1. Markten Live
 2. Live blog
live

Stijgende rentevoet haalt Wall Street onderuit

De stijgende 10-jarige rente op Amerikaanse staatspapier en de stijgende dollar wegen op Wall Street. Ook de Europese beurzen gaan licht lager. Melexis voldeed in het eerste kwartaal niet helemaal aan de verwachtingen.
 • Vooruitblik

  Grootste stijgers van Brussel:

  - Keyware: +8,3%

  - Curetis: +8%

  - Roularta: +2,7%

  Grootste dalers van Brussel:

  - Smartphoto: -3,3%

  - Sioen Industries: -2,9%

  - Van de Velde: -2,6%

  Wat mogen we volgende week verwachten?

  1    Koelt Europese economie verder af?

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert maandag de PMI-indicator, een maatstaf van de economische groei in de eurozone. Economen kijken met meer dan gewone belangstelling uit naar de indicator, omdat hij in februari en maart meer daalde dan verwacht. De terugval in maart was gedeeltelijk te wijten aan  slecht weer. Economen voorspellen dat de PMI-indicator in april afbrokkelde naar 54,8 punten, tegenover 55,2 punten in maart. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de economische activiteit in de privésector.De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag. Maar economen verwachten niet dat de ECB volgende week al een beslissing neemt over de afbouw van de obligatieaankopen.

  2    Hoe snel groeit Belgische economie?

  De Nationale Bank publiceert vrijdag een eerste raming van de economische groei in het eerste kwartaal. BNP Paribas, KBC en ING voorspellen dat de Belgische economie met 0,6 procent is gegroeid, tegenover 0,5 procent in het vierde kwartaal. De grootbanken verwijzen naar de stijging van het ondernemersvertrouwen. Ook de VS publiceren groeicijfers. De groei van de Amerikaanse economie vertraagde wellicht naar 2,1 procent op jaarbasis, versus 2,9 procent.

  3    Hoeveel groeit de omzet van Amazon? 

  De techreuzen Alphabet (maandag), Facebook en Amazon (beide donderdag) publiceren na de slotbel op Wall Street resultaten. Voor Amazon verwachten analisten een winstdaling van 20 procent tot 1,19 dollar per aandeel. Amazon geeft zelf geen winstprognose, waardoor de verrassing - negatief of positief - heel groot kan uitvallen. Beleggers in Amazon weten dat een kwartaalwinst niet de grootste prioriteit is voor Jeff Bezos. De CEO offert al te graag winst op in ruil voor nieuwe omzetmogelijkheden. Die omzet zou in het eerste kwartaal met liefst 40 procent stijgen tot 50,16 miljard dollar. Over heel 2018 zien analisten een omzetstijging van 31 procent. Het aandeel leed recent onder tweets van president Trump die vindt dat de Amerikaanse post zich laat gebruiken door de e-commercereus. Analisten laten er zich niet van de wijs door brengen. ‘Amazon kan donderdag alle verwachtingen verpulveren’, zegt Golman Sachs.

 • Draghi: 'Groei in de eurozone is over zijn piek heen'

  Volgens ECB-voorzitter Mario Draghi is de eurozone over zijn piek in de economische cyclus heen en zal de groei vanaf nu vertragen. Hij baseert zijn stelling op basis van economische indicatoren die blijven negatief verrassen maar wel nog wijzen op groei. 

  Draghi stelde dat het toenemende protectionisme mogelijk al een impact heeft gehad op het sentiment in de eurozone. Verschillende baromters toonden al een daling van het vertrouwen aan. Het besluit van Draghi was dat er nog 'ampele financiële stimulus' nodig blijft.

  ©REUTERS

 • Slap kwartaal voor Durexfabrikant Reckitt

  De producent van consumentengoederen Reckitt Benckiser maakte slechte kwartaalcijfers bekend en zakt bijna 3 procent op de beurs. Met een omzetgroei van 2 procent blijft de maker van Durexcondooms en Lysoldesinfectant achter op zijn soortgenoten. 

  Reckit leed onder prijsdruk onder andere veroorzaakt door de e-commercegigant Amazon. Maar ook de kwakkelende voetverzorgingafdeling Scholl is een doorn in het oog.

 • Ondertussen op Wall Street...

  De verwikkelingen op Wall Street leest u hier.

 • Langetermijnrente stijgt door inflatierisico

  De Amerikaanse 10-jarige rente stijgt 3 basispunten tot 2,94 procent. De obligatiemarkten prijzen daarmee een gestegen inflatierisico in door de onlangs fors opgelopen metalenprijzen. Ook de dollar stijgt fors door de gestegen inflatievooruitzichten en de daaraan gekoppelde rentestijgingen door de Fed. De dollar wint 0,6 procent ten opzichte van de euro.

 • Takeda verhoogt bod op Shire

  Het Japanse farmabedrijf Takeda heeft zijn bod op het biotechbedrijf Shire verhoogd van 46,5 pond per stuk naar 47 pond. Takeda's bod bedraagt ook een groter aandeel in cash. Een vorig bod van 46,5 pond per aandeel waarvan 62 procent in aandelen werd door Shire verworpen.

 • Mattel vliegt bij groot vuil

  De Amerikaanse speelgoedproducent krijgt nog maar eens een klap. Beleggers reageren negatief op een wissel aan de top van het bedrijf. Ynon Kreiz volgt Margaret Georgiadis op als CEO. Die laatste hield het slechts 15 maanden vol.

  Eerder dit jaar kreeg Mattel al een tik van meer dan 7 procent nadat Toys R Us, een van Mattels grootste klanten, failliet ging. Sinds het begin van het jaar noteert het aandeel al 18 procent lager. 

 • Nokia heeft leedvermaak met ZTE

  Het aandeel van Nokia stijgt met 4 procent. Dat komt omdat de VS Amerikaanse bedrijven verbieden om voor negen jaar lang nog dingen te verkopen aan het Chinese ZTE, een rivaal van Nokia. Dat biedt perspectieven voor het Finse Nokia want het heeft nu een concurrent minder in de strijd voor de uitrol van het nieuwe 5G-netwerk in de VS.

  De andere concurrent, Ericsson , stijgt bijna 20 procent omdat het ook nog sterke resultaten bekendmaakte. 

  ©Bloomberg

 • GE teert op goede resultaten

  Het aandeel GE veert meer dan 6 procent op na het bekendmaken van beter dan verwachte kwartaalresultaten (zie hieronder). Dat mocht wel want tot voor de resultaten was het het slechtst presterende aandeel van de Dow Jones.

  Voor het overige noteren de Amerikaanse indices licht negatief.

 • Air France-KLM neemt een duik door stakingen

  Sinds 10 april staakt een deel van het personeel van Air France. Zowat 30 procent van de vluchten zijn daarbij getroffen. Tot dusver kostten de stakingen, die het gevolg zijn van de besparingsactie van president Macron, 220 miljoen euro. 

  Vandaag start Air France een nieuwe consultatieronde met het stakende personeel. Het laatste voorstel, dat in een loonopslag van 7 procent voorzag, werd weggestemd. CEO van Air France-KLM Jean-Marc Janaillac liet weten op te stappen als de nieuwe consultatieronde spaak loopt. Het aandeel neemt een duik van bijna 5 procent. 

  ©REUTERS

 • Belgische consument iets minder optimistisch

  Het Belgische consumentenvertrouwen is in april licht gedaald nadat het in maart was gestegen. De indicator staat op 2 tegen 3 in maart en 1 in februari.

  De Belgen werden deze maand aanzienlijk minder optimistisch over de economische toestand in de volgende twaalf maanden. Daarnaast is de vrees voor een hogere werkloosheid opnieuw aangewakkerd. Gezinnen denken wel weer iets meer te kunnen sparen.

  Dagjesmensen aan de Belgische kust ©BELGA

 • General Electric doet beter dan verwacht

  In de voorbeurshandel stijgt het aandeel General Electric meer dan 5 procent na goede kwartaalresultaten en het herhalen van de jaarprognose. GE is met een verlies van 20 procent dit jaar het slechtst presterende aandeel in de Dow Jones.

  In het eerste kwartaal steeg de omzet van GE met 6,6 procent tot 28,7 miljard dollar. Dat is een pak beter dan verwacht (27,45 miljard dollar volgens Bloomberg). De aangepaste winst bedroeg 16 cent waar analisten slechts op 12 cent rekenden.

  De takken luchtvaart, gezondheidszorg en transport boekten goede resultaten en maakten zwakke prestaties van de energiedivisie en de olie- en gassector goed.

  GE bevestigt de vooruitzichten voor winst en kasstroom in 2018. Bovendien verwacht het concern tot 10 miljard dollar binnen te halen met de verkoop van industriële activa.

 • Trump twittert olieprijs omlaag

  De Amerikaanse president uit kritiek op de OPEC omdat de organisatie de olieprijs op kunstmatige wijze opkrikt. Een vat Brent kost momenteel 0,9 procent minder dan donderdagavond, 73,14 dollar om precies te zijn.

 • Goudprijs daalt door afnemende spanningen

  De goudprijs zakt vandaag met 0,3 procent tot 1.340,94 dollar per ons. Goud, een traditionele vluchthaven in tijden van onzekerheid, is daarmee op weg naar zijn eerste verliesweek in drie weken.

  Vorige week werd goud gekocht door de oplopende spanning rond Syrië na een vermoedelijke chemische aanval. Ondanks de Westerse precisiebombardementen op Syrische doelwitten is de spanning deze week afgenomen. Ook rond Noord-Korea is er minder spanning, nu een ontmoeting tussen Kim Jong-Un en president Trump in de maak is. Een derde reden voor de dalende goudprijs is de verwachting dat de Amerikaanse rente binnenkort weer omhooggaat.

  De zilverprijs bereikte donderdag met 17,35 dollar zijn hoogste stand in 2,5 maanden, maar valt vandaag 0,7 procent terug. De zilverprijs volgde de rally van andere metalen. Specialisten verwachten dat zilver de komende weken samen met goud verder zal dalen.

  Een werknemer van een Congolese goudmijn poseert met een 22 kg zware goudstaaf. ©Bloomberg

 • Het scorebord

  De Europese beurzen zijn op de middag op winst gekomen. De EuroStoxx50 noteert momenteel een half procent in de plus. De Bel20 doet het met 0,4 procent iets rustiger. Een omstandig beursverhaal kunt u hier lezen.

 • Dividend raakt Wereldhave Belgium nauwelijks

  Wereldhave Belgium noteert vandaag ex dividend maar daar is amper iets van te merken op de beurs. Het dividend bedraagt 5,10 euro bruto terwijl het aandeel maar 1,40 euro zakt tot 97,80 euro. Het procentuele verlies bedraagt momenteel 1,4 procent.

 • Melexis: 'We bouwen blootstelling aan dollar af'

  In het verre Ieper is de algemene vergadering van Melexis aan de gang. We zitten daar op de laatste rij en luisteren aandachtig - enkel aandeelhouders mogen vragen stellen.

  Een aandeelhouder wou weten hoe het management de impact van de dollar inschat. Afgelopen kwartaal roomde de greenback omzet en winst af, wat de resultaten onder de verwachtingen deed belanden.

  Het antwoord kwam van Geert Reynders, bij Melexis aanspreekpunt voor de investeerders: 'We hebben vorig jaar maatregelen genomen om onze blootstelling aan de dollar af te bouwen. Daardoor boeken we vandaag nog de helft van onze omzet in dollar, tegen 60 procent vorig jaar.' De rest wordt in euro geboekt.

  Na de verkiezing van Donald Trump dekte het technologiebedrijf zich vorig jaar in tegen een verzwakkende dollar. Vandaag verwacht Melexis geen verdere verzwakking meer, noch een versterking. 'We hebben onze hedging (indekking) daarom veranderd.'

 • 'Koerszwakte Melexis is koopkans'

  Melexis wordt vandaag afgestraft omdat sommige resultaten iets minder waren dan verwacht. Wat ook meespeelt, is dat het aandeel volop gewaardeerd staat en dat technologiewaarden in het algemeen een moeilijke dag kennen (door vrees dat de smartphone-verkoop zal verzwakken). Analisten zien de lagere koers van Melexis echter als een ideale gelegenheid om in te stappen.

  ‘Je moet ver teruggaan in de tijd om Melexis-resultaten iets onder onze en de consensusramingen te zien uitkomen’, schrijft Guy Sips van KBC Securities. Niettemin vindt hij het positief dat Melexis zijn vooruitzichten voor het hele jaar 2018 handhaaft. Sips behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 100 euro. ‘Wij zien elke koerszwakte als een opportuniteit om het aandeel op te pikken’, klinkt het nog.  

  Marcel Achterberg van Degroof Petercam vermoedt dat de ongunstige evolutie van de dollar/euro-koers niet alleen de omzetgroei heeft afgeremd, maar ook op de marges heeft gewogen. Niettemin blijft Melexis het goed doen: het bedrijf profiteert van de aanhoudend sterke vraag en de omzetgroei bedraagt het dubbele van de markt. De analist verhoogde onlangs zijn koersdoel tot 110 euro en herhaalt zijn koopadvies. Koerszwakte vormt een aantrekkelijke instapgelegenheid, voegt hij toe.

 • Degroof Petercam zet Orange Belgium hoger

  Orange Belgium presteerde in het eerste kwartaal zowat naar omzet als brutobedrijfswinst (ebitda) iets beter dan verwacht en handhaaft de jaarprognose. Degroof Petercam-analist Stefaan Genoe is vooral gecharmeerd door de sterke groei in retail.

  Hij wijst tevens op de lage waardering van Orange Belgium. Het bedrijf noteert tegen 4,7 keer de verhouding bedrijfswaarde op ebitda waar dat bij sectorgenoten 5,7 tot 7 keer is. Daarom trekt hij zijn advies op van ‘houden’ tot ‘bijkopen’. Zijn koersdoel stijgt van 18 tot 19 euro.

 • Olieprijs fractie lager

  De prijs van een vat Brent-olie zakt vandaag lichtjes, met 0,2 procent, maar blijft met 73,62 dollar op een hoog peil. 

  Beleggers wachten af wat de OPEC-vergadering in Jeddah vandaag oplevert. Volgens de Saoedische olieminister Khalid Al-Falih hebben de productiebeperkingen door de OPEC en enkele andere belangrijke olielanden ‘indrukwekkende’ resultaten opgeleverd en zal de samenwerking van ‘OPEC+’ doorgaan in 2019.

  De Russische minister van Energie Alexander Novak meent dat de markt gedurende verscheidene maanden stabiel moet blijven vooraleer er sprake kan zijn van wijzigingen aan de productievolumes.

  De recente klim van de olieprijs is te wijten aan twee zaken: een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden en het verlangen van Saoedi-Arabië om weer een olieprijs tussen 80 en 100 dollar te hebben.

 • Ericsson tegen de trend in

  Technologiebedrijven staan vandaag onder druk, maar de Zweedse fabrikant van netwerkapparatuur Ericsson ontsnapt aan de trend: het aandeel schiet 14,7 procent hoger in Stockholm. Ericsson verraste in positieve zin met zijn kwartaalcijfers. Zowel de winst als de brutomarge (die verbeterde van 15,7 tot 34,2 procent) kwam hoger uit dan verwacht, een teken dat de kostenbesparingen (o.m. via afvloeiingen) effect beginnen te sorteren.

 • Europese technologie deelt in de klappen

  De Europese beurzen blijven vlak in de vroege handel. In Brussel houdt de Bel20 behoorlijk stand dankzij Engie en KBC .

  Helemaal anders is de toestand in Amsterdam, waar de AEX 0,45 procent laat liggen. Het verlies daar is te wijten aan enkele technologiezwaargewichten. Net als in Azië krijgen technologiebedrijven, in het bijzonder producenten van onderdelen voor smartphones, klappen nadat Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), de belangrijkste chipstoeleveraar van Apple, zijn omzetprognose verlaagde en daarmee onrust zaaide en aangaf dat de beste tijden voor de smartphone-industrie misschien voorbij zijn.

  In Brussel krijgt Melexis op zijn donder. De bedrijfswinst van de maker van autosensoren kwam lager uit dan verwacht. Daar komen nog twee zaken bij: Melexis staat hoog gewaardeerd en de chipsector in het algemeen staat vandaag onder druk.

 • Vlakke opening op komst

  De Europese aandelenmarkten zullen met weinig animo aan de dag beginnen. De future op de EuroStoxx50 staat 0,1 procent lager, wat op een vlakke tot licht lagere opening wijst.

  In Azië ging het eerder vandaag al lager. Tokio (-0,1%) hield nog redelijk stand omdat de financiële waarden tegengewicht boden voor verliezen in de technologiesector. De technologiewaarden werden in heel Azië geraakt door vrees voor een dalende smartphone-verkoop. Het was Taiwan Semiconductor Manufacturing, ’s werelds grootste toeleveraar van chips, dat de kat de bel aan bond. Het bedrijf verlaagde zijn omzetdoelstelling voor dit jaar tot de onderkant van de vorige prognose wegens een zwakkere vraag naar mobieltjes.

  Een nieuwe smartphone van Huawei ©AFP

  Seoel sloot 0,4 procent in de min. In China zijn de verliezen nog een pak groter met 0,7 procent verlies in Hongkong en 1,5 procent in Shanghai

 • Opsteker voor MDxHealth in Nederland

  SelectMDx, een diagnosetest van MDxHealth , om via een urinestaal prostaatkanker op te sporen, wordt voortaan ook terugbetaald in Nederland. De test is opgenomen in het DRG-terugbetalingsysteem, waarbij DRG staat voor 'diagnosis related groups'. DRG bestaat sinds 2005 en bepaalt hoeveel terugbetaald wordt, intussen voor 30.000 verschillende behandelingen.

  MDxHealth wijst er nog op dat al verschillende ziekenhuizen in Nederland gebruik maken van SelectMDx om prostaatkankerdiagnose te stellen.

  Volgens Jan Groen, de CEO van MDxHealth, zou het gebruik van SelectMDx bij het actief opvolgen en de eerste zorg de markt voor de test in de VS en Europa op middellange termijn kunnen verviervoudigen tot meer dan 4 miljoen patiënten per jaar.

 • Berenberg start opvolging Recticel met ‘kopen'

  Het beurshuis Berenberg richt zijn vizier nu ook op Recticel en geeft de schuimrubberproducent meteen een koopadvies en een koersdoel van 13 euro mee. De analisten zien krachtige groeimotoren voor het bedrijf, onder meer de gunstige EU-regulering. Bovendien heeft Recticel duidelijk potentieel voor margeverbetering door een veranderende product mix en efficiëntiewinsten.

  De geplande verkoop van de Automotive-divisie kan de koers van Recticel een extra push geven. ‘Het management wil zijn Automotive-eenheid desinvesteren omdat ze kritische schaal mist. Wij geloven dat dit gevoelig is aangezien een exit het bedrijfsprofiel zou verbeteren wat betreft winstgevendheid, kapitaalintensiteit en cycliciteit’, klinkt het.

 • Orange Belgium wint 19.000 LOVE-klanten

  Orange Belgium is er in het eerste kwartaal in geslaagd netto 19.000 nieuwe klanten te winnen voor zijn LOVE-aanbod, de bundel met internet, televisie en mobiel. Daarmee telt de telecomspeler nu 122.000 'convergente klanten' en is hij goed op weg om de door analisten verwachte aangroei met 70.000 tot 100.000 nieuwe klanten in 2018 waar te maken.

  Ook het zuiver mobiele aanbod was in trek: 14.000 nieuwe klanten kozen voor Orange Belgium.

  De financiële resultaten lijken op het eerste gezicht behoorlijk. De omzet steeg licht (met 0,9%) tot 306,6 miljoen euro. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) daalde evenwel van 68,5 tot 60,6 miljoen euro: de hogere omzet uit retaildiensten werd tenietgedaan door de verwachte lagere mvno-inkomsten (Telenet maakt niet langer gebruik van het netwerk van Orange Belgium voor mobiel aangezien het door de overname van Base nu een eigen mobiel netwerk heeft, red.) en de impact van de Europese roamingverordening.

  Orange Belgium bevestigt de verwachtingen voor het hele jaar: een lichte omzetgroei en een aangepaste ebitda tussen 275 en 295 miljoen euro. Dat is 5 miljoen euro lager dan een eerdere prognose (280-300 miljoen), wat te wijten is aan de toepassing van de boekhoudnorm IFRS 15.

  In het persbericht dringt financieel directeur Arnaud Castille bij de overheid aan om werk te maken van de openstelling van het kabelnetwerk voor derden: 'Daarnaast doen we een oproep aan de regulatoren om de financiële en operationele voorwaarden voor groothandelstoegang tot de kabel aanzienlijk en snel te verbeteren. Het reglementaire klimaat moet aanzienlijk worden verbeterd om in België een duurzame concurrentie te verzekeren.'

  Michaël Trabbia, de CEO van Orange Belgium ©BELGA

 • UCB koopt epilepsiespray van Proximagen

  UCB koopt de Midazolam Nasal Spray (USL261), een neusspray bestemd als noodbehandeling bij acute herhaalde epilepsie-aanvallen. Het middel heeft de Fase 3-onderzoeken doorlopen en is klaar om in de loop van dit jaar een aanvraag in te dienen met het oog op de lancering op de Amerikaanse markt. USL261 heeft het statuut van weesgeneesmiddel en zal daardoor snellere goedkeuring krijgen van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA.

  UCB koopt het middel van Proximagen en betaalt in een eerste fase 150 miljoen dollar. Daar kunnen nog betalingen tot 220 miljoen dollar bijkopen als het middel wordt goedgekeurd en bepaalde mijlpalen worden behaald.

 • Melexis boekt minder winst dan verwacht

  Goedemorgen! We hebben een boeiend ochtendje voor de boeg met resultaten van Melexis en Orange Belgium, en er is tevens interessant nieuws van UCB. Beginnen we met Melexis .

  De Ieperse fabrikant van halfgeleiders die in auto's worden ingebouwd, heeft in het eerste kwartaal niet helemaal volgens de verwachtingen gepresteerd. De omzet groeide met 13 procent tot 139,3 miljoen euro. Zelf had Melexis een omzet rond 140 miljoen voorspeld.

  De bedrijfswinst kwam 9 procent hoger uit op 34,3 miljoen euro, maar analisten hadden hier iets meer verwacht (35,7 miljoen). De operationele winstmarge bedroeg 24,6 procent. Netto nam de winst met 13 procent toe tot 28,8 miljoen euro.

  Voor het tweede kwartaal verwacht Melexis een omzet op hetzelfde niveau. De jaarverwachtingen blijven intact: een omzetgroei van 12-15 procent, een brutomarge rond 45 procent en een operationele winstmarge rond 25 procent. Dit alles bij een wisselkoers van een euro die 1,23 dollar waard is.

  Françoise Chombar, de CEO van Melexis ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content