Treft de vloek van de Dow Apple?

©REUTERS

Op Wall Street maakt Apple zijn debuut in de Dow Jones-index. De Bel20 sluit de dag met lichte winst. Exmar krijgt klappen na verontrustende berichten bij een Canadese partner, Zetes profiteert van zijn resultaten.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.52 uur: We sluiten de marktenblog met een blik op de agenda. Vrijdag brengt bedrijfsresultaten van Delta loyd, Argen-x en Roularta. De belangrijkste economische indicator is het consumentenvertrouwen in de eurozone. Opgelet, de beurs van Tokio houdt de deuren morgen gesloten. Tot dan! 

17.50 uur: De Bel20 wist toch met winst af te sluiten. De aandelenkorf noteert 0,2 procent hoger op 3.734,35 punten. Dit zijn de grootste stijgers en dalers. 

17.34 uur: Een overzicht van verrichtingen op Wall Street leest u hier.  


16.56 uur: Na twee uren handelen staat Apple, het nieuwste lid van de Dow Jones-index, op 0,3 procent verlies. Op de site van de Wall Street Journal spreekt een blogpost van 'de vloek van de Dow'. Een onderzoek van Birinyi Capital toont dat de 16 bedrijven die sinds 1999 in de index kwamen, daar weinig plezier aan beleefd hebben. In het jaar na hun introductie daalden de nieuwkomers gemiddeld 7 procent, terwijl ze gemiddeld 25 procent winst boekten in het jaar voor hun lidmaatschap.

Apple, of course, has proven many naysayers wrong as it’s grown into the world’s largest publicly traded company. And its should be said that the 71% increase in Apple’s stock in the past year is far better than the average among the sixteen companies. But the only two Dow additions that did better in the 12 months before joining–Microsoft Corp. and Home Depot Inc. both dropped sharply in the 12 months after.

16.20 uur: Tag Heuer, dochterbedrijf van het Luxewarenbedrijf LVMH , werpt zich dan toch in de concurrentiestrijd met Apple om uw pols. Het Zwitserse horlogemerk lanceert later dit jaar een eigen smartwatch is samenwerking met de internetreuzen Google en Intel.  

16.00 uur: Mogelijk slecht nieuws voor Griekenland. De Europese Centrale Bank dreigt de laatste resterende financieringsbron van een armlastig Athene droog te leggen, door Griekse banken te verbieden nog lokaal schuldpapier in te slaan. De uitleg leest u hier

15.35 uur: Volgens het persbureau Bloomberg zitten de fusieplannen tussen de cementreuzen Lafarge en Holcim opnieuw op het juiste spoor. Eerder deze week doken berichten op dat er een stevig haar in de boter zat en dat het Zwitserse Holcim betere voorwaarden eiste.

Volgens Bloomberg zou huidig Lafarge-CEO Bruno Lafont nu bereid gevonden zijn om afstand te doen van het CEO-schap van de nieuwe fusiegroep. De Zwitsers zouden bezwaren tegen hem aangetekend hebben, omdat Lafarge de voorbije tijd duidelijk mindere prestaties neerzette dan de Zwitsers. Holcim en zijn aandeelhouders zouden betwijfelen of Lafont de juiste man is om de nodige besparingen door te voeren. Lafont en Holcim-topman Wolfgang Reitzle zouden co-voorzitter worden 'om de continuïteit en de toekomst' te verzekeren. Iemand anders uit de Lafarge-stal zou dan de nieuwe CEO mogen worden, maar daar is dus nog geen duidelijkheid over.

De fusiegesprekken zijn belangrijk voor GBL . De holding van de rijkste Belg Albert Frère is de grootste aandeelhouder van Lafarge. De Franse groep maakt een kwart van de portefeuille uit van de Bel20'er.   

14.58 uur: Nieuwkomer Apple maakt een geslaagd debuut in de iconische Dow Jones Industrial Average-index. Het aandeel winst 0,3 procent naar 128,8 dollar.  

On its first day of trading in the Dow, Apple is the second best performing component. http://t.co/VxEVSNrZKf $AAPL pic.twitter.com/yCG9nKwXlb— CNBC Now (@CNBCnow) 19 maart 2015

Sinds 1896 is de Dow een heerlijk eenvoudige index: hoe groter de beurskoers hoe groter de weging in de korf, ongeacht de beurswaarde. Daardoor is Apple maar het vijfde grootste aandeel in de Dow, ook al is de iPhone-producent veruit het waardevolste bedrijf ter wereld. de wegingen houden trouwens ook rekening met de aandelensplit die Visa vandaag doorvoert. Daardoor is de weging van de kredietkaartengroep van bijna 10 naar 2,5 procent gezakt.  

- Goldman Sachs: 7,12%

- 3M: 6,14%

- IBM: 5,87%

- Boeing: 5,78%

- Apple: 4,77% 

14.48 uur: In de namiddag zijn dit de toppers en de floppers op de Brusselse beurs. De minieme winst van de Bel20 is ondertussen omgebogen naar een al even miniem verlies van 0,2 procent naar 3.722 punten.

14.33 uur: Op Wall Street is de handel ondertussen op gang gefloten. De Dow Jones verliest 0,4 procent, de S&P500 0,3 procent. Daarmee geven de indexen een deel van de winst van woensdag terug prijs. De Nasdaq boekt wel lichte winst.

14.18 uur: Mizuho, een van de drie grote Japanse banken, gaat in haar filialen 'Pepper'-robots inschakelen om de klanten te helpen en hen te entertainen terwijl ze aan het aanschuiven zijn bij de loketten. Dat meldt de bank donderdag. Pepper is een 'semi-androïde' op wieltjes, die eenvoudige conversaties kan voeren met mensen. Via een scherm op de buik van de robot wil Muziho de klanten en professionals bovendien informatie verschaffen. De robots werden ontworpen door het Franse bedrijf Aldebaran voor het Japanse SoftBank. 'We willen de klanten een aangenaam moment geven, of het nu gaat om het verschaffen van informatie over de financiële producten of door hen af te leiden terwijl ze aan het wachten zijn', aldus Mizuho, die meent zo de dienstverlening en de relaties met de mensen die hun geld aan de bank toevertrouwen te 'revolutioneren'. De eerste bankfilialen zullen vanaf juli voorzien worden van robots. 

Pepper ©AFP

13.47 uur: Verzekeraar AG Insurance is van plan om volgende week achtergestelde obligaties met een looptijd van 32 jaar uit te geven. Het wil met de opbrengst een lening terugbetalen die het heeft gekregen van Ageas Hybrid Financing. Het is de bedoeling de obligatie-uitgifte zo snel mogelijk te lanceren na de road shows die volgende week maandag tot woensdag plaatsvinden. AG richt zich alleen op institutionele beleggers. Het rendement van de obligaties is nog niet bekend.

13.43 uur: Siemens  zakt fors. CEO Joe Kaeser zegt dat de lage olieprijs en enkele operationele problemen zullen wegen op de omzet en winstgevendheid in het tweede kwartaal. Hij spreekt over een dalende vraag naar gasturbines en apparatuur voor olievelden.

Siemens betaalde vorig jaar nog meer dan 7 miljard dollar voor Dresser-Rand, dat onder andere gespecialiseerd is in de ontwikkeling van pump jacks. Dat zijn de ja-knikkers die je in de olievelden ziet. Analisten zeggen dat Siemens te veel betaalde, zeker nu oliebedrijven minder beginnen investeren. Tegelijkertijd vallen de investeringen van Europese energiebedrijven in gasgestookte stroomcentrales stil. 

13.36 uur: Amper 24 uren na het begin van het herstel ten opzichte van de euro is de dollar al terug bij af.

De stevige schommelingen in de euro-dollarwisselkoers doet waarnemers met verstomming slaan.

SPOTTED: FX traders watching currency moves over the past 24 hours pic.twitter.com/I7RoL1eNIa— Northy (@NorthmanTrader) 19 maart 2015

13.24 uur: Door het inkoopprogramma van schuldpapier zou een mens het bijna vergeten, maar de Europese Centrale Bank voorziet de banken nog altijd van spotgoedkope kredieten, TLTRO's in het jargon. Vandaag tapten de Europese banken 97,8 miljard euro vers geld bij de banken.

In twee eerdere rondes in september en december namen banken in totaal 212 miljard euro aan kredieten af. Dat was maar iets meer dan de helft van wat de ECB vorig jaar in totaal beschikbaar stelde. De leningen werden in juni aangekondigd en vormden toen het speerpunt van het steunbeleid van de ECB. Door de tegenvallende vraag bereikte het leningenprogramma echter niet de gewenste omvang. Mede daarom besloot de ECB begin dit jaar op grotere schaal schuldpapier te gaan opkopen. 

11.48 uur: Ook Petercam verhoogt het koersdoel voor Zetes, tot 33 euro. 'De jaarresultaten tonen duidelijk de positieve impact van de focus op meer gestandardiseerde producten. Bovendien profiteert het bedrijf van de trend naar e-business, dankzij oplossingen voor distributie-, post- en logistieke bedrijven.' 

11.02 uur: Waarom u als Exmar-aandeelhouder wakker moet liggen van de perikelen bij Pacific Rubiales, het Canadese energiebedrijf.

Canadese partner van Exmar in nauwere schoentjes bit.ly/1F7FfZw...— De Tijd (@tijd) 19 Mar 2015

 

11.00 uur: De Stinkefinger van Varoufakis was getrukeerd. Dat en meer in Korte Metten van Kurt Vansteeland.

Stinkefinger bit.ly/1BAQXEB...— De Tijd (@tijd) 19 Mar 2015

 

10.54 uur: De Griekse perikelen duwen de euro opnieuw lager, ondanks de woorden van Janet Yellen gisteren:

Vroom vroom. Dollar motors back from its post-Fed tumble. Euro back down to $1.0650, where it was pre-Yellen: on.wsj.com/1FCmahb...— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 19 Mar 2015

 

10.51 uur: De rente op Griekse obligaties schiet fors omhoog. De rente op drie jaar stijgt tot meer dan 22 procent. Die op tien jaar tot 11,5 procent. Dat betekent dat er een 'omgekeerde rentecurve' is waarbij de rentes op kortere termijn hoger liggen dan die op lange termijn. Een situatie die aangeeft dat investeerders zich zorgen maken over een imminente crisis. 

10.32 uur: De Noorse centrale bank weigert de rente te verlagen. Wie belegd heeft in de Noorse kroon (+3% tegenover de euro), doet een dansje.

Norway holds nerve & holds rates, refusing to become 25th central bank this year to ease...for now. EUR/NOK -3%: on.wsj.com/1FCmahb...— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 19 Mar 2015

10.27 uur: Wie was de grootste zot die gisteren om 10.14 uur Dexia-aandelen kocht voor 0,185 euro? Sindsdien daalde het aandeel al 55 procent. U had het nochtans kunnen weten.

10.25 uur: Nyrstar komt steeds meer in het vizier van shorters. Twee fondsen hebben hun shortpositie in het aandeel opgetrokken. Volgens de website van de FSMA bedraagt de shortpositie nu al bijna 2,5 procent. Delhaize is nog steeds het populairste speeltje voor shortes (2,6 procent). Intussen hebben bijna alle shorters zich teruggetrokken uit Thrombogenics. 

10.20 uur: Na dik een uur handelen zijn dit de grootste stijgers en dalers in Brussel. De Bel20 wint 0,1 procent. 

10.01 uur: De Zwitserse frank stijgt stevig ten opzichte van de euro. De centrale bank verlaagde in haar eerst vooruitzichten sinds het loslaten van de frank haar groeiprognose en de inflatievooruitzichten. De SNB verwacht dat de groei dit jaar onder 1 procent zal uitkomen en dat de prijzen jaar op jaar 1,1 procent zullen dalen. 'We zullen de wisselkoerssituatie en de impact daarvan op de groei en de inflatie in overweging blijven nemen bij ons beleid', verklaarde de centrale bank. De depositorente blijft voorlopig wel op -0,75 procent, maar verdere interventie zijn volgens de Zwitsers mogelijk als de frank overgewaardeerd blijft.  

09.31 uur: Miko  maakte gisteren bekend dat het een meerderheidsbelang verworven heeft in het Noorse kaffeautomater, meteen de derde Scandinavische overname in drie jaar. Het gaat om een kleine overname van een relatief jong bedrijfje dat 1,8 miljoen euro omzet draait met 8 personeelsleden.

KBC Securities verhoogt zijn koersdoel van 76 naar 85 euro, maar gezien de recente rally gaat het advies van 'bijkopen' naar 'houden'. 

De overname past in de langetermijnstrategie die gebaseerd is op de creatie van een internationaal organisatie voor koffiediensten door een netwerk van dochterondernemingen. Miko kan nu Noorwegen aan het lijstje toevoegen en het bedrijf gelooft in het groeipotentieel in het 'rijkste land ter wereld'.
Guy Sips
Analist KBC Securities

09.15 uur: De handel op de Brusselse beursvloer gaat met winst voor de Bel20  van start. De Europese graadmeter Stoxx Europe 600 stijgt 0,8 procent. Na dagen van speculatieve handelskoorts in het aandeel van de zombiebank Dexia  lijkt het tij toch te keren. Het aandeel koerst nu al ruim de helft lager dan de hoogste koers van zo'n 18 cent woensdag. 

09.02 uur: Solvay  en INEOS verkopen - zoals opgelegd door Europa - enkele fabrieken en hebben daarmee de laatste hindernis genomen om hun pvc-activiteiten te bundelen. Solvay mag binnenkort een betaling van 175 miljoen euro verwachten.

De reactie Bank Degroof, dat Solvay een 'houden'-advies en koersdoel van 133 euro geeft.

Dit is goed nieuws en een belangrijke stap voor Solvay in de afsplitsing van PVC-activiteiten in Europa. Hoewel er in deze fase nog geen financiële details worden vrij gegeven, zal de overeenkomst tussen Solvay en Ineos niet fundamenteel gewijzigd worden.
Bernard Hanssens
Analist Bank Degroof

08.44 uur: Nieuws uit zweden, waar de Dagens industri schrijft: ‘Volvochefen hänger löst’. Wat zoveel betekent als Volvo-CEO Olof Persson is op weg naar de uitgang. De topman kreeg vorig jaar een riante beloning voor zijn werk. Hij streek meer dan 16 miljoen kronen op en dat terwijl de prestatie op de beurs ondermaats was. Het bedrijf lanceerde vorig jaar ook een groot kostenbesparingsprogramma waarbij 4.400 jobs verdwijnen wereldwijd.

Volvo-CEO Olaf Persson ©EPA

08.35 uur: Voor wie trouwens dacht dat de boodschap van de Fed zoveel duidelijker is nu het woordje 'patience' is geschrapt, guess again:

What replaced "patient" in the Fed's policy statement http://t.co/MjQWCD4qSR pic.twitter.com/8oXB6A0Tmu— Becky Bowers (@beckybowers) 18 maart 2015

08.29 uur: Tokio bleef aan de zijlijn staan bij het feestje op de andere Aziatische markten. De Nikkei sloot 0,4 procent in de min op 19.476,56 punten. Het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk later dan verwacht zal worden verhoogd, zorgde voor een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Beleggers grepen de duurdere yen aan om wat winst te nemen onder de Japanse exportbedrijven.

Nintendo, dat eerder deze week aankondigde samen met DeNA spelletjes te gaan ontwikkelen voor smartphones, zette de opmars voort en klom voor de tweede dag op rij met de dagelijkse stijgingslimiet van 21 procent.

08.27 uur: De Europese beurzen lijken zich eerder op de vlakte te zullen houden na al het beursgeweld op Wall Street. De futures zetten de Eurostoxx 50 op 0,1 procent winst na de openingsbel.

08.12 uur: Twee belangrijke mededelingen voor de handel op het Damrak in Amsterdam van start gaat:

- Macintosh , de Nederlandse eigenaar van onder andere Bratano, boekt een monsterverlies van 102 miljoen euro in 2014. Het bedrijf gaat 'consolidatiemogelijkheden' binnen de schoenensector onderzoeken. Want schaalgrootte en synergie zijn binnen de sector noodzakelijk. Het forse verlies is vooral het gevolg van afboekingen op de dochters Brantano en scapino.

- Reed Elsevier  zet Elsevier in de etalage. Het iconische Nederlandse weekblad past niet langer in de strategie van de uitgever, die zijn naam verandert in RELX en van uitgever naar een 'datadienstverlener' evolueert.

08.09 uur: Het beloven drukke maanden te worden op het vlak van beursintroducties. Euronext Brussel zal tegen de zomer drie genoteerde bedrijven rijker zijn. Als alles volgens plan verloopt noteren zowel Tinc, Biocartis als Mithra tegen dan op de koerstabellen.

Drie bedrijven trekken nog voor de zomer naar de Brusselse beurs. (Via @sephke) pic.twitter.com/sDPJSnE4Yj— Christophe De Rijcke (@cderijcke) 19 maart 2015

08.00 uur: Woensdag nabeurs kwam Zetes  met zijn jaarrapport. De specialist in de identificatie van goederen en mensen, verwacht dit jaar opnieuw een winstgroei met dubbele cijfers, na een sterk 2014. De omzet trok vorig jaar met 16 procent aan tot 245,3 miljoen euro en de winst verdubbelde bijna tot 6,2 miljoen euro. Zetes deelt dat succes met zijn aandeelhouders. Het dividend stijgt met 15 procent van 0,55 naar 0,63 euro per aandeel.

©Photo News

07.56 uur: Na Wall Street was het aan de Aziatische beurzen om te toosten op de boodschap van Fed-voorzitster Janet Yellen. In de namiddaghandel staat de MSCI Asia Pacific-index op 0,8 procent winst. 

07.50 uur: Goeiemorgen. We beginnen deze blog met een terugblik op het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve woensdag nabeurs. Zoals verwacht schrapte voorzitster Janet Yellen het woordje 'geduldig' uit haar slotverklaring, terwijl ze wel beklemtoonde dat ze ook geen haast zal maken met de eerste renteverhoging sinds 2006. Yellen blijft dus geduldig, maar dan zonder het nog expliciet te zeggen. Economen achten een renteverhoging in juni of september nog altijd het meest waarschijnlijke scenario.

Niet onbelangrijk is dat de Fed zijn renteverwachtingen bijstuurde. De centrale bankiers verwachten dat de rente eind dit jaar op 0,625 procent zal staan en niet langer op 1,125 procent. Voor volgend jaar daalt de verwachting van 2,5 naar 1,875 procent. Daarmee ligt het rentepad van de Fed veel meer in lijn met dat van de markt. En dat stemde beleggers duidelijk tevreden. Op Wall Street sloten de Dow Jones en de S&P500 de deuren met zo'n 1,2 procent winst. De Amerikaanse lange rente steeg 13 basispunten naar 1,92 procent.

De opvallendste beweging kwam van de dollar. De Amerikaanse munt liet zijn sterkste daling sinds maar 2009 optekenen. Op een bepaald moment dook de euro zelfs opnieuw boven 1,10 dollar. Nadien is de euro teruggezakt naar 1,08 dollar. Yellen zelf repte met geen woord over de dollar, maar de forse stijging de voorbije weken als gevolg van de massale stimulus van de Europese Centrale Bank is haar ongetwijfeld wel een doorn in het oog.  

©REUTERS

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud