1. Markten Live
 2. Live blog

Tuimelend pond zet Footsie op record

De Europese aandelen verloren terrein, toch kon Brussel met een minieme winst afsluiten. Wall Street ging aarzelend van start, ondanks goede macroeconomische cijfers.
 • Tot volgende week

  We gaan eruit, de agenda van maandag stelt niet veel voor omdat zowel Wall Street als Londen en Shanghai gesloten zijn wegens allerhande festiviteiten:

  MAANDAG 29 MEI 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Shanghai: beurs gesloten wegens Dragon Boat Festival
  Eurozone:
  - Geldhoeveelheid en kredietverlening april, 10 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Londen gesloten wegens Spring Bank Holiday
  Verenigde Staten:
  - Wall Street gesloten t.g.v. Memorial Day
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - 4Energy Invest: gewone en buitengewone algemene vergadering, 11 uur
  - Ageas: notering ex dividend
  - Fountain: algemene vergadering, 10 uur
  - Resilux: notering ex dividend 2 euro bruto
  - Zetes: verplicht overnamebod aan 54,50 euro per aandeel door Panasonic. Tot 16 juni. 

 • Bel20 knoopt weer aan met winst

  Na drie verliesdagen, is Brussel er weer in geslaagd om hoger te eindigen. Met een winst van bijna 0,2 procent belandt de index opnieuw net boven de grens van 3.900 punten. Enkel Londen deed nog beter met een winst van 0,4 procent. Zowel de Euro Stoxx 50 als de Stoxx Europe 600 gingen 0,2 procent lager.

  UCB eindigt vooraan met een winst van 1,5 procent en kruipt zo weer boven de 60 euro. De Belgische financiële aandelen presteerden zwak, KBC en Ageas lieten resp. 0,5 en 0,3 procent liggen. Op de brede markt deed 4EnergyInvest (+8,5%) het uitstekend, Asit Biotech (-4,2%) kreeg de rode lantaarn. Immobel verloor 2,43 euro of 43 cent meer dan het dividend dat weldra uitbetaald wordt.

  Top   Flop  
  4Energy Invest +8,47% Quest for Growth -1,21%
  PCB +6,40% Solvac   -1,93%
  Keyware +3,30% Genkyotex -1,98%
  Jensen Group +2,23% Atenor -2,23%
  Sioen Industries +1,85% Option -2,61%
  Sipef +1,83% Immobel -4,09%
  Nyrstar +1,59% Asit Biotech -4,23%

   

 • UPS wil groter deel Chinese markt

  UPS moet in de VS 247 miljoen dollar boete betalen, omdat de pakketbezorger er maar niet in slaagt de verzending van illegale sigaretten te stoppen. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. De sigaretten worden illegaal verzonden vanuit indianenreservaten, waar lagere accijnzen gelden.

  Volgens de rechter wil ze de top van het bedrijf met de hoge boetes een duidelijk signaal geven over de kost van illegale sigarettentrafiek voor de maatschappij. Bescheiden boetes, aldus rechter Katherine B. Forrest, zouden onvoldoende impact hebben. De pakjesbezorger vindt de boete overdreven en gaat in beroep.

  Positiever nieuws is dat United Parcel Service in China een joint venture start met S.F.Holding Co om zo een groter aandeel te krijgen in de stroom van Chinese pakjes naar de Verenigde Staten. S.F. beschikt over een netwerk van 13.000 klanten, vooral kleine en middelgrote bedrijven. UPS wil samen met S.F. op die manier ook een groter deel van de sterk groeiend e-commerce sector inpikken.

 • Goldman sceptisch over nieuwe renteverhoging

  Jan Hatzius, chief economist van Goldman Sachs, begint eraan te twijfelen of de Fed dit jaar de rente nog twee keer zal verhogen en zijn berg obligaties gaat afbouwen. Reden: de inflatie blijft lager dan verwacht

 • Politieke tweespalt in consumentenvertrouwen VS

  Het vertrouwen van de Amerikaanse consument blijft hoog, in de buurt van de hoge cijfers vlak na de verkiezing van Donald Trump.

  Dat blijkt uit definitieve onderzoekscijfers van de Universiteit van Michigan. De 'Sentiment Index' steeg lichtjes van 97,0 in april naar 97,1 in mei. De meting van de verwachtingen van de gemiddelde Amerikaan kwam uit op 87,7 ook 0,7 punten meer dan in april. 

  Opvallend is de grote kloof tussen het sentiment van de Republikein en dat van de Democraat. Liefst 79 procent van de leden van de partij van Trump verwachten dat de economie verder zal groeien, terwijl 66 procent van de Democraten de komende vijf jaar een recessie verwacht. 

 • Brussel van rood naar groen

  De Bel20 heeft zijn verlies van de dag voorlopig weggewerkt, ook andere Europese beurzen winnen terrein. Daarvan staan er nu zes op winst. Oslo is de enige die meer dan een procent moet prijsgeven. UCB (+1,9%) recupereert eindelijk een fractie van zijn zwaar verlies van de voorbije dagen en staat op kop van de Bel20; negen aandelen staan in het rood, met KBC (-0,8%) op de laatste plaats. Op de brede markt in Brussel zijn dit de grootste winnaars en verliezers ruim een uur voor het slot:

  Top   Flop  
  PCB +6,40% Exmar -1,14%
  Keyware +2,76% TiGenix -1,17%
  Sipef +2,19% Genkyotex -1,49%
  Jensen Group +2,13% Asit Biotech -1,71%
  UCB +1,89% Solvac   -1,93%
  Sioen Industries +1,86% Immobel -3,58%
  4Energy Invest +1,53% Option -4,35%

   

 • Gamestop doet omgekeerde Best Buy

  Elektronica-detailhandelaar Best Buy Co was gisteren één van de uitblinkers door het succes van de nieuwe Switch-spelconsole van Nintendo. En dus waren de verwachtingen voor GameStop Corp hooggespannen: dat is immers de grootste onafhankelijke verdeler van videospelletjes (op consoles).

  De kwartaalcijfers klopten dan wel de analistenprognoses, maar de groep trekt zijn verwachtingen voor de rest van het jaar niet op. De voorraden Switch zijn moeilijk te voorspellen, luidt het. Dat én een vertraging in de release van een langverwacht spelletje van Take-Two Interactive Software Inc - dat Western shoot-em-up Red Dead Redemption 2 heet - deed de beleggers afhaken.

  GameStop is één van de sterkste dalers in New York.

  ©IMAGEGLOBE

 • Footsie vertaalt tuimelend pond in record

  Daarnet was het bijna zover, nu is het prijs: in Londen laat de FT100-index met 7.547 punten een vers record optekenen. En dat heeft alles te maken met het tuimelend pond: hoe zwakker het pond, hoe sterker de Footsie. Dat leggen we via deze link uit. De multinationals uit de FT100 halen vaak het gros van hun inkomsten in dollar of euro en die inkomsten zijn omgerekend in pond meer waard. Vandaag dat ook de in pond geprijsde FT100 aandelen bijna automatisch stijgen naar mate het pond zakt. 

 • Wall Street opent vlak

  De Dow Jones is zopas vrijwel ongewijzigd van start gegaan, net als de S&P 500 trouwens. de Nasdaq verliest bijna 0,1 procent. Gisteren sloten zowel de S&P als de technologiebeurs Nasdaq op een nieuw record.

 • Blinkend Indiaas staal

  Tata Steel , dat noteert in Londen, is één van de sterkste stijgers in Europa. Dat is te danken aan een artikel in Manager Magazin waarin staat dat de geplande fusie met de Duitse sectorgenoot ThyssenKrupp 400 tot 600 miljoen euro aan synergievoordelen per jaar zou opleveren. Overigens zorgde de oudste Indiase staalgroep er eerder op de dag voor dat de Sensex, de belangrijkste Indiase aandelenindex, voor de twee dag op rij op een recordhoogte eindigde. In Europa ontstond Tata Steel door de overname van Corus, de fusiegroep van British Steel en het Nederlandse Hoogovens.

 • Sterke koffie bij Miko

  De verkoper en verdeler van koffie en koffiemachines uit Turnout is op weg om voor de achtste dag op een rij een nieuw record neer te zetten. Dinsdag ging Miko door de grens van 130 euro, nu is het weer twee euro duurder geworden. De waarde van het koffieaandeel is zo verdubbeld sinds november 2014.

  Toeval of niet: de onafgebroken koersstijging ging van start daags na een rapport van Guy Sips van KBC Securities. Hij adviseerde de beleggers om 'bij te kopen' met een koersdoel van 135 euro: dat is dus niet meer zo heel ver weg. In maart kwam het bedrijf met sterke kwartaalcijfers, sindsdien is er geen belangrijk nieuw nieuws dat de gestage klim kan verklaren.

  ©Wim Kempenaers (WKB)

 • Economische groei in de VS hoger

  Het BBP van de grootste economie ter wereld groeide met 1,2 procent in het eerste kwartaal. Dat is een forse opwaartse herziening van het cijfers dat de statistici van dienst eerder deze maand publiceerden. Toen had het Bureau of Economy Analysis het over een groei van 0,7 procent, het laagste cijfer in drie jaar tijd. Nu gaat het slechts om de traagste groei sinds begin 2016.

  ©AFP

  De tweede lezing zou wat zorgen moeten wegnemen over een trage start van het jaar, en wat dat betekende voor de rest van 2017. In het laatste kwartaal van 2016 groeide de Amerikaanse economie nog met 2,1 procent. Wall Street liet het zich enkele weken geleden niet aan het hart komen, en zette gisteren nog twee nieuwe records in de tabellen. Eentje voor de Nasdaq, en eentje voor de S&P500.

 • Shorter op terugtocht bij Proximus

  In de Bel20 trekt Proximus  opnieuw 0,3 procent hoger naar 32,66 euro, de hoogste koers in ruim anderhalf jaar. De telecomoperator ziet zo de winst sinds de publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers aandikken tot bijna 14 procent.  

  Op de site van beurswaakhond FSMA blijft dat de enige luis in de pels van Proximus geleidelijk de aftocht blaast. Citadel Advisors heeft nu nog 0,99 procent van de aandelen geshort. Begin deze maand was dat 1,18 procent, halverwege maart 1,30 procent. 

 • Amerikaanse futures

  Beleggers in futures zetten hun geld in op een lichte daling van de beurzen in New York. De futures op de Dow Jones, de S&P500 en de Nasdaq wijzen allemaal op dalingen van om en bij de 0,2% in de eerste minuten handelen. Over iets minder dan anderhalf uur begint Wall Street aan de laatste handelssessie van de week.

 • Interview Herman Van de Velde

  ©BELGA

  Na het interview met Nyrstar-CEO Hilmar Rode van deze ochtend vergasten we u in de krant van morgen op een gesprek met Van de Velde-voorzitter Herman Van de Velde . Hier vindt u alvast een voorsmaakje.

 • Ook Morgan Stanley verlaagt olieprognose

  In de nasleep van een matige uitkomst van de OPEC-vergadering in Wenen verlaagt ook de zakenbank Morgan Stanley zijn prognose voor de olieprijs. Waar de analisten eerst uitgingen van een prijs van om en bij de 55 dollar voor een vat WTI (West Texas Intermediate, een benchmark zoals Brent) aan het einde van 2018. Daarvoor was het koersdoel nog 60 dollar.

  Khalid al-Falih is de olieminister van Saudi-Arabië, het grootste olieland binnen de OPEC. ©AFP

  Op dit moment wordt een vat WTI - op de Amerikaanse businesskanalen ook Nymex genoemd - verhandeld voor iets meer dan 49 dollar. De koers loopt min of meer synchroon met die van 'den Brent', en verloor gisteren 4,8 procent na de beslissing van de OPEC. De organisatie van olie-exporterende landen besliste 'slechts' de huidige productiebeperkingen nog 9 maanden langer door te trekken, en niet om het opgepompte volume per dag nog verder terug te schroeven. Verschillende OPEC-landen hebben een (veel) hogere olieprijs nodig om hun overheidsfinanciën op orde te krijgen. 

 • Scorebord

  Kort voor de middag duikt Sioen opnieuw op bij de toppers van de dag. De specialist in technisch textiel ligt al enkele dagen goed in de markt, nadat het zijn grootste overname ooit aankondigde.

  Top Flop
  PCB+6,40%Tubize-1,24%
  Keyware+2,69%Genkyotex-1,49%
  Curetis+1,60%Nyrstar-1,51%
  4Energy Invest+1,53%KBC Bankverz.-1,50%
  Sioen Industries+1,44%Atenor-1,61%
  Sipef+1,43%KBC Ancora-1,74%
  Montea+1,03%Asit Biotech-3,09%

 • Britse beurs flirt met record

  ©AFP

  De verzwakking van het pond geeft een zetje aan de FTSE100 , een aandelenkorf vol Britse exporteurs. De absolute recordkoers - 7.522,03 punten - bleef gisteren net buiten bereik. Momenteel is de beursindex van Londen de enige die nipt boven het nulpunt kan blijven.

  De exporteurs verdienen hun brood grotendeels in buitenlandse munten, en kunnen hun winsten aan steeds betere voorwaarden repatriëren, naarmate het pond wegglijdt.

 • Geslaagd beursdebuut in Londen

  ©Bram Budel / Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

  Alfa Financial Software mag de flessen laten knallen op de dag van zijn beursdebuut. Het aandeel schiet tot 30 procent hoger in de eerste minuten van zijn beursbestaan. Het succes is deels te wijten aan het beperkte aantal aandelen dat onder een gretig publiek verdeeld werden. Voor de beursgang was er tien keer meer vraag dan aanbod.

  Alfa levert software aan zogeheten asset managers, zeg maar beheerders van o.m. beleggingsfondsen. Het is de grootste tech-IPO in Londen sinds 2015.

  Al bij al levert de beursgang de oorspronkelijke eigenaars een slordige 250 miljoen pond (287 mjo euro) op. Zij blijven de grootste aandeelhouders.

 • Pechdag voor het pond

  De Britse munt verzwakt tegenover de euro en de dollar nadat een peiling aangaf dat de Conservative Party van premier May zijn voorsprong verliest op Labour. De vervroegde verkiezingen moesten May een krachtig mandaat geven om de Brexit-onderhandelingen te voeren in naam van zo veel mogelijk landgenoten. Maar in deze ene peiling valt haar voorsprong terug tot 'slechts' 5 procentpunten. Dat is de kleinste kloof met Labour-leider Jeremy Corbyn sinds May premier werd.

 • Lichte verliezen

  De Europese beurzen gaan van start met koersverliezen van 0,1 tot 0,3 procent. DE Bel20 verliest 0,1 procent. UCB doet nog maar eens een poging tot voorzichtig herstel, na de uppercut die het maandag moest incasseren en waarna er nog enkele klappen vielen. Het weekverlies beloopt nog steeds ruim 20 procent.

  Sipef herstelt na de koersdaling die volgde op het afronden van de kapitaalverhoging. Het aandeel is nu de grootste stijger. Bij de grootste dalers zitten Euronav, Nyrstar en Exmar.

 • Mist Europa het startschot?

  De futuresmarkt kleurt lichtrood deze ochtend. Future-contracten op de Europese beursindexen wijzen op een verlies van zo'n 0,1 à 0,2 procent in de eerste minuten handelen. Daarmee wordt de negatieve trend in Azië doorgetrokken, ook al eindigden zowel de S&P500 als de Nasdaq gisteravond op een nieuw absoluut record. De olieprijs bepaalt vanochtend de richting.

 • Er was eens de VLCC Anne

  Voor het eerst meert in een Amerikaanse haven een mammoettanker aan. En dat is er eentje van Euronav

  ©Mediafin

 • Micromanagement bij de Wereldbank

  Ok, er kan gewerkt worden aan de laagdrempeligheid van Wereldbank-rapporten en -communiqués. Maar of dit de oplossing is, durven we niet te zeggen.

 • 'Nyrstar is, op termijn, een goeie investering'

  ©Dieter Telemans

  Hilmar Rode, die Bill Scotting opvolgde aan het hoofd van de zinkgroep Nyrstar , verwacht beterschap voor zijn bedrijf dat al lang door moeilijk vaarwater navigeert.

  Hij zou ook graag Wimbledon winnen, weten we sinds vandaag.

 • Aziatische beurzen zoeken energie

  Een scherpe daling van de olieprijs na de uitkomst van de OPEC-meeting gisteren weegt op de energie-aandelen van de Aziatische beurzen. Dat houdt de grote indexen in het rood, zowel op het Chinese vasteland als in Hongkong en Japan. Ook de beurs van Sydney, waar de grondstoffensector sterk vertegenwoordigd is, heeft het niet gemakkelijk.

  'De OPEC hoopt dat het in negen extra maanden zal bereiken wat zes eerdere maanden niet deden: de voorraden doen slinken en de olieprijs opkrikken,' reageert ING-analist Hamza Khan vanuit Amsterdam. 'Blijft de plaat hangen? Dat is alvast wat de markten denken, want een vat ruwe olie werd gevoelig minder waard.'

  ©REUTERS

  De verlengingen van de bestaande productieverlagingen betekenenen dat 10 van de 13 OPEC-landen samen 1,2 miljoen vaten minder per dag uit de grond halen. Officieel wordt dat opgevolgd, maar onder de radar is er nog wat 'spookproductie' die onder de radar blijft, herhaalt Khan. Dat belemmert de stijging van de olieprijs tot niveaus die de begroting van de OPEC-landen doet kloppen. Alle landen hebben een verschillende 'target' price waarop ze hun prognoses stoelen. 'Die doelen zijn veraf, maar de zomerse vraag naar energie voor airconditioning in Saudi-Arabië komt eraan.'

  De VS - waar productiesites voor schalieolie met een druk op de knop in- of uitgeschakeld worden - absorberen ondertussen al de helft van de productieverlagingen van de OPEC, weet Khan. 'In de laatste zes maanden steeg de olieproductie er met zo'n 600.000 vaten/dag. Ze kan de volledige OPEC-beperkingen teniet doen tegen het einde van 2017. En wat gebeurt er daarna? Als de huidige OPEC-afspraak afloopt over 9 maanden is de aanbodzijde misschien weer in evenwicht. Als OPEC dan terug de kraan opendraait dreigt er opnieuw een forse daling van de olieprijs.'

  ING blijft bij een koersdoel van minder dan 50 dollar per vat Brent-olie over een jaar.

 • Dividendknip Immobel

  Schrik niet op als u vastgoedontwikkelaar Immobel straks een duik ziet nemen, het aandeel noteert vandaag zonder recht op een dividenduitkering over 2016. Het brutobedrag van 2 euro verdwijnt vanochtend van de koers. Gisteren kwam er net geen euro bij diezelfde beurskoers, het aandeel steeg met 1,61 procent naar 59,43 euro.

 • Goeiemorgen!

  De Europese beurzen trokken donderdag niet naar de hemel,  maar ze belandden evenmin in de hel. De twee ‘Europese’ indexen trappelden nagenoeg ter plaatse en er waren ongeveer evenveel beurzen die terrein wonnen, als  indexen die achteruitkrabbelden.

  'Een halfgebaken koekje', noemt ING de verlengde productiebeperkingen van de OPEC van gisterenmiddag. ©EPA

  Bij die laatsten hoorde ook Brussel dat op twee dagen tijd ruim 20 punten verloor en zo weer onder de grens van de 3.900 punten belandde. Enkel Milaan deed slechter.Dan presteerde Wall Street een stuk beter. De Dow won ongeveer 0,3 procent met weinig uitgesproken winnaars of verliezers. De S&P 500 (+0,4%) en de Nasdaq (+0,7%) bereikten nieuwe recordhoogtes.

  Vandaag is de agenda erg mager, zeker in Europa. In de Verenigde Staten worden wel enkele interessante macrostatistieken bekendgemaakt, waaronder de economische groei in het eerste kwartaal en het consumentenvertrouwen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud