Spruitjes, de jongste hype op Wall Street

Ageas verwent ze en Arseus geeft ze hun zin. Logischerwijs stuurden de aandeelhouders beide aandelen stevig hoger. En Wall Street was in de ban van spruitjes.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Koen Lambrecht, Kurt Vansteeland en Guido Meeussen. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: We ronden hier onze MarktenLive af en maken ons klaar om nog een terrasje te doen. Als u op dat terras al eens een sneak preview wil werpen op de week die komt, check deze post op Bear & Bull. We nemen afscheid met een gepaste muzikale noot bij de komende beursweek:

De komende beursweek staat Mr Postman voor zijn eerste examen

17.40 uur: De Bel20 tikte uiteindelijk af op 2.760 punten en liet met 4,6 procent winst de beste week van het jaar optekenen.

17.31 uur: De bollebozen van het IMF hebben hun rapport uit over Spanje. Echt vrolijk stemmen hun prognoses voor de werkloosheid niet. Zelfs niet in het meest optimistische scenario.

17.00 uur: Spruitjes, de jongste hype op Wall Street. Neen, dit is geen grap.

Chinese dotcombedrijven? Biologische voeding is de nieuwste beurshype. Sprouts Farmers Market +123% bij IPO. on.wsj.com/12JDmjL... #organic— Stijn Demeester (@sdemeester) undefined

 

16.48 uur: Het handelsvolume van Arseus (+10,4%) loopt na de sterke resultaten deze ochtend op tot 464.000 stuks. Dat is bijna achter het gemiddeld volume van 61.000 stuks over de voorbije 12 maanden.

16.27 uur: We blikken al even vooruit op de komende beursweek op Bear & Bull. Met onder meer het eerste examen voor Johnny Thijs, sinds de Bpost-CEO op 21 juni het krijtje mocht vasthouden om de eerste beurskoers op te schrijven.

15.47 uur: Een rekensommetje die het Amerikaanse jobrapport ietsje nuanceert:

Sinds het dieptepunt van de arbeidsmarkt in oktober 2009 is de bevolking op beroepsleeftijd met 9,2 miljoen gestegen, tot 245,8 miljoen. De beroepsbevolking is echter maar met 2 miljoen gestegen, tot 155,8 miljoen. Met andere woorden: 7,2 miljoen Amerikanen zijn door de number crunchers van het BLS in een soort aflevering van ‘Lost’ weggecijferd.

• Mocht de participatiegraad gewoon op het (lage) peil van oktober 2009 (65%) gebleven zijn, in plaats van te zakken naar 63,4% nu, dan zou de Amerikaanse beroepsbevolking nu 159,8 miljoen sterk zijn. En zouden er nu 15,5 miljoen in plaats van 11,5 miljoen werkzoekenden zijn. En dat is een werkloosheidsgraad van 9,7 in plaats van 7,4%

 

 

15.35 uur: Op Wall STreet koerst de professionele website LinkedIn na sterke resultaten 8 procent hoger naar 230 dollar. Dat is een ruime vervijfvoudiging sinds de intekenprijs van 18 mei 2011, 45 dollar.

15.20 uur: Bij de Amerikaanse overheid kwamen er vorige maand 1.000 banen bij. Niet enorm, maar in juni was het aantal werknemers van 'Uncle Sam' met 21,851 miljoen tot het laagste peil sinds begin 2006 gezakt. De plotse piek midden 2010 is overigens het gevolg van de vele interims die nodig waren om de volkstelling af te nemen.

 

14.45 uur: Sowieso toch even aangeven dat de werkloosheidsgraad in de VS vooral gezakt is de voorbije jaren omdat er zoals in de betere (mindere?) jaargang van 'Lost' 6 miljoen Amerikanen weggecijferd zijn. Toch is het jobrapport belangrijk, omdat de maandelijkse cijfers hét kompas van Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn.

14.38 uur: Niet iedereen is overtuigd dat de Amerikaanse jobmarkt happy ever after is. 

Double yuck. Average length of workweek: Down. Average hourly earnings. Down.— Paul R. La MonicaGeverifieerd account (@LaMonicaBuzz) undefined

 

14.31 uur: De Amerikaanse jobmarkt stelt het goed, dank u. De werkloosheidsgraad zakte in juli van 7,6 tot 7,4 procent, het laagste punt sinds december 2008. De Amerikaanse economie schiep in juli 162.000 banen, wel iets minder dan verwacht. 

14.23 uur: Na de zoveelste winstwaarschuwing en het opzijschuiven van CEO Peter Löscher, krijgt Siemens nog een lagere kredietwaardigheid aangesmeerd door Fitch.

*SIEMENS'S RATINGS CUT TO A FROM A+ BY FITCH, OUTLOOK STABLE— lemasabachthani (@lemasabachthani) August 2, 2013

13.56 uur: Een onverwachte opsteker voor de Britse bouwsector. De PMI-index die het vertrouwen van de aankoopdirecteuren meet steeg onverwacht van 51,0 in juni naar 57,0 in juli. De consensus van de economen bedroeg slechts 51,5. Het gaat om het hoogste niveau in drie jaar en de op twee na sterkste stijging sinds de introductie van de PMI-index. De sector is wel erg volatiel, zodat een correctie achteraf niet uitgesloten is meent Ken Wattret van BNP Paribas. Maar het is in elk geval weer een indicator dat het steeds beter gaat met de Britse economie.

13.43 uur: Halfweg de laatste beursdag van de week staat de Bel20 weer op een stevige plus 1,1 procent en is daarmee na Zurich de best presterende beurs van West-Europa. Enkel Milaan (-0,3%) en Londen (-0,3%) kleuren rood. In Brussel staan slechts 4 Bel20'ers in het rood. Solvay en Ageas leiden de dans met elk een winst van ruim 2,7 procent.

13.42 uur: Amerikaanse staalproducenten verenigd in de Steel Manufacturers Association hebben de handelsvertegenwoordiger van de regering gevraagd om tussenbeide te komen om de nationale productie te beschermen. De producenten zeggen steeds meer last te hebben van invoer uit Europa. 'De VS mogen niet dienen als stortplaats voor het de overproductie van andere landen', klinkt het. De SMA telt 36 staalproducenten, waaronder ... ArcelorMittal.

13.10 uur: De resultaten van Viacom vallen wat tegen, maar de media- en filmgroep (MTV, Paramount) gaat zijn inkoopprogramma van eigen aandelen fors verhogen.

VIACOM BOOSTS SHR BUYBACK BY $10B; 3Q ADJ. EPS $1.29, EST $1.30— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) August 2, 2013

13.04 uur: De overeenkomst tussen de Europese Unie en China over zonnepanelen is officieel bekrachtigd. De Europese Commissie stemde vrijdag formeel in met het gesloten akkoord waarin onder meer een minimumprijs werd afgesproken voor Chinese zonnepanelen bestemd voor de Europese markt. Volgens Brussel is ook de meerderheid van de 28 EU-lidstaten voorstander van de deal. Maar is er geen sprake van unanimiteit. 

12.55 uur: De Indiase aandelen verloren voor de achtste dag op rij terrein, de langste verliesserie in meer dan vier maanden. De Sensex ging 0,8 procent achteruit in Mumbai tot 19.163 punten, vooral metaalverwerkende bedrijven en banken deden het slecht. Jet Airways, een belangrijke klant van Brussels Airport, leverde 5,4 procent in

11.59 uur: De stevige koersdaling die Lufthansa te beurt valt, zorgt ervoor dat drie Europese luchtvaartgroepen inzake marktwaarde nu in een 'zakdoek' bij elkaar zitten. Op de middag was de Duitse groep met 6,85 miljard nog steeds de nummer twee, nipt voor Easyjet met 6,56 miljard euro en IAG (British Airways-Iberia) met 6,53 miljard. De boite van Michael O'Leary is met afstand nog steeds de meest 'waardevolle' met 10,27 miljard.

11.43 uur: Na maanden van achteruitgang, kende de Duitse automarkt in juli weer een opstoot. Iets meer dan een kwart miljoen nieuwe wagens werden ingeschreven, een toename met 2,1 procent. VW verloor marktaandeel, vooral Mercedes, BMW, Opel en Mini deden het goed. Na zeven maanden staat de teller op 1,76 miljoen stuks, een achteruitgang met 6,7 procent.

11.22 uur: Met de sterke cijfers en de langverwachte belofte op kroonjuweel Fagron te focussen, zet de specialist in magistrale bereidingen voor apothekers met verve een punt achter de slappe koersprestatie van de jongste weken. 

11.15 uur: Na de veroordeling van ex-trader Fabrice Tourre, blijft de vraag hoe lang de top van Goldman Sachs buiten schot zal blijven.

What did Goldman CEO Blankfein know of Tourre's fraudulent actions? Probably a lot. We will start to reform when there is accountability.— Jeffrey D. SachsGeverifieerd account (@JeffDSachs) undefined

 

10.40 uur: Credit Suisse start de opvolging van RTL Group met een 'outperform'-advies en koersdoel van 77 euro, 10 euro boven de huidige koers. Het beurshuis wijst op de grote 'exposure' op de relatief beloftevolle Duitse televisiemarkt en het feit dat beleggers mee kunnen genieten van het feit dat grootaandeelhouder Bertelsmann de grootste televisie-uitbater van Europa als een soort van melkkoe gebruikt voor zijn eigen overnamedoeleinden.

10.10 uur: Matthias De Wit van KBCS  is best tevreden met de resultaten van verzekeraar Ageas en vooral met het onverwachte inkoopprogramma van 200 miljoen. Het advies blijft dus op 'kopen', het koersdoel wordt verhoogd tot 37,1 euro. Het aandeel staat momenteel 2,4 procent hoger op 31,08 euro.

09.42 uur: Na de Nikkei, sluiten ook de andere Aziatische beurzen positief. De Zuid-Koreaanse Kospi sloot 0,14 procent hoger, de Chinese Shangai Composite veranderde nauwelijks (+0,02%), de Hang Seng in Hong Kong staat kort voor het afsluiten op een winst van bijna 0,4 procent.

09.27 uur: bpost wordt nu ook gevolgd door Dries Dury van Bank Degroof. Het eerste commentaar is voorzichtig, het koersdoel wordt pal op de introductieprijs van 14,50 euro gezet en het advies luidt 'houden'. Jean-Marie Caucheteux van hetzelfde beurshuis verhoogt het koersdoel van vastgoedbevak Befimmo van 54 naar 55 euro. Het advies blijft op 'houden'.

09.12 uur: Het aantal Spanjaarden zonder werk is voor de vijfde maand op rij gedaald. In juli waren er nog altijd wel 4,7 miljoen werklozen, 64.866 minder (-1,4%) dan in juni. Eerder maakte het statistisch bureau Ine bekend dat de werkloosheidsgraad over het tweede kwartaal voor de tweede keer op rij gezakt was tot 26,26 procent.

09.10 uur: Op de buitenlandse beurzen profiteert Amadeus (Madrid, +0,8%) maar matig van zijn sterke cijfers, Lufthansa (Frankfurt, -3,1%) wordt afgestraft voor zijn verlies al is dat uitzonderlijk. Axa (Parijs, +1,3%) stijgt omdat de resultaten beter waren dan verwacht.

09.00 uur: De Bel20 gaat als een raket van start met een winst van 0,6 procent. De goede cijfers en de 'strategische denkoefening' over twee divisies sturen Arseus 10,3 procent hoger. Telenet (+1,6%) profiteert van de forse koersdoelverhoging van ING.

08.53 uur: Het zijn vaker de leveranciers van de luchtvaartmaatschappijen die meer geld verdienen dan hun klanten. Amadeus, de marktleider in het leveren van technologie voor de reisindustrie met vooral een globaal reservatiesysteem, bewijst dat. De groep met zetel in Madrid zag zijn bedrijfskasstroom (ebitda) stijgen met 6,3 procent tot 646 miljoen en deed daarmee beter dan de verwachtingen van de markt. Ook de omzet die 5,7 procent steeg tot 1,6 miljard, klopte de prognoses.

08.30 uur: De grootste publieke hedgefondsmanager, Man Group, zag zijn activa in beheer het voorbije halfjaar dalen met 8,8 procent tot 52 miljard dollar. Beleggers namen voor 11,5 miljard dollar terug en dat kon niet gecompenseerd worden door 6,5 miljard nieuwe beleggingen.

08.25 uur: Telecom Italia moet over de eerste zes maanden een verlies inschrijven van 1,4 miljard, vooral door het afboeken van eerdere overnames ter waarde van 2,2 miljard. Zonder die elementen bedraagt de winst 800 miljoen. De omzet steeg met 7 procent tot 13,76 miljard euro.

08.20 uur: Concurrent IAG, de holding boven British Airways en Iberia, moest ook meer verlies inschrijven. Het tekort liep het eerste halfjaar op van 217 naar 515 miljoen. Maar ook hier speelden uitzonderlijke herstructureringskosten bij Iberia de groep parten, ze liepen op tot 265 miljoen euro.

08.16 uur: De grootste Europese luchtvaartgroep in omzet, Lufthansa, boekte in de eerste helft van dit jaar een operationele winst van 72 miljoen euro, tegen 235 miljoen euro een jaar eerder. Netto ging het van 50 miljoen winst naar 204 miljoen euro verlies.  Lufthansa wijt de slechtere resultaten aan kosten voor reorganisaties en andere eenmalige posten. Zonder die kosten steeg het operationele resultaat met 233 miljoen euro. Lufthansa bevestigde zijn prognoses voor 2013. Het bedrijf gaat ervan uit dat de omzet dit jaar groeit en rekent erop dat de operationele winst hoger uitkomt dan het bedrag van 524 miljoen euro dat in 2012 werd geboekt. Lufthansa heeft een belang van 45 procent in Brussels Airlines dat geen halfjaarcijfers bekendmaakt.

08.07 uur: De op één na grootste autobouwer ter wereld, Toyota, verhoogt zijn winstvooruitzichten voor het boekjaar 2013-2014 met 8 procent. De winst over het afgelopen kwartaal steeg met 94 procent tot 562 miljard yen, duidelijk beter dan de marktconsensus. Toyota maakte dat bekend vlak na de sluiting van de Nikkei, de belangrijkste beursindex van Japan. Die sloot met een stevige winst van 3,29 procent onder meer dankzij een daling van de yen en goede macroeconomische cijfers elders in de wereld. Het aandeel van Toyota sloot 3,4 procent hoger op 6.430 yen, het won dit jaar al 60 procent en klopt daarmee alle autoproducenten.

08.05 uur: Royal Bank of Scotland (RBS) heeft een nieuwe baas

Breaking: RBS names Ross McEwan as chief executive officer. http://t.co/l2P6Dy8LwX— Wall Street Journal (@WSJ) August 2, 2013

08.02 uur: Liberty Global zal eerst Telenet overnemen en dan pas zijn Nederlandse zusje Ziggo, zo denkt Emmanuel Carlier van ING. ' 'De kabelwetgeving zal geen hinderpaal vormen, het aandeel is matig geprijsd en de groeivooruitzichten zijn sterk', klinkt het. En dus gaat het advies van 'houden' naar 'kopen' en schiet het koersdoel zo maar even 8 euro hoger tot 42 euro.

07.52 uur: Bij autotechnologiegroep Melexis is al het goede nieuws niet doorgespijpeld in de koers, vindt Matthias Maenhaut van ING. 'Melexis is nog steeds structureel een groeiverhaal met superieure waardecreatie tegen een aantrekkelijke prijs', zo steekt hij de loftrompet. Logischerwijze volgt een verhoging van het koersdoel van 18 naar 20 euro en blijft het advies op 'kopen'.

07.50 uur: Ook staalkoordproducent Bekaert verraste vorige week positief en wordt daarvoor eveneens beloont met een koersdoelverhoging, al is die bescheiden. Filip De Pauw van ING doet er één euro bij tot 26 euro. Het advies blijft op 'houden'. 'Het herstel begint vaste vormen aan te nemen waardoor het bedrijf weer op koers zit om op middellange termijn een winstmarge van 7 procent te halen (rebit). Maar dat nieuws zit al grotendeels verwerkt in de recente koersstijging', klinkt het.

07.45 uur: Na de sterke cijfers van AB InBev trekt Marco Gulpers van ING het koersdoel voor 's werelds grootste bierbrouwer op van 73,80 naar 78,40 euro. Het advies blijft nochtans onveranderd op 'houden'. De analist rekent voor 2013 op een verdere stijging van het dividend tot 55 procent van de winst en de ratio schulden/bedrijfskasstroom zal volgend jaar onder 2 zakken, zo becijferde Gulpers.

07.33 uur: Arseus noteerde de eerste zes maanden een omzetstijging met 5,4 procent tot 283 miljoen euro, de nettowinst ging met 23 procent hoger tot 18,8 miljoen.

'Onze innovatiestrategie leidt tot een sterke stijging van de brutomarge en de rendabiliteit', zo titelt de toeleverancier van de medische sector in zijn persbericht. CEO Ger van Jeveren  'ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet' en verwacht dat over het hele jaar de rendabiliteit sneller stijgt dan de omzet'. De raad van bestuur is bezig met een analyse van 'strategische opties voor de divisies Healthcare Solutions en Healthcare Specialities.

07.27 uur: De Belgische verzekeraar Ageas start op 12 augustus een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen voor 200 miljoen euro. Het wordt ten laatste afgesloten op 5 augustus volgend jaar. De nettowinst verzekeringen steeg met 9 procent in het eerste halfjaar tot 329 miljoen, de nettowinst van de groep met 55 procent tot 472 miljoen.

07.18 uur: Dan doet Europa's grootste verzekeraar Allianz het een stuk beter. In het tweede kwartaal steeg de bedrijfswinst met 5 procent tot 2,4 miljard. Het nettoresultaat steeg zelfs met 27 procent tot 1,6 miljard klopt daarmee met een Donaubreedte de marktconsensus. Ondanks dezelfde Duitse overstromingen (zie foto). De groep denkt nu aan de bovenkant van zijn jaarprognose van 8,7 tot 9,7 miljard bedrijfswinst uit te komen.

07.15 uur: Daar zijn de verzekeraars al. De Franse groep Axa zag zijn nettowinst over het eerste halfjaar dalen met 3 procent en wijst met een beschuldigende vinger naar de hoge vergoedingen voor overstromingen in Duitsland en indekkosten voor renteschommelingen. De winst bedroeg 2,47 miljard euro, iets beter dan de 2,43 miljard die de analisten hadden becijferd.

07.12 uur: We gaan van start.

Onder impuls van goede cijfers over de Amerikaanse economie sloot de S&P500 gisteren voor het eerst in de geschiedenis van de index boven de 1.700 punten. Afwachten of dat tot hoogtevrees leidt bij beleggers. In vergelijking met de voorbije dagen valt de stroom bedrijfsresultaten vrijdag alvast mee.

Macro-economische resultaten worden in de VS tegenwoordig altijd op een heel gevoelige balans gelegd. De cijfers moeten goed zijn, maar niet te goed. Anders kan de Fed gedwongen worden om sneller dan voorzien te beginnen snoeien in het stimulusprogramma.

Voorlopig blijft dat evenwicht behouden. Vrijdag komt er weer een rist macro-economische indicatoren van over de plas. Er zijn cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, de inflatie, de fabrieksbestellingen en de persoonlijke inkomens en bestedingen.

Op bedrijfsvlak begint de vloedgolf aan bedrijfsresultaten wat uit te deinen. In Brussel staan er voorbeurs wel nog twee belangrijke exemplaren op het programma, te weten Ageas en Arseus.

Ook elders in de wereld ligt het tempo lager, maar staan er niettemin nog enkele belangrijke kwartaalresultaten geprogrammeerd. Het gaat dan onder meer om Allianz, AXA, Royal Bank of Scotland, Berkshire Hathaway en Chevron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud