Ter Beke geniet van Goeminne-effect

De Europese beurzen krijgen een tik(je). In Amsterdam gaat PostNL echter na een zeldzaam positief winstalarm stevig hoger.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Kurt Vansteeland, Koen Lambrecht, Ilse De Witte en Sebastien Rousseau. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: PinguinZonderLutosa keert 2,4 euro per aandeel uit. Wij kunnen ons geen beter einde aan de handelsdag- en week in Brussel voorstellen. Dag schatjes... van patatjes. 

17.49 uur: De Bel20 sluit 1,3 procent hoger op 2.649,39 punten. Bekaert (+0,5% tot 22,51 euro) is de enige Bel20'er die positief afsluit. Elia (-3,9% tot 32 euro) is de grootste daler in de sterindex, wat te wijten is aan het knippen van het dividend.

Een blik over de noordergrenzen leert dat PostNL uiteindelijk 6,9 procent winst heeft kunnen vasthouden.


17.33 uur
: Ter Beke koerst bij een voor dit aandeel relatief stevig handelsvolume van 1.775 stuks 4,2 procent hoger naar 54 euro, de hoogste koers sinds augustus 2011. Beleggers gunt de ietwat verrassend nieuwe CEO Dirk Goeminne dus duidelijk het voordeel van de twijfel.

17.19 uur: In een gesprek met CNBC heeft Elon Musk, de topman van de elektrische-autobouwer Tesla, gezegd dat er ‘een goede kans’ is dat Tesla gaat samenwerken met Google voor de zelfrijdende auto. Er zijn al meetings geweest met de oprichters van Google. In datzelfde gesprek zei Musk dat de verkoop van 20.000 wagens per jaar in de VS de verwachtingen drie maal overtreft. En dat een op de vier mensen die een testrit maken, uiteindelijk ook een Tesla kopen. Het aandeel is de jongste twee maand fors gestegen, maar gaat vandaag lager (een kleine 2 procent lager na bijna twee uur handel).

Het volgende Tesla-model wordt overigens een kleine SUV. Zo iets:

17.15 uur: Het Indiase Sun Pharmaceutical Industries voert overnamegesprekken met zijn Zweedse sectorgenoot Meda. Het scheelde naar verluidt 3,5 jaar geleden maar een haar of Meda had Omega Pharma overgenomen. Na het afspringen van die gesprekken kwamen Marc Coucke en Waterland met hun bod op de proppen. 

17.05 uur: De OPEC houdt de productiedoelstelling op 30 miljoen vaten per dag voor de rest van het jaar. De organisatie van olieproducerende landen zal een commissie oprichten om de impact van schaliegas te onderzoeken. Voor experts is het zo klaar als een klontje. OPEC heeft de keuze tussen meer produceren, prijzen laten zakken en hun marktaandeel beschermen enerzijds, ofwel de productie laten zakken om de prijs van 100 dollar per vat te fixeren.

16.26 uur: Het ruikt hier naar... De Duitse kanselier Angela Merkel drinkt een kopje koffie bij de eerstesteenlegging van een nieuwe fabriek van Nestlé in Schwerin (Duitsland). De Zwitserse voedingsgroep spendeert 220 miljoen euro aan de fabriek die koffiecapsules zal fabriceren.

16.15 uur: Het consumentenvertrouwen in de VS, zoals gemeten door de universiteit van Michigan, steeg in mei naar het hoogste peil sinds juli 2007. Dat is meer dan verwacht. Stijgende huizenprijzen en beurskoersen maken de Amerikaan rijker, waardoor hij de toekomst met meer vertrouwen tegemoet ziet. Economen hopen dat de vertrouwensboost een verdere daling van de consumptie zal tegenhouden.

16.08 uur: De goudprijs incasseert een tik en zakt onder de 1.400 dollar per ounce.

Gold tumbles 1.1 pct to $1,398 after big US data beats— Chris AdamsVerified account (@chrisadamsmkts) 31 May 13

 

15.55 uur: Bekaert is het enige aandeel in de Bel20 dat voorlopig de voetjes droog houdt. De staaltechnologiegroep wint een half procentje tot 22,49 euro.

15.50 uur: Beleggers weten duidelijk niet wat ze met de zuinige Amerikaanse consument aanmoeten. De Amerikaanse beurzen schieten - hoewel schieten? - aarzelend uit de startblokken. Lagere opening, even positief, om dan weer in negatief territorium te duiken.

15.45 uur: Een tegendraadse visie van UBS:

UBS: 'BUY TREASURIES' by @bysamro read.bi/13pT5Am— The Money Game (@themoneygame) 31 mei 2013

De rente op Amerikaans staatspapier is te snel, te veel gestegen, klinkt de uitleg.

15.04 uur: De Franse beurstoezichthouder zet het onderzoek voort naar de manier waarop het luxeconcern LVMH een belang in rivaal Hermes verwierf. LVMH had verzocht het onderzoek te stoppen, maar daar wordt niet op ingegaan. De zaak gaat terug tot 2010, toen LVMH plots meldde dat het een belang van 17,1 procent had in Hermes, doordat het converteerbare derivaten had omgezet in aandelen. Later kwamen daar nog wat aandelen bij, waardoor LVMH nu 22,6 procent bezit. De familiale eigenaars zijn daar op zijn zachtst gezegd niet mee opgezet en voeren aan dat LVMH op een illegale manier plots aan een groot belang in hun bedrijf kwam.

14.44 uur: Het parket in het Franse Aix-en-Provence vraagt dat vier vliegtuigen van Ryanair geconfisqueerd zouden worden, naast een boete van 225.000 euro. Er loopt een rechtszaak tegen Ryanair over het gebruik van de lagekostenmaatschappij om haar piloten in Ierland in te schrijven en zo veel minder sociale lasten te betalen. De Fransen vinden dat onterecht, omdat de maatschappij volgens hen wel degelijk een echte basis heeft in Marseille.

14.39 uur: De Amerikaanse consument gaf in april minder geld uit dan verwacht. De uitgaven van de gezinnen daalden vorige maand 0,2 procent. De cijfers voor maart werden neerwaarts herzien naar een stijging van 0,1 procent. Nochtans bleef het inkomen gelijk en de prijzen daalden het meest in vier jaar.

Het zorgt voor een ietwat wankele start van het tweede kwartaal voor de Amerikaanse economie. De consumptie van de gezinnen is goed voor 70 procent van de Amerikaanse economie.

14.28 uur: Ter Beke is de sterkste stijger in Brussel. Het aandeel noteert 3,3 procent hoger op 53,5 euro, het hoogste peil sinds 28 maart 2012. Beleggers lusten de aanstelling van Dirk Goeminne als CEO van het vleesverwerkingsbedrijf wel. Goeminne is niet echt 'nieuw vlees' in de kuip. Hij zetelt al sinds 2011 in de raad van bestuur en houdt al enkele maanden ad interim het CEO-zitje warm.

14.02 uur: In april verdween 6,4 miljard euro spaargeld uit Cyprus, merkt Zerohedge op.

13.51 uur: Nieuws van onder de grond. Of beter gezegd : van de Londense ondergrond. In het kader van het Crossrail-project, dat een netwerk van spoortunnels en spoorverbindingen onder Londen beoogt, heeft de graafmachine Elizabeth het nieuwe Canary Wharf Crossrail station bereikt. De graafwerken waren eind vorig jaar begonnen en gingen rond de klok door.

13.38 uur: De besprekingen die Renault heeft gevoerd met Mitsubishi, met het oog op samenwerking op sommige vlakken, hebben voorlopig nog niet tot resultaat geleid. Dat zei een woordvoerster van Renault vrijdag. Zij reageerde daarmee op een bericht in Le Figaro dat er een partnerschip in de maak zou zijn. Mitsubishi zag drie jaar geleden een ambitieuze alliantie met PSA Peugeot Citroën mislukken en staat steeds meer geïsoleerd in de autowereld.

13.22 uur: Voor het eerst sinds mensenheugenis boekte Spanje een overschot op de handelsbalans. In maart bedroeg de export (+2,5% tegenover vorig jaar) 1 miljard euro meer dan de import (-13%). De lagere loonkosten hebben Spanje competitiever gemaakt, klinkt het. Critici wijzen er echter op dat het vooral de daling van de invoer – door de recessie – het handelsoverschot mogelijk maakten.

13.16 uur: Spanje registreerde een kapitaaluitstroom van 5,2 miljard euro in maart, na zes maanden van kapitaalinstroom. Dat schrijft het persagentschap Reuters. Midden maart voerde Cyprus een taks op spaargeld in. Dat zat er misschien voor iets tussen.

13.08 uur: 'Kies voor het bod van Michael Dell zelf.' Dat is het advies van de commissie die was opgericht in de schoot van de raad van bestuur van het computerbedrijf Dell om te oordelen over het bod dat Michael Dell, gesteund door het fonds SilverLake, doet om zijn geesteskind weer in handen te nemen. Nadat Michael Dell dit had aangekondigd, doken er alternatieven op, waarvan dat van raider Carl Icahn nog steeds loopt. Maar de bestuurscommissie schaart zich dus achter de oprichter.

12.55 uur: In een van de eindeloze stroom rechtszaken tussen Apple en Samsung hebben de Koreanen het gehaald: de Nederlandse Hoge Raad oordeelt dat de tabletcomputer Galaxy Tab 1.0 niét dusdanig veel op de iPad van de concurrentie lijkt dat er sprake zou zijn van een schending van het modelrecht.

12.50 uur: Post NL is de sterkste stijger op het Damrak. Het post- en koerierbedrijf wint kort na de middag 14 procent. 

12.43 uur: In Milaan zakt Finmeccanica 3,2 procent. Donderdag was het aandeel 1,9 procent gestegen nadat gedelegeerd bestuurder Alessandro Pansa op de algemene vergadering voor dit jaar winst had voorspeld – na twee jaren van verlies.

AnsaldoBreda-moeder Finmeccanica is op de beurs van Milaan pardoes 100mln minder waard nu NMBS de Fyra niet meer wil. tijd.be/nieuws/onderne...— Bas Kurstjens (@bkurstjens) 31 May 13

12.40 uur: Het Noorse staatspensioenfonds ligt onder vuur voor zijn belegging in de mijnbouwgroep POSCO. Het pensioenfonds bezit 0,9 procent van het Zuid-Koreaanse bedrijf. POSCO wil in Jagatsinghpur (India) een geïntegreerde staalfabriek oprichten. Voor het project zouden meer dan 20.000 mensen moeten verhuizen. Mensenrechtenorganisaties vinden dat het Noorse staatspensioenfonds zijn invloed moet aanwenden om het project tegen te houden.

12.16 uur: Westerse bedrijven helpen de Japanse politiek een handje in de queeste naar inflatie. De Japanse consument is het al jaren niet meer gewend, maar ziet de prijzen van westerse merken nu opgetrokken worden. Juwelen van Tiffany, vaatwassers van Miele of een Volkswagen kosten sinds kort enkele procenten aan yens extra. En nu volgt ook Apple: de prijs van een iPod gaat 6.000 yen (46 euro) hoger, en die van een iPad Mini met 8.000 yen (ruim 61 euro).

Verwacht wordt dat ook Japanse merken stilaan de prijzen moeten optrekken, omdat de grondstoffen en onderdelen die ze moeten invoeren een pak duurder uitvallen bij dalende wisselkoersen voor de yen. Onder meer een topman van Panasonic zei al dat zijn firma prijsverhogingen zal moeten overwegen als de Japanse munt verzwakt naar meer dan 105 yen per dollar.

11.56 uur: Bon Jovi doet een schone geste naar zijn Spaanse fans, die het door de crisis in hun land hard te verduren hebben. Bon Jovi - die de wereld de prachtige song Livin' on a prayer schonk - wil eind juni namelijk gratis spelen in Madrid. Hij hoeft geen performance fee waardoor tickets voor de fans beschikbaar zijn tegen 18 à 39 euro per stuk, in plaats van de oorspronkelijke 76 euro. Elders in Europa lopen de ticketprijzen zelfs op tot boven 100 euro.

11.44 uur: Rudi Van den Eynde (Dexia Asset Management) over de shorters bij en de aanhoudende daling van het aandeel Thrombogenics:

'De shorters spelen in op een soort van onzekerheid als gevolg van de hooggespannen verwachtingen in aanloop naar de lancering van het oogmedicijn Jetrea. Ze hebben een momentum in gang gezet, doen ook andere beleggers twijfelen en creëren een sneeuwbaleffect in een klimaat met een beetje onzekerheid.'

(Van januari tot april leverde de verkoop van Jetrea in de VS 10 miljoen dollar op. Dat is ok, maar niet overweldigend. Vandaar de onzekerheid.)

'Daar komt wel wat psychologie bij kijken. En timing is alles. Er is op korte termijn niets dat de shorters in vergelenheid kan brengen. We zitten de komende weken in een nieuwsvaccuum. Dat weten ze maar al te goed'

‘Maar. Vergeet niet dat shorters de aandelen die ze nu verkopen, ooit moeten terug kopen. Zo kunnen ze een opwaartse beweging versterken.'

Conclusie: volgende afspraak bij de trading update in augustus. 

11.20 uur: De toestand is vooral dramatisch in Italië, waar nu 3,083 miljoen mensen een baan zoeken. Dat is het hoogste cijfer sinds 1977. De werkloosheidsgraad is opgelopen tot 12 procent. Onder de jongeren zit 40,5 procent zonder werk.

11.08 uur: De werkloosheid in de eurozone is in april nog maar eens verslechterd, blijkt uit Eurostat-cijfers. Van de beroepsbevolking zat toen 12,2 procent zonder werk tegen 12,1 procent in maart.

11.05 uur: De inflatie in de eurozone is toegenomen in mei, maar blijft laag en onder het streefdoel van de ECB. De consumentenprijzen zijn deze maand met 1,4 procent gestegen in vergeljking met een jaar eerder. In april bedroeg de inflatie 1,2 procent.

10.32 uur: Nog meer scheepvaart. John Fredriksen deed donderdag nog eens zijn mond open en dat stuurt de aandelen van tankerrederijen lager. De scheepvaartmagnaat had beangstigend nieuws voor Frontline in petto: het overaanbod aan schepen verhindert het herstel van de tankermarkt dat nodig is om een converteerbare obligatielening van 225 miljoen dollar die in 2015 matuur wordt, te kunnen terugbetalen.

Fredriksen deed zijn uitspraak in een commentaar bij de eerstekwartaalresultaten van Frontline. De rederij leed een nettoverlies van 18,8 miljoen dollar of 24 cent per aandeel. Oorzaak zijn de (veel te) lage vrachttarieven.

Het aandeel Frontline zakte donderdag 7,3 procent op de beurs van Oslo en gaat vandaag nog eens 5,4 procent lager. In Brussel verliest sectorgenoot Euronav 0,5 procent. 

10.25 uur: CMB gaat 0,1 procent lager naar 15,17 euro. ABN AMRO stipt in een update over de sector aan dat de overcapaciteit bij drogebulkrederijen niet snel zal herstellen. De jongste plaag voor de branche is Vale. De Braziliaanse ijzerertsreus slaagt er niet in zijn ijzererts van de mijnen naar de havens te kriijgen. Het gevolg is dat de bevoorrading - vooral voor China - meer vanuit Australië moet gebeuren. En dat betekent dus meer zeemijlen tussen Australië en het Verre Oosten en minder tripjes tussen Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Ergo: minder afgelegde zeemijlen. En dus ook minder inkomsten voor de reders.

De Brucutu-mijn in Brazilië:

10.20 uur: Geen discussie over de uitblinker op het Damrak vanmorgen. PostNL - de kwakkelende versie van onze Bpost - gaat 9 procent hoger. Na massa's winstalarmen de voorbije jaren verhoogt de Nederlandse postbode nu zijn outlook.

PostNL uitblinker op Damrak. telegraaf.nl/dft/bedrijven/...— Financiële Telegraaf (@dft) 31 May 13

 

10.06 uur: Na een uur handel zijn de verliezen op de Europese beurzen aardig opgelopen. De Euro Stoxx 50 zakt 1 procent, de brede Stoxx Europe 600 0,8 procent. In Brussel verliest RealDolmen al 5 procent.

9.50 uur: Op de beurs van Tokio steeg Sony met 2,1 procent. Beleggers speculeren dat de elektronicareus zijn entertainmentpoot (o.a. muzieklabel en filmstudio) zal afstoten. Aanleiding is het bericht van het persagentschap Reuters dat de zakenbanken Morgan Stanley en Citigroup de opties onderzoeken voor de divisie. 

9.48 uur: De neergang van Thrombogenics (-3,2%, 32,10 euro) duurt voort. Het aandeel gaat voor de zevende keer in acht beursdagen lager. Een mededeling van de beurswaakhond FSMA gisteren leert dat de Leuvense biotechnologiegroep intussen zes plaaggeesten telt. Met Millennium Capital Partners zit een zesde hefboomfonds short op Thrombogenics. Alle zes shorters hebben samen 8,43 procent van de aandelen in handen.

9.29 uur: Er rolde vanmorgen een rechtzetting binnen van Vranken-Pommery (+0,7%, 21,15 euro). Met betrekking tot de obligatieuitgifte die het Franse champagnehuis eerder deze week aankondigde. Voer voor onze cijfermachine Kurt. Zijn oordeel:

Het effectieve rendement verandert niet. Wel de premie die dat rendement impliceert tegenover de referentie voor bedrijfsobligaties (mid-swap rente). Zeg maar de risicopremie die beleggers op het Vranken-papier ontvangen. Die premie is geen 3,05 maar 2,69 procent. En dat is an sich belangrijke informatie voor beleggers.

Een naar eigen zeggen materiële vergissing moeten erkennen, is bepaald geen goede reclame aangezien bij bedrijfsobligaties de inschatting van de financiële kwaliteit van de emittent doorslaggevend is. 

9.24 uur: Mocht u vandaag met een iets te roze bril zijn opgestaan, de Sloveense centrale bankier Marko Kranjec zet u met beide voeten op de grond. 

ECB's Kranjec says the Euro-area is still in crisis— Fabrizio Goria (@FGoria) May 31, 2013

 

9.18 uur: India kende van april 2012 tot maart 2013 de traagste groei in tien jaar, 5 procent. Het voorgaande jaar groeide het bruto binnenlands product (bbp) nog met 6,2 procent. Het 'lage' groeicijfer voldoet aan de verwachtingen en is het gevolg van de zwak presterende industrie, mijnbouwsector en banken. En natuurlijk heeft het groeiland ook last van de rest van de wereld die slabakt.  

9.14 uur: RealDolmen zakt 1 procent na de publicatie voorbeurs van tegenvallende jaarcijfers. Dit jaar belooft de IT-groep weer aan te knopen met groei en winst. Ik (Seba) ga straks naar de persconferentie. 

9.10 uur: Het groenestroombedrijf Thenergo spurtte gisteren 8 procent hoger. Vandaag gaat er 7,4 procent af. 

9.07 uur: Grootste daler in de Bel20 is Elia, -1,36 euro of 4,1 procent tot 32,12 euro. Maar dat komt omdat de netwerkbeheerder zonder het recht op dividend van bruto 1,47 euro per aandeel noteert. Hetzelfde verhaal bij Recticel (-4,6% of -0,26 euro, 5,40 euro); het dividend bedraagt daar bruto 0,29 euro per aandeel. 

9.00 uur: Openingsbel. De Brusselse beurs start 0,04 procent lager. De Europese aandelen zakken 0,1 procent. 

8.58 uur: De Japanse centrale bankier Haruhiko Kuroda krijgt een thumbs up van Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Lagarde staat volledig achter de doelstelling van de centrale bank om de inflatie op 2 procent te krijgen, door 'verbeteringen' van het monetaire beleid. He IMF beschouwt de depreciatie van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar niet als problematisch.

 

 

8.55 uur: Blik op de futures. De Europese beurzen gaan over enkele minuten rond het slot van gisteren openen.

8.51 uur: Tijdens het interview met De Tijd in zijn kantoor drinkt Audi Brussels-directeur Gerhard Schneider zijn koffie uit een mok met het rode ABVV-BBTK-vakbondslogo. Als we opmerken dat dat erg ongewoon is in België, haalt de 51-jarige Duitser zijn schouders op: 'Ik heb ook nog een groene hoor.' Tot onze verbazing haalt Schneider daarop een diploma uit de kast: 'Ik ben officieel gelauwerd voor mijn 25 jaar lidmaatschap van de vakbond IG Metall.' Toch wel opmerkelijk voor de ingenieur mechanica die de voorbije jaren snel carrière maakte in de Audi-hiërarchie. 

Grappig: Directeur Audi Brussel drinkt uit BBTK-beker@tijd tijd.be/r/t/1/id/93524…— Frank Van Massenhove (@FVMas) May 31, 2013

 

8.49 uur: Wie niet waagt, niet wint. 

Only 1 in 4 women have asked for a raise in the past year. But of those who did, 75% got one. on.wsj.com/10KJ6nd— Wall Street Journal (@WSJ) May 31, 2013

 

8.36 uur: Na een bewogen week sloot de Japanse beurs de week af met een winst van 1,4 procent. Over heel de week was er een verlies van 5,7 procent. Over de hele maand mei verloor de beurs ruim 2 procent. Het is het eerste maandverlies sinds de rally in Tokio, dankzij de stimulus van de centrale bank, midden november op gang kwam.

8.24 uur: Japan is nog steeds niet uit de deflatiespiraal. In april daalden de consumptieprijzen zonder rekening te houden met verse voeding met 0,4 procent tegenover een jaar eerder. De aanhoudende prijsdalingen – voor de zesde maand op rij al - geven de centrale bank munitie om haar economische stimulering op te drijven. Gouverneur Haruhiko Kuroda streeft op termijn naar een inflatie van 2 procent. 

8.15 uur: Goedemorgen beste lezers. Klaar voor de laatste beursdag van de week. In de VS is het deze namiddag uitkijken naar het inflatiecijfers (14u30) en het consumentenvertrouwen (16u).

Dichter bij huis roepen Option en Proximedia hun aandeelhouders bijeen op de jaarlijkse hoogmis. En bij het krieken van de dag rapporteerde IT-groep RealDolmen ronduit zwakke jaarcijfers en stelde vastgoedbevak Ascencio halverwege zijn boekjaar minstens een stabiel dividend in het vooruitzicht. 

De aandelen Elia en Recticel noteren vandaag zonder het recht op diviend, respectievelijk bruto 1,47 en 0,29 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud