Twijfel slaat toe bij Thrombogenics

Beleggers dumpten maandag Thrombogenics. Het aandeel zakte 11 procent. In de VS wijzen nieuwe cijfers op een duidelijke verbetering van de industrie.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: Bedankt voor het lezen en tot morgen.

17.51 uur: De Bel20 sluit met 0,5 procent verlies. 

16.43 uur: Na Thrombogenics is EVS de grootste daler in Brussel: -4,7% tot 36,44 euro. Het Luikse technologiebedrijf scoort momenteel op het WK Voetbal in Brazilië met zijn servers en andere apparatuur die de slowmo's en herhalingen wereldwijd haarscherp in miljoenen huiskamers brengen. Maar op de beurs vergaat het het aandeel de jongste tijd een pak minder goed.

Beleggers en analisten twijfelen er aan of het bedrijf op langere termijn zijn riante winstmarges kan behouden. En of EVS volgend jaar, een oneven jaar zonder grote sportevenementen, zijn omzet stabiel kan houden.

Afgelopen vrijdag kreeg de beeldserverspecialist van zijn aandeelhouders geen toestemming om zijn kapitaal indien nodig zonder fiat van een buitengewone algemene vergadering met 100 procent of 8,3 miljoen euro te verhogen. Noch om maximaal 20 procent van de eigen aandelen in te kopen. Het eerste punt kreeg maar het fiat van 32 procent van de vertegenwoordigde aandelen, terwijl een meerderheid van 75 procent was vereist. Het tweede punt bleef met 58 procent ja's onder de 80 procent die nodig was.

Beide 'resoluties' kunnen goed van pas komen ingeval een bedrijf een overname doet - om een deel met eigen aandelen te betalen. Maar woordvoerder Geoffroy d'Oultremont nuanceert: '8,3 miljoen euro is sowieso een beperkt bedrag om het kapitaal te verhogen. En eigen aandelen hebben we voorlopig genoeg om de uitoefening van warrants door personeel - de hoofdreden voor het inkoopprogramma - te dekken. Het huidige inkoopprogramma loopt overigens nog tot begin juli en het huidige fiat om het kapitaal op te trekken (met 100%) tot juni 2015.'

EVS heeft geen referentieaandeelhouder(s) (zie hieronder) en dan is het voor (grote) fondsen een koud kunstje om resoluties tegen te houden. Vooral Angelsaksische partijen blinken uit in het blokkeren van voorstellen die afwijken van de corporate governance regels. Voor de inkoop van eigen aandelen is de norm 10 procent op vijf jaar, voor een kapitaalverhoging 20 procent van de aandelen.

D'Oultremont noch KBC-analist Guy Sips gelooft dat de koersdaling een reactie is op de afgekeurde resoluties. Het aandeel won vrijdag 3,2 procent. De woordvoerder sluit niet uit dat de daling een correctie is op die sprong.

16.27 uur: 

Argen-X naar de beurs: een spiekbrief bit.ly/1memGsd...— De Tijd (@tijd) 23 Jun 2014

 

16.13 uur: Wall Street gaat na drie kwartier handel licht lager. De Dow Jones laat 0,1 procent liggen, terwijl de breder samengestelde S&P500-index nagenoeg onveranderd noteert. Het positieve nieuws van de industrie in de VS en China wordt deels tenietgedaan door de minder goede geluiden van de Europese industrie. Bovendien bezinnen beleggers zich na de reeks van zes opeenvolgende winstsessies die gecumuleerd 1,7 procent winst opleverde.

15.53 uur: 'De Amerikaanse industrie is opnieuw goed bezig', zegt Chris Williamson van het onderzoeksbureau Markit. De US Flash Manufacturing Index kwam in juni  uit op 57,5, een positieve meevaller en het hoogste cijfer sinds 2010.

THAT is a sweet Flash PMI number. Big surge in output and new orders. ALl employment measures rise.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 23 Jun 2014

 

15.18 uur: Bank Degroof over Colruyt en ZEB: '60 miljoen euro omzet en 2 miljoen euro winst, dat is een marge van 3,3 procent. Dat is niet mis, maar het is toch minder dan wat Colruyt vandaag gemiddeld uit al zijn activiteiten haalt.' Of nog: 'De investering van Colruyt in ZEB is niet meer dan een leuk verhaal. ZEB is maar een klein dingetje voor Colruyt. 

15.04 uur: Wat mogen we verwachten voor de jaarresultaten van Colruyt? Collega Saar Sinnaeve blikte vooruit en werd daar niet meteen happy van.

15.02 uur: Het aandeel KBC zakt kort na de middag 2,3 procent tot 40,16 euro. Analisten zien niet meteen een externe aanleiding, maar merken op dat een technische steun doorbroken is.

14.22 uur: De future die inspeelt op het dividend dat BNP Paribas over 2014 gaat uitbetalen, valt fors terug na het nieuws dat de Franse bank op het punt staat een schikking te treffen met de Amerikaanse justitie over een boete van 8 à 9 miljard dollar. De future zakt 30 procent, van 50 tot 35 cent, op Eurex Deutschland.

14.00 uur: Tepco (Tokyo Electric Power), de uitbater van de grotendeels verwoeste kerncentrale van Fukushima Dai-Ichi in Japan,  houdt donderdag zijn algemene vergadering en daarop zal Greenpeace aanwezig zijn. De milieu-organisatie heeft speciaal voor die gelegenheid een paar aandelen Tepco gekocht. Greenpeace gaat Tepco vragen zoveel mogelijk inspanningen te doen om de slachtoffers van het kernongeluk te helpen en de site te saneren. ‘Wij zijn aandeelhouder geworden met de bedoeling op te roepen tot een maatschappij zonder kernenergie’, zegt Greenpeace.

13.22 uur: België leent aan de laagste rente ooit: 1,783 procent. Ons land haalde 1,048 miljard euro op met de uitgifte van overheidsobligaties op tien jaar. Daarnaast werd ook 547 miljoen opgehaald met obligaties die in 2028 aflopen (rente 2,214%) en 715 met obligaties die pas in 2045 aflopen (rente 2,905%). Alles samen dus 2,310 miljard euro.

13.08 uur: De mijnbouwsector is vandaag een van de luttele stijgers in Europa. Dat is te danken aan de goede Chinese cijfers van vanmorgen. BHP Billiton stijgt 1,8 procent en Rio Tinto 1,6 procent. Wat ook meespeelt bij Anglo American (+1,3%) en Lonmin (+1,05%), is dat er mogelijk een einde komt aan de lange staking in de Zuid-Afrikaanse platinamijnen. Als de arbeiders instemmen met een nieuw voorstel, zouden ze binnen twee dagen weer aan het werk kunnen gaan, zei een vakbond. Het conflict draait rond de eis voor hogere lonen.

12.13 uur: De verliezen in Europa zijn rond de middag merkelijk kleiner geworden. De Stoxx Europe 50 verliest nog 0,1 procent. De ontwikkelingen in Irak en de zwakke industrie en dienstensector in de eurozone zijn een bron van zorgen.

Het verlies van de Bel20 bedraagt wel nog 0,5 procent. Het is vooral te wijten aan KBC (-1,9%), AB InBev (-0,7%) en UCB (-0,5%).

11.34 uur: De impact van Colruyts instap in ZEB is gering, schrijft analist Hans D’Haese van Bank Degroof. Hij merkt ook op dat de familie Colruyt al heel wat jaren goed zich heeft op de gang van zaken bij ZEB via haar belang in Vendis Capital. Bovendien hebben ZEB en Colruyt al samengewerkt op bepaalde domeinen, onder meer gepersonaliseerde ZEB-folders. In afwachting van de jaarcijfers behoudt D’Haese zijn afbouwen-advies en koersdoel van 36 euro.  

Impact of #Colruyt's acquisition of 40% of #ZEB negligible for valuation. Maintaining €36 TP— Hans D'Haese (@HansDHaese) 23 Jun 2014

10.38 uur: De slechte Franse PMI-cijfers voorspellen weinig goeds voor de economische groei in het tweede en derde kwartaal, schrijft Dominique Barbet van BNP Paribas. Het herstel in Frankrijk kent onvoldoende momentum en de stijgende energieprijzen zullen een impact hebben op de consumptie.

Our forecast of a GDP growth around 1/4 % q/q in Q2 is clearly at risk and we have been considering a lower figure for a few time. More worrisome is the risk that even Q3 growth may disappoint our 0.3% q/q forecast.

10.35 uur: De Europese beurzen zijn stevig in het rood beland na de zwakke PMI-cijfers. De Stoxx Europe 50 verleist 0,5 procent, de Stoxx Europe 600 0,6 procent. De Bel20 gaat 0,8 procent lager, met KBC (-2,6%) als grootste verliezer.

10.13 uur: De PMI-cijfers voor de eurozone vallen lelijk tegen. De gecombineerde PMI zakt in juni van 53,5 tot 52,8, terwijl economen slechts een terugval tot 53,4 hadden verwacht. Het economisch herstel lijkt dus te vertragen. In Duitsland draaien de fabrieken op iets lagere toeren, al zit er wel nog groei in. Frankrijk is daarentegen een echt zorgenkind: daar zakte de PMI voor de maakindustrie van 49,6 tot 47,8, wat op een verdere krimp wijst.

Vorige week merkte het IMF nog op dat het herstel in de eurozone ‘noch robuust noch voldoende sterk’ is. De productie is nog steeds lager dan voor de crisis, de werkloosheid blijft met 11,7 procent ‘onaanvaardbaar hoog’ en de inflatie ‘zorgwekkend laag’. 

*EURO AREA JUNE MANUFACTURING PMI FALLS TO 51.9; FORECAST 52.2— lemasabachthani (@lemasabachthani) 23 Jun 2014

*EURO AREA JUNE SERVICES PMI FALLS TO 52.8; FORECAST 53.3— lemasabachthani (@lemasabachthani) 23 Jun 2014

10.05 uur: De Spaanse retailer DIA (Distribuidora Internacional de Alimentacion) verkoopt zijn Franse winkels aan Carrefour, zo raakte vrijdagavond laat bekend. Voor het netwerk van meer dan 800 winkels van DIA France telt het Franse concern 600 miljoen euro neer. Dankzij die bijkomende kleine en middelgrote supermarkten daalt het gewicht van de (minder rendabele) hypermarkten in de portefeuille van Carrefour. Het aandeel DIA wint in Madrid 3,9 procent, Carrefour zakt 0,6 procent.

09.48 uur: De Duitse PMI voor de maakindustrie blijft licht onder de verwachting, die voor de dienstensector zakt.

*GERMANY JUNE MANUFACTURING PMI RISES TO 52.4; FORECAST 52.5— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 23 Jun 2014

*GERMANY JUNE SERVICES PMI FALLS TO 54.8; FORECAST 55.8— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 23 Jun 2014

09.04 uur: De Europese beurzen zijn een fractie lager van start gegaan. De Stoxx Europe 50 zakt 0,1 procent de Bel20 eveneens. De druk in de Bel20 komt vooral van UCB (-0,5%) en KBC (-0,4%).

09.00 uur: Net voor de opening van de beurs kondigt Colruyt aan dat het een belang van 50 procent neemt in kledingketen ZEB. Colruyt koopt het aandelenpakket over van het durfkapitaalfonds Vendis Capital. Het management van ZEB blijft aan boord en behoudt de overige 50 procent. Voor Colruyt is de investering in ZEB een verdere diversificatie. De retailer wordt volop meegesleurd in de prijzenoorlog die Albert Heijn heeft in gang gestoken. Later vandaag maakt Colruyt overigens de jaarresultaten bekend.

08.47 uur: De Europese beurzen zullen lichtjes hoger openen, als we de futures mogen geloven.

08.44 uur: De terugkeer naar de beurs van de Franse groepsmaaltijdenspecialist Elior heeft uiteindelijk 954,6 miljoen euro opgebracht dankzij de uitoefening van de greenshoe. Het Britse investeringsfonds Charterhouse blijft de grootste aandeelhouder met 45,31 procent van de aandelen. Meer dan een derde van het kapitaal (35,9%) is voortaan in handen van het publiek.

Elior, het nummer drie in de Europese groepsrestauratiesector na Sodexo en Compass, noteert sinds 11 juni weer op de beurs van Parijs. In Frankrijk, Italië en Spanje is Elior marktleider.

08.36 uur: De beurs van Tokio is met kleine winsten gesloten. Beleggers putten moed uit de nieuwe records die vrijdag in New York werden bereikt en uit het gunstige cijfer voor de Chinese maakindustrie.

Japan's Nikkei Average ends 0.1% up at 15,369.28— MarketWatchVerified account (@MarketWatch) 23 Jun 2014

08.30 uur: RealDolmen heeft de verkoop van zijn Franse dochter Airial Conseil aan Gfi Informatique vorige week afgerond, maakt het IT-dienstenbedrijf bekend zonder een verkoopprijs te vermelden. Het toenmalige Real Software, geleid door Rudy Hageman, nam Airial in 1998 over, als toegangsticket tot de Franse markt. Het was de grootste overname tot dan toe voor Real Software, dat in 2008 samensmolt met Colruyts IT-dochter Dolmen tot RealDolmen.

08.23 uur: Volgens de Wall Street Journal staan de Amerikaanse justitie en BNP Paribas dicht bij een akkoord over de monsterboete die de Franse bank zou moeten betalen voor het jarenlang negeren van Amerikaanse sancties tegen landen als Iran, Cuba en Soedan. De boete zou 8 à 9 miljard dollar bedragen. Daarnaast zou een 30-tal medewerkers die betrokken waren bij het omzeilen van de sancties, moeten opstappen.

08.20 uur: Later vandaag krijgen we nog meer PMI-cijfers, van de eurozone en de VS. Maar Brusselse beleggers kijken vooral uit naar de jaarresultaten van Colruyt, die nabeurs gepubliceerd worden.

Colruyt heeft een gebroken boekjaar, dat naar Japans model begint op 1 april, en is dus altijd de laatste supermarktengroep van het land die rapporteert. Analisten verwachten dat de retailer uit Halle voor het eerst in jaren een winstdaling zal melden, zij het bij een hogere omzet. De komst van Albert Heijn en de expansieve koers van Lidl hebben een prijzenoorlog ontketend in België. Als prijsvolger voelt Colruyt dat aan den lijve, met lagere marges tot gevolg.

Bijzonder interessant wordt het om te horen wat Colruyt zegt over het huidige klimaat en welke maatregelen het bedrijf gaat nemen om er het hoofd aan te bieden.

08.12 uur: Goedemorgen, beste lezers. China maakte in de vroege uurtjes een sterk cijfer bekend over zijn maakindustrie en dat vuurt de beurzen in China zelf en elders in Azië aan. De PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) zoals berekend door HSBC en Markit kwam in een eerste lezing uit op 50,8. Dat is niet alleen hoger dan in mei (49,4), maar ook beter dan analisten hadden ingeschat (49,7). Maar vooral wijst een cijfer van meer dan 50 weer op groei.

De yuan wint lichtjes terrein ten opzichte van de dollar en de beurzen van Shanghai en Hongkong gaan voorzichtig hoger. Elders in Azië zijn de winsten wel iets groter. Onder meer mijnbouwers zijn in trek bij beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud