1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 had slechtste week in 2,5 jaar

De Europese beurzen konden vrijdag hun stevige openingswinsten niet vasthouden. De Bel20 kon stabiel afsluiten, maar kende wel de slechtste week in ruim 2,5 jaar.
 • Blik op morgen

  We sluiten af met een blik op volgende week. Fijn weekend!

  1. Bereiken EU en VK akkoord over brexit?

  De Europese Unie (EU) houdt woensdag een top over de brexit.  ‘De top van oktober wordt het moment van de waarheid’, zegt Europees president Donald Tusk. Dan moet dus duidelijk zijn of de Britse premier Theresa May (foto) en de andere Europese leiders een akkoord bereiken over de toekomstige handelsrelaties en over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

  Het optimisme over een compromis is deze week toegenomen. Als beide partijen geen overeenkomst bereiken, volgt een harde brexit. Die zou een negatieve impact hebben op de onderlinge handel en op de groei, zowel in het Verenigd Koninkrijk (VK) als de Europese Unie. De Britten verlaten eind maart 2019 de Europese Unie.

  2. Knaagt protectionisme aan Chinese groei?

  China publiceert vrijdag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. Economen kijken uit naar de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China. Ze voorspellen dat de kwartaal-op-kwartaalgroei van de Chinese economie is gedaald naar 1,6 procent, tegenover 1,8 procent in het tweede kwartaal. De jaar-op-jaargroei vertraagde wellicht naar 6,6 procent, versus 6,7 procent.

  De VS hebben sinds begin juli in drie stappen de importtaksen op Chinese producten met een waarde van 250 miljard dollar verhoogd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft ermee gedreigd de importtaksen op andere Chinese goederen met een waarde van nog eens 267 miljard dollar op te trekken. China mikt dit jaar op een economische groei van ongeveer 6,5 procent. Die doelstelling lijkt haalbaar.

  3. Blijft Barco even optimistisch over tweede helft 2018? 

  Woensdag voorbeurs geeft Barco een trading update. Daarin kunnen beleggers cijfers terugvinden voor orders en omzet in het derde kwartaal. Analisten rekenen op 265,8 miljoen euro aan orders en voor 258,2 miljoen euro omzet. ‘Na de ontgoochelende halfjaaromzet, beklemtoonde Barco dat door het mooie orderboek er in de tweede jaarhelft omzetgroei zal zijn en dat de marge over heel 2018 zal verbeteren’, zegt KBC Securities-analist Guy Sips. Hij hoopt dat Barco woensdag even optimistisch zal klinken. Barco voorziet voor heel 2018 een stabiele omzet, rekening houdend met de verkoop van aandelen in de joint-venture China Film Group (BarcoCFG). Dat kost immers 40 miljoen euro omzet.

 • Bel20 speelt winst kwijt

  De Bel20 is finaal quasi stabiel geëindigd (+0,1%, 3.505 punten). De EuroStoxx50 verloor zelfs 0,4 procent.

  Op weekbasis verloor de Bel20 4,93 procent, dat is de slechtste week sinds februari 2016.

 • Econopolis lanceert Belgisch aandelenfonds

  De Antwerpse vermogensbeheerder Econopolis lanceert met ‘Belgian Champions Fund’ een niuewe fonds dat uitsluitend investeert in Belgische aandelen. ‘Waardering, kwaliteit en duurzaamheid worden sleutelelementen in het selectieproces’, klinkt het bij Econopolis. Het fonds is voor particuliere beleggers enkel beschikbaar via de kantoren van Crelan. Gisteren werd bekend dat Danny Van Quaethem van Société Générale na 21 jaar de overstap maakt naar Econopolis.

 • Bel20 op weg naar slechtste week van het jaar

  Ondanks de bescheiden remonte van 0,4 procent vandaag, noteert de Brusselse beursindex 4,5 procent lager dan eind volgende week. Tenzij er nog een klein spurtje aankomt was dit de slechtste week van het jaar tot dusver. In de eerste volle week van februari ging er 4,4 procent af.

  Voor de diehards: als de index straks lager dan 3.525,18 punten eindigt gaat het over het sterkste weekverlies sinds februari 2016. Dat was voor het Brexit-referendum, voor de verkiezing van Donald Trump in de VS en voor het verontrustend kalme beursjaar 2017.

 • Ook Wall Street herstelt

  De Dow Jones  opent ruim 1 procent hoger. Enkele winnaars zijn Netflix  , na een koopadvies van een broker, en Citigroup  , na kwartaalresultaten. Netflix geeft dinsdag inzage in het derde kwartaal. 

 • We gaan dieper in op de succesvolle beursgang van remproducent Knorr-Bremse. De koerswinst loopt op tot 2 procent.

 • Dividend bij Royal Bank of Scotland, voor eerst sinds 2008

  Royal Bank of Scotland  heeft vandaag 240 miljoen pond dividend uitgekeerd. Het is de eerste keer sinds de overname van ABN AMRO in 2008 dat aandeelhouders een dividend op hun rekening gestort krijgen. 'Dit is een belangrijke mijlpaal', aldus de CEO. 

  Royal Bank of Scotland werd tien jaar geleden met een kapitaalinjectie van een kleine 40 miljard pond gered door de Britse overheid. De bank was in zwaar weer geraakt tijdens de financiële crisis van 2008 en door een forse investering in de Nederlandse bankengroep ABN AMRO.

  In mei van dit jaar werd een schikking bereikt met Amerikaanse toezichthouders over de afwikkeling van slechte hypotheken. Daardoor was de weg voor een eerste dividend sinds de crisis vrijgemaakt. RBS biedt zijn aandeelhouders een winstuitkering van 2 pence per aandeel. 

 • Ook sterk kwartaalrapport bij Citigroup

  De nettowinst van Citigroup steeg in het voorbije kwartaal met 22 procent, onder andere dankzij een lagere belastingsvoet (die zakte van 31 naar 24 procent). De omzet bleef evenwel licht onder de verwachtingen. 

 • Amerikaanse futures

  Anderhalf uur voor de laatste beursdag van de week begint in New York, wijzen de futures op een heropflakkering van de Amerikaanse beurzen. De grote indexen zouden 1 tot 1,5 procent terugwinnen van wat ze in de afgelopen zes verliesdagen moesten opgeven.

  Ondertussen is ook het tweede bankenrapport van de dag beter dan verwacht:

 • JPMorgan overtreft analistenverwachtingen

  JPMorgan is de eerste Amerikaanse grootbank die resultaten over het derde kwartaal vrijgeeft. De nettowinst steeg met 24 procent tot 8.380 miljoen dollar. Per aandeel kwam de winst uit op 2,34 dollar per aandeel, meer dan de 2,25 dollar waar analisten gemiddeld op hadden gerekend. 

  'We hebben sterke resultaten afgeleverd in al onze activiteiten', aldus CEO Jamie Dimon. 'De economie in de VS en wereldwijd blijft goed presteren ondanks de geopolitieke onzekerheid die op een bepaald moment in de toekomst negatieve effecten kan hebben op de economie.'

 • Mithra grootste stijger

  De onaangekondigde stand van zaken bij Mithra Pharmaceuticals zorgde donderdagvoormiddag al voor een opflakkering van de beurskoers, maar het aandeel eindigde toch in het rood. In de vroege handel op de laatste werkdag van de week is Mithra nog maar eens de grootste stijger, maar weten we nog niet of die dagwinst blijvend is.

  De koersval sinds de piek in mei - na een helse rit omhoog - beloopt na vandaag nog iets meer dan 34 procent.

 • Europese industrie groeit weer

  De industriële productie in de eurozone is in augustus maand op maand met 1 procent gestegen. Het is de eerste stijging in drie maanden. Economen hadden slechts een groei van een half procent ingecalculeerd. 

  'Dit cijfer neemt zeker niet alle zorgen weg',  luidt de reactie van ING-econoom Bert Colijn die verder opmerkt dat de Italiaanse industrie een forse opmars maakte met 1,7 procent groei. 'Dat moet voor enige opluchting zorgen in tijden waar de zenuwen over de Italiaanse begroting en economie gespannen zijn.' 

 • ECB-topman spreekt

  Significante monetaire stimulus is nog steeds nodig.
  Mario Draghi
  Voorzitter Europese Centrale Bank

  Op een IMF-congres in het Indonesische Bali nam de Italiaan Mario Draghi net het woord.

 • Een beursgang zonder franjes

  Knorr-Bremse maakt remsystemen, onder meer voor de metrostellen in Chinese grootsteden. ©Knorr-Bremse

  Na een reeks IPO's waarbij aandelen fors lager gingen bij hun eerste stapjes op de beurs, kan het Duitse Knorr-Bremse de turbulentie op de beurzen moedig het hoofd bieden. De koers van het aandeel laat de intekenprijs van 80 euro achter zich, en helpt zo het zwakke beursdebuut van Westwing in Frankfurt vergeten.

  In Brussel werd de beursgang van Leaseplan ondertussen afgelast omdat de sfeer tegenzit. Shurgard zet wel door en komt maandag naar de Brusselse beurs aan 23 euro per aandeel, de onderkant van de vooropgestelde prijsvork.

 • 'Keep calm and carry on'

  KBC Securities ziet geen reden waarom aandeelhouders van Kiadis Pharma moeten panikeren. Het beurshuis blijft bij haar standpunt en raadt aan het aandeel te kopen met een koersdoel van 20,50 euro. 

  Kiadis Pharma meldde deze ochtend dat het extra huiswerk heeft gekregen van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Het biotechbedrijf zit in de laatste rechte lijn om ATIR101 goedgekeurd te krijgen voor commercialisering, maar moet de gegevens uit vorige patiëntenproeven verder uitspitten en extra vragen beantwoorden. Het adviescomité van de EMA zal daardoor pas volgend jaar een oordeel vellen en niet dit kwartaal zoals gehoopt.

  ATIR101 is een technologie om stamcellen te behandelen zodat de slaagkans bij stamceltransplantaties bij bijvoorbeeld leukemiepatiënten groter wordt. 

  'Dit is ontgoochelend', klinkt het bij KBC Securities. 'Maar het betekent niet dat het risico op een niet-goedkeuring groter wordt. Keep calm and carry on.' De analist merkt op dat ook het Italiaanse Molmed, dat een gelijkaardige therapie ontwikkelde, drie vragenrondes moest doorspartelen alvorens groen licht te krijgen.

  Kiadis benadrukt zelf dat het geen nieuwe patiëntentesten moet opzetten. Indien dat wel het geval was, zou het bedrijf meteen weer een tweetal jaar zoet zijn geweest. De commerciële lancering in de tweede jaarhelft van 2019 komt niet in gevaar. 'Kiadis heeft nog tijd om de commerciële organisatie op te bouwen, de productie op punt te stellen en de onderhandelingen voor terugbetaling te voeren', aldus KBC Securities dat vorige maand een optimistisch rapport publiceerde waarin het Kiadis 'een ondergewaardeerde leider in de wereld van transplantatiegeneeskunde' noemde.

  Kiadis, dat vorig jaar nog leningen met een wurgrente afsloot om te overleven, zal volgens het beurshuis binnen een tiental jaren 500 miljoen euro omzet halen uit zijn technologie. 

 • Bel20 met 1 procent winst uit startblokken

  De Bel20 opende met 1 procent winst. Biotechbedrijven Argenx (+6%) en Galapagos (+3%) trekken de kar. Op de brede markt is er nog geen koers gevormd bij Kiadis Pharma dat deze ochtend moest opbiechten dat het vertraging oploopt met stamceltechnologie. 

  Argenx kreeg steun van Piper Jaffray. Het Amerikaanse beurshuis merkte op dat Momenta Pharmaceuticals, een concurrent van Argenx, gisteren een update over zijn onderzoekspijplijn gaf. Momenta zet net als Argenx in op een medicijn tegen myasthenia gravis maar het veiligheidsprofiel' van het Argenx-medicijn efgartigimod lijkit beter te zijn, concludeert de analist. Bovendien heeft het Belgische biotechbedrijf een voorsprong van zo'n twee jaar. 

  Argenx  is momenteel bezig met een fase 3-studie met zijn medicijn efgartigimod dat voor meerdere auto-immuunziektes kan ingezet worden. Analisten voorspellen een piekomzet van meerdere miljarden. Onlangs stond Argenx evenwel in een slecht daglicht toen verwarring opdook over bloedingen bij enkele patiënten die behandeld werden met efgartigimod. 

 • Europese beurzen op weg naar positieve start

  De futures wijzen op een winst van 0,5 à 1 procent bij opening van de Europese beurzen.  

 • Uitkijken naar eerste notering Knorr-Bremse

  Straks is het in Frankfurt uitkijken naar de eerste beursnotering van Knorr-Bremse. Achter die prachtige naam gaat de wereldmarktleider in remsystemen schuilt. De intekenprijs is vastgesteld op 80 euro en waardeert de hele groep op net geen 13 miljard euro. Eerder deze week kende de online-meubelwinkel Westwing in Frankrfurt al een slap debuut

 • Zenitel doet overname in Noorwegen

  Zenitel  neemt het verlieslatende Phontech over, met uitvalsbasis in Horten een 40-tal kilometer onder Oslo. Phontech is een dochterbedrijf van het Noorse Jotron en is gespecialiseerd in intercom- en openbare omroepoplossingen voor de scheepvaart en de olie- en gasmarkt.

  De overname wordt volledig gefinancierd met eigen middelen. De omzet van Phontech kwam vorig jaar uit op 7,3 miljoen euro. Phontech was vorig jaar verlieslatend. Zenitel verwacht dit en volgend jaar niet- recurrente integratiekosten om de boek recht te trekken. Vanaf 2020 zouden de activiteiten moeten bijdragen tot de operationele cash flow. 

  'Deze overname versterkt onze positie als wereldwijd leider voor kritische communicatiesystemen in de maritieme mark', aldus Zenitel. De deal zal vermoedelijk nog voor het jaareinde helemaal beklonken zijn.  

  Zenitel boekte vorig jaar 60,6 miljoen euro omzet. Met Phontech komt daar dus in één klap meer dan 10 procent bij. 

 • AvH boekt 8,5 miljoen verlies op verkoop Di en Planet Parfum

  Ackermans & van Haaren  en NPM hebben Distriplus, gekend van de ketens Di en Planet Parfum, verkocht aan Groupe Jacques Bogart dat een beursnotering heeft in Parijs. AvH slikt een minwaarde van 8,5 miljoen euro op de verkoop.

  Veel plezier heeft Ackermans & van Haaren niet beleefd aan het avontuur. Door de populariteit van concurrenten als Kruidvat en Action vinden steeds minder klanten de weg naar Di-winkels. Ook de opmars van e-commerce knaagt aan de omzet. Distriplus moest in het eerste halfjaar nog 16,9 miljoen euro afschrijven op de goodwill, waardoor de groep voor 23 miljoen euro in het rood ging.

  'AvH beschouwt de overname door Groupe Bogart, in vergelijking met de andere opties die mogelijk waren, als een unieke opportuniteitvoor Distriplus om een nieuwe fase in haar geschiedenis in te luiden', klinkt het in een persbericht. 

 • Kiadis Pharma loopt vertraging op

  Kiadis Pharma  heeft extra tijd nodig om de vragen van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA betreffende zijn ATIR101 te beantwoorden. ATIR101 is een technologie om stamcellen te behandelen zodat de slaagkans bij stamceltransplantaties bij bijvoorbeeld leukemiepatiënten te verhogen.

  Het adviescomité van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA zal daardoor pas in het eerste halfjaar van 2019 een oordeel vellen, in plaats van in het vierde kwartaal van dit jaar. Kiadis maakt evenwel duidelijk dat het bedrijf geen nieuwe klinische testen moet uitvoeren en dat een commerciële lancering in de tweede jaarhelft van 2019 niet in gevaar komt. '

  Het biotechaandeel maakte vorige maand nog een grote sprong vooruit na een optimistisch rapport van KBC Securities

 • Duitsers halen E&Z Bebig met korting van de Brusselse beurs

  De 21 jaar beurscarrière van farmabedrijf  Eckert & Ziegler Bebig, dat ooit nog door het leven ging als IBt, loopt op zijn laatste benen. De Duitse moeder (Eckert & Ziegler Strahlen- und Medizintechnik) hoopt via een aandelenruil de 20 procent die ze nog niet in handen heeft, te verwerven. 

  Op basis van een evaluatie door een onafhankelijk expert is gisteravond een ruilverhouding vastgelegd. Aandeelhouders van Bebig krijgen het voorstel om 5,3 Bebig-aandelen in te ruilen voor 1 aandeel van de moedergroep. 

  Aangezien het 'moederaandeel' gisteravond op de Duitse beurs afsloot op 44,53 euro, worden de Bebig-aandelen in de deal gewaardeerd op 8,40 euro. Dat is 30 eurocent minder dan de laatste slotkoers op Euronext Brussel.  

  Eerder deze maand raakte ook al bekend dat ondernemer Huub Baren zijn Connect wil delisten.

 • Tencent Music stelt beursgang uit

  Het turbulente beursklimaat heeft Tencent Music doen beslissen zijn beursgang uit te stellen. De baisse op de aandelenmarkten spaart geen enkele sector, zeker de techsector niet. De Nasdaq zakte donderdag voor het eerst tien procent onder zijn recente piek wat betekent dat in de Amerikaanse techindustrie nu officieel sprake is van een 'correctie'.

  Tencent Music Entertainment, de eigenaar van de populairste Chinese muziekapps, wou zowat 1 miljard dollar willen ophalen. Met zijn streamingapps QQ Music, Kugou en Kuwo en de karaoke-app WeSing is Tencent Music het grootste online muziekplatform in China. Het telt meer dan 800 miljoen actieve gebruikers per maand. In 2017 realiseerde het op een omzet van 1,65 miljard dollar een nettowinst van 199 miljoen dollar.

  Dichter bij huis zag Leaseplan zich genoodzaakt zijn beursplannen af te blazen. Leaseplan had een beursgang in Amsterdam en Brussel in gedachten. Volgens mediaberichten zou het bedrijf daarbij op zo'n 7,5 miljard euro gewaardeerd kunnen geweest zijn.

 • Aziatische beurzen herstellen

  De Bel20 sloot gisteren voor de tweede dag op rij met een verlies van meer dan 2 procent. Ook op Wall Street verloren de aandelenindices opnieuw fors terrein.

  Maar vandaag lijken de Aziatische beurzen een licht herstel te hebben ingezet. In Japan en China schommelen de indices rond het slot van gisteren, elders staan winsten van 1 tot 2 procent op de tabellen. 

  Beleggers raakten de voorbije dagen in de ban van 'de grote correctie' die mogelijks op komst is op de beurzen. Staat een grote beurscorrectie voor de deur? Dat is moeilijk te voorspellen. De aandelenmarkten hebben de voorbije jaren nog weleens een slechte dag of slechte week gehad. Maar feit is dat de Dow Jones-index, de graadmeter van de New Yorkse beurs, na de inzinking door de bankencrisis sinds begin 2009 bijna vier keer hoger is gegaan. Bijna onafgebroken ging het hoger en hoger. Kunnen de bomen tot in de hemel groeien? Dat is de vraag die nu rijst.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud