1. Markten Live
 2. Live blog

Tesla meer waard dan Ford

De beurswaarde van Tesla's elektrische wagens is dankzij prima productiecijfers voor het eerst groter dan die van het 113 jaar oude Ford. Wall Street noteert niettemin op licht verlies. De Amerikaanse industrie groeide minder snel in maart.
 • We ronden de blog af met een blik op de agenda van morgen. Opmerkelijkste punt is de publicatie van de Amerikaanse handelsbalans voor februari. Sinds president Donald Trump beloofd heeft het enorme handelstekort van de VS terug te dringen, ligt dit cijfer meer dan anders onder een vergrootglas. In januari bedroeg het handelstekort nog 48,5 miljard dollar, ruim 4 miljard dollar meer dan in december. Analisten verwachten dat het tekort in februari opnieuw is teruggelopen tot 44,5 miljard dollar. Trump ontmoet later deze week trouwens de man die volgens hem verantwoordelijk is voor een belangrijk stuk van dat tekort: de Chinese president Xi Jinping.

 • Teleurstellende verkopen nekken Amerikaanse auto-aandelen

  Ford , Fiat Chrysler  en General Motors  verliezen elk meerdere procenten op de beurs na teleurstellende verkoopcijfers voor maart. Ford kende de grootste terugval met 7,2 procent minder verkopen, beter dan de -4,6 procent voor Fiat Chrysler. General Motors boekte wel nog vooruitgang, maar de 1,6 procent was minder dan analisten gehoopt hadden.

  De tegenvallende verkoopcijfers vallen samen met aanzwellende voorraden onverkochte wagens: die zijn intussen het grootst in meer dan tien jaar. Zelfs kortingen om klanten over de streep te trekken konden het tij niet keren in maart.

 • Resilux keert alsnog dividend uit

  Nu de overname van Resilux door Bain Capital niet doorgaat, gaat de producent van pet-flessen alsnog een dividend uitkeren voor 2016. Net als het jaar voordien gaat het om een brutodividend van 2 euro per aandeel.

 • Bel20 kopje-onder met rest van Europa

  Het tweede kwartaal begint met een valse noot op de beurs: de Bel20 verliest 0,4 procent tot 3800,44 punten. Ook de rest van Europa gaat naar beneden, de EuroStoxx50 laat 0,8 procent liggen. 

  Grootste verliezers in Brussel zijn de financiële waarden ING, KBC en Ageas

  Hieronder nog de grootste stijgers en dalers vandaag op de Brusselse koersborden:

   

  ©rv

 • Ferdinand Piëch verkoopt belang in Porsche

  Ferdinand Piëch. ©REUTERS

  Ferdinand Piëch, de voormalige sterke man van de Duitse autogroep Volkswagen, verkoopt het grootste deel van zijn belang van 14,7 procent in Porsche SE, de holding boven Volkswagen. De controlerende families Porsche en Piëch hebben een akkoord om het merendeel van Ferdinand Piëchs belang over te kopen. De volledige participatie zou ongeveer 1,1 miljard euro waard zijn. Ferdinand Piëch leefde al een tijd op gespannen voet met de families. Hij wil een belang van minder dan 1 procent behouden.

 • Mark Duyck twee jaar langer voorzitter van WDP

  Mark Duyck (66), sinds 2003 voorzitter van WDP, de marktleider voor logistiek vastgoed, doet er dan toch twee jaar bij als bestuursvoorzitter van de groep. Vorig jaar had hij nog gezegd dat het zijn laatste algemene vergadering was als voorzitter van WDP. Uit het pas gepubliceerde jaarverslag blijkt dat het nu toch de bedoeling is om er nog eens twee jaar bij te doen.  

  Duyck was er reeds vanaf de beursgang in 1999 bij als bestuurder, net als CEO Tony De Pauw. Tony De Pauw (62), boegbeeld van de stichtersfamilie, heeft al jaren Joost Uwents als co-CEO. Het lijkt logisch, maar het is naar verluidt nog lang niet zeker dat Tony De Pauw binnen twee jaar doorschuift naar de voorzitterszetel.

 • Tesla meer waard dan Ford

  Tesla, de bouwer van elektrische wagens, is op de beurs voor het eerst meer waard dan Ford. Tesla  profiteert van verrassend sterke productiecijfers voor het vierde kwartaal: het leverde iets meer dan 25.000 wagens, 69 procent meer dan een jaar eerder. Het klimt daarmee naar een marktkapitalisatie van 47,6 miljard dollar. Ford  verliest dan weer ruim 2 procent op de beurs na terugvallende verkopen in maart.

  Qua andere maatstaven blijft Ford wel boven Tesla uittorenen: zo verzamelde Ford tijdens de voorbije vijf jaar een nettowinst van 26 miljard dollar, terwijl Tesla in diezelfde periode 2,3 miljard verlies boekte.

   

 • Amerikaanse industrie koelt beetje af

  De ISM-vertrouwensbarometer voor de Amerikaanse industrie daalde in maart naar 57,2 tegenover 57,7 punten in februari. Dat laatste was de hoogste score sinds augustus 2014. De Amerikaanse fabrieken blijven dus goed draaien - een score boven 50 wijst op een expansie - maar de terugval in maart is wel de eerste in zeven maanden. Het aantal nieuwe bestellingen viel terug.

  De Amerikaanse beurzen zag hun beperkte openingswinst omkeren in een even beperkt verlies na de bekendmaking van de ISM-barometer. De Dow Jones  noteert op 0,1 procent verlies. 

 • Bombardier buigt voor protest tegen toplonen

  Een tram van Bombardier. ©bombardier

  De Canadese trein-, tram- en vliegtuigbouwer Bombardier zal de helft van de vergoeding voor het topmanagement over 2016 pas in 2020 betalen, op voorwaarde dat ook enkele doelstellingen gehaald worden. Het bedrijf reageert daarmee op het protest dat was ontstaan nadat het topmanagement zichzelf een loonsverhoging van 50 procent had gegeven voor 2016. En dat terwijl Bombardier vorig jaar 14.500 ontslagen aankondigde en eerder al met overheidsgeld van het bankroet gered had moeten worden. Het bedrijf boekt in 2016 bijna 1 miljard dollar verlies, het tweede verliesjaar op rij. Ook de omzet daalt al twee opeenvolgende jaren. Bombardier heeft een vestiging in Brugge.

 • Wall Street opent met bescheiden winsten

  De Amerikaanse beurzen gaan meteen na de opening licht hoger. De Dow Jones- en Nasdaq-index noteren elk met zo'n 0,1 procent winst, de S&P500 blijft nagenoeg stabiel. Uitkijken of de vertrouwensbarometer voor de industrie om 16u vuur voor meer animo kan zorgen.

 • Sterk verkoopkwartaal voor Tesla

  Bij de opening van de Amerikaanse beurzen is het ook uitkijken naar de koersreactie van Tesla op Nasdaq. De fabrikant van elektrische auto's maakte zondagavond bekend in het eerste kwartaal meer dan 25.000 wagens te hebben geleverd, 69 procent meer dan een jaar eerder. Het ging om ongeveer 13.450 Model S'en en zowat 11.550 Model X'en. Tesla bouwde in de periode januari-maart 25.418 auto's, wat eveneens een nieuw kwartaalrecord is. Tesla waarschuwt dat goede verkoopcijfers niet (noodzakelijk) wijzen op goede financiële resultaten, omdat daarbij heel wat factoren meespelen.

  Een Tesla Model X op het autosalon van Peking ©EPA

 • Vlakke start in New York verwacht

  De Amerikaanse beurzen trappen het tweede kwartaal af met de vraag of ze niet te ver zijn doorgestegen ten opzichte van de realiteit. Dat zal onder meer moeten blijken uit de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal.

  Dat eerste kwartaal was overigens uitstekend. De Dow Jones en de S&P500 zijn nu al zes kwartalen op rij aan het stijgen en de Nasdaq kende zijn beste eerste kwartaal sinds 2013.

  De futures wijzen intussen op een vlakke tot licht hogere start in New York. Beleggers kijken uit naar het ondernemersvertrouwen via de indicator van de aankoopdirecteurs van industriële bedrijven (ISM), die om 16 uur Belgische tijd wordt gepubliceerd.

 • Apple doet Imagination Technologies kelderen

  Apple zet binnen afzienbare tijd een punt achter de samenwerking met Imagination Technologies . Dat Britse bedrijf levert grafische chips voor onder meer de iPhone, iPad, iPod en Apple Watch. In zijn nieuwste producten zal Apple de technologie van Imagination Technologies niet langer integreren. Apple gaat zijn bestellingen bij zijn Britse leverancier afbouwen over een periode tussen 15 maanden 2 jaar.

  Apple was de grootste klant van Imagination Technologies, dat in Londen meer dan 60 procent van zijn waarde verliest. ‘Dit is wat wij zouden omschrijven als een zwartezwaanmoment voor het bedrijf en zijn investeerders’, schreef Neil Campling van Northern Trust Securities in een nota. ‘Wij zien Imagination nu als oninvesteerbaar.’

  Imagination Technologies maakt zich op voor een intense strijd met Apple. Het bedrijf is er immers niet van overtuigd dat de reus uit Cupertino zonder zijn technologie kan en, als hij op eigen houtje verder gaat, geen patenten, intellectuele eigendom of vertrouwelijke informatie zal schenden.

  ©REUTERS

 • Elia haalt 250 miljoen op met obligatielening

  Elia System Operator , de Belgische beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, heeft met succes een nieuwe obligatielening van 250 miljoen euro met een looptijd van 10 jaar uitgegeven. De uitgifte past in het EMTN-programma (Euro Medium Term Note) van 3 miljard euro dat in 2013 werd opgestart. Voor de nieuwe obligatielening was er interesse van 42 investeerders uit 13 landen. 

 • Werkloosheid eurozone op laagste niveau in bijna 8 jaar

  De werkloosheid in de eurozone is in februari gedaald tot 9,5 procent. Dat is het laagste peil in bijna acht jaar. In 2013 piekte de werkloosheid nog boven 12 procent.

  ECB-voorzitter Mario Draghi schrijft de daling toe aan zijn massaal stimulusplan, waarbij de ECB miljarden in de economie pompt.

  Het land met de laagste werkloosheid (3,9%) was in februari niet verrassend Duitsland. In Spanje blijft de werkloosheid nog steeds hoog (18 procent). Griekenland doet nog slechter maar voor dat land zijn er slechts cijfers voor december beschikbaar, niet recenter. Toen zat 23,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

  Werkzoekers schuiven aan bij een arbeidsbemiddelingskantoor in Athene. ©Bloomberg

 • Fountain komt later deze maand met resultaten

  De Waalse warmedrankenleverancier Fountain had normaal voor eind maart zijn jaarcijfers moeten publiceren, maar dat is niet gebeurd. Volgens financieel directeur Eric Dienst mogen we de resultaten 'in de loop van april' verwachten. 'We hebben een beetje vertraging', klonk het.

 • Weinig animo in Europa

  De Europese beurzen blijven dicht bij huis. De stijgende olieprijs (+1,2%) helpt de petroleumwaarden wat hoger, maar de financiële waarden staan onder druk. De Euro Stoxx 50 noteert een licht verlies.

  Donderdag en vrijdag ontmoeten de twee machtigste mannen ter wereld, Donald Trump en Xi Jinping, elkaar in Florida. Met die ontmoeting voor de boeg mogen we deze week nogmaals een herinschatting van de ‘Trump-trade’, de forse stijging van de beurzen sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, verwachten, stellen analisten.

  De Bel20 blijft nagenoeg stabiel. De industriële aandelen Solvay en Umicore gaan hoger, ING en KBC lager. ABN AMRO heeft het advies voor Solvay opgetrokken van ‘afbouwen’ naar ‘houden’. Het koersdoel stijgt van 103,38 naar 115 euro.Op de brede markt is Keyware (+7,5%) de sterkste stijger en verliest Exmar nog eens 2,35 procent.

 • Europese ondernemers houden er de moed in

  Het ondernemersvertrouwen in de eurozone blijft onveranderd hoog. De PMI of indicator van de aankoopdirecteurs kwam in maart in de definitieve lezing uit op 56,2 punten tegen 55,4 in februari. Dat is de hoogste stand sinds 2011. De exportactiviteit nam toe in Duitsland, Frankrijk en Italië, de voornaamste industriële landen uit de eurozone.

 • Koersdoel QfG hoger door Ogeda

  Het koersdoel voor Quest for Growth stijgt bij KBC Securities van 7,50 tot 8,10 euro. Dat is een gevolg van de overname van het Waalse biofarmabedrijf Ogeda door Astellas Pharma. QfG had al aangegeven dat die transactie een positieve impact van 0,57 euro per aandeel zou hebben op zijn netto-actiefwaarde.

 • Fors hoger koersdoel voor Floridienne bij KBCS

  Analist Guy Sips verhoogt zijn koersdoel voor Floridienne van 115 tot 140 euro en handhaaft zijn 'houden'-advies. Niet zozeer de jaarresultaten over 2016 zijn hiervoor verantwoordelijk, als wel de goede vooruitzichten voor 2017. Floridienne gaf vrijdagavond aan dat de divisie Feestvoeding dit jaar zal focussen op de integratie van de nieuwe dochterbedrijven en verder marktaandeel zal winnen. In de tak Life Sciences wordt op een significante toename van de resultaten in alle activiteiten gerekend. Voor de chemiedivisie is het moeilijker voorspellingen te doen vanwege de complexe geopolitieke omgeving en de onvoorspelbaarheid van de nikkelprijzen. Floridienne denkt niettemin dat de dochters die actief zijn in pvc-stabilisatoren, IKA en Kimflor, de moeilijke economische omgeving zullen aankunnen en nieuwe en groeiende markten zullen weten te vinden voor hun producten. Voor SNAM ten slotte was het begin van 2017 iets gunstiger wat de nikkelprijs betreft.

 • KBCS trekt koersdoel Atenor op

  Het koersdoel stijgt van 53 tot 54 euro en is het gevolg van een nieuw verhuurcontract voor een deel van het Vaci Greens B-gebouw in Boedapest. Atenor liet vorig week weten de verkoop van dat gebouw te hebben afgerond. Het werd in februari voor 63,75 miljoen euro verkocht aan het Hongaarse vastgoedfunds OTP Prime. Bij de verkoop in februari had Atenor verhuurgaranties verleend omdat slechts 65 procent van het gebouw was bezet. intussen heeft Atenor echter een verhuurcontract met een bekende internationale groep gesloten voor zowat 5.000 m² (op een totaal van 25.300 m²), waardoor het de verhuurgaranties kon terugnemen en de verkoopwaarde optrekken.

  Analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities waardeert de impact van het verhuurcontract op bijna 1 euro per aandeel, wat zijn hoger koersdoel verklaart. 'Wij geloven dat Atenor profiteert van een positief momentum in Centraal-Europa', merkt hij op.

 • Contract in India zet Boskalis hoger

  Boskalis heeft in joint venture met Jan De Nul een groot contract binnengehaald in India. De twee baggeraars moeten het toegangskanaal naar Jawaharlal Nehru Port in Mumbai verdiepen en verbreden, een opdracht die ongeveer 250 miljoen euro waard is, waarvan de helft voor Boskalis. De werken gaan al over enkele weken van start en moeten binnen twee jaar afgerond zijn. Jawaharlal Nehru Port is de grootste containerhaven van India en zal na afronding van het project grotere containerschepen kunnen ontvangen. 

 • Aedifica investeert in Nederland

  Minder dan een week na de afronding van de forse kapitaalverhoging investeert Aedifica opnieuw in Nederland. De vastgoedgroep maakte vrijdagavond bekend twee zorgresidenties aan te kopen in Hilversum, een nog te bouwen complex ter waarde van 8 miljoen euro (Martha Flora Hilversum) en een bestaand gebouw (Villa Walgaerde) ter waarde van 4 miljoen euro. Beide worden gefinancierd via de kredietlijnen.

  Aedifica liet ook weten dat de verbouwings- en uitbreidingswerken aan het woonzorgcentrum ‘La Ferme Blanche’ in Remicourt voltooid zijn, zodat het nu in gebruik kan worden genomen. Het gebouw is nu 10 miljoen euro waard.

  In de drie projecten samen investeerde Aedifica 19 miljoen euro. ‘Andere investeringsdossiers worden bestudeerd’, klinkt het nog.

  'Wij verwelkomen deze groei die de cash onmiddellijk aan het werk zet', reageert analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities. Hij blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 78 euro.

  Een tekening van het nog te bouwen woonzorgcentrum Martha Flora Hilversum. ©Aedifica

 • KBCS verhoogt advies Resilux

  Amper enkele dagen nadat Bain Capital liet weten dat de overname van Resilux niet zou doorgaan, deed de fabrikant van voorvormen voor petflessen al een overname: het Servische bedrijf Borverk Eurotrade doo Beograd. Resilux breidt daarmee zijn aanwezigheid in Centraal- en Oost-Europa uit.

  Nadat bekend raakte dat de overname van Resilux door Bain Capital niet zou doorgaan, kreeg het aandeel rake klappen. Daarom verhoogt Guy Sips zijn advies van 'houden' tot 'bijkopen'. Zijn koersdoel werd vorige week pas verlaagd tot 177 euro.

 • Positieve beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen hoger openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,35 procent in de plus. Beleggers zullen zeker de economische cijfers in het oog houden.

 • En ook Bois Sauvage

  De holding Compagnie du Bois Sauvage zal door de verkoop van Ogeda in het eerste halfjaar een positief niet-recurrent resultaat boeken van 5,5 euro per aandeel Bois Sauvage.

 • QfG profiteert van overname Ogeda

  Het Waalse biofarmabedrijf Ogeda, dat een medicijn op de plank heeft om opvliegers te bestrijden, wordt voor 800 miljoen euro overgenomen door de Japanse groep Astellas. Van die grote deal plukt ook Quest for Growth de vruchten. Ogeda zit namelijk in de portefeuille van het Capricorn Health-tech Fund, waarin QfG participeert.

  'Als de transactie succesvol wordt afgesloten, verwacht Quest for Growth een positieve impact op haar intrinsieke waarde van ongeveer 8,6 miljoen euro of € 0,57 per aandeel', laat QfG weten in een persbericht.

 • Kiadis krijgt groen licht voor twee onderzoeken

  Het Nederlandse biofarmabedrijf Kiadis Pharma mag voor twee potentiële geneesmiddelen onderzoeken starten. Voor ATIR101, een middel om acute leukemie te behandelen, krijgt Kiadis groen licht van het (Belgisch) Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)om een Fase 3-onderzoek te voeren. Voor ATIR201 is er dan weer de toestemming van de Duitse autoriteit, het Paul-Ehrlich-Institut, voor een Fase 1/2-onderzoek. ATIR201 is bedoeld om de bloedziekte thalassemie te behandelen. Voor beide onderzoeken waren er eerder al toestemmingen uit respectievelijk Canada en het Verenigd Koninkrijk.

  ATIR101 is het belangrijkste product in de pijplijn van Kiadis. Het zou toelaten om bij leukemiepatiënten een beendermergtransplantie uit te voeren met materiaal van familieleden en tegelijk infecties en herval te voorkomen. 

 • Euronext sluit deal met ICE Clear Netherlands

  Beursuitbater Euronext sluit een voorakkoord met ICE Clear Netherlands, een dochterbedrijf van Intercontinental Exchange, voor de clearing van financiële en grondstoffenderivaten. Het is de bedoeling in het tweede kwartaal tot een definitieve overeenkomst te komen na goedkeuring door de bevoegde instanties.

  Euronext wou eigenlijk de Franse activiteiten van LCH.Clearnet overnemen van LSE Group, de uitbater van de beurs van Londen. LSE zou die activiteiten afstoten om met Deutsche Börse te mogen fuseren, maar de Europese Commissie heeft die fusie afgekeurd. Aangezien LSE Group en LCH Group niet verder willen onderhandelen over de verkoop van LCH.Clearnet en de huidige clearingdienstenovereenkomst met LCH.Clearnet eind 2018 afloopt, moest Euronext een andere oplossing vinden.

  Daarom heeft Euronext nu een akkoord met ICE Clear Netherlands gesloten voor financiële en grondstoffenderivaten voor een periode van 10 jaar. Euronext zal bovendien 10 miljoen euro investeren in het bedrijf. Euronext maakt zich sterk dat de clearingprijzen met 15 procent zullen dalen. De overheveling van de clearingactiviteiten van LCH.Clearnet naar ICE Clear Netherlands is voorzien in de tweede helft van 2018. 

 • Japanse ondernemers nog iets positiever

  In Azië noteren de meeste beurzen met kleine winsten. De aandelenmarkten op het Chinese vasteland, Shanghai en Shenzhen, zijn dicht daags voor het Ching Ming Festival. Ook morgen houden ze de deuren gesloten.Elders houdt het optimisme aan nadat de beurzen in het Verre Oosten hun beste kwartaal in vijf jaar beleefden.

  Tijdens het Ching Ming of Qingming Festival herdenken de Chinezen hun overleden familieleden. ©REUTERS

  In Japan zijn de ondernemers nog iets positiever geworden, bleekt uit de Tankan-rondvraag van de Japanse centrale bank. Het sentiment onder de grote bedrijven steeg tot 12 van 10 drie maanden geleden. De indicator van de vooruitzichten klomt van 8 tot 11. Voor beide cijfers hadden economen echter nog iets meer verwacht, respectievelijk 14 en 13. De indexen in Tokio gingen na het Tankan-rapport wat op en neer, maar noteren nu toch licht hoger.

  Beleggers in Azië kijken uit naar de ontmoeting tussen de president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping. De twee leiders zien elkaar donderdag en vrijdag in Florida.

  In Hongkong doen de aandelen van bouwgroepen, leveranciers van bouwmaterialen en havengerelateerde bedrijven het goed nadat het nieuwsagentschap Xinhua aankondigde dat president Xi Jinping een nieuwe economische zone zal creëren in de provincie Hebei die zal rivaliseren met Shenzhen en het Pudong-district in Shanghai. De Xiongan New Area komt zowat 100 km ten zuidwesten van Peking.

 • Economische cijfers

  Het resultatenseizoen is officieel voorbij, zodat de aandacht nu in de richting van de economische cijfers zal verschuiven die traditiegetrouw bij het begin van een nieuwe maand worden gepubliceerd.

  Maandag staat alvast het ondernemersvertrouwen in de eurozone en de Verenigde Staten op het programma, via de indicator van de aankoopdirecteurs. Later deze week is het uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport (vrijdag).

  De Europese beurzen sloten vrijdag alsnog hoger. In de laatste handelsuren van het eerste kwartaal kwam het optimisme weer bovendrijven en trokken ze een sprintje. De Euro Stoxx 50 sloot met 0,4 procent winst. Spelbreker in Europa was de beurs van Londen, die 0,4 procent lager eindigde. In Brussel wist de Bel20 een winst van 0,6 procent te vergaren dankzij sterke prestaties van Engie (+2,15%) en ING (+1%).

  In New York eindigden de beurzen lichtjes in de min. De Dow Jones verloor 0,3 procent. Beleggers waren op hun hoede: de vraag is of de eerstekwartaalcijfers de hoge stand van de koersen zullen rechtvaardigen. En ook of president Trump nu een en ander zal kunnen realiseren van wat hij heeft beloofd.

  Traders gesticuleren op de beursvloer in New York. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud