1. Markten Live
 2. Live blog
live

Technologiesector trekt Wall Street naar beneden

In New York krijgt Facebook op zijn donder nadat bekend raakte dat persoonlijke data werden misbruikt voor politieke doeleinden. De prostaatkankertest SelectMDx van MDxHealth wordt aanbevolen aan Europese urologen en doet het aandeel opveren.
 • Tot morgen

  We geven dadelijk de beursspiegel van deze middag nog een likje verf, en ronden hier af met de agenda van morgen:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  • Duitsland: Beleggersvertrouwen (ZEW) maart, 11 uur
  • Eurozone: Consumentenvertrouwen maart, 16 uur
  • Verenigd Koninkrijk: Inflatie februari, 10.30 uur

  BEDRIJVEN

  • Belgie: TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. T.e.m. 23 maart. 
  • China: Geely Auto (Volvo): resultaten 2017
  • Verenigde Staten: FedEx: resultaten derde kwartaal 2017/2018, 21.15 uur
 • Bel20: -1%

  De Brusselse beursindex eindigt een procent lager, dankzij alweer een verliesdag voor Bpost. Het aandeel van het postbedrijf eindigde 5,4 procent lager dan vrijdagavond op 19,62 euro. Jefferies verlaagde vanmorgen het koersdoel (van 25 naar 22,5 euro), net als Degroof Petercam (van 27,5 naar 22 euro). De eerste had al een houden-advies, bij de tweede ging het van 'bijkopen' naar 'houden'.

 • ECB koopt Befimmo-obligaties

  Uit de wekelijkse update van de Europese Centrale Bank over zijn inkoopprogramma voor obligaties blijkt dat het vorige week uitstaande schulden van Befimmo heeft gekocht. In totaal houdt het nu 12,5 miljoen euro aan schuldpapier van het vastgoedbedrijf aan. De obligaties keren jaarlijks een coupon van 2,1 procent uit tot de vervaldatum in maart 2026. Het lijntje 'Befimmo' stond er zeven dagen eerder nog niet.

 • Belgisch consumentenvertrouwen terug van weggeweest

  De indicator van het consumentenvertrouwen, gebaseerd op een maandelijkse enquête van de Nationale Bank, heeft het verlies van vorige maand bijna volledig goedgemaakt. De vier onderdelen die het totale cijfer uitmaken (economische situatie van het land, werkloosheidsvooruitzichten, eigen financiële situatie en de toekomstige capaciteit tot sparen), zaten allemaal in de lift.

  Een maand geleden kreeg de economische barometer een deuk na de grote ontslagronde bij Carrefour, waar meer dan 1.000 Belgische banen verloren zullen gaan.

 • Val van Bpost is nog niet gedaan

  Op een pechdag voor de beurzen is Bpost de sterkste daler in de Bel20-index. De tweede sterkse daler Proximus zakt slechts half zo sterk.

 • Dow Jones lager van start

  Voor de tweede week op rij opent Wall Street al om 14.30 uur.  Zoals de futures aangaven gebeurt dat dit keer met verlies. Na een tiental minuten handel zakken de Dow Jones en de S&P500 allebei 0,6 procent.

 • Slechtste vijfdaagse sinds november

  De wereldwijde aandelenmarkten, gemeten middels de MSCI world stocks index, gaan vandaag voor de vijfde dag op rij lager. Voor de vorige verliesvijfdaagse moeten we terugkeren naar november. De vrees voor een bijkomende renteverhoging in de VS, vragen bij het handelsbeleid van president Trump, een stroom negatief nieuws van Europese bedrijven en negatieve Amerikaanse futures zijn de oorzaak van de aanhoudende beursverliezen.

  De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren momenteel beide 0,5 procent lager.

  Het gebouw van de New York Stock Exchange in de zomer ©HH / Erik van't Woud

 • Beurzen blijven op verlies

  De Europese beurzen staan rond de middag nog steeds in het rood. De EuroStoxx50 zakt 0,6 procent weg. In Brussel is het verlies van de Bel20 iets groter, 0,75 procent. Een uitgebreid beursverslag vindt u hier.

 • Berenberg over MDxHealth

  De opname van SelectMDx in de richtlijnen van de EAU is een belangrijke stap in het versnellen van de commercialisering en als dusdanig is dit een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en worden heel wat risico’s voor dit product weggenomen, zeggen de analisten van Berenberg. Bovendien neemt de kans sterk toe dat SelectMDx ook mettertijd wordt opgenomen in de Amerikaanse richtlijnen.

  Berenberg ziet groot potentieel voor SelectMDx, waarvan vorig jaar 3.100 stuks werden verkocht in Europa. Zij ramen de prijs van één test op circa 300 euro. Zij zien de marktpenetratie in Europa stijgen van 0,16 procent vorig jaar tot 2,9 procent in 2025. De meeste kansen voor de test liggen echter op de Amerikaanse markt, waar de verkoop zowat dubbel zo groot zou kunnen worden als in Europa.

  Berenberg heeft voor MDxHealth een koopadvies en een koersdoel van 6,10 euro.

 • Activist aan boord bij Barclays

  Op een 1 procent lagere Londense beurs laat Barclays zich opmerken met een winst van bijna 4 procent. De Britse bank krijgt af te rekenen met activist Edward Bramson en dat doet beleggers hopen op verandering en beterschap.

  Sherborne Investors, het investeringsvehikel van Bramson, heeft 5,2 procent van de stemrechten in Barclays verworven. Het investeerde 580 miljoen pond in aandelen en derivaten.

  Barclays heeft onder CEO Jes Staley een gemengd jaar 2017 achter de rug. De bank beloofde vorige maand het dividend weer op te trekken tot het vroegere niveau en overweegt ook voor het eerst in 20 jaar eigen aandelen in te kopen. Anderzijds presteert de ‘investment bank’-divisie, die zich bezighoudt met kapitaaloperaties, nog steeds ondermaats en verliest ze marktaandeel aan concurrenten.

 • Kempen zet WDP op 'kopen'

  Analist Robert Woerdeman van het Nederlandse beurshuis Kempan & Co heeft zijn advies voor WDP opgetrokken van 'neutraal' tot 'kopen'. Zijn koersdoel voor specialist in logistiek vastgoed stijgt tegelijk van 97 tot 107 euro.

 • Mithra vindt Myring-distributeur in Rusland

  Vrijdagavond raakte bekend dat Mithra een exclusieve licentie- en leveringsovereenkomst heeft gesloten met Alvogen voor de commercialisering van de anticonceptiering Myring in Rusland  Er werden geen financiële details bekendgemaakt. Mithra ontvangt een eerste betaling en later een mijlpaalbetaling, en zal na de lancering ook jaarlijkse inkomsten krijgen uit de Russische verkoop.

  Alvogen lijkt een goed geplaatste partner te zijn. Het bedrijf nam in 2015 een gespecialiseerde portefeuille van Bayer over is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke speler in vrouwengeneeskunde in Rusland en Oost-Europa.

  Mithra sloot eerder licentie-overeenkomsten voor Myring met Mayne Pharma voor de verkoop in de VS, met Gynial voor Oostenrijk en met Adamed voor Tsjechië.

 • Degroof Petercam zet Bpost lager

  Na de lager dan verwachte vooruitzichten van Bpost - in het bijzonder voor de brutobedrijfswinst (ebitda) - heeft analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam zijn ramingen neerwaarts aangepast. Zijn advies daalt van 'bijkopen' tot 'houden' en zijn koersdoel zakt van 27,5 tot 22 euro.

  'Het risicoprofiel van de aandelen is geïmpacteerd door de onzekerheid rond Radial', merkt Achterberg op. De recente overname van het Amerikaanse e-commerce-bedrijf zorgt voor een ontgoocheling. De resultaten van Radial zullen gedrukt worden door het afbouwen van de webwinkelactiviteiten en de operationele uitgaven zullen hoger dan verwacht uitvallen door medische kosten en inflatie.

  De analist ging er aanvankelijk van uit dat Radial dit jaar zou bijdragen tot de ebitda-groei, maar dit is nu weinig waarschijnlijk geworden. Tijdens de conference call wou topman Koen Van Gerven zelfs niet herhalen dat Radial tegen 2020 tot de winst van de groep zou bijdragen. De visibiliteit op de winst van Bpost is dus duidelijk verslechterd.  

 • MDxHealth hoogvlieger in Brussel

  Het aandeel van MDxHealth , de Belgisch-Amerikaanse specialist in moleculaire diagnose, maakt vandaag het mooie weer in Brussel. Beleggers reageren uitgelaten op het nieuws dat SelectMDx opgenomen is in de richtlijnen van de Europese vereniging voor urologie (European Association of Urology, EAU).

  ‘De EAU is de referentie voor Europese urologen en de opname van SelectMDx in haar richtlijnen is een duidelijke stempel van goedkeuring voor de test’, schrijven de biotechanalisten van KBC Securities in een de Morning Note. Door de opname zullen naar verwachting meer urologen in Europa de test gaan gebruiken en zullen meer ziekteverzekeringen het gebruik van de test ook terugbetalen. Iets gelijkaardig gebeurde trouwens in 2016 toen een andere test van MDxHealht, ConfirmMDx, opgenomen werd in de richtlijn van de Amerikaanse NCCN. Dat was een duidelijke katalysator voor de test.

  De KBCS-analisten wijzen er nog op dat Europa vorig jaar goed was voor 26,5 procent van de verkochte SelectMDx-tests. De Europese verkoop groeide van 800 tests in 20165 naar 3.100 in 2017. Voor 2018 wordt een verdubbeling van het totale verkoopcijfer verwacht. Het advies van KBCS voor MDxHealth is ‘kopen’ met een koersdoel van 4,90 euro.

  Ook Stéphanie Put van Degroof Petercam (houden, koersdoel 4,10 euro) is positief. 'In onze ogen is het meer en meer duidelijk geworden dat SelectMDx het ding zal zijn dat de groei van het bedrijf naar een hoger niveau tilt', klinkt het. Voor het zo ver is, moeten wel nog enkele belangrijke hordes worden genomen, onder meer verdere klinische validering, terugbetaling enz. Niettemin betekent de opname in de Europese richtlijn 'een belangrijke proces in dit proces'.

 • KBCS verlaagt rating Aedifica

  De vastgoedanalisten van KBC Securities hadden amper een maand geleden hun advies voor Aedifica opgetrokken tot ‘kopen’ met een koersdoel van 81 euro. Sindsdien heeft het aandeel vrij goed gepresteerd: het steeg met circa 5 procent en nadert het koersdoel. Daarom laten Jan Opdecam en Alexander Makar hun advies weer zakken tot ‘houden’. Hun koersdoel blijft onveranderd.

  Ze juichen intussen de verdere expansie in Nederland toe. In Eersel in Noord-Brabant gaat Aedifica een nieuw zorgcentrum bouwen, een totale investering van ongeveer 6 miljoen euro. Het centrum met 26 verblijfseenheden zal uitgebaat worden door Compartijn, een bedrijf waarmee Aedifica reeds samenwerkt.

 • Bel20 opent 0,2 procent in de min

  De Europese beurzen zakken gemiddeld 0,3 procent in de vroege handel. De Bel20 ging 0,2 procent lager van start, maar intussen is het verlies gekrompen tot 0,1 procent. MDxHealth schiet hoger dankzij goed nieuws voor zijn prostaatkankertest SelectMDx.

 • Nieuwe voorzitter voor Chinese centrale bank

  Yi Gang wordt voorzitter van de Chinese centrale bank, zo heeft het nationale volkscongres maandag beslist. Yi volgt Zhou Xiaochuan op. Zijn benoeming is onverwacht en kadert in een bredere golf van economische benoemingen. Economen gaan er van uit dat Yi het beleid van zijn voorganger zal voortzetten.  

 • Lagere opening op komst

  De Europese beurzen gaan een lagere start tegemoet. De future op de EuroStoxx50 staat 0,4 procent in de min.

  Wall Street eindigde vrijdag met kleine winsten (Dow Jones +0,3%) maar over de hele week was er wel 1,6 procent verlies voor de Dow. De aanleiding hiertoe waren de wissels in de Trump-administratie en de vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en China. De Aziatische beurzen noteren vandaag gemengd.

  Beleggers zullen zich ook wat op de vlakte houden met het rentebesluit van de Fed dat woensdag op de agenda staat.

  De beursvloer in Frankfurt ©REUTERS

 • Meer omzet, minder winst voor Emakina

  Het digitalemarketingbedrijf Emakina is in 2017 verder gegroeid. Het wist nieuwe binnen- en buitenlandse klanten aan te trekken en nam ook Doe Blomberg Gottberg (DBG), een Zweeds communicatie-agentschap, over. De omzet van Emakina steeg met 3,8 procent tot 80,3 miljoen euro.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg nog iets meer, 6,1 procent, tot 5,7 miljoen euro. De ebitda-marge verbeterde van 7,0 tot 7,1 procent.

  Door hogere goodwill-afschrijvingen en een lager financieel resultaat dan in 2016 valt de winst voor belastingen terug van 2 tot 1,2 miljoen euro. Kosten die verband houd met de verhuizing van lokalen doen het nettoresultaat (aandeel van de groep) licht rood kleuren: 0,1 miljoen euro verlies tegen nog 0,7 miljoen euro winst in 2016.

  Voor 2018 rekent Emakina op een eencijferige groei van het geconsolideerd bedrijfsresultaat.    

 • Prostaatkankertest MDxHealth in richtlijnen van urologenvereniging

  SelectMDx, een niet-invasieve prostaatkankertest van MDxHealth , is opgenomen in de Richtlijnen 2018 (Guidelines) van de European Association of Urology (EAU). Die richtlijnen helpen urologen om gefundeerde behandelingsbeslissingen te nemen op basis van wetenschappelijke data. Ze zullen mogelijk worden opgenomen in de specifieke richtlijnen van EU-lidstaten. Jan Groen, de CEO van MDxHealth, heeft het in een persbericht over 'een belangrijke mijlpaal' voor zijn bedrijf.

  SelectMDx laat toe op basis van een urinestaal mannen te identificeren die een hoog risico lopen op de agressieve en mogelijk dodelijke vorm van prostaatkanker. Mannen die dat risico niet lopen, hoeven dan geen pijnlijke biopsie te ondergaan. De test is sinds 2016 op de markt in de VS en de EU. Tot dusver werden er al meer dan 15.000 patiënten mee getest. 

 • Ablynx in Bel20

  Voor het geval u het zou vergeten zijn: de Bel20 ziet er vanaf vandaag iets anders uit. Bekaert is uit de index verdwenen en Ablynx komt er in. Het Gentse biotechbedrijf zal maar tijdelijk deel uitmaken van de Bel20 vermits het Franse farmaconcern een overnamebod plant op Ablynx. De nieuwe Bel20 ziet er overigens nog iets minder 'industrieel' uit dan de vorige.

 • Gemengde beurzen in Azië

  De Aziatische beurzen laten vanmorgen een gemengd beeld zien. De beurs van Tokio is 0,9 procent lager gesloten. Het vertrouwen kreeg een deuk nadat uit twee enquêtes bleek dat de populariteit van premier Shinzo Abe naar een dieptepunt is gezakt. De Japanners zijn boos over een schandaal rond vriendjespolitiek. Vorige week gaf het ministerie van Financiën toe dat het geknoeid had met documenten voor de verkoop van staatsgronden tegen een sterk verlaagde prijs aan iemand die banden had met Abe’s echtgenote.  Abe ontkende maandag opnieuw dat hij of zijn echtgenote betrokken waren bij de landverkoop en riep het ministerie op een diepgaand onderzoek in te stellen.

  In Seoel staat er 0,8 procent verlies op het bord. Beleggers houden zich gedeisd met woensdag het rentebesluit van de Fed op de agenda. Ze willen vooral weten of de Fed alludeert op nog twee of nog drie renteverhogingen dit jaar.

  De Chinese beurzen trekken zich van dit alles niet veel aan en gaan hoger. In Hongkong, Shanghai en Shenzhen staan kleine winsten op de borden.

  Shinzo Abe en zijn vrouw Akie ©REUTERS

 • Hint de Fed op vier renteverhogingen?

  Goedemorgen! We beginnen met de voornaamste gebeurtenis van de week voor de financiële markten: het rentebesluit van de Federal Reserve.

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag. Nagenoeg alle economen verwachten dat de Fed de rente met 25 basispunten zal optrekken naar 1,5 à 1,75 procent.

  Daarom kijken beleggers vooral uit naar hints over het rentebeleid later dit jaar. Tot dusver signaleerde de Fed dat hij in 2018 drie keer de rente zal verhogen. Er is speculatie dat de Fed nu vier renteverhogingen in het vooruitzicht zal stellen.

  Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content