1. Markten Live
 2. Live blog

Trump duwt beurzen in het rood

De Europese beurzen sloten vrijdag met 1 procent verlies. Ze reageerden op de belofte van Trump om vandaag nog tegenmaatregelen aan te kondigen op Chinese invoertarieven.
 • Bel20 sluit 0,9 procent lager af

  Toppers in Brussel: Hamon (+3,2%), IBA (+2,7%) en Sioen (+2,7%).

  Floppers: Econocom (-3,2%), Mithra (-3,9%) en Celyad (-5,9%).

 • AB InBev trekt staart in, CBA keldert

  De Belgische brouwreus AB InBev  betaalt een schadevergoeding van 20 miljoen dollar om het Amerikaanse Craft Brew Alliance  niet te moeten overnemen. Dat laatste crasht op de beurs.

 • Trump zet beurzen opnieuw in het rood

  Trump meldt op Twitter dat hij nog vandaag zal reageren op de Chinese invoertarieven. De escalatie van de handelsoorlog doet de beurzen voor de tweede keer vandaag in het rood belanden.

  Het gaat meer bepaald om deze tweet. 'I will be responding this afternoon'.

 • Groen licht voor beursgang Prosus (Naspers) in Amsterdam

  De aandeelhouders van Naspers keurden vandaag in Kaapstad de beursgang van Prosus goed. Prosus trekt op 11 september naar de beurs van Amsterdam. Naspers behoudt een belang van minstens 73 procent in het bedrijf, de rest van de aandelen wordt uitgegeven aan de Naspers-aandeelhouders.

  Prosus wordt de grootste internetinvesteerder van Europa. Het verenigt alle internetbelangen van Naspers buiten Zuid-Afrika. Het gaat onder meer om belangen in Tencent, Mail.ru en DeliveryHero.

 • Powell: 'We zullen gepast reageren'

  De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, waarschuwt in Jackson Hole dat de handelsoorlog een nieuwe uitdaging vormt voor de Fed. 'De risico's zijn groot. We zullen gepast reageren.'

  De beurzen reageren licht positief op zijn uitspraken. 

 • Wall Street opent met verlies

  De Dow Jones  opent 0,5 procent lager, de Nasdaq  noteert met een verlies van 0,6 procent. 

 • Belgisch ondernemersvertrouwen daalt vijfde maand op rij

  De aanhoudende daling van het ondernemersvertrouwen suggereert dat ook de groei van de Belgische economie blijft dalen.

  Lees hier ons artikel. 

 • Futures wijzen op lagere Amerikaanse opening

  Als we de futures mogen geloven, opent Wall Street straks in de min. De Dow Jones zou 0,5 procent inleveren, de S&P500 zou 0,4 procent in het rood staan en de Nasdaq zou 0,6 procent lager gaan.

 • China verhoogt invoerheffingen op Amerikaanse goederen

  De Chinese overheid gaat op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen extra taksen heffen. Voor de meeste producten gaat het om een verhoging met 5 tot 10 procentpunten, voor auto's is het een extra heffing van 25 procentpunten. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

  Lees hier meer.

 • Celyad onderuit na halfjaarcijfers

  U klikt hier best voor een overzicht van de Brusselse beursdag.

 • Commerzbank wil verder het mes zetten in personeelsbestand

  Commerzbank overweegt om wederom 1.800 tot 2.500 banen te schrappen. Dat meldt het Duitse zakentijdschrift Boersen-Zeitung.

  Volgens Boersen-Zeitung zal de bank eind september beslissen of ze het plan daadwerkelijk uitvoert. 

 • Sipef wint meer terrein

  Het AvH-bodempje onder het aandeel houdt ook vandaag duidelijk stand.

  Gisteren werd bekend dat Ackermans & van Haaren (AvH) vorige week tegen bodemprijzen 200.000 aandelen Sipef heeft bijgekocht. De investeringsmaatschappij deed dat op de dag dat de plantagegroep met erg teleurstellende halfjaarcijfers kwam en meer dan 3 procent zakte. Daardoor kreeg het aandeel gisteren al een duw in de rug van 4,8 procent.

  Beleggers zien de aankoop duidelijk als een motie van vertrouwen, want ook vandaag veert het palmolieaandeel met 1,5 procent op. Daarmee lijkt het AvH-bodempje onder de koers van 35 euro stand te houden.

  Bij het presenteren van de jaarcijfers afgelopen woensdag moest Sipef een verlies van 5 miljoen dollar opbiechten. Het verlies was deels wijten aan de 7,5 procent lagere palmolieproductie ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast wegen de lage palmolieprijzen op de resultaten. De palmolieactiviteiten van Sipef zijn goed voor 89 procent van de brutowinst.

  De palmolieprijzen gaan lager door een overaanbod aan plantaardige oliën. Daarnaast drukt ook de lage prijs voor sojabonen de vraag naar palmolie. Van sojabonen kan soja-olie worden gemaakt, waardoor sojabonen een substituut zijn voor palmolie.

 • 'Volkswagen wil in Chinese toeleveraars stappen'

  Volkswagen onderzoekt de mogelijkheid om in Chinese toeleveraars aan de autosector te stappen. Zo hoopt de Duitse autoconstructeur toegang te krijgen tot cruciale technologie in 's werelds grootste automarkt. Dat vernam het persbureau Bloomberg uit goede bron.

  Opties die besproken worden zijn zowel het nemen van participaties als de vorming van joint ventures met Chinese bedrijven. Een van de toeleveraars die Volkswagen op het oog heeft is de batterijproducent Guoxuan High-tech. Voorlopig zijn nog geen beslissingen genomen, zegt Bloomberg.

  Een Volkswagen Passat GT op het Tiananmenplein in Peking. ©Bloomberg

 • Oxurion krabbelt weer op

  Het aandeel Oxurion krabbelt vandaag met 3,5 procent op naar 3,15 euro, na een genadeloze afstraffing van het aandeel eerder deze week.

  Dinsdag werd bekend dat het verstgevorderde onderzoek van de biotechspeler ten dode was opgeschreven. Het aandeel stortte na het nieuws met 42,9 procent in elkaar om de dag daarna met nog eens 10,7 procent te worden afgestraft. Gisteren veerde het aandeel op met 7 procent.

  Ondanks de koersstijgingen van gisteren en vandaag gaat Oxurion naar een weekverlies van 43,2 procent.

 • Frontline koopt tien tankers van Trafigura

  De tankerrederij Frontline , een concurrent van Euronav , slaat een grote slag. Frontline verwerft tien gloednieuwe Suezmax-tankers (120.000 tot 200.000 ton) via de overname van een dochterbedrijf ('special purpose vehicle') van Trafigura Maritime Logistics (TML).

  De olietankers werden in 2019 in Zuid-Korea gebouwd en zijn alle uitgerust met uitlaatzuiveringssystemen. Dat laatste is niet onbelangrijk omdat zeeschepen vanaf volgend jaar minder moeten uitstoten.

  Frontline betaalt de schepen voor het grootste deel in cash (via bankleningen), maar ook deels met eigen aandelen. Het totale overnamebedrag ligt tussen 666 en 675 miljoen dollar, leert een kleine berekening. Na afronding van de deal heeft Trafigura een belang van 8,48 procent in Frontline en wordt het een 'strategische aandeelhouder'.

  Frontline heeft ook opties om nog eens vier andere, in 2019 gebouwde Suezmax-tankers van Trafigura over te nemen.

  Met de aankopen speelt Frontline in op het verwachte herstel van de tankersector. CEO Robert Hvide Macleod zegt in het persbericht dat hij een significante stijging van de vrachttarieven verwacht.

  De Nederlandse grondstoffenhandelaar Trafigura is bij beleggers vooral bekend als de nieuwe grootaandeelhouder van de zinkgroep Nyrstar.

 • Sociaal gerommel bij Econocom

  Enkele tientallen werknemers blokkeren sinds vrijdagmorgen op initiatief van de christelijke en socialistische bediendevakbonden de gebouwen van Econocom in Zaventem, uit protest tegen het ontslag op 25 juli van de syndicaal hoofdafgevaardigde van de Franstalige christelijke bediendenvakbond CNE in het bedrijf. Dat meldt Belga.  

    Als gevolg van de syndicale blokkade is vrijdag niemand aan het werk gegaan in het Belgische hoofdkantoor van Econonom in Zaventem. Er werken in ons land meer dan 500 personen voor dit bedrijf. 

  'Dit ontslag is een poging van de directie om het syndicaal werk in dit bedrijf te breken en in het licht van de sociale verkiezingen van mei 2020 iedereen af te schrikken om zijn kandidatuur te stellen. We eisen de volledige re-integratie van de vakbondsafgevaardigde in al zijn mandaten', zegt vakbondssecretaris Martin Willems (CNE-CSC). De actie duurt de hele dag.

 • KBC Securities positief over resultaten VGP

  Ook KBC Securities is te spreken over de beter dan verwachte resultaten (zie post 7.40 uur) van de vastgoedontwikkelaar VGP .

  Analist Wim Hoste zegt dat het bedrijf blijft profiteren van zijn geografische expansie door een sterke vraag naar huurpanden. 'Tegelijkertijd zorgt de tweede joint venture met Allianz Real Estate ervoor dat het zijn investeringen kan opschroeven', zegt de beurskenner. 

  Door panden te verkopen aan de joint venture met Allianz maakt VGP geld vrij om nieuwe bouwprojecten te starten.

  Het aandeel wint 1,7 procent.

 • 'ThyssenKrupp wil fusie met Klöckner'

  Nog meer nieuws over ThyssenKrupp  (zie post 8 uur), want de Duitse staalreus zou 'concrete' gesprekken voeren met een andere Duitse staalproducent, Klöckner, over een mogelijke fusie. Dat meldt het Duitse Handelsblatt vandaag.

  Handelsblatt zegt dat ThyssenKrupp de overname wil financieren met de geplande beursgang van zijn liftentak. De fusie zou daarom pas daarna plaatsvinden. Bij een fusie zouden de twee staalproducenten naar schatting een gezamenlijke omzet van 16 miljard draaien.

  Voorts meldt de zakenkrant dat ook het staalbedrijf Salzgitter AG een mogelijke fusiekandidaat is voor de Duitse staalgigant.

  Het aandeel gaat 3,7 procent hoger.

 • KBC Securities: neerwaartse druk op Adyen blijft

  Gisteren kwam Adyen met het nieuws dat de oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijf in totaal 497.041 aandelen hebben verkocht in een private plaatsing. Ze ontvingen 622 euro per aandeel. Daarnaast maakte de Amsterdamse betalingsverwerker bekend dat hij 35.000 aandelen die het bedrijf zelf aanhoudt, gaat verkopen. 

  KBC Securities-analist Thomas Couvreur denkt niet dat het bij deze verkopen blijft. Hij verwacht dat meer investeerders, die hun aandelen nog hebben van voor de beursintroductie, hun aandelen gaan verkopen. Hij wijst erop dat Pentavest en General Atlantic nog steeds zo'n 13 procent van de aandelen in handen hebben. 

  Het aandeel verliest 0,7 procent.

  Wij verwachten dat er nog meer plaatsingen zullen komen. Dat zet druk op het aandeel.
  Thomas Couvreur
  Analist KBC Securities

 • Europese beurzen klimmen hoger

  De Europese beurzen klimmen vandaag hoger. Gemiddeld schieten de aandelenbeurzen op het oude continent 0,5 procent vooruit.

  In Amsterdam vliegt ASR Nederland met meer dan 4 procent omhoog door beter dan verwachte resultaten (zie post 8.49 uur).

  De staalproducent ThyssenKrupp  veert met 1,9 procent op, nadat een klacht werd ingediend bij een Europese rechtbank (zie post 8 uur).

  Europese beurzen staan op winst. ©REUTERS

 • Bel20 opent in de plus

  De Bel20 opent zojuist 0,4 procent hoger. 

  Vastgoedontwikkelaar VGP wint 1 procent nadat het een recordaantal nieuwe huurcontracten in de wacht heeft gesleept (zie post 7u40).

  Biotechbedrijf Celyad daalt 2,4 procent, de biotechspeler heeft nog geld tot midden 2020 (zie post 7u44).

 • ASR Nederland overtreft verwachtingen

  Hoewel het huidige Nederlandse resultatenseizoen nogal wat bloopers kent, is er vandaag een Hollander die positief verrast. ASR Nederland klopte de analistenverwachtingen.

  De operationele winst steeg met 20,8 procent naar 459 miljoen euro, tegenover een verwachte winst van 413 miljoen. Bij de tak 'leven' klom de winst met 8,3 procent tot 368 miljoen euro, maar vooral de stijging bij 'schade' was opmerkelijk. Die tak had een resultaat van 122 miljoen euro, terwijl ze een jaar eerder maar 66 miljoen in het laatje bracht. De stijging was te danken aan lagere schadelasten en een goed resultaat bij de productlijn AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering).

  De verzekeraar is positief over de tweede jaarhelft, maar zegt de ontwikkelingen op de financiële markten en de lage rente goed in de gaten te houden. De verzekeraar ambieert voorts nog steeds de ambitie om te groeien door kleine tot middelgrote bedrijven op te kopen. Deze ochtend kondigde ASR al de overname van de verzekeraar Veherex met een portefeuille van 35.000 polishouders aan.

  Het bedrijf stelt vandaag een interim-dividend van 0,70 euro per aandeel voor.

 • CEO Degroof Petercam stapt op

  De directie van Degroof Petercam en CEO Philippe Masset zijn overeengekomen hun samenwerking te beëindigen. Dat meldt de vermogensbeheerder op zijn website.

  De twee partijen kwamen tot de conclusie dat er te weinig wederzijds vertrouwen is om de samenwerking voort te zetten. 

  Er is ook al een vervanger voor Masset gevonden. De directie stemde unaniem voor Bruno Colmant als nieuwe topman van Degroof Petercam. De aanstelling moet wel nog goedgekeurd worden door de autoriteiten. Colmant werkt sinds 2015 bij de vermogensbeheerder. Hij was onder andere directielid en leidde de afdeling macro-economisch onderzoek.

 • Vooruitblik op de beursdag

  Vandaag kijken beleggers vooral uit naar de speech die de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, houdt in Jackson Hole. 

  Lees hier de vooruitblik voor vandaag.

  Jerome Powell houdt vandaag een speech in Jackson Hole. ©AFP

 • Futures: winst voor Europa

  De Europese beurzen openen volgens de futures straks in de plus. De aandelenmarkten op het oude continent zouden er gemiddeld 0,7 procent op vooruit gaan.

 • Thyssenkrupp dient klacht in tegen Brussels veto

  Het persbureau Reuters meldt dat de staalproducent ThyssenKrupp een klacht heeft ingediend bij een Europese rechtbank. De klacht is gericht tegen het besluit van de Europese Commissie om de fusie van het bedrijf met het Indiase Tata Steel te blokkeren. De twee staalbedrijven maakten in juni vorig jaar hun fusieplannen bekend. De klacht die nu is ingediend, wordt vooral gezien als een symbolische handeling. 

  De Europese Commissie blokkeerde dit jaar de fusie tussen de twee staalproducenten, omdat de twee bedrijven anders te veel marktmacht zouden krijgen. Als er maar weinig concurrenten zijn op een markt - in dit geval de staalmarkt - kunnen bedrijven zich steeds meer gaan gedragen als een monopolist. Dat leidt over het algemeen tot hogere prijzen en een lagere productie, waardoor een economisch welvaartsverlies ontstaat. 

 • Celyad: nog geld tot midden 2020

  De cashpositie van het biotechbedrijf Celyad bedroeg eind juni 33,70 miljoen euro. Dat betekent dat er in het eerste halfjaar 16,10 miljoen euro cash is opgebrand. Onlogisch is dat niet. Het bedrijf heeft nog geen medicijnen op de markt en had in het eerste halfjaar nul euro inkomsten terwijl het wel 12,70 miljoen euro investeerde in onderzoek en ontwikkeling. 

  'We bevestigen dat de beschikbare cash voldoende is om onze activiteiten en uitgaven te financieren tot midden 2020', luidt het in een persbericht. Celyad wacht hoogstwaarschijnlijk het volgende, positieve nieuws in zijn onderzoeks- en medicijnenpijplijn af om nog eens bij investeerders aan te kloppen. 

  In 2015 trok Celyad naar Nasdaq en haalde er in volle hype 100 miljoen op door de uitgifte van nieuwe aandelen tegen 60,25 euro per stuk. Van die koers blijft niet veel meer over, wat deels te wijten is aan de stopzetting van een onderzoeksprogramma om chronisch hartfalen te genezen met celtherapie (C-Cure). Het aandeel sloot donderdag op amper 11,62 euro. 

  Celyad is gespecialiseerd in CAR-T-celtherapie, een nieuwe manier om kanker te bestrijden. Daarbij worden immuuncellen gemanipuleerd en weer ingespoten, zodat ze de kankercellen te lijf gaan. Die onderzoeksprojecten zitten nog in een vroeg stadium.

 • VGP heeft recordaantal nieuwe huurcontracten

  De vastgoedontwikkelaar VGP heeft een recordaantal nieuwe huurcontracten in de wacht gesleept. Daarmee zegt het bedrijf de weg naar aanhoudende toekomstige groei te verzekeren.

  VGP behaalde in het eerste halfjaar een nettowinst van 75 miljoen euro, wat beter is dan verwacht. Daarnaast sleepte de vastgoedspeler 27 miljoen euro aan jaarlijkse huurinkomsten in de wacht door nieuwe getekende huurcontracten af te sluiten.

  De CEO van VGP is tevreden met de cijfers. 'We hebben in Europa heel aantrekkelijke grondposities verworven met een recordaantal nieuwe huurcontracten. Zo bepalen we onze koers voor verdere groei in de toekomst.' Voorts wijst de topman erop dat het vermogen van de groep om de groei te financieren versterkt wordt door de joint venture die VGP heeft gesloten met Allianz Real Estate. 

  Door de joint venture kan VGP om de zoveel tijd gebouwen verkopen aan het vehikel, zodat er geld vrijkomt om nieuwe bouwprojecten mee op te starten.

  Door aanhoudende structurele vraag gedreven door verstedelijking, de toenemende acceptatie van e-commerce en aanpassingen in de toeleveringsketen zien we dat het Europese logistieke vastgoed ook in de tweede helft van 2019 zijn momentum behoudt.
  Jan van Geet
  CEO van VGP

 • Dividendknipper van de dag: Umicore

  Vandaag gaat Umicore ex dividend. De materialengroep knipt een coupon van 0,38 euro af.

 • Beleggers wachten op speech Powell

  Goedemorgen! Deze beursdag staat in het teken van de bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole, Wyoming. Beleggers kijken in het bijzonder uit naar de openingsspeech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Mogelijk geeft hij daarin aanwijzingen over nieuwe renteverlagingen, nadat de Fed vorige maand de rente met 25 basispunten heeft verlaagd.

  Intussen blijkt er grote verdeeldheid te zijn tussen de Amerikaanse centraal bankiers. Drie zeggen tegen een verdere renteverlaging te zijn en een vierde zegt dat er geen extra knippen moeten komen 'tenzij het echt moet'. Anderzijds werd gisteren nogmaals duidelijk dat de Amerikaanse economie vertraagt. Voor het eerst in een decennium zit de industrie in krimpmodus.

  Na weinig deining op de Amerikaanse beurzen gaan ook de Aziatische beurzen vandaag maar licht hoger omdat beleggers eerst wachten op de Powell-speech voordat ze tot actie overgaan. De Japanse Nikkei gaat 0,3 procent hoger, de Honkongse Hangseng klimt met 0,5 procent, de Chinese CSI300 wint 0,7 procent en de Koreaanse Kospi levert een kleine 0,1 procent in.

  Beleggers wachten speech Powell af ©BLOOMBERG NEWS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud