1. Markten Live
 2. Live blog
live

Tesla is de grootste

Beleggers vinden de maker van elektrische personenwagens meer waard dan General Motors. Tesla heeft nu de grootste marktkapitalisatie van alle Amerikaanse autofabrikanten. Wall Street ging van start met een kleine winst, de Bel20 geraakt amper vooruit.
 • Bel20 eindigt licht hoger

  De minieme winst van de Brusselse steraandelen bedraagt 0,07 procent. Galapagos gaat als grootste winnaar binnen de index de dag uit, en zet zo een recordreeks verder. Op de tweede plaats eindigt de holding Ackermans & Van Haaren . De grootste achterblijver is Engie .

  Top Flop
  Celyad+7,41%CP Invest-0,87%
  Smartphoto+5,93%Bois Sauvage-0,88%
  Fountain+5,41%Van de Velde-1,00%
  Keyware+4,44%Engie-1,00%
  Ter Beke+2,54%MDxHealth-1,02%
  TiGenix+2,17%Ascencio-1,10%
  Option+2,05%Econocom-1,56%

 • Tesla steekt ook GM voorbij

  Na Ford een week geleden steekt de maker van elektronische personenwagens Tesla nu ook General Motors langs rechts voorbij. Op dit moment is geen enkel autobedrijf uit de VS meer waard dan de aanstormende nieuweling onder leiding van Elon Musk. Tesla is 13 jaar oud. GM werd opgericht in 1908, 109 jaar geleden.

  ©Mediafin

 • Duim omhoog voor Aperam

  In een analistenrapport herhalen de analisten van Credit Suisse hun geloof in Bel20-nieuwkomer Aperam. In de aanloop naar de jaarcijfers op 10 mei herhalen ze hun koersdoel van 59 euro met bijhorend koopadvies.

  'Aperam blijft een van de sterkste in de sector, dankzij stevige winstcijfers en een pak vrije cashflow,' klinkt het. Over de beperkte schulden van Aperam maakt CS zich niet druk. De nettoschuldpositie zal volgens het analistenteam zelfs verdwijnen in zijn geheel. 'Waarschijnlijk zal een converteerbare obligatie in oktober 2017 omgezet worden (in aandelen).' Daarmee vallen dan wel de schulden weg, maar treedt ook verwatering op voor de bestaande aandeelhouders.

 • Kleine winst op Wall Street

  De beurzen in New York gaan lichtjes hoger.

  • S&P500: +0,3%
  • Dow Jones: +0,2%
  • Nasdaq: +0,1%
 • Celyad schiet hoger

  Celyad schiet bijna 7 procent hoger tot 28,82 euro. Dat is nog een heel eind onder het gemiddelde koersdoel van de zes analisten die het aandeel opvolgen: 36 euro.

  Celyad had een dramatisch 2016 achter de rug met een koersval van ruim 60 procent, de slechtste prestatie van de 14 op Euronext Brussel genoteerde biotechbedrijven. Celyad deelde vorig jaar mee dat het onderzoek naar de eerste mogelijke stamceltherapie voor hartfalen (C-cure) niet de verhoopte resultaten opleverde.

  Sinds begin dit jaar is het aandeel echter al ruim 50 procent gestegen. Celyad mikt nu op immunokankertherapie die zich in een fase 1 studie bevindt. Celyad heeft nog middelen tot midden 2019, leerde de jaarcijfers. Het heeft een nettokaspositie van 82,6 miljoen euro.

 • Prijs aandelenresearch: 75.000 dollar per jaar

  Beurshuizen sturen vermogensbeheerders die volledige toegang krijgen tot analistenresearch, een gemiddelde factuur op van 75.000 dollar per jaar. Tot die conclusie komt Integrity Research na een wereldwijde rondvraag bij 161 researchhuizen. Het bericht staat in Financial Times.

  Tijdens de rondvraag bleek dat sommige beheerders tot 1,5 miljoen dollar betalen voor een jaarabonnement, terwijl andere slechts 1.500 dollar betalen.

  Vanaf 1 januari 2018 moeten beheerders onder de Mifid2-richtlijn volledige transparantie verschaffen over hun kosten, onder meer voor research.

 • Indiase Amazon haalt 1,4 miljard dollar op

  Flipkart, het Indiase Amazon, heeft bij de techreuzen Tencent (China), eBay en Microsoft 1,4 miljard dollar opgehaald. Het tien jaar oude e-commercebedrijf slorpt voorts eBay India op.

  De kapitaalronde waardeert het bedrijf op 11,6 miljard dollar. Dat is opvallend lager dan bij de vorige ronde (700 miljoen dollar) in september 2015. Toen werd Flipkart nog op 15 miljard dollar gewaardeerd. Sindsdien is de investeringsappetijt voor Indiase techbedrijven afgenomen. Oorzaak zijn negatieve geluiden over het groeipotentieel van de Indiase e-commerce.

  Dat Flipkart een 'waardevermindering' slikt, toont aan het Indiase bedrijf dringend nood heeft aan extra vuurkracht. Extra middelen die het nodig heeft in de harde strijd met (het Amerikaanse) Amazon. Die reus pompte vorig jaar 3 miljard dollar in zijn Indiase poot, bovenop de 2 miljard die het eerder al had geïnvesteerd. Ter vergelijking: Flipkart haalde sinds 2009 in totaal ruim 5 miljard dollar op.

  Flipkart heeft een Belgische link. Het is de zesde grootste participatie van de holding Sofina , dat voorts ook investeerde in een ander techfenomeen, de tienerapp Snap.

  1. Danone (Frankrijk, voeding)
  2. Colruyt (België, retail)
  3. SES (Luxemburg, satellieten)
  4. Orpea (Frankrijk, rusthuizen)
  5. Eurazeo (Frankrijk, private-equity)
  6. Flipkart (India, e-commerce)
  7. Vente-privée (Frankrijk, flitsverkopen)
  8. JF Hillebrand (Duitsland, logistiek)
  9. BioMérieux (Frankrijk, biotech)
  10. Mérieux Nutrisciences (Frankrijk, voedingslaboratoria)

 • Gezocht: langetermijnbeleggers in aandelen

  Durf er eigenlijk nog iemand voor lange termijn in aandelen beleggen? Het 25 miljard dollar grote universiteitsfonds van het Amerikaanse Yale belegt bijvoorbeeld nauwelijks nog rechtstreeks in aandelen, de jongste jaren is de focus vooral naar private-equity verschoven. 

 • Besi hoogvlieger in Amsterdam

  Het Nederlandse Besi, maker van machines om chips te verpakken, spurt flink hoger  op het Damrak.

  Het beurshuis ING heeft het aandeel op zijn favorietenlijst gezet en het koersdoel flink opgevoerd. Volgens de analisten is Besi er goed in geslaagd zich te positioneren als marktleider in een aantal sectoren in de chipindustrie.

  Nog in Amsterdam staat Air France-KLM in de belangstelling. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep kwam met vervoerscijfers, waaruit bleek dat de druk op de ticketprijzen ook in maart is afgenomen.

 • Galapagos zet recordrace voort

  Aan de opmars van Galapagos  komt maar geen einde: ook vandaag is het Mechelse biotechnologiebedrijf de grootste stijger in de Bel20, met een winst van 1,3 procent naar 84,15 euro. Dat doet de winst sinds begin dit jaar oplopen tot 37 procent, veruit de beste prestatie in de Bel20.

  Het regent al een tijdje koopadviezen rond Galapagos. Dit keer niet zozeer ingegeven rond het het potentiële goudhaantje, het beloftevolle reumamiddel filgotinib dat in de laatste klinische testfase zit. Wél door het besef dat de Mechelaars nog een ijzer in het vuur heeft: een experimentele combinatietherapei tegen taaislijmziekte

  De recordrace kreeg nog een extra boost sinds de belangrijkste rivaal in het onderzoek naar taaislijmziekte, het Amerikaanse Vertex, goede testresultaten aankondigde. Dat nieuws heeft ook het beleggersoptimisme over Galapagos' onderzoek nog aangewakkerd

  Dit is de topvijf van de Bel20 sinds nieuwjaar:

  1. Galapagos +37%
  2. UCB +19%
  3. Bekaert +18%
  4. Engie +11%
  5. AvH +11%
 • Franse 'presidentielles' bezorgen vooral Japanners klamme handen

  Vooral de Japanners ljiken niet gerust in de Franse presidentsverkiezingen, afgaand op data van het Japanse ministerie van Financiën. Ze verkochten in februari voor een recordbedrag Frans staatspapier. 

 • Mélenchon jaagt Franse risicopremie de hoogte in

  Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland loopt deze ochtend tot meer dan 70 basispunten op, van 57 basispunten luttele weken geleden. De boosdoener is Jean-Luc Mélenchon. Die extreemlinkse kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen van 23 april en 7 mei is aan een opmars bezig in de peilingen, terwijl tegelijk de opmars van de beleggersfavoriet Emmanuel Macron tot stilstand gekomen is. 

 • Avantium 11 procent onder eerste beurskoers

  Avantium  brokkelt 1,7 procent af naar 10,62 euro en verwijdert zich zo weer van de intekenprijs van 11 euro. Het Nederlandse biochemiebedrijf noteert nu al 11 procent onder de allereerste beurskoers, 11,94 euro. Dat het initiële beleggersenthousiasme snel bekoelde is niet echt een verrassing: het prospectus bevatte weinig houvast voor langetermijnbeleggers, terwijl de belangrijkste technologie - een plantaardig alternatief voor drankflessen (pef) - pas vanaf 2021 gecommercialiseerd zal worden.  

 • KBC Securities krikt koersdoel AvH fors op

  Echt grote koersbewegingen zijn er voorlopig niet in de Bel20. Geen enkel aandeel in de beurskorf beweegt meer dan 1 procent in deze of gene richting. Ackermans & van Haaren  gaat 0,3 procent hoger naar 146,65 euro en blijft dus in de buurt van de vorige week opgetekende recordkoers (147,95 euro). 

  KBC Securities verhoogt het koersdoel van AvH van 119 naar 145 euro. Dit vooral als gevolg van de forse koersstijging van baggerdochter CFE  sinds de vorige update in december, met dank aan fors beter dan verwachte resultaten. Maar aangezien de huidige beurskoers zo goed als het koersdoel benadert, blijft het advies niettemin op 'houden'. 

 • Europese beurzen omzichtig van start

  Eerder lentemoeheid dan lentekriebels: de Europese beurzen starten vlak. De Bel20  noteert 0,03 procent hoger op 3.820 punten, de Euro Stoxx50  staat op een miniem verlies. 

 • Notoir activist schudt aan de boom bij BHP Billiton

  Straks bij opening wordt het uitkijken naar BHP Billiton  in Londen. In Sydney kreeg de beurskoers van de Brits-Australische mijngigant een late boost door het bericht dat de aandeelhoudersactivist Elliott Management aanstuurt op een afsplitsing van de Amerikaanse olieafdeling. 

  Elliott is niet aan zijn proefstuk toe: de hefboomfondsbeheerder dwong eerder al Argentinië na een jarenlange strijd op de knieën en probeert het management van AkzoNobel te dwingen in gesprek te gaan met de Amerikaanse kandidaat-overnemer PPG.

 • Europese beurzen op weg naar voorzichtige start

  Afgaand op de belangrijkste indexfutures lijken de Europese beurzen af te stevenen op een voorzichtig hogere start, met een winst van zo'n 0,1 à 0,2 procent. 

 • Barclays berispt CEO voor heksenjacht op klokkenluider

  Een ongewone persmededeling deze ochtend van Barclays. De Britse grootbank berispt formeel haar eigen CEO, Jes Staley, en gaat zijn variabel loon kortwieken. Staley lanceerde een heksenjacht om de identiteit achter een brief over wantoestanden bij de bank te achterhalen. En die heksenjacht resulteert nu in een onderzoek van de Bank of England en de FCA, de waakhond van de Britse financiële sector. 

 • Noord-Koreaanse hoogspanning weegt op beurs van Seoul

  Terwijl de beurs van Tokio met dank aan de goedkopere yen net 0,7 procent hoger afsloot, laat de beurs van Zuid-Korea meer dan 2 procent liggen. Dit als gevolg van de oplopende geopolitieke spanningen rond Noord-Korea

   

 • John de Mol neemt volledige controle over SBS

  De Nederlandse mediamagnaat John de Mol verwerft de volledige controle over zendergroep SBS, bekend van de Nederlandse zenders SBS 6 en Veronica. Het nieuws zat er aan te komen maar is nu formeel bevestigd door de beursgenoteerde Finse (ex-)partner Sanoma. 

  Pro memorie: de Mol zit in een overnamestrijd verwikkeld rond de beursgenoteerde Nederlandse uitgever Telegraaf Media Groep . 

 • Bain beslecht biedoorlog rond Stada

  Lang moet Bain Capital niet treuren om het afspringen van de overname van Resilux. De private-equityreus lijkt de overname van de Duitse geneesmiddelenfabrikant Stada  beslecht te hebben. Bain biedt 66 euro per aandeel. Dat is 14 procent meer dan de slotkoers van vrijdagavond en bijna de helft meer dan de beurskoers van midden november, vóór overnamespeculatie de kop opstak.

  De raad van bestuur van Stada schaart zich luidens een mededeling achter het - schulden inbegrepen - 5,3 miljard euro zware bod van Bain en Cinven en lijkt zo een ander consortium van private-equityspelers - Advent Capital en Permira - het nakijken te geven. 

  ©REUTERS

 • Lentekriebels voor Europese beurzen?

  Goedemorgen! We starten de - ingekorte - Europese beursweek met de melding dat de Aziatische beurzen niet echt een eenduidig beeld geven. Tegenover winst in Tokio en een vrij stabiele evolutie op de Chinese aandelenmarkten staat verlies in onder meer Zuid-Korea. 

  Toch even aanstippen dat de Europese beurzen na een sterk eerste kwartaal met dank aan gunstig macro-economisch nieuws en dito bedrijfsresultaten lentekriebels voelen: de Bel20  staat op een zucht van het hoogste peil sinds augustus 2015 en de Duitse DAX - met multinationals als BASF, Bayer, Daimler, BMW en Siemens een soort barometer van de wereldeconomie - heeft maar een klein duwtje meer nodig om zijn slotrecord van exact twee jaar geleden, 12.374 punten op 10 april 2015, scherper te stellen. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud