1. Markten Live
 2. Live blog

Trump zet opnieuw beurzen onder druk

De Europese beurzen verloren voor de vierde dag op rij terrein. President Trump ziet een handelsdeal met China mogelijk pas over een jaar. Ontex profiteerde van een koopadvies van JPMorgan. Aedifica ging gebukt onder een verkoopadvies.
 • Graag tot morgen

  We sluiten onze marktenblog en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen verwelkomen.

  WOENSDAG 04 DECEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) november, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid privésector (cijfers sociaal secretariaat ADP) november, 14.15 uur
  • ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) november, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Proximus: notering ex-interimdividend 0,50 euro bruto
  • Telenet: bijzondere algemene vergadering
  • Banimmo: buitengewone algemene vergadering, 11.30 uur

  Frankrijk:

  • Orange: beleggersdag ('Capital Markets Day') in Parijs

  Verenigde Staten:

  • OneSpan: beleggersdag in New York
 • Shurgard breidt uit in Parijse regio

  De specialist in kortetermijnopslag heeft een bouwvergunning verkregen voor een magazijn in Corbeil-Essonnes. Het wordt een gebouw van circa 6.000 m² met meer dan 800 units voor zelfopslag. Shurgard hoopt het nieuwe magazijn midden volgend jaar te kunnen openen.

 • Ageas haalt 750 miljoen op met achtergestelde schuldeffecten

  Ageas heeft vandaag achtergestelde schuldeffecten geplaatst voor een bedrag van 750 miljoen euro. Het gaat om Perpetual Subordinated Fixed Rate Resettable Temporary Write-Down Restricted Tier 1 Notes. Er was veel interesse voor de uitgifte, die meer dan vijf keer overingeschreven werd.

  'De netto-opbrengsten van de uitgifte van de Notes zullen worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden en om de solvabiliteit van de Groep en haar operationele dochterondernemingen te versterken', aldus een persbericht.

 • Bois Sauvage vernietigt eigen aandelen

  De holding Bois Sauvage heeft op 29 november bij notariële akte 8.012 eigen aandelen vernietigd, blijkt uit een persbericht. Deze aandelen maakten 0,475 procent uit van het totaal aantal aandelen vóór de vernietiging. Er zijn nu nog 1.677.346 aandelen Bois Sauvage in omloop.

 • Europese beurzen verliezen 0,4 procent

  De Europese beurzen trokken de verlieslijn dinsdag door. De Euro Stoxx 50 klokte 0,4 procent lager af. Euronext Parijs (-1%) was het zwakke broertje, een gevolg van de importheffingen op Franse luxeproducten die Trump maandagavond aankondigde.

  De Bel20 sloot 0,6 procent in de min op 3.841,33 punten.

  Stevige druk in de Brusselse graadmeter kwam van de banken KBC (-1,2%) en ING (-2%). Beleggers vluchtten onder meer in staatspapier zodat de lange rentes daalden. De vrees voor een wereldwijde groeivertraging zette een rem op cyclische waarden als Solvay (-2,1%). In de Bel20 maakten Galapagos (+2,95%) en Colruyt (+1,2%) het mooie weer.

 • Hamon bereikt nieuw dieptepunt

  De Waalse maker van industriële schoorstenen Hamon is vandaag een van de sterkste dalers op Euronext Brussel. Het aandeel zakt 5,7 procent tot 1,65 euro. Dat is de laagste koers ooit.

 • TINC zakt ruim 4 procent

  Bij de hervatting van de handel zakte TINC 1,1 procent maar intussen is het verlies opgelopen tot meer dan 4 procent. 

  TINC heeft 9,1 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 12,40 euro per aandeel, wat 112,7 miljoen euro opbracht. Maandagavond sloot het aandeel op 14,05 euro.

 • Overname in Amerikaanse staalsector

  Staalproducent AK Steel Holding veert 3,6 procent op in New York nadat er maandag al 4,7 procent bij kwam. Toen werd de koersstijging in verband gebracht met de importheffingen op Latijns-Amerikaans staal, maar er hing meer in de lucht. AK Steel wordt overgenomen door Cleveland-Cliffs voor circa 1,1 miljard dollar, raakte vandaag bekend. De koers van AK Steel was sinds begin 2018 meer dan gehalveerd. De transactie wordt volledig in aandelen voldaan. De koersreactie bij Cleveland-Cliffs is negatief: het aandeel keldert ruim 12 procent.

 • Olieprijs zakt na uitspraken Trump

  Nu Trump niet gehaast lijkt een handelsdeal met de Chinezen te sluiten en de handelsoorlog dus nog maanden kan voortduren, neemt de vrees voor een afkoeling van de wereldeconomie toe. En dus ook voor een lagere vraag naar olie.

  In Londen zakt de prijs van een vat Brent-olie met 0,5 procent tot 60,59 dollar. Dat is het laagste peil in ruim een maand.

 • Befimmo haalt tot 80 miljoen euro op

  De reden voor de om 15.10u gemelde opschorting van de koers van vastgoedgroep Befimmo is bekend: het bedrijf gaat 60 tot 80 miljoen euro ophalen door de verkoop van eigen aandelen die Befimmo in haar portefeuuille heeft. De aandelen zullen worden geplaatst via Belfius en Kempen.

  De opbrengst van de private plaatsing moet helpen om voor ongeveer 100 miljoen euro kantoorgebouwen te kopen en het aanbod van flexibele kantoorruimte, in een tandem met Silversquare, uit te breiden, meldt Befimmo.

 • Europese verliezen lopen op

  De (verwachte) rode start van Wall Street straalt af op Europa. Gemiddeld zakken de beurzen op het oude continent nu 0,5 procent. Vooral het nieuws dat de handelsoorlog met China zeker nog een jaar kan aanslepen jaagt beleggers naar de zijlijn.

  Een mooie samenvatting van wat vandaag speelt krijgt u hier:

 • Dow Jones opent 1,1 procent lager

  Zoals verwacht gaan de Amerikaanse beurzen stevig lager bij opening. De Dow Jones verliest 1,2 procent, de S&P500 1,1 procent en de Nasdaq 1,4 procent.

 • Notering Befimmo opgeschort

  De FSMA laat weten dat de notering van Befimmo om 15.05 uur werd opgeschort. Dat gebeurde op vraag van Befimmo zelf. De opschorting duurt tot een persbericht is gepubliceerd.

 • Amerikaanse futures stevig in het rood

  De Amerikaanse beurzen staan - net als de Europese - opnieuw voor een verliesdag. De futures noteren diep in het rood. De future op de Dow Jones staat 0,9 procent lager, die op de S&P500 0,8 procent en die op de Nasdaq 1 procent.

  De grote schuldige is Donald Trump, die vandaag in Londen zei dat een handelsakkoord met China mogelijk pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal worden gesloten. Dat betekent dat de handelsoorlog dus nog zeker een jaar zal voortduren. De Amerikanen trekken pas in november volgend jaar naar de stembus.

  Trump heeft ook bijkomende heffingen - die tot 100 procent kunnen gaan - op Franse luxeproducten aangekondigd. Een vergelding voor de belasting op digitale diensten van de Fransen, waardoor verschillende Amerikaanse bedrijven geraakt worden.

 • Notering TINC wordt hervat

  Nu de private plaatsing van de scrips (niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten) achter de rug is en TINC daarover heeft bericht, wordt de notering van het aandeel hervat, laat de FSMA weten. Dat gebeurt om 15 uur.

 • App van Moleskine een van Apple's favorieten

  Apple heeft zojuist de beste apps en games voor 2019 bekendgemaakt. Toepassingen die vanzelfsprekend draaien op Apple-toestellen.

  In de categorie beste iPad app gaat de eerste prijs naar Flow van de maker van luxueuze notaboekjes Moleskine. De app laat toe om nota’s, schetsen en tekeningen in een digitaal notaboekje van Moleskine over te tappen naar iOS, het besturingssysteem van Apple, en zo naar iPad en iPhone. De app won eerder de ‘Apple Design Award’. Moleskine is volledig in handen van de Belgische familiale groep D’Ieteren .

  De iPhone-app van het jaar is Spectre, een applicatie waarmee je foto’s met lange belichtingen kunt maken zonder speciale camera-uitrusting. Apple’s favoriete spelletje om op de iPhone te spelen is dit jaar ‘Sky: Children of the Light’. Voor op iPad is dat ‘Hyper Light Drifter’.

 • TINC haalt 112,7 miljoen op met kapitaalverhoging

  De infrastructuurinvesteerder TINC heeft met de uitgifte van 9,1 miljoen nieuwe aandelen het maximumbedrag van 112,7 miljoen euro opgehaald. Tijdens de private plaatsing van de niet-uitgeoefende voorkeurrechten (scrips) werd ingeschreven op 1,4 miljoen aandelen nadat bestaande aandeelhouders tijdens de inschrijvingsperiode al hadden ingetekend op 7,7 miljoen aandelen.

  De netto-opbrengst van de niet-uitgeoefende voorkeurrechten bedraagt 0,43 euro per coupon nummer 11. De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen bedraagt 12,4 euro. 

 • Cleveland Cliffs koopt AK Steel

  Cleveland-Cliffs Inc , de grootste producent van ijzerertspellets in de VS, koopt zijn Amerikaanse sectorgenoot AK Steel Holding . De deal heeft een omvang van 1,1 miljard dollar via een aandelenruil. De bedoeling van Cleveland Cliffs is om AK verticaal te integreren om schaalvoordelen te creëren. 

  Cleveland-Cliffs keldert in de voorbeurshandel met 11 procent. AK Steel klimt 3,8 procent hoger. 

 • Hudson's Bay stuurt overnemer wandelen

  De Canadese winkelketen Hudson's Bay gaat niet in op een overnamebod van Catalyst Capital Group. De investeerder had 2 miljard Canadese dollar (circa 1,4 miljard euro) over voor het concern.  

  De aandeelhouders, waaronder voorzitter Richard Baker , willen hun belangen niet verkopen. Het gaat om een groep aandeelhouders die 57 procent van het bedrijf in handen heeft. Catalyst heeft al een belang van 17,5 procent in Hudson's Bay. Aan het bod van Catalyst was de voorwaarde gekoppeld om driekwart van de aandeelhouders akkoord moest gaan. 

  De roots van warenhuisketen Hudson's Bay gaan terug tot 1670. Het is het oudste bedrijf in Canada. ©ANP

 • Branden Californië: PG&E inspecteerde fatale lijn niet

  Het Californische energiebedrijf PG&E, dat intussen failliet is verklaard, heeft nagelaten bepaalde hoogspanningslijnen te inspecteren en te vervangen. Een van die lijnen lag aan de oorsprong van de gigantische bosbrand waarbij in 2018 meer dan 80 mensen omkwamen. Tot die conclusie komt Amerikaans gerechtelijk onderzoek.

  De zogenaamde Camp Fire, zoals de dodelijke bosbrand is gedoopt, werd veroorzaakt door de hoogspanningslijn Caribou-Palermo en die werd niet goed onderhouden door PG&E. Het bedrijf heeft zich intussen geëxcuseerd.

  PG&E werd in januari failliet verklaard. De oorzaak waren mogelijke schadevergoedingen van meer dan 30 miljard dollar voor de bosbranden die materieel van het bedrijf heeft aangestoken.

  Toen eind vorig jaar duidelijk werd dat PG&E de schuldige was, kelderde het aandeel met meer dan 80 procent.

  Bij de bosbranden in november 2018 lieten meer dan 80 mensen het leven. ©AFP

 • Trump heeft geen deadline voor handelsdeal

  President Donald Trump wil eventueel nog een jaar wachten vooraleer een handelsakkoord met China te sluiten. ‘Ik heb geen deadline’, zei hij dinsdag in Londen tegen journalisten. Trump is in Europa voor een Navo-top.

  Het ziet er dus naar uit dat Trump niet gehaast is en de deadline van 15 december voor een ‘fase 1-deal’ niet langer van toepassing is. Maandag omschreef handelsminister Wilbur Ross 15 december nochtans als een ‘logische deadline’. De regering-Trump heeft ermee gedreigd vanaf die datum importheffingen op nog meer Chinese producten in te voeren. Het gaat onder meer om smartphones, speelgoed en kinderkleren.

  Trump gaf aan dat het in zeker zin beter zou zijn om met een handelsakkoord te wachten tot na de presidentsverkiezingen in november volgend jaar.

  We citeren hem even letterlijk:

  I like the idea of waiting until after the election for the China deal. But they want to make a deal now and we'll see whether not the deal is going to be right. It's got to be right.

  The China trade deal is dependent on one thing: Do I want to make it? Because we're doing very well with China right now and we could do even better with the flick of a pen.

 • Ontex en Agfa krijgen fanmail | Aedifica en Cofinimmo onder druk

  De hoogte- en laagtepunten van de Brusselse beursdag, via deze webstek. 

 • 'Olieprijs kan 30 procent dalen als OPEC niet knipt in productie'

  Als het oliekartel OPEC de productie in 2020 niet verlaagt, zullen de wereldwijde olievoorraden substantieel stijgen en zal de olieprijs dalen. Dat zegt het onderzoeksbureau Rystad Energy. De OPEC en zijn bondgenoten onder leiding van Rusland vergaderen donderdag en vrijdag om afspraken te maken over de productie.

  Rystad Energy raamt dat het aanbod van olie in de eerste helft van volgend jaar 800.000 vaten per dag hoger zal zijn de vraag. Onderzoek toont aan dat een overaanbod van 1 miljoen vaten per dag de olieprijs met 5 procent per maand doet dalen. De olieprijs kan in zes maanden met 30 procent zakken, zegt de consultant.

 • Beurswinsten smelten weg

  De Europese beurzen zijn hun openingswinsten kwijtgespeeld. De Bel20  noteert nu met een verlies van 0,1 procent, in lijn met de overige Europese beurzen. 

 • Franse luxewaarden onder druk

  In Parijs staan de Franse luxegoederenverkopers onder druk. Het Witte Huis dreigt onder andere met heffingen van 100 procent op wijn, kaas, champagne en handtassen uit Frankrijk als vergelding voor de 'digitaks' die Frankrijk heeft ingevoerd. 

  Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH)  zakt met 1,6 procent,  Kering  levert 1,4 procent in. Vranken-Pommery , dat naast Parijs ook in Brussel noteert, geeft 2 procent prijs. 

 • Al 84,6 procent nieuwe TINC-aandelen geplaatst

  Beleggers hebben tijdens de inschrijivingsperiode van de kapitaalverhoging van infrastructuurinvesteerder TINC ingetekend op 7,7 miljoen nieuwe aandelen. Dat is 84,6 procent van het maximaal aantal nieuwe aandelen dat TINC wil uitgeven.

  De resultaten van de verkoop van de scrips, de definitieve resultaten van de kapitaalverhoging en het bedrag dat toekomt aan de houders van de niet-uitgeoefende extralegale voorkeurechten worden later vandaag bekendgemaakt.

  TINC lanceerde op 21 november een kapitaalverhoging. Het wil maximaal 9,1 miljoen aandelen uitgeven voor een maximaal bedrag van 112,8 miljoen euro. De uitgifteprijs is vastgesteld op 12,4 euro per aandeel. Drie extralegale voorkeurechten geven het recht om in te schrijven op één nieuw aandeel.

  TINC heeft de beurswaakhond FSMA gevraagd de handel in het aandeel TINC te schorsen tot na de bekendmaking van de definitieve resultaten van de kapitaalverhoging.

 • Ymagis treft akkoord met schuldeisers

  Ymagis  is de sterkste stijger in Parijs met een koerssprong van 80 procent. De specialist in digitalisering van cinemazalen heeft een akkoord met zijn schuldeisers voor een schuldherschikking. 

  Het betreft een herschikking van 52,1 miljoen euro waarbij tussen 14 en 16 miljoen euro aan schulden worden kwijtgescholden.

  De vrees van beleggers voor een forse verwatering is daarmee geweken. 

  Ymagis doet bij sommige Belgische beleggers mogelijk een belletje rinkelen. EVS was een tijdje aandeelhouder bij de Fransen, maar stapte eind 2014 volledig uit het kapitaal. Daar zullen de Luikenaars geen spijt van hebben, want de uitstap verliep toen tegen koersen tussen 6 en 8 euro. Momenteel -  de tijgersprong van vandaag meegerekend - noteert Ymagis op 0,80 euro. 

  Ymagis is gespecialiseerd in de digitalisering van cinemazalen. ©REUTERS

 • Turkse inflatie springt naar dubbel cijfer

  De inflatie in Turkije is fors toegenomen. In november stegen de prijzen van diensten en consumptiegoederen met 10,6 procent, komende van 8,6 procent in oktober.

  De verwachting is dat de inflatie in december nog zal toenemen en ook in 2020 in de dubbele cijfers zal uitvallen. De inflatie brengt de reële rente in Turkije op 3,44 procent. 

 • Moody's zet outlook voor Britse banken op 'negatief'

  Moody's verlaagt zijn outlook voor de Britse bankensector van 'stabiel' naar 'negatief'. Het ratingbureau zegt dat de Brexit de groeivooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk vertroebelt. Een lagere groei in combinatie met de dalende winstmarges door de lage rentes zullen in sterke mate wegen op de banken, voorspelt de kredietbeoordelaar.  

  De verlaagde outlook zet druk op de bankaandelen. HSBC gaat 1,2 procent lager. Royal Bank of Scotland moet meer dan 2 procent inleveren. 

 • Italiaanse krantendeal is beklonken

  Gisteren meldden we u al dat de Italiaanse zakenfamilie Agnelli 's lands grootste krantengroep Gedi (La Repubblica, La Stampa) wil overnemen van de familie De Benedetti. Die deal, tussen twee van Italiës meest roemrijke zakenfamilies, is nu rond. 

  Exor, het investeringsvehikel van de Agnelli's, verwerft 44 procent van Gedi  voor 102,5 miljoen euro (0,46 euro per aandeel). Dat is 60 procent hoger dan de slotkoers van gisteren. Het aandeel koerste bij de bekendmaking van het nieuws dan ook meteen 60 procent hoger op de beurs van Milaan.  

 • Opluchtingsrally op Bpost

  De markten onthalen het fors verlaagde interimdividend van Bpost  positief. Gisteren fileerde het postbedrijf zijn interimdividend (over de eerste 10 maanden van 2019) met 41 procent naar 0,62 euro per aandeel. De verlaging lag in de verwachting en blijkt in de ogen van sommige analisten een zelfs een stuk beter mee te vallen dan gedacht. 

  'Wij gingen uit van een dividend van 0,58 euro, dus dit is een meevaller', klinkt het bij Kepler Cheuvreux. Voor het volledige boekjaar zou het dividend landen tussen 0,75 euro en 0,80 euro. Dat ligt hoger dan onze verwachting van 0,70 euro.' 

  Bpost blijft bij zijn beleid om minstens 85 procent van de nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders. 'Zelfs met het verlaagde dividend heeft Bpost nog een dividendrendement van 7,3 procent', zegt beurshuis Jefferies. 'Dat is een stuk hoger dan het sectorgemiddelde waar het dividendrendement op 5,3 procent ligt.' 

  Bpost wint 2 procent in de ochtendhandel. 

  Wij gingen uit van een interimdividend van 0,58 euro. Dus dit is een meevaller.
  Kepler Cheuvreux

 • KBC Securties zet Agfa-Gevaert op kooplijst

  'Buy the rumour...and buy more at the news', adviseert KBC Securties zijn klanten over Agfa-Gevaert . Analist Guy Sips verhoogt zijn advies van 'opbouwen' naar 'kopen' na het nieuws van gisteren dat Agfa dichtbij de verkoop staat van zijn healthcare-tak aan Dedalus Holding. Het koersdoel werd gisteren reeds verhoogd naar 6,5 euro. 

  'De deal zal naar verwachting 690 miljoen euro in het laatje brengen', zegt Sips, 'bijgevolg verhogen we onze waardering van 5,27 euro naar 6,58 euro per aandeel. We zien deze deal als een mijlpaal in het transformatieproces van Agfa.'

  De grote vraagstukken blijven evenwel waar Agfa de opbrengsten van de verkoop voor zal benutten. Het uitkeren als kapitaal, het investeren in groei of het gebruiken om de hoge pensioenverplichtingen te verlichten.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  opent met een winst van 0,4 procent. 

  Enkele opvallende koersbewegingen: 

  • In Parijs verliezen luxegroepen Kering  en LVMH  respectievelijk 1,2 procent en 1,6 procent, nu de VS Franse producten viseren.
  • In Amsterdam wint Randstad  1 procent na een trading update. De uitzender wil 120 miljoen kosten besparen tegen 2021.
  • In Milaan wint Unicredit 0,9 procent na de schrapping van 8.000 jobs
  • In Londen keldert vermogensbeheerder Mercia Asset Management  met 13 procent na een kapitaalverhoging via een versnelde plaatsing van aandelen. 
  • Nog in Londen wint Centamin  7 procent na een vijandig bod (zie post 8u57).
  • Nog steeds in Londen verliest Cineworld  - sectorgenoot van Kinepolis - 3 procent na een verlaging van de jaarprognose. 
 • Brussel opent positief | Ontex trekt hoger | Aedifica in het defensief

  Beleggers rechten hun rug na de verliesdag van gisteren. De Bel20  wint 0,4 procent naar 3880 punten.

  • Aedifica  lijdt onder een verkoopadvies van Barclays en koerst 1,1 procent lager. Ook Cofinnimo  werd door het beurshuis op 'verkopen' gezet en levert 0,8 procent in (zie post 7u25). 
  • Ontex  koerst hoger na een koopadvies van JP Morgan. De luierproducent is de sterkste stijger met een koerswinst van 3 procent (zie post 7u42).
  • Ook Agfa-Gevaert  krijgt een adviesverhoging van KBC Securities. Het aandeel wint 1,4 procent (later meer).
  • Bpost  wint 1,9 procent. Het postbedrijf knipte gisteren fors in zijn dividend, maar dat zat al duidelijk in de markt.
 • Vijandig bod in goudsector

  De Canadese goudmijngroep Endeavour Mining  biedt 1,47 miljard pond voor de Britse sectorgenoot Centamin . Endeavour richt zich rechtstreeks tot de aandeelhouders, nadat gesprekken over een fusie afsprongen. 

  Het bod bestaat volledig uit aandelen. Aandeelhouders in Centamin krijgen voor elk aandeel 0,0846 aandelen Endeavour. Op basis van de slotkoersen van gisteren impliceert dat een premie van 13,1 procent.

 • Aandeel TINC geschorst

  TINC  rondt vandaag zijn kapitaalverhoging van 112,7 miljoen euro af. Met drie rechten kon elke aandeelhouder tot gisteren één nieuw aandeel kopen tegen 12,4 euro.

  Niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten worden vandaag geveild als scrips. In afwachting blijft het aandeel geschorst. Bestaande aandeelhouders die niet hebben ingeschreven en hun rechten op de beurs niet hebben verkocht, ontvangen de opbrengsten van die scrips (na aftrek van eventuele bankkosten).

  Het is de derde kapitaalronde van TINC sinds de beursgang in 2015. 

 • Schroders wil duurzaamheidsnorm opleggen aan volledige portfolio

  Schroders kondigt aan dat ESG-factoren, duurzaamheidsnormen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur, tegen 2020 integraal onderdeel zullen uitmaken van al zijn beleggingen.

  Op dit moment voldoet ruim 50 procent (270 miljard euro) van het belegde vermogen aan de duurzaamheidscertificering die de Britse vermogensbeheerder in 2017 invoerde. De bedoeling is dat eind 2020 alle beleggingscompartimenten aan deze eisen voldoen.

 • Chinese verzekeringsreus brengt fintechafdeling naar de beurs

  Ping An brengt zijn fintech-afdeling 'OneConnect' naar de beurs van New York. Ping An is de grootste verzekeraar in China. OneConnect ontwikkelt apps voor kleine en middelgrote banken en verzekeraars.

  Ping An wil 36 miljoen aandelen naar de beurs New York te brengen aan een prijsvork tussen 12 en 14 dollar per aandeel. Die vork waardeert OneConnect tussen 4,5 en 5,5 miljard dollar. Dat is een stuk lager dan de waardering van 7,5 miljard die het vorig jaar opgekleefd kreeg bij een eerste kapitaalronde. Toen stapte onder meer SoftBank in.

  Bij uitoefening van een overtoewijzingsoptie kan Ping An met de beursgang 580 miljoen dollar ophalen.

  De eerste handelsdag is voorzien op 13 december onder tickersymbool OFCT. Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley begeleiden de operatie. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen likken hun wonden na de scherpe verliezen van gisteren. De futures wijzen op een licht postieve opening. De Euro Stoxx 50 voorspelt een openingswinst van 0,2 procent.

 • UniCredit: 8.000 jobs weg en 2 miljard euro aandeleninkopen

  De Italiaanse bank UniCredit kondigt een groot strategisch plan aan voor de komende vier jaar. Er gaan liefst 8.000 jobs voor de bijl (9% personeelsbestand), 500 kantoren worden gesloten en er komen voor 1,4 miljard euro integratiekosten voor West-Europa in 2019 en 2020.

  Tegelijk voorziet UniCredit een gemiddelde groei van de winst per aandeel met 12 procent tussen 2018 en 2023 en er komt een inkoop van eigen aandelen van 2 miljard euro.

  UniCredit wordt sinds juli 2016 geleid door de Fransman Jean Pierre Mustier. Mustier startte zijn carrière bij Société Générale, en was er de baas van 'rogue trader' Jérôme Kerviel. Mustier was lang voorbestemd om CEO te worden van SocGen tot het Kerviel-schandaal uitbrak.

 • D'Ieteren krikt marktaandeel op in november

  Gisteren nabeurs kwam automobielfederatie Febiac met cijfers over de inschrijvingen van de nieuwe personenwagens in november. Daaruit leren we dat D'Ieteren  zijn martkaandeel heeft opgekrikt naar 23,8 procent. In oktober was dat nog 22,2 procent. In november vorig jaar lag het marktaandeel op 20,4 procent.

  In november werden in ons land 34.574 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 2,2 procent meer dan een jaar eerder. Over de eerste elf maanden van het jaar ligt de autoverkoop nu nog 1,9 procent achter op 2018, laat Febiac weten.

 • JP Morgan zet Ontex op kopen

  JP Morgan verhoogt het advies voor Ontex  van 'neutraal' naar 'overweight'. Analiste Celine Pannuti verhoogt ook het koersdoel van de luierproducent met 13 procent naar 19 euro.

  Ontex heeft nu 5 koopadviezen, 9 houdadviezen en 1 verkoopadvies. 

 • HelloFresh knikkert RTL uit Stoxx600

  Op 23 december verandert de samenstelling van de Stoxx600, de brede Europese beursgraadmeter. De online maaltijdbezorger HelloFresh  is een van de bekendste nieuwkomers, en de Duitse mediagroep RTL  een van de bekendste afvallers. Dat maakte Stoxx gisterenavond bekend via een persbericht. 

  IN: 

  • HelloFresh
  • SIG
  • TP Icap
  • Avast
  • Network International
  • Evolution Gaming
  • EQT

   

  UIT: 

  • RTL
  • Polish Oil
  • Balfour Beatty
  • Konecranes
  • Gerresheimer
  • BB Biotech
  • Bucher Industries
 • Berenberg: 'Kinepolis blaakt van vertrouwen'

  Kinepolis  heeft een goede beurt gemaakt op de jaarlijkse investeerdersconferentie van Berenberg. Dat stelt het beurshuis in haar ochtendbriefing. 'Het management gaat uit van een 'grand cru'-jaar', vat analiste Anna Patrice samen. 'Dankzij kassuccessen als Frozen 2, Star Wars en het onverwachte kassucces Joker gaat Kinepolis uit van een sterk vierde kwartaal.'

  In het derde kwartaal wist de bioscoopgroep het bezoekersaantal met 22 procent op te voeren.

  Berenberg hanteert een koopadvies met een koersdoel van 67 euro. 

  Kinepolis noemt onder meer 'Joker' met Joaquin Phoenix als een verrassend kassucces.

 • Barclays start opvolging Aedifica en Cofinimmo met verkoopadvies

  Barclays-analiste Celine Huynh start vandaag de opvolging van de vastgoedvennootschappen Aedifica  en Cofinimmo  . Ze hanteert meteen een verkoopadvies met een koersdoel van respectievelijk 100 euro en 115 euro. In beide gevallen impliceert dat een neerwaarts risico rond 10 procent. 

 • Australië houdt rente onveranderd

  Australië houdt zijn beleidsrente onveranderd op 0,75 procent, het laagste peil in de geschiedenis van het land.

  Het rentebesluit lag binnen de verwachting van de markten.

 • Prosus organiseert beleggersdag

  De Amsterdamse beursnieuweling Prosus  laat geen kansen liggen om zich in de kijker te werken. Het internetconcern organiseert een beleggersdag of capital markets day, zoals bedrijven het dezer dagen liever noemen. In Amsterdam blaast het verzamelen met allerhande financiële stakeholders om een inkijk te geven in de toekomstplannen.

 • Bpost knipt fors in dividend

  Het is uitkijken naar de analistenrapporten die de komende uren zullen binnenlopen over Bpost . Het postbedrijf kondigde gisteren nabeurs zijn interimdividend aan. Dat ligt zoals verwacht een heel stuk lager dan vorig jaar. De aandeelhouder krijgt 0,62 euro per aandeel, dat is een vermindering met 41 procent. 

  De daling van het postvolume is een versnelling hoger geschakeld, terwijl de problemen bij het Amerikaanse dochterbedrijf Radial nog niet van de baan zijn. En dat heeft gevolgen voor de omvang van het dividend.

  Het dividend wordt op 9 december uitgekeerd. 

 • VS nemen ook Frankrijk in het vizier

  Goeiemorgen. Wie dacht dat de handelsoorlog een non-event geworden was, kreeg gisteren een stevige reality check. 

  Amerikaans president Trump kondigde  aan dat de VS per direct een taks heft op Braziliaans staal en aluminium. Trump beschuldigt beide landen ervan massale devaluaties van hun munt doorgevoerd te hebben, wat de dollar verhoudingsgewijs duurder maakt en Amerikaanse exportbedrijven benadeelt.  

  Uren later kwam het Amerikaans handelsministerie met een voorstel om voor 2,4 miljard dollar aan Franse producten extra te gaan belasten. Het gaat om onder meer mousserende wijnen, kaas, handtassen en make-up. De VS reageert daarmee op een taks die Frankrijk hief op techreuzen als Facebook, Amazon en Google.

  De beurzen doken diep in het rood met verliezen tot 2 procent op de belangrijkste Westerse indexen. Wall Street kende zijn beroerdste beursdag in acht weken. De Aziatische beurzen, die al dicht waren toen het nieuws bekend raakte, volgen in gemengd. Japan en Zuid-Korea noteren met verliezen tot 0,8 procent. Shanghai en Taiwan noteren wel met kleine winsten. Ook de futures op de S&P500 staan in het groen. 

  Beleggers krijgen een nieuwe escalatie in de handelsoorlog te verwerken. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud