Stevig herstel Amerikaanse huizenmarkt

Nieuwe pandoering voor Thrombogenics. Het biotechbedrijf staat niet meer te koop, meldde het bedrijf dinsdagmorgen in een persbericht. De markt reageert ook ontgoocheld op de eerste winstdaling in jaren van Colruyt, Delhaize profiteert ervan.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: En om af te ronden, minder goed nieuws uit Brazilië. De voetballers hebben zich dan wel geplaatst voor de achtste finales, het tekort op de lopende rekening bedroeg in mei 6,64 miljard dollar, meteen de slechtste meimaand ooit. Tal van Brazilianen spendeerden die maand nog veel geld aan buitenlandse reizen en multinationals stuurden meer winsten en dividenden naar hun hoofdzetel in het buitenland. Een troost: in april bedroeg het tekort nog 8,3 miljard dollar. Tot morgen

17.52 uur: EVS zag zijn inkoopprogramma vorige week niet verlengd door de tegenkanting van Angelsaksische en andere fondsen – een inkoop van maximaal 20 procent van de aandelen is niet volgens de corporate governance (10% op vijf jaar) en die interpreteren de fondsen naar de letter. En dus steekt het Luikse technologiebedrijf een tandje bij in het huidige inkoopprogramma dat nog tot begin juli loopt. De afgelopen negen dagen kocht het 62.500 eigen aandelen en brengt daarmee zijn totaal op zowat 141.000 stuks, 1 procent van het uitstaande kapitaal. EVS gebruikt die vooral om de warrantplannen van zijn personeel te dekken. 

17.39 uur: De Europese beurzen zijn gemengd gesloten met kleine verliezen of minieme winsten. De Euro STOXX 50 won 0,2 procent. De Bel20 liet dan toch 0,1 procent liggen, de grootste stijgers en dalers op de brede markt waren:

17.30 uur: De topmannen van General Electric (26,80 dollar, +0,5%) en Alstom (26,82 euro, -0,1%) proberen op alle mogelijke manieren de werknemers van de Franse engineeringgroep gerust te stellen. 'We zijn ervan overtuigd dat de combinatie van onze twee activiteiten voor veel groei zal zorgen. We bouwen aan een grote toekomst voor de site van Belfort', aldus Jeffrey Immelt van GE bij een bezoek aan de site in Oost-Frankrijk. GE bereikte vorige week een akkoord over de overname van de energieactiviteiten van Alstom.

16.44 uur: Minder dan een uur voor het slot heeft de Bel20 zijn verlies bijna helemaal weggewerkt. De top 7 van de sterkste stijgers en dalers ziet er zo uit:

16.35 uur: Het aandeel van Carnival Corp (38,61 dollar, -2,1%) , 's wereld grootste uitbater van cruiseschepen, verliest twee procent in Wall Street. De winst in het derde kwartaal zal immers lager liggen dan verwacht door de hogere concurrentie in het Caraïbische gebied en hogere kosten. De winst zou 1,38 à 1,44 dollar per aandeel bedragen, de markt rekende op 1,51 dollar. Over het tweede kwartaal steeg de winst van 5 naar 14 cent per aandeel of van 41 naar 106 miljoen dollar. Carnival is eigenaar van merken als Costa, Holland America en natuurlijk Carnival.

16.17 uur: De beurs volgt de muzikale trends of is het omgekeerd?

I love this RT @Peter_Atwater: @ReformedBroker I don't call it the "Adele to Pharrell" rally for nothing. pic.twitter.com/7fU9p6eRpe— Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) June 24, 2014

 

16.10 uur: De verkoop van nieuwe huizen in de VS lag in mei 18,6 procent hoger dan in april. Dat is de sterkste stijging maand op maand sinds januari 1992 en bovendien een groei die de prognose van alle economen klopte. Gisteren al bleek dat de verkoop van bestaande woningen ook sterk in de lift zit. De forse toenames hebben onder meer te maken met de harde winter tijdens dewelke er minder transacties plaatsvonden. Maar alles wijst erop dat de huizenmarkt in de VS aan een meer dan behoorlijk herstel bezig is.

16.04 uur: Het consumentenvertrouwen van de gemiddelde Amerikaan is behoorlijk gestegen in juni. Het ging van 82,2 in mei (herziening van een eerdere 83,0) naar 85,2. Dat is ook duidelijk meer dan de 83,5 waarop economen hadden gerekend.

15.51 uur: De eerste helft van dit jaar werden een derde meer fusies en overnames gerealiseerd, zo meldt collega Michael Sephiha

Volume fusies & overnames wereldwijd klimt met 35% in eerste halfjaar @Dealogic Bijna vijf keer meer jumbodeals van meer dan 10 miljard $— Michael Sephiha (@sephke) June 24, 2014

 

15.44 uur: Wall Street is gemengd geopend, de Dow Jones noteert 0,1 procent lager, de Nasdaq 0,2 procent hoger.

15.30 uur: De daling van Colruyt in Brussel is intussen opgelopen tot meer dan vier procent. Daarmee is het retailaandeel met afstand de grootste verliezer van de Bel20

15.25 uur: De beurs van Dubaï is 6,7 procent lager geëindigd, het grootste verlies in tien maanden. Dat heeft vooral te maken met de koersval van tien procent van Arabtec, een bouwreus die in moeilijkheden verkeert. Het was al de derde dag op rij dat Arabtec zoveel terrein verloor, een aandeel kan trouwens maar 10 procent zakken tijdens dezelfde beursdag. Arabtec trok de meeste andere grote groepen mee de dieperik in. De hele industriële sector ging er met tien procent op achteruit, vastgoed verloor 6,2 procent. Arabtec is in marktwaarde de grootste bouwgroep van de regio, het werkte mee aan de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld.

15.23 uur: China vreest dat de fiscale inkomsten voor dit jaar lager zullen liggen dan verwacht. Dat heeft Lou Jiwei, minister van Financiën gezegd. Hij wijt dat aan de vertraging van de economie en de belastinghervormingen. In april stegen de fiscale inkomsten van de Volksrepubliek nog met 9,2 procent, in mei was die toename gezakt tot 7,2 procent.

15.05 uur: De huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in april maand op maand met 1,1 procent gestegen. Jaar op jaar was er een toename met 10,8 procent en dat is de traagste groei sinds maart 2013.

U.S. home prices rise 1.1% in April http://t.co/Gue7md88aP— MarketWatch (@MarketWatch) June 24, 2014

 

15.02 uur: Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is deze maand lichtjes gestegen, zo blijkt uit de conjunctuurbarometer van Nationale Bank. Het is met 0,6 punten gestegen. Het vertrouwen van de ondernemers is vooral toegenomen in de handel en de bouwnijverheid en in mindere mate in de verwerkende nijverheid. In de dienstverlening aan bedrijven is de conjunctuur daarentegen verzwakt.

14.48 uur: De beursintroductie van Braas Monier levert het bedrijf en zijn eigenaars 550 miljoen euro op, aldus financiële kringen. Het aandeel van de producent van dakpannen en schoorstenen wordt voor 24 euro verkocht. Morgen krijgt Brass Monier zijn eerste notering in Frankfurt.

14.46: President Charles Plosser van de Federal Reserve Bank of Philadelphia heeft er redelijk veel vertrouwen in dat de Amerikaanse economie in de rest van dit jaar een groeitempo van meer dan 2,4 procent op jaarbasis laat zien.

De topman van een van de banken die samen de Federal Reserve (Fed) vormen, stoelt die mening op een aantrekkende arbeidsmarkt. Plosser, die deel uitmaakt van het beleidsbepalende orgaan van de Fed, denkt dat de werkloosheid aan het eind van dit jaar is gedaald tot 5,8 procent van de beroepsbevolking. Gedurende 2015 volgt naar verwachting een verdere afname tot 5,6 procent.,,Het herstel na de strenge winter lijkt door te zetten, de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt zijn wat beter en de inflatie lijkt te stabiliseren'', aldus Plosser. ,,De laatste gegevens lijken aan te tonen dat het herstel redelijk breedgedragen is.''

14.29 uur: Eén van 's werelds grootste cementproducenten HeidelbergCement (63,16 euro, -0,4%) wil tegen 2017 jaarlijks minstens 120 miljoen euro meer winst boeken door zijn productieproces te verbeteren. Dat moet gebeuren door slimmer te werken, er sneuvelen geen banen. De markt is niet onder de indruk.

14.28 uur: Turkije verlaagt zijn belangrijkste rente meer dan verwacht, maar de drastische knip die premier Tayyip Erdogan graag had doorgevoerd komt er niet. De rente van de centrale bank gaat 75 basispunten lager tot 8,75 procent. De Turkse lira stijgt lichtjes tegenover de dollar omdat de markt opgelucht is dat de centrale bankiers niet gezwicht zijn voor de politieke druk op de rente nog lager te zetten.

14.10 uur: 15 aandelen die je volgens Goldman Sachs moet kopen

Goldman Sachs says you should buy these 15 stocks: http://t.co/0HoabsPFxR pic.twitter.com/qZrtSMVvKK— Wall Street Journal (@WSJ) June 24, 2014

 

13.58 uur: Jet Airways (+6,5%) en SpiceJet (+10%) sloten fors hoger in Mumbai nadat de federale regering de staten vroeg om de taks op kerosine te verlagen. Overigens was het de eerste keer in vijf dagen dat de Sensex, de belangrijkste beursindex, nog eens steeg. Hij sloot 1,4 procent hoger op 25.369 punten. Eerder op de dag raakte bekend dat de nationale luchtvaartmaatschappij Air India lid wordt van Star Alliance. Daardoor zou Air India 5 procent meer omzet kunnen halen, zo hoopt de overheid. Air India is niet genoteerd.

13.43 uur: HSBC Holdings Plc (Londen - 606 pence, -0,1%), in marktwaarde de grootste bank van Europa, halveert het aantal landen waar het actief is in private banking. Dat komt vooral door de verkoop van zijn Zwitserse private-bankingactiviteiten aan het Liechtensteinse LGT Group Foundation voor 9,2 miljard dollar. 

HSBC to halve countries served by private bank, sells assets http://t.co/wyffxbhInu— Jennifer Ablan (@jennablan) June 24, 2014

 

13.37 uur: Barry Callebaut (Zurich - 1.196 Zw.fr, +0,1%) heeft in Wieze een nieuwe 'Chocolate Academy Centre' geopend. Het Oost-Vlaamse opleidingscentrum is gebouwd op de site waar sinds 1911 cacaobonen van Callebaut verwerkt worden tot chocolade. Overigens is de producent één van de weinige ter wereld die het volledige proces zelf in handen blijft houden. Callebaut heeft al 25 jaar een opleidingscentrum in Wieze, maar dat telde maar één werkruimte en kon jaarlijks slechts 300 cursisten ontvangen, terwijl er dat nu 1.000 worden. 

13.26 uur: Tijdens de middaghandel staat de Bel20 op een verlies van 0,1 procent. De meeste Europese beurzen noteren trouwens lager, met uitzondering van Parijs, Zurich en Stockholm. Thrombogenics is nog steeds met afstand de grootste verliezer (29%). Colruyt gaat bijna drie procent lager, concurrent Delhaize gaat ruim 2 procent hoger.

11.54 uur: Nog even terug naar Renzi (zie 10.31 Uur), die vanmorgen een opgemerkte, 45 minuten lange geïmproviseerde speech hield in het Italiaanse parlement. Het was een soort ‘preludio’ tot het Italiaans voorzitterschap van de EU, dat op 1 juli ingaat.

Renzi hamerde op de noodzaak aan gemeenschappelijke Europese waarden om de Unie nieuw leven in te blazen. Een eenheidsmunt volstaat daarvoor niet. ‘Ofwel aanvaarden wij een gemeenschappelijke lotsbestemming en gemeenschappelijke waarden, ofwel verliezen wij de rol van Europa dat met zichzelf wordt geconfronteerd.’

Europe has to change course and stop behaving like an "old boring aunt", says Italian PM Matteo Renzi on.ft.com/1jbz5IV...— Robin WigglesworthVerified account (@RobinWigg) 24 Jun 2014

11.30 uur: Air India wordt dan toch het 27ste lid van Star Alliance, de CEO’s van de luchtvaartalliantie hebben daarvoor het licht op groen gezet. De kans dat het eveneens Indiase Jet Airways nu nog toetreedt tot Star, is daardoor zo goed als nihil geworden. Jet Airways is een belangrijke klant voor Brussels Airport, dat één van de belangrijkste Star Alliance-knooppunten is met Brussels Airlines en Lufthansa als grootste spelers.

 

11.08 uur: Ook Petercam verlaagt zijn advies voor Thrombogenics na het nieuws dat het bedrijf zelfstandig blijft maar wel een partner zoekt voor de commercialisering van Jetrea in de VS. Van 'houden' gaat het nu naar 'verkopen' en het koersdoel wordt op 9,25 euro gezet.

The failure to find a buyer for the company is clearly negative and highlights that these companies donot see a meaningful sales potential for Jetrea, which clearly confirms our earlier concerns.

An operational alliance would indicate that the company will out licence the US-rights of Jetrea to a thirdparty much like they did with Alcon/Novartis for Europe & ROW.

We however think that, if a deal, thedeal-terms will be less favourable as:

  1. The market opportunity seems to be much smaller than previously anticipated.
  2. The product seems to be difficult to commercialise due to a safety/efficacy profile that is beneaththe ophthalmologist original expectations.

 

Petercam denkt voorts dat, met de hoge cash burn (meer dan 15 miljoen euro in het eerste kwartaal), het bedrijf niet in staat zal zijn om de commercialisering van Jetrea in de VS op zelfstandige basis te doen mocht er geen partnerschap tot stand komen.

Het beurshuis besluit:

Valuing Thrombogenics today is almost impossible.

10.52 uur: ING-analist Carsten Brzeski over de Ifo-index: geen reden om te panieken, de index staat nog steeds hoog. Niettemin blijft de Duitse economie 'gemengde signalen' uitsturen. Positieve elementen zijn de hoge tewerkstelling, de lage werkloosheid en de erg gunstige financieringsvoorwaarden. Een negatieve factor is de industriële productie, die al twee maanden na elkaar ontgoochelt. De oorzaken zijn te zoeken bij het conflict in Oekraïne, de tragere Chinese groei en het onvoldoende sterk herstel in de eurozone - waarbij Frankrijk een echt zorgenkind is. De Duitse export zou wel steun moeten blijven krijgen van de sterke economische groei in de VS en het VK.

With the reversal of favourable one-offs from the first quarter (ie the strong growth contribution of inventories and the mild winter weather), a growth correction the second quarter is almost inevitable. However, today’s Ifo and particularly the unchanged current assessment component suggest that the slowdown will rather be of a technical than of a fundamental nature. 

10.31 uur: De Italiaanse premier, Matteo Renzi, wil de hand aan de ploeg slaan. Hij heeft een pakket binnenlandse hervormingen klaar, maar rekent ook op input van Europa.

* Italy PM renzi says will present a package of domestic reforms to be achieved by 2017 - RTRS

— Fabrizio Goria (@FGoria) 24 Jun 2014

* Italy PM renzi says if Europe does not address problem of unemployment and growth, stability in Europe will be impossible - RTRS— Fabrizio Goria (@FGoria) 24 Jun 2014

10.12 uur: De Duitse Ifo-vertrouwensindex is in juni gedaald tot 109,7 van 110,4 in mei. Economen hadden een kleinere terugval tot 110,3  verwacht. De politieke crisissen in Oekraïne en Irak wogen op het vertrouwen van de Duitse ondernemers. De lagere stand van de Ifo-index wijst op een tragere groei van Europa’s grootste economie.

*GERMAN JUNE IFO BUSINESS CLIMATE INDEX 109.7; MEDIAN EST. 110.3— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 24 Jun 2014

9.26 uur: Het eerste analistenrapport over Thrombogenics is binnen. 'Volgens KBC-analist Jan De Kerpel wordt de zoektocht naar een Amerikaanse partner voor Thrombogenics geen boswandeling. 'De mislukte Amerikaanse lancering heeft een negatieve perceptie gecreëerd rond het product Jetrea. Er zal fors gewerkt moeten worden om die perceptie weg te werken en toekomstige partners zullen dat verrekenen in de prijs die ze willen betalen. Thrombo zit dus in een slechte onderhandelingspositie en zal vermoedelijk slechtere voorwaarden krijgen dan die die het vandaag heeft buiten de VS.' De Kerpel zet Thrombo op verkopen en het koersdoel op 11 euro. Pro memorie, Thrombo heeft 4 euro per aandeel cash op de balans staan. 

9.05 uur: Vier minuten na de openingsbel hebben we eindelijk een koers voor Thrombogenics. Het aandeel krijgt een pandoering van 24 procent tot 10,90 euro. Colruyt laat 3,2 procent liggen tot 39,02 euro.

8.53 uur: Het Amerikaanse Dean Foods, destijds de koper van de Belgische sojadrinkproducent Alpro, wordt door The Wall Street Journal genoemd in een zaak van handel met voorkennis. Volgens de krant heeft de toezichthouder SEC en de FBI informatie opgevraagd bij Dean Foods en Clorox, een producent van kuisproducten, in een onderzoek naar insider trading. De activiteiten van onder meer hefboomfondsbeheerder Carl Icahn en profesioneel golfer Phil Mickelson worden onderzocht. Vandaag zit Alpro niet meer bij Dean Foods. De sojadivisie werd immers afgesplitst in het bedrijf WhiteWave Foods. 

8.21 uur: De Franse regering zet echt wel alle zeilen bij in het dossier rond de nakende miljardenboete voor BNP Paribas. Het legde het dossier ook op tafel bij de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron. 

8.09 uur: Nieuws van het Thrombogenics-front. Het bedrijf bevestigt in een persbericht dat het niet meer te koop staat en dat het kiest voor een stand-alonescenario. CFO Chris Buyse verlaat het bedrijf bovendien op 30 juni. Of het een met het ander te maken heeft, is niet geweten. 

7.52 uur: Een monsterfusie in de zaadindustrie is nipt vermeden. Ook Monsanto overwoog immers een miljardenovername om fiscale redenen, zo bericht Bloomberg vandaag. De Amerikaanse zadengigant onderzocht daarom een overname van zijn Zwitserse concurrent Syngenta, goed voor een beurswaarde van 34 miljard dollar. Monsanto, zelfs 64 miljard waard, zou zo zijn fiscale zetel naar het fiscaalvriendelijke Zwitsersland hebben kunnen verplaatsen. Recent regende het zulke deals, voornamelijk in de farmasector. Het proces staat intussen bekend als 'tax inversion'. 

7.42 uur: We kunnen ook meteen een adviesverlaging voor AB InBev melden. ING zet het aandeel van 'kopen' op 'houden'. Het koersdoel gaat evenwel van 84 naar 87 euro. Doordat de koers van AB InBev het voorgaande koersdoel van 84 euro heeft bereikt, ziet analist Marco Gulpers geen koersdriver meer in de (onder)waardering.

7.35 uur: Goede morgen! Nog steeds geen nieuws van het Thrombogenics-front. Het aandeel werd gisteren gedumpt omdat beleggers niet meer lijken te geloven in een overnamebod. Thrombo had zich na de mislukte commercialisering van oogmedicijn Jetrea begin dit jaar in de etalage geplaatst. De Tijd vernam dat Thrombogenics effectief niet meer te koop staat. Dat is een streep door de rekening van beleggers in Thrombogenics die hadden gehoopt nog een mooie prijs uit de brand te slepen. Mogelijk volgt vandaag voorbeurs nog een persbericht. 

Ook Colruyt zal met argusogen worden gevolgd. De retailer rapporteerde gisteren, zoals verwacht, zijn eerste winstdaling in jaren. Colruyt ziet zijn marges verder afbrokkelen door de toenemende concurrentie van prijsbrekers als Albert Heijn en Lidl. Straks volgen de analistenreacties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud