1. Markten Live
 2. Live blog

UCB sloopt grens van 80 euro

Meevallende indicatoren over de Europese industrie sturen de beurzen hoger. Tigenix wint terrein dankzij een Europese miljoenensubsidie. Hamon en Zetes gaan vooruit na hun kwartaalupdates.
 • Bel20 sluit 0,7 procent hoger

  Met deze blijde boodschap sluiten we de Markten Live af: de Bel20-index klokte 0,67 procent hoger af op 3.624,18 punten. Meer over de Brusselse beurs kan u via deze link lezen. Dit zijn de toppers en floppers van de continumarkt:

 • Volgens een studie van Harvard zal de vervalsing van de emissie-uitstoot door Volkswagen levens kosten in de VS.

 • Ook Amerikaanse bedrijfsleiders optimistisch

  Wall Street spint garen uit de publicatie van de ISM-index voor de industrie. Het ondernemersvertrouwen van de Amerikaanse bedrijfsleiders belandde in oktober op 50,1 punten, net iets boven de analistenprognose van 50 en slecht nipt beneden het cijfer van 50,2 van september. Hoopvol is dat het cijfer over de bestellingen verbeterde tot 52,9.

 • Op de beurs van Parijs is Renault in vorm. Volgens Le Journal du Dimanche zou de Franse overheid bereid zijn een fusie tussen Renault en zijn Japanse partner Nissan te aanvaarden.

  De alliantie Renault-Nissan opereert nu ook al onder dezelfde CEO, Carlos Ghosn. ©Reuters

 • Fonds breidt shortpositie in Solvay uit

  Niet iedereen is optimistisch over de koers van Solvay . Het fonds Adage Capital Management verhoogde zijn shortpositie in de chemiegroep van 0,91 naar 1,02 procent.

 • Goed nieuws voor de Amerikaanse huizenbouwers en doe-het-zelfzaken. De bouwuitgaven stegen in september 0,6 procent, meer dan verwacht.

 • Wall Street is zonet hoger geopend, niet meer om half drie zoals vorige week maar om half vier. Dit weekend schakelden de Amerikanen over naar het winteruur. De Dow Jones en de Nasdaq Composite winnen beide 0,2 procent.

 • Merger Monday: zeven miljardendeals op rij

  Het lijkt wel 'Merger Monday': naast de operaties van Visa-Visa Europe en Shire-Dyax verschijnen tal van andere overname- en fusiedeals op de persagentschappen. Een greep uit de lijst. We beperken ons tot de miljardendeals:

  - ConAgra verkoopt zijn private label-activiteiten aan TreeHouse Foods voor 2,7 miljard dollar cash. ConAgra betaalde er drie jaar geleden nog het dubbele voor.

  - De private equity-groep Pamplona Capital Management koopt de specialist in medische analyses MedAssets voor 2,7 miljard dollar.

  - In de farmasector verwerft Bristol-Myers het biotechbedrijf Cardioxyl Pharmaceuticals, gespecialiseerd in hart- en vaatziekten, voor 2,07 miljard dollar.

  - Endurance International Group Holdings neemt de onlinemarketeer Constant Contact over voor 1,1 miljard dollar.

  - De specialist in schoonheidsproducten Coty lijft de beatutybusiness van de Brazilaanse groep Hypermarcas in voor zowat 1 miljard dollar.

 • Rusland lijkt eindelijk uit het dal te geraken. De beurs van Moskou heeft daar al een voorsprong op genomen. Met een winst van 23 procent is de Russische beurs de beste onder de groeilanden. De roebel noteert sinds januari zowat aan hetzelfde peil tegenover de euro.

 • Amundi trekt naar de beurs

  De Franse vermogesbeheerder Amundi wil zijn plaats opeisen in de wereldwijde fondsenindustrie en debuteert op 11 november op de beurs van Parijs. Société Générale en Credit Suisse, de twee Franse grootbanken die vijf jaar geleden Amundi oprichtten, willen 1,75 miljard euro ophalen door hun belang in de vermogensbeheerder deels naar de beurs te brengen. Een definitieve intekenprijs wordt pas later bekendgemaakt, maar Amundi mikt op een koers tussen 42 en 52,50 euro. Dat waardeert de groep aan 8,8 miljard euro.

 • UCB sloopt grens van 80 euro

  De koers van de Belgische biofarmagroep UCB sloopt de grens van 80 euro, een record. UCB legde vorige week sterke kwartaalcijfers voor. De verkoop van de medicijnen Cimzia, Neupro en Vimpat - het trio dat de komende jaren de groeimotor moet vormen - loopt als een trein. In het derde kwartaal waren de geneesmiddelen samen goed voor een omzet van 1,47 miljard euro. Dat is 41 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. UCB trok dan ook de omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar op.

  Door de koershausse is de beurswaarde van UCB gestegen tot 15,56 miljard euro. Daarmee is UCB het op drie na grootste bedrijf in de index, na AB InBev, Engie en KBC. Ook inzake koerswinst staat het aandeel sinds Nieuwjaar op nummer vier van beste presteerders in de Bel20. UCB won dit jaar al 26,5 procent. Alleen Delhaize (+40%), Ageas (+37%) en Ackermans & van HAaren (+37%) doen beter.

 • Shire neemt voor 5,9 miljard dollar Dyax over

  Alweer een biotechbedrijf dat wordt overgenomen: Shire Pharmaceuticals biedt 5,9 miljard dollar voor Dyax , een specialist in erg zeldzame ziektes. De biedprijs van 37,30 dollar per aandeel ligt 35,5 procent boven de slotkoers van vrijdag.

  Het is Shire vooral te doen om een middel tegen erfelijk angio-oedeem, een zwellingsziekte die zelfs de adem kan doen afbreken. Dat middel zit in de laatste testfase. Als het op de markt komt, krijgen de aandeelhouders van Dyax nog eens 4 dollar per aandeel extra. Dyax heeft al een geneesmiddel tegen erfelijk angio-oedeem, Kalbitor, maar dat zou niet zo goed werken als het nieuwe. Kalbitor realiseerde vorig jaar een omzet van amper 68 miljoen dollar..

 • Commerzbank: Voor het eerst in 8 jaar weer dividend

  Commerzbank , na Deutsche Bank de grootste in Duitsland, in in trek na haar kwartaalcijfers. Voor het eerst sinds 2007 komt er weer een dividend.

 • Futures wijzen op lichte winst voor Wall Street

  De aandelenfutures wijzen  op een licht hogere opening voor de Amerikaanse beurzen. De S&P500-index zou 0,1 procent winnen, de Nasdaq Composite 0,2 procent.

 • Visa neemt voor 21 miljard euro Visa Europe over

  De genoteerde specialist in kredietkaarten Visa neemt zijn Europese zuster over in een miljardendeal. Daarmee komt er een hereniging na een scheiding van 8 jaar.

 • Alles over de Brusselse beurs rond het middaguur kan u via deze link lezen. Dit zijn de belangrijkste stijgers en dalers:

   

 • Mist in Londen

  Net zoals hier in België was het deze ochtend ook in de Londense City behoorlijk mistig. En dat levert aardige herfstplaatjes op. 

 • De Britse bedrijfsleiders zijn een al op optimisme, blijkt uit de PMI-index van de aankoopdirecteurs.

 • Spanjaarden kopen groot belang in Brantano-eigenaar

  Een opsteker voor het noodlijdende Nederlandse retailconcern Macintosh , eigenaar van de Brantano-winkels in ons land. De Spaanse investeringsmaatschappij Bestinver Gestion heeft een belang van 9,21 procent genomen in Macintosh. Vorige week nog kreeg het aandeel een dreun nadat de Britse schoenenwinkels van Brantano werden verkocht aan een veel lagere prijs dan verwacht.

 • Op de beurs van Londen valt HSBC terug. De resultaten waren niet van die aard dat ze voor een forse koopinteresse zorgen.

 • In Oost-Europa is er economisch geen vuiltje aan de lucht. Het herstel van Rusland zorgt er voor vertrouwen.

 • Hamon profiteert van belofte sterk eindejaar

  Hamon is een van de sterkste stijgers op de Brusselse beurs. Sommige beleggers hadden duidelijk nog slechtere cijfers verwacht. Over de eerste negen maanden haalde de maker van warmtewisselaars, luchtzuiveringsinstallaties en koeltorens voor 325 miljoen euro bestellingen binnen, een pak minder dan de 477 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat in het derde kwartaal de orders zakten tot 78 miljoen euro, tegenover 133 miljoen vorig jaar. Hamon belooft wel een erg sterk vierde kwartaal met veel intentieverklaringen en een sterke maand oktober.

  Een installatie van Hamon ©Foto Hamon

  'Maar om hetzelfde orderboekje als in 2014 te realiseren, zou Hamon in het vierde kwartaal een recordaantal bestellingen moeten tekenen', stelt analist Dieter Furniere van KBC Securities. Hij gaat niet verder dan de rating 'houden' en koersdoel van 10 euro. 'De redenen waarom we niet positiever zijn, zijn de verslechtering van het werkkapitaal, de (tijdelijke) verzwakking van het orderboek, de relatief kleine schaal van het bedrijf en onze perceptie dat de operationele risico's zijn toegenomen.'

 • Hoger koersdoel voor Zetes

  KBC Securities kan het rapport van Zetes wel smaken. De specialist in de identificatie van goederen en diensten, die onder meer onze identiteitskaarten maakt, is op weg op zijn beste resultaten ooit 'significant te overtreffen'.

  'We zijn ervan overtuigd dat de strategie van Zetes in beide divisies vruchten oplevert, en zorgt voor duurzame interne groei', stelt analist. Guy Sips. Over de jaren heen heeft Zetes een reeks contracten gesloten op 5 à 10 jaar. Dat zorgt voor aanzienlijke investeringen in ontwikkeling en infrastructuur voor de groep, maar in ruil bieden ze een goede zichtbaarheid voor de toekomstige cashflows, stelt Sips, aangezien Zetes omzet boekt bij elk document dat wordt afgeleverd.

  Hij trekt het koersdoel op van 39 naar 41 euro en herhaalt zijn koopadvies.

  Dankzij de langetermijncontracten, krijgen de aandeelhouders bij Zetes een goede zichtbaarheid over de komende cashflows.
  Guy Sips
  Analist KBC Securities

 • Chinese economie vertraagt

  De voorbije twee dagen kwamen opnieuw signalen over een vertraging in China. Vooral de daling van de PMI-index van de aankoopdirecteurs in de industrie baart zorgen, want die belandde net onder 50 punten: een teken dat de Chinese industrie niet meer groeit maar krimpt

 • Dit zijn na 20 minuten handel de grootste stijgers en dalers op de continumarkt:

 • ING: 'Synergieën Delhaize nog niet in de koers'

  ING is vol lof over het aandeel Delhaize , al verlaagt analist Matthias Maenhaut de winstverwachtingen na de derdekwartaalcijfers voor 2015 en 2016 respectievelijk met 3 en 1 procent.

  'We herhalen onze opinie dat de turnaround bij de Belgische activiteiten van Delhaize en de synergievoordelen van de fusie met Ahold significante mogelijkheden voor waardecreatie openen', stelt Maenhout. 'Noch het aandeel Ahold, noch het aandeel Delhaize houdt daar al rekening mee. Bovendien noteert Delhaize met een korting van 4 procent op de biedprijs van Ahold. We herhalen dan ook ons koopadvies en koersdoel van 106 euro.'

  De turnaround bij de Belgische activiteiten van Delhaize en de synergievoordelen van de fusie met Ahold opene significante mogelijkheden voor waardecreatie.
  Matthias Maenhout
  Analist ING

 • Bel20 opent halve procent lager

  De Bel20 opent een halve procent lager op 3.583 punten.

 • Banimmo zet CEO opzij

  De vastgoedontwikkelaar Banimmo herschikt zijn directiecomité. CEO Christian Terlinden legt met onmiddellijke ingang zijn functie als topman neer. Hij wordt tijdelijk vervangen door Alain Chaussard. Chaussard is bestuurder bij de vennootschap en ook ceo van Affine, de referentieaandeelhouder van Banimmo. De groep zal eerstdaags een recruteringsopdracht voor een nieuwe topman lanceren.

  Tevens wordt financieel directeur Cedric De Laet opgenomen in het directiecomité, naast de nieuwe ceo, de operationeel directeurs voor België en Frankrijk en de Secretaris-Generaal van de Groep. Vicevoorzitter Didrik van Caloen krijgt tevens de tijdelijke taak om nauwe toe te zien op de activiteiten in België, en zal dus tijdelijk ook  in het directiecomité zetelen.

  De beslissingen volgen op enkele zware afwaarderingen die Banimmo moest boeken op fout gelopen projecten, voornamelijk inWallonië. Banimmo is  met voorsprong de slechtst presterende vastgoedgroep op de Brusselse beurs.

  'Dit nieuws komt als een verrassing voor ons', reageert analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities. Hij hanteert een koopadvies en koersdoel van 9,50 euro.

 • Er lijkt geen wolkje aan de hemel voor Ryanair . De lagekostenmaatshappij verhoogt opnieuw haar verwachtingen voor het volledige jaar. In de zes maanden tot eind september heeft Ryanair 4,04 miljard euro omzet geboekt, een groei van 14 procent.

 • Euforie op de beurs van Istanboel

  De Turkse beurs is ruim 5 procent hoger geopend na de verkiezingsoverwinning van Recep Tayyip Erdogan. Ook de Turkse lira gaat vooruit, en dat is goed nieuws voor Belgische bedrijven met een stevige aanwezigheid in Turkije, zoals Deceuninck. Erdogan slaagde in zijn opzet door geen coalitie te willen vormen met anderen zodat hij nieuwe verkiezingen kon afdwingen. Zijn islamistisch-conservatieve partij haalt nu opnieuw de meerderheid van de zetels in het parlement.

  ©REUTERS

 • PostNL: Pakjes compenseren daling brievenpost niet

  In Nederland rapporteerde PostNL een daling van de bedrijfswinst met 26 procent tot 23 miljoen euro. De kosten lagen hoger dan verwacht, terwijl het postvolume met 11,2 procent zakte. De levering van pakjes steeg 8,6 procent. Dat resulteerde in een omzetdaling van 1 procent tot 780 miljoen euro. De nettowinst steeg evenwel van 12 naar 18 miljoen euro.

 • Europese miljoenensubsidie voor Tigenix

  Biotechbedrijf Tigenix krijgt steun in zijn onderzoek naar een middel tegen ernstige bloedvergiftiging als gevolg van ernstige, verworven longontsteking. De Europese Commissie geeft het Leuvense bedrijf en zijn partners een subsidie van 5,4 miljoen euro.

 • Lagere openingsbel verwacht

  De Europese aandelenmarkten stevenen op de eerste dag van november af op een lagere opening, nadat oktober met een hausse van 8 procent de beste maand bleek in zes jaar. Ook Wall Street deed het puik vorige maand: de Dow Jones spurtte 8,5 procent naar boven. De futures van deze ochtend wijzen op een terugval met 0,6 à 0,7 procent.

  In Azië gingen de meeste indexen deze ochtend beduidend lager.

  Belangrijk macro-economisch nieuws staat niet op het programma. In België zijn er ook geen bedrijfsresultaten gepland.

  Op de beurs van Brussel is het uitkijken naar de koersreacties van Hamon en Zetes. Beide bedrijven kwamen vrijdagavond nabeurs met resultaten. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar haalde Hamon voor 324 miljoen euro opdrachten binnen, ruim 30 procent minder dan een jaar geleden. De maker van koel- en warmtesystemen zegt er wel bij dat hij een sterk vierde kwartaal verwacht. Zetes stelt dat 2015 een recordjaar wordt. 

  CEO Alain Wirtz van Zetes pakte uit met een puike kwartaalupdate. ©Dries Luyten

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud