1. Markten Live
 2. Live blog

Trump veegt dagverliezen van tafel

De Amerikaanse president schuift plannen om importbelastingen te heffen op buitenlandse wagens zes maanden vooruit. Daardoor wordt het toch nog een mooie dag op de wereldbeurzen. De Brusselse Bel20 moddert nog wat aan net onder het nulpunt.
 • De agenda van morgen

  ECONOMIE/FINANCIËN
  Eurozone: Handelsbalans maart, 11.00 uur
  Verenigde Staten: In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen april, 14.30 uur


  BEDRIJVEN
  België:
  - Care Property Invest : tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 07.00 uur
  - KBC Groep : resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur
  - Keyware : resultaten eerste kwartaal, 17.45 uur
  - Mithra Pharmaceuticals : algemene vergadering, 14.00 uur
  - Xior : algemene vergadering, 10.00 uur
  Frankrijk:
  - Bouygues: resultaten eerste kwartaal, 07.30 uur
  - Euronext: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur
  - Euronext: algemene vergadering, 10.30 uur
  Luxemburg: RTL Group: resultaten eerste kwartaal, 08.00 uur
  Nederland: Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.
  Verenigde Staten:
  - Nvidia: resultaten eerste kwartaal, 22.15 uur
  - Pinterest: resultaten eerste kwartaal
  - Walmart: resultaten eerste kwartaal 2018/2019, 13.00 uur

 • Net niet voor de Bel20

  Een aandelenrally laat op de dag trok alle Europese beurzen nog in het groen, maar de Bel20 blijft bij de slotbel nog steken op een minuscuul verliesje. Dit zijn de winnaars en verliezers van woensdag:

 • Alle beurzen positief

  Zo snel kan het gaan: de Europese en Amerikaanse beurzen wissen op een kwartiertje alle dagverliezen uit. Autoaandelen zijn duidelijk de grootste winnaars, maar de koopgolf trekt alle sectoren mee in het groen.

 • Trump milder over importtarieven

  Nieuws van persagentschap Bloomberg stuwt de autosector en ook de rest van de beurzen omhoog. Wall Street veegt prompt de eerdere dagverliezen uit nu de Amerikaanse president Trump laat weten dat hij invoertarieven op buitenlandse wagens pas over zes maanden zal laten ingaan.

 • Pond houdt beurs van Londen (weeral) in het groen

  Tijdens een beursdag waarop amper iets te juichen valt, is de enige beursindex die duidelijk boven water blijft de FTSE100 in Londen. Een belangrijke voetnoot daarbij is dat de Britse aandelen in pence noteren, een honderdste van de Britse munt (het pond sterling). En laat het pond net vandaag naar zijn laagste niveau sinds begin februari zakken. De Brexit-onderhandelingen vorderen niet sinds de deadline voor het vertrek van het VK uit de EU is uitgesteld in maart. En zo reflecteert elke beweging van de Britse munt zich quasi telkens in een omgekeerde beweging van de index, zoals dat al het geval is sinds het referendum van midden 2016.

 • Openingsbel Wall Street

  Ook in New York gaat het opnieuw naar beneden, na matig herstel op dinsdag. De brede S&P500 verliest een half procent.

  Verkleed als beer probeert iemand in het marktsentiment uit te beelden in het financiële district van Manhattan. ©AFP

 • Amerikaanse futures wijzen op lagere opening

  Volgens de futures openen de Amerikaanse beurzen zo lager. De Dow Jones verliest 0,7 procent en de S&P500 en de Nasdaq brokkelen af met 0,8 procent.

 • Burger King: fastfood in file

  De fastfoodgigant Burger King is van plan om hamburgers te leveren in de file. Deze service wil ze gaan verlenen in de wereldsteden Mexico City, Sao Paulo, Los Angeles en Shanghai. Dit gebeurt via een app die de locatie van de gebruiker traceert. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van verkeersrapporten van techgigant Google om grote files vast te stellen.

  Omdat de hamburgers en frietjes natuurlijk wel warm geleverd moeten worden, moet je wel binnen een straal van 3 kilometer van een restaurant van de hamburgerbakker zijn. 

  De toekomstig leverancier van filefastfood moet nog wel bedenken hoe het verkeersovertredingen gaat vermijden. Het is namelijk verboden om - zoals in de onderstaande video wordt gedaan - tussen de verkeersstroken te rijden. 

  Burger King is onderdeel van Restaurant Brands International en is goed voor bijna 70 procent van de omzet. Het aandeel van de restaurantgroep gaat 0,8 procent hoger.

  Hamburgers in de file

 • Amerikanen houden knip op de beurs

  De Amerikaanse kleinhandelscijfers zijn een tegenvaller. In april kwam de kleinhandelsverkopen 0,2 procent lager uit dan in maart, waar een groei van 0,2 procent was verwacht. Zonder de autoverkoop was er een kleine stijging van 0,1 procent, maar ook dat is slechter dan verwacht (+0,7%).

  Na de bekendmaking van de cijfers zakken de Amerikaanse futures verder weg. Die op de S&P500 noteert 0,5 procent in de min.

 • Tencent klopt verwachtingen

  De Chinese socialemedia- en gamingreus Tencent Holdings heeft over het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 27 miljard yuan (3,5 miljard euro). Dat is 17 procent meer dan een jaar eerder en veel meer dan verwacht (19 miljard). De winst werd onder meer hoger gestuwd door een waardestijging van de beleggingen en lagere marketingkosten.

  De omzet groeide met 16 procent tot 85,5 miljard yuan, een fractie minder dan verwacht. De 16 procent groei is trouwens de laagste kwartaalgroei ooit voor Tencent.

 • Olieprijs lager na hogere olievoorraden in de VS

  Volgens het Amerikaanse olie-instituut (AIP) is de olievoorraad in de VS op weekbasis gestegen met 8,63 miljoen vaten. Het nieuws verzacht de zorgen over het aanbod van olie, nadat Jemenitische rebellen Saoedische olie-installaties hebben aangevallen met drones.

  Het nieuws dat het Internationaal Energie Agentschap de prognose voor de olievraag knipt (zie post 10u06) zorgt voor extra neerwaartse druk op de olieprijs.

  De prijs van een vat Brent olie daalt met 0,4 procent naar 70,95 dollar.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... focust vandaag op Umicore, Ageas, Sequana Medical en Texaf. Hier kunt u doorklikken.

 • Verkoop retailobligatie Vranken start vrijdag

  Vranken-Pommery  wil vanaf vrijdag bij particuliere en andere beleggers 65 miljoen tot 145 miljoen euro ophalen met obligatieleningen die looptijden hebben van drie, vijf en zeven jaar. De champagnegroep zal de opbrengst vooral gebruiken om een obligatielening van 125 miljoen die op 20 juni vervalt terug te betalen. De Franse champagnegroep biedt beleggers een nettorendement tussen 1,76 en 2,57 procent.

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Italiaanse rente stijgt tot hoogste niveau sinds december

  De rente op tweejarig Italiaans staatspapier stijgt met 8 basispunten tot 0,76 procent door de uitspraken van de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini.

  Salvini gaat nog net voor de Europese verkiezingen eens even flink tekeer tegen Europa. Hij richt zijn peilen vooral op de Europese begrotingsregels. 'Totdat de werkloosheid is gehalveerd, totdat we de 5 procent bereiken, zullen we alles spenderen wat we moeten spenderen', zegt Salvini tegen journalisten in het Italiaanse Verona. Hiermee lapt de Italiaan de drie procentregel aan zijn laars.

  Afgelopen dinsdag zei Salvini ook al dat hij de pensioenleeftijd wil verlagen. 'Ik ben ziek van het Europa dat altijd 'nee' zegt, dat wil dat iedereen een onzekere baan heeft en met pensioen mag op 97-jarige leeftijd om geld te besparen. Laat Merkel, Soros en Juncker met 97 met pensioen gaan'.

  Dat dergelijke uitspraken nooit zonder gevolgen zijn, blijkt al uit de opwaartse rentebeweging op de financiële markten.

 • Credit Suisse erg somber over Umicore

  We hebben het rapport van Credit Suisse over Umicore in handen gekregen. De Zwitsers zijn behoorlijk negatief over de materiaaltechnologiegroep. Ze hadden al een ‘underperform’-advies en laten hun koersdoel nu zakken van 28 tot 27 euro nadat ze hun prognoses voor de bedrijfswinst (ebit) met 2 tot 4 procent hadden verlaagd.

  De recente winstwaarschuwing (die 2 miljard euro beurswaarde deed smelten) en de daaropvolgende koerszwakte betekenen geen cyclische koopopportuniteit maar wel de start van structurele problemen voor Umicore, meent analist Matthew Hampshire-Waugh. Hij vernoemt er drie in het bijzonder.

  Hij ziet allereerst structureel lagere rendementen voor kathodes (batterijmaterialen) door zwakkere markten (lagere Chinese vraag) en hogere aanvoer. Umicore ondervindt hierdoor reeds prijsdruk.

  Hij verwacht ook druk op de winst uit katalysatoren door de lagere wereldwijde autoverkoop (-5% tot dusver dit jaar). Bovendien verliest Umicore marktaandeel aan Johnson Matthey en ontbreekt momenteel significante wetgeving die waardeverhogend kan werken.

  De analist ziet ook de nettoschuld stijgen tot 1,35 miljard euro halverwege dit jaar en 1,55 miljard euro eind 2019, dit als gevolg van de hoger dan verwachte bouwkosten voor de batterijmateriaalfabrieken. Hij sluit daarom niet uit dat Umicore bijkomende aandelen zal moeten uitgeven.

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • ‘Autotarieven op BMW als een paard van Troje voor landbouwgesprekken'

  Na de escalatie in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China deze week, richten de ogen zich op de Europese Unie. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt er al een tijdje mee importheffingen van 25 procent op BMW’s, Mercedessen en andere Europese auto’s in te voeren. Hij heeft tot zaterdag, 18 mei, om daarover te beslissen.

  Amerikaanse heffingen op auto’s zouden in Berlijn en Brussel aankomen als een economische oorlogsverklaring. Al maanden maakt de Europese Unie duidelijk dat ze klaar staat om terug te slaan, moest het zover komen.

  Volgens David Hauner, investeringsstrateeg bij Bank of America Merrill Lynch, is het grote gevaar echter dat Trump uit is op een nog groter gevecht. Sinds vorige zomer bereiden de VS en de EU gesprekken voor over een beperkt handelsakkoord, dat draait rond tarieven voor industrie- en landbouwgoederen.

  Hauner sluit niet uit dat Trump de autoheffingen invoert om op die manier de discussie over landbouw open te breken, klassiek een van de meest gevoelige thema’s in vrijhandelsakkoorden. Zeker in de EU, waar landbouwsteun nog altijd een groot deel van het budget opslorpt, ligt invoer van Amerikaans vlees en andere landbouwproducten zeer gevoelig.

  ‘Sommigen zeggen dat tarieven op auto’s een paard van Troje kunnen zijn om landbouwgesprekken te starten,’ zei Hauner op de zakenzender CNBC, ‘omdat daar de grote business voor de VS en de EU ligt.

  Volgens de Amerikaanse overheid voerde de VS vorig jaar 23,9 miljard dollar aan Europese landbouwproducten in, terwijl in de omgekeerde richting slechts 13,5 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten naar de EU werd uitgevoerd.

  De autohandel is veel groter. De VS voerde voor 56 miljard dollar aan Europese auto’s in. Zelfs die cijfers omvatten niet de volledige situatie, omdat bijvoorbeeld BMW sommige modellen uit de X-reeks voor de hele wereldmarkt produceert in de Amerikaanse staat North-Carolina.

 • IEA knipt prognose voor olievraag in 2019

  Het Internationaal Energie Agentschap zet de schaar in de prognose voor de vraag naar olie in 2019. Het aantal vaten per dag daalt met 90.000 vaten per dag naar 1,3 miljoen vaten per dag. 

  De lagere verwachting komt op een moment dat de handelsoorlog tussen de VS en China aan het verhevigen is en er een toenemende spanning is in het Midden-Oosten.

  De prijs voor een vat brent olie daalt met 0,8 procent tot 70,67 dollar per vat.

 • Hoger koersdoel voor Atenor bij KBCS

  Alexander Makar en Jan Opdecam, de vastgoedanalisten van KBC Securities, vonden de kwartaalupdate van Atenor grotendeels een ‘non-event’. Atenor maakte gelijktijdig echter zijn grootste grondaankoop ooit in Polen bekend.

  De groep koopt een terrein van 14,1 ha in de buurt van de Chopin-luchthaven van Warschau en kan daar 250.000 m² aan kantoren, hotels, conferentieruimte en service centers realiseren. ‘Dit past in Atenors strategie gezien de toegang tot openbaar vervuur en de sterke mobiliteit in een snelgroeiende economische omgeving’, schrijven de analisten. Ze trekken hun koersdoel op van 54 tot 56 euro en blijven bij ‘houden’.

 • Beurzen houden winstjes niet vol

  Al kort na de licht positieve opening begonnen de Europese beurzen te verzwakken. Een half uur later staan ze duidelijk in het rood. Het gemiddeld verlies bedraagt momenteel 0,6 procent. De Bel20 doet slechter en zakt 0,8 procent, vooral door de bankwaarden ING en KBC , zwaargewicht AB InBev en Umicore .

  De markten kregen vanmorgen zwakke kwartaalresultaten van Crédit Agricole en ABN Amro te verwerken. De Italiaanse rente stijgt met 5 basispunten zodat 'lo spread', het renteverschil met Duitsland, oploopt. Vicepremier Matteo Salvini spreekt weer hardere taal tegenover de Europese Commissie en dreigt ermee het begrotingstekort hoger dan toegelaten te laten oplopen mocht dat de jobcreatie bevorderen.

 • Volvo Car sluit miljardendeals voor batterijen

  Volvo Car Group heeft de aanlevering van batterijen voor de komende jaren veiliggesteld. De Zweedse autobouwer, die in Chinese handen is, heeft daartoe langetermijnovereenkomsten gesloten met twee toonaangevende accuproducenten: het Chinese CATL en het Zuid-Koreaanse LG Chem.

  Volvo Car beloofde twee jaar geleden dat voor alle modellen in 2019 een elektrische aandrijving zou beschikbaar zijn. Tegen 2025 wil de constructeur dat de helft van zijn wereldwijd verkochte wagens volledig elektrisch rijdt.

 • Kepler Cheuvreux krikt koersdoel Euronav iets op

  De analisten van KeplerCheuvreux herhalen met klem hun koopadvies voor Euronav en verhogen hun koersdoel van 14,5 tot 15 euro. Hun voornaamste argument is dat de overzeese uitvoer van de Verenigde Staten nu groter is geworden dan de maritieme invoer van dat land. Dat betekent dat de Amerikaanse schalierevolutie in plaats van een domper voor de tankervaart nu de voornaamste groeimotor is geworden voor de afzienbare toekomst.

  Het beurshuis verwacht dat de tankertarieven volgende winter zullen aantrekken en voorspelt VLCC-tarieven van 72.000 dollar per dag in 2020. Euronav is met zijn grote blootstelling aan de spotmarkt uitstekend geplaatst om daarvan te produceren. 'Als wij het juist voor hebben met onze voorspellingen, kan de onderneming een dividendmachine worden met een vrijekasstroomrendement van meer dan 50 procent.'

  De Fraternity, een 10 jaar oude Suezmax tanker van Euronav ©Euronav

 • Umicore zakt onder 30 euro - Credit Suisse verlaagt koersdoel

  Umicore  is in de Bel20 de grootste daler met een verlies van 1,9 procent tot 29,82 euro. Het aandeel tikt het laagste peil aan sinds juli 2017. Credit Suisse heeft vanochtend zijn verkoopadvies bevestigd en het koersdoel verlaagd van 28 naar 27 euro.

  Umicore gaf op 23 april een winstwaarschuwing voor 2019 en 2020, onder meer door de verslechterde vraag naar kathodematerialen, vooral in China en Korea. Voorzitter Thomas Leysen drukte afgelopen weekend in een interview met De Tijd zijn vertrouwen uit.

 • Licht hogere start in Europa

  De Europese beurzen openen met kleine winsten. De Euro Stoxx 50 stijgt 0,05 procent, de Bel20 blijft nagenoeg stabiel in de eerste handelsminuten.

  Uitschieters in Brussel zijn Texaf (+5,4% inclusief dividend), dat op de algemene vergadering met een positieve boodschap kwam, Sequana en Mithra . De twee farmabedrijven hadden vanmorgen allebei gunstig nieuws (zie eerdere posts).

 • CEO Ageas: 'Spanje interesseert ons'

  Ageas werd eerder deze week genoemd als kandidaat-koper van de Spaanse verzekeraar Caser. CEO Bart De Smet gaat niet in op deze geruchten, maar zegt wel dat Spanje hem interesseert. Ageas is in Europa buiten België ook actief in het VK, Portugal en Turkije. 

  We hebben de intrede in een vierde Europees land niet uitgesloten. Frankrijk, Duitsland en Nederland komen niet in aanmerking, Spanje wel. We kunnen in Spanje een top5-positie ambiëren.
  Bart De Smet
  CEO Ageas

 • KBCS verlaagt koersdoel Ontex

  Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities nam de tijd om de zwakke kwartaalcijfers van Ontex , de verlaagde jaarprognose en de boodschap op de beleggersdag te verwerken. Die laatste was eerder ontgoochelend: ‘geen transformatie, alleen meer van hetzelfde’, schrijft hij in een nieuw rapport.

  Hij vindt de beleggersdag een gemiste kans en wijst er op dat het model dat Ontex heeft uitgetekend, op lager dan verwachte groei aanstuurt en structureel hogere kapitaalinvesteringen.

  Hij verwacht de komende twee jaar geen afbouw van de schulden, zodat er geen ruimte zal zijn voor overnames (tenzij het bedrijf zijn toevlucht neemt tot een kapitaalverhoging). Hij vraagt zich bovendien af of het dividendbeleid overeind zal blijven aangezien de vrijekasstroomgeneratie maar matig zal zijn.

  De analist heeft zijn ramingen verlaagd en zit nu onder de consensus. Hij vindt meer dan ooit dat Ontex met een discount tegenover zijn sectorgenoten mag noteren en laat zijn koersdoel zakken van 18 tot 16,5 euro. Gezien het beperkt opwaarts potentieel bevestigt hij zijn ‘houden’-advies.

 • Xi Jinping grijpt naar honing

  De Chinese president Xi Jinping spreekt op een forum dat georganiseerd werd door het Chinese propagandaministerie met zalvende woorden. Zo benadrukt hij dat China een glorieuze historiek van openheid heeft jegens de wereld. Hiermee probeert hij het dubieuze imago van het steeds machtiger wordende land wat op te poetsen:

  Het China van vandaag is niet alleen van China. Het is het China van Azië en het China van de wereld. Chine zal in de toekomst een nog veel meer open houding aannemen om de wereld te omarmen.
  Xi Jinping
  President van China

  En hij geeft ook nog een steek onder water richting zijn Amerikaanse ambtsgenoot:

  Geen enkel land kan op zichzelf staan.
  Xi Jinping
  President van China

 • Atenor doet zijn grootste grondaankoop ooit (in Polen)

  Vastgoedontwikkelaar Atenor  koopt een terrein van 14 hectare in de buurt van de Warschau Chopin Airport. De pijplijn in Warschau is nu groter dan in Brussel. Dat maakte de groep gisteren bekend.

  Het gaat om de grootste grondaankoop ooit van Atenor. Er kan onmiddellijk op worden gebouwd. Er wordt reeds onderhandeld over de bouw van een eerste kantoor op maat van een bedrijf.

  Lees hier ons artikel.

 • Eutelsat verlaagt omzetprognose

  De Franse satellietengroep Eutelsat heeft dinsdagavond een omzetwaarschuwing uitgestuurd. In plaats van een vlakke omzet verwacht Eutelsat voor het gebroken boekjaar 2018/19 (tot eind juni) nu een daling van 3 procent. De groep had in oktober al een eerste keer de omzetprognose verlaagd, toen van lichte groei naar stabilisering.

  Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar daalde de omzet van Eutelsat met 2,7 procent tot 994,8 miljoen euro. De daling is vooral te wijten aan professionele video. Het doorsturen van de uitzendingen van televisieketens bleef stabiel tot licht stijgend.

 • Futures: Europese beurzen open hoger

  Uitgaande van de futures zullen de Europese beurzen straks met gemiddeld een half procent hoger openen.

 • 'ING schakelt adviseur in voor mogelijke overname Commerzbank'

  Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg zouden ING en het Italiaanse Unicredit adviseurs ingeschakeld hebben om een mogelijke overname van het Duitse Commerzbank te onderzoeken.

  De Nederlandse grootbank zou in het geheim werken met Perella Weinberg Partners, een Amerikaanse zakenbank. ING wil niet reageren op de geruchten.

  Wat we wel weten is dat Duitsland belangrijk is van ING. Zo is de Duitse tak van de financiële speler de laatste jaren sterk gegroeid. Daarnaast zei CEO Ralph Hamers op de beleggersdag dat Duitsland belangrijk is voor de bank. Ook overweegt ING de hoofdzetel te verplaatsen van Amsterdam naar Frankfurt.

  Beleggers lijken de geruchten serieus te nemen, het aandeel Commerzbank gaat voorbeurs 2,5 procent hoger.

 • Carsten Brzeski reageert op Duitse groeicijfers

  De groei van het Duitsland in eerste kwartaal was vooral te danken aan de gezinsconsumptie, investeringen en de bouw (zie post 8u09). De regeringsuitgaven daalden. Meer details komen er op het einde van de maand.

  Strong German growth in the first quarter suggests that any panic about the state of the Eurozone's largest economy was overdone. However, there is still no room or time for complacency.
  Carsten Brzeski
  Hoofdeconoom ING Duitsland

 • Bernstein zet Ahold Delhaize op kopen

  Het beurshuis Bernstein heeft het advies voor Ahold Delhaize  verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Dat meldt Bloomberg.

  Ahold Delhaize publiceerde vorige week een omzetdaling over het eerste kwartaal.

  'Het slechte nieuws ligt achter ons', klinkt het bij Bernstein. Het koersdoel ligt op 25,2 euro.

 • Duitsers bevelen Sequana's alfapump aan

  De DGVS (Deutsche Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten) heeft de alfapump van Sequana Medical opgenomen in haar aangepaste richtlijnen voor complicaties bij levercirrose.

  De alfapump is momenteel in Europa op de markt voor de behandeling van refractaire leverascites (chronische vochtophoping in de buikholte) ten gevolge van levercirrose. Het toestel pompt vocht uit de buikholte naar de blaas. Volgens DGVS is de alfapump een goed en veilig alternatief bij deze aandoening. De richtlijnen van DGVS gelden in Duitsland als referentie voor behandelingen.

 • Duitse economie groeit 0,4 procent in eerste kwartaal

  Het Duitse BBP is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid tegenover het vierde kwartaal van 2018. Dat is in met de verwachtingen van economen. In het vierde kwartaal van 2018 was er nog een nulgroei.

  ©REUTERS

 • ABN AMRO ziet winst dalen

  Vandaag kwam ABN AMRO met kwartaalcijfers. De nettowinst daalde met 20 procent naar 478 miljoen euro. De operationele winst zakte met 23 procent tot 754 miljoen. Hiermee presteert de bank onder de verwachting van analisten.

  De netto-rentebaten van de bank stonden onder druk door tijdelijk hogere beheerkosten. Daarnaast stegen de kosten doordat de grootbank met nieuwe regelgeving te maken had. Deze laatste kosten hoefden volgens de bank enkel in het eerste kwartaal te worden gemaakt. 

  De hypotheekportefeuille slonk licht, maar de bank verwacht dat het marktaandeel op de hypotheekmarkt dit kwartaal weer zal toenemen. De zakenbank wist 2,8 procent meer kredieten te slijten. Door de overname van Société Générale Private Banking België, zag ABN AMRO het beheerd vermogen bij private banking stijgen.

  Daarnaast zegt de bank dat 740 miljoen van het besparingsprogramma van 1 miljard euro inmiddels gerealiseerd is.

  In een lastig economisch en renteklimaat rentes, blijven wij maatregelen (kostenreductie en omzetstimulering) nemen om onze beloftes in te kunnen lossen.
  Kees van Dijkhuizen
  CEO van ABN AMRO

 • Winst Ageas iets onder verwachting

  De nettowinst van Ageas  steeg in het eerste kwartaal met 1 procent tot 251 miljoen euro en komt daarmee iets onder de verwachtingen uit. Analisten hadden gemiddeld 257 miljoen euro nettowinst verwacht. Bij de Belgische verzekeraar AG Insurance, de traditionele winstmotor van de groep, daalde de nettowinst met 41 procent tot 81 miljoen euro. De magere winst van de Belgische tak is te wijten aan de impact van de stormen dit voorjaar.

  Lees hier ons artikel.

  We zijn zeer tevreden met de evolutie van de verkopen dit eerste trimester. Vooral in België, Portugal en Azië blijft het premie-inkomen sterk toenemen.
  Bart De Smet
  CEO Ageas

 • Mithra mag Tibelia in Canada lanceren

  Mithra , de Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, heeft van Health Canada groen licht gekregen om Tibelia op de markt te brengen. Tibelia is een generische kopie van Livial, een product van Merck & Co, en is bedoeld om postmenopauzale symptomen te behandelen en osteoporose te voorkomen. De werkzame stof heet tibolone.

  Tibelia wordt het eerste geneesmiddel op basis van tibolone dat in Canada beschikbaar wordt voor vrouwen die klachten hebben na de menopauze. Volgens Mithra wordt de Canadese menopauzale markt geraamd op 200 miljoen Canadese dollar. De lancering in Canada kan echter een springplank zijn naar de Verenigde Staten en dat is met 2,9 miljard (Amerikaanse) dollar een veel grotere markt.

  'Het groen licht van de Canadese gezondheidsautoriteiten is een erg positief signaal dat de deur zou kunnen openen naar de cruciale Amerikaanse markt', zegt CEO François Fornieri in een persbericht.

 • Osram Licht stopt abrupt met aandeleninkopen

  De van Siemens afgesplitste lampendivisie Osram Licht stopt met een aandeleninkoopprogramma dat in januari werd gestart. De groep wil daarmee de kosten verminderen en de balans opschonen. Osram Licht gaat door een moeilijke periode. Onder meer de vraag naar autolampen staat onder druk. In maart waarschuwde Osram dat de jaaromzet dit jaar tussen 11 en 14 procent zou dalen.

  Eerder dit jaar werd bekend dat private equity-groepen Bain en Carlyle een overname overwegen van Osram Licht. Sinsdien bleef het daarrond stil.

  Osram Licht is een sectorgenoot van het op Amsterdam genoteerde Signify  (afgesplitst van Philips).

 • LafargeHolcim doet beter dan verwacht

  De bouwmaterialenreus LafargeHolcim heeft in het eerste kwartaal een omzet gerealiseerd van 5,96 miljard Zwitserse frank (5,2 miljard euro). Dat is 2,2 procent meer dan een jaar eerder en iets meer dan verwacht. Zonder de impact van wisselkoersen en overnames of desinvesteringen bedroeg de omzettoename 6,4 procent. De verkoop liep goed in Europa, Noord-Amerika en Azië/Stille Oceaan, maar was zwakker in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

  Winstmatig boekte LafargeHolcim vooruitgang. De recurrente brutobedrijfswinst (ebitda) vóór de impact van IFRS 16 steeg met 15,5 procent tot 809 miljoen frank. Analisten rekenden volgens Reuters slechts op 754 miljoen.

  De groep bevestigt haar doelstellingen voor 2019, onder meer een netto omzetgroei van 3 tot 5 procent op vergelijkbare basis.

  LafargeHolcim is een van de belangrijke participaties van GBL . De Belgische holding bezit 9,4 procent van het kapitaal van de cementgroep. Dat belang vertegenwoordigde eind maart 13,5 procent van de waarde van GBL’s portefeuille.

 • Dividendknippers

  Vandaag hebben we weer een aantal dividendknippers. Euronav keert een slotdividend van bruto 0,06 dollar uit, Home Invest knipt één euro aan brutodividend en Texaf geeft 0,97 euro (bruto) aan de aandeelhouders terug. 

 • Tegenvallende groeicijfers in China

  Goedemorgen! 

  De Amerikaanse beurzen herstelden dinsdag van de rake klappen die ze kregen door de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Aan beide kanten werd minder harde taal gesproken. De Dow Jones en de S&P500 eindigden 0,8 procent hoger, de Nasdaq won 1,1 procent.

  De Aziatische beurzen gaan daarop voorzichtig door. De beurs van Seoel stijgt 0,6 procent en Hongkong 0,7 procent, terwijl Tokio (+0,2%) dichter bij huis blijft. Forsere winsten zijn er in Shanghai (+1,1%) en Shenzhen (+1,4%). Uit economische data bleek dat de Chinese economie in april wat verslapte. Dat wakkert de hoop aan op extra stimulus, wat de grotere koerswinsten verklaart.

  In april vertraagde de groei van de industriële productie in China, van de kleinhandelsverkopen en van de investeringen. De industriële productie groeide met 5,4 procent jaar op jaar, waar economen 6,5 procent hadden verwacht. De groei van de kleinhandelsverkopen vertraagde tot 7,2 procent, onder de verwachte 8,6 procent. En de toename van investeringen in vaste activa belandde op 6,1 procent in plaats van 6,4 procent waarop was gerekend.

  Chinese vrouwen sorteren geldbriefjes in het cashtelcentrum van een openbaarvervoersmaatschappij in Huaian in de provincie Jiangsu. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud