1. Markten Live
 2. Live blog

Technologie trekt Wall Street op het droge

De Europese beurzen zetten donderdag hun rally voort, met dank aan veelal gunstige updates van het bedrijfsleven en een nog meer inschikkelijke ECB. In Brussel voerde Sofina de Bel20 aan.
 • Omzet Twitter overtreft verwachtingen

  In het tweede kwartaal schoot de omzet van Twitter 74 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder, tot 1,19 miljard dollar. Daarmee klopt de korteberichtendienst de gemiddelde verwachting van analisten, die op 1,06 miljard dollar stond.

  Ook voor het lopende derde kwartaal is Twitter optimistischer dan de analisten. Dat heeft deels te maken met wereldevents als de Olympische Spelen die zich in meer advertenties vertalen. Twitter schuift een omzet tussen 1,22 en 1,3 miljard dollar naar voor. De prognose van analisten bedroeg tot dusver 1,17 miljard dollar, becijferde Bloomberg.

  In de nabeurshandel gaat het aandeel Twitter ruim 6 procent hoger.

 • Intel verhoogt omzetverwachting

  Chipproducent Intel rekent er nu op dit jaar een aangepaste omzet van 73,5 miljard dollar te realiseren. Tot dusver stond de verwachting van het bedrijf op 72,5 miljard dollar, terwijl analisten op 72,80 miljard mikten.

  Intel is een van de weinige overgebleven chipbedrijven die zowel chips ontwerpt als zelf maakt. Dankzij die strategie kan Intel beter weerstand bieden aan de huidige verstoringen in de aanvoerketen.

  Voor het derde kwartaal voorspelt Intel een omzet van circa 18,2 miljard dollar. De verwachting van analisten stond tot dusver op 18,09 miljard dollar.

 • Wall Street eindigt in de plus

  De Amerikaanse beurzen leden aanvankelijk onder een onverwachte toename van de wekelijkse steunaanvragen en gemengde bedrijfsresultaten. In de namiddaghandel keerde het tijd en weken beleggers weer uit naar technologiewaarden. De Dow en de S&P500 sloten 0,1 en 0,2 procent hoger, de Nasdaq won 0,4 procent. Hier leest u meer.

 • Cumulex primus van de dag

  De lege beursschelp Cumulex , het voormalige Sucraf, trok donderdag de kop in Brussel. Het aandeel, dat op de fixingmarkt noteert, won 18 procent tot 2,10 euro. Het dagvolume van het weinig liquide aandeel bedroeg 127 stukken.

  Cumulex noteert nu weer even hoog als op 11 juni, een peil dat ook al op 1 april was bereikt. Voor zover bekend zonder nieuws. Cumulex is voor 75,75 procent in handen van Value8, een Nederlands bedrijf dat zich toelegt op het vullen van lege beursschelpen.

 • Aedifica levert 5 projecten op

  Aedifica laat in een persbericht weten dat het vijf ontwikkelings- en uitbreidingsprojecten heeft opgeleverd in Nederland (1) en Finland (4). Samen zijn de projecten goed voor een investering van 36 miljoen euro. De gebouwen zijn bestemd voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en kinderdagopvang.

  Daarnaast is de Belgische specialist in zorgvastgoed begonnen met de uitvoering van de eerste fase van de tweede raamovereenkomst met de Duitse Specht Gruppe. Daarbij investeert Aedifica 78 miljoen euro in de ontwikkeling van vijf zorgcampussen in Duitsland waar plaats zal zijn voor 459 bewoners. Het initieel huurrendement op deze projecten bedraagt circa 5 procent.

 • Kostenbesparingen werpen vruchten af bij Econocom

  Het Franse IT-dienstenbedrijf Econocom presenteert over de eerste jaarhelft van 2021 fors verbeterde resultaten. Vooral de winststijging, die in hoofdzaak te danken is aan kostenbesparingen, is opmerkelijk.

  Qua omzet is de vooruitgang zeker niet spectaculair. Econocom realiseerde een omzet van 1,239 miljard euro, een toename met 1,7 procent op vergelijkbare basis. Het bedrijf verwijst naar bevoorradingsproblemen waardoor leveringen vertraging opliepen.

  De courante bedrijfswinst kende een sterke verbetering en kwam 40 procent hoger uit dan in de eerste jaarhelft van 2020, op 62,3 miljoen euro. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019 bedraagt de winsttoename 52 procent. De operationele winstmarge verbeterde met 1,4 procentpunt tot 5 procent. De winstverbetering deed zich zowel bij Digital Services and Solutions als bij Technology Management & Financing voor. Econocom verwijst naar hogere marges en naar de sinds 2019 gelanceerde kostenverminderingen.

  De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedraagt 31,3 miljoen euro, wat ruim 5 keer meer is dan een jaar eerder (5,8 miljoen euro).

  Econocom herhaalt zijn geloof de komende jaren een aanhoudende en duurzame groei te realiseren. De plannen voor 2022 worden op 2 september - samen met de volledige halfjaarresultaten - uit de doeken gedaan.

 • Prima halfjaar voor Sofina

  De portefeuille van de Boël-holding Sofina heeft in het eerste halfjaar opnieuw goed gepresteerd. Eind juni bedroeg de netto-actiefwaarde 10 miljard euro. Dat komt neer op 297 euro per aandeel, blijkt uit de achtste nieuwsbrief.

  Ter vergelijking: eind vorig jaar stond de netto-actiefwaarde op 8,6 miljard euro of 255 euro per aandeel.

  De holding laat ook weten dat Giulia Van Waeyenberge en Maxence Tombeur, die respectievelijk in 2010 en 2008 in dienst kwamen, zijn opgenomen in het uitvoerend comité.

 • Derde winstdag op rij voor Europese beurzen

  De Europese beurzen zijn voor de derde dag op rij hoger gesloten. Ze trokken zich op aan goede bedrijfsresultaten, al kende Unilever een flinke uitschuiver. De indexwinsten bleven op peil nadat de ECB beloofde de rente nog langer ultra laag te houden. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,8 procent hoger, de brede Stoxx Europe 600 won 0,6 procent.

  In Brussel klokte de Bel20 0,4 procent hoger af op 4.218,70 punten. Aanvoerders waren Sofina (+2,5%) en Elia (+2%). KBC (-0,7%) en Cofinimmo (-0,5%) droegen de rode lantaarn.

 • Toegenomen werkloosheidsaanvragen beknotten Wall Street

  Lees er hier alles over.

 • Daimler schakelt hoger in elektrificatie

  De trend in de autosector is lager vandaag. Daimler is een uitzondering met 1,3 procent winst. Het moederhuis van Mercedes-Benz kondigde een forse versnelling aan in zijn elektrificatie-offensief. Tegen 2030 gaat het Duitse concern meer dan 40 miljard euro investeren in zijn e-autobeleid. Daimler gaat acht batterijfabrieken bouwen en vanaf 2025 zullen alle voertuigplatforms alleen nog elektrische auto’s op batterijen maken. Het bedrijf, dat na de afsplitsing van de vrachtwagendivisie later dit jaar wordt omgedoopt in Mercedes-Benz, waarschuwt wel dat de technologie-omslag banen zal kosten.

 • Familie D'Ieteren blijft aandelen kopen

  De familie Périer-D'Ieteren blijft aandelen van de autogroep inkopen. De jongste dagen heeft ze voor meer dan 2,7 miljoen euro aandelen D'Ieteren gekocht. Dat blijkt uit de insidermeldingen bij de beurswaakhond FSMA.

  Vorige week bleek al dat de familie tussen 24 juni en 7 juli voor bijna 5,3 miljoen euro D'Ieteren-aandelen had gekocht. De timing van die transacties was opmerkelijk, want ze gebeurden enkele dagen voor de aankondiging van twee miljardendeals door de autoholding. Tussen 1 en 22 juni kocht de familie Périer-D'Ieteren via SPDG ook al bijna 120.000 aandelen in voor 11,84 miljoen euro.

  SPDG controleert zo'n 26 procent van het beursgenoteerde D'Ieteren. De andere familietak (Nayarit Group) heeft 35,5 procent van de Elsense groep in handen.

 • Fornieri (ex-CEO Mithra) stapelt aandelenverkopen op

  François Fornieri, de oprichter en ex-topman van het farmabedrijf Mithra , blijft aandelen verkopen. Dat laatste dagen deed hij bijna 190.000 aandelen van de hand voor een totaal bedrag van 4,15 miljoen euro. Dat blijkt uit de insidermeldingen bij de beurswaakhond FSMA.

  Het is niet de eerste keer dat Fornieri aandelen Mitrha verkoopt. Midden juni bleek dat hij bijna 234.000 aandelen van de hand had gedaan voor een totaal bedrag van 5,59 miljoen euro. Ook daarvoor verkocht hij stukken, waardoor de teller voor juni opliep tot 9,22 miljoen euro.

  Eind april vielen enkele verkopen van Fornieri heel erg op. Hij verkocht toen al voor ruim 8 miljoen euro aandelen Mithra toen hij ondervraagd werd door de politie in een zaak rond mogelijke handel met voorkennis. Sinds begin dit jaar staat de teller op bijna 18 miljoen euro.

 • Smullende Amerikanen stuwen Domino's Pizza flink hoger

  Een van de sterkste stijgers op Wall Street is Domino’s Pizza . De fastfoodketen overtrof met zijn tweedekwartaalcijfers de verwachtingen. Zo kwam de winst per aandeel uit op 3,12 dollar op een omzet van 1,03 miljard dollar. Analisten hadden slechts 2,87 dollar verwacht op een omzet van 972 miljoen dollar.

  Tegenover een jaar eerder steeg de omzet met 12,2 procent. Geen reuzensprong dus zoals bij veel andere bedrijven. Sinds de coronacrisisuitbrak deed Domino’s Pizza echter goede zaken omdat thuiswerkers en thuiszitters massaal pizza’s – en ander fastfood – lieten aanrukken. De pizzaketen breidde bovendien zijn menukaart uit om klanten te houden, opende nieuwe zaken en maakte contactloze afhaal mogelijk.

  De vergelijkbare omzet in de VS steeg met 3,5 procent. Het is al de 41ste kwartaalstijging op rij. Analisten hadden een daling van 1,3 procent van de Amerikaanse verkoop verwacht. Ook de internationale omzet, die met 13,9 procent aandikte, was een stuk beter dan verwacht (+8,9%)j.

 • De uitschieters van Wall Street

  Wall Street begint de dag wisselvallig na nieuws over toegenomen aanvragen van werkloosheidsuitkering. De Dow Jones verliest 0,3 procent. De Nasdaq wint 0,2 procent en de S&P-500 daalt 0,1 procent.

  Hier zijn de uitschieters van een wisselvallige beursdag:

  • Union Pacific , naar beurswaarde de grootste spoorwegmaatschappij in de VS, boekte in het tweede kwartaal 59 procent meer winst dan een jaar eerder, 1,798 miljard dollar om precies te zijn. Het aandeel stijgt 2 procent. 
  • Netgear , de producent van netwerkapparatuur stort bijna 12 procent nadat het slechter dan verwachte resultaten publiceerde. Ook verlaagt het de verwachtingen door problemen in de bevoorrading. 
  • Whirlpool , de producent van huishoudapparatuur ziet zijn aandeel 3,2 procent zakken ondanks beter dan verwachte resultaten. Het bedrijf verhoogde zijn vooruitzichten voor het hele jaar.
  • Na al dat zakken wilt een mens een beetje goed nieuws. En de stijliconen bij Crocs kunnen dat leveren. Het bedrijf van de plastieken klompen overtrof vlotjes de verwachtingen van analisten en ziet zijn aandeel 9 procent de hoogte in vliegen. (Zie post 14u39)
 • Belreca doet helft portefeuille van de hand

  De kleine familiale Antwerpse holding Belreca heeft zowat de helft van haar portefeuille verkocht. Ze lijkt daarmee niet te wachten op de buitengewone algemene vergadering die Arnaud van de Put wil laten samenroepen met de bedoeling Belreca op te doeken

 • Wall Street opent lichtgroen

  Wall street opent voorzichtig in het groen nadat de Amerikaanse steunaanvragen stegen. De Dow Jones verliest 0,1 procent. De Nasdaq wint 0,2 procent en de S&P-500 wint 0,1 procent.

 • Chinese overstromingen verergeren aanvoerproblemen

  Centraal-China kampt met zware overstromingen. In de provincie Henan zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Steden staan er onder water en oogsten zijn vernield.

  De overstromingen verstoren ook het transport van tal van producten en dreigen de aanvoerproblemen waar diverse sectoren sinds het uitbreken van de coronacrisis mee kampen nog erger te maken. Een weerslag op de prijzen is evenmin uit te sluiten.

 • Amerikaanse steunaanvragen stijgen onverwacht

  Vorige week hebben 419.000 Amerikanen een nieuwe aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat zijn er 51.000 meer dan de week voordien en ook meer dan verwacht: economen rekenden volgens Bloomberg op 350.000 nieuwe steunaanvragen.

  Het tegenvallend cijfer doet de Amerikaanse futures verzwakken. De Dow Jones gaat nu een vlakke opening tegemoet. De S&P500 en de Nasdaq zullen licht positief aan de handelsdag beginnen.

 • Union Pacific profiteert van economisch herstel

  Union Pacific , naar beurswaarde de grootste spoorwegmaatschappij in de VS, boekte in het tweede kwartaal 59 procent meer winst dan een jaar eerder, 1,798 miljard dollar om precies te zijn. De heropleving van de economische activiteit in Noord-Amerika dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen vertaalde zich in een sterkere vraag naar tal van grondstoffen en dus in meer vervoer.

  De omzet van Union Pacific nam bijna 30 procent toe tot 5,5 miljard dollar. De spooroperator vervoerde meer industriële chemicaliën, metalen, petroleumproducten en LPG. Eerder meldden sectorgenoten CSX Corp en Kansas City Southern al hogere omzetcijfers.

 • Crocs overtreft verwachtingen

  De aandelen van Crocs, de producent van ieders favoriete plastic klompen, stijgen met meer dan 8 procent voorbeurs nadat het bedrijf een aangepaste kwartaalwinst van $2,23 per aandeel had geboekt, vergeleken met een consensusraming van $1,60. De omzet overtrof ook de prognoses en Crocs zei wereldwijd een sterke vraag naar het merk te zien.

  Dit muisje is alvast fan van de schoenen van Crocs.

 • Bel20 bouwt winst nog uit | Op hoogste peil sinds 2007

  De Europese beurzen bouwen na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (zie post van 13u59) de winst nog uit. De Bel20  koerst 1,3 procent hoger op 4.252 punten, met een herboren Argenx als koploper.

  De beursbarometer noteert nu, net als vlak voor de pandemie in februari 2020, op het hoogste peil sinds november 2007.

 • ECB houdt rente langer laag

  De Europese Centrale Bank (ECB) komt zojuist met haar rentebesluit. De monetaire autoriteit heeft haar communicatie voor het monetaire beleid over de langere termijn wat steviger gemaakt. Om niet in al teveel details te treden komt het erop neer dat de rente langer laag zal blijven om de inflatiedoelstelling van twee procent te halen.

  En om dan toch wat meer in detail te treden. Eerder zei de ECB dat het haar beleid kon normaliseren, wanneer het voorspelde inflatiecijfer op het einde van de projectiehorizon (nu 2023) op de doelstelling zou belanden (2 procent dus). Nu zegt de centrale bank dat het haar beleid pas kan normaliseren als de inflatiedoelstelling ver voor het einde van de projectiehorizon wordt behaald. Ofwel: het zeer soepele geldbeleid zal langer aanhouden. 

 • Biogen verhoogt omzetprognose

  Het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen trekt zijn omzetverwachting voor dit jaar op. Het verwacht nu 10,65 tot 10,85 miljard dollar omzet te draaien tegen tussen 10,45 en 10,75 miljard voorheen.

  De verhoging heeft niet onmiddellijk met Aduhelm te maken, het eerste in de VS goedgekeurde Alzheimermiddel. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA zette vorige maand het licht op groen ondanks negatief advies van een externe commissie van experts. Dat leidde tot kritiek van artsen en ziekenhuizen, die niet bepaald happig zijn om Aduhelm voor te schrijven. Biogen verwacht dan ook niet meteen veel omzet van het middel. Het bedrijf denkt dat de verkoop later zal aantrekken.

  In het tweede kwartaal kwam de nettowinst uit op 448,5 miljoen dollar of 2,99 dollar per aandeel. Dat is 71 procent minder dan een jaar eerder en is te wijten aan toegenomen concurrentie voor het MS-medicijn Tecfidera dat ooit het belangrijkste geneesmiddel van Biogen was.

 • Amerikaanse beurzen op naar hogere opening

  Wall Street gaat richting een groene opening. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,1 procent winnen en de Nasdaq zou 0,2 procent klimmen.

 • Belreca verkoopt helft van portefeuille

  De Antwerpse miniholding Belreca lijkt niet te wachten op een buitengewone algemene vergadering om te beslissen over het voorstel van Arnaud van de Put om de beursgenoteerde vennootschap te ontbinden. Belreca verkocht de voorbije dagen al voor bijna 30 miljoen euro aandelen, blijkt uit een mededeling op zijn website. De belangen in BMW, Boskalis, Danone, Heineken, Intel, Roche, Shell en Solvay gingen de deur uit. De verkopen zijn stevig in vergelijking met de beurswaarde van 45,1 miljoen euro van de holding. De hele portefeuille is volgens berekeningen van De Tijd ruim 58 miljoen euro waard.

  Arnaud van de Put is de broer van CEO en voorzitter Eric van de Put van Belreca. Hij bezit meer dan 10 procent van Compagnie Commerciale Belge, het familiale vehikel dat 64,62 procent van Belreca controleert.

 • Winstnemingen ondanks goede cijfers bij Givaudan

  De Zwitserse producent van geur- en smaakstoffen Givaudan legt over het eerste halfjaar goede resultaten voor, maar kan daar geen koerswinst uit puren. De voorbije week was het aandeel zo’n 100 Zwitserse frank duurder geworden in Zürich en mede omdat de vooruitzichten niet veranderen wordt er vandaag winst genomen.

  In de eerste zes maanden van 2021 realiseerde Givaudan 4,7 procent meer omzet, 3,37 miljard frank om precies te zijn. Op vergelijkbare basis bedroeg de omzetgroei 7,9 procent. De tak Fragrance & Beauty, die vorig jaar zwaar getroffen werd door de coronapandemie, liet een vergelijkbare omzettoename van 10,1 procent optekenen. – met dank aan de sterk aangetrokken vraag naar dure parfums. Bij Taste & Wellbeing steeg de omzet met 6,1 procent. De nettowinst trok 16,3 procent hoger tot 481 miljoen frank.

  Givaudan handhaaft de verwachting tussen nu en 2025 elk jaar 4 tot 5 procent omzetgroei te realiseren. Het aandeel zakt 1,95 procent op de beurs van Zürich.

 • Volvo krijgt controle over Chinese activiteiten

  Geely Holding wil een verdere impuls geven aan de beursgang van Volvo Cars door haar belangen in hun joint ventures in China te verkopen aan haar Zweedse autofabriek, aldus analisten.

  Volvo zal Geely's aandelen in Daqing Volvo Car Manufacturing en Shanghai Volvo Car Research and Development kopen, kondigde het in Göteborg gevestigde bedrijf gisteren aan. De deal zal Volvo in staat stellen om de volledige controle over haar activiteiten in China te nemen.

  "Volvo Cars wordt de eerste grote niet-Chinese autoconstructeur met volledige controle over zijn Chinese activiteiten,"
  Håkan Samuelsson
  CEO Volvo Cars

  Geely kocht Volvo vorig jaar in augustus en wil de automaker tegen eind dit jaar naar de Nasdaq van Stockholm brengen. 

 • De samenvatting van Brussel...

  ... leest u hier!

 • 'Omzet sligro op pre-covidniveau in derde kwartaal'

  Volgens analist Michiel Declerq van KBC Securities zullen de verkoopcijfers van de horecagroothandel Sligro  in het derde kwartaal weer op pre-coronaniveau zitten. 'Hoewel de omzet in het eerste halfjaar significant geraakt werd door de coronacrisis denken we dat het herstel in juni geruststellend is en een goede indicatie geeft voor de rest van het jaar', zegt Declerq. 'We verwachten dat de omzet in het derde kwartaal op het niveau voor corona zal zitten en dat het boekjaar 2022 een hogere omzet zal kennen dan in 2019.' 

  'De winstgevendheid was sterker dan verwacht', vervolgt de analist. 'De verbeterde brutomarges laten duidelijk het effect zien van verschillende kostenbesparingen, terwijl de hogere vrije kasstroom het bedrijf de kans geven om de schulden terug te dringen.' 

  Declerq heeft een houdenadvies en koersdoel van 25 euro voor het aandeel. Sligro wint 3,9 procent. 

 • Visa koopt Currencycloud

  Visa koopt Currencycloud, een platform voor valutawisseloplossingen voor grensoverschrijdende betalingen. Visa heeft al een relatie met het bedrijf maar koopt het nu volledig over. De onderneming wordt gewaardeerd op 700 miljoen pond, inclusief contant geld en retentieincentieven. 

  Het hoofdkantoor van Currencycloud blijft in Londen en het managementteam blijft behouden.

  De koers van Visa reageert voorlopig weinig voorbeurs.

 • Aalberts presteert veel sterker dan verwacht

  De industriële groep Aalberts stijgt met meer dan 5 procent. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar een stuk beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met ruim 20 procent naar 1,51 miljard euro, terwijl analisten maar rekenden op 1,43 miljard. De operationele winst klom met 122 miljoen naar 226 miljoen euro en ook dat was duidelijk meer dan de 170 miljoen euro waar analisten vanuit gingen. 

  Aalberts geeft voor 2021 nog geen becijferde prognose, maar de onderneming zegt wel dat het orderboek goed is begonnen in de tweede jaarhelft. Het bedrijf zegt verder dat het de investeringen dit jaar en de komende jaren zal verhogen om de groeiplannen te realiseren. 

  Analist Luuk van Beek van Degroof Petercam zegt dat de groep sterk heeft gepresteerd. 'Een erg sterke set van resultaten over de volle breedte', zegt van Beek. 'Ook het orderboek steeg met 59 procent op jaarbasis.' 

 • Ook Degroof verhoogt koersdoel ASML

  Eerder meldden we al dat KBC Securities (zie post 9u22) en Berenberg (zie post 7u43) hun koersdoel voor chipmachinebouwer ASML verhoogden en nu komt daar ook Degroof Petercam bij. Want analist Michael Roeg laat het koersdoel voor het bedrijf klimmen van 680 naar 720 euro, waarbij hij zijn koopadvies behoudt. 

  'De prognose voor de omzet en de winst in het derde kwartaal was sterker dan verwacht', zegt Roeg. Ook de indicatie dat de EUV-verkopen boven de 60 stuks zullen bedragen in 2023 was positiever dan gedacht. 'We hadden initieel 55 stuks verwacht in 2023.' De analist zegt dat de EUV-verkopen vanaf 2022 volledig zijn gebaseerd op de laatste generatie lithografiesystemen: 3600D. 'Dat systeem zal een gemiddelde verkoopprijs hebben van 160 miljoen euro. Dat kan nog hoger zijn als afnemers extra functionaliteiten willen, zoals het geval was bij bij de 3400C, die een gemiddelde verkoopprijs van 145 miljoen euro had in plaats van de vooropgestelde verwachting van 130 tot 135 miljoen euro.'

  ASML wint 3 procent.

 • Arabicakoffie naar hoogste prijs in 6 jaar

  De prijs van de populairste soort koffie ter wereld, arabica, staat op het hoogste peil van de afgelopen 6 jaar. Er vindt een ongelukkige samenloop van omstandigheden plaats die de prijs omhoog duwt. Aan de ene kant is het aanbod afgenomen door droogte gevolgd door stevige vorst in Brazilië.

  Dinsdag  doken de temperaturen in de Braziliaanse koffiestreken onder nul, wat schade toebracht aan koffieplanten - en deels ook aan citrusbomen. De zuidelijke deelstaat Minas Gerais kende de strengste koude sinds 1994. Eind volgende week wordt een nieuwe koudefront voorspeld. Op vele plaatsen is de oogst vernield.

  Zo'n situatie hebben we niet meer meegemaakt sinds de laatste grote vorst in 1994.
  Regis Ricco
  Directeur bij Consultoria Rural

  Aan de andere kant loopt nu net de vraag naar koffie stevig op omdat de cafés heropenen. De voorraden slinken in zowel de leveringslanden als Brazilië als in de consumerende landen zoals de VS. De arabicakoffie is ook de favoriet van koffiegigant Starbucks .

 • Consumentenvertrouwen stabiliseert op zeer hoog niveau

  De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen stabiliseert in juli op 8 punten nadat hij in juni was gestegen naar het hoogste peil in 20 jaar. De consumenten werden iets optimistischer over de arbeidsmarkt maar iets somberder over hun eigen financiële situatie.

  Een iets uitgebreider artikel leest u hier.

 • Musk helpt bitcoin en ethereum hoger

  De Tesla-CEO Elon Musk helpt de cryptomunten bitcoin en ethereum vandaag respectievelijk 4,4 en 7,7 procent hoger. Musk zei gisteren op het 'The B-word'-congres dat Tesla 'heel waarschijnlijk' opnieuw de bitcoin zal aanvaarden als betaalmiddel. In mei had de producent van elektrische auto's de aanvaarding van de cyptomunt stopgezet, waarna de bitcoin kelderde. Musk nam die beslissing omdat te veel fossiele brandstoffen worden gebruikt bij het minen van de bitcoin.

  'Het lijkt erop dat meer hernieuwbare energie wordt gebruikt bij het minen van bitcoins. Ik wil nog iets duidelijker onderzoeken of het aandeel van hernieuwbare energie meer dan 50 procent bedraagt', waarschuwde Musk nog wel. 

  Ook ethereum krijgt een zetje, want Musk zei dat hij persoonlijk niet alleen bitcoins aanhoudt, maar ook de cryptomunten ethereum en dogecoin. Deze laatste grapmunt gaat ook een stevige 7 procent hoger. 

  Ik heb zelf bitcoin, ethereum en dogecoin.
  Elon Musk
  CEO van Tesla

 • Tesla zet nieuwe stap in race om cruciale batterijmaterialen

  Tesla heeft een deal gesloten met de mijnbouwer BHP voor de levering van nikkel, een van de belangrijkste materialen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens.

  Lees hier meer!

 • Argenx veert op

  Nog even wat aandacht voor Argenx dat vandaag met 2,6 procent klimt. Het aandeel is sinds zijn O&O-dag van dinsdag met 5,6 procent gestegen. Op de O&O-dag maakte de biotechspeler twee nieuwe indicaties voor zijn goudhaantje efgartigimod bekend. Die komen dus nog bovenop de vier hoefijzers die het bedrijf eerder al in het vuur had liggen.

  De vijfde indicatie voor efgartigimod is myositis, een spierontstekingsziekte die in het zelfde domein valt als de spierziekte myasthenia gravis (MG) en de zenuwziekte CIDP. Voor MG zijn de onderzoeken succesvol afgerond en wacht het bedrijf op een goedkeuring van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en voor de behandeling van CIDP zit het bedrijf nog in de prille onderzoeksfase. Onlangs bleek bij een studie onder 30 patiënten dat het middel potentieel heeft, proof-of-concept genoemd in biotechlingo. 

  De zesde indicatie voor efgartigimod is parapemphigus (bulleus pemphigoïd), een auto-immuunziekte waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. De ziekte komt vooral voor op oudere leeftijd en 41.000 mensen in de VS hebben het. 'Het gaat om een significante markt', zegt de biotechgroep. De tests met efgartigimod op de vergelijkbare huidziekte pemphigus (die nu in de laatste klinische fase zitten) zijn alvast hoopgevend. Een eerste studie voor deze zesde indicatie vangt nog dit jaar aan. 

 • Bankenrapport Deutsche Bank

  We hadden het net al even over KBC dat van Deutsche Bank een koersdoelverhoging kreeg (zie post 7u54), maar er stond nog meer in het rapport waarin de zakenbank KBC, ING en ABN AMRO belicht. Analist Benjamin Goy zegt dat kostencontrole belangrijk is. 'De kostencontrole kan bij alle drie banken sterker zijn in onze opinie. Door de investeringen die nodig zijn rond anti-witwaspraktijken zien we bij ABN Amro de kosten hoog blijven in het tweede kwartaal van 2021, hoewel ze in lijn zullen zijn met de prognoses voor 2021.'

  'We hebben ook de verwachte kosten voor ING verhoogd, onder andere door kopwinden op het gebied van regelgeving. Daarom denken we niet dat de resultaten voor het tweede kwartaal een positief datapunt gaan zijn voor de geplande kostencontrole van de bank. De kostencontrole van KBC was sterk in het tweede kwartaal van 2020 en daarom verwachten we nu hogere kosten hoewel de bank wel op schema ligt voor zijn prognoses voor 2021.'

  Goy verwacht verder dat de verliezen op kredieten mee zullen vallen in het tweede kwartaal. Voor KBC voorziet de analist zelfs een terugname van provisies voor slechte kredieten. Daarnaast voorzien we dat er weer kapitaal uitgekeerd kan worden aan de aandeelhouders wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) haar dividendrestricties opheft.

 • KBC Securities krikt koersdoel ASML op

  Analist Ruben Devos van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor de chipmachinebouwer ASML van 580 naar 640 euro en laat het houdenadvies staan. 'We waren onder de indruk van het zeer hoge orderboek, de goede vooruitzichten voor 2021 en de sterke marktvraag naar DUV- en EUV-systemen. In reactie op de hoge vraag zegt ASML zijn capaciteit voor DUV te laten groeien met dubbele cijfers. Bij de vraag of er geen overcapaciteit van kan komen reageerde het management dat ze de vraaggroei structureel onderschat hadden in het verleden.'

  'Met de huidige tekorten in de markt en de tijd die het zal kosten om aan de vraag te voldoen, ziet het management geen risico's op lange termijn', vervolgt Devos. 'Daarnaast gelooft het bedrijf dat het wereldwijde chiptekort makkelijk kan doorgaan in 2022 en dat het aantal orders mogelijk midden 2022 pas afzwakt.'

 • Unilever zet AEX de rem op

  Terwijl gisteren zwaargewicht ASML de Amsterdamse sterindex AEX  een extra boost gaf, zet nu een andere zwaargewicht de beursbarometer de rem op. Unilever  gaat na het kwartaalrapport 3 procent lager naar 48,14 euro. 

  De consumptiereus legde an sich wel een beter dan verwachte omzetgroei voor in het rapport over het tweede kwartaal. Maar beleggers schrikken van de outlook.

  CEO Alan Jope worstelt net als zijn collega Thierry Vanlancker met oplopende grondstoffeninflatie en vorospelt nu een vlakke evolutie van de winstmarge over heel 2021, terwijl hij eerder nog een kleine toename in het vooruitzicht stelde. 

 • Bel20 opent in het groen

  De Belgische graadmeter Bel20 stijgt met 0,4 procent.

  KBC trappelt ter plaatse. De bank- en verzekeringsgroep krijgt een koersdoelverhoging van Deutsche Bank (zie post 7u54)

  Barco veert 1,2 procent op. De beeldvormingsgroep herstelt daarmee verder van zijn forse tik van maandag.

  Sofina klimt 1,6 procent. De Boël-holding is daarmee de sterkste stijger in de Bel20. Vanavond komt Sofina met zijn nieuwsbrief. 

 • Unilever schiet boven de lat

  De was- en levensmiddelengigant Unilever wist de omzet in het tweede kwartaal 5 procent op te krikken, terwijl analisten maar een groei van 4,8 procent hadden voorzien. Voor het eerste halfjaar bedroeg de expansie zelfs 5,4 procent wat boven de doelstelling van de groep is: 3 tot 5 procent groei op middellange termijn. De winst per aandeel kwam voor het eerste semester kwam uit op 1,33 euro. Ook dat cijfer was beter dan de 1,24 euro die analisten voorzagen.

  De onderliggende operationele marge daalde met 1 procentpunt, minder dan het bedrijf zelf had verwacht. De lagere marge is volgens de onderneming het gevolg van investeringen in merken en een hogere kosteninflatie. 'De volatiliteit in kosten zorgt voor meer onzekerheid over de marges voor het eind van het jaar. We verwachten dat de operationele marge in 2021 gelijk blijft.'

  De omzet in de opkomende markten nam met 8,3 procent toe, vooral aangestuwd door het verdere herstel in China en de sterke prestatie in Zuid-Azië. In de ontwikkelde markten zoals de VS en Europa was er sprake van een lage enkelcijferige groei. Dat komt onder andere door een relatieve daling in thuisconsumptie van eten en een platte groei in de afname van hygiëneproducten, terwijl hier vorig jaar een piek in te zien was. 

  We verwachten dat de operationele marge in 2021 gelijk blijft.
  Unilever

 • Roche profiteert van verkoop coronatests

  De piekende verkoop van coronatests heeft de groeimotor van farmaconcern Roche weer aangezwengeld. In de eerste jaarhelft steeg de omzet in diagnostica-afdeling met liefst 51 procent. Na een pruttelende start van het jaar steeg de halfjaaromzet van de hele groep daardoor met 5 procent hoger tot 30,7 miljard Zwitserse frank (28,4 miljard euro). Door wisselkoerseffecten daalde de winst 3 procent tot 8,2 miljard frank. 

  De cijfers stemmen Roche optimistisch: de groep kondigt aan haar dividend verder te verhogen.  

 • Sligro ziet herstel

  Sligro is vandaag met cijfers gekomen. De omzet in het eerste halfjaar zakte met 16,5 procent tot 788 miljoen euro, terwijl de brutobedrijfswinst door kostenbesparingen wist te verbeteren met 8 miljoen tot 35 miljoen euro. Onderaan de streep bleef wel een nettoverlies van 4 miljoen euro over. 

  'Het jaar begon met een strikte lockdown, waardoor de omzet hard geraakt werd tot midden mei', zegt CEO Koen Slippers. 'Maar door de doorgevoerde versoepelingen zagen we zeker in juni een sterk herstel. Verder zagen we dankzij de kostenbesparingen en onze flexibele aanpak ondanks de omzetdaling een verbetering van de brutobedrijfswinst. Ook de vrije kasstroom was positief, waardoor we onze schulden verder konden afbouwen. We zijn de laatste maanden weer bezig aan een herstart samen met onze klanten en partners.'

  Sligro verwacht verder niet dat er nog grootschalige restricties komen en voorziet dat het herstel zich voort zal zetten. Het is zelfs mogelijk dat bepaalde segmenten in de tweede jaarhelft alweer terugkeren naar pre-coronaniveau. Wel ziet het bedrijf een hogere inflatie als gevolg van de schaarste in ruwe materialen en het tekort aan personeel. 'Maar in de huidige markt kunnen we deze prijsstijgingen grotendeels doorvoeren, hoewel dit met wat vertraging zal gaan.'

  We kunnen de prijsstijgingen grotendeels doorrekenen.

 • Deutsche Bank verhoogt koersdoel KBC

  Analist Benjamin Goy van Deutsche Bank laat het koersdoel voor de bank- en verzekeringsgroep KBC stijgen van 64 naar 66 euro en laat het houdenadvies staan. 'Het is nu niet makkelijk om een bank in de eurozone te zijn', zegt Goy. 'Vooral door de significante blootstelling aan de nettorente-inkomsten. Daarom zal de diversificatie van KBC (in omzetstromen en in landen) geholpen hebben in het tweede kwartaal van 2021 en helpt dit ook voor de periode daarna. De komende tijd zal de controle op de kosten van belang zijn met het oog op hogere inflatie.'

  'Positief is dat we lage verliezen op leningen verwachten in de bankensector', vervolgt de analist. 'Voor KBC verwachten we zelfs een terugname van provisies voor slechte kredieten. Daarnaast voorzien we dat er weer kapitaal uitgekeerd kan worden aan de aandeelhouders wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) haar dividendrestricties opheft.'

  De zakenbank denkt dat KBC met de beste kwartaalcijfers komt, maar prefereert het Nederlandse bankaandeel ING omdat de koers van KBC tegen een premie op zijn sectorgenoten noteert. 

  We prefereren ING boven KBC.
  Benjamin Goy
  Analist bij Deutsche Bank

 • ASML krijgt hoger koersdoel

  Berenberg verhoogt het advies van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML van 630 naar 670 euro en laat het koopadvies staan. Dat doet het beurshuis na de beresterke resultaten die het bedrijf gisteren voorlegde.

  'Het meest opvallende aan de kwartaalcijfers was het hoge niveau aan nieuwe orders van 8,3 miljard euro', zegt analist Tammy Qiu. '4,9 miljard euro was voor de EUV-machines. De EUV-orders kwamen van de drie grootste spelers TSMC, Samsung en Intel. Het hoge orderaantal laat volgens ons zien dat de EUV-penetratie in de chipmarkt blijft toenemen bij alle chipbakkers.'

 • Straks: de conclusie van de ECB

  Straks weten we de conclusie van de strategische review die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gedaan. Vandaag zitten de beleidsmakers nog één keer samen om dus vervolgens hun conclusies te melden bij het rentebesluit (13u45). Uiteraard vindt er aansluitend een persconferentie plaats waarbij voorzitster Christine Lagarde wat meer zal uitweiden over de conclusies. 

  Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het meest waarschijnlijke scenario dat de ECB aankondigt dat ze de maandelijkse obligatie-aankopen in 2022 zal afbouwen. Verder verwacht hij dat de centrale bank zal zeggen dat de inflatiedata wijzen op een lagere kerninflatie in 2022. Hier het spiekbriefje van de monetaire autoriteit:

  Onlangs maakte de ECB bekend dat ze haar inflatiedoelstelling heeft gewijzigd van 'beneden, maar dichtbij de twee procent' naar 'twee procent', waarbij ze een symmetrische inflatie nastreeft (periodes van lager dan 2 procent worden gevolgd door periodes van meer dan 2 procent inflatie). Volgens sommige economen mag dat geïnterpreteerd worden als een ruimer monetaire beleid

 • Huizenboom in Nederland zet zich voort

  Tijdens de pandemie kregen de huizenprijzen al een forse duw in de rug, maar de postpandemische boom in combinatie met de lage rentes blijven de huizenprijzen stuwen bij de Hollanders. De mediaanprijs van een Nederlandse koopwoning steeg in juni met 14,6 procent tegenover een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds december 2020:

  Dat verhoogt de druk nog maar eens op centrale bankiers om in hun inflatiecijfers ook rekening te houden met betaalbare huisvesting. Want hoewel de inflatie in de eurozone de afgelopen jaren meer onder dan boven de nieuwe ECB-doelstelling van 2 procent zat, werd de koopkracht van de Europese burger wel aangevreten door de stratosferische klim van de huizenprijzen. Dat komt mede door het goedkopegeldbeleid van de ECB.

 • Olieprijs daalt weer wat

  De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalt vandaag met 0,4 procent tot 70 dollar. Dat gebeurt na een onverwachtse stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De voorraden stegen vorige week met 2,1 miljoen vaten tot 439,7 miljoen vaten. Ook de benzinevoorraden zakten met 0,1 miljoen vaten tot 236,4 miljoen vaten. 

  Maandag daalde de olieprijs met een stevige 7,5 procent, de sterkste daling sinds maart. Maandag waren beleggers erg bezorgd over de impact die het deltavirus op de economie zou kunnen hebben. Het gevolg was toen een verkoopgolf op de financiële markten

 • Wat er vandaag gebeurt

  Het belangrijkste nieuws van de dag is de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) die vandaag zijn tweede dag ingaat. 

  Niet alleen gaan de bestuurders trancheren hoe hun nieuwe inflatiedoelstelling zich op korte termijn in het beleid vertaalt, maar ze beloven ook hun communicatie helderder te maken. Of, zoals de collega's bij Het Financieele Dagblad zo mooi formuleren, 'krokanter'. Het zal welkom zijn, want zoals bekend zijn centraal bankiers iets té bedreven in eufemismen om voor leken verstaanbaar te zijn. 

  Qua bedrijfsresultaten hebben we deze ochtend in België niets te verwachten. In Nederland komen Sligro , Unilever en Aalberts Industries met cijfers. Nabeurs komen wel Belgische bedrijven met resultaten, namelijk Sofina en Econocom .

 • De mirakelmachine die onze moderne wereld draaiende houdt

  Onze collega Kris Van Hamme trok naar Veldhoven voor een bezoek aan ASML , de Nederlandse chipmachinefabrikant die gisteren nog beresterke resultaten voorlegde en als hofleverancier van chipfabrikanten als Intel, TSMC en Samsung cruciaal is om de altijd grotere wereldhonger naar rekenkracht te voldoen. U leest zijn reportage hier

  Het wonder geschiedt door het bijzondere ultraviolet licht, dat ASML creërt door met een laser op op druppels tin te schieten en dat 50.000 keer per seconde. Dat licht laat dankzij zijn uiterst kleine golflengte toe om minuscuul fijne lijntjes te printen op halfgeleidermateriaal en dus meer rekenkracht op één chip te 'persen'. 

  Hoe fijn precies? Wel, zo fijn:

  Kijk zeven seconden naar uw vingernagel. De groei van uw nagel in die tijd is de breedte van de lijntjes die een EUV-machine op een chip print. Zeven nanometer om precies te zijn, ofwel één tienduizendste van de dikte van een vel papier

 • Aziatische beurzen gaan hoger

  Morgen! De Aziatische beurzen gaan hoger nu beleggers zich weer focussen op de ongekende stimulus van overheden en centrale banken. Daarmee laten ze de zorgen over het oprukkende coronavirus even links liggen. Ook de Amerikaanse beurzen sloten gisteravond in het groen. De brede graadmeter S&P500 ging met een winst van 0,8 procent de dag uit. 

  De Japanse Nikkei225 wint 0,6 procent, de Honkongse Hang Seng veert 1,8 procent op, de Chinese CSI300 klimt 0,2 procent en de Koreaanse Kospi stijgt 1,1 procent.

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud