1. Markten Live
 2. Live blog
live

Terug van weggeweest: inflatie!

Net als eerder in de Verenigde Staten blijken nu ook in Europa de berichten over de dood van inflatie fel overdreven. De aandelen profiteerden ook van mooie economische cijfers en duurdere olie.
 • Dat was het, tot morgen. Maar u krijgt natuurlijk nog de - beknopte - agenda voor morgen woensdag mee

   

  WOENSDAG 04 JANUARI 2017

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Eurozone:

  - PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) december, 10 uur

  - Inflatie december, 11 uur

  Verenigde Staten:

  - Federal Reserve: notulen vergadering van 14 december, 20 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  - Hamon: inschrijving op kapitaalverhoging. 4 bestaande aandelen geven recht op 5 nieuwe, tegen 3,615 euro per stuk. Tot 13 januari.

 • Vastgoedaandelen zien af

  De meeste Europese beurzen hebben de tweede handelsdag van het jaar met winst afgesloten.

  De Euro Stoxx 50 ging 0,3 procent hoger, de Stoxx Europe 600 steeg dubbel zo veel. De Bel 20 zat in de kop van het peloton met een vooruitgang van ruim 0,7 procent. KBC, dat op een bepaald ogenblik bijna vier procent won, ging uiteindelijk 2,9 procent hoger, voldoende om als eerste te eindigen. De topdrie werd vervolledigd door twee andere financiële aandelen, met name ING (+2,5%) en Ageas (+1,9%).

  Toch sloten acht Bel-20-aandelen met verlies. De grootste daler was Cofinimmo (-1,3%) dat net als de meeste andere vastgoedaandelen duidelijk last had van de stijgende rente. Hogere intresten maken dividendaandelen als Befimmo (-1,2%), Aedifica (-0,5%) en Retail Estates (-0,4%) minder interessant.

  Dit waren de sterkste stijgers en dalers op de brede continumarkt in Brussel:

  Top   Flop  
  Smartphoto +5,45% Texaf -1,29%
  Eckert-Ziegler +5,10% Curetis -1,37%
  Ter Beke +4,55% Deceuninck -1,74%
  Euronav +3,35% Rosier -1,77%
  Nationale Bank +3,31% RealDolmen -1,82%
  KBC Bankverz. +2,87% Banimmo -1,91%
  ING +2,52% Option -2,50%

   

 • Ford dumpt Mexico, kiest voor Michigan

  Ford Motor  , de op één na grootste autoproducent van de Verenigde Staten, laat zijn plannen varen om 1,6 miljard dollar te investeren in Mexico. Ford gaat daarentegen 700 miljoen dollar investeren in de uitbreiding van zijn vestiging van Michigan voor de assemblage van elektrische auto's. Bronnen binnen Ford verzekeren CNBC dat die beslissing niets te maken heeft met Donald Trump, die op 20 januari president van de VS wordt. Die nagelt al lang Amerikaanse multinationals aan de schandpaal die hun activiteiten naar het buitenland verhuizen, onder meer naar Mexico

 • Icahn verhoogt bod op Federal-Mogul

  Icahn Enterprises LP , de investeringsvennootschap van zakenman en serieel overnemer Carl Icahn, heeft voor de derde keer zijn bod verhoogd op de aandelen van Federal-Mogul Holdings Corp  die het nog niet bezit. Icahn wil nu tien dollar op tafel leggen. Dat is wel drie procent minder dan de slotkoers van vrijdag, maar dubbel zo veel als de slotkoers van 26 februari 2016, de dag voor Ichahn zijn eerste bod van 7 dollar deed. Federal-Mogul is actief in de auto-industrie, maar maakt ook onderdelen voor de luchtvaart-, spoor- en zeevaartindustrie. Het bouwt vooral motoren en aandrijfsystemen.

 • En de winnaar is: Bovespa!

  Welke activa presteerden het best het voorbije jaar. Deutsche Bank & co zetten goud, olie, beurzen, obligaties etc op een rijtje en de Braziliaanse beurs (Bovespa) komt er, misschien verrassend uit als grote winnaar, gevolgd door de ... Russische. Slechts in drie gevallen verloor u meer dan tien procent: voor wie dollars in pond belegde en wie handelde in graan. Hekkensluiter was de beurs van Shangai. Collega Kris Van Hamme merkt wel op dat de waarde van bitcoins nog meer steeg: met 120 procent. Maar die worden door de onderzoekers blijkbaar niet als een 'major financial asset' beschouwd:

 • KBC op hoogste peil in anderhalf jaar

  De financiële groep KBC  trekt de kop van het Bel-20 peloton en met een stijging van 3,7 procent staat het aandeel nu op zijn hoogste niveau sinds augustus 2015. Beleggers reageren verheugd op de overname van de Bulgaarse sectorgenoot UBB. Bovendien liet KBC verstaan dat haar overnamehonger nog niet gestild is. Het aandeel profiteert ongetwijfeld ook van een koersdoelverhoging door Deutsche Bank (zie post 11u47). Ook de andere financiële aandelen doen het goed op de Bel 20.

  Iets meer dan een uur voor het slot van Brussel, zijn dit de sterkst en zwakst presterende aandelen op de continumarkt:

  Top   Flop  
  Eckert-Ziegler +5,10% Deceuninck -1,61%
  Ter Beke +4,86% VGP -1,66%
  Euronav +4,39% Cofinimmo -1,66%
  KBC Bankverz. +3,79% Befimmo -1,65%
  Smartphoto +3,64% Rosier -1,77%
  4Energy Invest +3,12% Banimmo -1,91%
  ING +2,97% Sapec -2,10%

   

 • 20.000 weer in zicht

  De Dow Jones schuift op de eerste sessie van het nieuwe jaar opnieuw op in de richting van de 20.000 punten. Na ruim een half uur handel staat hij drie kwart procent hoger op 19.900 punten. De S&P 500 en de Nasdaq doen het nog beter. Amerikaanse beleggers tonen zich dus een stuk optimistischer dan Europese: de Euro Stoxx 50 staat anderhalf uur voor het slot 'maar' 0,3 procent hoger.

  Analisten noemen de stijging van de olieprijs (+2,6% voor Brent) en gunstige economische cijfers in China (de hoogste index voor de maakindustrie in vier jaar) als katalysatoren voor de hogere Amerikaanse beurzen. Zopas raakte ook bekend dat de ISM-index die de industriële activiteit in de VS meet, in december met 1,5 punten steeg, bijna vier keer meer dan economen hadden verwacht.

  De markten lijken eveneens nog altijd te profiteren van de verwachting dat de nieuwe president Donald Trump een reeks stimulerende maatregelen zal treffen, zoals overheidsinvesteringen. Het voorbije jaar won de Dow 13,4 procent, zijn beste prestatie in drie jaar.

 • Duitse inflatie jaagt rente hoger

  Het verrassend sterke Duitse inflatiecijfer sorteert onmiddellijk impact op de obligatiemarkten: de Duitse rente stijgt 5 basispunten naar 0,23 procent, de Belgische 8 basispunten naar 0,60 procent en de Italiaanse 10 basispunten naar 1,34 procent.

  Met een Duitse inflatie die nu de doelstelling van de ECB voor heel de eurozone benadert, zal alleszins het gebrom uit Duitse hoek over de forse stimulus die voorzitter Mario Draghi zeker tot december 2017 belooft alleen maar toenemen. 

 • Terug van weggeweest: inflatie!

  Wordt de plotse terugkeer van inflatie en dus sneller dan verwachte afwikkeling van de stimulus van de Europese Centrale Bank dé verrassing van 2017? Het zijn natuurlijk 'early days', maar de eerste signalen zijn alleszins dat inflatie iets te snel afgeschreven is: volgens voorlopige cijfers is de Duitse inflatie in december ruim verdubbeld, van 0,8 naar 1,7 procent

 • Turkse lira glijdt naar diepterecord af

  De Turkse lira start 2017 zoals 2016 is verlopen: met een tuimelperte. Eén dollar kost nu al 3,60 lira, een record. Ter vergelijking: dat is een verdubbeling tegenover begin 2013, toen een Amerikaanse dollar nog maar 1,80 lira kostte. Ook tegenover de euro verzwakt de lira, tot 3,74 lira per euro. Dat is wel nipt geen record.

  De nieuwjaarsaanslag in Istanboel zal de beleggersonrust over Turkije alleen maar aangescherpt hebben. Het land kampt al een hele tijd met een kapitaalvlucht, temidden een snel verslechterende economie

 • Koeweit jaagt olieprijs hoger

  De olieprijs koerst opnieuw zo'n 2 procent hoger naar 58,17 dollar, een nieuw hoogtepunt in anderhalf jaar. Een lokale krant meldt dat Koeweit zijn dagelijkse olieproductie met 130.000 vaten heeft verminderd, tot 2,75 miljoen vaten. Dat lijkt een signaal dat het oliekartel dit keer echt van plan is de eind november beloofde eerste productieverlaging in acht jaar echt in daden om te zetten.

  Het Koeweitse olieveld Burgan, het tweede grootste ter wereld

 • Deutsche Bank verhoogt koersdoel KBC

  Deutsche Bank verhoogt het advies voor KBC van 61 naar 66 euro. Het advies blijft 'kopen'. Analist Benjamin Goy is enthousiast over de overname van het Bulgaarse UBB. 'De deal is positief voor de aandeelhouders.

  'De deal slorpt maar een klein deeltje van het surpluskapitaal op, , geeft extra groeipotentieel en laat de dividendpolitiek intact'. Goy denkt trouwens dat de bank- en verzekeringsgroep volgende maand bij de jaarresultaten de beloofde dividenduitkering zal opkrikken. Nu luidt de dividendpolitiek dat 'minstens 50 procent' van de nettowinst naar de aandeelhouders zal vloeien. 

  De Deutsche-analist verwacht nog een mededeling in februari: 'Bulgarije was de enige kernmarkt waar KBC een te klein marktaandeel had en dat vakje is nu aangevinkt. De volgende strategische zet is Ierland', klnikt het. Pro memorie: CEO Johan Thijs gaf in november al aan dat er begin dit jaar een beslissing komt over de Ierse dochter, die de jongste jaren een spectaculair winstherstel boekte. Er zijn drie opties: de Ierse dochter blijven runnen als een bank, uitbreiden tot een volwaardig bank- en verzekeringsbedrijf of het dochterbedrijf te koop aanbieden.

 • Britse economie blijft brexit vlot verteren

  Het vertrouwen in de Britse industrie is in december naar het hoogste peil sinds 2014 gestegen. De kortstondige terugval vlak na het brexit-referendum van 23 juni is bijgevolg weer vlot verteerd.

 • De Bel20 is maar het topje van de ijsberg

  De Bel20 noteert na een gezapige nieuwjaarsrally op het hoogste peil in precies een jaar. Maar die 'surplace' betekent geenszins dat er over de voorbije twaalf maanden met Bel20'ers geen geld te winnen (of te verliezen) was.

  Umicore zette over die periode een spurt van liefst 44 procent neer, UCB verloor 26 procent. In het algemeen moest u al pech hebben om geld te verliezen met een Bel20'er, maar omdat met AB InBev en Engie twee zwaargewichten bij de schaarse verliezers horen raakte ook de Bel20 in zijn geheel niet op winst. 

  ©Tijd Multimedia

 • Londen op weg naar vierde record op rij

  Brexit? Who cares? De Londense beurs start 2017 met 0,8 procent winst en lijkt zo op weg naar een vierde slotrecord op rij. Dat lijkt vreemd, gelet op de koersval van het Brits pond sinds het brexit-referendum op 23 juni maar is het niet. In essentie kun je stellen dat hoe harder het Brits pond zakt, hoe meer de Britse aandelen (uitgedrukt in datzelfde pond) stijgen

  Wat betekent brexit? Awel, brexit!

 • Indonesië ontslaat JPMorgan na verkoopadvies

  Een opvallend bericht op persbureau Reuters: de Indonesische regering 'ontslaat' zakenbank JPMorgan. Suahasil Nazara, een topambtenaar bij het ministerie van Financiën, zegt dat Jakarta de diensten van de Amerikaanse bank als obligatiehandelaar en transferinstelling niet langer nodig heeft.

  De aanleiding is het verkoopadvies dat JPMorgan sinds november op het schuldpapier van Indonesië plakt. Het steekt Jakarta dat JPMorgan tegelijk Brazilië een 'neutraal' advies gaf, terwijl de politieke toestand in het Zuidoost-Aziatische land stabieler is. 

  'We hebben hen gevraagd hun inschatting te verduidelijken. Dat hebben ze gedaan, maar niet op een geloofwaardige manier. Het is niet dat wij onszelf zo geweldig vinden, maar we vergelijken onszelf wel met de economie van andere landen', zegt Nazara nog. 

 • Groen licht voor alle 20

  Echt spectaculaire koersbewegingen zijn er niet, maar de nieuwjaarsrally discrimineert niemand: alle Bel20'ers noteren op dit ogenblik op een kleine winst. 

 • Bel20 op hoogste peil in exact een jaar

  De Brusselse beurs zet in de vroege handel haar gezapige klim voort. De Bel20 noteert 0,4 procent hoger op 3.644 punten, het hoogste peil in bijna exact een jaar (5 januari 2016). Ook de andere Europese beurzen noteren op bescheiden winst. 

  ©BELGA

 • Franse inflatie toont teken van leven

  Goed nieuws voor Mario Draghi bij zijn streven om de inflatie in de eurozone naar de doelstelling ('minder dan, maar dichtbij 2 procent') te tillen: het leven wordt alvast in Frankrijk een beetje duurder, bij de zuiderburen beloopt de inflatie nu 0,8 procent, het hoogste peil sinds mei 2014.

 • Primus Van de Velde op weg naar groeijaar #19

  Beleggers moeten nog even geduld oefenen op de eerste updates over het pas afgesloten boekjaar. Traditioneel de snelste om een eerste inzage te geven is Van de Velde . De Oost-Vlaamse lingeriegroep geeft volgende maandag haar omzetcijfers over 2016 vrij.

  KBC Securities rekent in een vooruitblik op 210,9 miljoen euro omzet, een stijging van 0,9 procent jaar op jaar. Dat zou meteen het negentiende (!) opeenvolgende groeijaar zijn sinds de beursintroductie in 1997. Een track record om u tegen te zeggen, maar wel met een navenant prijskaartje: Van de Velde noteert tegen 22 keer de verwachte nettowinst voor 2016, de ondernemingswaarde beloopt 13 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda). KBC-analist Guy Sips handhaaft bijgevolg het 'houden'-advies met koersdoel van 66 euro.

 • Euronext brengt bod uit op LCH.Clearnet

  Het is nu ook formeel een feit: de beurzenuitbater Euronext brengt een bod uit op LCH.Clearnet, een verborgen maar belangrijke speler in de beurshandel die de 'tweede stap' van een transactie afhandelt. Euronext legt 510 miljoen euro op tafel. Een verrassing is het bod niet: Euronext had vlak voor Kerstmis al laten weten dat er gesprekken waren met de huidige eigenaar, de London Stock Exchange. Londen moet de clearingdochter verkopen om de geplande fusie met de Duitse beurs voorbij de kartelwaakhonden te loodsen. 

  Met de overname hoopt Euronext een stabiele inkomstenbron aan te boren, naast de lucratieve maar volatiele effectenhandel. Clearing zal na de overname goed zijn voor zo'n 30 procent van de inkomsten. Een clearinghuis plaatst dagelijks alle aan- en verkooptransacties tegenover elkaar tot één nettopositie. Het treedt ook op als anonieme centrale tegenpartij tussen koper en verkoper en staat in voor het nodige onderpand.

 • 2017: het jaar van VW?

  Dieselschandaal? Welk dieselschandaal? In België was de VW Golf vorig jaar als vanouds de best verkopende auto en dat was ook in heel wat andere landen het geval. Zelfs in Zweden, waar door de populariteit van de Golf Volvo voor het eerst sinds 1962 (!) niet het best verkopende automodel in huis had. 

  Eerder schreef de Duitse Handelsblatt op basis van voorlopige cijfers al dat VW met 10,2 miljoen verkochte auto's weer nipt de grootste autofabrikant ter wereld is, voor Toyota en General Motors. 

  Ook voorspellen heel wat analist ook voor het aandeel Volkswagen eerherstel dit jaar. Later in 2017 moet immers duidelijk worden hoe zwaar de factuur zal uitvallen om de dieselfraude met de Amerikaanse autoriteiten te schikken. Dat kan een belangrijke factor van onzekerheid wegnemen. 

  Daarbij wel de kanttekening dat het aandeel Volkswagen er al een stevige rit op heeft zitten. Vlak nadat het schandaal met de sjoemeldiesels in september 2015 uitbrak tuimelde VW van 170 naar een dieptepunt van 92 euro. Maar intussen is het aandeel bijna 50 procent hersteld, tot 137 euro. 

  Merk op dat we het bij Volkswagen steeds over de bevoorrechte aandelen - zonder stemrecht - hebben. De gewone aandelen zitten immers zo goed als allemaal in vaste handen bij grootaandeelhouders Porsche, Nedersaksen en Qatar. 

 • Aziatische beurzen optimistisch van start

  Goedemorgen! Na een 'softe' start maandag - waar de beurs van India zowat als enige geopend was - trappen de Aziatische aandelenmarkten vandaag 2017 écht af. Met uitzondering van Tokio, dat nog steeds nieuwjaar viert. In China is er voor de korf van 300 grootste aandelen bijna 1 procent winst, ook in onder meer Hong Kong, Zuid-Korea en Taiwan is er winst. 

  Dit in navolging van de continentaal-Europese beurzen, die gisteren al met winst aan het jaar begonnen. Vanaf vandaag krijgen ze daarbij steun van de twee grote volumedraaiers: de Londense City en Wall Street. 

  Een Filipijnse beurshandelaar schiet 2017 op gang ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud