1. Markten Live
 2. Live blog

Trump doet beleggers massaal op verkoopknop duwen

De Europese beurzen zijn ruim 2 procent lager gesloten. President Trump lanceert een vers rondje handelsoorlog en de Amerikaanse fabrieken draaien op nog lagere toeren.
 • Tot morgen

  We trekken er een streep onder voor vandaag en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen begroeten. De agenda voor dinsdag is nagenoeg leeg, op Prosus na.

   

  DINSDAG 03 DECEMBER 2019

  BEDRIJVEN

  Nederland:

  • Prosus: beleggersdag (Capital Markets Day) in Amsterdam, 10.00 uur
 • Autoverkoop 2,2 procent hoger in november

  In november werden in ons land 34.574 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 2,2 procent meer dan een jaar eerder. Over de eerste elf maanden van het jaar ligt de autoverkoop nu nog 1,9 procent achter op 2018, laat Febiac weten.

 • Bpost keert interimdividend van 0,62 euro uit

  Zoals verwacht keert Bpost over 2019 een veel kleiner interimdividend uit dan over 2018. Het bedraagt 0,62 euro bruto per aandeel tegen 1,06 euro bruto een jaar eerder.

  Topman Koen Van Gerven wijst erop dat 2019 voor Bpost een uitdagend jaar was op financieel vlak. De resultaten van Radial Noord-Amerika hadden te lijden onder het klantenverloop en tariefherzieningen, terwijl Mail & Retail te kampen had met een versnelde volumedaling van de brievenpost en met hogere kosten.

 • Bel20 sluit 1,1 procent in de min

  De Europese beurzen hebben een moeilijke dag achter de rug. Gemiddeld gingen ze 2,1 procent lager de dag uit. Het was hun slechtste dag in twee maanden.

  In Brussel kon de Bel20 het verlies beperken tot 1,1 procent. Met uitzondering van Colruyt (+0,2%) verloren alle Bel20’ers terrein. De grootste verliezen waren voor Ontex (-2,7%) en Umicore (-2,6%).

 • Lagarde belooft prijsstabiliteit te herstellen

  Tijdens een toelichting in het Europees Parlement zei ECB-voorzitster Christine Lagarde dat de Europese Centrale Bank ‘resoluut’ zal optreden om prijsstabiliteit te herstellen. Ondanks een ultrasoepel monetair beleid slaagt de ECB er al jaren niet meer in om haar inflatiedoelstelling (dicht bij 2 procent) waar te maken.

  Lagarde kondigde eerder een herziening van de ECB-strategie aan, de eerste sinds 2003. Daarbij zal onder meer bekeken worden of de inflatiedoelstelling moet worden aangepast. Mogelijk wordt de doelstelling op 2 procent gefixeerd. Lagarde gaat ook bekijken of de doelstelling symmetrisch moet worden – waarbij dus zowel te lage als te hoge inflatie wordt aangepakt.

  Van het Europees Parlement vroeg Lagarde ook wat geduld, zodat ze de knepen van het vak kan leren. Ze zei ook dat de economische analyse van de ECB voortaan eveneens rekening moet houden met de impact van klimaatverandering.

 • Amerikaanse bouwuitgaven vallen tegen

  Er is nog een zwak cijfer in de VS: de bouwuitgaven zijn in oktober met 0,8 procent gedaald waar economen een klim van 0,4 procent hadden verwacht. Het cijfer voor september werd neerwaarts herzien van +0,5 naar -0,3 procent. De investeringen in private projecten zijn tot het laagste peil in drie jaar teruggevallen.

  De aandelen van huizenbouwers als Lennar of Pulte Group krijgen klappen.

 • Beursverliezen lopen stevig op

  Drie kwartier voor de slotbel verliezen de Europese beurzen gemiddeld 1,7 procent. President Trump opent niet alleen een nieuw front in zijn handelsoorlog, de Amerikaanse industrie blijkt het ook moeilijker en moeilijker te hebben.

  Voorts is het de vraag hoe de handelsbesprekingen tussen de VS en China opschieten. Volgens handelsminister Wilbur Ross is president Trump van plan om de tarieven op Chinese producten verder te verhogen als de twee grootmachten tegen de deadline 15 december geen akkoord kunnen bereiken. Voor de Amerikaanse retailers zou dat geen problemen opleveren, zei Ross aan Fox Business Network, aangezien zij al hun voorraden voor de eindejaarsverkopen hebben ingeslagen.

  In Brussel noteert nu de hele Bel20 in het rood, met uitzondering van Colruyt  dat nu een verkoopadvies minder torst (zie post 09.27 uur).

  Standbeelden van beer en stier voor het beursgebouw in Frankfurt ©Bloomberg

 • ING: 'Twijfels of Trump dit wel kan doen'

  Er zijn twijfels over de beslissingsmacht van de Amerikaanse president Donald Trump om extra invoertarieven te heffen op Braziliaans en Argentijns staal. Dat stelt ING. Het Amerikaanse Hof voor Internationale Handel oordeelde immers op 15 november dat zijn eerdere beslissing om een heffing van 50 procent op staal en aluminium in te voeren, onwettig was. Trump nam die beslissing nadat zijn mandaat om op te treden in het belang van de nationale veiligheid afgelopen was, oordeelde de rechtbank.

  Alleszins toont deze zet van Trump aan dat handelsdeals met de VS slechts van geringe waarde zijn.
  Timme Spakman
  econoom ING

  'Alleszins toont deze zet van Trump aan dat handelsdeals met de VS slechts van geringe waarde zijn. Pas eind vorig jaar kregen Brazilië en Argentinië een zogeheten definitieve kwijtschelding van de heffingen, nadat ze akkoord waren gegaan om hun uitvoer van staal naar de VS te verminderen. Het is duidelijk dat zulke overeenkomsten genegeerd kunnen worden naargelang de politieke wind waait', stelt econoom Timme Spakman van ING.

  'Eerder dit jaar dreigde Trump ook met tarieven voor Mexico als dat land de illegale immigratie niet aanpakte. Dat dreigement verraste de markten ook, omdat de VS en Mexico net daarvoor een akkoord hadden gesloten. China zal dit zeer nauwgelet bekijken en zich afvragen hoe ver het wil gaan in de onderhandelingen met Trump, wetende dat een akkoord wel eens van korte duur zou kunnen zijn.'

 • Amerikaanse industriële activiteit krimpt harder

  De beurzen in New York zijn in het rood gedoken en de verliezen in Europa lopen op. Dat komt wellicht door ongunstig nieuws over de Amerikaanse industrie.

  De ISM-index voor de industrie zakte in november tot 48,1 van 48,3 in oktober. Economen hadden net een verbetering tot 49,2 punten verwacht. Een cijfer onder 50 wijst op een krimpende activiteit. Het is al de vierde maand op rij dat de Amerikaanse industrie achteruitgaat.

  Het cijfer toont aan dat de Amerikaanse maakindustrie misschien niet langer in vrije val verkeert, maar toch opwaartse kracht mist. Bedrijven schroeven investeringen terug, de wereldwijde vraag is gedaald en de Amerikaans-Chinese handelsoorlog houdt aan.

 • Bank of America start opvolging Galapagos

  Bank of America gaat voortaan ook het biotechbedrijf Galapagos opvolgen. Het krijgt een 'neutral'-advies (houden) en een koersdoel van 199 dollar (180,2 euro).

  Galapagos had tot dusver 13 koopadviezen achter zijn naam en 4 houdadviezen. Daar komt dus een vijfde bij.

 • Dow Jones opent 0,1 procent hoger

  Er kunnen toch minieme winstjes van af in New York. Kort na de opening noteert de Dow Jones 0,1 procent in de plus. De algemene trend is echter vlak: de S&P500 en de Nasdaq blijven stabiel.

 • Amerikaanse beurzen staan voor vlakke start

  De futures op de voornaamste Amerikaanse aandelenindexen noteren nagenoeg onveranderd. Het optimisme over de Chinese industrie is weggeveegd door president Trump, die de invoerheffingen op Braziliaans en Argentijns staal en aluminium weer uit de kast haalt. Hij wil de twee landen straffen voor recente muntdevaluaties.

 • Beursverliezen lopen op

  De verliezen op de beurzen lopen op, nu de Amerikaanse president Donald Trump de handelsoorlog weer doet escaleren. De EuroStoxx50-index verliest bijna een procent.

 • Twijfels rond Chinese industriebarometer

  We begonnen de dag met goed nieuws uit China: de industriebarometer van Caixin/Markit steeg tot 51,8 punten in november, het hoogste peil sinds december 2016 (zie post 06.57 uur). Dat lijkt te wijzen op economisch herstel ondanks de handelsoorlog.

  Sommige analisten denken echter dat de PMI van Caixin/Markit is aangedikt door eenmalige factoren. Niet iedereen vindt bovendien de meting waarheidsgetrouw. De twijfels hebben alvast impact op de zinkprijs, die tot het laagste peil in bijna drie maanden zakt.

  De markten maken zich ook zorgen dat het goede Chinese cijfer een handelsakkoord kan ondermijnen. De VS kunnen immers concluderen dat China terugkeert naar groei ondanks de importtarieven. Dat zou China in het voordeel brengen in de handelsbesprekingen en de ondertekening van een handelsdeal kunnen verschuiven naar volgend jaar.

 • Trump en een vers rondje handelsoorlog

  Het Witte Huis is wakker en lanceert een vers rondje handelsoorlog. De Amerikaanse president zegt op Twitter de invoertarieven op Braziliaans en Argentijns staal en aluminium te hervatten. Potentieel niet onbelangrijk voor Bekaert, dat een belangrijk deel van de walsdraad voor zijn twee Amerikaanse staalkoordfabrieken vanuit Brazilië invoert

 • Mogelijke coalitiewissel weegt op RWE

  In Frankfurt is RWE een van de grotere dalers. Het energieconcern zakt door mogelijke veranderingen die op til zijn in de Duitse politiek. Zaterdag raakte bekend dat de SPD, die samen met CDU/CSU in de Duitse regering zit, een nieuw voorzittersduo krijgt dat erg kritisch staat tegenover de ‘grote coalitie’.

  Mocht de coalitie springen en de christendemocraten een samenwerking met de Grünen aangaan, dan bestaat de kans dat die een snellere uitstap uit steenkool voorstaan. En dat zou lastig zijn voor RWE.

  Het Duitse concern wekt nog ongeveer een derde van zijn stroom op via de verbranding van bruinkool en produceert een achtste van het totaal met steenkool, blijkt uit productiegegevens op de website. Tegen 2040 wil RWE CO2-neutraal zijn.

 • China voert gezichtsherkenning uit voor telecomklanten

  Wie in China een nieuw mobilofoniecontract afsluit, moet zich sinds zondag 1 december onderwerpen aan gezichtsherkenning. Volgens de Chinese overheid is de maatregel bedoeld om fraude tegen te gaan.

  Het ministerie van Industrie en Informatietechnologie zei niet welke bedrijven de gezichtsherkenningsystemen zullen leveren. China huisvest echter enkele van de wereldleiders op dit gebied, onder meer Megvii en SenseTime.

  Gezichtsherkenning wordt in China al courant toegepast in supermarkten, metrosystemen en op luchthavens. Hier en daar kun je ook al met gezichtsherkenning betalen.

 • Agnelli's willen Italiaans krantenimperium inlijven

  De holding Exor van de familie Agnelli overweegt een bod op Gedi Gruppo Editoriale  , de groep die onder meer de Italiaanse kranten la Repubblica and La Stampa uitgeeft. Gedi is geschorst op de beurs van Milaan.

  De beslissing ligt bij de holding CIR van de familie De Benedetti, die 45,8 procent van de aandelen Gedi in handen heeft. De Agnelli's bezitten al 6,3 procent van Gedi. Indien CIR overstag gaat, zal Exor een openbaar bod doen op alle resterende aandelen. De raad van bestuur van CIR vergadert vandaag over het aanbod van de Agnelli's.

  Bij de familie De Benedetti is het echter hommeles. Pater familias Carlo De Benedetti, die we nog kennen als de raider op de Generale Maatschappij van België, deed in oktober tevergeefs een bod om de Gedi-aandelen in de portefeuille van CIR over te nemen. De 84-jarige zakenman gaf de leiding van CIR al door aan zijn drie zonen, maar heeft daar spijt over. 'Mijn zonen hebben noch de vaardigheden, noch de passie om een mediagroep te leiden', zei hij in oktober.

  Gedi ontstond dankzij een fusie van de krantenbelangen van De Benedetti met die van de familie Agnelli.

 • Agfa-CEO: 'Je zit beter aan juiste kant van dure overnames'

  Collega Seba Rousseau interviewde Agfa-CEO Christian Reinaudo naar aanleiding van het nieuws dat de beeldvormingsgroep exclusieve gesoprekken aanknoopt met het Italiaanse Dedalus voor de verkoop van de IT-tak.  Een verkoop die potentieel flink wat geld kan opleveren. Maar Reinaudo toont zich niet gehaast het geld te laten rollen:

  Ik ben geen fan van dure overnames. Je kan maar beter, zoals nu, aan de juiste kant zitten. Ik ben van oordeel dat je beter een tandje bijsteekt in onderzoek en ontwikkeling om te versnellen
  Christian Reinaudo
  Agfa-CEO

  Of er een voor het eerst dit decennium weer een dividend in zit voor de aandeelhouders? Daar houdt de CEO zich op de vlakte. 'We zullen proberen alle stakeholders tevreden te stellen'. 

 • Ageas, alias 'Berlin' uit Casa de Papel

  De Belgische verzekeraar Ageas wedijvert met de Nederlandse NN Group in een overnamestrijd om het Spaanse Caser Seguros. Dat meldt het persagentschap Reuters. Beide zijn al actief in Spanje, maar zijn gebrand om er marktaandeel te winnen, stellen meerdere bronnen.

  Naast Ageas en NN zouden ook het Zwitserse Helvetia en het Spaanse Santa Lucia aan een bod werken.

  Caser Segurus zette zichzelf te koop. Via een netwerk van regionale banken verkoop het onder andere levens- auto- en zorgverzekeringen. Volgens insiders worden de kandidaat-overnemers aangeduid met een naam uit de Netflix-serie La Casa de Papel. Ageas zou als bijnaam 'Berlin' hebben, een van de belangrijkste boeven uit de serie.

  'Berlin' uit La Casa de Papel.

 • Van de Velde zet opmars voort

  Van de Velde  koerst 3 procent hoger op 26,35 euro. De lingeriegroep kreeg vrijdag een welgekomen boost in de vorm van een eerste enthousiast koopadvies - van KBC Securities - in jaren. 

 • Shorters breiden posities uit in Belgische biotech

  De shorters, financiële partijen die mikken een koersdaling van aandelen, zijn actiever geworden in enkele Belgische biotechbedrijven, leert de website van de beurswaakhond FSMA.

  Armistice Capital breidt zijn shortpositie in het celtherapiebedrijf Celyad uit van 1,23 tot 1,32 procent.

  Citadel Europe vergroot de shortpositie in Biocartis van 2,21 naar 2,36 procent van het kapitaal.

  Ook de staaldraadtechnologiegroep Bekaert ligt in het vizier van de shortsellers. Marshall Wace breidt zijn shortbelang uit van 0,60 naar 0,71 procent.

  Daarentegen vermindert Millennium Partners zijn shortpositie in Solvay van 0,79 tot 0,70 procent van het kapitaal.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • 'Overwaardering Colruyt is weggewerkt'

  Colruyt , in aantal verkoopadviezen al een tijd het meest verguisde aandeel van de beurswereld, is een criticus armer. ABN AMRO verhoogt in de aanloop naar de halfjaarcijfers op 10 december het advies van 'verkopen' naar 'houden'. Dit vooral na de zware koersval van de voorbije maanden. Pro memorie: het aandeel Colruyt incasseerde in juni de grootste klap sinds de beursgang in 1977, met een winstmarge die in de tweede helft van het boekjaar naar het laagste peil van het decennium afbrokkelde. 

  Echt veel verwacht analist Robert Jan Vos niet van het halfjaarverslag volgende week: 'De vergelijkingsbasis is moeilijk, aangezien Colruyt in dezelfde periode een jaar eerder van relatief makke concurrentie en een recordmarktaandeel genoot'. Ook verwachten we niet dat de groep een nieuw inkoopprogramma voor eigen aandelen zal aankondigen, ondanks de nettokaspositie'. 

  Waarom dan toch de adviesverhoging? In essentie: de overwaardering is nu weggewerkt. 'Colruyt noteert nog tegen een premie van 2 procent tegenover de sector, tegenover een premie van 59 procent in mei. Het resultaat is dat het aandeel nu min of meer in lijn met ons koersdoel noteert.' Dat koersdoel stijgt licht, van 45 naar 47 euro. 

 • Eindejaarsrally gaat versnelling hoger

  De 'FOMO-eindejaarsrally' gaat weer crescendo, met dank aan hoopgevend nieuws over de Chinese economie. De Bel20  gaat 0,7 procent hoger naar 3.934 punten, de Euro Stoxx50  - vorige week al op het hooogste peil in ruim vier jaar - schrijft 0,6 procent bij tot 3.727 punten. 

  ©REUTERS

 • Ook ING verrast over prijskaartje Agfa IT

  De klim van Agfa blijft - weliswaar met de recente hausse in het achterhoofd - vrij bescheiden, plus 3 procent naar 4,78 euro. Ook ING is aangenaam verrast door het prijskaartje, zo'n 30 procent of 1,3 euro per aandeel boven de analistenramingen. Het advies blijft echter 'houden'. 'Wij denken dat het gros van de winst van de Healthcare IT-tak gerealiseerd wordt door de afdelingen die te koop gezet zijn'. Met andere woorden: wat overblijft aan IT bij de groep, is niet bijster rendabel. 

 • Jefferies over Prosus: 'Naïef optimisme is weg'

  In Amsterdam brokkelt Prosus  opnieuw 1,3 procent af. Voor Jefferies is de technologie-investeerder na weken matte beursprestatie nu stilaan correct gewaardeerd. Het beurshuis verhoogt het advies van 'verkopen' naar 'houden', het koersdoel beloopt 59 euro.

  'Het initieel naïeve optimisme van bij de beursgang dat Prosus op korte termijn een meerwaardespeeltje was is nu terecht weg', stipt analist Ken Rumpf aan. 'Prosus is nooit een kortetermijnverhaal geweest: de groep is ambitieus en heeft veel zelfvertrouwen als waardebouwer op lange termijn, zoals het bod op Just Eat toont. Dat is een langetermjinverhaal en één waar beleggers veel minder vertrouwen in hebben. Vandaar de weer oplopende korting'. 

  Rumpf raamt de korting tegenover de onderliggende portefeuille ter waarde van 85 euro per aandeel nu op 26 procent. De Chinese reus Tencent is met 71 euro per aandeel het gros van die portefeuille. Bovendien denkt de analist dat de beleggersdag, morgen/dinsdag in Amsterdam, een potentiële katalysator kan zijn. 

 • Verkoopadvies minder voor Colruyt

  ABN AMRO-analist Robert Jan Vos verhoogt het advies voor Colruyt   van 'verkopen' tot 'houden'. De analist trekt het koersdoel op van 45 euro naar 47 euro.

  Colruyt is een aandeel dat grossiert in de verkoopadviezen. Het telt er nu nog 15 tegenover één koopadvies (Degroof Petercam).   

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Agfa fors

  KBC Securities toont zich enthousiast over het bericht dat Agfa-Gevaert   exclusieve gesprekken aankoopt met het Italiaanse Dedalus voor de verkoop van de IT-tak, wat potentieel de afdeling inclusief schulden op 975 miljoen euro kan waarderen. 

  'We verhogen ons koersdoel van 5 naar 6,5 euro', schrijft analist Guy Sips, die de ondernemingswaarde van de te koop gestelde afdelingen op 690 miljoen euro raamde. 

 • De opmerkelijkse koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 wint 0,3 procent. 

  Hier de opmerkelijkste koersbewegingen: 

  • De Britse modeketen Ted Baker  tuimelt 15 procent na boekhoudperikelen: de waarde van de voorraden waren schromelijk overschat.  
  • De Franse groep Suez  wint 0,3 procent na de bekendmaking van een nieuwe organisatieplan, dat 1 miljard kostenbesparingen inhoudt tegen 2023.
  • Unilever  wint 1 procent na een koopadvies van Liberum (post 7u50). 
 • Agfa-aandeel nam al voorschot op IT-deal

  Het aandeel Agfa  is sinds begin september al met een euro of bijna 30 procent gestegen, met dank aan speculatie over een deal rond de IT-deal. Zo'n deal lijkt nu nakend, nu er exclusief met de Italianen van Dedalus wordt gesproken. Vraag is en blijft wel of wat overblijft bij Agfa sterk genoeg is om de zware pensioenerfenis te dragen

 • Bel20 opent hoger - Agfa neemt de kop

  De Bel20  opent met een winst van 0,15 procent. 

  Hier de belangrijkste koersbewegingen: 

 • Agfa praat exclusief met Dedalus

  Belangrijk nieuws uit Mortsel: Agfa-Gevaert  start exclusieve gesprekken met Dedalus Holding over de verkoop van zijn Healthcare IT-tak. De Italiaanse groep stond op de shortlist, samen met het Duitse Compugroup.

  Dedalus zou bereid zijn een ondernemingswaarde - beurswaarde plus schulden dus - van 975 miljoen euro te betalen. 

 • Europese beurzen op weg naar stabiel tot licht hogere opening

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met een lichte winst van 0,1 procent, leren de futures.

 • DSM onder 13 jaar Feike Sijbesma

  Dat is best een indrukwekkend parcours sind smei 2007, ondanks - als gevolg van de Grote Recessie - een moeilijke start. 

 • Umicore rondt overname Europa's grootste kobaltraffinaderij af

  De Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore heeft de overname afgerond van de kobaltraffinaderij van Freeport Cobalt in het Finse Kokkola. De deal van 203 miljoen dollar (inclusief 50 miljoen dollar netto-werkkapitaal) werd in mei aangekondigd.

  Umicore denkt dat de overname vanaf 2020 aan de winst zal bijdragen.

 • Liberum zet Unilever op kooplijst

  Het beurshuis Liberum verhoogt het advies voor Unilever  van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 53,5 naar 59,7 euro.

  Liberum gelooft dat de boterbusiness (Becel) van Unilever op termijn wordt verkocht omdat de multinational af wil van afdelingen die te weinig groeien. Bovendien kan er volgens Liberum 2 miljard euro bespaard worden door een digitale transformatie in de fabrieken, in de logistieke keten, in advertenties en in administratie.

 • Berenberg: 'Mijd de zeven witwasbanken'

  De Europese banken hebben er een zoveelste ontgoochelend jaar op zitten, met een gemiddelde return van slechts 4 procent voor de DJ Stoxx Banken-index. De bankanalisten van Berenberg wijzen op de dramatische prestatie van de 'AML7', de zeven banken die in witwaszaken (anti moneylaundering of AML) genoemd worden: het gaat om de Scandinavische banken Danske, Nordea, SEB en Swedbank, de Nederlandse banken ABN AMRO en ING en de Britse RBS.

  Het advies van Berenberg voor de AML7 is 'afblijven', ondanks de koersdaling die de meeste er al op hebben zitten: 'Beleggers onderschatten de opmars dat ESG-beleggen (duurzaam investeren, red.) op de beurskoers kan hebben. Zelfs als alle boetes betaald zijn en alle zaken bij de regelgevers geschikt, kunnen aandelen op de zwarte ESG-lijst komen en op de koers blijven wegen.'

  ©Berenberg

 • Bouchard opnieuw alleenheerser bij Econocom

  Nog even dit nieuws van vrijdagavond herhalen. Het blijft rommelen bij de beursgenoteerde IT-leasinggroep Econocom . Adjunct-CEO Julie Verlingue stapt na amper zes maanden om 'persoonlijke redenen' op in die functie. Zij was voorbestemd om de 77-jarige Jean-Louis Bouchard op te volgen als CEO.

  Lees hier meer.

 • CEO van DSM stapt op

  CEO Feike Sijbesma van speciaalchemiegroep DSM  geeft er na 13 jaar de brui aan. Hij wil andere zaken gaan doen, maakte DSM voorbeurs bekend. Zijn taken worden overgenomen door twee co-CEO's, Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Zij zijn nu respectievelijk CFO en COO en zij blijven die functies combineren met die van co-CEO. Ze beginnen eraan in februari, maar Sijbesma blijft tot 1 mei in dienst om een vlotte overgang te garanderen.

  Onder het CEO-schap van Sijbesma is het aandeel verdrievoudigd.

 • Vijf favoriete aandelen van Alexander Roose

  Voor de oogappels van Alexander Roose, beheerder internationale aandelen bij Degroof Petercam AM, hierheen.

 • Hoe fors knipt Bpost in het dividend?

  Wat u deze week rood in de agenda mag omcirkelen, leest u hier. Met de vraag nabeurs hoe sterk Bpost in het dividend zal knippen. Pro memorie: de postbode gunt de aandeelhouder(s) een royaal voorschotdividend, over de eerste tien maanden van het boekjaar. Over het volledige boekjaar rekenen analisten op een coupon van bruto 77 cent, dik 40 procent minder dan de 1,31 euro over boekjaar 2018.

  Het is al een tijd duidelijk dat de winst van Bpost de royale dividendpolitiek niet langer dekt, welke boekhoudnormen - Europese of Belgische - je ook toepast. Dit jaar zien analisten de bedrijfswinst naar 319 miljoen euro zakken. Dat is ruim 100 miljoen of een kwart minder tegenover de 424 miljoen over boekjaar 2018 en 37 procent minder dan de 502 miljoen euro over 2017. Bovendien lijkt er voor 2020 niet meteen spectaculaire verbetering in te zitten. 

 • Aziatische beurzen hervatten eindejaarsrally

  Goedemorgen! Ondanks het uitblijven van enige doorbraak in de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken hervatten de Aziatische beurzen maandag de eindejaarsrally. Dit vooral dankzij de Chinese industriebarometer die onderzoeksbureau Caixin/Markit becijfert. Met 51,8 punten klom die in november naar het hoogste peil sinds december 2016.

  Zowat alle Aziatische beurzen staan in de plus, met de Japanse Nikkei (+1%) als koploper. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud