1. Markten Live
 2. Live blog

Tesla weer in het verdomhoekje

Wall Street gaat lager, en verpest ook het goede humeur waarmee de Europese beurzen waren gestart. Op de Brusselse beurs koerste Argenx na een onderzoeksupdate kortstondig naar een record. Barco genoot woensdag van een lovend rapport van ING.
 • Morgen in onze liveblog

  ECONOMIE/FINANCIËN

  • Duitsland: Ondernemersvertrouwen (Ifo) mei, 10 uur
  • Eurozone: PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) mei, 10 uur
  • Verenigde Staten: Verkoop nieuwe woningen april, 16 uur

  BEDRIJVEN
  België:

  • Ackermans & van Haaren: tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 7 uur
  • CFE: tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 7 uur
  • Gimv: jaarresultaten 2018/2019, 7 uur
  • Immobel: algemene vergadering
  • Leasinvest Real Estate: notering ex dividend 5,10 euro bruto
 • Slotbel

  De Europese beurzen maakten in de laatste 30 minuten nog wat terrein goed, en sommige indices eindigden nog nipt in het groen. De Bel20 bleef steken op een dagverlies van 0,2 procent.

 • Salamicrash Tesla

  Het aandeel van de fabrikant van elektrische wagens rijgt de rotdagen aan elkaar. Opnieuw gaat er 3 procent van de beurskoers van Tesla vanochtend. Op onze MarktenLive hadden we het er gisteren nog over:

  En eergisteren ook al:

 • Amerikaanse retail: if you can't beat them, join them

  De cijfers van de Amerikaanse supermarktketen Target kunnen beleggers overtuigen dat het bedrijf de opkomst van e-commerce zal overleven. Dat heeft Target te danken aan... investeringen in e-commerce die vruchten afwerpen. Het aandeel wint 9,3 procent en is daarmee veruit de grootste stijger in de brede S&P500-index, die de Amerikaanse bedrijven met de hoogste beurswaarde omvat.

  Omgekeerd gaat het slecht met de retailketen Nordstrom , die een dag eerder zwakke cijfers vrijgaf en zijn prognoses voor het hele jaar moest verlagen. Ook de doe-het-zelfketen Lowe's  hoort bij de kneusjes en is woensdag de sterkste daler in de S&P500.

 • Wall Street start lager

  De Amerikaanse beurzen zakken gemiddeld 0,3 procent na de openingsbel in New York. Dat is iets minder ernstig dan de futures een dik uur geleden voorspelden. De chipsector - gelieerd aan het drama over het Chinese Huawei - krijgen het wel zwaar te verduren in de vroege handel. Qualcomm zakt bijna 10 procent en leidt de hele sector lager.

 • Britse chipmaker schort samenwerking met Huawei op

  De multinational ARM zal geen chips meer leveren aan de Chinese technologiereus Huawei, nadat de Amerikaanse overheid met de spierballen heeft gerold. Het bedrijf is eigendom van het Japanse Softbank. Veel woorden wil het er niet aan vuil maken, enkel dat het zich aanpast aan Amerikaanse reguleringen die over enkele maanden in voege treden.

  De huidige chiparchitectuur in de belangrijkste toestellen van Huawei is gebaseerd op ARM-architectuur. Volgens Huawei kan het daar nog 12 maanden mee voort.

 • Amerikaanse futures kleuren rood

  Het is nog anderhalf uur voor de openingsbel luidt in New York, maar de dalende Europese beurzen dwingen ons toch al even over de Atlantische plas te kijken. En daar kleuren de futures rood, tussen 0,3 en 0,6 procent.

  De oorzaak is de aanzwellende handelsoorlog. Dinsdag leek het er even op dat de hete soep wat zou bekoelen, nadat de VS hadden aangegeven dat ze het muilkorven van Huawei wat zouden uitstellen om consumenten en operatoren niet in de problemen te brengen. Nu blijkt echter dat Washington ook sancties voorbereidt tegen andere Chinese bedrijven, meer bepaald tegen fabrikanten van bewakingssystemen.

  Er is ook wat tegenvallend bedrijfsnieuws. Lowe’s, specialist in ‘home improvement’ (van koelkasten en keukens tot ramen en verf), verlaagde zijn winstprognose voor het hele jaar. De warenhuisgroep Nordstrom zette de schaar in zowel omzet- als winstverwachting.

  Traders zijn druk bezig op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©EPA

 • 'Qualcomm maakte misbruik van macht'

  De Amerikaanse chipmaker Qualcomm maakte volgens een rechter misbruik van zijn macht bij onderhandelingen over licenties. De zaak werd aangespannen door de telecomtoezichthouder FTC. 

  De chipgigant wilde dat afnemers van chips ook licenties op patenten van het bedrijf namen en hij vroeg te veel geld voor het gebruik van patenten die essentieel zijn voor bepaalde technieken als 4G of wifi.

  Ook Apple startte een oorlog tegen de chipfabrikant om dezelfde reden, maar die titanenstrijd eindigde in een schikking.

  De chipreus keldert voorbeurs met 10 procent.

 • Ons beursverslag...

  ... van Euronext Brussel focust vandaag op Barco en Argenx.

 • ING zet koersdoel Barco op 200 euro

  ING-analist Marc Hesselink denkt dat bij Barco , na de indrukwekkende prestatie van de voorbije jaren, het positieve verhaal nog lang niet voorbij is. Hij woonde de Capital Markets Day in Kortrijk bij en zag een management dat vertrouwen uitstraalde en een overtuigend verhaal over structureel hogere groei en margeverbetering bracht. Alle nichesectoren van Barco (digitale cinema, Clickshare en gezondheidszorg) zijn bovendien goed gepositioneerd voor 2019 en de volgende jaren.

  Hij verhoogt zijn prognose voor de gemiddelde organische groei tijdens de periode 2018-2023 van 5 tot 7 procent. Hij verwacht ook een gemiddelde verbetering van de ebitda-marge met 120 basispunten (tegenover 100 basispunten tot dusver). Op basis hiervan verhoogt hij zijn koersdoel van 150 naar 200 euro. Zijn advies blijft ‘kopen’.

 • Argenx breidt pijplijn uit

  Argenx organiseert vandaag een R&D-dag in New York en gaf vanmorgen in een persbericht al wat informatie vrij.

 • Eigenaar The Body Shop koopt Avon Products

  Natura Cosméticos, het Braziliaanse bedrijf dat eigenaar is van The Body Shop, neemt Avon Products over. Dat meldt de krant Financial Times. De deal van meer dan 2 miljard dollar zou in de loop van woensdag officieel aangekondigd worden.

  De aandeelhouders van Avon Products krijgen alleen aandelen. De beurswaarde van Avon viel de voorbije jaren fors terug en lag dinsdagavond op 1,4 miljard dollar. Avon heeft de voorbije jaren marktaandeel verloren tegenover rivalen als Sephora (LVMH), Estée Lauder en L'Oréal. 

 • Kapitaalvermindering TomTom: ook geen belasting bij Binck en Keytrade

  Morgen keert de navigatiespecialist TomTom een kapitaalvermindering uit van 3,22 euro per aandeel (of 5,74 euro per aandeel rekening houdend met een hergroepering van de aandelen). Daarnaast worden 16 bestaande aandelen gehergroepeerd in negen nieuwe aandelen.

  De grote vraag voor beleggers is of de kapitaalvermindering onderhevig is aan belasting. Dat scheelt immers een slok op de borrel. 30 procent van 3,22 euro komt overeen met 0,97 euro en dat is gelijk aan 13 procent van de huidige koers.

  Gisteren lieten we al weten dat Deutsche Bank geen roerende voorheffing inhoudt. Vandaag geven Binck en Keytrade ons dezelfde boodschap. Bij andere banken is het nog niet duidelijk of de belasting wordt ingehouden. 'Wie zeker wil zijn, verkoopt best zijn aandelen voor donderdag', adviseert De Belegger.

 • Royal Mail verlaagt dividend met 40 procent

  Een teken aan de wand voor beleggers in Bpost? Royal Mail kondigt vandaag een dividendknip aan van 25 pence over het boekjaar 2018/2019 naar 15 pence over het boekjaar 2019/2020. De beslissing is een schok voor de vele particuliere beleggers die eerder genoten van het 'progressief stijgend' dividendbeleid van Royal Mail.

  De Britse pakjesbezorger gaat ondanks de dividendknip 4 procent hoger. Mogelijk zijn de beleggers onder druk van het investeringsprogramma van 1,8 miljard pond over de komende vijf jaar (mede gefinancierd door de dividendknip). Cruciaal daarin is de belofte tegen 2023 pakjes de volgende dag te leveren. Met andere woorden: een pakje dat de avond voordien online besteld wordt, kan een dag later bezorgd worden door Royal Mail.

  This is not a decision we have taken lightly as we know how important the dividend is to our shareholders.
  Rico Back
  CEO Royal Mail

 • Marks & Spencer boekt 10 procent minder winst

  Voor het derde jaar op rij ziet Marks & Spencer  de winst dalen. De Britse retailer realiseerde in het op 31 maart afgesloten boekjaar 2018/19 een winst voor belastingen en eenmalige items van 523,2 miljoen pond. Dat was iets beter dan verwacht maar 10 procent minder dan in 2017/18. Het persagentschap Reuters wijst er op dat Marks & Spencer tien jaar geleden nog 1 miljard pond winst boekte.

  De omzet daalde met 3 procent tot 10,4 miljard pond. Netto hield de groep 33,5 miljoen pond winst over, iets meer dan in 2017/18.

  Marks & Spencer heeft het al geruime tijd moeilijk en zit middenin een grootscheepse transformatie. In mei kondigde de groep aan duurzame, winstgevende groei na te streven over drie tot vijf jaar.

 • Britse inflatie stijgt tot 2,1 procent

  De Britse consumentenprijzen stegen in april met 2,1 procent tegenover een jaar eerder. Dat is het hoogste peil dit jaar. In de eerste drie maanden bleef de inflatie in het VK onder 2 procent, het streefdoel van de Bank of England.

  De jongste stijging is vooral het gevolg van hogere prijzen voor elektriciteit, gas en motorbrandstoffen.

 • Obligatiehouders Nyrstar geven groen licht voor reddingsoperatie

  De houders van de converteerbare obligaties die Nyrstar in juli 2016 uitgaf en die in 2022 vervallen, stemden dinsdag in met een aantal wijzigingen om de geplande herstructurering van het bedrijf mogelijk te maken. De voornaamste wijziging is 'de tijdelijke afstand van bepaalde wanprestaties of mogelijke wanprestaties'. De wijzigingen werden door meer dan 97 procent van de obligatiehouders goedgekeurd.

  Nyrstar laat ook weten dat de goedkeuringsprocedures onder de 'high yield obligaties' (de '2019 Obligaties' en de '2024 Obligaties') succesvol waren. De obligatiehouders hebben dus over de hele lijn het licht op groen gezet voor de op 15 april aangekondigde reddingsoperatie van de zinkgroep, de zogenaamde lock-upovereenkomst.

  Daarbij worden de operationele activiteiten van Nyrstar verkocht aan een nieuw opgerichte Engelse dochter (Newco) en wordt Trafigura voor 98 procent eigenaar. De overige aandeelhouders zullen immens verwateren.

 • Dividendknippers van de dag

  Ook vandaag hebben we weer een aantal dividendknippers. De Nationale Bank van België (NBB) keert 138,47 euro bruto uit, Lotus Bakeries knipt 29 euro bruto en Qrf gaat ex-dividend met 0,80 euro bruto.

 • Exmar-topman brengt hoopgevende boodschap

  Op de algemene vergadering van Exmar kon CEO Nicolas Saverys dinsdag voor het eerst in jaren de aandeelhouders wat goed nieuws melden. De Tango FLNG begint binnenkort met de productie van lng in Argentinië en het eerste geld uit dat project stroomt binnen.

  Maar de schulden blijven te hoog en de winst is te laag. Daarom is een kostenbesparingsprogramma gestart. 2019 wordt nog een moeilijk jaar, maar 2020 zou een brutobedrijfswinst van 120 miljoen dollar moeten opleveren en 2021 zou ‘heel goed’ worden.

 • Elia mag kapitaal tot 435 miljoen verhogen

  Nieuws van dinsdag, maar we geven het graag nog eens mee. De aandeelhouders van Elia hebben gisteren het licht op groen gezet voor een kapitaalverhoging van maximaal 435 miljoen euro. Elia heeft voor de operatie tijd tot eind juli 2020, maar het zou de operatie nog voor de zomer willen doorvoeren.

  Een deel van de opbrengst zou dienen om de nieuwe connectiekabel Nemo naar het VK te financieren. Daarnaast maken nieuwe tariefregels die vanaf volgend jaar in België gelden het voor Elia interessant om zijn eigen vermogen te versterken.

 • Chinezen vragen Boeing schadevergoeding

  De drie grootste luchtvaartmaatschappijen van China zeggen dat ze veel vluchten hebben moeten schrappen door de problemen met de Boeing 737 MAX. Ze eisen een schadevergoeding van de Amerikaanse vliegtuigbouwer.

 • De openingsbel

  Er is weinig beweging in Europa bij de opening van de beurzen. De EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de min. De Bel20 blijft nagenoeg stabiel.

  ©AFP

 • Amgen neemt Deens biotechbedrijf Nuevolution over

  De Amerikaanse biotechreus Amgen brengt een openbaar overnamebod uit op Nuevolution, een Deens biotechbedrijf dat noteert op Nasdaq Stockholm. Amgen biedt 32,50 Zweedse kronen per aandeel of in totaal 1,61 miljard kronen (149,5 miljoen euro). De biedprijs houdt een premie van 169 procent in tegenover de slotkoers van dinsdagavond (12,10 kronen). Het bod wordt unaniem aanbevolen door de raad van bestuur van Nuevolution. Grote aandeelhouders als Sunstone LSV Fund (21%), Skanedinaviska Enskilda Banken (20%) en Stiftelsen Industrifonden (18%) hebben al toegezegd op het bod in te gaan.

  Amgen en Nuevolution werken al samen sinds oktober 2016, onder meer voor twee kankerprogramma's. Amgen heeft ook interesse in Chemetics, een gepatenteerd platform om geneesmiddelen te ontdekken door een DNA-bibliotheek te gebruiken.

 • SD Worx lanceert retailobligatie

  Het sociaal secretariaat SD Worx lanceert vrijdag een obligatie op zeven jaar. De groep wil tussen 50 en 80 miljoen euro ophalen. De obligaties zijn achtergesteld. Dat betekent dat in geval van een faillissement de obligatiehouders pas na de andere schuldeisers komen.

  De uitgifteprijs bedraagt 100 procent en de obligaties hebben een coupon van 3,8 procent. Het brutorendement ligt op 3,8 procent. Na 30 procent roerende voorheffing impliceert dat netto 2,66 procent. De obligaties worden uitgegeven op 11 juni en vervallen op 11 juni 2026.

  De banken Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC begeleiden de transactie, Belfius is de global coordinator. 

 • Licht lagere opening op komst

  De Europese beurzen zullen met kleine verliezen aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de min.

  De goede prestatie van Wall Street (S&P500 +0,85%) krijgt dus geen navolging. Ook in Azië was dat niet het geval. Tokio en Seoel bleven dicht bij huis terwijl de Chinese beurzen nu met verlies noteren door vrees voor verdere escalatie in het handelsgeschil met de VS.

 • Bullard: Fed kan rente verlagen als inflatie laag blijft

  De Amerikaanse centrale bank kan de rente verlagen als de lage inflatie aanhoudt, zelfs als de economische groei in de VS op peil blijft. Dat zegt de voorzitter van de Federal Reserve St Louis bij een presentatie in Hong Kong. 

  De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) besloot begin mei nog om de rente ongewijzigd op 2,5 procent te houden. 

  Hoewel de Amerikaanse economie nog groeit, blijft de inflatie opvallend laag. Normaal gesproken gaat een hogere economische groei gepaard met een hogere inflatie, maar sinds enige tijd lijken die twee indicatoren te ontkoppelen. Daardoor wordt het voor centrale banken lastiger hun rentebeslissingen te nemen. Er moet dan gekozen worden wat belangrijker is: een oververhitte economie (rente moet hoger) of een lage inflatie (rente moet lager).

 • Turkije heft belasting op buitenlandse valuta

  Turkije heft voortaan belastingen op het kopen van buitenlandse valuta. Daarnaast zullen burgers en bedrijven die meer dan 100.000 dollar aankopen langer moeten wachten voor het geld op hun rekening staat.

  Het is de zoveelste wanhopige poging van het land om de Turkse lira te redden van de ondergang. De lira is tegenover de dollar dit jaar al zo'n 10 procent van zijn waarde verloren.

  De munt daalt in waarde omdat Turkije al geruime tijd niet doet wat het moet doen: de begroting op orde krijgen, het monetaire beleid strenger maken en de instituties respecteren. Wie dat niet doet, wordt onvermijdelijk en genadeloos afgestraft door de financiële markten.

 • Hikvision in het vizier

  Goedemorgen! We beginnen de dag met een blik op de Aziatische beurzen. En die blijven heel dicht bij huis. De onzekerheid blijft groot of de VS en China er in zullen slagen een handelsdeal te smeden.

  Volgens The New York Times overweegt de Amerikaanse regering om na Huawei beperkingen op te leggen aan Hikvision, een maker van videobewakingssystemen, bij de aankoop van Amerikaanse technologie. Hikvision zou op een zwarte lijst worden geplaatst en Amerikaanse bedrijven zouden toestemming van de overheid moeten krijgen als ze onderdelen leveren aan Hikvision.

  Volgens het financiële persagentschap Bloomberg zouden nog meer Chinese producenten van bewakingsinstallaties op de zwarte lijst kunnen terechtkomen. Dat doet de vrees voor een escalerende handelsoorlog tussen de twee grootmachten oplaaien.

  Het logo van Hikvision op een tentoonstelling tijdens het World Intelligence Congress in Tianjin. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect