Ter Beke spurt naar hoogste peil in 16 jaar

©Photo News

Na een stevige rit van 10 procent sinds nieuwjaar, zette de Bel20 heel licht de handrem op. Befimmo krijgt een klap door de transparante maar sombere winstprognose voor de komende drie (!) jaar, Ter Beke spurtte naar het hoogste peil sinds 1999.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.50 uur: We ronden hier af met de boodschap dat de Bel20 met het kleinst mogelijke verlies van 0,01 procent afsloot. Tot maandag, we wensen u - gelet op de drukke komende week (zie 17u33) een rustgevend weekend!

17.40 uur: Nog niet zo lang geleden konden we Ter Beke - vergeleken met de buren van Lotus Bakeries - nog omschrijven als de 'vergeten Meetjeslanders'. Nu niet meer. De versevoedings- en vleeswarengroep spurtte opnieuw 2,8 procent hoger naar 74 euro, de hoogste koers sinds januari 1999.

In hun zoektocht naar de schaars achtergebleven aandelen hebben beleggers duidelijk de Waarschootse groep ontdekt. Sinds eind januari is de beurskoers van Ter Beke met liefst 10 euro of 16 procent gestegen. Ter Beke komt volgende week vrijdag voorbeurs met de resultaten. Bij deze is de lat dus vrij hoog gelegd maar Lotus Bakeries bewees eerder op de week dat Meetjeslanders uitstekende hoogspringers zijn. 

17.33 uur: We gaan u niet rond de oren slaan met een volledige lijst, maar weet dat de komende week bijzonder druk wordt. Met tonnen bedrijfsresultaten en nog wat macro-economische indicatoren om het geheel op smaak te brengen. We lijsten hier de essentie op:

Hint Janet Yellen op eenrenteverhoging in juni?

Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zal dinsdag en woensdag in het Congres het halfjaarlijks rapport van de Fed over het monetair beleid toelichten. De hamvraag is of zij verwachten over een eerste renteverhoging in juni zal versterken of afzwakken. Veel bestuurders van de Fed lijken te willen wachten tot juli of langer vooraleer het beleid te verstrakken, blijkt uit de notulen van de jongste bestuursvergadering.

Maar cijfers over de Amerikaanse economie die sinds die vergadering van 28 januari zijn gepubliceerd, kunnen een argument zijn om toch al in juni de rente op te trekken. ING-econoom James Knightley verwijst naar de forse groei van de werkgelegenheid in januari en de uitbodeming van de olieprijs. De algemene inflatie is met 0,8 procent veel lager dan de doelstelling van 2 procent, maar dat is vooral het gevolg van de goedkope olie. De kerninflatie, zonder voeding en energie, bedraagt 1,6 procent.  

Zet het herstel zich door in België en Duitsland?

Duitsland en België publiceren maandag en dinsdag cijfers over het ondernemersvertrouwen. Economen verwachten dat zowel de Duitse als de Belgische bedrijfsleiders in februari optimistischer zijn geworden over de economie. Dat is een extra aanwijzing dat de economische groei in de eurozone versnelt. De positieve gevolgen van de goedkopee olie en daling van de euro beginnen door te sijpelen in de reële economie.

Gisteren rapporteerden de aankoopdirecteurs van Europese industriële en dienstenbedrijven al een snellere groei van de activiteit. Het ziet er naar uit dat de groei in de eurozone in 2015 zal versnellen tot 1,25 à 1,5 procent, tegenover 0,9 procent in 2014.

Lawine aan Belgische bedrijfsresultaten

Beleggers krijgen volgende week een stortvloed aan Belguische bedrijfsresultaten op hun bord. Liefst negen Bel20-bedrijven publiceren hun jaarcijfers. Delta Lloyd bijt dinsdag de spits af. Donderdag volgen zwaargewicht AB InBev, D’Ieteren, Solvay en GDF Suez. Vrijdag sluiten Ackermans & van Haaren, Bekaert, Belgacom en UCB de week af. Ook veel kleinere bedrijven prersenteren hun jaarrapport.

Hopen op stevig dividend (en misschien meer) bij bierreus AB InBev

‘s Werelds grootste brouwer AB InBev publiceert donderdag zijn jaarresultaten. Het was een uitzonderlijk jaar, met dank aan de WK-voetbalgekte in Brazilië en in ons land, al is België nog maar een stipje in de resultatenrekening van de groep.

Bij gebrek aan nieuwe overnamespeculatie - en die is na een korte opflakkering in september weer gaan liggen - focussen beleggers nu op andere manieren waarop topman Carlos Brito zijn aandeelhouders kan trakteren. Nu de schuldenberg weer helemaal onder controle is, kan het dividend weer de hoogte in. Er ligt misschien zelfs een aandeleninkoop in het verschiet, die volgens Marco Gulpers van ING 10 miljard dollar kan bedragen.   

17.25 uur: We kunnen u het interview in de Tijd van dit weekend met Resilux -CEO Dirk De Cuyper zéér warm aanbevelen. U leest hier al een teaser.

©Emy Elleboog

17.15 uur: Op Wall Street schiet Mohawk na sterke kwartaalcijfers naar een record. De Amerikaanse vloergigant nam onlangs voor 1,2 miljard dollar vinylbedrijf IVC over van Filip Balcaen. In ruil kreeg Balcaen een minderheidsbelang van goed 1 procent in Mohawk.

17.03 uur: Echt hoopvol zijn de jongste geluiden niet vanuit het Schumanplein, stelt collega Bart Haeck vast.

Verontrustende geluiden bij diplomaten. Berlijn speelt met vuur en stuurt volgens sommigen aan op grexit. http://t.co/XNFtxv3pPs— Bart Haeck (@barthaeck) 20 februari 2015

 

17.00 uur: De eurogroep zou er nu om vijf uur aan beginnen. Vingers gekruist houden is de boodschap. 

Eurogroup start delayed again untill 17.00— Pablo Rodríguez (@Suanzes) 20 februari 2015

 

16.33 uur: In Brussel zijn ze duidelijk aan 'expectations management' bezig, door te stellen dat er niet per se vandaag al een deal uit de bus moet komen.

SPAIN DE GUINDOS: DEAL WITH GREECE NOT NECESSARY BEFORE MONDAY - MNI— Fabrizio Goria (@FGoria) 20 februari 2015

 

16.14 uur: De Griekse zorgen, door The Economist in grafieken gegoten:

Greece's economic woes in charts http://t.co/720Wnrmkfd pic.twitter.com/7XQKtQShoZ— The Economist (@TheEconomist) 20 februari 2015

 

15.57 uur: Het is allemaal relatief natuurlijk, maar na de onverzettelijke taal van de belangrijkste Deense economische adviseur incasseert de Deense kroon de grootste tik tegenover de euro sinds 2001. De Deense kroon valt terug van 7,4450 per euro naar 7,4650 per euro. Relatief gezien een kleine aardverschuiving, aangezien de Deense kroon al decennia vastgeklonken zit aan eerst de deutschmark en dan de euro. 

15.45 uur: Warren Buffett strijkt neer in Duitsland. De Amerikaanse investeerder legt volgens de Financial Times 400 miljoen euro op tafel voor Detlevs Louis Motorradvertriebs, een Hamburgse verdeler van bikergear. 

Warren Buffett is al langer fan van moto's, wat hij op de jaarvergadering van 2008 al bewees ©REUTERS

15.32 uur: En ja hoor: voor de vierde dag op rij lijkt een eerste record van het jaar voor de Dow Jones te hoog gegrepen. De Dow Jones koerst 0,1 procent lager, Nasdaq noteert echter vrijwel stabiel. 

15.26 uur: Toch even aanstippen dat Befimmo een zeldzaamheid is op de Brusselse beurs. In een wereld waar veel bedrijfsleiders zelfs voor het komende kwartaal geen uitspraken durven doen, is de kantorenspecialist een gelukkige uitzondering. Befimmo gaf niet alleen voor 2015 een prognose, maar ook voor 2016 én 2017. Zo’n transparantie vertaalt zich echter lang niet altijd in dankbaarheid, aangezien de winstprognoses voor de komende drie jaar als gevolg van de kwakkelende kantorenmarkt een stuk somberder dan verwacht uitvallen

 

15.01 uur: Los van wat er straks uit de bus komt in Brussel, de onzekerheid eist nu al zonder twijfel zijn tol op de fragiele Griekse economie.

BofA-ML: We downgrade Greece GDP growth to 0.6% in 2015 and 1.6% in 2016. We think a Eurogroup agreement is needed to avoid tail risks— Fabrizio Goria (@FGoria) 20 februari 2015

 

14.51 uur: De koersval bij Befimmo loopt op tot meer dan 6 procent. Maar aangezien de vastgoedgroep maar 1 procent van de Bel20 vertegenwoordigt, heeft dat nauwelijks impact op de beursbarometer. 

14.22 uur: We gaan wat dieper in op het failliet van De Rouck Geomatics, de kaartenmaker met een notering op Alternext.

14.05 uur: De Vlaamse Beleggersfederatie VFB trok dit jaar al 400 nieuwe leden aan. Gewoonlijk zijn dat er 600 over een heel jaar. Dat zei VFB vrijdag aan Het Nieuwsblad. Het gaat dus de goede kant uit met de beurscultuur, met dank uiteraard aan de aantrekkende beurskoersen.

13.50 uur: De Europese beurzen noteren volgens de Stoxx600 met een winst van 0,1 procent. De bankaandelen verliezen daarentegen 0,3 procent terrein. Die 'underperformance' is al sinds oktober bezig. Morgan Stanley raadt zijn klanten aan om de 'achtergebleven bankaandelen' te kopen, in een rapport getiteld: Banks: the best catch-up trade in Europe.

Valuations still look attractive: banks are trading at a 50% P/B discount to the market (still close to a 20-year low) and the P/E relative has just reached the lowest level since March 2009.
Graham Secker
Strateeg Morgan Stanley

Een van de favoriete bankaandelen van het beurshuis is het Nederlandse ING .

 

13.15 uur: Volgende week komt er een lading Bel20-resultaten op ons af, waaronder Belgacom vrijdag. Morgan Stanley verwacht voor 2014 een stabiele evolutie van de omzet en de bedrijfswinst (voor afschrijvingen). Voor 2015 ziet het beurshuis beide cijfers met 1 procent de hoogte ingaan, en dat is beter dan initieel voorzien door het management.

Management's initial target is to grow both revenues and EBITDA by 2016, but we think it might be achievable in 2015.
Luis Prota
Morgan Stanley

 

12.05 uur: Hier een overzicht van de toppers en floppers in Brussel. Merk op dat de zwakker dan verwachte resultaten en de koerstuimeling bij Befimmo , ook andere vastgoedvennootschappen treft.

 

11.29 uur: Even uw aandacht voor de resultaten van de Luxemburgse satellietoperator SES , een kernholding van Sofina . De omzet steeg in lijn met de verwachtingen met 4 procent tot 1,92 milljard euro over 2014. Dat resulteerde in een stijging van de winst voor afschrijvingen (ebitda) met 5 procent tot 1,43 miljard euro. Het dividend stijgt met 10 procent tot 1,18 euro per aandeel.

Mooie cijfers dus. Waarom gaat SES dan onderuit? De markt schrikt over de vooruitzichten voor 2015. SES verwacht een stijging van de omzet en van de ebitda met 'amper' 1 procent. Sofina heeft een belang van 4,8 procent in SES.

 

Satellietoperator #SES is erg voorzichtig voor 2015 en rekent op groei ebitda van amper 1%. Zwaargewicht in portefeuille van holding #Sofina— Geert Smet (@GeertSmet1975) February 20, 2015

 

11.09 uur: De Europese beurzen blijven op bescheiden verlies. Dit ondanks hoopgevend economisch nieuws. De belangrijkste economische barometer van de eurozone suggereert dat het herstel in Europa vaart wint. We spreken over de conjunctuurbarometer van onderzoeksbureau Markit. Die stijgt dankzij de dienstensector voor de tweede maand op rij stevig in februari, van 52,6 naar 53,5 punten. Volgens BNP Paribas-econome Evelyn Herrmann een signaal dat de economie via een heropleving van de binnenlandse vraag aantrekt:

Dit staaft onze verwachting dat de Europese groei in het vierde kwartaal tot 0,4 procent zal versnellen, met dank aan de gezinsconsumptie. Voor 2015 rekenen we op 1,5 procent groei, waarmee we optimistischer zijn dan de marktconsensus van 1,2 procent.
Evelyn Herrmann
BNP Paribas

10.49 uur: Een echte schok mag het niet heten, maar het nieuws dook toch bijna onder onze radar door. Het cartografiebedrijf De Rouck Geomatics  is door de Brusselse handelsrechtbank failliet verklaard. Woensdag werd de handel in het aandeel nog geschorst door de FSMA, op vraag van het bedrijf zelf. Nu blijkt dat het faillissement dinsdag al een feit was. Een persbericht is er niet. We moeten het voorlopig enkel stellen met een erg droge mededeling in het Staatsblad:

Tribunal de commerce francophone de Bruxelles
Ouverture de la faillite, sur citation, de : DE <ROUCK> <GEOMATICS> SA, ROUTE DE LENNIK 451/32, 1070 ANDERLECHT. 
Référence : 20150214. 
Date de faillite : 17 février 2015. 
Activité commerciale : édition de livres. 
Numéro d'entreprise : 0454.471.031 
Curateur : ENSCH YSABELLE, AVENUE LOUISE 349 B 17, 1050 BRUXELLES 5. 
Dépôt des créances : dans le délai de trente jours à dater du prononcé du jugement, au greffe du tribunal de commerce francophone de Bruxelles, Boulevard de Waterloo 70, 1000 Bruxelles. 
Dépôt au greffe du premier procès-verbal de vérification des créances : le 25 mars 2015. 
Pour extrait conforme : Le Greffier en Chef, PINCHART N. 

Echt verrassen mag het nieuws niet doen. Het aandeel was al geruime tijd een stille dood aan het sterven op Alternext, het semi-gereglementeerde segment van Euronext Brussel. Sinds het begin van het jaar werd het aandeel amper 6 keer verhandeld. De laatste transactie dateert van de dag voor het faillissement, toen nog een pakket van 1.000 aandelen van eigenaar wisselde voor 9 cent per aandeel.

10.21 uur: Apple zou op 2020 mikken om zijn elektrische wagen te lanceren, meldt Bloomberg op basis van bronnen dichtbij het dossier. Een ambitieuze timing aangezien de maker van de iPhone en iPad weinig ervaring heeft in de automobielsector. Volgens het persagentschap is het autoteam 200 werknemers groot.

Volgens dezelfde bronnen kan Apple nog altijd beslissen om het project onderweg af te voeren.

b10.10 uur: De Franse zuivelreus Danone  heeft de verwachtingen over 2014 kunnen inlossen. Maar beleggers hebben vooral oog voor de vooruitzichten voor 2015. En met een verwachte groei van 4 à 5 procent is de groep minder ambitieus dan vorig jaar (4,5 à 5,5%). Danone verwacht flink wat tegenwind door wisselkoersschommelingen en de zwakke Europese economie.

10.04 uur: De huurinkomsten van Texaf , dat zich specialiseert in Congolees vastgoed en er ook een zandsteengroeve beheert, zullen in 2015 minder sterk groeien dan de voorbije jaren. Toch verhoogt het zijn dividend.

10.01 uur: Collega Kurt gaat in het overzicht van de Brusselse beurs dieper in op Befimmo.

09.44 uur: In de Bel20 is Befimmo de grote verliezer. De jaarwinst kwam later uit dan verwacht. En de vastgoedbevak verlaagde de verwachte winst voor 2015 van 3,72 tot 3,62 euro per aandeel. De analisten gingen uit van 3,98 euro. Het dividend voldoet met 3,45 euro per aandeel wel aan de verwachtingen.  

'De marktomstandigheden wegen op de bezettingsgraad en de groei', reageert KBC Securities. 'De winst per aandeel voldoet om de dividenduitkering te dekken. Dat dividend is de (enige) reden om dat aandeel vandaag te kopen', zegt analist Koen Overlaet-Michiels. Hij handhaaft zijn 'houden'-advies en koersdoel van 67 euro.

09.20 uur: ING verhoogt het koersdoel voor EVS van 28 naar 35 euro, in reactie op de beter dan verwachte kwartaalcijfers gisteren. Onder de nieuwe CEO Magdalena Baron letten de Luikenaars veel beter op de kleintjes en die kostenbeheersing laat het beurshuis toe de winstprognoses voor 2015 en 2016 met respectievelijk 6 en 9 procent op te trekken. Toch blijft het advies van analist Emmanuel Carlier op 'houden'. Hij legt uit waarom:

Om positiever te worden over EVS hebben we ofwel een marktherstel en een groter marktaandeel in entertainment, nieuws en media nodig, ofwel een lagere beurskoers nodig
Emmanuel Carlier
ING

09.10 uur: Zelfs de Finnen - doorgaans niet de meest vrolijke leden van de euroclub - laten een straaltje hoop voor de eurogroep deze middag:

* Finnish Fin Min Rinne says spark of hope on Greece deal arised last night - RTRS— Fabrizio Goria (@FGoria) 20 februari 2015

 

09.03 uur: De Europese beurzen starten met klein verlies, in afwachting van de zoveelste belangrijke vergadering van de eurogroep deze middag. De Bel20 laat 0,5 procent liggen.

08.54 uur: Echt positief is Benoit De Blieck, CEO van Befiimmo , duidelijk niet over de kantorenmarkt. En dit in contrast met de hoogvliegende beurskoers van de vastgoedgroep.

Analistenvergadering #Befimmo: sentiment van CEO mbt kantorenmarkt is omgekeerd evenredig met evolutie beurskoers— Gert De Mesure (@gertdemesure) 20 februari 2015

 

08.50 uur: Gemalto  is opnieuw gehackt door geheime diensten. Gemalto is een Franse beveiliger met een beursnotering in Amsterdam en zorgt voor de beveiliging van chips en simkaarten, die bijvoorbeeld in telefoons, paspoorten, bankpassen en creditcards worden gebruikt.

De nieuwssite The Intercept meldt de hack op basis van geheime documenten die het van klokkenluider Edward Snowden kreeg. Het is geen primeur voor Gemalto, jaren geleden braken de Amerikaanse NSA en haar Britse evenknie GCHQ al in bij het interne computersysteem van de Fransen.

Het Nederlandse Rabobank verlaagt zijn advies voor de Fransen van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat in een trek van 84 naar 65 euro. 'Mobiele operatoren zouden wel eens voor andere veiligheidsoplossingen kunnen zoeken', merkt Rabobank op.

08.42 uur: De futures tonen een licht negatieve opening voor de Europese beurzen. Verschillende Europese indexen rijgen de records aan elkaar. 'Misschien wel tijd om op korte termijn wat geld van de tafel te halen en winst te nemen. Zeker nu de beurzen op nog geen twee maanden tijd 10 procent gestegen zijn', oordeelt Philippe Gijsels, marktstrateeg van BNP Paribas Fortis, gisteren. 'Op lange termijn blijft het plaatje evenwel intact. Maar het zou niet ongezond zijn om een kleine correctie te hebben.' 

08.36 uur: Texaf , dat zich specialiseert in Congolees vastgoed en er ook een zandsteengroeve beheert, heeft net de jaarresultaten gepubliceerd. De bedrijfswinst steeg met 7 procent naar 6,9 miljoen euro, de nettowinst ging echter bijna 30 procent lager naar 4,7 miljoen of 1,32 euro per aandeel. Het brutodividend gaat niettemin 20 procent hoger naar 0,48 euro per aandeel. De winstdaling is deels omdat de belangrijke vastgoedpoot in 2013 een uitzonderlijke meerwaarde boekte, maar ook omdat de zandsteengroeve Carrigres door de zwakke mijnbouwactiviteit zijn winstbijdrage fors zag dalen.

In mei stond Texaf nog op een recordkoers van 42 euro. Maar na de mislukte verkoop van dochter Imbakin kwam het aandeel onder druk. Tegenvallende cijfers voor de zandsteengroeve Carrigrès en het vertrek van een belangrijke huurder in de vastgoedpoot versterkten die negatieve trend. De jongste maanden boekte het aandeel weer herstel.

Voor 2015 voorspelt Texaf een herstel bij Carrigres, met dank aan de doorgevoerde herstructurering. Voor de vastgoedpoot zouden de huurinkomsten stijgen tot 14 miljoen euro. Dat is een minder sterke groei dan de voorbije jaren, in 2014 klommen de inkomsten nog van 12,4 naar 13,6 miljoen. Texaf zegt dat de groep 1,3 miljoen huurinkomsten verliest omdat een internationaal agentschap zijn activiteiten naar het oosten van het land verhuist. Toch rekent Texaf voor 2015 op een stijging van het operationeel bedrijfsresultaat.

©RV DOC

08.30 uur: De beurs van Tokio is 0,4 procent hoger gesloten. Maandag sloot de Nikkei-index op zijn hoogste peil in acht jaar, maar dat zet duidelijk geen rem op de klim van de aandelenkorf. In China bleven de beurzen gesloten omwille van het Chinese Nieuwjaar. En Chinees Nieuwjaar, dat is in de eerste plaats een massamigratie. 

2,8 miljard trips: reisgekte tijdens Chinees Lentefeest uitgebeeld door zoekmachine Baidu http://t.co/CyhTOh3VTT pic.twitter.com/JWLBoytmoW— Jan Fred van Wijnen (@JFvWijnen) 20 februari 2015

08.17 uur: Op de kalender voor vrijdag prijken hoofdzakelijk macro-indicatoren. In België wordt ons een blik in het hoofd van de consument gegund. In de eurozone en later in de namiddag in de VS staat een blik op humeur in de ondernemerswereld op de agenda met de PMI-cijfers. In de bedrijfswereld komt Texaf met jaarcijfers. 

08.10 uur: in de onderhandelingen tussen Europa, met op kop Duitsland, en Griekenland lijkt de deur dan toch weer op een kier te staan. Als de Grieken straks met een goed voorstel komen tijdens een cruciale vergadering van de Eurgroep, de Europese ministers van Financiën, is een deal mogelijk. Dat zou gebleken zijn tijdens een telefoongesprek tussen bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras.

08.00 uur: Goeiemorgen. Met een winst van 0,8 procent is de Bel20  gisteren meer dan 10 procent hoger afgeklokt dan bij het begin van het jaar. Binnen de hoofdindex van de Brusselse beurs voert Delhaize de rangen aan. De warenhuisketen noteert bijna een derde hoger. Andere grootheden uit het Belgische bedrijfsleven zoals Belgacom, AB InBev, Bpost of KBC boeken 15 procent winst.

Het succes van de beurs is in de eerste plaats te danken aan het soepel geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar ook het prille economische herstel in de eurozone, de betere bedrijfsresultaten spelen een rol.

Opvallend is dat de moeilijke onderhandelingen tussen Europa en Griekenland of het wapengekletter in Oekraïne nauwelijks op het sentiment wegen. 'De aanhoudende perikelen rond Griekenland en problemen in Oekraïne zouden de aandelenmarkten nochtans onder druk moeten zetten', zei marktstrateeg Philippe Gijsels (BNP Paribas Forits). 'Maar blijkbaar worden die negatieve elementen verdrongen door een aantal positieve punten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud