Advertentie

UCB grijpt naast 1,2 miljard

©ANP

De Russische beurs boekte woensdag stevig herstel. In Brussel stond UCB onder druk nu de verkoop van dochter Kremers Urban definitief afgeketst is.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.50 uur: We gaan er uit met nieuws van Cofinimmo. De bevak koopt een heleboel verzorgingsinstellingen over van de familie Zeeman. Het betreft zowel instellingen in geriatrie, psychiatrie en gehandicaptenzorg. 

17.45 uur: Vanavond nog twee belangrijke evenementen op de agenda. Hier te volgen op Tijd.be. De rentebeslissing van de Federal Reserve en de persconferentie van Janet Yellen natuurlijk. Maar het is ook uitkijken naar de stemming in het Griekse parlement vanavond. Het is vanavond de eerste van drie rondes. Indien de presidentskandidaat voor 29 december niet voldoende stemmen binnenhaalt, wordt het parlement ontbonden en volgen vervroegde verkiezingen. De kans is groot dat dan de extreemlinksen van Syriza de overwinning binnenhalen. En die staan gekend als anti-Europees. Kortom, wie bezorgd is over de toekomst van de eurozone, houdt vanavond de Griekse stemming maar beter in de gaten.

17.39 uur:

16.35 uur: De Bank of Russia heeft maatregelen getroffen om het banksysteem te stabiliseren. Zo hoeven banken de waardeverminderingen op hun activa als gevolg van de roebelcrash niet in rekening nemen, wat hen extra ademruimte geeft. Bovendien gaf de centrale bank aan volgend jaar extra kapitaal in de banken te zullen pompen. Het aandeel Sberbank schoot bijvoorbeeld meer dan 10 procent omhoog. De Russische beursindex schiet tot 17 procent hoger en de roebel herstelt 10 procent tegenover de dollar.

Eerder op de dag had het ministerie van financiën al aangegeven internationale deviezen op de valutamarkt te zullen verkopen om de roebel te ondersteunen. Staatsmedia meldden dat daarvoor 7 miljard dollar zou voor uitgetrokken worden. Bovendien heeft premier Medvedev duidelijk gesteld dat er geen beperkende maatregelen in de vorm van kapitaalrestricties zullen ingevoerd worden. 

De voorbije dagen kreeg de roebel enorme klappen. In een paniekreactie trok de centrale bank de rente maandagnacht op van 10,5 tot 17 procent, maar ook dat hielp niet om de gemoederen te bedaren. Integendeel. Vandaag lijkt het wel te lukken, al zijn daarmee niet alle problemen van de baan. Rusland blijft onderworpen aan Westerse sancties, en zolang de olieprijs niet herstelt blijft de belangrijkste inkomstenbron van Poetin en co haperen.

16.25 uur: Het aandeel CUBA stijgt vandaag meer dan 20 procent. 20 jaar moest hij erop wachten. Vandaag lijkt zijn geduld eindelijk vruchten af te zullen werpen. 'Thomas Herzfeld lanceerde in 1993 een investeringsfonds gericht op bedrijven die zouden profiteren van een normalisering van de handelsrelaties tussen de VS en Cuba. Herzfeld Caribbean Barin Fund heet het fonds, met de ticker CUBA. Het noteert op Wall Street. 

Koersgrafiek van het aandeel CUBA. Het stijgt vandaag met 20 procent. In 2006 piekte het na berichten dat de Fidel Castro door gezondheidsproblemen de macht overgedragen had aan zijn broer Raul.

'Ik heb me keer op keer vergist in de timing. Maar het gaat gebeuren. Het handelsembargo zal afgebroken worden', zei de oprichter van het fonds twee jaar geleden nog in een interview met de Wall Street Journal.

Het fonds heeft onder andere belangen in de cruiseoperator Carnival en in het scheepvaartbedrijf Seaboard. Ook Watsco, een verdeler van airco-systemen, wacht volgens het fonds een mooie toekomst als het de systemen in Cuba kan moderniseren. In 2006 piekte het aandeel nadat Fidel Castro de macht had overgeheveld naar zijn broer Raul. 

15.53 uur: Historisch moment:

MORE: U.S. to start talks with Cuba to normalize full diplomatic relations, AP reports. cnb.cx/1AEYFz6...— CNBC NowVerified account (@CNBCnow) 17 Dec 2014

 

BREAKING: Cuba frees American contractor Alan Gross, who was held for 5 years. (via NBcNews)— CNBC NowVerified account (@CNBCnow) 17 Dec 2014

 

15.51 uur: Het lijkt erop dat de Russen weer volop dollars aan het verkopen zijn op de valutamarkt. De roebel noteert momenteel op 8 procent winst tegenover de dollar.

15.05 uur: 'The bear never asks for permission. From anyone. He will never give up his forest to anyone.' Dat zijn de woorden van Poetin in een trailer in aanloop naar zijn persconferentie van morgen. 'De trailer van Lord of the rings is er niets tegen', is de reactie van een collega.

The bear never asks for permission. From anyone.
Poetin

 

.

14.48 uur: De consumentenprijzen in de VS zijn in november met 0,3 procent gedaald ten opzichte van oktober. Dat is de grootste daling in zes jaar tijd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de plotse val van de brandstofprijzen. Zonder die component steeg de kerninflatie met 0,1 procent. De kerninflatie steeg in de voorbije twaalf maanden met 1,7 procent, wat nog steeds onder de doelstelling (2%) van de Federal Reserve is. 

De nieuwe cijfers wijzen erop dat de Federal Reserve mogelijk wat langer zal wachten om de rente op te trekken. Dat zal later vandaag al duidelijk worden. Herhaalt de Federal Reserve vandaag dat ze het nulrentebeleid nog 'geruime tijd' zal voortzetten, of laat ze die twee cruciale woorden vandaag vallen? Een groot dilemma, zoals Bill Gross gisteren op Twitter liet weten:

Gross: The Fed is in a corner - It wants to raise rates in 2015 but Oil / Dollar / Disinflation say NO! NO! NO!!— Janus Capital (@JanusCapital) 16 Dec 2014

14.23 uur: Teleurstellende kwartaalresultaten bij Fedex, dat nochtans zou moeten profiteren van de lagere brandstofprijzen.

Logistics Bellwether FedEx Misses Across The Board Despite Plunging Energy Costs zerohedge.com/news/2014-12-1...— zerohedge (@zerohedge) 17 Dec 2014

14.15 uur: De voorbije dagen ook gelezen over een tiener die tijdens de lunchpauze op school 72 miljoen dollar verdiende met olie- en goudaandelen? Dat blijkt dus allemaal een grap te zijn. 

17-jarige 'superbelegger' blijkt grap bit.ly/1DMdmq2...— De Tijd (@tijd) 17 Dec 2014

13.57 uur: Lubomir Mitov, hoofdeconoom van het Institute of International Finance, aan het woord:

De Russische centrale bank heeft uren, misschien een paar dagen om de situatie onder controle te krijgen. Als de Russen naar de bank hollen, om hun rekeningen leeg te maken, is het game over.

13.43 uur: Hoe zou het met de olieprijs zijn vandaag, vraagt u zich af? Wel, die zakt voort. 

WTI crude oil is down nearly 2% today: finviz.com/futures_charts... pic.twitter.com/XpaNNnM2sM— Jesse Colombo (@TheBubbleBubble) 17 Dec 2014

13.32 uur: Sipef verloor sinds de jaarpiek al 25 procent van zijn waarde. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de OPEC en de dalende olieprijs. KBC Securities verlaagde deze ochtend de winstprognose voor Sipef in 2015 met zomaar even 31 procent. Meer over Sipef, CMB en UCB in het dagelijkse overzicht op Euronext Brussel.

Het zou de grafiek van de olieprijs of de roebel kunnen zijn. Maar dat is het niet. Ook het aandeel Sipef beleeft harde tijden.

Het management van Sipef stelde eind oktober dat de palmolieprijs de bodem in september had bereikt en dat die geleidelijk aan zou herstellen. Maar het management had de beslissing van de OPEC en de impact ervan onderschat. 'Dat was een misvatting', zei de financieel directeur onlangs. 

13.17 uur: De koersgrafiek van de roebel heeft vandaag weer veel weg van een roller coaster. ‘Het ministerie van financiën is van oordeel dat de roebel extreem ondergewaardeerd is en start met de verkoop van buitenlandse valuta op de markt’, meldt het ministerie aan Russische persbureaus.

De grafiek van de Russische roebel heeft ook vandaag weer veel weg van een roller coaster

Rusland zou van plan zijn voor 7 miljard dollars te verkopen om zo de roebel te ondersteunen. Al bij al een peulschil, in vergelijking met  de 400 miljard dollar buitenlandse deviezen die het land momenteel bezit. De berichten misten hun effect op de roebel niet (zie grafiek). De roebel steeg op een bepaald moment zelfs 8 procent tegenover de dollar, maar net als gisteren was de heropleving van korte duur. Tim Ash, een analist van Standard Bank, begrijpt het allemaal niet. 'Ze hebben honderden miljarden deviezen. Waarom halen ze dan gewoon wat wisselgeld uit de zakken?'

13.05 uur: De vrachttarieven in de drogebulksector zakken verder weg. Voor een capesize schip, de grootste soort schepen voor het vervoer van droge lading (met een draagvermogen van meer dan 150.000 ton), betaal je nog amper 4.100 dollar per dag. Dat is ver onder het break even-peil. De vrachttarieven voor bulkschepen zijn sinds begin november aan het dalen. Er is voldoende lading (vooral ijzererts en steenkool), maar daar staat een overaanbod van schepen tegenover.

BALTIC CAPESIZE INDEX DROPS 5.2% TO $4,109 A DAY— zerohedge (@zerohedge) 17 dec. 2014

Bovendien wordt er veel vervoerd op kortere routes. In Brazilië waren er eerder dit jaar problemen om het ijzererts van de mijnen in het binnenland in de havens te krijgen. Die zijn nu opgelost, maar er lagen volop schepen klaar om het erts in ontvangst te nemen. Volgens Hellenic Shipping News was de belangrijkste drogebulkroute dit jaar die tussen Australië en het Verre Oosten (in de eerste plaats China), en die afstanden zijn natuurlijk relatief kort. Zo’n reis is sneller afgewerkt, zodat de schepen sneller weer beschikbaar.

Intussen blijft de drogebulkvloot tegen een hoog tempo aangroeien. Dit jaar werd al voor 55 miljoen ton  nieuwe tonnage besteld, gevoelig minder dan in 2013 (103 miljoen ton), maar eigenlijk veel te veel. Het is moeilijker geworden om financiering te krijgen – gezien de lage vrachttarieven en de niet zo beste vooruitzichten – maar nog niet moeilijk genoeg om investeerders er van te weerhouden orders te plaatsen.

Steeds volgens Hellenic Shipping News, dat zich onder meer baseert op gegevens van de internationale scheepvaartvereniging Bimco, wordt 2015 een beetje ‘saai’ aan de vraagzijde, terwijl het tonnage-aanbod ongeveer gelijk zal blijven. Geen mooie vooruitzichten dus.

CMB lijkt vandaag geen last te hebben van de kelderende drogebulkmarkt, maar dat heeft met andere zaken te maken (zie post van 11.25 uur). De voornaamste activiteit van CMB blijft nog altijd Bocimar, en de drogebulkrederij heeft dit jaar nog geen winst opgeleverd. Ter herinnering: in het eerste halfjaar was er 9,8 miljoen dollar verlies, in het derde kwartaal zelfs 15,1 miljoen dollar.

12.28 uur: We meldden vanochtend dat het Nederlandse technologieconcern Philips 1 miljard dollar neertelde voor Volcan, een Amerikaanse specialist in medische beeldvorming van hart- en bloedvaten. Analisten noemen de overname duur, maar strategisch 'verstandig'. Analisten van Deutsche Bank merken op dat Volcan de komende jaren sterker zal groeien dan de eigen Healthcare-afdeling van Philips .

12.24 uur: In de schaduw van het Russische drama krijgt ook de beurs van Nigeria een forse klap. En dat is minder vreemd dan het lijkt. De Nigeriaanse economie drijft op de olieproductie, en heeft dus ook veel last van de lage olieprijs.

The next victim? Nigerian currency and stocks slide as oil falls http://t.co/4EOL8okbBW pic.twitter.com/v8ZJREGg8h— Robin Wigglesworth (@RobinWigg) December 17, 2014

 

11.25 uur: Gisteravond maakte CMB  bekend een tweede scheepvaartactiviteit toe te voegen: containervaart. Onder zijn nieuwe CEO, Alexander Saverys, neemt de groep de containervloot van Delphis over voor amper 2,2 miljoen dollar. Dat is inclusief schulden, die Petercam raamt op 200 à 300 miljoen dollar. 

Delphis was de kustvaartrederij van Alexander Saverys, die werd gered door vader Marc en eigendom was van diens investeringsvehikel Saverco. Delphis maakt overigens van de zeer lage prijzen voor tweedehandse containerschepen gebruik om zijn vloot uit te breiden (met 2 jonge tweedehandse schepen en ook 2 nieuwbouwschepen).

Petercam bekijkt het allemaal eerder positief. Bij CMB vindt diversificatie plaats, wat misschien niet slecht is aangezien de bulksector moeilijke tijden beleeft, en de intrede in de containersector gebeurt direct vrij groots.

With 14 acquired vessels from Delphis, 2 acquired vessels from undisclosed third parties and 2 newbuilds, CMB’s entrance into the container space looks strong.
Petercam

Het aandeel reageert positief, maar dat kan ook te maken hebben met het algemeen oordeel van Petercam: de waardering is goedkoop in vergelijking met de netto actiefwaarde van 24 euro. Een opportuniteit om aandelen bij te kopen, meent het beurshuis. Petercam heeft een bijkopen-advies en een koersdoel van 20 euro. 

11.12 uur: Terwijl de wereld vandaag vooral kijkt naar de centrale banken van Rusland en de VS, blijft de ECB tobben over de lage inflatie in de eurozone. Die werd zopas bevestigd op amper 0,3 procent. Ruim verwijderd van de 'dicht bij maar minder dan 2 procent' die de ECB als 'sweet spot' hanteert, dus.

.@fastFT: Eurozone inflation rate confirmed at just 0.3% http://t.co/HrpjttJnp2— Financial Times (@FinancialTimes) December 17, 2014

 

10.42 uur: We hebben gisteren nagelaten om dit nieuwtje van Aedifica mee te geven. Aedifica  meldt  dat de opschortende voorwaarden voor de acquisitie van de portefeuille van 8 rustoorden in Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen (Duitsland), zoals aangekondigd op 3 november 2014, zijn vervuld. De transactie is betaald. De schuldgraad van de vastgoedgroep stijgt tot 52 procent.

10.27 uur: Rusland probeert de roebelpaniek in eigen land in te dijken, nadat een forse renteverhoging de vrije val van de Russische munt geen halt kon toeroepen. Maar of het echt een oplossing is om op de staatstelevisie de berichtgeving tot een minimum te beperken, is een ander paar mouwen:

Russia's state television “is having limited ruble coverage now in order not to cause panic." http://t.co/y9WtH8IDK6 pic.twitter.com/G28xPwwWVi— Bloomberg Business (@business) December 17, 2014

 

10.00 uur: UCB is met een rendement van 18 procent nog steeds één van de beter presterende Bel20'ers dit jaar. Maar na het afketsen van de Kremers Urban-deal is het wel een eindejaar in mineur aan het worden: de biofarmaciegroep noteert nu zo'n 17 procent onder de nazomers piekkoers van 75,62 euro, toen de speculatieve koorts heel de farmasector stevig in de greep had en beleggers bij de potentiële verkoop van Kremers Urban wel héél veel dollartekens zetten. 

-17%
Het aandeel UCB noteert nu 17 procent onder zijn nazomerse piek

09.53 uur: Van Lanschot opent na de instap van Wellington (post van 9u40)  in Amsterdam 1,5 procent hoger. 

09.48 uur: Man down! Uit het overzicht van Bolero onthouden we dat Kering-dochter Puma Rihanna heeft aangetrokken als 'ambassadrice'. Geen idee of er een causaal verband is, maar Puma opent deze ochtend tegen de trend in wel hoger op de beurs van Frankfurt. 

 

09.40 uur: In Amsterdam is het nog even wachten op een koers voor Van Lanschot . De Nederlandse bank, die ook in België actief is, krijgt een opkikker van jewelste bij haar turnaround. De Amerikaanse vermogensbeheerder Wellington, een 'ouderwetse' langetermijninvesteerder, neemt een belang van 9,9 procent in de bank. Dat belang is afkomstig van FB Oranjewoud, de coöperatie achter het door Rabobank van de ondergang geredde Friesland Bank. We citeren ING-analist Albert Ploegh:

Dat een bekende 'long-only' investeerder als Wellington een belang in Van Lanschot heeft genomen, is volgens ons een erg positief signaal.
Albert Ploegh
ING

09.30 uur: Wat moet u uit de ochtendlijke nieuwsstroom onthouden en waar mag u later vandaag naar uitkijken? Het overzicht van collega Kim Evenepoel in de Korte Metten.

09.19 uur: De verkoop van Kremers Urban gaat dus niet door. Helemaal een donderslag bij heldere hemel is dat niet, aangezien een oordeel van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA midden vorige maand al de deal op de helling zette. De FDA twijfelt of het generieke ADHD-medicijn van Kremers Urban, het stermiddel van de UCB-dochter, wel identiek hetzelfde ('bio-equivalent' in jargon) is als het origineel Concerta, ontwikkeld door Johnson & Johnson. Daardoor zou het effect van het generiek niet bij alle patiënten identiek zijn. Voor alle duidelijkheid. De FDA twijfelt niet aan de veiligheid van het product. Het generiek van Kremers Urban mag dan ook op de markt blijven, maar verliest wel zijn stempel van 'automatisch substituut voor het origineel'. KBC Securities-analist Jan De Kerpel:

Dit is duidelijk negatief nieuws voor UCB en kan op korte termijn op de koers wegen, tot er meer duidelijkheid komt. Maar omdat de voorschriften vrij stabiel evolueren en Kremers Urban uiteindelijk wel verkocht zal worden, houden we ons 'bijkopen'-advies.
Jan De Kerpel
KBC Securities

09.07 uur: De Bel20 opent met ruim 1 procent verlies, in het spoor van de andere Europese beurzen. Net als op Wall Street blijft de stemming dus extreem volatiel, samen met elke plotwending van de Russische crisis. UCB gaat bijna 3 procent lager. De verkoop van de 'vreemde eend' Kremers Urban voor 1,2 miljard euro gaat uiteindelijk toch niet door. De verkoopprijs lag sowieso al onder de eerdere hooggespannen verwachtingen. Die verwachtingen hadden het aandeel UCB deze zomer tot ongekende hoogtes gestuurd.

8.49 uur: Het Chinese Geely, eigenaar van Volvo, krijgt een klap van 20 procent op de Chinese beurs na een winstalarm om U tegen te zeggen. De omzet daalde tijdens de eerste 11 maanden met 26 procent, vooral omdat de export helemaal instortte. Daarbovenop komt nu nog eens de crash van de roebel en de Russische markt. Door dat alles zal de nettowinst over het volledige jaar halveren. 

Chinese carmaker Geely says its profits may drop 50% because of the ruble bloom.bg/1J021CO...— Bloomberg BusinessVerified account (@business) 16 Dec 2014

 

8.39 uur: Charleroi of all places. Daar begint Mobistar digitale televisie via de kabel te testen. Mobistar mag - zoals beslist door de telecomregulatoren - het kabelnetwerk van spelers als Telenet gebruiken op eigen televisie- en internetdiensten te lanceren. Wanneer het tv-aanbod commercieel beschikbaar is, laat Mobistar nog even in het midden. 'De inspanningen die we momenteel leveren zullen de concurrentie op de Belgische markt aanzienlijk verbeteren', klinkt het in een persbericht. 

8.30 uur: Philips versterkt zich in medische beeldvorming en neemt een bedrijf over dat technologie ontwikkelt om hart- en bloedvaten in beeld te brengen. Het betaalt 1 miljard dollar. Volgens sommigen een forse prijs:

Zo de #Philips overname van #Volcano is tegen 3 x omzet en 22 x bedrijfsresultaat. Dat wordt moeilijk om aan de winst bij te dragen.— Corne van Zeijl (@beursanalist) 16 Dec 2014

8.20 uur: Van alle centraal bankiers ter wereld heeft Elvira Nabiullina zonder twijfel de zwaarste job ter wereld: de Russische roebel én economie van de ondergang redden. Maar ook Janet Yellen heeft een probleem, al is het voor de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank in vergelijking met de Russische collega veeleer een luxeprobleem: de Amerikaanse economie lijkt immers voldoende sterk om zonder de steunwieltjes van het nulrentebeleid overeind te blijven.

Een nulrentebeleid dat dinsdag precies zes jaar oud was en waar beleggers intussen aan verslaafd geraakt zijn. Tot nader order lieten Yellen & co na elke vergadering weten dat ze van plan zijn het nulrentebeleid nog 'geruime tijd' voor te zetten. Met een jobmarkt op volle toeren lijkt die belofte niet langer nodig. Bijgevolg bestaat dat de kans dat de Federal Reserve woensdagavond die ene passage uit de toelichting schrapt. En dat zou dan volgens 'Fed-watchers' een signaal zijn dat beleggers midden 2015 een eerste renteverhoging in 6,5 jaar mogen verwachten.

Al is de kans ook reëel dat de Fed de 'geruime tijd' nog even overeind houdt. Eerder op de dag staan er immers nog Amerikaanse inflatiecijfers op het menu. En de kans is reëel dat de inflatie door de tuimelende olieprijs in november fors gezakt is, van 1,7 naar 1,4 procent. En dat zou Yellen dan - in combinatie met de potentiële globale impact van de Russische crisis - weer een perfect 'excuus' geven om nog even de kat uit de boom te kijken, vooraleer ze de weg richting renteverhoging inslaat.

©Mediafin

8.19 uur: De roebel blijft kletsen krijgen. Vandaag gaat er nog eens 5 procent af. Voor een euro krijgt u nu al 89 roebel in de plaats. Gisteren was dat even bijna 100 roebel maar de Russische munt herstelde wat op het einde van de dag nadat de minister van economie geruchten de kop indrukte dat er beperkingen zouden komen voor Russen die hun roebels in dollars willen omzetten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud