Steeds hetzelfde liedje in Europa: Oekraïneblues

De Europese beurzen doken dinsdag in het rood. Chemiereus Solvay kreeg applaus voor het sterke kwartaal en de verhoging van de winstverwachting. Twitter neemt in New York een scherpe duik nu de lock up-periode voor grofweg 480 miljoen aandelen is verstreken.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.08 uur: We gaan er uit voor vandaag. Woensdag wordt een druk dagje, met onder meer kwartaalcijfers van AB InBev, Delhaize en Bpost. Ook Care Property Invest en Recticel komen met een update over de eerste drie maanden. Mobistar en Henex houden hun algemene vergadering. Tot morgen!

17.40 uur: De Europese beurzen zijn met matige verliezen gesloten. De bedrijfsresultaten waren gemengd en Oekraïne bleef op het gemoed wegen. De Euro Stoxx 50 verloor 0,4 procent, de brede Stoxx Europe 600 0,3 procent. In Brussel eindigde de Bel20 vlak (+0,01%). Solvay (+2,55%) en Ageas (+1,55%) boden tegengewicht voor AB InBev (-0,8%) en KBC (-1,1%).

17.22 uur: Morgan Stanley zakt 1,4 procent en dat heeft wellicht te maken met een boete van 5 miljoen dollar die de bank kreeg wegens het niet naleven van de reglementering rond beursintroducties.

Morgan Stanley fined $5 mln for IPO rule violation on.mktw.net/1fMylh1...— MarketWatchVerified account (@MarketWatch) 6 May 2014

17.08 uur: Fiat Chrysler is zijn langverwacht strategisch plan voor de komende vijf jaar aan het ontvouwen. De voorstelling van het plan is nog volop bezig, maar een aantal krachtlijnen is al bekend.

Zo gaat Fiat volop inzetten op het merk Jeep, waarvan het tegen 2018 wereldwijd 1,9 miljoen exemplaren wil verkopen, onder meer dankzij de opening van nieuwe fabrieken in Azië en Latijns-Amerika. Dit jaar zou de kaap van een miljoen wagens al bereikt worden; vorig jaar werden 732.000 Jeeps aan de man gebracht.O

Een andere groeimotor moet Alfa Romeo worden. Fiat gaat tussen nu en 2018 5 miljard euro investeren om het Italiaanse merk met de passionele sound te herlanceren.

16.33 uur: Twitter dan. Daar heeft de forse koersval alles te maken met het verstrijken van de zes maanden durende lock up-periode, die betrekking had op zowat 82 procent van de uitstaande aandelen. Vandaag komen plots 480 miljoen aandelen ‘vrij’. Nu al is duidelijk dat heel wat aandeelhouders uit Twitter stappen: met 44,35 miljoen aandelen is het handelsvolume gigantisch en al bijna 3 keer groter dan op een doorsnee handelsdag (17,4 miljoen). De druk op het aandeel Twitter, dat sinds 29 april op een dieptepunt zit, neemt door het aflopen van de lock up alleen maar toe.

 

16.20 uur: Opvallende bewegingen in New York: Office Depot schiet 18,2 procent hoger, Twitter zakt 10,1 procent. Beide verdienen een woordje uitleg.

De keten van kantoorbenodigdheden Office Depot, die vorig jaar OfficeMax overnam, kondigde aan minstens 400 winkels in de VS te sluiten om de overlapping terug te dringen. De ingreep zou tegen eind 2016 een jaarlijkse besparing van 75 miljoen dollar per jaar moeten opleveren. Tegelijk verhoogde Office Depot zijn winstprognose voor dit jaar. De gezuiverde bedrijfswinst zou nu uitkomen op minstens 160 miljoen dollar; tot dusver rekende de groep op 140 miljoen. 

16.00 uur: Wall Street vindt het even welletjes: de Dow Jones gaat zo'n 0,5 procent lager. 

15.11 uur: De Britse farmagroep AstraZeneca (4.684 pence, -2,6%) maakt zich sterk dat het verder kan op een stand-alonebasis. Vorige week verwierp AstraZeneca nog het monsterbod van Pfizer dat 106 miljard dollar veil had om zijn concurrent in te lijven. De Britse groep zegt nu dat het tegen 2023 een omzet kan halen van 45 miljard dollar. Het rekent daarbij op zijn geneesmiddelen in de pijplijn, vooral dan medicamenten tegen long- en eierstokkanker.

15.07 uur: Het Amerikaanse Office Depot, dat kantoormeubelen levert, springt tot tien procent hoger in de handel voor beurs na het opkrikken van zijn winstprognose en de aankondiging dat 400 winkels gesloten worden

Office Depot jumps on outlook; Athenahealth sinks http://t.co/la0HQ1VYFc— MarketWatch (@MarketWatch) May 6, 2014

 

14.55 uur: Net op een ogenblik dat Siemens (93,39 euro, -0,9%) een tegenbod op de energiedivisie van Alstom voorbereidt, wordt de baas van de energiepoot van de Duitse groep de laan uitgestuurd, zo melden verschillende bronnen. Michael Süss moet de plaats ruimen voor Lisa Davis, die overkomt van Shell. De beslissing van de CEO van Siemens, Joe Käser, zou ingegeven zijn door het feit dat de energieactiviteiten van Siemens voortaan vanuit de VS zouden aangestuurd worden. Een beslissing die dan weer alles te maken heeft met het toenemen belang van schaliegas als goedkope energiebron. Vanavond komt de raad van bestuur van Siemens bijeen om de nieuwe strategie te bespreken net als de kwartaalcijfers die morgen woensdag worden bekendgemaakt.

14.48 uur: De tienjaarsrente in Italië zakt onder de drempel van 3 procent. Een historisch moment 

ITALIAN 10-YEAR BOND YIELD DROPS BELOW 3% FOR FIRST TIME— zerohedge (@zerohedge) May 6, 2014

 

14.04 uur: PostNL kent een topdag in Amsterdam, het aandeel schiet 9,5 procent hoger tot 3,36 euro. Het 'koninklijke' postbedrijf rapporteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. De omzet stabiliseerde op 1,03 miljard euro. De krimpende postmarkt werd gecompenseerd met prijsstijgingen.

Maar bovenal verdrievoudigde de bedrijfswinst tot 77 miljoen euro - de kostenbesparingen (o.a. door vijf in plaats van zes dagen post te bedelen) beginnen hun vruchten af te werpen. De nettowinst klokte af op 54 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een verlies van 410 miljoen euro, doordat het belang in het voormalige zusterbedrijf TNT Express in die periode veel minder waard werd.

13.38 uur: Brussel (+0,3%) is nog de enige Europese beurs die hoger gaat, de rest zakt gemiddeld met 0,1 procent. De Bel20 dankt die prestatie aan de flinke koerswinsten voor Solvay (+2,8%) en Ageas (+1,9%).

12.50 uur: Recticel koerst 2,9 procent hoger op 6,69 euro. De chemiegroep dook dit weekend in De Tijd als één van potentiële overnamekandidaten en vandaag breekt De Belegger een lans voor het aandeel. We citeren het beleggersblad:

De ondernemingswaarde van Recticel beloopt 4,5 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA), terwijl de groep op het punt staat om een duurzame turnaround te realiseren. Risicobewuste beleggers mogen een beperkte positie innemen

12.34 uur: IBA (10,41 euro, +4,6%) is een schoolvoorbeeld van een aandeel dat met de publicatie van de jaarcijfers diep in maart ontwaakt is. Waals-Brabanders voor het eerst sinds 2009 weer boven 10 euro …

12.15 uur: Hoewel de pilotenstaking de maatschappij 70 miljoen euro heeft gekost, behoudt Lufthansa (18,29 euro, +3,7%) zijn ambitie om dit jaar een operationele winst te boeken van 1,7 à 1,9 miljard euro. Maar de groep geeft toe dat de concurrentie met lagekostenbedrijven als Easyjet en Ryanair steeds harder wordt. De yield (de opbrengst per stoel) daalde het eerste kwartaal met 1 procent, maar de markt focust zich duidelijk op de daling van de eenheidskosten met 3,7 procent, want het aandeel wint terrein. Over de eerste drie maanden kon Lufthansa zijn operationeel tekort verminderen van 359 naar 245 miljoen, in het eerste kwartaal boeken de meeste luchtvaartmaatschappijen een verlies.

12.05 uur: Bayer heeft dan toch de consumentenafdeling van Merck binnengehaald, zo meldt Bloomberg. De Duitsers betalen 14,2 miljard dollar voor die zgn. OTC (over the counter) afdeling, geneesmiddelen zonder voorschrift zijn dat. De twee chemie- en farmareuzen gaan ook samenwerken in andere domeinen.

11.55 uur: MDxHealth (4,20 euro, -3,6%) is een van de grootste verliezers in Brussel. Het biotechnologiebedrij diepte afgelopen kwartaal het verlies uit. De omzet steeg in het eerste kwartaal wel tot bijna 1,9 miljoen dollar dankzij de stijgende verkoop van een diagnosticatest voor prostaatkanker.

11.32 uur: Wordt Frankrijk de nieuwe beleggershype? Klik hier voor het uitgebreide stuk over de opmerkelijke move van Credit Suisse. (zie ook 10u40)

11.30 uur: Goednieuwsshow voor Europa vandaag. De groeivooruitzichten voor België zijn merkelijk opgeklaard. Dat stelt de 'rijkelandendenktank' OESO in zijn jongste prognoses. En:

Fitch says there is potential for rating upgrades in the Euro-zone periphery— Fabrizio Goria (@FGoria) May 6, 2014


11.28 uur:  In Amsterdam krijgt Fugro een klap van 9 procent (tot 41,97 euro) na tegenvallende kwartaalcijfers. De bodemonderzoeker, die diensten levert aan olie- en gasbedrijven, bouwgroepen en mijnbouwers, kende een zwakke start van het jaar waarin de winstmarge significant daalde door tegenvallende weersomstandigheden in tal van regio’s en problemen bij een aantal projecten. Daardoor stonden offshore activiteiten op een lager pitje en was het moeilijker vanuit de lucht kaarten te maken.

De omzet (zonder ‘multi-client sales’ steeg met 6 procent, maar de markt had meer verwacht. Voor het eerste halfjaar mikt Fugro op een hoge eencijferige omzetgroei bij constante wisselkoersen. De ebit-marge zou in het tweede kwartaal moeten herstellen, maar zal in het eerste halfjaar toch significant lager uitkomen dan een jaar eerder.

11.23 uur: Nog in Parijs zakt Alstom 1,2 procent tot 29 euro nadat de Franse president François Holland het Amerikaans bod als te mager heeft afgedaan.

France's Hollande says GE must improve Alstom bid http://t.co/iheMnItjEW— Reuters Business (@ReutersBiz) May 6, 2014


11.21 uur:
Daar is het gerucht weer dat de Finse netwerkspecialist Nokia (5,26 euro, -0,2%) zijn Franse sectorgenoot Alcatel-Lucent zal overnemen. Het Franse aandeel schiet 3,6 procent hoger tot 2,96 euro.

10.59 uur: Adidas (76,50 euro, -0,4%), na Nike de grootste sportartikelenproducen van de wereld, slikte in het eerste kwartaal een flink verlies. De nettowinst lag 34 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar en bedroeg nog 204 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent.

10.40 uur: Credit Suisse heeft het gehad met Duitsland en zet in één adem Frankrijk op zijn kooplijst. Collega Kurt pent een uitgebreid stuk. In afwachting de grote lijnen:

  • Frankrijk zal meer dan Duitsland profiteren van de versoepeling van het monetair beleid door de Europese Centrale Bank.
  • Bij 75 procent van de CAC40-bedrijven valt er nog te herstructureren en de politiek staat meer open voor hervormingen.
  • De Franse bankaandelen zijn 'abnormaal goedkoop' gewaardeerd.
  • De Duitse groeipremie tegenover de rest van Europa krimpt, net als diens concurrentiekracht.
  • Duitsland is met zijn exporteconomie meer blootgesteld aan China, waar de indicatoren de jongste maanden op een vertraging van de economie wijzen.10.22 uur: Vastned Retail Belgium
(53,53 euro, -5,9%) is ‘matig optimistisch’ over de evolutie van de huurinkomsten in 2014. In het eerste kwartaal van het jaar stabiliseerden die op 5,5 miljoen euro. De vastgoedkosten zijn evenwel licht gestegen tot 0,7 miljoen euro, vooral te wijten aan hogere makelaarscommmissies voor verhuringen.

Het operationeel resultaat steeg met 1,4 procent tot 3,3 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde tot  3,5 miljoen euro, onder andere als gevolg van de variaties in de reeële waarde van financiële activa. Op 31 maart 2014 bedroeg de nettoactiefwaarde  47,07 euro per aandeel (€ 46,37 op 31 december).

 

10.10 uur: KBC Securities trekt ook de koersdoel voor Aedifica en ING op, respectievelijk van 48 naar 49 euro en van 12,50 tot 13,30 euro. Analist Koen Overlaet-Michiels heeft bij Aedifica lovende woorden over de gezonde portefeuille, de mooie groeivooruitzichten en het goede management van de balans. De bevak kondigde gisterenavond de overname van twee rusthuizen in Duitsland aan, met een totale waarde van 15 miljoen euro. 

10.08 uur: KBC Securities trekt het advies voor Banimmo (8,25 euro, +1%) op van 'houden' tot 'opbouwen'. Het koersdoel gaat van 9 naar 9,50 euro. Aanleiding is het akkoord dat de vastgoedontwikkelaar bereikte over de aankoop van een stuk grond in Charleroi. Banimmo gaat daar kantoren op bouwen. Analist Koen Overlaet-Michiels had het project door het uitblijven van de aankoop uit zijn model gehaald. Door de verwachte kapitaalwinst weer op te nemen, stijgt de waarde van het bedrijf en het aandeel.

9.58 uur: KBC-econoom Koen De Leus ziet slecht nieuws in het goede nieuws uit Spanje en Italië. 'Het finale cijfer voor de PMI-index in de Spaanse dienstensector kwam hoger uit dan verwacht. Dat geldt tevens voor de Italiaanse PMI.'

'Dat wijst op een sneller dan verwachte aantrekkende dienstensector en verkleint de kans op een verdere versoepeling van het monetaire beleid door de ECB nu donderdag. Gevolg is een stijging van de euro van 1.386 naar 1.393 dollar per euro. Een stijging van de euro is evenwel een doorn in het oog van de ECB omdat dit de belangrijkste oorzaak is van de negatieve prijsdruk.'

9.50 uur: Degroof-analist Bernard Hanssens verhoogt zijn koersdoel voor Solvay van 116 tot 120 euro. Het advies blijft 'houden'.


9.44 uur: ING merkt op dat de consensus voor Solvay (120,80 euro, +2,8%) al uitging van een groei van 8 procent van de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen. Analist Filip De Pauw verwacht dat de analisten in reactie op het sterke eerste kwartaal hun verwachtingen met zowat 3 procent zullen optrekken.

9.26 uur: Blik op de Europese beurzen. De  telecomaandelen pakken de grootste winst (+0,8%), terwijl de banken (+0,2%) in de lagere regionen terug te vinden zijn. De fikse daling van Barclays (+3,4%) is een verklaring. De Britse bank zag haar winst voor belastingen het afgelopen kwartaal met 5 procent zakken en de omzet daalde sneller dan die van haar concurrenten.

De Zwitserse bank UBS (+1,1%), daarentegen, zag zijn nettowinst met 7 procent stijgen tot 1,05 miljard Zwitserse frank. Maar beleggers reageren vooral enthousiast op de plannen om de structuur aan te passen zodat de verschillende divisies mekaar niet kunnen besmetten zoals gebeurde tijdens de financiële crisis van 2008. De Zwitserse regering moest de bank toen te hulp schieten omdat de verliezen in de VS te zwaar doorwogen.

Concreet zal UBS een aandelenruil lanceren en een nieuwe holding creëren. De bank lanceert alvast een uitzonderlijk dividend van 0,25 Zwitserse frank per aandeel om aandeelhouders te overtuigen van zijn strategie. Het geeft aan dat de nieuwe structuur geen extra kapitaal vergt, integendeel.

9.21 uur: De Spaanse dienstensector trekt stevig door.

Spain Services #PMI: Fastest rise in services activity since March 2007 http://t.co/AujYP6Nib5 pic.twitter.com/R5Z8z8VOLj— Markit Economics (@MarkitEconomics) May 6, 2014


9.15 uur:
ING trekt zijn winstverwachtingen voor Nyrstar (2,81 euro, +0,6%) licht op na diens kwartaalupdate. Analist Filip De Pauw waarschuwt niettemin dat het aandeel risicovol blijft gezien de beperkte visibiliteit over de onzekere toekomst van zijn Finse zinkpartner Talvivaara en de herfinanciering van de obligaties met een waarde van 750 miljoen euro. Dat alles resulteert in een lichte verhoging van het koersdoel van 2,75 tot 2,80 euro en een handhaving van het advies op 'houden'.

9.12 uur: Intervest Offices & Warehouses waarschuwt dat het courante resultaat, de grondslag voor het dividend, ook dit jaar zal krimpen. Na de recente obligatie-uitgifte ziet de vastgoedbevak immers de rentelasten stijgen. Het aandeel is in Brussel de op een na grootste verliezer met een daling van 6,5 procent tot 21,25 euro.

Om de uitstroom van cash te beperken stelt Intervest overigens over boekjaar 2013 een keuzedividend voor. Aandeelhouders hebben de keuze de 1,53 euro bruto ofte 1,1475 euro netto cash te ontvangen, dan wel hun dividend in aandelen te ontvangen. In ruil voor 35 coupons kunnen ze op twee nieuwe aandelen inschrijven. Ze verzaken dus aan 40,16 euro cash (35 keer het nettodividend), zodat één nieuw aandeel de facto 20,08 euro kost. Dat is een korting van 5 procent op de beurskoers, de slotkoers van gisteren (22,72 euro) minus het brutodividend dat vanochtend van de koers gaat.

9.04 uur: In de Bel20 is Solvay de grootste stijger: +2,9% tot 120,85 euro.

9.01 uur: De Europese beurzen zijn hoger geopend. Brussel, Parijs en Frankfurt winnen 0,4 procent, Amsterdam 0,2 procent. Londen noteert stabiel.

8.49 uur: Voor het hele jaar 2014 gaat Solvay uit van 'een goede operationele prestatie'. De chemiegroep verwacht dat de rebitda met 'een hoog enkelvoudig cijfer' zal groeien. Tot dusver had Solvay alleen aangegeven dat de winst dit jaar hoger zou uitkomen dan in 2013. 'Ik ben voorzichtig optimistisch. Het eerste kwartaal was alvast geruststellend met een hogere vraag naar producten. Ik zie niet meteen een reden om te vrezen dat de vraag opnieuw zou afnemen.'

8.39 uur: Het Nederlandse speciaalchemiebedrijf DSM had ook in het eerste kwartaal van 2014 last van negatieve wisselkoerseffecten. DSM zag de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) uitkomen op 272 miljoen euro. Een daling met 29 miljoen euro, waarvan 23 miljoen euro op conto van de wisselkoersen staat. De omzet daalde door prijsdalingen en wisselkoersen met 1 procent tot 2,3 miljard euro.

DSM handhaaft de verwachtingen voor 2014 en voorziet een verbetering van het ebitda-resultaat in de komende kwartalen.

Leuke eerste zin persbericht #DSM. Geen zorgen het is in lijn met verwachtingen. 2e zin, het (bijna) allemaal schuld van valutaire tegenwind— Corne van Zeijl (@beursanalist) May 6, 2014


8.37 uur:
De Europese beurzen wacht om 9 uur een hogere opening.

Share markets seen a little higher at the open as UK returns from the bank holiday break. Financial bookies: FTSE100 +5, DAX +15, CAC40 +5— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) May 6, 2014


8.31 uur:
Het biotechbedrijf Ablynx behaalde positieve resultaten met twee bijkomende Fase I studies met haar eigen anti-RSV nanobody voor de behandeling van luchtwegeninfecties door het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV).

8.29 uur: Kwartaalupdate Eckert & Ziegler Bebig (E&Z). De specialist in kankerbehandeling, heeft het eerste kwartaal afgesloten met een verlies van 0,7 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een winst van 0,6 miljoen, maar dat was te danken aan een eenmalige opbrengst.

Echt vooruitblikken op de rest van het jaar doet E&Z niet. Het bedrijf herhaalt dat de brachytherapiemarkt onder druk staat door de zware concurrentie. Maar naar eigen zeggen weet E&Z in Europa zijn marktaandeel op te krikken, terwijl het herstelplan in de VS 'aan vaart begint te winnen'. 

8.25 uur: Citigroup heeft voorlopig geen last van de Oekraïense crisis. Maar dat kan veranderen als de sancties tegen Rusland verder worden opgedreven, waarschuwt de financiële reus. Van de Amerikaanse banken is Citigroup met 9,4 miljard dollar het meest blootgesteld aan Rusland. Bank of America volgt met 5,2 miljard dollar en JPMorgan met 4,7 miljard dollar.

$C Citigroup Sees No Impact From #Ukraine Crisis... Yet: http://t.co/odV1MAsuGE— TheStreet (@TheStreet) May 6, 2014


8.07 uur:
Het kwartaalrapport van Solvay is al binnen. Het chemiebedrijf zag zijn recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) in het eerste kwartaal met 11 procent stijgen, dankzij de verkoop van hogere volumes. Solvay stelt zijn transformatie nog verder te zullen zetten. 

8.05 uur: Goedemorgen beste lezers. Vandaag staan in eigen land een reeks algemene vergaderingen en kwartaalcijfers gepland. Onder meer Home Invest, MDxHealth, Thrombogenics en Vastned Retail passeren de revue.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud