1. Markten Live
 2. Live blog

Twijfels over dividendbeleid doen Proximus tuimelen

Na de Europese doken ook de Amerikaanse beurzen in het rood. Naast virusvrees speelde een tegenvallende Amerikaanse economie een rol. In Brussel stond Proximus voor de tweede dag op rij in de verkoop, nu er steeds meer vragen rijzen over het dividendbeleid.
 • Ten strijde tegen de willekeur van de winst

  Er is hoop voor de belegger die in het resultatenseizoen tussen de bomen van de adjusted ebitda's het bos van de winst niet meer ziet. 's Werelds boekhoudpaus IASB gaat eindelijk de lettersoep aanpakken. 'De eerste boze brief is net binnen', zegt voorzitter Hans Hoogervorst over die strijd in een gesprek met De Tijd. 

  En met deze warm aanbeloven lectuur, sluiten we de blog af. Fijn weekend !

 • Gentse vastgoedexpert bezit 3 procent van VGP

  Service & Development Group Belgium NV (afgekort SDGB), een ontwikkelaar van residentiële projecten uit Gent, heeft een belang  van 3 procent in VGP . Dat leert een transparantiemelding. 

 • Europese beurzen op laagste peil in bijna twee weken

  De Europese beurzen zijn 0,6 procent lager gesloten. Hernieuwde virusvrees en een sputterende Amerikaanse economie deden beleggers afhaken. De Euro Stoxx 50 staat nu op zijn laagste peil sinds maandag 10 februari.

  In Brussel eindigde de Bel20 1 procent lager op 4.078,44 punten. 

  Het grootste verlies in de index was voor Proximus (-6%) na tegenvallende resultaten. Andere forse verliezers waren Umicore (-2,7%), Ageas (-2,7%), Telenet (-2%) en AB InBev (-2%).

  Op de brede markt werd winst genomen op Kinepolis (-5%) nadat de bioscoopgroep donderdag 9,35 procent was gestegen. Beste klimmer was Leasinvest (+4,45%) dat verder profiteerde van goede jaarcijfers.

 • Italiaans stadje sluit openbare ruimtes wegens coronavirus

  Het coronavirus legt niet alleen in China en andere Aziatische landen het openbare leven lam, dat gebeurt nu ook in Italië. De burgemeester van Codogno, een stadje van 15.000 inwoners in het noorden van het land, heeft besloten alle openbare ruimtes te sluiten: scholen, gemeentelijke diensten, voedingszaken, bars, discotheken, sporthallen… De sluiting geldt voor 48 uur tot 5 dagen.

  In Codogno hebben zes mensen positief getest op het virus. Drie van hen zijn echt ziek. Volgens de burgemeester, die verdere besmettingen vreest, is er sprake van een alarmsituatie.

 • Beleggen met een korting? Koop monoholdings

  Lees hier onze analyse over de monoholdings op de Brusselse beurs.

 • Uitkijken naar Buffetts jaarlijkse brief

  Berkshire Hathaway publiceert morgen/zaterdag om 8 uur eastern time (14 uur Belgische tijd) zijn jaarverslag. Daarbij hoort ook de jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van topman Warren Buffett. De algemene vergadering van Berkshire Hathaway vindt op zaterdag 2 mei plaats.

  Het jaar 2019 was geen hoogvlieger voor Berkshire Hathaway, dat een stuk minder presteerde dan de aandelenmarkten. Buffett vindt het ook moeilijk om een passende bestemming te vinden voor de 128 miljard dollar hoge berg cash waar hij op zit. Het blijkt niet gemakkelijk overnames te doen tegen een interessante prijs.

   

 • Deere profiteert van handelsakkoord met China

  Een van de schaarse winnaars op Wall Street is Deere . De bouwer van traktoren en andere landbouwmachines realiseerde een winstgroei van 5,8 procent tot 1,63 dollar per aandeel, ver boven de gemiddelde analistenprognose van 1,27 dollar. De omzet kromp weliswaar met 4,4 procent tot 7,63 miljard dollar, maar ook dat was veel beter dan verwacht.

  Deere ziet de eerste tekenenen van stabilisering in de Amerikaanse landbouwsector, dankzij het pas gesloten handelsakkoord met China waarbij de Chinezen beloofden meer landbouwproducten uit de VS te zullen importeren.

 • 'Virus kan luchtvaart 4,7 procent doen krimpen'

  De uitbraak van de coronavirusepidemie zal het wereldwijde vliegverkeer dit jaar met 4,7 procent doen dalen, voorspelt de International Air Transport Association (IATA). Dat zou dan de eerste daling sinds de financiële crisis van 2008/09 zijn.

  De luchtvaartmaatschappijen zouden 29,3 miljard dollar aan inkomsten derven door geschrapte vluchten en wegblijvende passagiers. Het zwaarst getroffen zullen de luchtvaartmaatschappijen in de regio Azië/Stille Oceaan zijn met 27,8 miljard dollar aan gederfde inkomsten.

  Een kleine troost is dat de brandstofprijzen zijn gedaald. Toch wordt het 'erg moeilijk jaar' voor de luchtvaartsector volgens IATA-topman Alexandre de Juniac.

  IATA verwacht dat de impact van het virus in een V zal verlopen: op een scherpe daling zou een steil herstel volgen zoals bij de SARS-epidemie in 2003. De impact mag echter niet onderschat worden aangezien het gewicht van China in de wereldeconomie nu veel groter is. Het belang van Aziatische en Pacifische luchtvaartmaatschappijen is tegelijk toegenomen van 27 tot 35 procent.

  Een medewerker van Vietnam Airlines desinfecteert een vliegtuig.

 • Amerikaanse economie koelt sterk af

  De Amerikaanse economie koelt in februari veel meer af dan verwacht. De PMI-indicator, een maatstaf van de economische groei, zakt met 3,7 punten naar 49,6 punten, het laagste peil sinds 2013. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de economische activiteit in de privésector. De forse afkoeling is onder meer te wijten aan de verspreiding van het coronavirus.

 • Dow Jones start met verlies

  Zoals verwacht zakken de Amerikaanse indexen bij de openingsbel. Na een minuut handel noteert zowel de Dow Jones, de S&P500 als de Nasdaq Composite 0,4 procent lager. 

 • Naar lagere opening in New York

  De Amerikaanse futures kleuren rood. Gemiddeld noteren de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq Composite 0,4 procent in de min.

  De zorgen over het coronavirus zijn weer opgelaaid nu het aantal nieuwe besmettingen buiten China in de lift zit. Ook in China zelf zou het keerpunt - minder nieuwe gevallen per dag - nog niet bereikt zijn.

 • Ondernemersvertrouwen daalt voor het eerst in zes maanden

  Na een aanhoudende stijging sinds september vorig jaar is het optimisme van de Belgische ondernemers in februari licht teruggevallen. De indicator van het ondernemersvertrouwen daalde naar -2,7 punten, tegenover -2 punten in januari. Dat is wellicht te wijten aan de verspreiding van het coronavirus.

  Vooral ondernemers die diensten verstrekken aan bedrijven werden somberder. In de verwerkende nijverheid verslechterde de conjunctuur lichtjes. Het economisch klimaat verbeterde duidelijk in de handel en lichtjes in de bouw.

 • Braziliaanse munt op historisch dieptepunt

  De Braziliaanse real zakt met 0,1 procent tegenover de Amerikaanse dollar nadat er donderdag al 0,65 procent af ging. Een real is nu nog 0,2273 dollar waard en dat is het laagste peil ooit. Tien jaar geleden bedroeg de koers nog circa 0,55 dollar.

  De daling van donderdag was een gevolg van een beslissing van de Braziliaanse centrale bank. De Banco Central do Brasil verlaagde de reserveverplichtingen voor banken. Op die manier komt er zowat 49 miljard real (ruim 10 miljard euro) vrij, geld dat in de economie kan worden gepompt.

  De Braziliaanse economie is na de krimpjaren 2015 en 2016 weer voorzichtig aan het groeien. De verwachting is dat het bruto binnenland product van het Zuid-Amerikaanse land vorig jaar met circa 1 procent is gegroeid. Brazilië blijft echter met een hoge werkloosheid (11,2 procent in november) en een zwak consumentenvertrouwen kampen, terwijl ook het coronavirus een impact kan hebben. De economische groei zou daardoor in 2020 weer kunnen verzwakken.

 • Koersdoel EVS zakt bij Kepler Cheuvreux

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux laat zijn koersdoel voor EVS zakken van 22 tot 21 euro. De redenen zijn een lagere omzetraming en een hogere inschatting van de operationele kosten.

  Voorlopig verwacht EVS geen negatieve impact van het coronavirus voor 2020. Het advies blijft 'houden' aangezien het risico/vergoeding-profiel in evenwicht is in de ogen van Kepler Cheuvreux.

 • Ook Kepler Cheuvreux geeft UCB hoger koersdoel

  Na de goede resultaten waar UCB donderdagmorgen mee uitpakte, verhoogt Kepler Cheuvreux zijn koersdoel voor de Belgische farmagroep van 93 tot 99 euro. Het koopadvies blijft overeind op basis van de verbeterende winstgeneratie, het sentiment en het potentieel van de pijplijn.

 • Daimler waarschuwt voor 'significant negatieve effecten' van virusuitbraak

  De Duitse autobouwer Daimler , de groep boven de automerken Mercedes en smart, waarschuwt vandaag in zijn jaarrapport voor de risico's die het coronavirus heeft op de economie en op zijn eigen business:

  De risico's voor Daimler liggen niet enkel bij de autoverkopen maar ook op een negatieve impact op de productie, de inkoopmarkt en de aanvoerketen.
  Daimler

  Het aandeel zakt 1,5 procent.

 • DSM neemt Deens bedrijf over

  Het Nederlandse speciaalchemieconcern DSM legt 765 miljoen euro op tafel voor Glycom. Het Deense bedrijf is een belangrijke leverancier van prebiotische oligosacchariden, stoffen die ook in borstvoeding voorkomen. DSM wil met die producten nieuwe voedingsstoffen voor jonge baby’s ontwikkelen. Het hoopt de overname in het tweede kwartaal af te ronden.

  DSM is reeds een belangrijke leverancier van oplossingen voor babyvoeding. Het heeft een unieke portefeuille van vetstoffen, vitamines en mengsels van voedingsstoffen. Die wordt nu verder uitgebreid.

 • Het is weerrrrr: Telecomvrijdag

  We vatten de beursdag voor u samen: door dit luikje!

 • 'De twee belangrijkste zaken in de Europese economische cijfers'

  De hoofdeconoom van Allianz, Mohamed A. El-Erian, noemt op Twitter de twee punten van betekenis die we uit de Europese economische cijfers van vandaag moeten halen. Het eerste is dat de neerwaartse druk op de industrie wat is verminderd, ondanks het corona-effect. Nummer twee is dat de dienstensector tot nu toe niet besmet raakt door de problemen in de industrie:

 • Coronavirus ontlokt rellen in Oekraïne

  Niet direct van invloed op de financiële markten, maar het toont wel aan hoe hoog het coronavirus de gemoederen kan doen oplopen. In Novi Sanjary, een kleine stad in het centrum van Oekraïne, is het donderdag tot hevige rellen gekomen tussen inwoners en de ordetroepen.

  De reden: de komst van 45 Oekraïners en 27 anderen, hoofdzakelijk Latijns-Amerikanen die uit China werden geëvacueerd. Ze moeten nu twee weken in een rusthuis in Novi Sanjary in quarantaine gaan. De lokale bevolking vreest echter te worden besmet en raakte in paniek.

  Om de gemoederen te bedaren heeft de Oekraïense minister van Volksgezondheid besloten om 14 dagen te gaan samenleven met de mensen die in observatie zijn in het rusthuis.

 • Inflatie eurozone klom in januari

  De inflatie in de eurozone steeg in januari jaar op jaar tot 1,4 procent. In december steeg het prijspeil nog met 1,3 procent. Het cijfer was in lijn met de verwachtingen. 

  De inflatie blijft ver onder de doelstelling van de ECB, namelijk een geldontwaarding van onder maar dichtbij de 2 procent.

 • Finse Aedifica-dochter groeit als kool

  Hoivatilat, de kersverse Finse dochter van de verhuurder van zorgvastgoed Aedifica , boekte in 2019 beter dan verwachte resultaten. De EPRA-winst steeg 16 procent tot 8,9 miljoen euro of 0,35 euro per aandeel. De inkomsten dikten 35 procent aan tot 23,3 miljoen.

  Voor 2020 voorspelt Hoivatilat een stijging van de omzet met minstens 20 procent, met een operationele winstmarge van 40 procent.

 • Degroof Petercam trekt koersdoel UCB op

  UCB publiceerde donderdagmorgen 'een solide reeks resultaten', met dank aan Cimzia en enkele onverwachte elementen zoals lage R&D-kosten en een belastingtarief van 15 in plaats van de voorziene 20 procent, zegt analist Thomas Guillot van Degroof Petercam.

  Hij heeft zijn ramingen voor de verkopen van het reumamiddel Cimzia en het epilepsiemiddel Vimpat opgetrokken. Aangezien UCB op middellange termijn nu eerder een belastingvoet van 15 procent verwacht, heeft hij ook dat in zijn model aangepast. Op basis hiervan en van een stijging van de R&D-uitgaven in 2020 trekt hij zijn koersdoel op van 90 tot 103 euro. Zijn advies blijft 'kopen'.

 • ING: 'Contract IBA is positief voor sentiment'

  Analist David Vagman van ING zegt dat IBA het sentiment positief beïnvloedt met het binnenhalen van een contract in Indonesië (zie post 7u33). 'Het zal IBA helpen om zijn vooruitzichten voor 2019 te halen en het laat zien dat de specialist in protontherapie nog altijd contracten wint ondanks de vernieuwde commerciële agressie van Varian. Er blijven echter belangrijke vraagtekens staan voor de hoogte van de prijzen en de winstgevendheid in het huidige zeer competitieve klimaat.'

  IBA stijgt 5 procent.

 • 'Wij begrepen nooit hoe Providence het beste aanbod kon geven'

  Ruben Devos, analist bij KBC Securities, reageert op het bericht dat Orange Belgium de verkoop van Voo aanvecht (zie post 8u14):

  Wij hebben nooit begrepen hoe Providence in staat is geweest het beste aanbod te geven met spelers als Orange Belgium en TelenetQuotation. Het is een gemiste kans voor beide telecombedrijven om hun voetafdruk in Wallonië te vergroten.
  Ruben Devos
  Analist bij KBC Securities

  Devos denkt dat Providence zichzelf als onafhankelijke concurrent in de markt gaat zetten, wat slecht is voor de twee genoemde telecommers en Proximus . 'Met matige vooruitzichten op marktgroei zal de groei van sommige operatoren vooral ten koste gaan van de anderen.'

  Orange Belgium daalt 2,1 procent. 

 • ING over Proximus

  Analist David Vagman van ING denkt dat de consensus nog geen rekening heeft gehouden met de cashuitstroom die Proximus voorziet als gevolg van de kosten van het herstructureringsplan. 'De consensus heeft hier geen rekening mee gehouden, niet voor het vierde kwartaal van vorig jaar en ook niet voor de komende jaren.'

  Vagman wijst er voorts op dat de hoge kosten voor personeelsreductie negatief zijn, gegeven de 'beperkte nettobesparingen' van de telecomgroep. 

 • Kepler Cheuvreux verhoogt rating Home Invest Belgium

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux is zeer tevreden over de resultaten van Home Invest Belgium , de enige pure speler in residentieel vastgoed op de Brusselse beurs. De rating gaat van 'afbouwen' naar 'houden'. Het koersdoel stijgt van 91 naar 114 euro.

  Home Invest wist de EPRA-winst per aandeel 13 procent te laten aandikken, terwij Kepler slechts een toename van 2,5 procent had verwacht. Het bedrijf is vooral actief in Brussel, en geniet van de hogere vastgoed- en huurprijzen in de hoofdstad. Ook de investering in Sun Parks De Haan brengt meer op dan verwacht.

  Ook het nieuwe dividendbeleid valt in de smaak. Home Invest had de traditie het dividend telkens met 0,25 euro te laten stijgen, maar beperkt dat nu tot een toename met 2 procent tot 4,85 euro. Het nieuwe management zendt daarmee een signaal uit dat groei opnieuw belangrijk is.

 • Impact coronavirus op Europese economie valt voorlopig mee

  Het coronavirus heeft tot dusver een minder negatieve impact op de Europese economie dan gedacht. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, die het onderzoeksbureau IHS Markit naar buiten brengt. 

  De inkoopmanagersindex nam in februari toe van 51,3 naar 51,6 punten. Dat was beter dan de uitslag van 51 punten die economen voorzagen. De deelindicator voor de dienstensector steeg van 52,5 naar 52,8 punten, terwijl economen een daling tot 52,3 punten voorzagen. Opvallend was de beweging in het deelcijfer voor de industrie: die klom van 47,9 naar 49,1. Onderzoekers dachten dat de industriële activiteit zou dalen, want ze voorzagen een puntental van 47,4. 

  Economen verwachtten dat de industrie meer last zou ondervinden van de corona-epidemie. In een poging de verspreiding van het virus in te dammen heeft China grootschalige quarantainemaatregelen genomen. Hierdoor moesten veel fabrieken hun deuren sluiten en zagen winkels hun inkomsten drastisch teruglopen. Er werd gevreesd dat Europese industrie problemen zou ondervinden met de bevoorrading en de vraag naar fabrieksproducten zou dalen. Maar de impact lijkt tot dusver dus mee te vallen.

  Meer weten? Hierheen!

 • KBC Securities: 'Weinig verrassingen bij Proximus'

  Analist Ruben Devos van KBC Securities zegt dat de resultaten van Proximus redelijk in lijn met de verwachtingen waren: 'little surprises'. Devos stelt dat de telecomspeler niet helemaal helder is over de herstructureringen. 'Proximus gaf duidelijk aan hoeveel cash er de komende jaren het bedrijf uitgaat door het plan, maar het heeft nog geen indicatie gegeven van de mogelijke kostenbesparingen in de toekomst.'

  Verder denkt de analist dat de uitgaande cash van 151 miljoen voor het plan in 2020, gepaard zal gaan met hoge kosten voor de uitrol van Proximus' supersnel internet tot bij de woning.

  Het aandeel zakt ruim 5 procent.

 • Jefferies: 'Omzet uit mobiele telefonie bij Proximus is vreemd laag'

  Analist Ulrich Rathe van Jefferies reageert op de jaarcijfers van Proximus :

  De omzetdaling van 3,9 procent bij mobiele abonnementen is vreemd, gegeven de makkelijke vergelijkingsbasis.
  Ulrich Rathe
  Analist Jefferies

  Het aandeel verliest 4,1 procent.

 • Europese beurzen openen in mineur

  De beurzen in Europa zakken gemiddeld 0,5 procent.

  Kingspan  verliest 1,7 procent. De Ierse isolatiegroep en kwelduivel van Recticel presteerde over 2019 in lijn met de verwachtingen (zie post 8u34).

  BAM  daalt 8 procent. De Nederlandse bouwgroep zag zijn winst halveren (zie post 8u06).

 • Bel20 start dag in het rood

  Onze favoriete sterrenkorf opent met een min van 0,6 procent. 

  Galapagos zakt met 4,2 procent. Het beurshuis RBC Capital Markets vindt het welletjes en verlaagt na de steile rally van de afgelopen maanden het advies voor het biotechbedrijf (zie post 6u38). Galagos kwam met jaarcijfers.

  Proximus trappelt ter plaatse. De telecomoperator presteert in het vierde kwartaal in lijn met de analistenconsensus en de eigen prognose (zie post 7u09)

  Gimv verliest 0,5 procent. De Antwerpse investeringsmaatschappij heeft een meerderheidsbelang gekocht in het Zuid-Duitse Köberl (zie post 6u48)

  IBA klimt 3,7 procent. De specialist in protontherapie voor kankerbestrijding heeft een contract in Indonesië gesloten (zie post 7u33)

  Orange Belgium daalt 0,7 procent. De telecomgroep vecht de verkoop van de Waalse kabelaar Voo aan (zie post 8u14)

  WDP levert 0,3 procent in. De marktleider in logistiek vastgoed verliest de bestaande ruling inzake FBI in Nederland (zie post 8u28)

 • Kwelduivel Recticel presteert zoals verwacht

  De Ierse isolatiegroep Kingspan  boekte in 2019 een omzet van 4,7 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor en in lijn met de verwachtingen van de analisten. De bedrijfswinst klom met 12 procent naar 497 miljoen euro.

  De Ieren probeerden vorig jaar de isolatiedivisie van Recticel  in te lijven om hun marktaandeel in Europa op te krikken. Ze boden ook op de soepelschuimdivisie. Maar die zou meteen doorverkocht worden aan de Oostenrijkse groep Greitner. Uiteindelijk gaf Kingspan zijn overnameplannen op.

 • WDP verliest fiscale ruling FBI in Nederland

  Zojuist meldt WDP dat de Nederlandse belastingdienst de bestaande fiscale ruling inzake FBI - een status van fiscale beleggingsinstelling - is ingetrokken. De Nederlandse fiscus zegt dat WDP in 2021 een nieuwe aanvraag moet indienen en aan alle regels moet voldoen.

  WDP denkt dat het effect van de maatregel maximaal 3 procent van de verwachte EPRA-winst zal bedragen. De marktleider in logistiek vastgoed herhaalt dat het in 2023 een EPRA-winst van minimaal 1,15 euro per aandeel wil behalen. Daarvoor moet de portefeuille groeien met 10 procent per jaar, zodat die in 2023 stijgt naar meer dan 5 miljard euro.

 • Futures: Europese beurzen openen lager

  De futures fluisteren ons in dat het gemiddelde Europese aandeel straks zakt met 0,5 procent. 

 • Orange Belgium vecht verkoop Voo aan

  De telecomgroep vraagt de nietigverklaring van de verkoop van de Waalse kabelaar Voo aan het investeringsfonds Providence. 

  Orange Belgium heeft een kortgedingprocedure ingeleid tegen Nethys en OTP Luxco, die de belangen van het investeringsfonds Providence vertegenwoordigt. Het wil de verkoop nietig laten verklaren en vraagt de aanstelling van een gerechtsdeskundige om de omstandigheden en de modaliteiten van de verkoop van Voo aan Providence uit te klaren. De telecomspeler meent dat het verloop van de verkoopprocedure 'terechte vragen oproept, verband houdend met de hoogte van de oorspronkelijke prijs, de voorwaarden voor winstdeling voor het voormalige management en het gebrek aan concurrentie tussen de bieders'.

  Klik hier om verder te lezen.

 • BAM ziet winst halveren

  'De prestatie van BAM is in het tweede halfjaar verbeterd na een teleurstellende eerste jaarhelft', opent de Nederlandse bouwer zijn jaarrapport. De onderneming behaalde vorig jaar een omzet van 7,2 miljard euro, onveranderd ten opzichte van 2018. De winst voor belastingen halveerde tot 74,1 miljoen euro en ook de operationele marge ging doormidden: van 2,1 naar 1 procent. CEO Rob van Wingerden verklaart de lagere winst als volgt:

  De winst werd beïnvloed door de verliezen van 94 miljoen euro op projecten in Duitsland en het Midden-Oosten.
  Rob van Wingerden
  CEO BAM

  De omzet in de constructiemarkt klom met 5 procent naar 4,2 miljard euro. Die divisie profiteerde vooral van de sterke Nederlandse en Ierse markt voor residentieel vastgoed. Dat ondanks de onzekerheden over het Nederlandse stikstofbeleid dat tot veel problemen leidt bij bouwbedrijven. De inkomsten uit het VK en Duitsland waren in lijn met die van 2018 en in België zag het bedrijf de omzet dalen door de fasering van een aantal grote projecten. Het orderboek daalde met 8 procent naar 6,3 miljard euro. 

  Bam verlaagde verder de verliesvoorziening voor het horrorproject OpenIJ met 4 miljoen euro. Het project is nog niet afgerond. 

 • IBA installeert protontherapiesysteem in Jakarta

  IBA meldt op zijn website dat het een contract heeft getekend om een protontherapiesysteem te installeren in het Gatot Soebroto Hospitaal in Jakarta, Indonesië. De systemen zijn een soort minideeltjesversnellers die het bedrijf ontwikkelt om kankertumoren te lijf te gaan. De deal gaat gepaard met een korte-termijn-onderhoudscontract en is volledig gefinancierd. De eerste omzet uit hoofde van het contract is al in het boekjaar 2019 geboekt. De groep verkocht vorig jaar negen systemen. 

  Het contract is een opsteker voor IBA, aangezien het aandeel al enige tijd onder druk staat. De concurrentie in de sector neemt toe nu de prijsvechter Varian zijn aanwezigheid in de markt opdrijft. Dat geeft druk op de prijzen die de onderneming kan aanrekenen en op het marktaandeel. IBA beleefde in 2019 een zwakke eerste jaarhelft, maar CEO Olivier Legrain bleef bij zijn prognose voor een 'positief resultaat' over heel 2019. Het bedrijf komt 26 maart met zijn cijfers over 2019.

 • Proximus: even geduld aub

  Voor een indicatie van het toekomstig dividendbeleid, en de vraag of het stevige dividend behouden blijft nu de investeringen omhoog moeten, moeten de aandeelhouders van Proximus nog even geduld oefenen. Tot 31 maart, als CEO Guillaume Boutin zijn plannen ontvouwt op de beleggersdag. 

 • Aziatische beurzen gaan lager

  De Aziatische beurzen gaan vandaag zuidwaarts door de aanhoudende zorgen over het coronavirus. Gisteren doken ook de Europese en Amerikaanse beurzen in het rood nadat de Zuid-Koreaanse overheid inwoners van de stad Daegu sterk aanraadde om binnen te blijven. Het aantal besmettingen in het land steeg de afgelopen dagen stevig, waardoor Zuid-Korea nu het grootste aantal besmettingen buiten China heeft. Bovendien waarschuwde Goldman Sachs zijn beleggers dat markten de invloed van het virus op de bedrijfswinsten onderschatten en dat er een marktcorrectie op handen lijkt.

  Er is vandaag ook positief nieuws uit Azië, want het Chinese ministerie van Handel zegt dat de werkhervatting in de grote handelsprovincies als Guangdong en Jiangsu op stoom komt.

  De Aziatische beurzen gaan lager. De Chinese CSI300 heeft met een min van 0,1 procent het kleinste verlies. De Japanse Nikkei225 daalt 0,3 procent, de Hongkongse Hang Seng verliest 1 procent en de Koreaanse Kospi levert 1,5 procent in. 

 • Home Invest verhoogt dividend voor 20ste jaar op rij

  De GVV Home Invest Belgium kwam donderdagavond met de cijfers over het boekjaar 2019.

  De huurinkomsten klommen met 4,7 procent naar 25,1 miljoen euro. De toename is vooral te danken aan 'de verhuur van opgeleverde projecten in eigen ontwikkelingen en de bijdrage van investeringen in 2019'. Ook waren er in 2018 afgeronde projectontwikkelingen die vorig jaar voor het eerst een volledig boekjaar bijdroegen.

  De EPRA-winst, de winst uit de kernactiviteiten die bepalend is voor het uitkeerbare dividend, steeg met 20,2 procent naar 12,67 miljoen euro, ofwel 3,85 euro per aandeel. De schuldgraad bleef stabiel op 51,4 procent en het vooropgestelde brutodividend per aandeel komt uit op 4,85 euro (+2,1%). Daarmee verhoogt de verhuurder van residentieel vastgoed de coupon voor het twintigste jaar op rij. De winst kreeg vooral een boost door de sterke toename van de reële waarde van het vastgoed. Die klom met 16,2 procent naar 609,6 miljoen euro.

  Lees hier verder. 

 • Proximus in lijn met de verwachtingen

  De resultaten van Proximus  zijn er. De telecomoperator presteert over het vierde kwartaal in lijn met de analistenconsensus en de eigen prognose: de omzet zakt 1,6 procent naar 1,45 miljard euro, de brutobedrijfswinst (ebitda) gaat 0,3 procent lager naar 453 miljoen euro. Netto dook Proximus door de kosten van het herstructureringsplan wel 29 miljoen euro in het rood. 

  Over heel 2019 zakt de netowinst van 508 miljoen naar 373 miljoen euro. 

  Het dividend blijft echter op 1,50 euro bruto per aandeel. Dat betekent dat de operator 486 miljoen euro naar de aandeelhouder laat vloeien. Dat is 30 procent meer dan de nettowinst en 98 procent van de vrije kasstroom (498 miljoen euro). 

 • Gimv koopt Duitse gebouwenbeheerder

  De investeringsmaatschappij Gimv  heeft een meerderheidsbelang gekocht in het Zuid-Duitse Köberl, een specialist in gebouwbeheer (facility management in het vakjargon).

  Köberl bestaat uit drie vennootschappen: FINK Gebäudetechnik, GEMA Gebäudemanagement en Süddeutsche Gebäudemanagement. De groep heeft meer dan 350 mensen in dienst en realiseert een omzet van 60 miljoen euro.

  Armin en Karl Köberl, de twee betrokken bedrijfsleiders, behouden een minderheidsparticipatie. Gimv heeft nog zes andere participaties in Duitsland, waaronder de bouwer van wegen- en verkeersveiligheidsinfrastructuur Wemas, de ontwikkelaar van hartkleppen JenaValve en Laser 2000, de Europese marktleider in laser- en fotonica-oplossingen. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de Duitse concurrentiewaakhond.

 • Een spiekbriefje voor Proximus

  Straks om 7 uur komt Proximus  met de jaarcijfers, al vermoedden analisten dat CEO Guillaume Boutin over de vele uitdagingen van de groep pas het achterste van zijn tong zal laten zien op de beleggersdag van 31 maart. 

  De analistenconsensus treft u hier aan. Analisten verwachten gemiddeld dat de omzet in het vierde kwartaal tot 1,44 miljard euro afgebrokkeld is, de brutobedrijfswinst zou nagenoeg stabiel evolueren op 454 miljoen euro.

 • Brekend: eerste verkoopadvies voor Galapagos

  Galapagos  kwam gisteren met de jaarcijfers. Eerlijk: bij biotechbedrijven zijn die nooit hét grote nieuws, het nieuws zit in de updates over de onderzoekspijplijn. En bij de Belgisch-Nederlandse groep zit er véél in de pijplijn: er lopen nu 30 programma's en goudhaantje filgotinib, een reumamiddel, staat klaar voor commerciële lancering. De financiering van het onderzoek en de lancering van filgotinib op de cruciale Amerikaanse markt is geen probleem: na de miljardendeal met gigant Gilead heeft Galapagos 5,8 miljard euro in kas. Dat is, euhm, comfortabel. 

  Na het wonderjaar 2019 op de beurs - dat dit jaar een vervolg kreeg met 35 procent winst sinds nieuwjaar - is het aandeel evenwel geen koopje meer. Dat is toch de mening van RBC Capital Markets. Het beurshuis verlaagt na de steile rally het advies voor de Amerikaanse effecten van Galapagos (ADR's) tot verkopen, met een koersdoel van 175 dollar (het aandeel sloot gisteren op Wall Street op 260 dollar). Galapagos telt nu dus één verkoopadvies op Wall Street, tegenover 7 koopadviezen en 5 neutrale beoordelingen. 

 • Hoe scherp treft het coronavirus de Europese economie?

  Goedemorgen! Deze ochtend weten we klokslag 10 uur in welke mate het coronavirus het vertrouwen van de Europese ondernemer ondermijnt. Economen verwachten dat de invloedrijke barometer van onderzoeksbureau IHS Markit slechts een bescheiden daling laat zien, van 51,3 naar 51 punten. Dat zou nog altijd een - bescheiden - groeitempo van de economie aangeven. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud