1. Markten Live
 2. Live blog

Tranendal van Musk doet Tesla pijn

De Europese beurzen ruilden in de loop van de dag een eerder bescheiden winst voor een bescheiden verlies. Op Wall Street kregen de chipaandelen klappen door tegenvallende kwartaalprognoses. Tesla ging onderuit na een bekentenis van Elon Musk.
 • Blik op volgende week

  Later vanavond vindt u op onze website ook de resultaten van Deceuninck terug. Met een blik op volgende week, sluiten we de blog af. Fijn weekend !

   

  1. Koelt Europese economie verder af?

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert donderdag zijn maandelijkse indicator die een indicatie geeft van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator met 0,1 punt is gestegen naar 54,4 punten. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. Er zijn enkele redenen waarom ondernemers de voorbije maand wat optimistischer werden. De succesvolle topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft de angst voort een escalerende handelsoorlog verminderd. Bovendien zijn de euro en de de olieprijs gedaald. Maar die daling is vooral een gevolg van de financiële crisis in Turkije. De vrije val van de Turkse munt vormt een probleem voor sommige Europese banken, maar de impact op de economische groei in de eurozone blijft wellicht beperkt.

  2. Doet Fed-conferentie van Jackson Hole markten bewegen?

  Het kantoor van de Amerikaanse centrale bank (Fed) in Kansas City houdt vrijdag en zaterdag zijn jaarlijkse conferentie in Jackson Hole. Het thema dit jaar is: veranderende marktstructuur en implicaties voor het monetair beleid. Fed-voorzitter Jerome Powell houdt vrijdag de openingstoespraak. De rest van het programma is nog niet bekend. Het is dus niet duidelijk of ook Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, een toespraak houdt of deelneemt aan een debat. De voorbije jaren hebben centraal bankiers in Jackson Hole soms veranderingen van het monetair beleid in het vooruitzicht gesteld en zo de financiële markten doen bewegen.

  3. Agfa-Gevaert: hoe zwak was het eerste halfjaar?

  Agfa-Gevaert rapporteert woensdag voorbeurs zijn halfjaarcijfers. Die zullen volgens de analisten niet al te best zijn. Zij zien de omzet in de eerste zes maanden met 5 procent dalen (eerste kwartaal -7%, tweede kwartaal -4%). In het tweede kwartaal wogen de duurdere aluminiumkosten op de bedrijfswinst. Naast de resultaten is het vooral uitkijken naar de vorderingen in het afsplitsing van de IT-activiteiten van de healthcare-poot.

  4. Kinepolis: hoe groot is impact WK en en mooi weer?

  Kinepolis rapporteert donderdag voorbeurs zijn halfjaarcijfers. KBC Securities-analist Guy Sips waarschuwt dat beleggers geen sterke cijfers noch veelbelovende kortetermijnprognoses moeten verwachten. Het WK voetbal (15 juni-15juli) impacteert zowel het tweede als derde kwartaal - België en Frankrijk, twee landen in de Kinepolis-groep, gingen mee tot het laatste weekend. En ook het mooie weer zal heel wat bezoekers hebben weggehouden. Sips mikt voor het eerste halfjaar op 16,9 miljoen bezoekers, waarvan 5,1 miljoen in Canada waar Kinepolis vorig jaar Landmark Cinemas overnam. De omzet zou op 213 miljoen euro afklokken, de bruto bedrijfswinst (rebitda) op 50,1 miljoen euro en de nettowinst op 17,1 miljoen euro.

 • Ons Brussels dagoverzicht leest u hier, met aandacht voor Connect, Roularta en Kinepolis.

 • Joe Sixpack onverwacht somber

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in de eerste helft van augustus onverwacht gedaald naar het laagste peil in elf maanden. Dat blijkt uit een peiling van de Universiteit van Michigan. Economen hadden een heel lichte stijging voorspeld. De  beoordeling van de huidige toestand zakte het meest in zeven jaar, terwijl de beoordeling van de economische vooruitzichten stabiel bleef.

  Joe Sixpack vindt het een minder goed moment om duurzame goederen zoals auto’s te kopen. Hij blijft bezorgd over het handelsconflict tussen de VS en de rest van de wereld. De tegenvallende cijfers van het consumentenvertrouwen kunnen een aanwijzing zijn dat de gezinsconsumptie de komende maanden trager groeit. In het tweede kwartaal steeg de consumptie met een forse 4 procent op jaarbasis.

 • Lotus Bakeries: solide resultaten, maar iets minder dan verwacht

  Lotus Bakeries heeft nabeurs zijn halfjaarresultaten gepubliceerd. De cijfers zijn licht onder de verwachtingen van Degroof Petercam, vooral dan wat de winstmarge betreft. Lees hier meer.

 • Bel20 gaat 0,2 procent lager de dag uit

  De Bel20 is zonet afgesloten op 3.768,5 punten, een lichte daling met 0,2 procent. Op weekbasis verloor de Bel20 1,3 procent.

  Toppers: Connect (+3,7%), Softimat (+3,9%) en Euronav (+4,3%).

  Floppers: Celyad (-2,5%), Hamon (-3,2%) en Curetis (-4,6%).

 • Chipellende op Wall Street

  In ons Wall Street-overzicht zoomen we in op de tegenvallende kwartaalprognoses bij chipspelers Nvidia   en Applied Materials  . Dat laat zijn sporen na. 

 • We zoomen dieper in op Maersk

  die zijn boortak apart naar de beurs brengt. Lees hier meer. 

 • Nvidia lijdt onder crash van bitcoin

  De Dow Jones  noteert na 40 minuten handel quasi vlak. De Nasdaq   noteert op 0,4 procent verlies. 

  Een van de opvallende dalers op Nasdaq is de producent van grafische chips Nvidia  . De chipbakker gaf donderdagavond een omzetprognose voor het derde kwartaal rond 3,25 miljard dollar, tegenover een verwachting van 3,34 miljard dollar. De winst per aandeel in het tweede kwartaal kwam met 1,94 dollar een pak beter uit dan verwacht (1,85 dollar), maar beleggers kijken vooruit. 

  Nvidia is een van de grootste slachtoffers van de neergang van de bitcoin. 'Dit jaar hadden we verwacht een belangrijke omzet te realiseren van bedrijven die virtuele munten mijnen. Nu rekenen we daar niet meer op', zei financieel directeur Colette Kress. 

  CEO Jensen Huang: 'De voorbije kwartalen hebben we geprofiteerd van de opmars van virtuele munten. Begin dit jaar hebben we dan een prognose gemaakt die achteraf gezien te optimistisch was. In de tweede helft van 2018 zal crypto amper iets bijdragen.'

 • Tesla onderuit na 'openhartig' interview

  Op Wall Street verliest Tesla zo'n 3 procent naar 323 dollar. Dit in reactie op het wel erg openhartige interview met CEO Elon Musk. Die erkende dat de tweet waarin hij vorige week plots suggereerde de financiering rond te hebben om de autobouwer van de beurs te halen, er min of meer out of the blue kwam en door niemand anders eerst nagelezen is. 

 • Turbulentie bij Air France-KLM na nieuwe stakingsdreiging

  De vliegtuiggroep Air France-KLM stelde vandaag haar nieuwe CEO voor. Ben Smith, voormalig CEO bij Air Canada, neemt de fakkel over van Jean-Marc Janaillac die in mei aftrad nadat het personeel een ultimatum van Janaillac verwierp. Het personeel staakte maandenlang voor een loonsverhoging.

  De nieuwe CEO krijgt meteen een nieuwe stakingsdreiging op zijn bord. De Nederlandse pilotenvakbond VNV dreigt met acties nadat KLM een finaal offer van de hand wees. De piloten willen onmiddellijk een vermindering van de werkdruk van 4 procent. KLM ging akkoord met het cijfer van 4 procent maar dan wel op een latere startdag.

 • 'Impact gesloten brug beheersbaar'

  Het ratingsagentschap Moody's zegt dat de impact van de gesloten weg door de ingestorte brug 'waarschijnlijk beheersbaar' is voor Autostrade per l’Italia. De Italiaanse tolwegenbeheerder was verantwoordelijk voor het onderhoud van de brug die dinsdag in Genoa instortte. Het ongeval kostte aan meer dan 40 mensen het leven.

  Op de beurs wint de holding Atlantia terrein. De voorbije dagen verloor het aandeel een kwart van haar waarde.

 • Wall Street op weg naar licht verlies

  De futures op de Amerikaanse beurs tekenen verliezen op van 0,1 tot 0,2 procent.

 • Vooruitblik op Agfa-Gevaert

  Agfa-Gevaert  rapporteert woensdag voorbeurs zijn halfjaarcijfers. Die zullen volgens de analisten niet al te best zijn.

  Zij zien de omzet in de eerste zes maanden met 5 procent dalen (eerste kwartaal -7%, tweede kwartaal -4%).

  In het eerste kwartaal had de groep last van de dure euro. Die druk viel in het tweede kwartaal weg. In de periode april-juni wogen de duurdere aluminiumkosten op de bedrijfswinst (-33% verwacht). 

  Naast de resultaten is het vooral uitkijken naar de vorderingen in het afsplitsing van de IT-activiteiten van de healthcare-poot.

 • Weg met de kwartaalrapporten!

  Eindelijk een mening van The Donald waar we het vollédig mee eens kunnen zijn:

 • Brussel verliest 0,3 procent

  De Europese aandelen verliezen gemiddeld 0,2 procent. De autobouwers (-1,2%) en de banken (-0,9%) slikken de grootste verliezen.

 • Koopadvies voor Boskalis, 'koersherstel kan wel op zich laten wachten'

  De baggeraar rapporteerde gisteren teleurstellende halfjaarcijfers.

  Toch verhoogt KBC Securities zijn advies van 'opbouwen' naar 'kopen', het koersdoel gaat wel 2 euro omlaag tot 31,5 euro.

  Analist Bart Cuypers zag in het rapport namelijk goede cijfers en prognoses bij Dredging en hij verwacht vanaf 2020 een jaarlijkse 25 miljoen euro bijdrage door Offshore Energy. Bovendien zit de waardering van het aandeel volgens Cuypers op een dieptepunt. Het kan nog wel een tijd wachten zijn op een herstel van de koers.

 • Middagoverzicht Brusselse beurs

  leest u hier: hoofdrollen voor Connect, Roularta en Kinepolis.

  De Bel20 laat op de middag 0,2 procent liggen.

 • Tot zover de stabiele lira

  Het gaat snel tegenwoordig. Konden we in een vorige post ons nog verbazen over de vrij stabiele lira, dan blijkt het jongste kwartier de Turkse munt weer een serieuze appelflauwte gekregen te hebben. Eén dollar kost nu 6,2 lira, van 5,8 lira minder dan een uur geleden. Tijd dat het weekend is voor Turkse valutahandelaars. 

 • Roularta - Analisten gaan verwachtingen en koersdoel verlagen

  Zowel Degroof Petercam als KBC Securities gaan na de analistenvergadering hun verwachtingen voor Roularta verlagen. Bij het eerste beurshuis zal waarschijnlijk ook het koersdoel van 18 euro sneuvelen.

  Degroof Petercam-analist Michael Roeg is teleurgesteld in de halfjaarcijfers. Er was een negatieve organische groei van 9 procent. Omzet en winst bleven onder de verwachtingen.

  Zijn collega bij KBC Securities, Ruben Devos, had geen hoge verwachtingen voor 2018. Maar toch zal hij ze nog verlagen gezien de versnelde daling van de reclame-inkomsten (-13,7% als de overnames buiten beschouwing worden gelaten) en de hoge vaste kosten. Die laatste zullen nog stijgen en extra druk op de marges leggen aangezien Devos een stijging van de papierprijzen verwacht.

 • Lira houdt winst vast ondanks nieuw dreigement VS

  De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei gisteren dat Turkije nieuwe sancties mag verwachten als het niet snel de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije vastzit, vrijlaat.

  Het dreigement slaat de lira voorlopig niet uit zijn lood. De Turkse munt houdt zijn weekwinst van 9 procent vast. De lira kromp dit jaar al met een derde tegenover de dollar.

  De dreigende taal van Mnuchin volgt daags na de beslissing van een Turkse rechtbank om Brunson vast te houden. De kwestie zorgt al enige tijd voor flinke wrevel tussen beide landen.

  President Donald Trump maakte eerder bekend dat hij hogere importtarieven op aluminium en staal uit Turkije had goedgekeurd, en dreigde met een verdere boycot. Turkije verhoogde op zijn beurt de importtarieven voor auto's, alcohol en tabak. Ook wil Turkije een verbod op elektronische apparaten van Amerikaanse makelij.

 • Lager koersdoel voor Kinepolis, 'koersdip is koopkans'

  KBC Securities-analist Guy Sips verlaagt zijn koersdoel voor de cinemagroep van 65 tot 63 euro.

  Sips verlaagde zijn verwachtingen voor het derde kwartaal (juli-september) en het volledige boekjaar wegens het warme weer en het WK voetbal (14 juni-15 juli). Op het WK gingen België en Frankrijk, twee landen in de Kinepolis-groep, mee tot het laatste weekend.

  De analist handhaaft wel zijn koopadvies omdat hij gelooft in de (overname)strategie en productinnovatie die de omzet per bezoeker in alle landen gestaag hoger duwde. Sips verwacht dat Kinepolis commercieel en operationeel zal blijven verbeteren.

  De groep rapporteert zijn halfjaarcijfers donderdag 23 augustus voorbeurs. Sips mikt op 16,9 miljoen bezoekers, waarvan 5,1 miljoen in Canada waar Kinepolis vorig jaar Landmark Cinemas overnam. De omzet zou op 213 miljoen euro afklokken, de bruto bedrijfswinst (rebitda) op 50,1 miljoen euro en de nettowinst op 17,1 miljoen euro.

  Sterke halfjaarcijfers zitten er volgens Sips niet in, veelbelovende kortetermijnprognoses evenmin. Maar elke koersdip die daarop volgt is volgens de analist een koopkans. Het aandeel verloor sinds de 61,27 euro piek van eind november 15 procent. Vorig jaar kende het aandeel een boerenjaar met een koerswinst van 30 procent.

 • Vopak 5 procent onderuit

  Waarom? Daarom (slechte halfjaarcijfers)

 • Roularta 2 procent hoger na halfjaarrapport

  De resultaten zijn niet goed, maar toch stijgt het aandeel .

  Het gaat om een illiquide aandeel (voorlopig volume een schamele 130 stuks). Dat komt omdat de familie De Nolf 72 procent van het kapitaal in handen heeft, wat van het bedrijf in Brussel de grootste kanshebber op een beursexit maakt.

  Het aandeel verloor dit jaar bovendien al een vierde van zijn waarde na verdoken winstalarmen begin dit jaar en begin juli, respectievelijk weggestoken in een persbericht over de overname van Sanoma's vrouwenbladen en in een communiqué over een interimdividend.

 • Vlakke start in Brussel, Europa 0,1 procent hoger

  Grootste stijger in Brussel is Connect Group (+6,5%) dat gisterenavond mooie halfjaarcijfers rapporteerde. Curetis slikt met 3,3 procent het grootste verlies.

 • Musk rondt uitkoopprijs af voor betere karma

  Leestip van de dag: het interview van The New York Times met Elon Musk, topman van Tesla. Musk tweette vorige week zijn plannen voor een beursexit van zijn bedrijf.

  Het interview suggereert dat Musk de prijs van 420 dollar vastlegde met het nodige nattevingerwerk. Hij wou een premie van twintig procent boven de bestaande koers bieden. Maar de prijs landde zo op 419 dollar. Hij besloot af te ronden naar 420 dollar.

  Het leek erop dat 420 dollar betere karma betekende dan 419 dollar.
  Elon Musk
  Topman van Tesla

  'Het leek erop dat 420 dollar betere karma betekende dan 419 dollar', aldus Musk. Het getal '420' is ook een bekende verwijzing naar de consumptie van cannabis. 'Ik had geen cannabis gebruikt, laat dat duidelijk zijn', zo stelt Musk in het interview. 'Cannabis is niet bevorderlijk voor de productiviteit.'

 • Afsplitsen, dé trend van 2018

  Eerder splitsten onder meer Siemens en General Electric activiteiten af en brachten ze naar de beurs. Dichter bij huis bewandelt Agfa-Gevaert ook dat pad met de afsplitsing van de IT-poot van Healthcare.

 • Naar vlakke opening in Europa

  De futures bewegen amper.

 • Miserie bij Roularta

  De mediagroep zag zijn omzet in de eerste jaarhelft met 4,7 procent zakken tot 125,6 miljoen euro. De advertentiemarkt blijft in het slop (-10,9%), terwijl ook de drukkerij (-7,3%) en de overige activiteiten zoals boeken, cd's en dvd's (-15,6%) minder inkomsten binnenbrengen.

  De omzet uit online activiteiten en abonnement steeg daarentegen met 7,2 procent. En ook de overnames - zoals Mediafin, de groep van De Tijd en L'Echo - leveren een stevige bijdrage. Zonder de acquisities was de omzet met 8,8 procent gezakt.

  De bruto bedrijfswinst (ebitda) daalt van 0,8 tot -5,3 miljoen euro. Naast de zwakke omzet zijn de grote boosdoeners de afhandeling van een faillissement uit 2011 (1 miljoen euro) en de afwaardering van verschillende jointventuretitels.

  Is er beterschap op komst?

  'Lage visibiliteit en hoge volatiliteit in de hele mediasector omtrent de reclamebestedingen in de markt maken het moeilijk een prognose te maken voor het tweede semester van 2018.'

  'De  integratie  van  een  reeks  sterke  merken  zoals  Libelle/Femmes  d’Aujourd’hui,  Flair  en  Feeling/GAEL  zal  in  het  tweede semester een positieve impact hebben.'

  Wat met de reclamemarkt? 'De omzet in het derde kwartaal evolueert in lijn met de eerste jaarhelft voor de printactiviteiten, audiovisuele media en internetactiviteiten, maar met grote schommelingen van maand tot maand en nog steeds  latere boekingen.' De lezersmarkt daarentegen is relatief stabiel dankzij de abonnementen.

 • Vopak doet een Feyenoordje

  Het Nederlandse olie-opslagbedrijf Vopak zag zijn bruto bedrijfswinst (ebitda) in het eerste halfjaar met 6 procent dalen tot 370,9 miljoen euro.

  De bezettingsgraad in de olietankterminals is gedaald van 91 tot 86 procent.

  Afgelopen kwartaal daalde de ebitda met 5 procent tot 180,7 miljoen euro. Analisten mikten op een daling van 2 procent tot 188 miljoen euro.

 • Rotweek voor het goud

  Met een voorlopig weekverlies van 3 procent is het goud op weg naar de slechtste week sinds mei 2017.

  ©Bloomberg

 • Quizvraag

  Om los te lopen: Welke fastfoodketen telt wereldwijd het meeste restaurants?

  Nee, niet McDonald's. Er is een keten die er liefst 7.000 meer telt.

 • Uitkijken naar Roularta, Lotus Bakeries en Deceuninck

  Goedemorgen! We zijn vertrokken voor de laatste van de week. Op het programma in Brussel: halfjaarcijfers.

  De fabrikant van tussendoortjes Lotus Bakeries fabriceert vandaag halfjaarresultaten. Degroof Petercam verwacht een omzetstijging van 3,5 procent tot 268 miljoen euro. Bij gelijkblijvende wisselkoersen ziet analist Fernand de Boer 5,6 procent meer omzet. 'We verwachten in feite dezelfde groeitrend als in de tweede helft van 2017, vooral dankzij de sterke vraag naar gezonde snacks in het VK en de rest van de wereld. In België, Nederland en Frankrijk verwachten we een omzetgroei van minder dan 5 procent.'

  De brutobedrijfswinst zonder eenmalige items, oftewel de rebitda, ziet de Boer met 5,5 procent toenemen tot 56,7 miljoen euro. 'We verwachten een herstel van de marge met dank aan schaalvoordelen en lagere grondstoffenprijzen', zegt de Boer.

  Helemaal onderaan de resultatenrekening verwacht Degroof Petercam een stijging van de winst en van de winst per aandeel met 14 procent, dankzij lagere financiële lasten en minder belastingen. Fernand de Boer hanteert een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 2.650 euro.

  In de aanloop naar de resultaten tikte Lotus vorige week een nieuw record aan. Gisteren sloot het aandeel 0,8 procent lager af tot 2.630 euro. Analisten verwachten veel van de recente overname van de  Britse fabrikant van 'gezonde peuterkoekjes' Kiddylicious. Dat past in de strategie van lotus om gezondere tussendoortjes te verkopen.

  Volgens De Boer opent de overname groeiperspectieven. 'Op korte termijn zal het wellicht wegen op de winstgevendheid. We verwachten dat kosten zal maken om Kiddylicious internationaal op de kaart te zetten,' aldus De Boer.

  Ook Deceuninck opent vandaag de boeken. Daar is het uitkijken naar wat het management van de PVC-raamprofielenproducent te zeggen heeft over de impact van de Turkse crisis. Turkije is cruciaal voor de groeivooruitzichten van de groep. Een lagere lira roomt de omzet af. CEO Francis Van Eeckhout is alvast niet ongerust. Beleggers zijn toch niet volledig op hun gemak. In een jaar tijd ging zowat 40 procent van de koers af.

  Wim Hoste van KBC Securities verwacht in de eerste jaarhelft een negatieve wisselkoersimpact (door Turkse lira, Amerikaanse dollar en Russische roebel) van 8,6 procent. Daardoor komt de omzet op 341,1 miljoen euro uit, een magere groei van 0,7 procent. Bij constante wisselkoersen zou de omzetgroei dus 9,3 procent bedragen.

  Hoste verwacht dat de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) met 5 procent zal zakken tot 31 miljoen euro. Hij wijst naar het wisselkoersrisico, de duurdere grondstoffen en de uitrol van het SAP-softwaresysteem. Hoste heeft een 'houden'-advies en een koersdoel van 2,8 euro.

  Belgische traders ©Lieven Van Assche

Meer uit Markten Live

Tijd Connect