1. Markten Live
 2. Live blog

Sputterende Amerikaanse fabrieken zetten beurzen op verlies

De Europese beurzen doken in de namiddaghandel in het rood. De Amerikaanse industrie zit voor het eerst in een decennium in krimpmodus. Sipef trok hoger na aankopen van Ackermans tegen een bodemprijs.
 • Naar Jackson Hole!

  We sluiten onze blog af voor vandaag en begroeten u graag morgenvroeg opnieuw. Vrijdag zal in het teken staan van de bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole, Wyoming. De markten kijken in het bijzonder uit naar de openingsspeech van Fed-voorzitter Jerome Powell. Mogelijk geeft hij daarin aanwijzingen over volgende renteverlagingen.

  Intussen blijkt er grote verdeeldheid te zijn tussen de Amerikaanse centraal bankiers. Een aantal is uitdrukkelijk gekant tegen verdere renteverlagingen. Anderzijds werd vandaag nogmaals duidelijk dat de Amerikaanse economie vertraagt. Voor het eerst in een decennium zit de industrie in krimpmodus.

  VRIJDAG 23 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) augustus , 15.00 uur

  Japan:

  • Inflatie juli, 01.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Verkoop nieuwe woningen juli, 16.00 uur
  • Toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell op Fed-conferentie in Jackson Hole, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Umicore: notering ex interimdividend 0,375 euro bruto
  • VGP: halfjaarresultaten, 07.00 uur

  Nederland:

  • ASR: resultaten eerste halfjaar
 • Europese beurzen sluiten met verlies

  De Europese beurzen zijn gemiddeld 0,8 procent lager geëindigd. In Brussel liet de Bel20 0,4 procent liggen.

  In de index waren de grootste dalers Argenx (-3,4%), WDP (-2,2%) en Galapagos (-2,2%). De grootste winsten waren voor ING (+2%) en Aperam (+1,95%).

 • Opluchting bij Hamon - 2

  In een apart persbericht laat Hamon weten dat de instemming van de obligatiehouders over de herfinanciering van de groep (zie post van 14.44 uur) toelaat om het transformatieplan van de Waalse groep voort te zetten.

  'De overeenkomst is de laatste belangrijke stap in het globale herfinancieringsplan van de Hamon-groep, met als doel de looptijden van de voornaamste financieringsbronnen van de groep te verlengen en haar financiële structuur te versterken', klinkt het.

  'De groep legt nu, vanuit juridisch oogpunt, de laatste hand aan de verschillende overeenkomsten tussen de partijen betrokken bij het plan. Dat proces zal enkele weken in beslag nemen.'

 • Notering Europublidis opgeschort

  De FSMA laat weten dat de notering van Europublidis - vroeger bekend als De Rouck Geomatics - is opgeschort. Dat gebeurt in afwachting van een persbericht over een juridische uitspraak.

 • Alarmbel rinkelt weer op Amerikaanse beurs

  Dubbel negatief nieuws zet vandaag de beurzen lager. De Amerikaanse industrie krimpt voor het eerst in bijna 10 jaar (zie post 16.46 uur) en de Amerikaanse tweejaarsrente dook wederom onder de tienjaarsrente, waardoor de rentecurve opnieuw invers is.

  Een inverse rentecurve is een belangrijke recessie-indicator voor de markten. Vorige week donderdag ging die alarmbel voor het eerst af, wat Wall Street flink onderuit haalde

  Het door de markt verwachte beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) lijkt een hoofdrol te spelen in de rentebeweging van vandaag. De Fed-presidenten Esther George (Kansas City) en Patrick Harker (Philadelphia) zeiden tegen de zakenzender CNBC dat ze geen reden zien voor de Fed om nog meer in de rente te knippen.

  Zonder renteverlaging in het vooruitzicht stijgt de kans op een recessie, wat lagere lange rentes met zich meebrengt. Tegelijkertijd daalt de kans op een spoedige verlaging van de korte rente. Gisteren verwachtte de markt nog 'drie' renteverlagingen dit jaar, nu zijn dat nog maar 'twee à drie' verlagingen, waardoor de tweejaarsrente hoger gaat. Het resultaat is dus een tweejaarsrente die boven de tienjaarsrente schiet.

  De Dow Jones levert 0,3 procent in, de S&P500 0,6 procent en de Nasdaq gaat 0,8 procent lager. 

  De Bel20 noteert inmiddels 0,7 procent in de min en de Europese beurzen zakken gemiddeld met 0,8 procent.

 • Amerikaanse industrie krimpt voor het eerst in tien jaar

  De groei van de Amerikaanse economie is in augustus fors vertraagd, blijkt uit een peiling bij aankoopdirecteurs. De PMI-indicator van de industrie zakte met 0,5 punt naar 49,9 punten. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de industriële activiteit.

  Het is de eerste keer in tien jaar dat de Amerikaanse industrie krimpt. Economen hadden een lichte stijging van de indicator naar 50,5 punten voorspeld. De PMI-indicator van de dienstensector daalde met 2,1 punten naar 50,9 punten. Economen hadden een lichte afbrokkeling naar 52,8 punten voorspeld.

 • Beurzen zakken in het rood

  Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zijn de beurzen in het rood beland. De voornaamste reden is wellicht de tegenvallende PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) in de VS. Daarnaast is weer sprake van een inversie van de rentecurve in de VS, een bekend recessiesignaal.

  In de eurozone is het consumentenvertrouwen in augustus ook verder verslechterd, van -6,6 in juli tot -7,1. Dat is iets slechter dan verwacht (-7).

  De Europese beurzen zakken gemiddeld 0,7 procent. In New York noteert de S&P500 0,4 procent in de min.

  Op de beursvloer van de NYSE kijkt een trader bezorgd naar een scherm. ©AFP

 • Volkswagen ontkent interesse in Tesla

  Er is geen sprake van dat Volkswagen interesse zou hebben om een belang te verwerven in de Amerikaanse bouwer van elektrische wagens Tesla . Een woordvoerder van de Duitse constructeur liet aan het persbureau Reuters weten dat de speculatie zonder grond is.

  Manager Magazin had geschreven dat VW-topman Herbert Diess in het kapitaal van Tesla wou stappen om toegang te krijgen tot zijn software en batterijtechnologie. Volgens het magazine zouden er geregeld ontmoetingen plaatsvinden tussen Diess en Tesla-topman Elon Musk. Tesla zou tot dusver de pogingen van Volkswagen om een alliantie te sluiten hebben afgewezen.

 • 'Duitse autobouwers willen in Tesla stappen'

  Volgens het Duitse blad Manager Magazin heeft een aantal Duitse autoconstructeurs interesse om een belang te nemen in de fabrikant van elektrische auto's Tesla . Zowel Volkswagen, Daimler als BMW zouden dat overwegen.

  In de voorbeurshandel veerde het aandeel Tesla tot 2,5 procent op. Tijdens de reguliere handel gaat Tesla hoger, maar iets minder.

 • CEO Boskalis: 'Wij hebben vanochtend bijgekocht'

  Vandaag kwam Boskalis met cijfers die slechter waren dan de analistenconsensus (zie blog 7.41 uur). Het aandeel gaat desondanks 0,3 procent hoger.

  In een toelichting op de resultaten op een analistenconferentie wijst CEO Peter Berdowski op een verandering in de markt voor het leggen van kabels voor offshorewindparken. Die kabels zijn nodig om de windmolenparken met het vaste land te verbinden. 'De markt voor offshorewind is in korte tijd een hele moeilijke markt geworden. Meer concurrentie en het wegvallen van belangrijke subsidies zijn een groot probleem', zegt de CEO.

  Daarom heeft de maritiem dienstverlener een voorziening van 100 miljoen euro getroffen. 'Die waardering is erg voorzichtig. Het is onze strategie om verliezen te nemen als je ze voorziet en claims pas te nemen als je ze hebt', legt Berdowski uit. De baggertopman zegt nog steeds op de lange termijn 'muziek te zien' in de kabellegmarkt en wil de komende tijd vooral 'selectiever' zijn met het aantal nieuwe projecten dat het bedrijf aanneemt.

  De CEO zegt verder dat de markt de joint ventures van Boskalis te laag waardeert. Voorts zegt hij dat het Boskalis bij het koersdipje van vanochtend eigen aandelen heeft ingekocht.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Dow Jones opent 0,3 procent hoger

  De S&P500 doet hetzelfde, de Nasdaq Compositie wint 0,2 procent.

  Traders in volle actie op de beursvloer van de NYSE ©REUTERS

 • Amerikaanse futures licht positief

  In lijn met de Europese beurzen, die lichtjes hoger gaan, noteren ook de Amerikaanse futures voorzichtig positief. De future op de Dow Jones staat 0,25 procent hoger, die op de S&P500 en de Nasdaq Composite 0,2 procent.

  Beleggers houden zich op de vlakte nu de bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole eraan komt. Ze kijken vooral uit naar de openingsspeech van Fed-voorzitter Jerome Powell. Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed bleek echter dat er grote verdeeldheid is onder de Amerikaanse centraal bankiers over het monetaire beleid.

 • ING ziet ECB-rente dalen naar -0,6 procent

  Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) op de vergadering van 12 september 'vuurwerk' veroorzaakt. Hij voorspelt dat de ECB de depositorente met 20 basispunten verlaagt naar -0,6 procent en de kwantitatieve versoepeling (QE) hervat door elke maand voor 30 miljard euro obligaties aan te kopen.

  Brzeski verwacht nog een paar andere maatregelen. Hij denkt dat de ECB de rente op langlopende leningen aan banken (TLTRO's) verlaagt en een deel van de cashoverschotten van de banken vrijstelt van de negatieve depositorente.

 • ECB wil twijfel over inflatiedoel wegnemen

  De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd omdat sommige beleggers niet meer lijken te geloven dat ze haar inflatiedoelstelling zal halen. Dat blijkt uit de notulen van de jongste bestuursvergadering. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent', maar de inflatie is al jaren veel lager.

  Daarom is de ECB van plan op 12 september maatregelen aan te kondigen die de groei en de inflatie opkrikken. Een combinatie van een renteverlaging, de hervatting van de obligatieaankopen en de bijsturing van de communicatie over het toekomstig rentebeleid is een van de opties.

 • Value8 broedt op verkoop goudhandelaar

  Value8 , het vehikel van Peter Paul de Vries, ziet mogelijkheden om de edelmetalenhandelaar AmsterdamGold te verkopen. Value8 onderzoekt drie concrete biedingen. Door die biedingen wordt een overdracht aan MKB Nedsense, eigendom van Value8, heroverwogen. Value8 wijst erop dat de goudprijs fors is gestegen, waardoor ook de interesse in de handelaar is toegenomen.

  AmsterdamGold werd ooit opgericht door Willem Middelkoop, een bekende beurscommentator in Nederland.

 • Ondertussen aan het overnamefront...

  ... licht sensorproducent AMS   een tipje van de sluier over zijn plannen met Osram Licht . AMS wil de Duitse lampenproducent als een volledige dochter inlijven en de integratie binnen de drie jaar rond hebben, ontboezemt financieel directeur Michael Wachsler-Markwisch aan het persbureau Reuters. Hij voegt ook toe dat 'er hoe dan ook een reductie van het personeelsbestand komt'. 

  Het Oostenrijkse AMS (dat in ons land naamsbekendheid verwierf als de overnemer van de Antwerpse techparel Cmosis) kwam gisteravond een stukje dichter bij de overname toen Osram nabeurs een einde maakte aan een zogeheten standstillovereenkomst.  

  AMS mag nu officieel een bod uitbrengen en proberen steun te krijgen van 70 procent van de aandeelhouders van Osram. De investeringsfondsen Bain Capital en Carlyle proberen ook tot die drempelwaarde te komen met hun bod van 3,4 miljard euro. AMS zou volgens berichten tot 3,7 miljard euro willen gaan.

 • Opluchting bij Hamon

  Tijdens een buitengewone vergadering hebben de houders van Hamon-obligaties de drie door Hamon  voorgestelde maatregelen aanvaard, namelijk: de verlenging van de vervaldatum van de obligaties tot 30 januari 2025, de vermindering van het verschuldigde bedrag op de vervaldag tot 60 procent van de nominale waarde van de obligaties en de verlaging van de rente op deze obligaties tot 3,3 procent bruto per jaar vanaf 30 januari 2020. 

  Hamon, een producent van koeltorens, zit sinds de middag in de lift. Het aandeel wint circa 13 procent. 

 • Shell goes down under

  Royal Dutch Shell  biedt 418 miljoen dollar (377 miljoen euro) voor de overname van ERM Power, het tweede grootste nutsbedrijf van Australië. Het bod betekent een premie van 43 procent boven op de slotkoers van ERM gisteren. Met de geplande overname zet de Nederlandse oliemaatschappij zijn eerste stappen op de Australische energiemarkt. 

 • Sioen wil fabriek in Tielt sluiten

  De textielgroep Sioen Industries  overweegt zijn verlieslatende site in Tielt te sluiten en de productie over te brengen naar zijn fabriek in Moeskroen.

  Lees hier meer. 

 • Ook VolkerWessels neemt extra provisie op OpenIJ

  Het bouwbedrijf VolkerWessels  heeft net als zijn partner BAM  een aanvullende last in de boeken genomen op het sluisproject OpenIJ. Dat meldt ANP. De twee beursgenoteerde bouwers zitten elk voor 50 procent in het project. Vandaar dat ze allebei een even hoge last moesten inboeken. Voor het eerste halfjaar bedraagt de voorziening van VolkerWessels 7,5 miljoen euro, net als bij BAM.

  Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal ging VolkerWessels er nog van uit dat het sluisproject 4 miljoen euro duurder zou uitvallen. Eerder zadelde OpenIJ de twee bouwers al met tientallen miljoenen euro's extra kosten op. VolkerWessels komt pas volgende week met resultaten.

  De nieuwe zeesluis OpenIJ in IJmuiden moet de haven van Amsterdam beter ontsluiten maar valt fors duuder uit dan begroot.

 • ‘Alibaba stelt beursgang Hongkong uit'

  Dit nieuws van woensdag pikken we nog even op. De aanhoudende protesten zetten de Chinese internetgigant Alibaba ertoe aan de beursgang in Hongkong even uit te stellen. Het was de bedoeling al in augustus een tweede notering te krijgen – naast die op Wall Street – maar het persbureau Reuters vernam dat de plannen even de koelkast in gaan. Beleggers zijn iets voorzichtiger geworden zodat de kans op een succesvolle start is afgenomen.

  Met de tweede notering in Hongkong wil Alibaba naar verluidt 15 miljard dollar ophalen. Vorige maand stelde AB InBev ook al de beursgang van zijn Aziatische activiteiten naar Hongkong uit.

 • Britse consumenten houden knip op de beurs

  De Britse kleinhandelsverkopen kenden in augustus de sterkste terugval sinds de financiële crisis, meer bepaald sinds december 2008. De maandelijkse peiling van de Confederation of British Industry (CBI) leverde een cijfer van -49 op voor augustus. In juli was dat nog -16. Economen hadden volgens Reuters een verbetering tot -11 verwacht.

  De onverwacht zwakke verkoop wordt toegeschreven aan de dreiging van een brexit zonder akkoord. Dat maakt consumenten en bedrijven voorzichtig.

 • Victoria's Secret zet moeder in blootje

  Bij L Brands Inc., het moederbedrijf van onder meer Victoria’s Secret, is de omzet in het tweede kwartaal gekelderd. Het nettoresultaat loopt terug van 99 miljoen dollar (89,1 miljoen euro) naar 37,6 miljoen dollar (33 miljoen euro). Dat is een daling met 61 procent. 

  Victoria's Secret - nog steeds het enige modehuis ter wereld wiens catwalkshows in de Verenigde Staten in primetime op televisie worden uitgezonden - worstelt al een tijdje om relevant te blijven. Amerikaanse vrouwen lusten het recept van het perfecte plaatje niet meer. Bovendien maken heel wat nieuwkomers hun intrede op de markt - zoals de snelgroeiende merken Aerie, ThirdLove and Rihanna’s Savage X Fenty - die zich richten op meer realistische lichaamsvormen. 

  De koers van L Brands is de afgelopen jaren dramatisch afgebrokkeld. Het Californische concern noteert nu 80 procent onder zijn piek van begin 2016.

  ©Photo News

 • Brusselse tussenstand op het middaguur

  Toppers:

  • Oxurion +5,63%
  • Sipef +5,31%
  • IBA +2,88%
  • Genkyotex +2,75%
  • Hamon +2,73%

  Floppers: 

  • Dexia -3,63%
  • Greenyard -2,83%
  • ASIT Biotech -2,65%
  • Melexis -1,81%
  • Nationale Bank -1,78%
 • Sipef krijgt vleugels na aankopen AvH

  Het aandeel van Sipef  beleeft een palmdonderdag. De koers staat op 6 procent winst in de voormiddaghandel. 

  Beleggers volgen het voorbeeld van Ackermans & van Haaren (AvH) dat op 14 augustus, de dag van publicatie van slechte kwartaalcijfers, 200.000 aandelen bijkocht aan een bodemprijs.

  Lees hier meer. 

 • Wat in hemelsnaam is Floccinaucinihilipilification?

  Vraag het de Indiase Centrale Bank.

  Wie dacht dat ECB-voorzitter Mario Draghi de koning was van het cryptisch taalgebruik, kent zijn Indiase ambtsgenoot nog niet. Centralebankwatchers in India raken hoe langer hoe minder wijs uit de commentaren van gouverneur Shaktikanta Das.

  De Bank of India heeft het in zijn jongste commentaar over 'Floccinaucinihilipilification'. Dat blijkt - na verwoed gegoogel - geen onuitspreekbaar dorp in Wales te zijn, maar wel een zeer zeldzame term die dateert uit de 18de eeuw. Het betekent zoveel als 'iets afdoen als waardeloos'.

  De volledige zin luidde: 'Estimates of economic growth in India have unfortunately been subject to a fair degree of floccinaucinihilipilification.'

  Het is maar dat u het weet.

 • Ion Beam me up, Scotty

  De specialist in protontherapie voor kankerbestrijding IBA (Ion Beam Applications)  scoort zwak, maar belooft de resultaten in de tweede jaarhelft stevig 'op te beamen'. 

  KBC Securities is teleurgesteld in de negatieve marges, maar is net als de CEO positiever over de rest van het jaar door de opstart en oplevering van twaalf nieuwe protontherapiekamers. 'Een positieve bedrijfskasstroom (rebit) moet haalbaar zijn', zegt analist Lenny Van Steenhuyse. Het koersdoel van 23,50 euro en het opbouwadvies blijven behouden.

  ING ziet het risico op prijsdruk in de sector toenemen, maar gelooft ook dat aanknopen met operationele winst in de tweede jaarhelft haalbaar moet zijn. Analist David Vagman meent echter dat het vet van de soep is na een sterke koerssprong van 32 procent sinds januari. Hij behoudt zijn verkoopadvies met een koersdoel van 15 euro.

  Lees hier meer over het halfjaarrapport. 

 • Eurozone industrie: Zevende krimp op rij

  Zoals we na de cijfers over Duitsland en Frankrijk konden verwachten, is ook het PMI-cijfer voor de eurozone beter dan verwacht. Het PMI-cijfer voor de industrie kwam uit op 47, tegenover 46,5 in juli. Economen dachten aan een daling tot 46,2. Omdat het cijfer onder 50 uitkomt, gaat het wel om een krimp van de industrie. En dat voor de zevende maand op rij.

 • Deutsche Bank: 'CEO moet elke invulling van vacature goedkeuren'

  Deutsche Bank  heeft de procedure voor het invullen van vacante plaatsen verstrengd. De afdelingshoofden moeten voortaan de voorafgaandelijke toestemming vragen aan CEO Christian Sewing, CFO James von Moltke en vice-CEO Karl von Rohr. Enkel functies die als 'cruciaal' worden beschouwd, komen nog in aanmerking om ingevuld te worden. Dat blijkt uit een interne memo die Bloomberg en Reuters konden inkijken.

  Sewing kondigde vorige maand een herstructurering aan waarbij tegen eind 2022 18.000 jobs, of een vijfde van het personeelsbestand, worden geschrapt.

 • Analisten over Kinepolis

  'The Cinema King' - betitelt Kepler Cheuvreux zijn analyse - krijgt lof voor de sterkere verkoop door een betere prijsmix. Het beurshuis spreekt van een 'excellente line-up' voor de tweede jaarhelft, zeker na de recente obligatie-uitgifte, die Kinepolis  voor 225 miljoen euro van vers kapitaal voorziet voor nieuwe overnames. 

  Het behoudt zijn koopadvies met een koersdoel van 61 euro. 

  Iets minder laaiend is het rapport van ING. Analist David Vagman noemt de resultaten een 'beetje soft'. Het bezoekersaantal van 17,7 miljoen ligt een stukje onder de verwachting van ING (18,1 miljoen). Vagman ziet wel goede indicatoren voor een sterke zomer. Hij handhaaft een houdadvies met een koersdoel van 52 euro. 

  Lees hier meer over de cijfers. 

 • Eurozone industrie: Krimp in Duitsland, maar kleiner dan verwacht

  Ook de Duitse industriecijfers zijn beter dan verwacht. Het PMI-cijfer steeg van 43,2 naar 43,6. Economen hadden op een daling tot 43 gerekend. In tegenstelling tot Frankrijk, zit de industrie in Duitsland wel nog in een krimp, en dat al acht maanden op rij.

  De Europese beurzen hebben hun lichte openingsverliezen ingeruild voor lichte winsten.

 • Hartstikke beroerd

  Niet alleen BAM staat in de uitverkoop op de beurs van Amsterdam. Ook de twee andere Nederlandse bedrijven die vanochtend de boeken openden, kennen een rotstart.

  De beurslieveling Adyen   pronkte met een knap halfjaarrapport maar beleggers krijgen hoogtevrees en sturen het aandeel 4 procent lager.

  De baggeraar Boskalis  krijgt een sof van 5 procent na slechte resultaten in de offshoreactiviteiten. 

 • BAM, daar is de dreun

  Beleggers geven aannemer BAM  een oplawaai na lamentabele halfjaarcijfers. Het bedrijf moet een extra provisie van 7,5 miljoen euro opzijzetten voor het sluisproject OpenIJ, nadat het eerder ook al waarschuwde voor verliezen op projecten in Duitsland en Dubai. (zie post 7.57 uur).

  Het aandeel verkent nieuwe diepterecords en keldert met 11 procent bij de opening. Sinds het begin van het jaar ging al meer dan de helft van de beurswaarde in rook op. 

 • Eurozone industrie: Positieve verrassing uit Frankrijk

  De openingsverliezen in Europa verkleinen na positief nieuws uit Frankrijk. De industrie is er in augustus onverwacht gegroeid. Het zogeheten PMI-cijfer steeg van 49,7 naar 51. Economen dachten aan een daling naar 49,5.

 • KBC Securities schrapt Boskalis van favorietenlijst

  KBC Securities verwijdert Boskalis  van de zogeheten 'Dynamic Top Pick'-lijst.  De beslissing volgt naar eigen zeggen op 'ontgoochelende resultaten'. Boskalis heeft voor minstens 100 euro provisies aangelegd in contracten voor windmolenparken op zee.

  'Boskalis is actief in twee kernmarkten - bagger en offshore-olie en -gas - waar het wachten is op een herstel. Daarnaast is evolutie in windenergie zorgwekkend.' Het advies gaat van 'kopen' naar 'bijkopen' en het koersdoel zakt naar 22 euro. 'Op lange termijn is er potentieel, maar op korte termijn weegt het zwakke sentiment op het aandeel.'

 • Kinepolis hoger, IBA lager

  In de Bel20-index is Colruyt  de enige groene opener met een lichte winst van 0,4 procent. De sterindex dipt lager 0,3 procent lager naar 3.514,85 punten. Op de brede markt wordt Kinepolis  beloond voor een sterk halfjaarrapport met 1 procent koerswinst. IBA  overtuigt niet met het beloofde spurtje en krijgt een opdonder van 4,5 procent.

 • Adyen boekt astronomische winstgroei

  Adyen blijft explosief groeien . De betaaldienstverlener zag het transactievolume in het eerste halfjaar toenemen naar 104 miljard euro. Dat is een groei van 50 procent.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) knalt liefst 79 procent hoger naar 126 miljoen euro, gedreven door hogere betaalvolumes bij belangrijke klanten als Facebook, Zalando en Netflix, waarvoor Adyen het betalingsverkeer regelt.

  De fintechster is de absolute chouchou op het Amsterdamse Damrak met een jaarwinst van 44 procent. De disruptor zit met een beurskapitalisatie van 20,4 miljard euro zelfs een gevestigde bankwaarde als KBC (21,7 miljard) op de hielen.

 • AvH koopt tegen bodemprijs Sipef bij

  Ackermans & van Haaren (AvH)   heeft vorige week tegen bodemprijzen stukken Sipef  bijgekocht. Dat leert een transparantiemelding van de plantagegroep. 

  Op 14 augustus, de dag van publicatie van erg teleurstellende halfjaarcijfers, kocht AvH bijna 200.000 stuks bij op de beurs. De investeringsmaatschappij heeft nu 3,42 miljoen stukken Sipef en drijft zo haar belang op van 30,6 naar 32,3 procent. AvH had tijdens de kapitaalverhoging van Sipef in 2017 haar belang al tot boven 30 procent opgedreven en zo de controle gebetonneerd

  Sipef blijkt ook 143.300 eigen aandelen te bezitten en controleert zo 1,35 procent van zichzelf. Volgens topman François Van Hoydonck gaat het niet om een nieuwe aankoop van aandelen, maar waren de stukken al lang geleden ingekocht. De participatie wordt in de transparantiemelding meegedeeld omdat Ackermans & van Haaren nu de feitelijke controle uitoefent over de plantagegroep, verduidelijkt hij.

  Samen met de holding Cabra van de familie Bracht zit nu bijna de helft - 46 procent - van de Sipef-aandelen in vaste handen. 

  Sipef beleeft een beroerd 2019. De eerste jaarhelft sloot met verlies af door de impact van de lage palmolieprijs en tegenzittende weersomstandigheden. De tweede jaarhelft kondigt zich nauwelijks beter aan, door de impact van de uitbarstingen van de vulkaan Ulawun op de palmolieplantages in Papoea Nieuw-Guinea. 

  Door de zwaar tegenvallende resultaten - de slechtste in 20 jaar, volgens CEO François Van Hoydonck - is de beurskoers tot het laagste peil sinds 2010 gezakt. En daar maakte AvH als typische langetermijnbelegger vorige week dankbaar gebruik van. 

  Lees hier ons volledige artikel.

 • Europese aandelen op weg naar vlakke opening

  Beleggers verkiezen een afwachtende houding in de aanloop naar de vergadering van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) vrijdag in Jackson Hole. De Europese steraandelen in de EuroStoxx50 trappelen ter plaatse in de futureshandel.  

 • BAM verbrandt zich aan prestigeproject

  Duurder dan verwachte projecten in Duitsland en Dubai drukken het resultaat bij de bouwgroep BAM . Het bedrijf uit Bunnik (bij Utrecht) meldt een verlies (voor belastingen) van 27,2 miljoen euro. Het bevestigt voor 2019 een magere margeprognose van 1 procent.

  Beleggers wisten dat de resultaten allerminst fraai zouden zijn. BAM waarschuwde eind juli al voor rode cijfers, gevolgd door een stevige koersval op de Amsterdamse beurs. De winstwaarschuwing kostte het bedrijf een kwart van zijn beurswaarde.

  CEO Rob van Wingerden herhaalde dat hij de negatieve resultaten betreurt en dat hij in gesprek is met de bouwheren van de projecten voor compensaties. De topman zal zich later vandaag verantwoorden bij de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die een boze brief had gestuurd.

  BAM moet een verlieskost van 25 miljoen euro inboeken op de bouw van het 'Museum of the Future' in Dubai.

 • Vraag voor Kurt Vansteeland? Shoot !

  Straks om 12 uur start onze wekelijkse marktenchat. Vragen voor marktenredacteur Kurt Vansteeland, kunt u hier al achterlaten.

 • Offshoreprojecten drukken winst Boskalis

  De baggergroep Boskalis  zag de brutobedrijfswinst (ebitda) over de eerste zes maanden van het jaar met 19 procent terugvallen tot 135,7 miljoen euro. Boskalis zegt dat de marktomstandigheden in de offshorewindmarkt veranderd zijn door hogere concurrentie en lagere subsidies. Boskalis neemt daarom een provisie van meer dan 100 miljoen euro op een aantal lastige contracten.

  Voor heel 2019 blijft Boskalis een gelijkaardige ebitda als in 2018 vooropstellen, dus ongeveer 350 miljoen euro. Boskalis verwacht dus flink wat beterschap in de tweede jaarhelft. 'Het marktbeeld voor de rest van het jaar is niet veranderd. Zonder nieuwe provisies verwachten we een forse verbetering van de resultaten.'

 • Industrie in Japan krimpt. Hoe staat het met de eurozone en de VS?

  De Japanse industrie kromp in augustus voor de vierde maand op rij. De PMI-index kwam er uit op 49,5. 

  Later vandaag krijgen we ook industriecijfers in de eurozone en de VS. Analisten zullen vooral de PMI van de Duitse industrie om 9.30 uur goed in de gaten houden, omdat vooral de auto-industrie in het land van worst en bier flink slabakt. Economen verwachten een cijfer van amper 43. Een cijfer onder 50 wijst op een krimp. 

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • Kinepolis klopt de verwachting

  De resultaten van Kinepolis  lopen binnen. Een eerste blik leert dat de bioscoopgroep vlot boven de lat scoort. De omzet klokt af op 238 miljoen euro, een stijging met 7,3 procent. Analisten gingen uit van 234 miljoen euro. Het aantal bezoekers groeide met 4 procent. De brutobedrijfswinst (ebitda) klom naar 56,4 miljoen (+10,6%). Daar dienen we wel bij te vermelden dat de vergelijkingsbasis erg makkelijk was omdat het erg goede weer én het WK voetbal klanten in twee belangrijke markten (België en Frankrijk) vorig voorjaar uit de zalen weghielden. (zie post 6.30 uur)

  Kaskrakers Avengers Endgame brengt Kinepolis terug op snelheid.

  Lees hier ons volledige artikel.

 • IBA duikt in het rood, maar handhaaft jaarprognose

  IBA , de wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding, dook over de eerste jaarhelft operationeel 7,1 miljoen euro in het rood. Dat is nog een groter verlies dan de 6,2 miljoen over de eerste helft van 2018. Netto kwam het verlies uit op 5,3 miljoen euro. 

  Toch handhaaft CEO Olivier Legrain voor heel 2019 de prognose van een 'positieve recurrente bedrijfswinst'. Lees: er komt een spurt in de tweede jaarhelft. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Leasinvest: groot in het hertogdom

  Van gisterenavond: het halfjaarrapport van Leasinvest . Met net als bij de jaarcijfers van 2018 de boodschap dat het boomende Luxemburg - goed voor 55 procent van de portefeuille, de rest verdelen België (35%) en Oostenrijk (10%) - de resultaten een stevige boost geeft. Door de kapitaalverhoging van oktober 2018 is echter ook het aantal 'hongerige mondjes' gestegen. Daarom stelt Leasinvest voor het boekjaar 2019 een stabiel dividend - bruto 5,10 euro per aandeel - voorop. 

  Lees hier ons artikel.

 • ... en voor IBA

  Het belangrijkste lijntje op de resultatenrekening van IBA  , de wereldmarktleider in protontherapie, zal zo dadelijk de 'recurrente bedrijfswinst' (rebit) zijn. CEO Olivier Legrain belooft namelijk over heel het boekjaar 2019 op dat niveau opnieuw rendabel te zijn. Die belofte inlossen wordt cruciaal voor het beleggersvertrouwen, nadat de voormalige beurslieveling in 2017 en 2018 via een lange reeks winstwaarschuwingen van zijn piëdestal gedonderd is

  Daarnaast is het uitkijken of er enig nieuws is over de afdeling dosimetrie. Die staat al een jaar te koop, maar voorlopig zonder veel nieuws. 

 • Een spiekbriefje voor Kinepolis straks ...

  Straks publiceert de bioscoopuibater Kinepolis   de resultaten voor het eerste halfjaar. Degroof Petercam-analist Fernand de Boer raamt dat het aantal bezoekers opnieuw gegroeid is over het eerste halfjaar.

  Daarbij zou het tweede kwartaal dankzij een beter filmaanbod het erg zwakke eerste kwartaal compenseren. Bovendien is de vergelijkingsbasis ook makkelijk: het tweede kwartaal van 2018 was extreem zwak, omdat het erg goede weer én het WK voetbal klanten in twee belangrijke markten (België en Frankrijk) uit de zalen weghielden. 

  Mede dankzij overnames zou het aantal bioscoopbezoekers over de eerste jaarhelft met 3,7 procent toenemen en de omzet zou 4 procent stijgen naar 231 miljoen euro. De brutobedrijfswinst zou, zonder rekening te houden met leasing (IFRS16), 8 procent toenemen naar 56 miljoen euro. Netto ziet De Boer de winst uitkomen op 20,6 miljoen euro, tegenover 18,9 miljoen in de eerste helft van 2018.

 • Wall Street vlagt met stevige winst af

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street: daar sloot de Dow Jones  met een stevige winst, al leerden de notulen van de jongste bijeenkomst van de centraal bankiers dat de Federal Reserve zwaar verdeeld was over de eerste renteknip in tien jaar.

  Belangrijker is dat beleggers nu al hopen dat voorzitter Jerome Powell eind deze week vanuit Jackson Hole - wel vaker de plek waar centraal bankiers een belangrijke aankondiging doen - een verse renteknip in het vooruitzicht stelt. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud