1. Markten Live
 2. Live blog

Techaandelen krijgen tikken

Groei-aandelen kregen een knauw op Wall Street. Na koper vrijdag, ijzererts op maandag. De grondstoffenprijzen zetten hun recordjacht voort. Op de aandelenmarkten stokt de rally.
 • Nasdaq sluit fors lager

  De Nasdaq sloot af met een verlies van 2,6 procent, terwijl de Dow Jones slechts een verlies van 0,1 procent slikte. Daarmee lijkt de sectorrotatie weer vol op gang.

  Lees hier onze verslaggeving over Wall Street.

 • Atenor doet groot Roemeens project van de hand

  De Brusselse vastgoedontwikkelaar Atenor  kondigt de verkoop aan het Roemeense project Hermes Business Campus. Adventum Group, een fonds gespecialiseerd in vastgoed in Midden- en Oost-Europa, koopt het gemengde kantoorcampusproject van 75.000 vierkante meter, gelegen in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

  Voor Atenor was Hermes Business Campus het eerste Roemeense project in 2008 en ook van de belangrijkste projecten ooit. ‘De transactie bewijst dat we grootschalige transacties kunnen afsluiten’, zegt Atenor. Atenor genoot zes jaar lang huurinkomsten van Hermes Business Campus. ‘De verkoop zal een positieve maar beperkte impact hebben op de resultaten van 2021’, klinkt het. Verder dalen als gevolg van de transactie de nettoschulden met 120 miljoen euro. ‘Hierdoor komen middelen vrij om onze internationale aanpak verder te versterken.’

  Atenor had al eerder te kennen gegeven het complex aan een internationale investeerder te willen verkopen.

 • Bel20 sluit vlak

  De Bel20 sloot vlak op 4.045 punten. Winnaars waren Solvay , Aedifica en AB InBev . Verliezers waren UCB , Argenx en Galapagos .

  De Europese beurzen sloten gemiddeld 0,3 procent lager.

 • Sectorrotatie zet zich voort

  De sectorrotatie zet zich voort op Wall Street. De techbeurs Nasdaq moet 1,7 procent inleveren, terwijl de Dow Jones 0,6 procent wint en naar een nieuw record stijgt. 

  Beleggers zetten momenteel vol in op de heropening van de economie nu een steeds groter gedeelte van de westerse bevolking zijn eerste vaccin-prikje heeft gekregen. Daardoor zien we in de VS en in een aantal Europese landen versoepelingen in het coronabeleid. Dat zorgt ervoor dat de economie een fors herstel kan maken. Een extra boost komt daarbij nog eens door de ongekende stimulus van de Amerikaanse overheid. 

  En dus verruilen beleggers de techaandelen - de grote winnaars van de pandemie - voor aandelen in de oude economie die een hefboom hebben op het mogelijk forse herstel. Een fors herstel lezen we ook in de grondstoffenmarkten, waar inmiddels bijna iedere grondstof in een forse rally zit. 

 • Ethereum, waar moet je op letten?

  Collega Bas van der Hout heeft het over de recente recordstijging voor de cryptomunt ethereum en over een risico waarvan veel beleggers in ethereum niet weten dat ze hem lopen: 

  Ethereum schiet boven 4.000 dollar

 • Olie zakt ineens terug

  De Colonial Pipeline in de VS, die van de Golf van Mexico naar de oostkust loopt, werd vrijdagavond getroffen door een cyberaanval en ligt sindsdien stil (zie post 6u57). Eerder vandaag steeg de olieprijs nog door de aanval, maar inmiddels staat olie in het rood. De prijs van een Amerikaanse WTI-olie zakt met 0,8 procent naar 54,38 dollar. 

  Er lijkt geen directe verklaring voor de terugval, maar mogelijk herwaarderen oliehandelaren nu de risico's. Het kan dus dat ze er nu vanuit gaan dat het olie-aanbod weer sneller dan verwacht zal terugkeren.

 • Binance-klanten konden even geen geld terugstorten

  Bij de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, was het maandagmiddag even niet mogelijk om geld van de cryptorekening terug te storten op de betaalrekening. De beurs onderbrak deze opnames omwille van 'grote volumestijgingen' voor ethereum en andere digitale munten. 

  De onderbreking werd na korte tijd weer opgegeven, maar laat wel nog eens zien welke risico's er zitten aan het beleggen in cryptomunten. 

 • Trade Desk dondert lager

  Het aandeel Trade Desk dondert ruim 18 procent lager op Wall Street. De groep die advertentiesoftware biedt aan bedrijven kwam nochtans met beter dan verwachte kwartaalresultaten. 

  De omzet ging 36,8 procent hoger tot 219,8 miljoen dollar, terwijl analisten maar een omzet van 216,9 miljoen dollar hadden voorzien. De winst per aandeel kwam uit op 1,41 dollar terwijl de consensus maar rekende op 80 dollarcent. 

  En ook de verwachtingen waren beter dan voorzien. Want Trade Desk voorziet voor het tweede kwartaal 259 miljoen dollar aan omzet waar het analistenleger maar op 253 miljoen rekende. Blijkbaar rekenden beleggers dus op veel meer dan de analistenconsensus.

 • Wall Street opent gemengd

  De Amerikaanse beurzen openen zoals verwacht gemengd. De Dow Jones noteert 0,6 procent in de plus, de Nasdaq verliest 1 procent.

 • Vers koopadvies voor Argenx

  Het Amerikaanse beurshuis HC Wainwright & Co verhoogt het advies voor Argenx  van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel ligt op 400 dollar. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 52 procent.

 • Futures: Wall Street gemengd

  Volgens de futures staat ons een gemengde opening te wachten op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones zou 0,3 procent winnen, de S&P500 zou 0,1 procent klimmen, terwijl de Nasdaq juist met 0,4 procent lager zou gaan.

 • Viatris begint met kwartaaldividenden

  Viatris , het farmabedrijf dat eind vorig jaar ontstond uit de fusie van Mylan en Upjohn, de generiekentak van Pfizer, realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 4,4 miljard dollar. Dat is 6 procent minder dan de gecombineerde omzet in de eerste drie maanden van 2020. Netto dook Viatris volgens de Amerikaanse boekhoudnormen 1 miljard dollar in het rood.

  Het bedrijf start niettemin met de uitkering van kwartaaldividenden. Over het eerste kwartaal mogen aandeelhouders 0,11 dollar per aandeel verwachten.

  Viatris herhaalt de vooruitzichten voor 2021 en dat komt eigenlijk neer op ‘geen vooruitzichten’. Het bedrijf zegt niet in staat te zijn te voorspellen hoe ‘bepaalde significante items’ zoals integratie- en overnamekosten, herstructureringskosten, afwaarderingen, geschilregelingen en andere hangende zaken zullen uitdraaien.

  In de voorbeurshandel gaat Viatris 4 procent hoger.

 • Lotus-fonds investeert in Oot

  Fast Forward 2032 (FF2032), het corporate venture-fonds van Lotus Bakeries , heeft een minderheidsbelang verworven in Oot. Dit Nederlandse bedrijf maakt biologische en glutenvrije granola’s met een laag suikergehalte. De producten worden online verkocht en aan huis geleverd. De investering van FF2032 moet Oot helpen om ‘zijn ambitieuze groeiplannen’ waar te maken.

  Lotus maakt geen financiële details bekend. FF2032 investeerde eerder in het Britse Peter’s Yard en in de Amerikaanse merken Partake en LOVE Corn.

 • Gemengde start in New York op til

  De Amerikaanse futures gaan verschillende richtingen uit. De future op de Dow Jones staat 0,3 procent in de plus en die op de S&P500 0,1 procent. De future op de Nasdaq daarentegen noteert 0,4 procent in de min.

  De stijgende grondstofprijzen wakkeren de bezorgdheid over de inflatie aan. Een oplopende inflatie kan het herstel van de Amerikaanse economie doen ontsporen en de beurzenrally bederven. Het inflatiecijfer van de VS staat woensdag op de agenda.

 • Hoeveel winst maakt KBC?

  De bank-verzekeraar KBC publiceert dinsdagochtend resultaten over het eerste kwartaal. Analisten verwachten een nettowinst van 417 miljoen euro, of 0,98 euro per aandeel. Dat leert de consensus die KBC op zijn website zet. ‘Wij zitten met 360 miljoen verwachte winst onder de consensus’, zegt Jefferies-analiste Martina Matouskova. ‘We denken dat KBC uit voorzichtigheid minder provisies voor slechte leningen uit 2020 zal terugdraaien dan verwacht. KBC zal wachten tot de onzekerheden rond corona achter de rug zijn.’ Matouskova geeft een koopadvies met een koersdoel van 76,3 euro.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... is - hopelijk - even helder als het door Ekopak gezuiverd water. Alhier te vinden.

 • BioNTech schiet omhoog na EU bestelling van 1,8 miljard vaccins

  De Amerikaanse president Joe Biden kondigde vorige week aan voorstander te zijn van het afschaffen van patenten voor de coronavaccins. In reactie hierop kelderden de koersen van vaccinaandelen -waaronder BioNTech - in de dagen die erop volgden. Het afschaffen van de patenten gaat uiteindelijk niet door, mede dankzij mutti Merkel die het plan torpedeerde. Dat en een serie aan gunstige ontwikkelingen zorgt er voor dat BioNTech al bijna terug zijn koers van voor het patentenspektakel heeft bereikt. 

  Zaterdag tekende de Europese Commissie een order voor 1,8 miljard BioNTech/Pfizer-vaccins. De deal loopt over de periode van 2021 tot 2023. Nog goed nieuws voor BioNTech: het mag de prijs van zijn vaccin verhogen van 15 naar 22,5 dollar per dosis over de loop van de deal.

  Ook in Azië zet de vaccinbouwer stappen vooruit. Het Chinese Fosun Pharma gaat samenwerken met de Duitsers om het vaccin in China op de markt te brengen. Fosun Pharma is bereid 100 miljoen dollar in de samenwerking te investeren. Nog in Azië opent de farmaceut een regionaal hoofdkwartier in Singapore en een vaccinfabriek.   

  Het aandeel schiet 10,3 procent de hoogte in op de beurs van Frankfurt.  

 • Opvallende bewegingen van Europese aandelen

  De Euro Stoxx 50 gaat er licht op achteruit met 0,4 procent.

  Dit zijn enkele uitschieters van de Europese beurs tot nu toe:

  • PostNL , zakt 5,2 procent op de beurs van Amsterdam ondanks een sterk kwartaal. De genormaliseerde bedrijfswinst (ebit) verachtvoudigt ruimschoots tot 130 miljoen euro. De postgroep maakt echter wel de kanttekening dat een groot deel van hun extra inkomsten corona-gerelateerd zijn. Beleggers lijken te verwachten dat een heropening van de economie een daling in online-verkoop en dus pakjesbezorging met zich mee gaat brengen. (Zie post 8u22)
  • Traton , de vrachtwagenbouwer met merken als MAN, Scania en VW kreeg in het eerste kwartaal bestellingen binnen voor 81.700 voertuigen. Dat zijn er 51 procent meer dan in de overeenstemmende periode van 2020 en het hoogste kwartaalcijfer ooit. Het aandeel stijgt 1 procent op de Duitse beurs. (Zie post 8u54)
  • Galapagos  tuimelt met 7,4 procent naar zijn laagste koers sinds 2016. Het bedrijf snoeide in zijn eigen onderzoeksplatform en is nu op zoek naar een overname. Een tactiek die de beleggers niet lijken te waarderen. (zie post 10u14) 
  • BioNTech  het aandeel van de Duitse vaccinbouwer schiet 10,3 procent de hoogte in op de beurs van Frankfurt. De Europese commissie plaatste een bestelling van 1,8 miljard BioNTech/Pfizer vaccins. Het bedrijf gaat de prijs van zijn vaccin verhogen van de huidige 15 naar 22,5 dollar tegen 2023.  
  • Juventus , de Italiaanse recordkampioen wist al dat het zichzelf niet voor de 10de keer ging opvolgen. Maar na het 3-0 verlies tegen AC Milan is de ploeg uit Turijn niet eens meer zeker van Champions League voetbal volgend seizoen. Juventus staat momenteel vijfde in de stand. De eerste vier gaan naar het kampioenenbal. De koers van de uittredende kampioen zakt 3,4 procent op maandag na al het hele weekend gedaald te zijn.  
 • Wat te verwachten van Agfa morgen? Even geduld aub!

  Dinsdag voorbeurs komt Agfa-Gevaert  met de resultaten over het eerste kwartaal.

  Analisten leggen de lat voor de beeldvormingsgroep behoorlijk laag. Ten eerste omdat Mortsel in mei 2020 de verkoop van het gros van zijn rendabele IT-tak afrondde, waardoor logischerwijs de resultatenrekening er heel anders - en vooral kleiner - zal uitzien dan een jaar eerder. 

  Wij hopen vooral dat Agfa bevestigt dat er in de tweede jaarhelft stevig herstel komt
  Guy Sips
  KBC Securities-analist

  Ten tweede waarschuwde CEO Pascal Juéry in maart al dat de belangrijkste resterende brok - de Offset-afdeling die drukplaten maakt voor de grafische sector - pas in de tweede jaarhelft echt van de pandemische klap zal herstellen. Als wachtbordje krijgen aandeelhouders de eerste beloning in veertig jaar, via de inkoop van eigen aandelen

  De analistenconsensus ligt op 423 miljoen omzet over het eerste kwartaal. De afdeling Offset zou met voorsprong de grootste omzetdraaier blijven (171 miljoen, tegenover 187 miljoen in het eerste kwartaal van 2020), maar operationeel wel nipt in het rood blijven. Agfa verhoogde eind maart de prijzen voor drukplaten om de fors hogere grondstoffenkosten door te rekenen, maar die prijsverhogingen zullen uiteraard pas na het eerste kwartaal effect sorteren. 

  Toch rekenen analisten op een bedrijfswinst voor de groep van 11 miljoen euro, een cijfer dat te danken is aan de verwachte winstbijdrage van 12 miljoen voor radiologie. 'Wij hopen vooral dat Agfa bevestigt dat er in de tweede jaarhelft stevig herstel komt', zegt KBC Securities-analist Guy Sips. 

 • Galapagos tuimelt naar laagste peil sinds eind 2016

  De strategische koerswijziging die Galapagos  eind vorige week aankondigde, kan beleggers duidelijk niet bekoren. Pro memorie: CEO Onno van de Stolpe snoeit hard in het eigen onderzoeksplatform en speurt naar een grote deal, om de kloof in de onderzoekspijplijn snel te vullen. 

  Het aandeel van de biotechnologiegroep tuimelt in het spoor van de verse uitschuiver op Wall Street vrijdagavond 6,5 procent lager naar 59,01 euro, het laagste peil sinds ... eind 2016 (zie grafiek). En dus noteert Galapagos tegen een nog grotere korting op de 5 miljard grote bankrekening. Een korting die niet meteen vertrouwen uitstraalt dat de grote deal waar van de Stolpe op aast, aandeelhouderswaarde zal scheppen. 

 • Koersdoel Euronav fractie omhoog bij Kepler

  Op basis van de eerstekwartaalcijfers heeft Kepler Cheuvreux zijn model voor de tankerrederij Euronav geüpdatet en de waardering een kwartaal verder uitgerold. Daardoor stijgt de één jaar vooruit geprojecteerde nettoactiefwaarde van 12,3 naar 12,5 euro per aandeel. Het koersdoel evolueert mee, van 12,4 naar 12,5 euro. Het advies blijft ‘kopen’.

 • Meer tekst en uitleg over de grondstoffenhausse ...

  ... leest u hier

  Je merkt dat beleggers aan het roteren zijn, weg uit obligaties richting aandelen en grondstoffen
  Marko Kolanovic
  JPMorgan

 • KBCS geeft Ekopak ‘bijkopen'-advies

  Ook KBC Securities begint met het opvolgen van Ekopak . De waterzuiveraar krijgt een ‘bijkopen’-rating en een koersdoel van 18,50 euro.

  De toekomst stoelt in toenemende mate op een model van circulaire economie, dat van cruciaal belang zal zijn voor industrieel waterverbruik, zeggen analisten Bart Cuypers en Olivier Vandewoude. ‘Met circulair water in het hart van zijn businessmodel is Ekopak naar onze mening goed gepositioneerd op om die blauwe golf te zeilen, voortgestuwd door milieubewustzijn en de regelgeving daarrond.’

  Ekopak heeft niet alleen de solide fundering van zijn traditionele oplossingen en een portefeuille van topklanten, maar bereidt zich ook voor op een volgende golf, ook richting meer internationale wateren.

  ‘Hoewel de markt reeds een aanzienlijk deel van de toekomstige groei heeft ingeprijsd, met een uitstekende prestatie van 25 procent sinds de beursgang, starten we de opvolging met een bijkopen-rating op basis van de resterende 6 procent opwaarts potentieel’, klinkt het. Daarnaast is er ook de nog niet meegerekende maar veelbelovende overname van iServ.

 • Hogere start in Europa

  De Europese beurzen zetten de heropeningsrally op kousenvoeten voort. De Bel20 wint 0,25 procent in de vroege handel.

  Rond volgende aandelen is er nieuws:

  * Ekopak heeft zijn eerste koopadvies beet, van Berenberg. Het aandeel wint 3,7 procent.

  * Orange Belgium blijft op de beurs, nu Orange zijn overnamebod niet heropent. Het aandeel zakt 0,7 procent.

 • Sterkste orderinname ooit voor Traton

  Dat de economie razendsnel herstelt, blijkt nu ook uit de orderboeken van Traton. De vrachtwagenbouwer met als merken MAN, Scania en VW kreeg in het eerste kwartaal bestellingen binnen voor 81.700 voertuigen. Dat zijn er 51 procent meer dan in de overeenstemmende periode van 2020 en het hoogste kwartaalcijfer ooit.

  Het zwaartepunt ligt logischerwijs bij de vrachtwagens: Traton kreeg orders voor 78.700 trucks binnen, een klim met 62 procent. De bestellingen van bussen slabakken (-46% tot 3.000), wat vanzelfsprekend met de pandemie te maken heeft.

  Een jaar geleden zagen we hoe snel de pandemie de bedrijfsvoertuigensector trof. Nu zien we de klantenbestellingen even snel herstellen.
  Matthias Gründler
  CEO Traton Group

  In het eerste kwartaal verkocht Traton 31 procent meer voertuigen en steeg de omzet met 15 procent tot 6,5 miljard euro. De aangepaste bedrijfswinst verdrievoudigde tot 516 miljoen euro en de (aangepaste) operationele winstmarge steeg van 2,8 naar 7,9 procent.

  Traton had zijn vooruitzichten voor 2021 al op 19 april aangepast en bevestigt die: een operationele winstmarge tussen 5 en 7 procent en een netto cash flow tussen 500 en 700 miljoen euro voor de industriële activiteiten.

  Zaterdag maakte Traton bekend dat het 70,68 euro per aandeel MAN veil heeft om de minderheidsaandeelhouders van de Duitse truckbouwer uit te kopen. Traton controleert als 94,36 procent van MAN, maar wil het Münchense bedrijf graag helemaal in handen krijgen. Het heeft nu bij het uitvoerende comité van MAN een speciale aanvraag ingediend voor een ‘merger squeeze-out’.

 • PostNL kent andermaal sterk kwartaal

  Dankzij de aanhoudende pakjesbonanza presenteert PostNL opnieuw sterke resultaten over het eerste kwartaal.

  We hebben een zeer goed begin van 2021 gehad en de ontwikkelingen sinds het tweede kwartaal van vorig jaar kunnen voortzetten.
  Herna Verhagen
  CEO PostNL

  De omzet van PostNL ging 37,2 procent hoger naar 962 miljoen euro. Circa twee derden van de groepsomzet komt van de tak Pakketten, die 248 miljoen meer omzet draaide dan in de eerste drie maanden van 2020. Het Nederlandse bedrijf bezorgde 108 miljoen pakjes - tegen 67 miljoen een jaar eerder – maar stipt meteen aan dat naar schatting 26 miljoen pakjes eenmalig waren wegens de coronacrisis.

  De genormaliseerde bedrijfswinst (ebit) verachtvoudigt ruimschoots tot 130 miljoen euro. Ook hier is PostNL zo eerlijk om toe te voegen dat circa 42 miljoen euro vermoedelijk coronagelinkt en dus eenmalig is. Onderaan de tabel verschijnt een nettowinst van 149 miljoen euro, bijna 15 keer meer dan een jaar eerder (10 miljoen). PostNL draaide een vrije kasstroom van 159 miljoen euro.

  Gezien de goede bedrijfsresultaten trok PostNL al op 26 april de vooruitzichten op en die worden nu bevestigd: een genormaliseerde bedrijfswinst van minstens 250 miljoen euro en een vrije kasstroom van meer dan 225 miljoen euro. Het postbedrijf zegt wel dat ‘de zichtbaarheid van de toekomstige ontwikkelingen’ beperkt blijft. Zo is het moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn van de verdere heropening van niet-essentiële winkels in Nederland vanaf 28 april.

 • Emissierechten, de nieuwe bitcoin

  De jongste favoriet van Wall Street-algoritmes? Niet, niet bitcoin. Zelfs niet Dogecoin. 

  Wél CO2-emissierechten. U leest er hier met dank aan collega Tobe Steel meer over. 

  Net als bij de bitcoin is het totale aantal emissierechten gelimiteerd. Investeerders rekenen erop dat de Europese emissiemarkt almaar krapper wordt en zijn massaal speculatief beginnen in te kopen
  Jürgen Sanders
  Engie-marktenspecialist

 • Grondstoffenhausse gaat crescendo

  De grondstoffenhausse wint vaart, aangevuurd door een roodgloeiende wereldeconomie.

  Vrijdag tikte de koperpijs voor het eerst in tien jaar een record aan, vandaag is het de beurt aan ijzererts. In de Aziatische handel spurt de belangrijkste grondstof voor staal de maximaal toegelaten 10 procent hoger. 

  Hoe indrukwekkend de klim is, vatten we in deze grafiek samen:

 • Positieve beursopening op komst

  Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen zullen voortgaan op hun elan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,4 procent in de plus. De futures op de nationale Europese indexen zitten op dezelfde lijn of staan nog positiever. De versoepelingen van de coronamaatregelen die her en der worden aangekondigd dragen zeker ook bij tot het sentiment.

  Vrijdag sloten de Dow Jones en de S&P500 op nieuwe recordhoogtes. De vrees voor een oplopende inflatie, een hogere rente en een eventuele verstrakking van het monetair beleid bekoelde dankzij het erg zwakke banenrapport voor de maand april.

 • ‘Weg haar herstel wordt lang voor eurozone’

  De eurozone zal haar bbp-niveau van 2019 pas in de lente van volgend jaar opnieuw halen, zegt Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, in een interview met de krant Le Monde. Overheden zullen hun steun nog heel wat maanden moeten voortzetten. Steeds volgens Lane zal de werkloosheid pas in 2023 weer op het niveau van 2019 belanden.

 • De vijf favoriete aandelen van Martine Hafkamp (Fintessa) ...

  ... leest u hier

 • Ekopak krijgt eerste (koop)advies

  Ekopak  heeft na de beursgang eind maart zijn eerste advies beet en die luidt meteen kopen. Niet geheel verrassend, want het advies komt van Berenberg en dat beurshuis bracht de waterzuiveraar samen met KBC Securities naar de Brusselse beurs. Het koersdoel luidt 19,70 euro. 

  We verwachten dat Ekopak tegen 2026 50 miljoen omzet haalt, waarbij WaaS goed is voor 50 procent van de omzet en 80 procent van de bedrijfswinst
  Jan Richard
  Berenberg-analist

  'Ekopak heeft 17 jaar lang zorgvuldig zijn expertise in industriële waterbehandeling bijgeschaafd', stipt analist Jan Richard aan. 'Nu komt de volgende fase via de uitrol van zijn op 'Water as a Service' (WaaS) bedrijfsmodel'. Ekopak zuivert regen-, afval- en oppervlaktewater voor bedrijven en verkoopt het water aan diezelfde bedrijven in propere vorm terug. 

  Op dit ogenblik is Ekopak nog klein met een verwachte jaaromzet van 14 miljoen euro over 2021, in combinatie met een kleine nettowinst van 0,04 euro per aandeel. Maar Richard voorspelt stevige groei: 'We verwachten dat Ekopak tegen 2026 50 miljoen omzet haalt, waarbij WaaS goed is voor 50 procent van de omzet en 80 procent van de bedrijfswinst'. 

  Ekopak trok tegen 14 euro naar de beurs. Na een verschroeiende start is de rust wat teruggekeerd. Het aandeel sloot vrijdag op 17,45 euro, 25 procent boven de intekenprijs. 

 • Waarin verschillen bitcoin en ethereum?

  Over de bitcoin en de dogecoin weten we intussen al heel wat. Maar hoe zit het met de ethereum? Collega Bas van der Hout stond onlangs bij de klim van deze cryptomunt stil en Bloomberg legt het verschil tussen bitcoin en ethereum uit.

 • Brandstofprijzen stijgen na cyberaanval op Amerikaanse pijpleiding

  De Colonial Pipeline in de VS, die van de Golf van Mexico naar de oostkust loopt, werd vrijdagavond getroffen door een cyberaanval en ligt sindsdien stil. Er is nog steeds geen tijdsschema voor het heropstarten van de cruciale aanvoerlijn - onder meer voor New Yorkse regio- en dat baart zorgen.

  In de Aziatische handel veert de benzineprijs tot 4,2 procent op. De impact op de olieprijs is voorlopig beperkt: de Brent-olie stijgt met 0,5 procent tot 68,65 dollar.

  De cyberaanval op de pijpleiding komt erg ongelegen. De vraag naar brandstoffen in de VS neemt fors toe. Amerikanen pendelen weer volop naar het werk en de zomer is in aantocht. Velen plannen voor het eerst sinds de coronacrisis weer een grote reis, al dan niet met het vliegtuig. Mocht de pijpleiding langere tijd buiten gebruik zijn, kan de prijs voor een gallon benzine boven 3 dollar uitstijgen. Dat zou dan voor het eerst sinds oktober 2014 zijn.

 • Orange Belgium en de beurs: let's stay together

  Het passeerde bijna geruisloos, maar toch nog even melden dat Orange vrijdag de handdoek gooide: de Franse telecomgroep kreeg na het verlengde overnamebod slechts iets meer dan de helft van de 'free float' van Orange Belgium  in handen. 

  Er komt geen nieuwe heropening, evenmin een verhoging van het bod. Dat betekent concreet dat de nummer drie van de Belgische telecom op de beurs blijft. Een overwinning voor de minderheidsaandeelhouders die vonden dat Orange een te lage prijs bood

  In de 'lentestrijd' tussen groot- en minderheidsaandeelhouders is de stand dus op dit ogenblik 1-1. De familie Sioen is bezig aan het uitrookbod, de gelijknamige textiel- en coatingspecialist verdwijnt op 31 mei van de koerstabellen.

  Rest nog Zenitel. De grootaandeelhouders verhoogden twee keer hun bod op de communicatiespecialist, het verlengde én heropende bod loopt tot 21 mei. 

  'Let's Stay Together' - Al Green

 • Welke bedrijven keren vandaag hun dividend uit?

  Een overzicht van de Belgische bedrijven die vandaag zonder recht op dividend noteren:

  • Barco: 0,378 euro bruto
  • Deceuninck: 0,05 euro bruto
  • Home Invest Belgium: 0,70 euro bruto
  • Shurgard: 0,57 euro bruto
 • Op de agenda deze week: nog meer (sterke?) bedriijfsupdates

  De rode draad van de voorbije beursweek in Brussel, met onder meer AB InBev, Bpost en Solvay: vaak ruim beter dan verwachte kwartaalresultaten. U leest er alles over in het beursweekboek van collega Serge Mampaey. 

  En deze week? Nog méér bedrijfsresultaten. Met onder meer morgen Agfa-Gevaert en KBC en woensdag Ageas, Ahold Delhaize, Balta en Bekaert. Uiteraard kunt u zoals steeds op deze stek alle updates op de voet volgen. 

 • Zwak jobrapport zet Dow op 24ste record van 2021

  Goedemorgen! Na een terrasjesweekend nog even opfrissen: op Wall Street sloot de Dow Jones  vrijdagavond op een 24ste record van 2021 af. 

  ©REUTERS

  Dat oogt in eerste lezing vreemd, gelet op het onverwacht zwakke Amerikaanse jobrapport voor april. Maar is het eigenlijk niet: het rapport tempert de inflatievrees en dus ook de angst bij beleggers dat de Amerikaanse centraal bankiers sneller dan gevreesd op de rem moeten gaan staan. 

  Kortom: de kloof tussen Wall Street en Main Street, die blijft behoorlijk groot. Wat goed is voor de ene is niet per se goed voor de andere. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud