1. Markten Live
 2. Live blog

Turkse crisis duwt Europese beurzen stevig in het rood

De Europese beurzen doken stevig in het rood door de escalerende crisis in Turkije, dreigende taal van Trump deed de verliezen nog oplopen.
 • Bel20 eindigt de week op de pijnbank

  De slotbel: de Bel20 vlagde onder druk van de grootbanken ING en KBC 1,8 procent lager af op 3.818 punten. We ronden hier af, fijn weekend en tot volgende week!

  Tot slot nog een vleugje twitterati-humor:

 • Op de beleggersagenda komende week

  De rest van de natie geniet dankzij 15 augustus van een ingekorte week, maar voor beleggers is er gewoon een vijfdaagse werkweek. No rest for the wicked, zeg maar. We lijsten hier de punten op die u rood in de agenda mag omcirkelen:

  Vindt Duitse economie tweede adem?

  Duitsland publiceert dinsdag als laatste groot land van de eurozone cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Economen verwachten dat de economische activiteit met 0,4 procent is gestegen, tegenover 0,3 procent in het eerste kwartaal.

  De halvering van de groei in de eerste drie maanden van dit jaar was onder meer te wijten aan uitzonderlijke factoren, zoals slecht weer, een griepepidemie en stakingen.

  De cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen suggereren dat ook het tweede kwartaal zwak was. Er zijn aanwijzingen dat de Duitse economie de negatieve invloed begint te voelen van de handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld. Als grote exporteur is Duitsland  erg kwetsbaar voor een vertraging van de wereldhandel. De economische groei in de eurozone daalde in het tweede kwartaal naar 0,3 procent, tegenover 0,4 procent in het eerste kwartaal, bleek vorige week uit cijfers van Eurostat.

  Koelt Chinese economie af?

  China publiceert dinsdag cijfers van de economische activiteit in juli. De zwakker dan verwachte vertrouwensindicatoren van juli suggereren dat de groei vertraagt. Economen voorspellen dat de industriële productie met 6,3 procent jaar op jaar is gestegen, tegenover 6 procent in juni. Ze verwachten dat de kleinhandelsomzet met 9,1 procent groeide, versus 9 procent in juni.

  Net als Duitsland wordt China getroffen door de verhoging van de Amerikaanse importtaksen. Washington viseert met zijn taksen vooral Peking. Maar de economische activiteit in China is minder afhankelijk van de export dan de economische activiteit in Duitsland.

  In welke mate treft daling palmolieprijs Sipef? 

  Donderdagmorgen publiceert Sipef resultaten over het eerste halfjaar. KBC Securities rekent op een omzet van 146 miljoen dollar (-6,6%) en een nettowinst van 25,7 miljoen dollar. De plantagegroep heeft de palmolieprijs voor 54 procent van zijn productie vastgelegd tegen 736 dollar per ton. 

  Dat is maar goed ook. Sinds begin juli heeft de palmolieprijs een nieuwe tik gekregen tot 580 dollar per ton. Het is daarom uitkijken naar de vooruitzichten.

  Geraakt Lotus terug op kruissnelheid? 

  Vrijdagavond publiceert Lotus Bakeries halfjaarresultaten. Beleggers verwachten beterschap tegenover een jaar geleden. Dat heeft te maken met het VK, na de België de belangrijkste afzetmarkt, met 20 procent van de groepsomzet in 2017.

  Vorig jaar incasseerde Lotus de val van het pond. Dit jaar is Sterling vrij stabiel gebleven tegenover vorig jaar. Dat is belangrijk want elke daling van het pond met 5 procent neemt een hap van 1 miljoen uit de nettowinst. Het is ook uitkijken naar nieuws over de nieuwe speculoosfabriek in de Verenigde Staten. Die zou in 2019 operationeel worden en aan de cashflows bijdragen.

 • Dropbox, met de nadruk op drop

  Een opgemerkte daler op Wall Street - naast het Turkije-fonds natuurlijk - is Dropbox . De specialist in online opslag ziet zijn operationeel directeur vertrekken en dat tempert minstens even het beleggersenthousiasme: minus 8,4 procent naar 31,55 dollar. 

  Met die koersval is er nog geen man overboord: Dropbox noteert nog steeds 10 dollar boven de intekenprijs van maart, 21 dollar. 

 • Turkije zit over de oren in buitenlandse schuld

  Dit is misschien wel de nuttigste grafiek voor beleggers die proberen te peilen welke opkomende landen kwetsbaar zijn. Turkije, Hongarije en Argentinië hebben met ruime voorsprong het meest schulden in dollar en euro en zijn dus extra gevoelig voor een koersval van de lokale munt. 

 • Aandeel 'Turkije' krijgt klop in New York

  De crisis in Turkije laat zich ook voelen in New York. Op Wall Street krijgt de iShares MSCI Turkey , een korf aandelen waarmee beleggers in één muisklik 'Turkije' kunt kopen of verkopen, een dreun van 20 procent naar 19,97 dollar. Na minder dan een half uur handel waren van het 'aandeel Turkije' al bijna 5 miljoen stuks verhandeld. 

 • Ook Wall Street start met verlies

  De Turkse crisis weegt niet alleen op de Europese beurzen, ook Wall Street start met verlies. De Dow Jones noteert 0,7 procent lager op 25.335 punten. 

  ©Bloomberg

 • Ontex 10 procent onder indicatief bod PAI

  Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer beleggers lijken te twijfelen dat de Franse privaty-equityreus PAI zijn indicatief bod van 27,5 euro per aandeel op luierfabrikant Ontex doorzet. Het aandeel Ontex noteert opnieuw 2 procent lager op 24,80 euro, 2,7 euro of bijna 10 procent onder die prijs.  

 • Trump doet zijn duit in het zakje

  Alsof de dag niet erger kon voor de Turkse lira, gooit president Trump olie op het vuur. Hij kondigt aan de tarieven op de invoer van Turks aluminium en staal te verdubbelen. De lira tikt een vers diepterecord aan en staat op 12 procent verlies tegenover de dollar.

  Na lange tijd stand te houden, gaan nu ook Turkse aandelen de dieperik in.

 • VS bereiken in juni inflatie van 2,9 procent

  De consumentenprijzen in de VS stegen in de maand juli met 0,2 procent vergeleken met de maand ervoor. Dat komt neer op een inflatie van 2,9 procent. De kerninflatie kwam neer op 2,4 procent, het hoogste peil sinds september 2008. De cjifers sterken de fed in hun renteplan om de beleidsrente geleidelijk op te trekken.

 • Erdogan straft lira maar ook Europese banken

  Erdogan spreekt momenteel een grote groep mensen toe in de Turkse stad Bayburt en met ieder woord dat hij zegt, krijgt de lira een klap. Maar het is niet enkel de lira dat hij straft, ook de Europese banken diepen hun verliezen uit. ING staat momenteel op een verlies van 4,3 procent.

  De Europese banksector staat op een verlies van 2 procent. Ook de euro zakt weg en verliest 0,75 procent tegenover de dollar.

 • Erdogan praat lira verder omlaag

  De toespraak van Turks president Erdogan is vooralsnog niet wat investeerders ervan gehoopt hadden. Erdogan blijft de zwakte van de lira toewijzen aan buitenlandse machten die geld willen verdienen op de rug van de Turkse natie. De lira glijdt verder weg.

 • Erdogan spreekt zijn volk toe en reikt een oplossing aan voor de crisis...

  Ruil jullie buitenlandse munten in voor lira's en we zullen het westen verslaan
  Recep Tayyip Erdoğan
  President van Turkije

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • CEO Deceuninck reageert op Turkse crisis

  Deceuninck  , producent van pvc-ramen, voelt de spanningen in Turkije niet in zijn orderboekje. 'Ik ben niet in paniek. Turkije is een goed land om aanwezig te zijn.' Lees hier het interview met CEO Francis Van Eeckhout van Deceuninck. De groep realiseert er een derde van de groepsomzet

 • Britse economie groeit zoals verwacht

  De Britse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,4 procent op kwartaalbasis. In het eerste kwartaal legde het Verenigd Koninkrijk een teleurstellende groei op de mat. Het herstel komt van kleinhandelsverkopen en de bouwsector. De cijfers sterken de Bank of England in hun plan om de rente geleidelijk te verhogen. Vorige week verhoogde de bank de beleidsrente naar 0,75 procent.

 • Recticel maakt zich geen zorgen om Turkse problemen

  Onze activiteiten in Turkije zijn eigenlijk beperkt. We hebben er slechts een unit waar soepelschuim wordt versneden. Als zou blijken dat het tot een recessie komt, dan zal de groei natuurlijk wat minder zijn, terwijl we naar daar waren getrokken met het idee van te groeien. Maar bon, de toekomst zal moeten uitwijzen wat de consument zal doen.
  Michel De Smedt
  woordvoerder Recticel

 • Gepeperd koersverlies voor zoutmijner K+S

  De Duitse potas- en zoutmijner K+S moet een koersverlies van 10 procent slikken. K+S ziet de winst voor dit jaar tussen 660 miljoen en 740 miljoen euro uitkomen. Dat is een stuk minder dan de consensus van 797 miljoen euro. 

  K+S is vijfde grootste potasontginner ter wereld. Potas is een zoutmengsel dat gebruikt wordt in meststoffen. De nieuwe potasmijn in het Canadese Saskatchewan kampt met productiekwalen die de resultaten van het tweede kwartaal zullen beïnvloeden. Zo is de productiekwaliteit van de site niet altijd hoogwaardig en hebben stakingen de productie enige tijd stilgelegd.

 • CS ziet vierde speler in 2021 en hakt in koersdoel Orange Belgium

  Analist Paul Sidney van Credit Suisse vindt de intrede van een vierde speler erg slecht nieuws voor Orange Belgium en maakt het koersdoel een vierde lichter tot 12 euro. 'Ons basisscenario is nu dat een vierde speler in 2021 de Belgische markt betreedt,' zegt Sidney. 'Daarom verlagen we de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2020 met 7 procent. Dat weerspiegelt de prijsdalingen die zich in de periode 2019-2020 zullen voordoen op de mobiele markt in de aanloop naar de intrede van een nieuwe speler.'

  Volgens Sidney is Telenet beter gewapend tegen de intrede van een vierde speler dan Orange Belgium en Proximus . CS plakt een koopadvies op Telenet terwijl het een verkoopadvies heeft voor zowel Orange Belgium als Proximus. 'Telenet is nog steeds goed op weg om de grootste mobiele speler in België te worden,' aldus Sidney. 'Telenet heeft Proximus en Orange Belgium bijgebeend op de markt voor 4G en we verwachten dat het de grootste speler wordt op het mobiele netwerk tussen dit jaar en 2020. De intrede van een nieuwe mobiele speler in 2021 plaatst wel een plafond op de groei.'

 • Banken knippen in koersdoel KBC

  Zowel UBS als Credit Suisse knippen in het koersdoel van KBC . UBS verlaagt het koersdoel van 74 euro naar 68 euro terwijl CS het koersdoel met een euro verlaagt tot 70 euro. 

  CS verlaagt de winstverwachting met 1 procent voor volgend jaar en 2 procent voor 2020. Het verwijst daarvoor naar de hogere kosten. De kostenstructuur van KBC verraste CS in het tweede kwartaal in negatieve zin. De kosten voor IT-infrastructuur, personeel, marketing en digitalisering waren hoger dan verwacht. 

  CS denkt dat de sterke verkoop van verzekering in het tweede kwartaal slechts gedeeltelijk kan aangehouden worden in 2018. Het erkent ook dat het netto rente-inkomen verbeterde maar ziet risico's in de krimpende marges op de Belgische markt. 

  Ook UBS ziet de druk op de rentemarge niet meteen afnemen. Ondanks de volumegroei aan leningen van 5 procent vergeleken met het jaar voordien blijft de groei in het rente-inkomen achterwege. Sinds het jaareinde van 2015 steeg het volume leningen met 15 procent maar nam het netto rente-inkomen met slechts 4 procent toe. UBS knipt de verwachte winst per aandeel met 4 procent.

  Beide banken erkennen wel de sterke positie en winstgevendheid van KBC maar vinden dat die factoren reeds in de koers zijn verwerkt. KBC noteert aan 12 keer de verwachte winst van 2019 tegenover 10x voor de sectorgenoten. UBS en CS handhaven het houden-advies.

 • Europese beurzen collectief in het rood

  Niet alleen banken hebben het moeilijk, momenteel houdt geen enkele sector het hoofd boven water. De grootste verliezers zijn naast de banken de mijnbedrijven. De vrees dat de Turkse crisis de eurozone besmet leidt tot een verkoopgolf in Europa. De Eurostoxx 50 duikt 1,2 procent lager.

  ING trekt de Bel 20 naar beneden. Ook de Duitse Dax staat zwaar onder druk.

 • Kepler Cheuvreux niet overtuigd van KBC

  Na iets beter dan verwachte cijfers steeg het aandeel van KBC gisteren 2,3 procent. De Belgische bank-verzekeraar trok de verwachtingen voor het netto rente-inkomen dit jaar (het verschil in rente dat de bank krijgt op leningen en wat het moet betalen op deposito's) licht op van 4,46 miljard euro naar 4,5 miljard euro terwijl de nettowinst van 692 miljoen euro boven de verwachtingen uitkwam.

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux is echter niet overtuigd. 'De kwartaalgroei van het netto rente-inkomen was niet indrukwekkend. Bovendien is de winst vertekend door uitzonderlijk sterke verkopen van verzekeringen,' klinkt het. Het beurshuis handhaaft het verkoopadvies en het koersdoel van 66,2 euro.

 • Opluchting Bpost lijkt van korte duur

  Na kwartaalresultaten koerste het postbedrijf gisteren 6,6 procent hoger maar daar lijkt vandaag alweer een groot stuk af te gaan. BPost staat nu op een verlies van bijna 4 procent. Beleggers zagen gisteren licht aan het eind van de tunnel na hoopgevende signalen bij het Amerikaanse Radial. De probleemdochter tekende in het tweede kwartaal zowaar groei op.

 • Europese banken onder vuur

  Het artikel in de Financial Times over de blootstelling van Europese banken aan Turkije zorgt voor ongerustheid op de beurs. ING gaat 2 procent lager. Ook BNP Paribas , het Spaanse BBVA en het Italiaanse Unicredit delen in de klappen. De Europese banksector is een van de grootste dalers.

 • BBVA, Unicredit en BNP Paribas meest blootgesteld aan Turkije

  De Financial Times meldt dat de toezichthouder voor de eurozone de voorbije maanden de blootstelling van verschillende banken aan Turkije heeft onderzocht. De toezichthouder zou de situatie nog niet als kritiek aanzien. Het risico voor Europese banken is dat Turkse ontleners schulden in buitenlandse munten niet kunnen terugbetalen. De lira verloor bijna de helft van haar waarde tegenover de euro sinds begin dit jaar.

  De bank met de grootste blootstelling is het Spaanse BBVA. Meer dan 12 procent van de uitstaande leningen is daar blootgesteld aan Turkije. Het Italiaanse Unicredit is voor zowat 5 procent blootgesteld. Ook ING en BNP Paribas zouden schade ondervinden bij een grotere faillissementsgraad.

 • Koopadvies voor Jensen

  Na het goede kwartaalrapport van de fabrikant van industriële wasmachines verhoogt KBC Securities het advies van houden naar kopen. Het handhaaft het koersdoel op 40 euro.

  De omzet van Jensen kwam in de eerste jaarhelft uit op 181 miljoen euro, een stijging op jaarbasis van 4,3 procent. Analist Guy Sips stipt aan dat Jensen na het eerste kwartaal aangaf dat de omzet in de eerste jaarhelft lager ging liggen dan het jaar voorheen. 

  Bijgevolg trekt Sips de omzetverwachting voor 2018 op naar 319,4 miljoen euro.

 • De hel breekt los in Turkije...

  Plotsklaps verliest de Turkse lira 13 procent van haar waarde tegenover de dollar. Later meer.

  Ondertussen maakt de Turkse president Erdogan zich schijnbaar weinig zorgen. Hij riep het volk op niet in paniek te raken. 'Zij hebben dollars maar wij hebben Allah. Vergeet dat niet,' aldus de president.

 • Jolige consument geeft Japanse economie zuurstof

  De Japanse economie groeide in het tweede kwartaal aan een geannualiseerd tempo van 1,9 procent. De aandrijver van de groeispurt was het grote aantal bedrijfsinvesteringen. Japanse bedrijven investeren steeds meer in technologie om de schaarste op de arbeidsmarkt op te vangen en dat stimuleert de economische groei.

  Hoopvol was de sterkte van de Japanese consumptie. De private consumptie steeg met 0,7 procent. Daarmee liet het de consensus van 0,2 procent ver achter zich. Grote koopdrift kan de broodnodige inflatie aanzwengelen. De Japanse centrale bank worstelt al decennie om het inflatiedoel van 2 procent te halen.

 • Goldman Sachs laat koopadvies Galapagos varen

  Goldman-analist Keyur Parekh verhoogt het koersdoel van Galapagos van 95 euro naar 96 euro maar verlaagt het advies van kopen naar houden. Gisteren sloot het aandeel af op 98 euro waardoor het biotechbedrijf voor het eerst meer dan 5 miljard euro waard is.

 • ECB bezorgd over Turkse blootstelling Europese banken

  Goeiemorgen! De euro staat onder druk. De eenheidsmunt verliest vandaag 0,6 procent tegenover de dollar. Dat gebeurt naar aanleiding van berichten in de Financial Times. De Europese Centrale bank zou zich bezorgd tonen over de blootstelling van enkele Europese banken aan Turkse activa. De Turkse lira staat al een tijd onder druk en rijgt de diepterecords aaneen door politieke spanningen met de VS en onzekerheid over het monetair beleid.

  In Azië verliezen de aandelenmarkten terrein. De handelsoorlog tussen de VS en China domineert het sentiment nu China gereageerd heeft op de nieuwe aangekondigde invoertarieven van de VS met tegenmaatregelen. De Japanse Nikkei gaat 0,8 procent achteruit, aandelen in Hong Kong verliezen evenveel. Chinese aandelen tekenen een verlies op van 0,3 procent.

  De ECB toont zich bezorgd over de Turkse blootstelling van Europese banken. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content