Advertentie

Telenet geeft ook Belgacom een zetje

Telenet-CEO John Porter kondigde maandag de overname van Base aan. ©Photo News

Mobistar kreeg een flink pak rammel nu zijn belangrijkste klant Telenet rivaal Base overneemt. Die rivaal minder is dan weer goed nieuws voor Belgacom.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.57 uur: We sluiten deze marktenblog met een blik op de agenda. Tot morgen!

ECONOMIE/FINANCIEN
Duitsland:
- Beleggersvertrouwen (ZEW) april, 11 uur
BEDRIJVEN
Belgie:
- 4Energy Invest: publicatie jaarverslag
- Biocartis: inschrijving op beursintroductie tegen 10 a 11,5 euro per aandeel. Tot 29 april, behoudens vervroegde afsluiting.
- Global Graphics: algemene vergadering (Brussel)
Duitsland:
- SAP: resultaten eerste kwartaal
Verenigde Staten:
- Amgen: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
- DuPont: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs
- United Technologies: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs
- Verizon: resultaten eerste kwartaal, 13.30 uur
- Yahoo: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
Zwitserland:
- Credit Suisse: resultaten eerste kwartaal, 6.45 uur

17.45 uur: De Bel20 weet duidelijk nog wat winnen is. Na het verlies van bijna 2 procent vorige vrijdag, begint de sterindex de nieuwe week met een klim van 1,1 procent naar 3.826,28 punten. Dit waren de grootste stijgers en dalers. 

©(rv)

17.29 uur: De sterke prestaties op de Europese beurzen krijgen een vervolg op Wall Street. De Dow Jones wint 1,4 procent. Alleen American Express en General Electric staan in het verlies.

©(rv)

17.03 uur: Volgens verschillende media heeft Europa na Google al een volgend doelwit in het vizier. De concurrentiewaakhond zou vanaf woensdag de pijlen richten op de Russische gasmogol Gazprom. Die zou volgens Europa zijn dominante positie als gasleverancier in verschillende lidstaten misbruiken.

16.33 uur: De Amerikaanse economie kan nog altijd niet volledig overtuigen. Recent plaatsten een aantal indicatoren opnieuw vraagtekens bij de sterkte het herstel. De 'Surprise-index' van persagentschap Bloomberg staat ook op zijn laagste peil sinds 2009. Dat betekent dat de economische indicatoren de verwachtingen niet waarmaken.

The U.S. economy keeps disappointing http://t.co/382IkZSouA pic.twitter.com/swM1PZd1op— Bloomberg Business (@business) 20 april 2015

16.11 uur: De goudprijs zakt vandaag opnieuw onder 1.200 dollar, de grens waarmee het edelmetaal al heel de maand flirt. Belegger beleefden sinds begin dit jaar nog maar weinig plezier aan hun goudbelegging.

©(rv)

15.39 uur: Ook Wall Street laat de verliezen achter zich. Kort na de opening noteert de Dow Jones zowat 1 procent hoger. De Nasdaq stijgt ongeveer een half procent. 

©rv

15.25 uur: De Britse investeringsmaatschappij Permira heeft een koper gevonden voor diepvriesspecialist Iglo, vooral bekend van de fishsticks. Het bedrijf komt in handen van het eveneens Britse Nomad Holdings. Nomad, nu nog een lege beurshuls, betaalt 2,6 miljard euro voor Iglo. Permira, dat in 2006 1,7 miljard euro voor Iglo neertelde, krijgt door de transactie een belang van 9 procent in Nomad.

15.06 uur: het Belgisch consumentenvertrouwen is in april stabiel gebleven op -6.

15.04 uur: Ondernemer Elon Musk had Tesla begin 2013 bijna verkocht aan Google, zo blijkt uit een nieuw boek over Musk. Tesla zat toen in geen al te beste papieren. Om het bedrijf te redden, benaderde Musk Google. Er zou een deal geweest zijn om Tesla voor 6 miljard dollar te verkopen. De gesprekken sprongen uiteindelijk af.

Elon Musk sold Tesla to Google for $6 billion in 2013, then broke off deal http://t.co/1LTVO8k6kF— zerohedge (@zerohedge) 20 april 2015

 

14.43 uur: De introductieprijs van Biocartis is vastgelegd op 11,5 euro. Dat is aan de bovenkant van de initiële prijsvork, wat erop wijst dat de interesse voor de nieuwkomer groot is.

Beursgang Biocartis: 11,5 is bovenkant van initiële prijsvork van 10 à 11,5 euro per aandeel— Michael Sephiha (@sephke) 20 april 2015

14.23 uur: volgens RBS stevent Griekenland af op nieuwe verkiezingen in juni.

Why Greece will be holding fresh elections by the end of June, according to RBS: pic.twitter.com/bK4Nol0oOO— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 20 april 2015

 

14.13 uur: na KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis zet ook ING België het mes in zijn spaartarieven. Opvallend: de basisrente op het Oranje Boekje zakt van 0,10 naar 0,05 procent -meteen de laagste basisrente op de markt. Ook de getrousheidspremie op die rekening wordt teruggeschroefd van 0,60 naar 0,50 procent. Ook op de Lion Premium zakt de basisrente naar 0,05 procent. De getrouwheidspremie gaat van 0,80 naar 0,65 procent.

14.05 uur: De goudprijs is opnieuw onder de grens van de 1.200 dollar gezakt.

13.57 uur: Ook Hasbro verrast met zijn kwartaalcijfers. Analisten gingen ervan dat de Amerikaanse speelgoedfabrikant met lagere omzetcijfers voor de dag zou komen, maar dankzij de Transformers-films en Marvel Comics-figuurtjes als Spider-Man en Iron Man zag Hasbro de omzet in het eerste kwartaal met 5 procent toenemen tot 713,5 miljoen dollar.

©REUTERS

13.33 uur: de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft over het eerste kwartaal van dit jaar de verwachtingen van analisten ruimschoots overtroffen. Die mikten op een winst per aandeel van 78 dollarcent, maar Morgan Stanley verraste met een hogere winst van 85 dollarcent per aandeel.

Overigens maken deze week een hele waslijst aan Amerikaanse bedrijven kwartaalcijfers bekend. Een klein overzicht:

Happy Monday Squawkers! Earnings season is in full swing, with Morgan Stanley ($MS) reporting before the bell pic.twitter.com/TLe8LiuSUr— Squawk Box (@SquawkCNBC) 20 april 2015

12.22 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u via deze link.

12.09 uur: Het is zo ver: ook op vijf jaar kan België gratis lenen. Beleggers namen vrede met een rendement van minus 0,056 procent om hun geld voor vijf jaar aan de Belgische schatkist toe te vertrouwen. 

Belgium Sells 5-Year Bonds at Negative Avg Yield for First Time— zerohedge (@zerohedge) 20 april 2015

 

11.50 uur: Niet verrassend profiteert Belgacom met een klim van 3 procent mee van de Telenet-deal, aangezien er nu met de overname van Base een concurrent minder is. 

11.30 uur: En waarom Telenet na jaren als 'huurder' nog toch eigenaar wordt, leest u in deze analyse van collega Ben Serrure. We citeren even:

Telenet doet met deze overname de deur dicht voor nieuwe spelers die de marges in de sector op het spel zouden kunnen zetten

11.15 uur: Collega Seba Rousseau vatte de belangrijkste analistenreacties op de Base-deal van Mobistar samen, u leest de essentie hier

11.06 uur: Volgens Rabobank wil het Nederlandse Boskalis nog steeds de volledige controle verwerven over bodemonderzoeker Fugro. Het Nederlandse beurshuis leidt dat af uit een mededeling van Boskalis. Die liet vrijdag nabeurs weten dat het wil dat de rechter opnieuw kijkt naar zijn recht om als grootaandeelhouder van Fugro een omstreden beschermingsconstructie aan te kaarten bij de overige aandeelhouders. Vorige maand ving Boskalis nog bot bij de rechter in Den Haag, maar het bedrijf gaat in beroep.

Volgens Rabo onderstreept die stap de intentie van Boskalis om Fugro in te lijven. Rabo heeft wel twijfels of de combinatie van de twee een succes gaat worden.

10.36 uur: na zwat anderhalf uur handel zijn dit de grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs.

©rv

09.45 uur: ook KBC Securities heeft het gehad met Mobistar en raadt beleggers aan om hun posities in de gsm-operator af te bouwen. Het koersdoel ook verlaagd, van 21 naar 15 euro. Telenet krijgt dan weer een koopadvies mee, terwijl het koersdoel wordt opgetrokken tot 58 euro.

Analist Ruben Devos meent dat het Franse Altice, dat ook zijn oog op Base had laten vallen, zijn pijlen nu wel eens op Mobistar zou kunnen richten. En in een later stadium op de Waalse kabelaar Voo.

09.28 uur: Colruyt , maar ook Delhaize en Carrefour, mogen zich schrap zetten voor een nieuw offensief van Lidl. De Duitse discounter lanceert een nieuwe slogan ‘voor iedereen die telt’ en gaat met een breed aanbod aan Belgische verse producten meer inzetten op gezinnen. Volgens GfK heeft Lidl momenteel een marktaandeel van 8,1 procent in ons land, maar de retailer wil dat vergroten.

09.26 uur: Een prikje, in de vorm van een persbericht van Telenet, was voldoende om het speculatiebalonnetje van Mobistar te doen leeglopen.

Zo liet een leeggelopen speculatieballon er dus uit #Mobistar pic.twitter.com/SqH0FrzXmx— Tom Simonts (@TSimonts) 20 april 2015

 

09.22 uur: Base-topman Jos Donvil is blij dat hij uitgehuwelijkt is aan Telenet.

We're confident that future is mobile. To make the difference you not only need the guts, also the right partner which support your vision.— Jos Donvil (@DonvilJos) 20 april 2015

 

09.14 uur: de Brusselse beurs schiet stevig uit de startblokken. Zo'n kwartier na de opening noteert de Bel20 ongeveer 1 procent hoger. Ook elders in Europa staan de beurzen in de plus.

09.10 uur: Mobistar krijgt een stevige uppercut, nu Telenet met Base binnenkort over een eigen mobiel netwerk beschikt. Kort na de opening noteert het aandeel zo'n 15 procent lager. Telenet spurt daarentegen 5 procent hoger, richting nieuwe recordkoers. Op de beurs van Amsterdam wint KPN , het moederbedrijf van Base, zo'n 3 procent

09.02 uur: Geen verrassing. Bank Degroof zet Mobistar op zijn verkooplijst, nu Telenet Base heeft overgenomen. Ook het koersdoel wordt fors teruggeschroefd, van 18,5 naar 12 euro.

Wij schatten dat de MVNO-deal met Telenet goed is voor ongeveer 20 procent van de EBITDA bij Mobistar. We verwachten dan ook dat Mobistar vanaf 2018 ongeveer 54 miljoen euro aan bedrijfskasstroom zal moeten inleveren.
Bart Jooris
analist Bank Degroof

08.35 uur: Lucas Bols , de Nederlandse sterkedrankengroep die begin februari naar de beurs trok, heeft in zijn gebroken boekjaar 2014/2015 iets minder omzet geboekt dan het jaar voordien. Toen bedroeg de omzet nog 78,7 miljoen euro, afgelopen boekjaar was dat 77,7 miljoen euro. Lucas Bols verwijst onder meer naar de de zwakkere Japanse yen en Russische roebel als boosdoeners.

08.18 uur: in Japan is de Nikkei licht lager afgesloten (-0,09%). Daarmee breit de Japanse beurs een vervolg aan de dalende trend van eind vorige week. Het is afwachten wat de Europese beurzen zullen doen. De futures voorspellen alvast licht herstel.

Telenet en Base zullen het nieuws in Brussel natuurlijk beheersen. De agenda oog voor de rest nogal mager. Om 15 uur wordt het consumentenvertrouwen bekendgemaakt. Voorts zijn vinden ook de algemene vergaderingen van bij Melexi en TiGenix plaats. In de VS komt Morgan Stanley met resultaten over het eerste kwartaal.

07.55 uur: Hoe belangrijk Telenet voor Mobistar is (was), leert deze grafiek van het aantal mobiele klanten van Telenet. Die dus tot nog toe het mobiele netwerk van Mobistar gebruikten:

©RV

07.40 uur: Goedemorgen! We vallen met de deur in huis, met belangrijk overnamenieuws. Telenet trekt 1,3 miljard euro uit voor KPN -dochter Base. Meteen is de overnamekoorts in de telecomsector een feit en blijft Mobistar , dat met Telenet zijn belangrijkste klant verliest, verweesd achter. KPN kan tevreden zijn want de Nederlanders ontvangen voor hun Belgische telecomdochter een 'mooie prijs', stelt SNS-vermogensbeheerder Corné van Zeijl.

Daar is het nieuws: #KPN verkoopt dochter Base aan Telenet voor 1.25 mio. =gelijk aan 0,31 per aandeel. 8,9x bedrijfresultaat, mooie prijs.— Corne van Zeijl (@beursanalist) 20 april 2015

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud