Telecom gegeerd door pan-Europees project

De Europese beurzen wonnen woensdag een halve procent dankzij de verrassend goede vooruitzichten van de Amerikaanse aluminiumreus Alcoa en de hausse van de telecomaandelen. In Brussel en Amsterdam sprongen de koersen van Punch en Xeikon fors hoger.

Hier vindt u de liveverslaggevineg over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Jan De Schamphelaere, Guido Meeussen, Sebastien Rousseau en Koen Lambrecht. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.12 uur: Bedankt voor het lezen en tot morgen.

18.03 uur: Morgen is het uitkijken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Economen gaan uit van een handhaving van de lage rente. Later op het jaar zou de rente wel worden verlaagd, menen sommige investeerders en economen. 

17.50 uur: Op het cv van Jack Lew, de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën:

Jack Lew, Obama's pick for Treasury, oversaw Citigroup unit that shorted the housing market: @huffpostbiz 2010 report huff.to/9SRFlL— Pedro da Costa (@pdacosta) January 9, 2013

 

17.35 uur: Slotbel op de beurzen. De Europese aandelen wonnen gemiddeld 0,7 procent, Brussel hinkte door het verlies van zwaargewicht AB InBev (-1,9%) achterop met een winst van 0,3 procent. Punch schoot 36,8 procent omhoog tot 5,20 euro. Ook Galapagos (+6,9%) en Zetes (+6,2%) waren in goeden doen. 

17.15 uur: Zakenbank Morgan Stanley (stabiel op 19,66 dollar) schrapt 6 procent van het personeelsbestand in zijn investment banking en trading divisie. 

Morgan Stanley cutting 1,600 jobs blogs.barrons.com/stockstowatcht…— Barron's Online (@barronsonline) January 9, 2013

 

17.13 uur: Nu is het officieel:

Obama to nominate Jacob Lew as Treasury secretary -- Democratic officialon.wsj.com/53aH8q— WSJ Breaking News (@WSJbreakingnews) January 9, 2013

 

17.00 uur: Facebook-rally'tje. Nog 8 dollar of 27 procent te gaan tot de beursintroductieprijs van 38 dollar. 

Facebook shares hit $30 for the first time in 6 months. The last time $FB traded above $30 was July 16. cnb.cx/Lu70AA— CNBC (@CNBC) January 9, 2013

 

16.48 uur: Bestelling voor Hamon uit het Midden-Oosten. De producent van warmtewisselaars en koelsystemen haalt een contract van 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) binnen. In 2011 realiseerde Hamon een omzet van bijna 380 miljoen euro. 

16.14 uur: Jack Lew zou Timothy Geithner opvolgen als Amerikaans minister van Financiën. Lew is nu stafchef van het Witte Huis. Eerder was hij al begrotingsdirecteur onder Obama en Bill Clinton.

President Obama said to choose Jack Lew for Treasury secretary | bloom.bg/UG6gtn— Bloomberg News (@BloombergNews) January 8, 2013

 

16.03 uur: Ook Belgacom schoof volgens Belga eind november mee aan tijdens een meeting met Europees commissaris Joaquin Almunia. Europa's telecomreuzen bespraken daar manieren om zich beter te wapenen tegen rivaliserende technologiegroepen (zoals Google, red.) die hun netwerken gebruiken. Beleggers reageren enthousiast, de telecomsector is vandaag de best presterende sector met 2,5 procent winst. Belgacom gaat 2,6 procent hoger tot 23,19 euro. Mobistar surft mee op de hausse: +2,4 procent tot 20,62 euro. 

15.53 uur: Ontluisterend artikel over Frankrijk. De Franse economie zit in crisis, stelt CNNMoney. De langetermijnrente blijft vooralsnog laag, maar de competitiviteit van de Franse producten gaat zienderogen achteruit. De oorzaak: hoge kosten, vooral voor lonen en het sociaal stelsel. 

bit.ly/SkcnqlFrance in free fall article— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) January 9, 2013

 

15.44 uur: General Motors gaat 2,7 procent hoger. Op een persmeeting ter voorbereiding van de North American International Auto Show zei topman Dan Akerson dat hij dit jaar lichtjes marktaandeel hoopt te winnen in de VS dankzij de lancering van nieuwe modellen. Vorig jaar daalde het Amerikaanse marktaandeel van GM tot 17,9 procent, het laagste cijfer in 88 jaar.

15.38 uur: Constellation Brands gaat 2,5 procent hoger in New York. De producent van wijnen en sterkedrank boekte in het derde kwartaal 4,5 procent meer winst en klopte daarmee, en met zijn omzet, de verwachtingen van analisten. Constellation Brands trekt zijn winstprognose voor het hele boekjaar op.

15.31 uur: Wall Street gaat licht hoger van start. De Dow Jones stijgt 0,2 procent, de S&P500 0,1 procent en de Nasdaq 0,2 procent. Aluminiumgroep Alcoa wordt beloond voor zijn puik kwartaalrapport en wint 2 procent.

15.12 uur: Alcoa gaat in de voorbeurshandel bijna 3 procent hoger. Dat belooft als straks de handel op Wall Street van start gaat.

14.56 uur: KBC veert 4,1 procent op en volgt daarmee de positieve trend voor bankaandelen. Andere forse stijgers zijn Lloyds Banking (+6,3%), Crédit Agricole (+3,8%), Royal Bank of Scotland (+3,8%) en UBS (+3,2%).

Hierbij aansluitend een blogartikel van Stefan Kaiser: Confidence in European Banks Is Returning

14.40 uur: Op Wall Street zal koptelefoonmaker Skullcandy in de belangstelling staan. Een analist noemde het bedrijf een overnamedoelwit nadat diens aandeel met twee derde kromp sinds de beursgang midden 2011.

Headphone maker Skullcandy shares up 5% premarket; report cites M&A speculation on.mktw.net/UJEbBx— MarketWatch (@MarketWatch) January 9, 2013

14.05 uur: Voor de tweede dag op rij is telecom (+2%) de beste presterende sector in Europa. Gisteren was de mogelijke miljardendeal tussen Verizon en Vodafone de aanleiding. Vandaag is de hausse ingegeven door een bericht in de Financial Times. De zakenkrant meldt dat Europa's telecomreuzen overwegen de krachten te bundelen in een pan-Europees netwerk. Op die manier willen ze de kosten voor hun individuele, nationale infrastructuur flink naar beneden halen.

Beleggers reageren enthousiast en sturen Telecom Italia (+6,5%), France Telecom (+4%), Deutsche Telekom (+2,7%) en Telefonica (+2,3%) flink hoger.

13.50 uur: De chat start om 14 uur. Het resultatenseizoen is positief gestart, en bij ons staan Punch en Xeikon in de schijnwerpers. 

13.45 uur: Facebook roept dinsdag de pers bijeen in zijn hoofdkwartier in Palo Alto, Californië. Het onderwerp is niet gekend. Span-nend.

13.39 uur: ArcelorMittal wil 3,5 miljard dollar ophalen in een gecombineerd aanbod van gewone aandelen en achtergestelde verplicht te converteren effecten. Dat heeft het staalconcern zopas bekendgemaakt. Het aandeel dat sinds vanmorgen ruim een half procent steeg, krijgt een tik van bijna 5 procent.

13.08 uur: Het Canadese Bombardier, dat niet alleen treinen maakt, ontving vorig jaar 481 nieuwe orders voor vliegtuigen en leverde 233 nieuwe toestellen af. De productie van zakenvliegtuigen (Learjet, Challenger, Global) steeg van 163 naar 179, die van de regionale jets en turboprops zakte van 78 naar 50. Het aantal netto-orders - dat is na aftrek van annulaties - voor zakenvliegtuigen ging van 191 naar 343, dat van de regionale jets van 54 naar 138 stuks. Het boekjaar van 2011 telde slechts 11 maanden.

13.06 uur: Xeikons (+22,4%, 4,59 euro) plaats in het drukproces:

12.54 uur: Hoe zit het met die andere beursexit, die van Transics? Topman Walter Mastelinck en zijn medebieders hebben bijna 74 procent van het telematicabedrijf in handen. Onvoldoende om het van de beurs te halen. Maar Walter geeft niet op; hij blijft rustig aandelen kopen, blijkt uit een transactiemelding op de site van de beurswaakhond. 766 aandelen voor 5.745 euro, of 7,5 euro per aandeel, ofte precies de prijs die Mastelinck en co de voorbije maanden boden in twee biedrondes.

In november kochten de bieders al ruim 9.000 aandelen buiten beurs. Om de strategisch belangrijke kaap - om beslissingen door de raad van bestuur te duwen - van 75 procent te ronden, moet Tavares nog ruim 104.000 aandelen Transics weten in te kopen. Een investering van 783.000 euro.

12.36 uur: Verse geruchten over de 'iPhone Mini'. Volgens een bron van The Wall Street Journal kan een goedkopere versie van Apples smartphonehit dit jaar op de markt komen. De iPhone is Apples belangrijkste product, goed voor bijna de helft van de omzet.

12.25 uur: 'Too little, too late?', vraagt ING-econoom Carsten Brzeski zich af over de Duitse industriële productie. 

Too little, too late? German IP stabilises in Nov. Probably too little to avert worst growth performance since 1Q 2009. bit.ly/UJmemv— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) January 9, 2013

 

12.03 uur: De Duitse industriële productie in november valt tegen.

German Industrial production falls short of expectations in November, rising 0.2% against an expected 1% rise— Michael Hewson (@michaelhewson) January 9, 2013

 

11.35 uur: Wat is de toestand op de Brusselse beurs? U leest het hier.

11.18 uur: De problemen bij de B787 'Dreamliner', het nieuwste vliegtuig van Boeing, blijven zich opstapelen. Een binnenlandse vlucht van het Japanse All Nippon Airways (ANA), de eerste klant van de B787, werd afgelast wegens problemen met de remmen. Eerder deze week werden twee vluchten van Japan Airlines (JAL) vanuit Boston geannuleerd, maandag omdat er brand uitbrak, dinsdag omdat er brandstof lekte door een slechtsluitende klep. Boeing verloor de voorbije dagen meer dan vier procent tot 74,13 dollar in New York.

10.51 uur: Lanxess, dat synthetisch rubber maakt voor autobanden, zakte tot 3,6 procent in Frankfurt, het vijfde verlies op rij. Het aandeel verloor de voorbije week al 9,4 procent. Een vertraging in de autoindustrie zorgde voor een verlaging van het advies van analisten Dominik tot 'verkopen'. Lanxess heeft ook een fabriek in de Antwerpse haven.

10.13 uur: Na al de hoera-berichten van Thrombogenics, zou een mens beginnen vergeten dat er ook risico's aan biotechinvesteringen hangen. Getuige daarvan: PharmaNeuroBoost, dat op weg was om een tweede Thrombogenics te worden. Met de nadruk op 'was'. Aandeelhouders Rudi Mariën en Jos Sluys riskeren veel geld te verliezen.

PNB had in een interview anderhalf jaar geleden laten uitschijnen dat - als de laatste studiefase positief was - een beursgang overwogen zou worden. Jammer, dan toch geen vers bloed voor Euronext Brussel.

09.24 uur: Lance Armstrong op 17 januari  op de schoot bij Oprah Winfrey. 'Het wordt een gesprek zonder taboes', aldus Winfrey.

Lance Armstrong to be interviewed by chat show host Oprah Winfrey, amid reports that he might publicly admit to doping bbc.in/UIhwpl... — BBC SportVerified (@BBCSport) 8 Jan 13

 

09.18 uur: Het aandeel Punch schiet op Euronext Brussel 42 procent omhoog tot 5,40 euro. Xeikon wint in Amsterdam 36 procent tot 5,10 euro. 

09.14 uur: Tom Simonts van KBC Securities gaat uit van een overnamebod van 4,5 euro per aandeel op Xeikon. Dat zou betekenen dat Punch een waarde van 6,42 euro per aandeel heelft. Als Xeikon overgenomen wordt dan wordt Punch een schelp met enkel cash en een klein belang in Accentis.

09.12 uur: De morning note van KBC Securities is binnen. Beurshuis verhoogt koersdoel voor Zetes van 15 naar 16,25 euro.

09.06 uur: KBCS-analist nam even een kijkje in het beursorderboek en besluit dat het aandeel (gisteren gesloten op 3,75 euro) fors zal stijgen vandaag:

Xeikon beidingen lopen ondertussen al op tot € 4.75 #eendrukdagjeindemaak pic.twitter.com/X8M7XA9N — Tom Simonts (@TSimonts) 8 Jan 13

 

09.02 uur: De Bel20 opent met 0,2 procent winst. Er is nog geen koersvorming voor de aandelen Xeikon (Amsterdam- en Punch (Brussel).

08.57 uur: Vastgoedbevak Intervest Retail heeft in Antwerpen twee belangrijke handelshuurovereenkomsten gesloten voor telkens 9 jaar. Het gaat om een contract met Armani Jeans en één met Rituals, telkens in de Leysstraat, die aansluit op de Meir. Het akoord zorgt voor een gemiddelde huurstijging met 5 procent aldus Jean-Paul Sols, CEO van Intervest in een mededeling. Intervest Retail is sterk aanwezig op toplocaties in de Antwerpse binnenstand. De globale vastgoedportefeuille van 258 units op 90 locaties is 367 miljoen euro waard.

08.48 uur: De Europese beurzen gaan een licht hogere opening tegemoet, geven de futures aan. In Amsterdam wordt de handel in Xeikon hervat, in Brussel die in Punch International.

08.37 uur: Hoe Dexia cruciaal zal blijken voor de Belgische begroting 2012. Collega Kris Van Haver: 'Als de kapitaalinjectie in Dexia geldt als een investering, blijft ze buiten de begroting en zit het budget 2012 netjes onder de norm van 3 procent van het bbp. Maar als het kapitaal voor Dexia volgens Eurostat een uitgave is, dan moet die opgenomen worden in de begroting. Het tekort komt in 2012 dan uit op 3,5 procent, in plaats van 2,8 procent.'

Fasten your seatbelts! 'Belgische begroting is bom die elk moment kan ontploffen', dixit eu-bronnen. tijd bit.ly/13hJcoI... #dexia — katrien verstraete (@katrienver) 8 Jan 13


08.32 uur: Kritiek op het persbericht van Xeikon gisteravond. #casinotrading

Handel in #Xeikon zal gewoon opengaan vandaag. Zonder enige vorm van info mbt de hoogte van het bod? Quid transparantie? #casinotrading — Tom Simonts (@TSimonts) 8 Jan 13

 

08.28 uur: En hoe zou het nog zitten met het bod van Liberty Global op Telenet? Dat loopt allesbehalve van een leien dakje. Na Norges Bank keurt ook het New Yorkse hefboomfonds Omega Advisors het bod af. De twee investeerders hebben samen 7,7 procent van Telenet in handen.

08.26 uur: Vandaag loopt het heropend overnamebod op VPK af. Op 9 december bij het aflopen van de eerste biedronde had de familie Macharis al 98,7 procent van de aandelen in handen.

08.02 uur: Nieuws over Galapagos. Het biotechbedrijf ontvangt een succesbetaling van GSK maar het bedrag wordt niet meegedeeld. Galapagos en GSK werken sinds 2006 samen. Galapagos heeft binnen die samenwerking al 5 kandidaat-medicijnen geïdentificeerd. Het meest gevorderde van de vijf is het onderzoek naar een medicijn tegen lupus al zit ook dat onderzoek nog maar in fase 1.

7.45 uur: Nog even terugkomen op hét nieuws van gisteravond. Xeikon is benaderd door een derde partij over een mogelijk overnamebod. Volgens informatie van De Tijd komt de interesse uit de hoek van een Nederlandse investeringsgroep. De naam Gilde wordt het vaakst genoemd, maar ook NPM Capital en Waterland duiken op. Als de deal doorgaat, verdwijnt opnieuw een Belgische technologieparel van de beurs. Xeikon noteert weliswaar in Amsterdam, maar is vooral een Belgisch bedrijf. De vraag is ook wat er met Punch moet gebeuren bij een eventuele overname, aangezien die holding verder weinig tot niets om het lijf heeft.

7.40 uur: Met de jaarresultaten van Alcoa is het resultatenseizoen in de VS officieel van start gegaan. Het bedrijf verhoogde zijn prognose voor de wereldwijde Hvraag naar aluminium voor 2013. Nadat Alcoa in het derde kwartaal zijn groeiprognose voor de vraag nog verlaagde van 7 naar 6 procent, met als voornaamste schuldige China, wordt er nu opnieuw gemikt op 7 procent groei. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud