1. Markten Live
 2. Live blog

Europese autosector geeft plankgas

De Brusselse beurs zet de nieuwjaarsrally enthousiaster dan de Europese collega's voort, met dank aan AB InBev. Ook op Wall Street gaan we verder omhoog, terwijl optietraders steeds minder volatiliteit verwachten in de nabije toekomst. Dat blijkt uit de VIX-index.
 • De agenda van morgen

  ECONOMIE/FINANCIEN
  België: Consumentenvertrouwen maart, 15 uur
  Verenigd Koninkrijk: Inflatie februari, 10.30 uur
  Verenigde Staten: Federal Reserve: rentebesluit, 19 uur


  BEDRIJVEN
  België:
  - Care Property Invest: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  - Cenergy Holdings: jaarresultaten 2018
  - Euronav: definitieve jaarresultaten 2018, 8 uur
  Nederland: Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Slotbel Europa

  De Brusselse beurs eindigt 0,8 procent hoger en deed het gevoelig beter dan Amsterdam of Parijs, dankzij grootste stijger AB InBev.

 • Autosector goed op dreef

  Veruit de best presterende sector in Europa is vandaag de autosector. Zowel de autoconstructeurs zelf als de fabrikanten van auto-onderdelen zitten in de lift. Dat is te danken aan een rapport van Bank of America Merrill Lynch (BAML).

  De autosector zit al geruime tijd in het verdomhoekje door een onophoudelijke stroom negatief nieuws. Het begon allemaal met het dieselschandaal; vorig jaar kwamen daar de handelsconflicten, de tragere economisch groei en de nieuwe uitstoottests bij. De constructeurs staan ook voor zware uitdagingen: ze moeten zwaar investeren in de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende wagens.

  BAML stelde vast dat de autosector is teruggevallen tot plaats 15 op een lijst van 19 Europese sectoren. Vorige maand stond hij nog op plaats 8.  Dit pessimisme in combinatie met waarderingen in de buurt van laagterecords vormt echter een overtuigend ‘contrair’ argument om Europese autobouwers te kopen, weliswaar op selectieve basis, menen de analisten.

  Hun voorkeur gaat naar Daimler , Volkswagen en PSA . Bij de onderdelenfabrikanten hebben ze een zwak voor bandenmaker Continental .

  Ook andere autobouwers en toeleveraars deden het goed. Dat geldt onder meer voor Renault , BMW en Faurecia .

  Een werknemer van Mercedes Benz (Daimler) plaatst de driepuntige ster op een S-Klasse. ©REUTERS

 • Dow 26.000

  De Dow Jones-index steekt nog voor de lunch in New York opnieuw de neus boven de grens van 26.000 punten, en noteert op minder dan 700 punten van het recordpeil van 26.828 punten dat dateert van 3 oktober.

 • Is er nog iemand zenuwachtig?

  De angstbarometer op Wall Street glijdt zienderogen weg. Steeds minder mensen verwachten renteverhogingen van de Fed dit jaar, en dat doet ook de verwachte volatiliteit zakken.

  Die wordt gemeten door de VIX-index, gebaseerd op de prijzen van een hele hoop opties gekoppeld aan Amerikaanse aandelen. Hoe minder die prijzen uit elkaar liggen, hoe kleiner de vork waartussen de verwachtingen van beleggers in deze derivaten zich bevinden.

  Amerikaanse opties kunnen uitgeoefend worden op elk moment tijdens hun looptijd, Europese opties enkel op de vervaldag. Wie een put-optie wil, betaalt een premie om het onderliggende actief te mogen verkopen tegen een vaste prijs, en is dus verzekerd tegen pijnlijke dalingen. Wie een call-optie koopt ziet zijn inleg enorm stijgen wanneer het gerelateerde aandeel of de gekoppelde index hard stijgt tijdens de looptijd.

  De VIX-index sinds begin 2017. ©Bloomberg

  De angstbarometer raakte bekend bij een breed publiek toen de VIX-index in de loop van het extreem rustige beursjaar 2017 naar extreem lage niveau's zakte. Met een VIX-die onder 10 zakte aan het begin van 2018, begonnen hordes beleggers gokjes te wagen op een eeuwig lage volatiliteit.

  Toen Wall Street eind januari zijn kar keerde, beleefden zij een een ware slachting. Vandaag zit de index in de buurt iets boven de 12 punten.

 • Kempen: 'Telenet is overnameprooi'

  We komen nog even terug op de koersdoelwijzigingen van Kempen voor de Belgische telecom (zie post 11u29). Analist Emmanuel Carlier denkt dat Telenet overgenomen zal worden door het Amerikaanse Liberty Global. Het Amerikaanse concern heeft al een belang van 56 procent in de telecomgroep. 'Liberty Global heeft ook een belang van 50 procent in het Nederlandse telecombedrijf Vodafone Ziggo. Ik verwacht dat het ook van deze telecomspeler 100 procent van de aandelen wil hebben. Op die manier kunnen Telenet en Vodafone Ziggo samengevoegd worden, wat veel synergievoordelen met zich meebrengt. Daarnaast kan Telenet de komende jaren 23,50 euro per aandeel uitkeren via dividenden of de inkoop van eigen aandelen. Dat is veel meer dan het gemiddelde in de sector.'

  Daarnaast vroegen we wat de reden is van het koopadvies voor Orange Belgium . 'Wij denken dat het aandeel te goedkoop is', stelt carlier. 'Want de markt schat de kans op een vierde telecomspeler op de Belgische markt te hoog in. Wij ramen die kans op slechts 10 procent, omdat we hebben berekend dat de return on capital voor een dergelijke speler maar 2 à 5 procent zou zijn. Dat is  te laag om een vierde speler te lokken. Daarnaast zien we Orange Belgium de hoogste groei van alle sectorgenoten kennen. Dat zit nog niet in de waardering, want de consensusverwachtingen zijn nog veel te laag.'

  Over Proximus  is Carlier kort: 'Er is weinig opwaarts potentieel. De vrije cashflow groeit minder dan het sectorgemiddelde, terwijl het aandeel duurder gewaardeerd is.'

 • Openingsbel Wall Street

  De Amerikaanse beurzen beginnen optimistisch aan de beursdag, terwijl de centrale bank van de VS (Fed) dinsdag aan het vergaderen slaat. Morgenavond verwachten we een nieuw rentebesluit. De markten verwachten dat de Fed de beleidsrente niet zal verhogen. Bovendien zullen de bestuurders van de centrale bank voor de rest van het jaar en volgend jaar weinig of geen renteverhogingen in het vooruitzicht stellen. In december hintten ze nog op twee renteverhogingen in 2019 en één in 2020. Maar in januari nam de Fed een grote bocht en signaleerde de centrale bank dat renteverhogingen voorlopig van de baan zijn. De verwachtingen van de centraal bankiers vallen af te lezen uit de fameuze dot plots.

 • CEO Talks: Stel uw vragen aan François Van Hoydonck (Sipef)

  Op deze plek kunt u nu reeds een vraag achterlaten voor CEO François Van Hoydonck van Sipef voor de 8ste editie van CEO Talks nu donderdag om 12 uur. 

 • Amerikaanse futures

  De Europese trend  krijgt zo dadelijk een vervolg in New York, al wijzen de futures erop dat er wat minder vaart achter zal zitten. Beleggers in de ochtendlijke Amerikaanse handel verwachten ene stijging van 0,4 procent voor de aandelenmarkten op Wall Street.

  ©Photo News

 • Shurgard op record

  Een opvallende stijger is Shurgard , met een winst van 6 procent naar 30 euro. Een onmiddellijke aanleiding is er niet, maar intussen noteert de specialist in opslagruimte 30 procent boven de intekenprijs van oktober. 

  Shurgard maakt vorige maand met zijn jaarcijfers over 2018 zijn belofte voor een stevig dividend waar. En net dat stevig én voorspelbaar dividend lijkt de belangrijkste reden voor de stampede van beleggers. Dezelfde reden waarom grote beleggers elkaar afgelopen weekend verdrongen om aandeelhouder te worden van Brussels Airport: nu de Duitse lange rente weer met nul flirt en de ECB zeker tot 2020 geen renteverhoging overweegt, zijn beleggers steeds desperater op zoek naar alle beleggingen die een stabiel én stevig rendement beloven. Shurgard belooft jaarlijks 80 procent van de courante winst uit te keren als dividend. 

  Zo'n voorspelbaarheid heeft zijn prijs: tegen 30 euro noteert Shurgard tegen 21 keer de courante nettowinst over 2018. 

 • Kassa voor aandeelhouders TomTom

  De Nederlandse navigatiespecialist TomTom gaat 750 miljoen euro uitkeren aan zijn aandeelhouders via een kapitaalvermindering. Een buitengewone aandeelhoudersvergadering zette daarvoor gisterenavond het licht op groen. De beslissing volgt op de verkoop van de telematicatak aan Bridgeton Europe voor 910 miljoen euro.

  De aandeelhouders krijgen zo'n 3,18 euro per aandeel. De vier stichters (Harold Goddijn, Corinne Vigreux, Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen) bezitten elk ongeveer 11 procent van het bedrijf. Zij passeren langs de kassa, en krijgen elk ongeveer 83 miljoen euro op de rekening gestort.

 • Sainsbury's en Asda beloven prijsverlaging van 10 procent

  Om de Britse mededingingsautoriteit CMA te paaien beloven Sainsbury’s en Asda om na hun fusie hun prijzen met een miljard pond per jaar te verlagen. Dat zou neerkomen op een prijsverlaging van circa 10 procent van courante consumptiegoederen.

  Sainsbury’s en Asda, het nummer twee en drie op de Britse retailmarkt, plannen een fusie, maar de CMA vreest hierdoor minder concurrentie en stijgende prijzen. Samen zouden Sainsbury’s en Asda (een dochter van Walmart ) groter worden dan Tesco, de huidige nummer één.

  Naast een algemene prijsverlaging zijn de Sainsbury’s en Asda ook van plan enkele supermarkten en tankstations te verkopen in zones waar ze allebei sterk aanwezig zijn. Cijfers daarover geven ze niet.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

 • Kempen zet Orange Belgium op de kooplijst

  Analist Emmanuel Carlier van Kempen & Co zet Orange Belgium op de kooplijst. Het Nederlandse beurshuis heeft het koersdoel van de prijsvechter verhoogd naar 24 euro. Dit doel is hoger dan de analistenconsensus van 18,44 euro.

  Orange Belgium is dit jaar het populairste telecombedrijf op de Belgische beurs. Sinds het begin van het jaar is het aandeel met 9,2 procent gestegen. Hiermee laat het bedrijf de twee telecomreuzen Proximus (+4,9%) en Telenet (6,9%) achter zich. 

  Voorts verlaagde de analist het advies voor Proximus naar 'verkopen'. Het koersdoel gaat van 25 euro naar 23 euro. Dit is lager dan de analistenconsensus van 24,22 euro. 

  Het advies voor die andere telecomspeler, Telenet , is 'kopen'. Wel keldert het koersdoel met 10 euro van 59 naar 49.

 • 'Belegger waardeert Amerikaanse tak AB InBev op nul'

  AB InBev  levert op dit ogenblik strijd met Galapagos om de koppositie in de Bel20. De biergigant trekt bijna 2 procent hoger naar 74,27 euro. Het aandeel is aan een prima 2019 bezig, nu AB InBev dankzij de moeder aller schuldherfinancieringen de kopzorgen over de schuldenberg fors kon milderen. 

  Credit Suisse herhaalt in een lijvige update het advies op 'kopen', met een koersdoel van 82 euro. 'Wij rekenen dankzij het herstel op de Braziliaanse markt dit jaar op een volumegroei van 1,7 procent, de beste prestatie dit decennium', stelt analist Sanjeet Aulja. 

  ©rv

  Aulja merkt op dat AB InBev eigenlijk twee bedrijven met totaal verschillende karakteristieken overkoepelt. Enerzijds de Noord-Amerikaanse tak die al jaren niet meer groeit, maar wel een stabiele bron van meer dan een kwart van de vrije cashflow van de groep is. Anderzijds AB InBev 'Rest van de Wereld' dat in essentie opkomende markten is en sterke groeivooruitzichten is. 

  'Als we 'AB InBev Rest van de Wereld' gelet op zijn superieur groeiprofiel tegen een premie van 10 procent op de Europese rivalen waarderen, dan waarderen beleggers op dit ogenblik AB InBev Noord-Amerika op nul', luidt de slotsom van Aulja. 

 • Goldman Sachs: Europese economie bodemt uit

  Na Morgan Stanley en Credit Suisse, denkt nu ook Goldman Sachs dat de Europese economie zo langzamerhand is uitgebodemd. Volgens de econoom die het rapport geschreven heeft, Jari Stehn, zijn de binnenkomende cijfers steeds beter dan verwacht. 'Er zijn voorlopige signalen dat de ergste van de economische zwakte achter ons ligt'.

  Dit blijkt ook uit de Citi Economic Surprise Index van de eurzone. Deze index staat al sinds begin september onder nul, wat betekent dat de economische cijfers slechter zijn dan verwacht. Maar door de laatste cijfers wordt de index dus sterk omhoog getrokken.

  Volgens de economen van de zakenbank zal de groei in de eurozone klimmen naar 1,4 procent op jaarbasis in het tweede halfjaar. Vooral de soepele begrotingspolitiek, lagere olieprijzen en sterkere loongroei zullen de economie aanstuwen dit jaar. 

  Citi Economic Surprise Index

  De Citi Economic Surprise Index is opgebouwd uit een groot aantal economische variabelen zoals economische groei en de inflatie. Per cijfer wordt bekeken hoeveel het werkelijke cijfer afwijkt van het door analisten verwachte cijfer. Als het cijfer van de economische groei over een bepaald kwartaal bekend is gemaakt, dan trekt deze index het cijfer dat was verwacht van het werkelijke cijfer af. Voor de uiteindelijke uitkomst wordt de afwijking gecorrigeerd voor de ongebruikelijkheid van de afwijking. Voor bijna 300 variabelen worden deze afwijkingen gemeten.

  De interpretatie van de index is redelijk eenvoudig. Wanneer de index gelijk aan nul is, dan zijn de werkelijke cijfers precies zoals werd verwacht. Bij een negatieve lezing zijn de verwachte cijfers slechter dan verwacht en bij een positieve zijn deze cijfers beter dan verwacht. 

   

 • Galapagos trekt kop in Bel20

  De grootste stijger in de Bel20 is Galapagos . De biotechtrots van de Lage Landen komt normaal gezien later deze maand met cruciale testresultaten over zijn goudhaantje, reumamiddel filgotinib. En daar lijken beleggers stilaan een voorschot op te willen nemen. 

 • Iliad krijgt stevige tik

  De Franse telecomspeler Iliad   is de grootste daler in Europa, met een verlies van meer dan 5 procent. Iliad verloor op de bikkelharde Franse thuismarkt in 2018 zowel mobiele als vaste abonnees. De groep zag mede door de intrede in de Italiaanse markt de cash drain vorig jaar verdubbelen tot 1,4 miljard euro. Om geld op te halen overweegt Iliad zijn park van zendmasten te verkopen aan een infrastructuurfonds. 

 • Vastgoedkoopjes van KBC Securities

  Analisten Jan Opdecam en Alexander Makar van KBC Securities hebben WDP  , Montea  , VGP  , Aedifica  en Care Property Invest  tot de vastgoedkoopjes van 2019 gekroond. Het beurshuis doet dit naar aanleiding van het jaarlijkse vastgoedevenement dat hij op 21 maart organiseert. De aandelen zijn gekozen omdat ze aantrekkelijke winsten, dividenden en een gezonde balans hebben.

  Voorts zijn de aandelenanalisten positief over de algehele vastgoedsector. Ze erkennen dat de sector sinds het vierde kwartaal van 2018 iets minder dan het marktgemiddelde presteert. Echter, de stabiele cashflows door langlopende huurcontracten en sterke organische groei creëren een voordeel ten opzichte van andere aandelen. De kenners verwachten voor 2019 een rendement van 11,5 procent in de sector.

  Koersdoelen

  Het beurshuis past ook twee koersdoelen aan. Het koersdoel van Xior gaat van 36 naar 38 euro en het koersdoel van Montea gaat van 56 naar 67 euro.

 • BioMérieux gaat samenwerken met farmareus Baxter

  De Franse specialist in de diagnose van kanker, BioMérieux , kondigt een samenwerking aan met het Amerikaanse farmabedrijf Baxter voor de ontwikkeling van biomarkers. De biomarkers moeten acute nierinsufficiëntie snel identificeren en informatie verstrekken voor de behandeling. Meer details over de samenwerking wordt niet meegedeeld.

  BioMérieux is voor 2,1 procent in handen van Sofina , goed voor ongeveer 2,8 procent van de portefeuille van de Boël-holding, leert de recentste holdingupdate van KBC Securities.

 • Beurzen zetten nieuwjaarsrally schoorvoetend voort

  De openingsbel: de Europese beurzen zetten hun nieuwjaarsrally, die de Bel20  gisteren naar het hoogste peil in vijf maanden bracht, schoorvoetend voort. De Bel20 koerst 0,2 procent hoger op 3.666 punten. 

 • Iliad schuift EBITDA-doelstelling voor zich uit

  De Franse telecomoperator Iliad  verwacht pas in 2021 een brutobedrijfswinst (ebitda) minus kapitaaluitgaven te realiseren van 1 miljard euro. Dat is een jaar later dan eerder beoogd.

  In een trading update laat Iliad verder weten dat in het vierde kwartaal 94.000 mobiele klanten heeft verloren, net als 32.000 breedbandabonnees. Het verlies aan Franse klanten bij Iliad staat in contrast met eerdere aankondigingen bij de concurrenten Orange  en en de telecomdivisie van Bouygues . Deze twee laatste zagen het aantal klanten toenemen.De Franse telecomoperatoren voeren een verbeten prijsoorlog uit.

  Leuker nieuws voor beleggers is dat Iliad investeringspartners zoekt voor zijn 5.700 passieve zendmasten.

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  De Europese beurzen lijken afgaand op de futures op weg naar een licht hogere start. Bel20  en Euro Stoxx50  zouden bij de openingsbel zo'n 0,1 procent hoger noteren en zo schoorvoetend de nieuwjaarsrally voortzetten. 

  ©REUTERS

 • Vlamingen houden meer van sparen dan Walen

  69 procent van de Belgische beleggers, zegt dat sparen hen een positief gevoel geeft. Dat leert de jongste ING-Beleggingsbarometer. Opvallend is dat Nederlandstaligen (77%) veel meer van sparen houden dan Franstaligen (54%).

  Er is ook een genderkloof. 67 procent van de mannen zegt dat ze zich goed voelen wanneer ze sparen, terwijl dit percentage bij vrouwen oploopt tot 74 procent. De spaarders zijn echter niet echt optimistisch over de evolutie van de rente op spaarrekeningen: slechts 18 procent verwacht een stijging. 55 procent denkt aan een stagnatie. 'Zelfs 22 procent van de beleggers denkt dat de spaarrente nog kan zakken', klinkt het bij ING.

  Ondanks de lage rentevoeten op spaargeld is de Belg niet van plan om in 2019 veel meer te beleggen: amper 12 procent geeft dat aan. 35 procent zegt minder te zullen beleggen.

  De goede prestatie van de beurzen tijdens de eerste twee maanden van het jaar hebben het moreel van de Belgische beleggers wel een boost gegeven. De beleggersbarometer heeft in februari 10 punten gewonnen om 98 punten te bereiken, wat zeer dicht bij het neutrale niveau van 100 punten ligt. Wat de beursvooruitzichten betreft, is 27 procent van de beleggers nog steeds pessimistisch, en hetzelfde percentage is van mening dat de aandelenkoersen de komende maanden verder zullen stijgen. In december was dat slechts 18 procent.

 • Scheurtjes in het OPEC+ kartel?

  Rusland ligt dwars in het OPEC+ kartel. De op één na grootste producent heeft er voor gezorgd dat de volgende vergadering over de verdere productiebeperkingen is uitgesteld tot eind juni. Dit is slechts enkele dagen voordat de huidige afspraken vervallen. De bijeenkomst zou eerder in april plaatsvinden. Rusland zou eerst willen zien hoe de situatie in Venezuela uitpakt. Door productieproblemen in dat land, wordt ook de wereldwijde olieproductie beperkt. Daarnaast wil Rusland de economische situatie in de wereld verder afwachten.

  Dit gedrag van Rusland is Soedi-Arabië - de grootste olieproducent in de organisatie - een doorn in het oog. Eerder vond het land al dat Rusland te traag was in het doorvoeren van de productiebeperkingen. Op 12 maart hadden de olieproducenten in Rusland pas de helft van de beperkingen doorgevoerd. 

  De prijs van een vat Brent olie is ondanks de perikelen wel gestegen naar 67,64 dollar per vat.

 • Palladium tikt record aan

  De prijs van palladium tikte tijdens de Aziatische handel 1.592 dollar per ounce aan, een nieuw record. Dit jaar werd het edelmetaal reeds 26 procent duurder, en sinds augustus bijna 90 procent.

  Palladium profiteert van de shift van diesel- naar benzineauto's. In de katalysatoren van benzineauto's zit palladium verwerkt. De katalysatoren van dieselauto's bevatten meestal platina.

 • Mainz, hét epicentrum van de Europese telecom

  Vandaag start bij de Bundesnetzagentur, de Duitse telecomwaakhond, in Mainz wat zonder twijfel het belangrijkste evenement van het jaar wordt voor de Europese telecom: de Duitse spectrumveiling voor supersnel internet

  De veiling gaat een paar weken duren en beleggers zijn beducht voor een herhaling van Italië vorig jaar. Daar dreef in september de concurrentie tussen verschillende spelers - inclusief prijzenbreker Iliad - over 14 dagen en 171 biedrondes het prijskaartje fors op, tot jolijt van de Romeinse schatkist en afgrijzen van de belegger. 

  In Duitsland komen vier spelers aan de aftrap. Naast de drie huidige grote telecomspelers bij de oosterburen, marktleider Deutsche Telekom, Vodafone en Telefonica, is met 1&1 Drillisch ook een nieuwe speler aan de aftrap. 

  ©EPA

  Beurshuis Berenberg erkent dat die vrij onbekende vierde speler bij beleggers de vrees voor een 'irrationele' prijszetting aanwakkert. En dat als je de Italiaanse veiling zou doortrekken je op een prijskaartje van meer dan 8,5 miljard euro zou uitkomen. 

  Toch denken de telecomanalisten van Berenberg dat het bij de oosterburen niet zo'n vaart gaat lopen. 'Duitse operatoren hebben geen dringende nood aan nieuw spectrum. Bij de bestaande 4G-netwerken is er, anders dan in de rest van Europa, nog heel veel onbenutte capaciteit. Bovendien is er ook nog veel ruimte om de 4G basisstations van extra capaciteit te voorzien.'

  Het beurshuis ziet maar één reden die naar 'zotte' prijzen kan leiden, namelijk 'een zinloze strategie om 1&1 Drillisch af te blokken'. Zinloos, want 1&1 Drillisch heeft als virtuele mobiele operator tot 2030 het recht om voor 5G het netwerk van Telefonica in Duitsland te gebruiken. 'Het enige wat de drie huidige netwerkoperatoren dan zouden bereiden is een hogere schuldenberg, die hen zouden belemmeren in het halen van de strikte dekkingsvereisten'. 

  Die dekkingsvereisten zijn in tegenstelling tot Rome voor Berlijn, dat het geld sowieso tegen de plinten ziet klotsen, belangrijker dan de opbrengst van de veiling. Duitsland heeft een notoir slecht digitaal netwerk met veel zwarte gaten. En Duitsland eindelijk de 'Digitale Autobahn' op krijgen, is één van de weinige zaken waar de bikkelende grote coalitie van kanselier Merkel het roerend over eens is. 

 • Netflix: 'We zijn niet te zien op streamingdienst Apple'

  CEO Reed Hastings van Netflix bevestigde afgelopen nacht dat zijn bedrijf geen rol zal spelen in de nieuwe streamingdienst van Apple . 'We willen dat mensen onze content op ons platform bekijken', zei Hastings op een persconferentie. Apple zal de nieuwe videostreamingdienst aankondigen op maandag 25 maart. Apple wil daarop zowel eigen content brengen, als ook content van partners zoals HBO en Starz.

  De aankondiging van Hastings impliceert dat twee grootheden van Silicon Valley met elkaar de strijd aangaan.
 • Treinenbouwer Stadler naar de beurs

  De Zwitserse treinenbouwer Stadler Rail wil in de komende maanden een beursnotering in Zurich. De hoofdaandeelhouder Peter Spuhler (belang van 80%) zal een gedeelte van zijn aandelen aanbieden tijdens de beursgang. De andere aandelen zitten bij de Duitse stichting RAG Stiftung (10%) en bij het personeel (10%). Na de IPO blijft Spuhler de grootste aandeelhouder en uitvoerend voorzitter.

  Over 2018 behaalde Stadler een omzet van 2 miljard Zwitserse frank en een operationele winstmarge van 7,5 procent.

  Stadler Rail werd in 1945 opgericht als bouwer van locomotieven aangedreven op batterijen en diesel.

 • Celyad werkt aan tweede generatie immuuntherapie tegen kanker

  Het Waalse biotechbedrijf Celyad  pakte maandagavond op zijn jaarlijkse R&D-dag in New York uit met een nieuwe techniek om kankercellen aan te vallen: CYAD 02. Het spreekt over een ‘disruptieve’ immuuntherapie.  ‘We hebben een extra mechanisme ontwikkeld dat minstens even goed werkt als de CRISPR-methode, maar minder gevaarlijk is voor de patiënt’, zegt Celyad. CRISPR is een techniek waarbij korte segmenten uit het DNA worden geknipt, zodat kankercellen geen vat krijgen op het lichaam. De aanpak werd nog maar enkel getest op muizen.

  Lees hier meer over de R&D-dag van Celyad.

 • Aziatische beurzen gaan lichtjes lager

  Beleggers op Aziatische beurzen nemen vandaag hun winsten nadat beurzen wereldwijd op hun hoogste punt sinds oktober staan. De beurzen werden de afgelopen weken onder andere geholpen door de toon van centrale banken. Deze toon hint namelijk steeds meer op soepeler monetair beleid. Beleggers wachten deze week vooral op de Fed. Deze monetaire autoriteit komt woensdagavond met een rentebesluit.

  In China gingen de beurzen tot 0,5 procent achteruit. De Nikkei daalde met 0,1 procent en de Koreaanse Kospi werd met 0,1 procent gekort.

 • 'Bodembeschermer' Sequana Medical valt weg

  De 30 dagen durende stabilisatieperiode in de nasleep van de beursintroductie (IPO) van Sequana Medical  is afgelopen. Tijdens die periode mocht KBC Securities - dat Sequana naar de beurs begeleidde - de koers van het aandeel ondersteunen via aankopen op de beurs.

  Dat was nodig, want Sequana kende een dramatisch start van zijn beurscarrière. Het aandeel noteert intussen 20 procent onder de introductieprijs van 8,5 euro. 

  Uit een bekendmaking blijkt dat de munitie die bij de IPO gecreëerd werd, volledig is opgebruikt. KBC Securities kocht 25.656 aandelen op, die het nadien teruggaf aan enkele grote initiële aandeelhouders. 12 maart was de laatste dag met steunwieltjes, sindsdien staat Sequana er alleen voor.

 • Springt Bpost over de verlaagde lat?

  Het belangrijkste nieuws komt vandaag ná de bel, met de jaarresultaten van Bpost . Na het annus horibilis in 2018 ligt de lat laag: het postbedrijf gaf zelf al aan dat de brutobedrijfswinst (ebitda) aan de onderkant van de prognose van 560 à 600 miljoen euro zal liggen.

  ©BELGA

  Maar zelfs dat is misschien iets te optimistisch: afgaand op de consensus die Bpost - sinds deze week ex-Bel20'er - zelf op zijn site plaatste, rekent de middelste analist op 553 miljoen euro. Dat zou een daling met 8 procent zijn tegenover de 598 miljoen in 2017.

  En dat is dan nog maar een voorproefje voor een beroerd 2019. Na de forse winstwaarschuwing eind vorig jaar en het dure sociaal akkoord om de sociale vrede te bewaren, zien analisten dit jaar de ebitda naar 476 miljoen euro zakken. En tegen die achterrond blijft ook de vraag hoe solide het royale dividend nog is

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud