Thrombogenics-shorter Orbimed naar exit

De kapitaalronde van Nyrstar werd enthousiast onthaald op de Brusselse beurs. Later op de week verschuift de aandacht naar de ECB.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet om via de comments te reageren, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee. 

20.09 uur: Orbimed Advisors heeft vorige vrijdag zijn shortpositie in Thrombogenics aanzienlijk verkleind tot 0,74 procent. Het profiteerde van de koersval van meer dan 10 procent om zijn posities af te dekken. Volgens de cijfers op de website van FSMA heeft Perceptive Advisors - de grootste nong-believer van het biotechbedrijf - nog steeds een shortpositie van 5,1 procent. 

17.47 uur: Vooruitblik op dinsdag:

Economen verwachten dat de ISM-index in de VS iuitkwam rond 57 punten. Min of meer een stabilisatie ten opzichte van vorige maand, maar heel erg is dat niet. Dergelijk cijfer bevestigt namelijk dat de Amerikaanse economie in goede doen blijft. Een cijfer van 57 wijst namelijk op een economische groei van 4 à 5 procent (op jaarbasis).

Maandag bleef Wall Street gesloten wegens Labour Day.

De Europese beurzen daarentegen reageerden negatief op nieuwe economische statistieken. De PMI-index (in de verwerkende industrie) viel in augustus terug tot 50,7 (tegenover 53,8 in juli). Vooral de daling in Frankrijk en Duitsland is zorgwekkend. De PMI-index wijst even nog steeds op een expansie van de economie in de eurozone maar een snel herstel tegenover het tweede kwartaal moet er niet verwacht worden. Ter herinnering. De groei in de eurozone kwam het voorbije kwartaal tot stilstand. Het is uitkijken of en welke maatregelen de ECB komende donderdag aankondigt om de economie in Europa aan te zwengelen en het risico op deflatie in te dijken.

Op de Brusselse beurs ging de meeste aandacht maandag naar Nyrstar dat een grote kapitaalverhoging en obligatie-uitfigte aankondigde. Vandaag noteert het Exmar-aandeel zonder het recht op het interimdividend

17.45 uur: De Bel20 is met 0,4 procent verlies gesloten. Nyrstar was de grote uitblinker met ruim 8 procent winst na de aankondiging van plannen om kapitaal op te halen. 

17.19 uur: KBC Securities haalt het aandeel Thrombogenics van Sell-lijst. 'Hold', luidt het advies na de koersduik van de voorbije week. Analist Jan De Kerpel verlaagt wel het koersdoel tot 9 euro. Het aandeel noteert momenteel op 8,25 euro.

'Behalve de eventuele aankondiging van een commerciële samenwerking in de VS, zien we weinig triggers die de koers op korte termijn kunnen beïnvloeden', klinkt het. 'De focus van beleggers ligt nu op de implementatie van de commerciële strategie in de VS en op signalen dat de managementdoelstelling voor 2016 gehaald kunnen worden.'

Thrombogenics mikt tegen 2016 op 30 miljoen euro omzet uit de verkoop van Jetrea in de VS. De eerste keer dat beleggers de vooruitgang zullen kunnen beoordelen, is pas in maart 2015 bij de publicatie van de jaarresultaten. Al zal dat volgens De Kerpel nog te vroeg zijn om al een verbetering te merken.

14.31 uur: Net als ons Agentschap van de Schuld krijgt ook de Nederlandse variant een rente bovenop het geld dat het ophaalt, een gevolg van de negatieve rente. Onze noorderburen haalden 1,2 miljard euro op met papier op drie maanden, ze ontvingen daarvoor een rente van 0,025 procent. Met het papier op zeven maanden werd nog eens 1,22 miljard euro opgehaald, tegen een rente van 0,02 procent. De vraag overschreed ruimschoots het aanbod: beide leningen waren samen voor 7 miljard euro overingetekend.

14.14 uur: De nieuwe cover van The Economist. ECB-voorzitter Mario Draghi (achteraan) probeert de boot niet te laten zinken. 

Cover of Europe edition of @TheEconomist classic #ContrarianIndicator Only boat fuller is one with $EURUSD shorts in pic.twitter.com/kEG1MPZvVJ— Nicola Duke (@NicTrades) September 1, 2014


14.06 uur:
Na het wapenembargo en de beperking van toegang tot kapitaal voor Russische staatsbanken bereidt de EU extra sancties voor Rusland voor. Mogelijk komt er een ban op Russische obligaties.

Ban on buying Russian bonds eyed as EU envoys meet-sources High technology for gas excavation also under consideration— cigolo (@cigolo) September 1, 2014


13.13 uur:
De meeste Europese beurzen blijven rond het nulpunt cirkelen. Beleggers weten niet of ze blij of verdrietig moeten zijn nu de jongste macro-economische cijfers uit de eurozone tegenvallen. Zwakke cijfers vergroten de kans dat de Europese Centrale Bank moet overgaan tot het nemen van extra stimulerende maatregelen. Maar tegelijk tonen ze aan dat het economisch herstel dode letter blijft.

Uit de definitieve cijfers bleek vanmorgen dat de Duitse economie met 0,2 procent is gekrompen. Voor het derde kwartaal ziet het er niet veel beter uit. De Duitse fabrieken draaien immers op een lager toerental: de inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 52,4 in juli naar 51,4 in augustus, het laagste peil sinds september vorig jaar.

In Frankrijk daalde dezelfde index overigens van 47,8 in juli naar 46,9 in augustus. In Italië ging het van 51,9 in juli naar 49,8. In tegenstelling tot in Duitsland groeit de Franse en Italiaanse industrie niet (meer), aangezien de index kleiner is dan 50 - de grens tussen groei en geen groei.

The Bad News Out Of Europe Is Intensifying http://t.co/XB4pDvK82s pic.twitter.com/LOB1Fy9V1t— BI: Finance (@clusterstock) September 1, 2014


12.34 uur:
Meer over UCB en Nyrstar leest u in de Brusselse beursspiegel.

12.16 uur: Bij KBC Securities verhoogt analist Jan De Kerpel voor UCB (73,24 euro, -0,6%) zijn koersdoel van 65 naar 70 euro - zijn koersdoel blijft 'houden'. 'De goedkeuring voor monotherapie is heel belangrijk voor het commerciële succes van epilepsiemedicijn. Nieuwe patiënten die positief reageren op het middel, zullen het medicijn blijven gebruiken, vaak hun hele leven lang.'

En verder: 'Hoewel we de goedkeuring hadden verwacht gezien de eerder gepubliceerde positieve fase 3-resultaten versterkt dit fiat het geloof dat Vimpat een beloofde piekomzet van 1,2 miljard dollar kan bereiken.' 75 procent Vimpats omzet (zowat 500 miljoen euro in 2013) wordt in de VS geboekt.

11.54 uur: Na de aankondiging van de kapitaalronde krijgt Nyrstar van Standard & Poor's een 'B-'-rating met stabiele vooruitzichten. Het operationele risicoprofiel van het bedrijf is zwak, zegt de kredietwaardigheidbeoordelaar, en het financiële risicoprofiel is 'sterk met schulden beladen'.

11.49 uur: Het herstel van de industrie van de eurozone vertraagt, blijkt uit de PMI.

RT MarkitEconomics Eurozone Manufacturing PMI at 13-month low of 50.7 in August (July: 51.8) bit.ly/1wZK18d... pic.twitter.com/zkVuRcyDsl— Jaime Costero (@J_Costero) 1 sep. 2014


11.36 uur:
De roebel zakt voor de tweede dag op rij tot een recordlaagtepunt tegenover de Amerikaanse dollar. Rusland hangen bijkomende EU-sancties boven het hoofd wegens de inmenging in het Oekraïens conflict – iets wat Moskou officieel ontkent. Dit jaar heeft de roebel al 12 procent verloren tegenover de dollar.

Ruble Falls to Record, 10yr yield jumps to highest in 5years as #Russia sanctions loom. bloom.bg/1pirBoV... pic.twitter.com/ynFb2LahNF— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 1 sep. 2014


11.27 uur:
De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gekrompen tegenover een jaar eerder. Dat is iets meer dan de eerste raming van -0,2 procent maar wel de kleinste krimp sinds eind 2008. In het eerste kwartaal bedroeg de bbp-daling nog 1,1 procent.

Greek economy shrinks at slowest pace since late 2008 pic.twitter.com/pOdSNsq9IP— cigolo (@cigolo) 1 sep. 2014


10.46. Nyrstar
wint rond kwart voor elf 5,5 procent tot 3,11 euro.  De kapitaaloperatie waarbij Nyrstar 600 miljoen wil ophalen, wordt duidelijk door de markt gesmaakt. De operatie valt uiteen in drie delen. In de eerste plaats komt er een aandelenemissie ten belope van 250 miljoen euro. Die gebeurt met een voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. De prijs is nog niet bekend. De vermogensbeheerder Blackrock maakte alvast bekend in te tekenen, en wil zelfs voor 35 miljoen euro extra intekenen via de rechten die sommige aandeelhouders niet zouden uitoefenen. Ten tweede geeft Nyrstar voor 350 miljoen euro nieuwe obligaties uit. Ten derde zal Nyrstar de opbrengst  gedeeltelijk gebruiken voor een bod op twee bestaande obligatieleningen: een op de emissie voor retailbeleggers van 220 miljoen met vervaldatum 2015, en op de obligatie van 100 miljoen met vervaldatum 2016.

De drievoudige operatie neemt de zorgen weg over de wankele balans van Nyrstar. ‘Die woog al meer dan een jaar op de koers’, stelt Bank Degroof. Door de emissie zou Nyrstar zijn schuldratio kunnen terugbrengen tot 2,5 keer de operationele cashflow (ebitda).  Dat geeft een betere onderhandelingsmarge om nieuwe schulden aan te gaan. Nyrstar krijgt bovendien voldoende financiële middelen om te groeien. Het bedrijf trekt 68 miljoen euro voor de herontwikkeling van het Australische Port Pirie tot een grote recyclagefabriek voor nonferrometalen, naar het voorbeeld van Umicores site in Hoboken. Daarnaast gaat 200 miljoen euro naar de  lopende en geplande investeringen in de smelteractiviteiten - de zogenaamde SSR-investeringen. Die moeten vanaf eind dit jaar al tot hogere inkomsten leiden.

10.34 uur: Umicore noteert vandaag zonder het recht op dividend van 0,3750 euro per aandeel. Het verklaart waarom het aandeel met 0,57 euro of 1,6 procent daalt tot 36,24 euro.

10.24 uur: Naar aanleiding van de netwerkupgrade die Telenet (44,77 euro, +0,7%) vorige week aankondigde, herinnert ING-analist Emmanuel Carlier aan zijn koopadvies voor het kabelbedrijf. Hij verwacht dat Telenet in de tweede jaarhelft 4,5 euro per aandeel aan dividend zal uitkeren, aangezien topman John Porter aangaf dat hij op de korte termijn weinig overnameopportuniteiten ziet.  

Op langere termijn zou Telenet wel in actie kunnen komen, gelooft Carlier. Mobistar zal eerst de impact van zijn kostenbesparingsplan en zijn kabelaanbod (via Telenet) afwachten. 'Maar daarna kunnen er opnieuw (fusie)gesprekken zijn met Telenet, in 2015.' Een andere overnameprooi voor Telenet is zijn Waalse tegenhanger Tecteo. Telenet  kan volgens Carlier 5 euro per aandeel synergieën halen uit Tecteo, en 3 euro per aandeel uit Mobistar. 

 

10.12 uur: Volgens ING verdubbelt UCB (73,47 euro, -0,3%) het aantal potentiële patiënten voor Vimpat nu het van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond het fiat kreeg voor zijn monotherapie voor de behandeling van partieel beginnende aanvallen bij epilepsiepatiënten. Bank Degroof houdt het op 30 procent extra patiënten. (zie 8u57) 

10.02 uur: Degroof verhoogt zijn koersdoel voor Home Invest (+0,3%, 84,84 euro) van 72 naar 77 euro - het koersdoel blijft 'houden'. Analist Dirk Peeters reageert daarmee op de daling van de intrest op de schulden van 3,52 naar 3,29 procent in de eerste halfjaar. De vastgoedbevak stelt voor het hele boekjaar een hoger  dividend dan vorig jaar in het vooruitzicht.

9.57 uur: De andere grootste stijgers en dalers in Brussel:


9.53 uur: Op de beurs van Brussel wordt enthousiast gereageerd op de kapitaalronde van Nyrstar. Het aandeel schiet met 8,7 procent omhoog tot 3,20 euro. 

9.39 uur: Bank Degroof verhoogt zijn advies voor Bois Sauvage (stabiel op 220,50 euro) van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 214 naar 224 euro. 'De intrinsieke waarde (NAV) kwam na zes maanden met 303 euro per aandeel 5 procent hoger uit dan de verwachte 288 euro, onder meer door de lager dan verwachte schuld van 33 miljoen euro', stelt analist Hans D'Haese.

9.32 uur: Vorige week veel halfjaarrapporten, vandaag veel aanpassingen van adviezen en koersdoelen van analisten. Bij KBC Securities:


9.17 uur: Heineken verkoopt zijn verpakkingstak in Mexico aan Crown Holdings voor 1,2 miljard dollar. De verkoop van het onderdeel, dat Empaque heet, levert naar verwachting een boekwinst op van circa 300 miljoen euro. Crown is een vaste, wereldwijde partner van Heineken. Rabobank vindt de deal alvast een goede zaak, omdat hij kapitaal vrijmaakt. Het aandeel reageert niet (-0,03%).

9.02 uur: De Europese beurzen gaan licht hoger van start, de Bel20 blijft ter plaatse trappelen. UCB wint 0,6 procent, Umicore zakt 0,9 procent en zijn daarmee de sterkst bewegende aandelen in de Bel20.

8.57 uur: Vimpat, het epilepsiemiddel van UCB, is door de Amerikaanse FDA goedgekeurd als monotherapie voor de behandeling van partieel beginnende aanvallen bij volwassenen die aan epilepsie lijden. Dat meldt UCB in een persbericht.

Goed nieuws, waar grotendeels al werd op geanticipeerd door beleggers, reageert Bank Degroof. Zijn advies blijft 'verkopen' (reduce), maar het koersdoel wordt met 3 euro opgetrokken tot 65 euro. 'De goedkeuring komt een maand eerder dan we hadden verwacht. Vimpat krijgt er 30 procent extra epilepsiepatiënten bij.' Analist Bernard Hanssens geeft nog mee dat de fase 3-resultaten voor de monotherapie in Europa in het vierde kwartaal volgen.

8.43 uur: ING start de opvolging van Euronext met een koopadvies en een koersdoel van 23 euro. Euronext is geen afgerond verhaal, zeggen analisten Albert Ploegh en Robin van den Broek. Als de beurshandel weer aantrekt en er meer beursintroducties komen, is een omzetgroei van 5 procent haalbaar. Samen met 60 miljoen euro aan kostenbesparingen zou dat moeten toelaten om in de komende drie jaar de ebitda-marge op te trekken van minder dan 30 tot minstens 45 procent. 

8.30 uur: De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen, de eerste teruggang voor de grootste economie van Europa in meer dan een jaar. Het Duitse federale statistiekbureau bevestigde de krimp met de definitieve cijfers.

De Duitse economie ging met 0,2 procent achteruit in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen nog sprake was van een groei met 0,7 procent. Het cijfer komt overeen met een voorlopige raming en de gemiddelde verwachting van economen.

De krimp is vooral het gevolg van een flinke daling van de bedrijfsinvesteringen en de bouwproductie. Vanwege de milde winter werden veel bouwprojecten en investeringen vervroegd naar de voorgaande maanden. De consumentenbestedingen gingen in het afgelopen kwartaal licht omhoog.

Weak investment, trade drive second quarter contraction in German economy http://t.co/suqtIbBdvG— Reuters Business (@ReutersBiz) September 1, 2014


8.17 uur:
Naast Nyrstar is er deze ochtend vooral nieuws uit biotechland:

  • Het oogmiddel Jetrea van Thrombogenics wordt vanaf deze maand ook in Spanje terugbetaald. 
  • Tigenix stelt Marie Paule Richard aan als Chief Medical Officer en Mary Carmen Diez als hoofd Medical Affairs en commercialisering van nieuwe producten.
  • Ablynx geeft het Chinese Eddingpharm een licentie op zijn anti-TNFa Nanobody te ontwikkelen en commercialiseren in China. Ablynx krijgt 2 miljoen euro vooruitbetaling en later mijlpaalbetalingen en royalty's tot 20 procent op de jaarlijkse verkoop van het middel. Ablynx krijgt toegang tot de data die het Chinese biofarmabedrijf ontwikkelt.8.14 uur:
Later op de week, donderdag meer bepaald, is het uitkijken naar wat ECB-voorzitter Mario Draghi verkondigt. Draghi zei in Jackson Hole A. Maar voor een 'B' zal het donderdag te vroeg zijn. Hoogstens zit er een b-tje in. De verwachtingen zijn (te?) hoog gespannen voor de vergadering van de Europese Centrale Bank. Daar is Mario Draghi zelf debet aan.
 

8.10 uur: Goedemorgen beste lezers. Met een kapitaalronde van 600 miljoen euro maakt Nyrstar aanspraak op 'het nieuws van de dag'. De zinkgroep geeft nieuwe aandelen en obligaties uit, en koopt bestaande obligaties terug. Ruim de helft van de opbrengst van de twee uitgiftes wordt trouwens voor dat laatste gebruikt. De andere kleine helft is voor investeringen in Port Pirie en in de smelters. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud