1. Markten Live
 2. Live blog
live

Stimulushoop levert industriële Bel20'ers remonte op

De Europese beurzen sloten met stevige winst, met dank aan de hoop - zeg maar zekerheid - dat de ECB snel met extra stimulus komt. De industriële Bel20'ers, Solvay, Umicore en Aperam, trokken de kop, KBC sloeg munt uit een koopadvies.
 • That's a wrap!

  In Europa doen de beurzen de boeken toe na een tropisch hete handelsdag. De Bel20 boekte een dagwinst van 1,26 procent en landt op 3.726,82 punten. De belangrijkste Europese indexen sluiten eveneens af met winst, de Duitse Dax voorop met een dagwinst van 1,83 procent. 

  Nogmaals onze excuses voor de technische problemen met de koersinformatie op onze website.

  We wensen u de nodige koelte toe en begroeten u morgen in alle vroegte opnieuw. 

 • Consumentenvertrouwen eurozone in de lift

  Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli meer gestegen dan economen hadden voorspeld. Dat leert de maandelijkse index van de Europese Commissie. Het consumentenvertrouwen is met 0.6 procent gestegen en landt ruim boven het langetermijngemiddelde. Het consumentenvertrouwen houdt, in vergelijking met de het vertrouwen van aankoopdirecteuren en investeerders, relatief goed stand ondanks de toegenomen handelsspanningen.

  Het cijfer zou de druk op de ECB om over te gaan tot extra stimulus kunnen verlagen. 

 • IMF snijdt in groeivoorspelling wereldeconomie

  Het Internationaal Monetair fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie verder verlaagd. Voor heel 2019 voorziet het fonds nu 3,2 procent groei van de wereldeconomie. De prognose voor volgend jaar bedraagt 3,5 procent. Dat is in beide gevallen 0,1 procentpunt minder dan waar de organisatie uit Washington eerder op rekende. De handelsoorlog tussen de VS en China, de aanhoudende onzekerheid over de brexit en geopolitieke spanningen wegen op de economische groei.

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Hasbro surft op Avengers-hype

  Speelgoedproducent Hasbro heeft in het tweede kwartaal van 2019 meer speelgoed verkocht. Drijfveer was de merchandising rond blockbusters als Avengers: Endgame en Spiderman: Far From Home.

  De omzet van de speelgoedmaker groeide op jaarbasis met 8,9 procent naar 985 miljoen Amerikaanse dollar (881,7 miljoen euro). Analisten rekenden op een omzet van 956,8 miljoen dollar. Daarmee lijkt het Amerikaanse bedrijf het faillissement van zijn grootste klant Toys R Us stilaan te boven te komen. 

  De nettowinst liep wel terug, maar dat kwam door een eenmalige afboeking na een aanslepend pensioenconflict met het personeel. 

  Het aandeel wint kort na opening van de Amerikaanse handel 7,3 procent. 

  ©rv

 • Fever Tree wordt uitgespuwd op Londense beurs

  Op de beurs van Londen staat tonicproducent Fever Tree in de uitverkoop. Het aandeel krijgt een dreun van 12 procent en ziet 236 miljoen euro aan beurswaarde verdampen.

  Het drankje, dat de laatste jaren meesurfte op de gin&tonic-hype, kampt met een stevige groeivertraging. Op de Britse thuismarkt nam winst met 5 procent toe, een stuk minder dan de analistenverwachting. Het management wijt de terugval aan het slechte weer. Maar bij beleggers rijst de angst dat de populariteit van luxetonics structureel tanende is. 

  Bloomberg tipt het bedrijf overigens als overnameprooi, zeker aan de huidige goedkopere waardering.

 • To infinity and Beyond Meat

  Nog een koersrecord dat sneuvelt is dat van Beyond Meat, de Amerikaanse producent van vegetarische hamburgers en andere vleesvervangers. Het aandeel koerst 4 procent hoger op technologiebeurs Nasdaq in aanloop naar de resultaten nabeurs. Op 2 mei trok het jonge voedingsbedrijf, dat in ons land onder meer bij Albert Heijn en Delhaize in de rekken ligt, naar de beurs tegen 46 dollar per aandeel. Nu noteert het aan 202 dollar per aandeel, een stijging met 339 procent.

  Straks zal blijken of al die veggie-appetijt bij beleggers terecht is of niet.

 • Coca-Cola op recordkoers na prikkelende resultaten

  Coca-Cola koerst bij opening van de Amerikaanse markt 4,6 procent hoger tot 53,60 dollar. Dat is een nieuw record.

  Beleggers belonen de frisdrankgigant na beter dan verwachte resultaten. (zie post 13u59)

 • Amerikaanse beurzen openen vlak

  De Nasdaq en de Dow Jones openen als communicerende vaten. De Nasdaq verliest 0,45 procent tot 101,32 punten, de Dow Jones wint 0,45 procent tot 27.290,16 punten. 

  Beleggers missen net als in Europa een richtinggevend narratief. Enerzijds heugen ze zich over het extra rondje monetaire stimulus aan beide zijden van de oceaan. Anderzijds geven de bedrijfsresultaten voorlopig nog geen duidelijke richting aan. 

 • 'Industrials' blijven Bel20-klim aanvoeren

  Maandenlang verkeerden de conjunctuurgevoelige Europese aandelen op de pechstrook van de beursrally, schreven we vorige week nog in het beursweekboek. Maar zoals het vandaag in het 'dagboek' schrijven, omarmen beleggers plots weer de 'industrials'.

  Met dank aan de hoop dat de Europese centraal bankiers een vers blik stimulus opentrekken en zo de economie in de tweede jaarhelft een boost geven. Solvay trekt een spurt van meer dan 4 procent, Umicore en Aperam koersen zo'n 3,5 procent hoger. 

 • Rookgordijn rondom beursgang Euroclear

  Euroclear liet tijdens de voorstelling van de halfjaarcijfers niet in haar kaarten kijken over de plannen voor een mogelijke beursgang. Het gonst al een tijdlang van de geruchten dat het Brusselse settlementhuis voor effectentransacties naar de beurs van Brussel zou trekken. 

  Een andere optie is dat nieuwe aandeelhouders in het kapitaal stappen zodat andere hun belang kunnen verzilveren. Vrijdag raakte bekend dat onder meer de Belgische overheidsholding FPIM kandidaat is om aandelen bij te kopen, naast de Angelsaksische private-equitygroep CVC en de staatsinvesteringsmaatschappij GIC uit Singapore. De FPIM bezit al iets meer dan 2 procent van Euroclear.

 • Een spiekbriefje voor de ECB-bijeenkomst donderdag ...

  ... met dank aan de economen van ING

 • Pond stabiel na verkiezing Johnson

  Het Britse pond reageert niet uitgesproken op de verkiezing van Boris Johnson tot leider van de Conservatieve Partij en de facto premier van het Verenigd Koninkrijk. De munt wint heel lichtjes terrein ten opzichte van de euro en wisselt nu tegen 1.1141 euro. 


  Beleggers verleggen hun aandacht naar de benoeming van een nieuwe minister van Financiën. Afgelopen zondag zei de huidige chancellor Philip Hammond dat ie zou opstappen als Boris Johnson verkozen zou raken. 

 • Wat doet S&P 500-kampioen Chipotle?

  In de Verenigde Staten is het uitkijken naar de resultaten van grillketenrestaurant Chipotle, de onbetwiste beurslieveling dit jaar. De koers steeg 72 procent sinds januari. Als je terugrekent tot de benoeming van de nieuwe CEO Brian Niccol (ex-Taco Bell) in maart vorig jaar kwam er zelfs al een duizelingwekkende 195 procent bij. 

  Beleggers zullen nabeurs vernemen of die koerswinst in verhouding staat met de bedrijfsprestaties.

 • Zero, de nieuwe miljardenbusiness

  In deze verzengde hitte zorgt Coca-Cola Company voor verfrissing. De frisdrankenbons uit Atlanta overtreft de marktverwachting met zijn kwartaalcijfers. Het volume stijgt met 3 procent, gedreven door een boost van 7 procent in Azië. In thuismarkt Noord-Amerika dalen de volumes al voor het derde kwartaal op rij.

  De winst per aandeel komt op 63 dollarcent per aandeel. Wall Street ging uit van 61 dollarcent per aandeel. 

  Grootste succesnummer zijn dranken die minder of niet-suikerhoudend zijn. Zo is Cola Zero al aan zijn zevende kwartaal van dubbelcijferige omzetgroei toe.

  Coca-Cola, dat last heeft van een sterke dollar, had eerder al gewaarschuwd dat de winst vlak zou uitvallen dit jaar. Het geeft nu een update die uitgaat van een winstgroei van 5 procent voor 2019. Een meer rooskleurige vooruitblik dan de eerder voorspelde 4 procent. Tegelijk waarschuwt het bedrijf dat er nog het hele jaar lang wisselkoerseffecten kunnen spelen. 

  Het aandeel van Coca-Cola wint 2,3 procent in de voorbeurshandel. 

 • Bank of Amerika ML zet KBC op kooplijst

  Bank of Amerika Merrill Lynch hervat met een nieuwe analist - Tarik El Mejjiad - de opvolging van KBC met een 'kopen'-advies en koersdoel van 74 euro. Het aandeel laat zich die fanmail welgevallen met een klim van 1,8 procent naar 59 euro. 

  El Mejjiad verwijst in de eerste eerste plaats naar het dividendrendement. 'In een wereld met structureel lage rentes, is de zoektocht naar rendement aan het intensifiëren. Wij zien KBC daarbij als een goede keuze, met dank aan zijn aantrekkelijk en veilig dividendrendement van 6,7 procent.'

  De analist merkt op dat er een verschil is met andere banken, waarbij ogenschijnlijk aantrekkelijke dividenden vaak winst- en dividendrisico's camoufleren. 'KBC heeft het hoogste rendement op eigen vermogen in de sector, 14,5 procent. Bovendien is de bank ook één van de banken met de beste kapitaalbuffers, met een eigen vermogen dat 16 procent van de risicogewogen activa beloopt. Dat alles maakt het dividend duurzaam'. 

  'En', vervolgt de BofA-analist, 'KBC verdient een premie tegenover de sector, aangezien het één van de weinig banken is die zijn kapitaalkost terugverdient. Tegen 10 keer de verwachte winst voor 2020 denken we dat het aandeel potentieel 35 procent rendement biedt'

 • Witte rook uit Downing Street

  Boris Johnson kan aan de slag als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. 

  Hier leest u meer. 

 • Het mooie weer...

  ... wordt gemaakt door AB InBev. De bierreus noteert in de namiddaghandel ruim 1 procent hoger. De koerswinst van het zwaargewicht maakt van Brussel de Europese kampioen op deze tropische hittedag.

  AB InBev liet vanochtend weten dat het de Amerikaanse pils Budweiser in Nederland op de markt brengt, waardoor het rechstreeks de degens kruist met grote concurrent Heineken. Hier leest u meer. 

 • Continental legt outlook aan banden

  Het moge geen verrassing heten dat de malaise in de automobielsector ook toeleverancier Continental parten speelt. De Duitse producent van onder meer banden en remsystemen stuurt een winstwaarschuwing uit. In plaats van de verwachte winstmarge van minstens 8 procent voor 2019, mikt het nu op een marge tussen 7 en 7,5 procent.

  Het bedrijf uit Hannover verwacht dat de vraag naar auto's wereldwijd met 5 procent zal terugvallen.

  De winstwaarschuwing stond al een tijdlang in de sterren geschreven. Beleggers vinden dat de schade nog wel meevalt en belonen het aandeel met 5 procent koerswinst op de beurs van Frankfurt. 

 • Fabrieksbestellingen VK nemen scherpe duik

  Terwijl de Britten binnen enkele uren hun nieuwe leider kennen, bereiken de orderboekjes in de Britse fabrieken een dieptepunt. De bestellingen in Europa's oudste industriële natie dalen aan het snelste tempo sinds de financiële crisis. Dat laat de Confederation of British Industry weten, zeg maar het gindse VBO. 

  Zowel de index voor binnenlandse als internationale orders staat op het laagste peil sinds 2009. Ook de investeringsintenties en de tewerkstelling zijn gedaald, blijkt uit de bevraging gevoerd bij 300 ondernemingen tussen 25 juni en 15 juli. 

 • Merian gaat short in Umicore

  De Britse vermogensbeheerder Merian Global Investors UK heeft een shortpositie uitgebouwd van 0,51 procent in de Belgische materialengroep Umicore. Dat blijkt uit een melding aan de beurswaakhond FSMA. Shorters speculeren op een koersdaling van het aandeel.

 • Atrium door het dak na overnamebod

  De koers van vastgoedinvesteerder Atrium stijgt met 17 procent op de beurs van Amsterdam na een overnamebod van Gazit-Globe. De Britse winkelketenspecialist biedt 3,75 euro per aandeel, een premie van 18,3 procent ten opzichte van de vorige slotkoers. Gazit heeft al een belang van 60,1 procent in Atrium. 

  Het bestuur steunt het bod. Indien een minimum van 75 procent van de resterende aandeelhouders instemt, wordt de overname in januari 2020 afgerond. 

 • Verkoop Belgische obligaties en koop Ierse. Of omgekeerd?

  Commerzbank raadt dinsdag beleggers aan langlopende Ierse staatsobligaties te kopen en langlopend Belgisch papier te verkopen, omdat ze gelooft dat het risico van een no-dealbrexit beperkt is. Bij een brexit zonder akkoord is de Ierse economie kwetsbaarder dan andere landen van de eurozone, zeggen economen.

  Het verschil tussen de Ierse rente op 15 jaar (0,52%) en de Belgische rente op 15 jaar (0,34%) is gestegen naar het hoogste peil van dit jaar, signaleert strateeg Rainer Guntermann van Commerzbank. Hij vindt dat renteverschil overdreven.

  Opvallend is dat de strategen van Citi maandag een tegenovergesteld advies publiceerden. Zij raden beleggers aan Belgische tienjarige staatsobligaties te kopen en Iers papier te verkopen om zich in te dekken tegen een no-dealbrexit. Zij waarschuwen dat een brexit zonder akkoord de Ierse obligatiemarkt het zwaarst zou treffen en het renteverschil tussen Ierland en België zou doen toenemen.

 • Handel in Hamon hervat

  Het aandeel van de Waalse koeltorenbouwer was geschorst in afwachting van een mededeling over een schuldherschikking (zie post 9u39 en 9u24). Het aandeel koerst meteen 23 procent hoger. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • UBS verbluft en waarschuwt tegelijk

  De grootste bank van Zwitserland heeft het beste kwartaal in bijna een decennium achter de rug. De nettowinst bij UBS stijgt naar 1,25 miljard euro, komende van 1,14 in het tweede kwartaal van 2018. Het puurt die winst uit minder omzet, want het zakencijfer daalt met 100 miljoen euro, vooral in de tak van het vermogensbeheer. 

  Tegelijk waarschuwt CEO Sergio Ermotti voor fors lagere rente-inkomsten uit kredietverstrekking. Vooral Europese banken staan onder druk door de negatieve beleidsrente, aldus Ermotti. Verdere kostenbesparingen zullen essentieel zijn om de winst op peil te houden.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Sofina

  Degroof Petercam toont zich onder de indruk van de halfjaarcijfers van Sofina. 'Een intrinsieke waarde van 208 euro per aandeel, dat is een stijging met 8,3 procent sinds nieuwjaar en impliceert bij de huidige beurskoers een korting van 18 procent', rekent analist Stefaan Genoe voor.

  Pro memorie: vorig jaar was die korting even bijna zo goed als weggewerkt. Het advies blijft 'houden', maar het koersdoel stijgt wel van 176 naar 190 euro. 

 • Industrietrio trekt de kar in Bel20

  De hoop dat de economie via extra stimulus door centraal bankiers naar een zachte landing wordt geloodst, straalt af op de industriële Bel20'ers: Aperam en Umicore gaan 2,6 procent hoger, voor Solvay is er 2,3 procent winst. Vorige week nog haalde Kepler Cheuvreux de chemiegroep van de verkooplijst, het advies luidt nu 'houden'. Volgens het beurshuis zijn analisten sinds de nieuwe CEO Ilham Kadri met een waarschuwing aftrapte té somber. 

 • Obligatiebod Hamon succesvol

  Het bod op de Hamon-schulden (zie post van 9u09) bleek succesvol: Sogepa kon het maximaal te spenderen bedrag van 10 miljoen aan de inkoop van 213 obligaties spenderen. Met andere woorden: de schulden werden tegen gemiddeld 46.948 euro ingekocht, een korting van 53 procent op de nominale waarde van 100.000 euro. Anders gesteld: via de inkoop is de schuldenlast van Hamon alvast met 11,3 miljoen verminderd. 

 • Opluchting bij ASIT-belegger

  Ondanks de verse verwatering, overheerst bij beleggers in ASIT Biotech de opluchting: het aandeel koerst 5,9 procent hoger naar 1,19 euro. KBC Securities handhaaft echter zijn 'verkopen'-advies en koersdoel van 0,80 euro. Het beurshuis brengt de penibele financiële situatie in herinnering. 'Eind 2018 had ASIT een cashpositie van 8,5 miljoen euro, terwijl er over het boekjaar 2018 13,3 miljoen euro cash verbrand werd.'

 • Topflop Brusselse beurs

  Dit is kort na opening de topvijf:

  • Crescent +6,8%
  • Curetis +6,4%
  • ASIT +5,9%
  • Oxurion +3,7%
  • Aperam +2,2%

  En de flopvijf

  • Keyware -8,9%
  • Acacia Pharma -1,8%
  • EVS -1,6%
  • Iep Invest -1,4%
  • Roularta -1,2%
 • Handel in Hamon geschorst

  Terwijl de handel in ASIT Biotech hervat is, is die in Hamon geschorst, in afwachting van een mededeling. Begin juli stemde de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa in met een schuldherschikking voor de al jaren kwakkelende engineeringgroep. Daarbij vroeg Sogepa de obligatiehouders - die Hamon in 2014 55 miljoen toestopten - ofwel in te stemmen met korting van 40 procent en verlenging van de looptijd van 2020 tot 2025, ofwel konden ze hun stukken met nominale waarde van 100.000 euro nu voor 50.000 euro aan Sogepa slijten. Dat bod liep tot gisteren. 

 • Nog altijd storing koersinformatie

  Helaas moeten we u meedelen dat er door problemen bij onze dataleverancier nog altijd problemen zijn met de beurskoersen op de site. We proberen het euvel zo snel mogelijk te verhelpen. 

 • Belegger neemt voorschot op extra blik ECB-stimulus

  Het vooruitzicht op extra stimulus van de Europese Centrale Bank - mogelijk al nu donderdag, ofwel in september - bezorgt de Europese beurzen een stevige start. De Bel20  koerst 0,7 procent hoger op 3.706 punten, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - is er 0,6 procent winst. 

 • Europese beurzen op weg naar stevige start

  De Europese beurzen zijn op weg naar een prima opening, vooruitlopend op de hoop dat Mario Draghi donderdag na de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank minstens het vooruitzicht op een vers blik stimulus aankondigt. Volgens de belangrijkste futures zouden Bel20  en Euro Stoxx50  zo'n half procent hoger noteren bij de openingsbel. 

  ©REUTERS

 • Basic-Fit laat spierballen zien

  De halfjaarcijfers van Basic-Fit  rollen binnen. En die ogen sterk: de omzet koerst 27 procent hoger naar 240 miljoen. Dat is nog forser dan de 222 miljoen die beurshuis ING verwachtte. De brutobedrijfswinst (ebitda) stijgt eveneens fors, met 23 procent naar 69,7 miljoen euro. De oplopende afschrijvings- en rentelast door de sterke expansie - 53 nieuwe clubs in het eerste halfjaar alleen - houdt het nettoresultaat beperkt: minus 5 procent naar 5,8 miljoen euro. 

  Die expansie speelt zich vooral in Frankrijk af. Dat land is nu veruit de belangrijkste markt met 296 clubs, tegen 179 voor België en 164 voor Nederland. Jaar op jaar groeide de omzet in Frankrijk met 66 procent. 

  De kloof tussen bedrijfs- en nettoresultaat is traditiegetrouw groot bij Basic-Fit. Maar even traditiegetrouw liggen beleggers er niet wakker van. Het aandeel vlagde maandag in Amsterdam af op 32,45 euro, op een zucht van een record. Basic-Fit trok in 2016 tegen 15 euro naar de beurs. 

 • AMS dan toch nog geïnteresserd in Osram

  Een week nadat AMS liet weten uiteindelijk geen bod uit te zullen brengen op Osram Licht , is de Oostenrijkse iPhone-toeleverancier van gedacht veranderd. In de marge van de tweedekwartaalcijfers laat AMS weten dan toch een bod weer te overwegen. 'AMS werd recent benaderd door potentiële financiële partners', klinkt het. 

  De Duitse lichtproducent Osram geniet al interesse van twee private-equityreuzen, Bain Capital en Carlyle. Die zeggen bereid te zijn 35 euro per aandeel te betalen. 

 • ASIT Biotech kan weer even voort

  ASIT Biotech  kan weer even voortploegen. De allergiespecialist haalde via een private plaatsing van converteerbare obligatie 9,2 miljoen euro op. Dat is wel aan de onderkant van de vooropgestelde vork van 9 à 12 miljoen en in het najaar van 2020 blijft een nieuwe kapitaalronde nodig. 

  De broodnodige kapitaalronde heeft wel een prijskaartje voor de bestaande aandeelhouders: het eerste deel, iets meer dan 5 miljoen, wordt meteen opgevraagd en dekt de cash burn tot december. Dan maakt de groep de resultaten bekend van de herkansing van de derde en laatste fase van het onderzoek rond gp-ASIT+, het belangrijkste geneesmiddel waarmee ASIT hooikoorts wil bestrijden. De omzetting van de stukken in aandelen vindt plaats na publicatie van de studie, tegen 1,268 euro per aandeel. Die prijs is meer dan vier vijfde lager dan de 7 euro waartegen ASIT in het voorjaar van 2016 naar de beurs trok. 

  Sinds de beursgang incasseerden aandeelhouders alleen maar tegenvallers. De herkansing voor het hooikoortsmiddel kost flink geld, het experimentele middelen tegen huisstofmijt scoorde ook al erg zwak. En intussen moet ASIT om de haverklap op zoek naar vers geld, wat de aandeelhouders van het eerste uur verwatert: er staan intussen 20,54 miljoen stuks uit, tegen 13,3 miljoen bij de beursgang in 2016. En na de conversie van de obligatie in december komen daar dus nog zo'n 4 miljoen extra stukken bij. 

 • Nieuw op het Brussels koersenbord: Grieks cement

  Een nieuwkomer op de Brusselse beurs! Nou ja, niet écht een nieuwkomer en er wordt ook geen vers geld opgehaald. Titan Cement stapt gewoon over van de beurs van Athene naar Euronext, net als eerder al Viohalco. U leest meer over de komst van de Griekse cementboer in deze analyse van collega Serge Mampaey. 

 • Apple helpt Nasdaq hoger, lichte winst in Azië

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street gisterenavond. Daar bleek de Dow Jones  opnieuw niet vooruit te branden, maar was er voor de Nasdaq dankzij Apple  wel stevige winst. Dit met ruggensteun van een lovend rapport van Morgan Stanley, dat als gevolg van de optimistische outlook voor diensteninkomsten het koersdoel voor de iPhone-product verhoogt.

  Over de Aziatische beurzen kunnen we vrij kort zijn: daar is er winst in Tokio, terwijl er elders veelal sprake is van een pas op plaats. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect