Telenet krijgt zetje van Goldman

Bij een op Hemelvaartsdag dunne handel liet Telenet zich op handen dragen door Goldman Sachs.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.24 ur: We ronden hier af. Bedankt voor het lezen en tot morgen. Dit is de agenda:

Agenda

ECONOMIE/FINANCIEN
Japan:
- Inflatie april, 1.30 uur
Verenigde Staten:
- Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie april, 14.30 uur
- Inflatie (maatstaf Fed) april, 14.30 uur
- Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) mei, 16 uur

BEDRIJVEN
Belgie:
- Elia: notering ex-dividend
- Warehouses Estates Belgium: halfjaarresultaten 2013/2014, 16.30 uur


17.47 uur: Google heeft de demografie van zijn 50.000 personeelsleden vrijgegeven. Inzake geslacht en etniciteit scoort de technologiereus een pak slechter dan het gemiddelde Amerikaanse bedrijf. Zo maken de zwarten en hispanics slechts 2 en 3 procent uit van de Google-familie, vrouwen zijn goed voor 30 procent van het personeelsbestand. Dat zijn magere scores in vergelijking met het Amerikaanse gemiddelde van respectievelijk 12, 16 en 47 procent.

'De mate van diversiteit is niet wat we willen dat ze is', geeft Google-personeelsmanager Laszlo Bock toe. 'En het is moeilijk de uitdaging aan te gaan als je niet bereidt bent het openlijk te bespreken, op basis van de feiten. In het verleden gaven we onze diversiteitscijfers niet vrij. Dat was verkeerd, beseffen we nu. We moeten de kwestie openhartig bespreken.'

Volgens Bock vloeit de ondervertegenwoordiging van vrouwen en minderheden in de technologiesector voort uit de opleidingsgraad. Van de afgestudeerden in computerwetenschappen is amper 18 procent vrouw en minder dan 5 procent zwart of hispanic. Google heeft ruim 40 miljoen dollar geschonken aan organisaties die computerwetenschappen promoten bij vrouwen.

Eerder deze maand was mensenrechtenactivist Jesse Jackson een opgemerkte gast op de aandeelhoudersvergaderingen van Google en Facebook. Hij riep technologiebedrijven op om minderheden aan te werven en ze belangrijke functies te geven.

17.35 uur: Slotbel in Europa. De beurzen toonden bij een dunne handel amper beweging. De Bel20 sloot een schamele 0,01 procent hoger. In Amsterdam was er wel 0,4 procent winst, Parijs ging 0,02 procent 'lager'.

16.47 uur: Binnen een makke Bel20 valt Telenet op. In een update over de Europese telecomsector herhaalt Goldman Sachs zijn koopadvies en stijgt het koersdoel van 53,7 zelfs naar 57,70 euro. Het aandeel koerst 1,8 procent hoger naar 44,14 euro. Tussen haakjes: aandeelhouders mogen zichzelf dus op de schouder kloppen dat ze destijds grootaandeelhouder Liberty met zijn bod van 35 euro wandelen stuurden. 

Volgens het Amerikaanse beurshuis is de telecomsector nog jaren goed voor bikkelharde concurrentie, nu steeds meer kabelaars als Telenet zich op de 'klassieke' telecommarkt wagen. Volgens analist Timothy Boddy hebben zo'n kabelaars een belangrijk kostenvoordeel dankzij wat in het jargon 'Wi-Fi offloading' heet.

Klanten gebruiken steeds vaker het eigen wifi-netwerk van Telenet bij hun dataverbruik. Bovendien kunnen kabelaars dankzij nieuwe technologie hun klanten nu automatisch naar wifi doen overschakelen, wat de mobiele netwerken ontlast. Daardoor moet Telenet minder betalen voor het gebruik van het netwerk van zijn 'virtuele' partner Mobistar. Het resultaat op de winstgevendheid is frappant, we citeren even:

Telenet heeft dit model gebruikt om 12 procentpunt marktaandeel in mobiele diensten te winnen én tegelijk 18 maanden na de lancering 30 tot 35 winstmarges te halen.

16.27 uur: Nog meer technonieuws. Palo Alto Networks, producent van beveiligingssoftware, verraste de markt met een hoger dan verwachte omzetgroei dankzij de aanwas van het aantal klanten. Bovendien is het patentdispuut met netwerkspecialist Juniper Networks. Twee keer goed nieuws dat het aandeel 7,8 procent hoger doet knallen tot 75 dollar.  

Kerenketen Abercrombie & Fitch rapporteerde een kleiner dan verwachte daling van de verkopen. Beleggers springen een gat in de lucht: +3,7 procent tot 36,40 dollar.

16.21 uur: Blik op de Newyorkse tabellen. Apple trekt 0,9 procent aan tot 629,87 dollar. De reus van Cupertino kondigde gisterenavond de overname van het kleine maar bijzonder hippe Beats Electronics aan. Voorts geloven beleggers de kanstheorie van BlackBerry-topman John Chen. (zie 8u35) De kans op een turnaround is volgens hem gestegen van 50-50 naar 80-20. Het aandeel schiet 5,9 procent omhoog tot 7,72 dollar.

15.30 uur: Openingsbel op Wall Street. Alle indexen gaan hoger: Dow Jones +0,2%, Nasdaq +0,3% en S&P500 +0,2%.

15.10 uur: Tyson Foods gaat zich bemoeien met het overnamespel in de voedingssector in de VS. Het biedt 6,8 miljard dollar (50 dollar per aandeel) voor de vleeswarenproducent Hillshire Brands, de nieuwe naam voor wat restte van Sara Lee nadat onder meer de drankendivisie (met Douwe Egberts oa) was afgestoten.

Dinsdag werd bekend dat Pilgrim's Pride, de op twee na grootste kippenslachter van de VS, 5,5 miljard biedt voor datzelfde Hillshire, of 45 dollar per aandeel wat een premie van 22 procent inhield op de slotkoers van vorige week. Ook nog in het kluwen: Pinnacle Foods, waarop Hillshire zelf een paar weken geleden een bod lanceerde van 4,6 miljard dollar. Volgt u nog?

15.03 uur: Bij wijze van kostenbesparing gaat de Amerikaanse verzekeringsreus AIG een paar duizend jobs verhuizen naar minder dure steden, genre Olathe in Kansas of Amarillo in Texas (bekend voor zijn 'Outdoor Musical Drama Texas'), maar ook naar Colombia, Bulgarije, de Filippijnen en Maleisië. Dat heeft Peter Hancock, CEO van een van de poten van AIG, gezegd. Het zou gaan om zowat 4.000 jobs – eind 2013 had AIG 64.000 werknemers. In welke steden AIG de jobs en mensen wil weghalen, is niet bekendgemaakt, maar het is zeer waarschijnlijk dat onder meer in New York het personeelsbestand vermindert. CEO Robert Benmosche zou werknemers al gewaarschuwd hebben niet te snel een woning in New York aan te schaffen.

14.54 uur: Het Italiaanse ministerie van Gezondheid vordert 1,2 miljard euro van de Zwitserse farmabedrijven Novartis en Roche. Beide firma's zouden concurrentieafspraken hebben gemaakt. Met die afspraken zouden ze het gebruik van duurdere medicijnen bij bepaalde oogaandoeningen hebben willen stimuleren. 

14.38 uur: De Amerikaanse economie kromp volgens herziene cijfers voor het eerst in drie jaar.

US economy shrank 1% in Q1, the first contraction in 3 years. Not one of the 85 economists in Reuters poll thought it would be that bad.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 29 mei 2014

 

14.37 uur: Het is al van gisterenavond, maar de Franse werkloosheidsgrafiek is en blijft hallucinant:

"If you digest only one chart today, let it be the relentless rise of French unemployment." vi@GlobalMacro360 pic.twitter.com/BdE0qt4u6E— David McWilliams (@davidmcw) 29 mei 2014

 

14.20 uur: De Boeing 787, beter bekend onder zijn koosnaam 'Dreamliner', mag zich verder van luchthavens wagen, heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration beslist. Dat is belangrijk om lange trajecten over water te mogen vliegen, en maakt het voor veel verbindingen ook mogelijk in een rechtere lijn naar de bestemming te vliegen. 

Maar de goedkeuring is vooral een blijk van vertrouwen vanwege de FAA. De Dreamliners werden vorig jaar maandenlang aan de grond gehouden nadat er problemen waren gerezen met de nieuwe toestellen, onder meer met brandende batterijen. Toen ze opnieuw de lucht inmochten, waren daarbij beperkingen opgelegd. Nu oordeelt de FAA dat de 787 zijn betrouwbaarheid voldoende heeft bewezen.

The #Boeing 787 #Dreamliner has just received 330-minute ETOPS from the FAA. Details: http://t.co/UYnTJYAbJM— Boeing Airplanes (@BoeingAirplanes) 28 mei 2014

 

14.00 uur: Even gepolst bij CEO Frank De Palmenaer van ABO Group (het voormalige Thenergo): op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van gisterenavond is de 250-voor-1 reverse split effectief goedgekeurd. Wanneer die reverse split precies wordt doorgevoerd en wat de modaliteiten zullen zijn, wordt later nog bepaald via een reverse split prospectus. Na die omgekeerde splitsing zal er een meer 'deugdelijk' ogende beurskoers van pakweg 75 euro in plaats van de huidige 30 cent op de bordjes komen. 

 

13.50 uur: Sioen bouwt de winst uit tot 2,8 procent, tot 9,97 euro. En nadert zo voor het eerst sinds oktober 2007 de grens van 10 euro.

 

13.10 uur: Italië kon voor 7,5 miljard aan staatsleningen in de markt plaatsen, waarvan 3 miljard met een looptijd van tien jaar tegen een rendement van 3,01 procent, een laagterecord voor tienjarig papier sinds Bloomberg in 1991 de stand begon bij te houden. Op de secundaire markt ging het rendement van tienjarig papier kort voor het middaguur één basispuntje hoger tot 2,94 procent. Daar werd het laagterecord van 2,885 procent opgetekend op 15 mei.

In de afgelopen dagen bleek al dat de financiële markten opgezet zijn met de overwinning die de Italiaanse premier Matteo Renzi (met zijn partij) boekte in de Europese verkiezingen van afgelopen zondag. Meer dan vier op de tien Italianen stemden voor Renzi's Democratische Partij, die zo bijna dubbel zoveel stemmen binnenhaalde als de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Verwacht wordt dat Renzi hierop kan teren om zijn geplande economische hervormingen gemakkelijker door te voeren.

12.50 uur: De Britse FTSE100 is de zeldzame witte merel onder de Europese beurzen. De index wint 0,3 procent, vooral als gevolg van overname geruchten. Smits & Nephew, producent van medische apparaten, gaat 4,2 procent hoger na mediaberichten dat het bedrijf een bod plant op de Amerikaanse rivaal Stryker. Stryker ontkende al, maar daar zijn de beleggers amper van onder de indruk.  

12.45 uur: De alternatieve taxidienst Uber gaat andermaal met de pet rond. Uber-CEO Travis Kalanick is er zelfs van overtuigd dat deze kapitaalronde wel eens stevig wat records zou kunnen breken. De meest gunstige waarderingsmodellen zouden Uber vastpinnen op 17 miljard dollar. Hoe dan ook komt het bedrijf uit op een waarde boven de 10 miljard dollar, wat het in het rijtje plaatst van andere succesvolle private techbedrijven zoals Dropbox en Airbnb. Uber heeft het kapitaal nodig om verder de concurrentie aan te gaan met de klassieke taxi's én met concurrent Lyft. 

Die strijd met de klassieke taxi's gaat hard, aldus Uber-CEO Kalanick:

“We’re in a political campaign, and the candidate is Uber and the opponent is an asshole named Taxi,” Kalanick said. “Nobody likes him, he’s not a nice character, but he’s so woven into the political machinery and fabric that a lot of people owe him favors.” 

 

11.24 uur: De controverse rond de 'linkse' succesauteur Thomas Piketty blijft duren. Met dank aan ING-econoom Peter Vanden Houte, kunnen we dit fijne genuanceerde stuk van NYU-econoom Debraj Ray zéér warm aanbevelen:

#Piketty is getting some facts right, but the theories are questionable. Brilliant piece by Debraj Ray. http://t.co/DXxKzwOTPc— Peter Vanden Houte (@PVandenHoute) 29 mei 2014

 

10.57 uur: De druk op de Europese Centrale Bank om volgende week donderdag de rente te verlagen, neemt hand over hand toe. Dit keer maant de Italiaanse industrie landgenoot Mario Draghi tot actie:

Confindustria Chief Says Ecb Should Intervene To Prevent A Spiral Of Recession And Deflation— cigolo (@cigolo) 29 mei 2014

 

10.45 uur: Een overzicht van de - laten we ons voorzichtig uitdrukken - kabbelende beursdag leest u hier.

10.41 uur: Opvallend: een Griekse olijfolieboer eist 2 miljoen van versevoedingsgroep Ter Beke. Al maken ze zich over de Griekse claim in het Meetjesland niet al te veel zorgen.

10.02 uur: Malcolm Glazer, sinds 2005 de eigenaar van voetbalclub Manchester United en van het American-footballteam Tampa Bay Bucaneers, is overleden op 85-jarige leeftijd.

 

09.38 uur: Hogere uitgaven van zowel consumenten als de overheid hebben de Spaanse economie in het eerste kwartaal verder vooruit geholpen. De groei ten opzichte van de voorgaande periode kwam uit op 0,4 procent. Dat blijkt uit een definitief cijfer dat het nationale statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.Het definitieve groeicijfer komt overeen met een voorlopige raming die op 30 april naar buiten werd gebracht, en ook met de verwachtingen van economen. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Spaanse economie nog met 0,2 procent.

09.30 uur: Remember Deepwater Horizon? BP heeft aan een rechter in de VS gevraagd het betalen van schadevergoedingen te mogen opschorten, in afwachting dat het Hooggerechtshof zich uitspreekt over de claims van bedrijven. Het is er niet gelukkig mee dat het die schadevergoedingen moet betalen, 'potentieel honderden miljoenen dollars', ook al is nog niet vastgesteld of ze bewezen schade hebben geleden. 

Bij de ontploffing van het Deepwater Horizon-boorplatform in de Golf van Mexico op 20 april 2010 kwamen elf mensen om en kwam er meer olie in zee terecht dan bij enige andere ramp in de VS.

 

09.20 uur: Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero is de kogel door de kerk en heeft Etihad Airways dan toch besloten extra geld te pompen in Alitalia. Al kan het nog even duren voor er een officiële bevestiging komt. Als die er al komt, want de Arabische maatschappij en de Italianen zijn er nog steeds niet uit hoe hard er moet worden bespaard bij Alitalia. Etihad kan volgens de regelgeving voor buitenlandse inbreng een belang verwerven van 49 procent in Alitalia, maar die instap wordt door de Europese Commissie met argusogen gevolgd.

09.14 uur: Op Euronext is de handel op deze vakantiedag logischerwijs erg kalm, zeker bij de kleinere aandelen die het van de particuliere belegger moeten hebben. Sioen trok bij een handel van een paar honderd stuks wel kort na opening 1 procent hoger naar 9,80 euro en tikte zo even op het hoogste peil sinds mei 2008 aan. Het bedrijf ondersteunt zijn beurskoers al een tijdje door vrij fors eigen aandelen in te slaan en daar kwam deze week nog extra rugwind bij na een koopadvies van KBC Securities, dat zijn koersdoel voor de specialist in technisch textiel van 9 naar 11 euro optrok.

09.02 uur: De Bel20 start in de plus (+0,07%), ook de Dax tikt positief (+0,05%) in Parijs en Amsterdam gaat het daarentegen lichtjes omlaag.

08.49 uur: Mogen we vermoeden dat Mark Zuckerberg toch een klein zuchtje van verlichting slaat dat Snapchat het overnamebod van Facebook heeft afgeslagen? Zo hoeft hij alvast niet de verdediging op te nemen van Snapchats oprichter en CEO Evan Spiegel. Dat 'joenk' (om het héél zacht uit te drukken) moet door het stof nu via Gawker e-mails zijn uitgelekt uit zijn studententijd, niet zo bijster lang geleden dus. Laat ons proper stellen dat het daarin gaat over drinkgelagen en het overtuigen van medestudentes.

Spiegel stelt nu in een mail 'mortified and embarrased' te zijn dat de mails zijn uitgelekt. En dat die niet weerspiegelen hoe hij nu is en over vrouwen denkt. Tja.

08.35 uur: 'We hebben een hoop problemen maar de patiënt is niet dood. En ik ben redelijk optimistisch dat we hem kunnen redden.' De patiënt in kwestie? Blackberry. CEO John Chen, aan de top sinds november, had het tot nu over een fifty-fifty-kans dat Blackberry een turnaround kan maken, maar is optimistischer geworden en ziet het nu richting 80-20 gaan. Vier kansen op de vijf dus dat Blackberry erdoor komt, volgens hem. Chen zet daarvoor in op een grotere rol voor de smartphone als cruciale schakel om de verbindingen te maken met allerlei toestellen, van hartmonitoring tot auto's.

De lagere verkoop van toestellen moet worden gecompenseerd door meer software te verkopen. Het zal nodig zijn. Gisteren nog paste het onderzoeksbureau IDC zijn vooruitzichten aan: volgens hen gaat de verkoop van Blackberry's dit jaar nog eens halveren, tot 9,7 miljoen stuks, en het marktaandeel zakt tegen 2018 naar 0,3 procent als er niets ingrijpend verandert. 

BlackBerry's global market share to fall to 0.3% by 2018 - CBC.ca http://t.co/2yE14w9RCv— BlackBerry News (@BlackBerryTNews) 29 mei 2014

 

08.25 uur: 'Ontworpen om het consumentenwelzijn te bevorderen en een bron van informatie te scheppen voor gezondheidsonderzoekers.' Als u bereid bent de stand van uw hartslag en uw bloeddruk te delen, dan zal Samsung die met open armen ontvangen. Het stelde gisteren een prototype van een polsband voor waarmee dat allemaal vanzelf gaat. 

08.20 uur: Fanatieke autoliefhebbers hadden het al in de gaten, maar we willen het u niet onthouden: een plaatje van het nieuwe 'geheime wapen' van de Italiaanse politie. Ze hadden eerder al een Lamborghini Gallardo, maar kunnen nu ook achter snelheidsduivels aan in de nieuwere Lamborghini Huracán 610-4. Ze reden overigens ooit al een Gallardo in de prak, dus dit is de derde Lamborghini. Geen aderlating voor de armlastige staat, overigens, maar een 'donatie' van de autobouwer, die deel uitmaakt van de Audi-stal. De Huracán zit in 3,2 seconden aan 100 km/u en haalt een topsnelheid van 325 km per uur. 

 

08.01 uur: In Azië levert de handel alvast een vrij vlak eindresultaat op. De Nikkei in Japan koerste zo goed als vlak, de Shanghai Composite bewoog ietsje meer (-0,2%) en in Hong Kong kwam er 0,5 procent bij.

De retailverkopen in Japan zijn in april met liefst 13,7 procent gedaald, meer nog dan de verwachte daling met een kleine 12 procent. Het was echter ingecalculeerd dat de kopers een pak minder happig zouden zijn om het geld te laten rollen, gezien de belasting op consumptiegoederen (vergelijkbaar met de btw) in april werd opgetrokken.

7.55 uur: Goedemorgen! Hemelvaartsdag of niet, veel beurzen zijn vandaag open, waaronder Euronext en later vandaag ook NYSE en Nasdaq. Gisteren wonnen de Europese beurzen licht terrein en gingen de Amerikaanse beurzen licht lager. 

De VS publiceren vandaag om 14.30 uur een nieuwe raming van de economische groei in het eerste kwartaal. Analisten verwachten dat het ministerie van Handel de groei neerwaarts zal herzien van +0,1 naar -0,5 procent op jaarbasis. De cijfers van de handelsbalans en de investeringen in maart waren immers slechter dan verwacht. 

De reactie van de markten zal wellicht relatief beperkt zijn. De slechte groeicijfers van het eerste kwartaal zijn vooral een gevolg van de strenge winter en eigenlijk al oud nieuws. Toch zou een krimp van de economie een psychologische tegenvaller zijn. De laatste keer dat de economische activiteit in de VS daalde, dateert al van het eerste kwartaal van 2011.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud