1. Markten Live
 2. Live blog

'Tegenbod op Realdolmen onwaarschijnlijk'

Op een vlakke Europese beurshandel haalde in Brussel een koopadvies Elia uit zijn winterslaap. Realdolmen klom tot exact de biedprijs van het Franse Gfi, nu een tegenbod onwaarschijnlijk lijkt.
 • Fijn weekend!

  We sluiten de blog af. Bedankt voor het lezen en tot volgende week. Voor onder meer de jaarcijfers van Kinepolis (woensdag), AB InBev (donderdag) en Proximus (vrijdag).

  De agenda van maandag:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Verenigde Staten:
  - Verkoop nieuwe woningen januari, 16 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:
  - Accentis: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Econocom: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Iep Invest: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Recticel: jaarresultaten 2017, 7 uur

  Nederland:
  - PostNL: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur

  Verenigde Staten:
  - Berkshire Hathaway: resultaten vierde kwartaal

 • Brussel sluit 0,2 procent lager

  Uitblinker was Realdolmen met een jump van 11,7 procent tot 37,20 euro na de overname door het Franse Gfi (37 euro per aandeel).

  Onderaan bengelde Galapagos met een verlies van 3,7 procent tot 90,74 euro. Het biotechbedrijf sloot 2017 af met 1,15 miljard euro op de rekening. Dit jaar zal 230 miljoen euro worden verbrand met de onderzoeken naar verschillende producten.

  Elia schoot 3,7 procent omhoog tot 49,90 euro na een koopadvies van Degroof Petercam.

 • Beleggers dumpen Valeo

  De beurs van Parijs levert vandaag de grootste Europese daler. Valeo, fabrikant van auto-onderdelen, keldert 12 procent tot 54,32 euro na teleurstellende doelstellingen. De Europese beurzen (Stoxx 600) noteren vlak, de Bel20 zakt 0,3 procent.

  Valeo  zag zijn winst vorig jaar met 4 procent zakken ten gevolge van de Amerikaanse belastinghervormingen. Die leidde tot een buitengewone last van 117 miljoen euro. De bedrijfswinst trok wel 11 procent aan tot 1,5 miljard euro, bij een omzetgroei van 12 procent tot 18,5 miljard euro.

  Beleggers verslikten zich vooral in de voorzichtige prognoses voor het huidige boekjaar. Valeo mikt op 8 procent omzetgroei en een bedrijfswinstmarge van zowat 7,8 procent zoals vorig jaar.

  Gezien het goed gevulde orderboek hadden analisten op meer organische groei gerekend. Het beurshuis verwacht daarom dat de consensus met 10 procent kan zakken.

  Bovendien toont concurrent Faurecia  zich wel optimistisch voor 2018. Het bedrijf met hoofdkwartier in Nanterre nabij dat van Valeo in Parijs mikt dit jaar op een hogere winstmarge dan in 2017.

  Valeo's zwakke vooruitzichten deden de beurshuizen JPMorgan, Kepler Cheuvreux, Natixis en UBS hun koersdoel verlagen.

 • VIP's van hefboomfondsen doen beter dan de markt

  In de lijst lievelingsaandelen prijken onder meer Facebook, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft, Time Warner, Bank of America, NXP Semiconductors, Alibaba, Visa en Comcast.

  De Hedge Fund VIP ('very important positions') van Goldman Sachs die de vijftig aandelen bevat die de grootste investeringen uitmaken van hefboomfondsen steeg sinds begin dit jaar met 4 procent, terwijl de S&P500 op 2 procent blijft steken.

  Vorig jaar deden de VIP's 4,5 procentpunt beter dan de brede markt.

 • Wall Street start halve procent hoger

  De indexen starten vlot hoger nu de rentes teruglopen. De terugval is te wijten aan de onzekerheid over het rentebeleid van de Federal Reserve.

  Twee aandelen lopen in de kijker. Hewlett Packard Enterprise schiet 9,5 procent hoger tot 17,97 dollar na sterke kwartaalcijfers. Bovendien laat de techreus 7 miljard dollar naar zijn aandeelhouders vloeien.

  Blue Buffalo Pet Products doet nog beter met een jump van 17 procent. Voorbeurs maakte General Mills bekend 8 miljard dollar cash veil te hebben voor de maker van voeding voor huisdieren. General Mills gaat ruim 3 procent lager.

 • Wall Street naar hogere opening

  De futures staan 0,3 procent hoger.

  Om de week break-even te eindigen moeten de indexen vandaag 1 procent stijgen.

 • Cegeka: 'Een tegenbod ligt niet op tafel'

  In de post van 13u31 kon u lezen dat de top van Realdolmen  zelf een tegenbod 'vrij onwaarschijnlijk' acht.

  Van Cegeka komt er alvast geen bod op Realdolmen.

  De Limburgse IT-groep heeft een belang van bijna 4 procent. 'Een tegenbod ligt niet op tafel', zegt topman André Knaepen.

  Een tegenbod ligt niet op tafel
  André Knaepen
  Topman Realdolmen-rivaal en -aandeelhouder Cegeka

 • Uitgifte groene obligatie wellicht volgende week

  De al aangekondigde uitgifte van een groene Belgische staatsobligatie zal wellicht volgende week plaatsvinden. Dat heeft minister van Financiën Johan Van overtveldt meegedeeld. De precieze timing van de uitgifte met een looptijd van 15 jaar hangt af van de marktomstandigheden.

  De federale regering heeft de voorbije twee weken de groene staatsobligatie voorgesteld aan beleggers. Ze wil minstens 3 miljard euro ophalen. De regering zal met de opbrengst van de obligatie uitgaven financieren die de overgang naar een duurzame economie bevorderen. In de praktijk gaat het geld vooral naar de NMBS en Infrabel.

 • Sofina uit Bel20 ten voordele van Melexis?

  KBC Securities blikt vooruit op de jaarlijkse Bel20-herschikking komende maand. En sluit niet uit dat Sofina  na slechts één jaar weer sneuvelt, omdat de beurshandel dicht bij de ondergrens nodig voor behoud van de Bel20-status schommelt. Als Sofina sneuvelt - en KBC benadrukt dat dat een grote als is - dan is Melexis  na de spectaculaire rit van de voorbije jaren groot kanshebber. 

 • Realdolmen: 'We zijn te klein om zelf overnames te doen'

  We belden net met Marc De Keersmaecker en Paul De Schrijver, respectievelijk CEO van financieel directeur van Realdolmen .

  De overname door het Franse Gfi komt niet uit de lucht vallen. Het is Realdolmen zelf die op zoek ging naar een partner om de Nederlandse markt aan te vallen.

  En wel nadat de raad van bestuur, waarin referentieaandeehouders Colruyt en Matexi zetelen, had beslist niet autonoom uit te breiden naar Nederland. Met de Fransen werd sinds augustus onderhandeld.

  Waarom was zelf overnames doen geen optie?

  CFO Paul De Schrijver: 'Daarvoor is Realdolmen te klein. We hebben wel middelen, maar op eigen kracht opschalen tot 1 à 2 miljard euro zat er op de korte termijn niet in. En aangezien onze markt snel consolideert - met onder meer de fusie van grote jongens Atos en Bull - gingen we zelf op zoek naar een partner.'

  We wilden niet het risico lopen als kleintje over te blijven tussen de grote jongens
  Paul De Schrijver
  CFO Realdolmen

  'We wilden niet het risico lopen als kleintje over te blijven tussen de grote jongens, die op termijn mogelijk naar ons actieterrein (middelgrote bedrijven) zullen afzakken. Met Gfi genieten we van schaalvoordelen om de concurrentie aan te gaan.'

  CEO Marc De Keersmaecker: 'Dit is de beste en snelste oplossing. Gfi heeft absoluut de bedoeling om een Europese ICT-speler te zijn. De Fransen zijn vandaag actief in 17 landen, met het zwaartepunt in Frankrijk, Spanje en Portugal. Met Realdolmen zetten ze de stap naar het noorden. Wij worden het platform in de Benelux.

 • Recticel-rivaal Kingspan onderuit

  In Dublin gaat het Ierse Kingspan , met zijn Kooltherm-isolatie een concurrent van Recticel , 6 procent lager. De bouwmaterialenreus liet in zijn jaarcijfers weten dat 2018 mak begonnen is, vooral dan in het Verenigd Koninkrijk. Niet onbelangrijk voor Recticel zelf, dat maandag met cijfers komt en vorig jaar ook nog een stevige investering in zijn Britse fabriek aankondigde. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Miljardenfusie in voedingssector

  Wall Street gaat de week afronden met een verse miljardendeal. Dit keer in de voedingssector. General Mills , bekend van Häagen-Dazs ijs en Cheerios ontbijtgraan, trekt 8 miljard dollar uit voor Blue Buffalo Pet Products , fabrikant van dierenvoeding. 

 • UCB neemt gas terug

  Grootste daler in de Bel20  is UCB   , dat 2,5 procent zakt naar 66,76 euro. De biofarmaciegroep was gisteren de grootste stijger na goed onthaalde jaarcijfers, maar in tweede lezing - na de telefonische conferentie met analisten gisteren - is het enthousiasme een beetje bekoeld.

  Credit Suisse handhaaft het advies op 'houden', het koersdoel is 68 euro. De farma-analisten van het beurshuis verbazen zich wat over de forse lanceringskosten die de groep voorziet voor osteoporosemiddel Evenity, gelet op de niet overtuigende testresultaten voor het middel. Ook stellen ze hun prognoses voor de verkoop van Vimpat en Neupro voor de komende jaren neerwaarts bij, rekening houdend met generische concurrentie vanaf respectievelijk 2022 en 2021.

 • Een profetisch analistenrapport

  Realdolmen  noteert intussen pal op de biedprijs van Gfi, 37 euro. De biedpremie (11% boven de slotkoers van gisteren) oogt karig, al moet daar wel de kanttekening bij dat het aandeel dit jaar al stevig doorgestegen was na een koopadvies van KBC Securities. Analist Guy Sips bestempelde Realdolmen in januari als 'een echte kasstroommachine'. Zijn koersdoel toen? 37 euro ... 

 • Degroof Petercam zet Elia op de kooplijst

  Degroof Petercam verhoogt het advies voor Elia  van 'houden' naar 'kopen'. Analist Bart Jooris stipt aan dat de nettowinst met 229 miljoen euro ruim boven de verwachte 200 miljoen euro uitkwam. 

  Elia overkoepelt in essentie twee bedrijven: de Belgische netbeheerder Elia Transmission en een belang van 60 procent in de Duitse netbeheerder 50Hertz, zowat de slimste Belgische overname van het jongste decennium.

  In 2016 kleurden de resultaten uitzonderlijk een stuk meer 'roodgeelzwart' dan 'Schwarzrotgold', maar in 2017 is het evenwicht hersteld. Elia Transmission krikt de nettowinst 9 procent op naar 109 miljoen, maar de winstbijdrage van 50Hertz spurt liefst 58 procent hoger naar 108 miljoen euro. 

  De belangrijkste redenen voor de spectaculaire groei zijn de sterke groei van het net - de winst die een netbeheerder 'mag' boeken is een functie van de investeringen en de omvang van het net - en vermindering van de werkingskosten, na de vele onderhoudswerken in 2016.

  De sterke cijfers en het koopadvies geven het doorgaans ultrastabiele aandeel een stevige boost: plus 2,4 procent naar 49,25 euro. 

 • Realdolmen opent 10,5 procent hoger

  Realdolmen wint bij de start van de handel 10,5 procent naar 36,80 euro. Dat is dus net onder de biedprijs, wat aangeeft dat beleggers niet echt op een tegenbod rekenen. 

 • De dollar steeds meer discussiepunt bij ECB

  Mocht u het zit nog afvragen: de tuimelende dollar is steeds meer een thema bij de debatten van Europese centraal bankiers, leert de betere 'word count'. 

 • 'Ons zweet zie je niet in de cijfers'

  We kunnen heel warm het interview van collega Jan De Schamphelaere met Deceuninck-CEO Francis Van Eeckhout aanraden. Opmerkelijk is de ongezouten kritiek aan het adres van zijn voorganger.

  'Ik dacht dat Deceuninck in better shape was. Er was een tijdlang weinig geïnvesteerd in de fabrieken. Dat zijn we aan het inhalen. En ik heb een nieuw team gebouwd. Een nieuwe financieel directeur, een nieuwe directeur in Duitsland en Frankrijk, noem maar op. Het vorige team was misschien niet slecht, maar op een bepaald moment ga in je een relaxfase en is de creativiteit weg.'

  We geven maar mee dat de voorganger van Francis Van Eeckhout Tom Debusschere was. En die is nu als CEO van Balta niet echt een onbesproken parcours aan het rijden. 

 • Handel in RealDolmen start om 10u30

  Dat laat de beurswaakhond FSMA weten. 

 • VGP vertaalt stevig dividend in stevige koerssprong

  VGP  koerst na de aankondiging van het eerste reguliere dividend (zie post van 7u57) stevig hoger: plus 4,3 procent naar 67,60 euro. 

  Op een eerste koers van Realdolmen is het nog even wachten: het aandeel is geschorst tot beleggers tijd gehad hebben om het bod van Gfi te analyseren. 

 • Europese beurzen zetten even handrem aan

  De Europese beurzen starten zoals verwacht met de handrem op: de Bel20 koerst een fractie lager op 3.977 punten.  

 • Vastned, Ablynx, RealDolmen: de leegloop houdt aan

  Na de biedingen op TigenixVastned Retail Belgium en Ablynx staat er na het bod op RealDolmen nog een vervaldatum op een Brusselse beursnotering. 

  Eind 2017 was het aantal binnenlandse noteringen al naar een diepterecord gezakt: 136. 116 op Euronext zelf, 20 op minder gereglementeerde segmenten. Eind 2012 waren dat er 154: 118 op Euronext zelf, 36 op minder gereglementeerde segmenten (die toen nog Alternext & Vrije Markt heetten). 

   

  Eind 2017 was  het aantal binnenlandse noteringen al naar een diepterecord gezakt: 136. 116 op Euronext zelf, 20 op minder gereglementeerde segmenten. Eind 2012 waren dat er 154: 118 op Euronext zelf, 36 op minder gereglementeerde segmenten (die toen nog Alternext & Vrije Markt heetten). 
 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  Afgaand op de futures steven de Europese beurzen op een vlakke start af, waarmee ze het voorbeeld van de Aziatische beurzen - waar er stevige winst op de bordjes kwam - niet zouden volgen. De Bel20 en de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, zouden zo'n 0,1 à 0,3 procent stijgen bij de openingsbel. 

  ©AFP

 • Bod op RealDolmen

  De leegloop van de Brusselse beurs duurt voort: het Franse Gfi Informatique biedt 37 euro per aandeel voor IT-groep RealDolmen . Dat is een premie van 11 procent op de jongste beurskoers. Grootaandeelhouders QuaroQ en Colruyt stemden al in met het bod. 

 • Elia krikt coupon mondjesmaat op

  De jaarresultaten van Elia , altijd een boeiende combinatie van roodgeelzwart (de Belgische netbeheerder Elia Transmission) en Schwarzrotgold (de Duitse netbeheer 50Hertz), zijn er. De nettowinst stijgt 27 procent naar 229,1 miljoen. Het dividend gaat zoals gewoonlijk mondjesmaat hoger, met vier cent tot 1,62 euro bruto per aandeel. 

 • Barco krijgt fanmail uit Londen

  Berenberg verhoogt na de jaarresultaten van Barco  het  koersdoel naar 130 euro en onttroont zo ABN AMRO (koersdoel: 125 euro) als grootste fan van de beeldvormingsgroep. Het advies blijft logischerwijs 'kopen'.

  'We verhogen onze langetermijnprognose voor de winstmarge van 11 naar 12,5 procent, nog altijd onderaan de vork van 12 à 14 procent die het management zelf op middellange termijn ambieert. Wij blijven overtuigd dat er potentieel is om de marges nog méér op te trekken door meer software en diensten aan de productmix toe te voegen', schrijft analist Trion Reid. 

 • VGP start met uitkering dividend

  VGP  heeft woord gehouden: de Centraal-Europese vastgoedontwikkelaar beloofde een tijd geleden dat de sterke groei in Duitsland de basis zou vormen voor een regulier dividend. En zo blijkt: over boekjaar 2017 laat VGP via een dividend van bruto 1,90 euro per aandeel 35 miljoen naar de aandeelhouders vloeien. 

  Dat is zowat één derde van de recordwinst van 96 miljoen euro of 5,17 euro per aandeel over boekjaar 2017, 5 procent meer dan over boekjaar 2016.

 • De berg cash van Galapagos

  Goedemorgen! We trappen af met de resultaten die Galapagos  gisterenavond vrijgaf. Het belangrijkste is de berg cash, die dankzij de forse kapitaalronde op Nasdaq is opgelopen tot 1,15 miljard euro. Dat is een zeer royale buffer, zelfs afgezet tegen de cash burn die in 2017 met 154 miljoen aan de bovenkant van de vork uitkwam en in 2018 zal oplopen tot 220 à 240 miljoen euro omdat de diverse onderzoeken (gelukkig maar) vorderen en dus in een verdere en duurdere klinische testfase komen. 

  Belangrijker dan de resultaten an sich zal de telefonische conferentie deze middag om 14 uur zijn. En daarbij niet alleen de eeuwige vraag of CEO Onno van de Stolpe van plan is een deel van de royale berg cash te spenderen aan overnames, maar ook of hij zelf kan vermijden een overnamedoelwit te worden. 

  Galapagos-CEO Onno van de Stolpe erkende vorige maand zelf dat zijn bedrijf kwetsbaarder is geworden voor een overname, nu de Amerikaanse partner Gilead na het verstrijken van het 'niet-aanvalspact' op oudejaar de handen vrij heeft. Van de Stolpe zou naar verluidt werken aan een verdedigingsmuur door een andere farmapartner te zoeken die een minderheidsbelang kan nemen.

  Het aandeel Galapagos heeft er een beresterk 2017 op zitten. De biotechnologiegroep haalde in het voorjaar in luttele uren op Wall Street ruim 300 miljoen euro vers geld op, met dank aan het enthousiasme van beleggers over het onderzoek naar zowel reuma als taaislijmziekte, terwijl ook het experimentele longmedicijn zich in de tweede onderzoeksfases beloftevol toonde. 

  Galapagos bij de beursgang op Nasdaq ©nasdaq

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content