHa beloopt meer dan 60 miljoen euro. IBA zelf investeert 7,6 miljoen euro. Na de financieringsronde zal IBA een belang van 39,8 procent in NHa aanhouden.

 • Voorkennis?

  Wie wellicht niet zo goed geslapen heeft, is Dominique Leroy. Het Brusselse gerecht voerde gisteren huiszoekingen uit bij de topvrouw van Proximus. Die hebben te maken met een gerechtelijk onderzoek naar misbruik van voorkennis bij de verkoop van een groot pakket Proximus-aandelen. Naar die transactie loopt al een onderzoek door de FSMA.

  De CEO van Proximus nam gisteren al afscheid van haar personeel en legt vandaag officieel haar functie neer. Ze wou dat aanvankelijk pas op 1 december doen, maar vervroegde haar vertrek onder druk van de vakbonden.

  Het personeel van Proximus zwaaide donderdag Dominique Leroy al uit. ©RV DOC

 • Quadruple witching

  In de VS is het vandaag een ‘quadruple witching day’, een vierdubbele heksendag dus. Vandaag lopen indexfutures, indexopties, aandelenfutures en aandelenopties gelijktijdig af en dat kan op Wall Street - maar ook elders - voor behoorlijk wat volatiliteit zorgen. En voor een drukke handel natuurlijk.

 • Behoedzaam Azië

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen sloten donderdagavond verdeeld, maar dicht bij elkaar. De Dow Jones verloor 0,2 procent, de S&P500 bleef stabiel, de Nasdaq Composite won 0,1 procent. De verwachte renteverlaging van de Fed had maar weinig impact en het waren eerder bedrijfsverhalen die de aandacht trokken.

  De Aziatische beurzen gaan vandaag behoedzaam hoger. De VS en China houden dezer dagen voorbereidende gesprekken om vervolgens weer ten gronde te gaan onderhandelen over een eventueel handelsakkoord en zo hun conflict bij te leggen. Dat conflict heeft de economische groei doen vertragen en ook consumenten, ondernemers en beleggers onzeker gemaakt.

  Een belegger houdt een koersenbord in de gaten in Hangzhou in de Chinese provincie Zhejiang. ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud