1. Markten Live
 2. Live blog
live

Sterk slot voor Wall Street

April was een zwakke maand voor de jobcreatie in de VS. Het slechte nieuws bleek goed nieuws voor beleggers: de inflatievrees zwakte af.
 • Bel20 vlagt 0,7 procent hoger af

  Toppers in Brussel: Akka (+6,9%), Qrf (+6,1%) en Euronav (+5,1%).

  Floppers: Bpost (-2,4%), Celyad (-5,4%) en Crescent (-11%). 

 • Renteduik stuwt Nasdaq

  De Nasdaq  neemt op Wall Street duidelijk het voortouw met momenteel 1,2 procent winst. Het slechte jobrapport van april deed de Amerikaanse langetermijnrente onder 1,5 procent duiken. En techaandelen reageren nogal heftig op de evolutie van de lange rente, wegens het belang daarvan in de waardering. 

  Microsoft  en Tesla  winnen allebei meer dan 1,5 procent, Apple  wint 0,7 procent. 

 • Volgende week: Amerikaanse inflatie, KBC en Ahold Delhaize

  We blikken al even vooruit naar de beursweek van volgende week.

 • Wat zegt Musk op SNL over de dogecoin?

  De cryptowereld is in de ban van de uitzending van 'Saturday Night Live' morgen. De miljairdair Elon Musk is te gast in het programma en zegt mogelijk iets over de dogecoin, de digimunt die ooit als een grap begon. Vandaag heeft de dogecoin een duizelingwekkende marktwaarde van 79 miljard dollar, na een verdubbeling in een week tijd. De dogecoin moet nu maar drie digimunten laten voorgaan: uiteraard de bitcoin, de ether(eum) en de binance coin.

  Collega Bas van der Hout heeft het erover in zijn jongste vlog: 

  Bas van der Hout

 • Celyad bereikt nieuw dieptepunt

  Celyad Oncology is een van de zwakste broertjes op Euronext Brussel vandaag. Het Waalse biotechbedrijf, dat zich toelegt op celtherapie om kanker te behandelen, zakt 5,5 procent naar 4,84 euro. Dat is een nieuw dieptepunt voor Celyad, dat in 2013 tegen 16,65 euro naar de beurs trok. Celyad heette toen nog Cardio3 Biosciences.

  Celyad stuurde donderdagavond een kwartaalupdate uit. We onthouden dat twee fase 1-onderzoeken lopen en een derde in voorbereiding is. Topman Filippo Petti is ‘meer en meer enthousiast’ over de voortgang van zijn programma’s, maar intussen kost dat wel geld. In het eerste kwartaal verbruikte Celyad 5,1 miljoen euro, wat in lijn is met de verwachtingen. Eind maart had het bedrijf nog 12,2 miljoen euro in kas, maar in april haalde het 3,3 miljoen euro op met de verkoop van ‘Amerikaanse aandelen’ (ADS’en) aan Lincoln Park Capital Fund (LPC).

  In januari sloot Celyad een financieringsovereenkomst met LPC, die in schijven tot 40 miljoen dollar kan opleveren, maar wel tot verwatering leidt. In ruil voor zijn investering krijgt LPC ‘American Depository Shares’, effecten met als tegenwaarde aandelen Celyad, voor een erg gunstige prijs.

  Op basis van de overeenkomst met LPC denkt Celyad voldoende te kunnen ophalen om tot midden 2022 voort te kunnen.

 • Wall Street opent hoger

  De Dow Jones blijft stabiel, de S&P wint 0,3 procent in de vroege handel. De Nasdaq Composite stijgt 0,9 procent.

 • Vaccinaandelen veren weer op na dolle donderdag

  De Amerikaanse president Joe Biden kondigde woensdag aan van plan te zijn de patenten op de coronavaccins vrij te geven. In een reactie daarop stortten de Duitse vaccinbouwers BioNTech en Curevac ongeveer 20 procent lager op de beurs. Vandaag lijken ze zich al gedeeltelijk te herstellen. BioNTech wint 6,4 procent en Curevac gaat er 8 procent op vooruit. 

  BioNTech werkt ondertussen samen met Pfizer aan het verkrijgen van volledige toegang tot de Amerikaanse markt. Zodra de farmabedrijven die toestemming hebben, kunnen ze rechtstreeks aan consumenten verkopen en zelf de prijs meer bepalen. 

 • Tech in het zonnetje op Wall Street?

  Na het zwakke Amerikaanse banenrapport noteren de futures verdeeld. De futures op de Dow Jones staat 0,1 procent in de min, die op de S&P noteert 0,4 procent in de plus en die op de Nasdaq gaat zelfs 1,4 procent hoger. De zwakke jobcreatie gooit zand in de wielen van de recente rotatie. De dollar verzwakt en de Amerikaanse rente zakt. Dat laatste is slecht voor de banken maar positief voor techwaarden.

 • Crescent: koersval in uitgesteld relais

  De grootste daler op Euronext Brussel is op het ogenblik Crescent , met een koersval van 9 procent naar 0,0262 euro. 

  Concreet nieuws is er niet. De koersval lijkt eerder voort vloeien uit de (late) publicatie van de jaarcijfers vorige week. Daaruit bleek dat de technologieholding over 2020 voor het achtste jaar op rij in het rood dook. Het Californische LDA verschaft Crescent weliswaar extra cash, maar ten koste van nog maar eens een forse verwatering voor de kleine aandeelhouder. 

 • Jobcreatie in VS vertraagt spectaculair

  De Amerikaanse economie heeft in april maar 266.000 banen gecreëerd, tegenover 770.000 in maart. Economen hadden 1 miljoen extra jobs voorspeld. Bovendien steeg de werkloosheidsgraad onverwacht met 0,1 procentpunt naar 6,1 procent. De veel slechter dan verwachte cijfers doen de dollar en Amerikaanse langetermijnrente sterk dalen.

 • BMW-topman: ‘Chiptekorten over twee jaar opgelost'

  BMW verwacht dat voor de wereldwijde schaarste aan halfgeleiders, die de autoproductie hindert, een oplossing zal worden gevonden nu zowel bedrijven als overheden op het probleem focussen. Topman Oliver Zipse denkt dat vraag en aanbod uiterlijk over twee jaar weer in evenwicht zijn.

  Zipse klinkt optimistischer dan sommige collega’s. Luca De Meo, de CEO van Renault, had het onlangs over de ‘schrikwekkende’ breekbaarheid van gecompliceerde aanvoerlijnen, waarbij industriële sectoren afhankelijk zijn van sterk gespecialiseerde fabrikanten. Volkswagen waarschuwde dan weer dat het tekort aan autochips in de tweede jaarhelft meer uitgesproken zal worden.

  In het eerste kwartaal zag BMW de nettowinst opveren van 574 miljoen naar 2,8 miljard euro, dankzij een herstel van de vraag. De Beierse autobouwer verkocht een derde meer wagens. BMW handhaaft zijn prognose voor de winstmarge.

 • Jefferies over AB InBev: ‘Piek pessimisme voorbij'

  De eerstekwartaalresultaten van AB InBev hebben de vrees van beleggers over het verlies van marktaandeel en de opvolging aan de top verminderd, zeggen de analisten Edward Mundy en Jaina Mistry van Jefferies. Ze zien vier kansen voor het aandelenverhaal met potentieel voor winst- en koersstijging:

  1. De vooruitzichten voor 2021 (een ebitda-groei tussen 8 en 12 procent) kloppen.
  2. De sterke omzetgroei volhouden.
  3. Margeherstel, onder meer door heropening van de horeca.
  4. Schuldafbouw, wat zich zal vertalen in lagere rentelasten en versnelde winstgroei.

  De analisten herhalen hun koopadvies en trekken hun koersdoel op van 70 naar 75 euro.

 • ... en ook dat van Umicore

  Kepler Cheuvreux verhoogt op basis van Umicores nieuwe guidance zijn ramingen voor de onderliggende bedrijfswinst (ebit) voor dit jaar, volgend jaar en 2023 met respectievelijk 32 procent, 32 procent en 22 procent. Dat vertaalt zich in een hoger koersdoel van 54 euro, tegenover 50 euro tot dusver. Aangezien het nieuwe koersdoel maar 6 procent opwaarts potentieel biedt, blijft de rating op 'houden' staan.

  'We zouden kopers worden, mocht de waardering aantrekkelijker worden en/of mochten we tekenen zien dat de nieuwe Poolse fabriek voor batterijmaterialen sneller dan gepland zal draaien. We zouden verkopers worden, mochten de prijzen voor de platinumgroepmetalen scherp corrigeren of de autoconstructiecijfers ver onder de consensus dalen.' 

 • Kepler verhoogt koersdoel AB InBev

  Carlos Brito laat AB InBev strategisch in sterke vorm na, meent Kepler Cheuvreux. De marktaandeelwinsten worden structureler, wat op een betere uitvoering wijst. Het beurshuis verhoogt zijn winstramingen en zijn langetermijngroeiprognose. Het koersdoel stijgt van 67 naar 73 euro. Het koopadvies blijft van kracht.

 • Een beursspiegel met véél kortingsbonnen ...

  ... leest u hier.

  Met onder meer de vaststelling dat Galapagos  nu exact 1 miljard goedkoper noteert dan zijn bankrekening. 

 • ‘Sterk momentum' doet Siemens prognose nogmaals optrekken

  Siemens , het grootste Europese engineeringconcern, verhoogt al voor de tweede keer dit jaar zijn omzet- en winstprognose voor het lopende boekjaar 2020-2021. Het verwacht nu een vergelijkbare omzetgroei van 9 tot 11 procent tegen eerder 5 tot 9 procent (mid- to high single-digit). Voor de nettowinst gaat Siemens nu uit van 5,7 tot 6,2 miljard euro, terwijl tot dusver op 5 tot 5,5 miljard werd gemikt. De reden voor de aanpassing ligt voor de hand: het aantrekkende wereldwijde herstel, waarbij China het voortouw neemt.

  There is strong momentum.
  Roland Busch
  CEO Siemens in een interview met Bloomberg TV

  De tweedekwartaalcijfers mogen er ook zijn. Op vergelijkbare basis zwol de omzet met 9 procent aan tot 14,67 miljard euro, waarbij alle takken groei konden voorleggen. De nettowinst kwam uit op 2,39 miljard euro tegenover 697 miljoen vorig jaar, maar werd voor 900 miljoen opgekrikt door de verkoop van dochterbedrijf Flender (onder meer tandwielkasten voor windturbines) aan de private-equityspeler The Carlyle Group.

  In Frankfurt wint het aandeel Siemens bijna 3 procent. Sinds begin dit jaar ging de koers al circa 20 procent hoger.

 • Aperam krijgt hoger koersdoel

  Analist Frank Claassen van Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel van 52 naar 58 euro en behoudt zijn koopadvies voor de inoxproducent. 'De brutobedrijfswinst per ton is meer dan verdubbeld sinds vorig jaar en we verwachten dat ze in het tweede kwartaal nog hoger is.'

 • QfG krijgt adviesverlaging

  Analist Joren Van Aken van Degroof Petercam verlaagt het advies van Quest for Growth (QfG) van 'kopen' naar 'houden', maar verhoogt zijn koersdoel van 7,70 naar 7,90 euro. 'Het aandeel heeft het goed gedaan, waardoor het opwaartse potentieel nog maar 2 procent bedraagt. Daarom verlagen we het advies.'

 • Umicore sluit Deense katalysatorenfabriek

  Umicore gaat de productie van katalysatoren voor zware dieselvoertuigen (HDD) in het Deense Frederikssund stopzetten en overhevelen naar zijn fabriek in Tianjin (China). Het is de bedoeling de sluiting en de verhuis van de activiteit tegen eind dit jaar te voltooien. In Frederikssund gaan 55 banen verloren.

  De operatie gebeurt in 'de lopende herbeoordeling' van Umicores fabriekennetwerk. Umicore verwierf de vestigingen in Frederikssund en Tianjin toen de materiaaltechnologiegroep in 2017 de HDD- en stationaire katalysatorenactiviteiten van Haldor Topsoe overnam. De ultramoderne fabriek in Tianjin biedt volgens de groep duidelijke voordelen 'voor haar vermogen en flexibiliteit om toekomstige groei op te vangen'.

  De sluiting en de verhuis zullen een eenmalige impact van 10 miljoen euro op de bedrijfswinst (ebit) hebben, verwacht Umicore.

 • 'Korting GBL is te hoog'

  Analist Kris Kippers van Degroof Petercam is positief over het afgenomen belang van de holding GBL in LafargeHolcim tegen 'degelijke prijzen'. Voorts zegt Kippers dat GBL zijn strategie langzaam maar zeker uitvoert, waardoor de portfolio beter gepositioneerd raakt. 'Zo krijgt de holding meer aandeel in niet-noteerde bedrijven en private equity.'

  'Sinds de pandemie is de korting op GBL tot recordhoogte gestegen', zegt Kippers.'Hoewel de korting is afgenomen, bedraagt ze nog altijd meer dan 30 procent. Dat is veel hoger dan de gemiddelde korting van 25 procent over de afgelopen vijf jaar. Als we rekenen met deze 25 procent komen we op een koersdoel van 106 euro. Omdat dat 18 procent opwaarts potentieel geeft, behouden we ons koopadvies.'

 • Degroof stapt uit kapitaal Fountain

  Degroof Equity heeft zijn volledige belang in het Waalse warmedrankenbedrijf Fountain , goed voor 12,72 procent, van de hand gedaan. De bijna 5 miljoen aandelen worden overgenomen door Dare-Consulting, waarachter Frédéric Tiberghien schuilgaat. Tiberghien is sinds september voorzitter van de raad van bestuur van Fountain. Dare-Consulting bezat al een belang van 0,65 procent. Tiberghien wordt nu met 13,37 procent de tweede grootste aandeelhouder van Fountain.

  Door de transactie is nu 60,40 procent van de aandelen Fountain in handen van vier referentieaandeelhouders: QuaeroQ, Frédéric Tiberghien en Dare-Consulting, Marc Coucke en Alynchlo, en Raja-Invest (Bruno Berlengé). Berlengé is sinds januari 2020 ‘chief transformation officer’ en staat CEO Michel Milcent (in dienst sinds 1 januari 2021) bij.

  Tiberghien werd in 2019 observator bij de raad van bestuur en een jaar later effectief bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur van Fountain. Hij werd toen omschreven als een expert in bedrijfstransformatie voor de distributie- en de consumptiesectoren. Tiberghien werkte eerder bij Unilever en Boston Consulting Group, en is ook ‘senior advisor’ bij Gimv.

 • 'Weer een beter dan verwachte winst'

  'Weer een beter dan verwachte brutobedrijfswinst van 175 miljoen euro', zegt ING-analist Stijn Demeester over de inoxproducent Aperam. 'En het bedrijf voorziet een nog betere prestatie in het tweede kwartaal. Als we de opmerkingen die sectorgenoot Outokumpu gisteren maakte dat de orderboeken al uitbreiden tot in het vierde kwartaal, zien we een grote kans dat de brutobedrijfswinst in 2021 boven de 600 miljoen euro uitkomt.'

  Gisteren kondigde Aperam ook een stevige overname aan van 357 miljoen euro. De onderneming koopt een wereldleider in roestvrij staal en legeringen: ELG. 'Dat is goed vanuit financieel en strategisch standpunt. Daardoor doet het bedrijf aan verticale integratie en krijgt het meer controle over de aanvoer van ruwe materialen. Daarnaast vergroot Aperam zijn ESG-voetafdruk en krijgt het een grotere blootstelling aan de markt voor legeringen voor de vliegtuigsector. Die markt heeft relatief hoge marges.'

 • Akka Technologies wint terrrein na kwartaalcijfers

  De Franse ingenieursgroep Akka Technologies , met een notering in Brussel, schiet 4,2 procent hoger na de publicatie van haar kwartaalcijfers. De omzet zakte in het eerste kwartaal met 9,6 procent naar 385,2 miljoen euro, grotendeels in lijn met de analistenverwachting van 382 miljoen. 

  De omzet bleef onder druk door de neerwaartse druk in de auto- en vliegtuigsector, twee sectoren die samen goed zijn voor 51 procent van de omzet. Akka verwacht voor het volgende kwartaal wel een terugkeer naar organische omzetgroei. Goed nieuws is voorts dat het bedrijf een 'zeer sterk orderboek in Duitsland' ziet. Wanneer de orders in productie gaan, kan het bedrijf echter nog niet zeggen. 

  Analist Ruben Devos van KBC Securities blijft aan de zijlijn staan en behoudt zijn 'houden'-advies en een koersdoel van 23 euro. 'Hoewel we overtuigd zijn van een ommekeer in de autosector op een bepaald moment, wachten we verder bewijs af om positiever te zijn over het aandeel.'

 • 'Strategische herziening is logisch'

  'Galapagos neemt logische besluiten nu het zijn focus vergroot op de terreinen waar het zich het meest ontwikkeld heeft', zegt analist Lenny Van Steenhuyse (KBC Securities) over de strategische herziening die de biotechspeler Galapagos gisteren aankondigde (zie post 6u14). 

  Daarnaast wil Galapagos een overname doen. 'Hoewel een overname het gat in de portfolio van het bedrijf zou opvullen, zijn dergelijke spelers zeldzaam, duur en zeer gewild bij concurrenten. 

  Een overname is niet eenvoudig.
  Lenny Van Steenhuyse
  Analist bij KBC Securities

 • Adidas laat GBL spurtje trekken

  Een van de sterkste stijgers in Frankfurt is Adidas . De Duitse reus in sportkleding en 'smart casual' verhoogt na een sterk jaarbegin de jaarprognose en rekent nu op een omzetgroei van dicht tegen 20 procent ('high teens' in het jargon) voor heel 2021. De winstmarge zou ruim verdubbelen van 4 naar 9 à 10 procent, inclusief de kosten verbonden aan de verkoop van het merk Reebok.

  16,5%
  Smart casual GBL
  Adidas is met 16,5% de grootste brok in de portefeuille van GBL

  Adidas herstelt 7,5 procent naar 279,30 euro, nog altijd 6 procent onder de koers waarmee 2021 afgetrapt werd. Niettemin, de remonte is goed nieuws voor GBL . De grootste Brusselse holding - die zelf een stevig opgefriste portefeuille-update gaf donderdagavond - investeert sinds midden vorig decennium in de sportgigant uit Beieren.

  Ondanks de recent kwakkelende beurskoers is Adidas volgens ramingen van KBC Securities nog steeds de belangrijkste brok in de GBL-portefeuille, goed voor 16,5 procent van de netto-actiefwaarde. De Zwitserse inspectiespecialist SGS (16,2%) en de Franse drankenreus Pernod Ricard (15,9%) volgen op korte afstand. 

 • Brederode krijgt adviesverlaging maar hoger koersdoel

  Michiel Declerq, analist van KBC Securities, verhoogt zijn koersdoel voor Brederode van 100 naar 106 euro, maar verlaagt zijn advies van 'kopen' naar 'houden', na een kwartaalupdate van de holding gisteren (zie post 7u45).

  De intrinsieke waarde per aandeel steeg met 6,7 procent naar 97,30 euro. 'De toename is vooral het gevolg van recente cashbewegingen, valutaschommelingen en finale waarderingen voor de private portfolio. De cijfers houden nog geen rekening met de herwaardering van onderliggende activa', zegt de analist. 'Omdat de private-equitymarkt het goed deed in het eerste kwartaal rekenen wij nu op een instrinsieke waarde van 106 euro per aandeel. Gezien het trackrecord van Brederode zien we geen reden waarom de holding tegen een korting zou moeten noteren.'

  Daarom dus het koersdoel van 106 euro. Het advies gaat naar 'houden', omdat het aandeel er de afgelopen weken al een stevige koersstijging op heeft zitten. Brederode stijgt vandaag met 1,4 procent.

  Gezien het track-record van Brederode zien we geen reden waarom de holding tegen een korting zou moeten noteren.
  Michiel Declerq
  Analist bij KBC Securities

 • Corona holt inkomsten Congo-holding Texaf uit

  De cijfers van de Congo-holding Texaf zijn binnengerold, al zien die er door de coronacrisis wat minder goed uit. De huurinkomsten daalden in het eerste kwartaal met 5 procent naar 4,7 miljoen euro.

  De omzetdaling is te wijten aan de leegstand veroorzaakt door de lock-down en de sluiting van de Congolese grenzen tot augustus 2020. De leegstand bedraagt nog 6 procent.
  Texaf

  Een tegenvaller dus, want in het verleden kon Texaf de vraag naar zijn kwalitatieve appartementen en huizen, gevestigd in het beveiligde domein van zijn oude textielfabriek in de diplomatenwijk van Kinshasa, niet volgen. Texaf leverde wel het eerste van drie gebouwen van zijn project Bois Nobles III op.

  Ook de omzet van de steengroeve Carrigres kelderde, met 40 procent naar 0,4 miljoen euro. De productie lag grotendeels stil door de moeilijkheden om reserveonderdelen te krijgen.

  Goed nieuw was dat Texaf voor het eerst een lening kon afsluiten met een commerciële bank. Belfius geeft een krediet van 2 miljoen euro over vijf jaar, wat de kredietkosten fors verlaagt.

  Analist Guy Sips van KBC Securities noemt de cijfers licht teleurstellend, maar ziet de dip als een tijdelijk fenomeen. Hij herhaalt zijn koopadvies en zijn koersdoel van 44 euro.

  Woningen van Texaf in Kinshasa

 • Bel20 start in de plus

  De Brusselse hoofdgraadmeter opent met een plus van 0,5 procent. 

  Solvay stijgt 0,6 procent. De chemiespeler krijgt een koersdoelverhoging van Berenberg (zie post 7u50)

  Galapagos klimt 2,3 procent. Het biotechbedrijf gaat 150 miljoen besparen en zoekt een overname (zie post 6u14)

  De handel in Hamon is opgeschort. Het noodlijdende industriële concern meldt dat het een kapitaalverhoging wil doen van 19,2 miljoen euro (zie post 6u34)

 • Duitse export stijgt voort

  In maart is de export in Duitsland verder geklommen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis vrijdag. De export steeg met 1,2 procent op maandbasis en de import nam zelfs met 6,5 procent toe. Op jaarbasis klommen export en import met 16,1 en 15,5 procent.

 • Solvay krijgt hoger koersdoel

  Berenberg verhoogt het koersdoel voor het Belgische chemiebedrijf Solvay van 135 naar 145 euro en behoudt zijn koopadvies voor het aandeel. De koersdoelverhoging komt er nadat Solvay woensdag met beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal heeft uitgepakt. 

 • Brederode optimistisch over verder verloop van het jaar

  Brederode heeft naar eigen zeggen goed geprofiteerd van de heropening van de wereldeconomie in het eerste kwartaal. De intrinsieke waarde per aandeel kwam eind maart uit op 97,29 euro, tegenover 91,19 euro eind december. Dat is een stijging van 6,7 procent, leert een tradingupdate.

  De holding van de familie van der Mersch belegt zowel in aandelen als in private equity (niet-genoteerde aandelen) via fondsen. De nieuwe intrinsieke waarde houdt rekening met de beurskoersen van eind maart en met de private-equitywaardering van eind december. Private equity - onder meer via fondsen van Bain, Carlyle en Apollo - vertegenwoordigde eind maart een bedrag van 1,66 miljard euro, een gewicht van 60 procent in de portefeuille. Brederode voerde in het eerste kwartaal geen enkele wijziging door in de beursgenoteerde portefeuille. Het rendement lag na drie maanden op 8,5 procent.

  Brederode belegt in de sectoren tech (Alphabet, Intel, Prosus), holdings (Sofina, Brederode), energie (Iberdrola, Enel, Shell, Total), verbruiksgoederen (Unilever, Nestlé) en farma (Novartis, Sanofi). Brederode had eind maart voor 57 miljoen euro schulden, of amper 2 procent van het eigen vermogen van 2,85 miljard euro.
  De holding zegt optimistisch te zijn over het resultaat in 2021, ‘met dank aan de massale steunmaatregelen in de VS en Europa’.

 • Musk: 'Beleg met voorzichtigheid'

  Tesla-CEO Elon Musk en de dogecoin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De afgelopen weken heeft Musk weer veel plaatjes en andere grapjes over de digimunt gedeeld. De dogecoin stijgt de afgelopen dagen weer flink en de oorzaak heeft ook dit keer weer met de CEO te maken. Musk komt aanstaande zaterdag op de Amerikaanse tv bij het zeer populaire humorprogramma Saturday Night Live (SNL). Dogecoinfans denken dat hij daar ook iets zal zeggen over dogecoin en hopen op een nieuwe forse prijsstijging.

  In zijn laatste tweet op Twitter zegt Musk vandaag: 'Cryptocurrency zijn veelbelovend, maar beleg met voorzichtigheid'. Daarbij plaatste de Teslatopman een link naar een YouTube-video waarin hij zegt dat dogecoin mogelijk de wereldmunt kan worden. 'Er is een goede kans dat de volgende wereldmunt een cryptomunt wordt. Het lot houdt van ironie en de ultieme ironische uitkomst zou zijn dat de munt die als grap werd bedacht de wereldmunt wordt.' In deze video uit februari erkent Musk wel zijn theorie pure speculatie is. 

  Het lot houdt van ironie en de ultieme ironische uitkomst zou zijn dat de dogecoin de wereldmunt wordt.
  Elon Musk
  CEO van Tesla

  Waarom dogecoinbelievers denken dat de dogecoin kan pieken wanneer Musk deze bij SNL noemt? Ze verwachten dat uitspraken over de dogecoin zorgen voor een grotere bekendheid van de munt, zodat meer particulieren de munt zullen kopen. De laatste tijd is het beleggen in crypto een ware volkssport geworden, dus helemaal idioot is deze redenering niet.

 • GBL bouwt belang LafargeHolcim verder af

  De holding GBL heeft in het eerste kwartaal voor 1,4 miljard euro middelen geroteerd van traditionele naar groeibedrijven. De holding verkocht voor meer dan 0,5 miljard euro aandelen van de Franse cement- en bouwmaterialengroep LafargeHolcim.

  De investeringsmaatschappij van de families Frère en Desmarais klokte het eerste kwartaal af met een intrinsieke waarde van 130,70 euro per aandeel. Dat is 32,9 procent meer dan vorig jaar, maar slechts 2,9 procent meer dan eind 2020.

 • Koperprijs klimt naar record

  De koperprijs tikte in de Aziatische handel even op een record aan. Het vorige record dateerde nog van ... 2011. 

  U leest hier meer. Vooral het tempo van de stijging - in lijn met een snel vaart winnende economie - valt op. 

 • Cofinimmo bevestigt overnames in Spanje en Italië

  In maart meldden wij dat de vastgoedspeler Cofinimmo een deal had gesloten voor overnames in Spanje en Italië voor een bedrag van meer dan 300 miljoen euro. Gisteren bevestigde het bedrijf deze overname in een persbericht.

  Het gaat uiteindelijk om de overname van 24 verzorgtehuizen (18 in Spanje, 6 in Italië) voor een bedrag van 340 miljoen euro (190 miljoen voor Italië en 150 miljoen voor Spanje). Het brutorendement zou boven de 5 procent liggen.

 • Dow Jones, de heropeningswinnaar

  Terwijl de technologiebeurs Nasdaq zo'n 5 procent onder zijn piek van 26 april staat, breekt de Dow Jones al dagen record na record. Gisteren sloot de industriegraadmeter af met een winst van 0,9 procent tot 34.549 punten

  Daarmee is de Dow Jones de winnaar van de heropeningsrally van de laatste weken. Beleggers zetten meer in op aandelen van de oude economie, omdat de verwachting is dat deze flink zullen profiteren van de heropeningsboom die ons mogelijk wacht. Nu de vaccinatiegraad in westerse landen stevig aan het oplopen is, staan hongerige consumenten klaar om hun geld flink te laten rollen. Om te verzekeren dat de koophausse stevig zal zijn hebben centrale banken en vooral de Amerikaanse overheid forse stimulus uitgedeeld. 

  En dus gaat de sectorrotatie door waarbij beleggers hun technologie-aandelen verruilen voor aandelen van de oude economie. Sinds begin dit jaar heeft de Dow Jones al bijna 13 procent gewonnen:

 • Aperam boekt beste kwartaal ooit

  Aperam komt zojuist met cijfers. De inoxproducent verkocht 493.000 ton aan roestvrijstaal in het eerste kwartaal, een toename van meer dan 14 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. De omzet ging 28 procent hoger tot 1,18 miljard euro. Dat is iets beter dan de 1,17 mlijard euro die de analistenconsensus voorzag. De brutobedrijfswinst steeg van 109 miljoen in het laatste kwartaal van 2020 naar 175 miljoen euro. Analisten rekenden maar op een brutobedrijfswinst van 136,7 miljoen euro. De nettowinst klom van 101 naar 116 miljoen. Per aandeel kwam de winst uit op 1,45 euro tegenover 1,26 euro in het vorige kwartaal.

  'Ik ben trots dat Aperam zijn beste kwartaal beleefde in zijn geschiedenis', zegt CEO Timoteo Di Maulo. 'In Europa zagen we de volumes stevig aansterken. Hoewel de vraag als gevolg van het heraanvullen van de aanvoerketen uiteindelijk zal vervagen, wijst ons orderboek in de richting van sterke volumes en betere prijzen in het tweede kwartaal.

  Staalproducenten als Aperam profiteren momenteel van de hoge metaalprijzen. De Nederlandse staalmaker ArcelorMittal meldde gisteren al dat het zijn beste kwartaal in een decennium beleefde.

  Ons orderboek wijst in de richting van sterke volumes en betere prijzen in het tweede kwartaal.
  Timoteo Di Maulo
  CEO van Aperam

 • Jefferies over Galapagos

  'De nieuwe focus op de pijplijn is welkom na de tegenvallers van de laatste weken', zegt analist Peter Welford van Jefferies over biotechspeler Galapagos . 'Tegelijkertijd wordt er gezocht naar overnamekandidaten. Met de lage koers ligt de lat erg laag voor een positieve marktreactie bij een mogelijke deal.'

  Volgens de analist zou de helft van de geplande kostenbesparingen van 150 miljoen in 2021 gerealiseerd kunnen worden. 'Ook de verwachting van de cashburn tussen 580 en 620 miljoen is onder onze prognose van 631 miljoen en dat was al vrij prudent.'

  Met de lage koers ligt de lat erg laag voor een positieve marktreactie bij een mogelijke deal.
  Peter Welford
  Analist bij Jefferies

 • Hamon wil kapitaalverhoging tegen bradeerprijs

  Het noodlijdende industriële concern Hamon meldt dat het een extra kapitaalverhoging wil doen van 15 miljoen euro. De kapitaalverhoging zal wel gebeuren tegen een bradeerprijs van 0,50 euro. Ter vergelijking: het aandeel noteerde aan 2,70 euro toen eind maart de handel in het aandeel werd opgeschort. 

  Hier leest u meer!

 • Galapagos speurt naar overname

  Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos bespaart 150 miljoen euro met de heroriëntatie van zijn pijplijn. Daarnaast wordt met 5 miljard euro cash naar een 'transformatieve opportuniteit' uitgekeken.

  Lees hier meer!

  We blijven ons richten op nieuwe targets om de onvervulde medische behoeften bij ontstekingsziekten, fibrose en nieraandoeningen aan te pakken.
  Onno van de Stolpe
  CEO van Galapagos

 • Heropeningsrally zet zich voort

  Morgen! De heropeningsrally zet zich voort op de beurzen nu een steeds groter deel van de westerse wereld een prikje heeft gekregen. In het optimisme sloot de Amerikaanse industriegraadmeter Dow Jones op een recordhoogte. De Amerikaanse beurzen werden geholpen door goede economische cijfers. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalde voor het eerst onder de 500.000.

  De Aziatische beurzen borduren voort op het Amerikaanse optimisme en gaan hoger. De Japanse Nikkei225 stijgt 0,1 procent, de Hongkongse Hang Seng klimt 0,5 procent, de Chinese CSI300 wint 0,2 procent en de Koreaanse Kospi veert 0,7 procent op.

  De Europese indexfutures wijzen op een hogere Europese openingszet van 0,7 procent.

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud