'Uit de weg Nutella, hier is Lotus!'

De Brusselse beurs verloor wat terrein, maar een Frans-Nederlandse entente hielp het Bel20-verlies te beperken. Lotus is met wat Britse fanmail goed op weg voor het 13de (!) jaar op rij de Bel20 te kloppen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: Nog even melden dat de Bel20 ondanks de Nederlands-Franse steun 0,6 procent in het rood eindigde. Lotus daarentegen liet (zie 17u15) met 885 euro nog maar eens een record optekenen. We ronden hier af, tot morgen voor een verse liveblog!

17.50 uur: Volkswagen haalt 2 miljard euro vers kapitaal op, via een private plaatsing van bevoorrechte (en dus niet stemgerechtigde) aandelen. Dat is niet geheel verrassend, zeker nu de Duitse autogigant de prijzige overname van de Zweedse truckbouwer Scania zo goed als afgerond heeft. 

17.30 uur: Toen de Britse ethische waakhond een boete van 26 miljoen pond oplegde aan Barclays voor manipulatie van de goudprijs, leek dat volgens die waakhond zelf een eenmalig incident. Maar de Financial Times is daar minder zeker van. De Britse zakenkrant polste enkele marktspelers en poneert dat goudmanipulatie 'routine' was.

Trading to influence the gold price was "routine" - this is a MUST READ from @xanrice http://t.co/C8zW6pALVm— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 3 juni 2014

 

17.15 uur: Lotus is aan een opmars bezig in het Verenigd Koninkrijk. Dat zeggen niet wij, maar één van de meest gelezen websites ter wereld: MailOnline. Meteen hebben we de reden waarom Lotus naar een recordkoers klimt.

16.35 uur: Opmerkelijk: het cijferwerk rond de kapitaalverhoging van Montea wordt steeds indrukwekkender. Het inschrijvingsrecht op de kapitaalverhoging noteert op dit ogenblik aan 91 cent. Bij een Montea-beurskoers van 31,90 euro is de theoretische koers nochtans 1,40 euro. 

Met twee inschrijvingsrechten kun je intekenen op twee stuks Montea aan 27 euro per stuk. Je doet dus een voordeel van 2 keer 4,90 euro of 9,80 euro. En je betaalt bij de huidige koers van het inschrijvingsrecht dus maar 6,37 euro. 

16.16 uur: Nieuws over Belgen in Silicon Valley. Dries Buytaert tankte onlangs nog eens 50 miljoen bij, in aanloop naar de beursgang in 2015. Vandaag meldt hij de overname van een big data-bedrijf.

Acquia en dries maken meteen gebruik van recente kapitaalronde en kopen big data-bedrijf: marketwired.com/press-release/... (via robinwauters)— Dieter Snoeck (@dietersnoeck) 3 Jun 2014

 

16.15 uur: Goed nieuws voor Amerikaanse economie.

US DATA: New factory orders +0.7% in April vs +0.6% expected— Fabrizio Goria (@FGoria) 3 Jun 2014

 

15.58 uur: Apple (635,69 dollar, +1,1%) gaat tegen de markt (Dow Jones -0,2%) in hoger. Beleggers geloven dus in de 'gezondheidswandeling' van de technologiereus. Al zal de koersdoelverhoging van 650 tot 725 dollar bij het beurshuis Susquehanna Financial Group ook wel een rol spelen. Analist Chris Caso stelt dat de aankondigingen over de software het ecosysteem van Apple verder zullen versterken.  

Apple rallies on price target hike; Broadcom rises http://t.co/zh1xQbSnpz— MarketWatch (@MarketWatch) June 3, 2014


15.33 uur:
Wall Street gaat vrij omzichtig van start, de Dow Jones verliest 0,3 procent. Niet echt verbazend na twee records op rij. 

15.32 uur: Wat te denken van de extreem lage Europese inflatie en de impact op de Europese Centrale Bank donderdag. Tekst en uitleg van ING-econoom Peter Vanden Houte op Tijd.TV:

 

15.30 uur: De jongste tegenvaller voor Tessenderlo? Griekse yoghurt!

15.01 uur: De tweede raming van de groei van de Belgische economie in het eerste kwartaal is krek gelijk aan de eerste: een groei van 0,4 procent tegenover het vierde kwartaal van 2013. Dat blijkt uit een persbericht van het INR en de Nationale Bank. Jaar op jaar versnelde de groei van 0,8 procent in het vierde kwartaal tot 1,2 procent in het eerste kwartaal.

14.43 uur: Met de jongste klim (zie vorige post) is Lotus Bakeries goed op weg voor het 13de (!) jaar op rij de Bel20 te kloppen, een track record om u tegen te zeggen. Sinds nieuwjaar won het aandeel 25 procent, ruim drie keer beter dan de prestatie van de Bel20 (+8%). Dit zijn de prestaties van het Lotus-aandeel over de voorbije 12 jaar (tussen haakjes de Bel20):

 • 2002: +17% (- 27%)
 • 2003: +20% (+11%)
 • 2004: +70% (+31%)
 • 2005: +33% (+21%)
 • 2006: +53% (+24%)
 • 2007: +13% (-   6%)
 • 2008:   +4% (- 54%)
 • 2009: +36% (+32%)
 • 2010: +22% (+  3%)
 • 2011:   +3% (- 19%)
 • 2012: +33% (+19%)
 • 2013: +29% (+18%)

14.29 uur: Even terug naar de voeding, maar dan Belgische: Lotus Bakeries bakt het weer aardig bruin. Het aandeel stijgt 2 procent tot 884 euro en dat is alweer een nieuw record. Van splitsen in hapklare koekjes willen ze bij Lotus niet weten.

14.11 uur: In Qatar is de nieuwe luchthaven van Doha nu volledig operationeel, laat DEME weten. De Belgische baggeraar spoot de helft van de 22 km² op waarop Hamad International Airport werd gebouwd. Het contract had een waarde van 337 miljoen euro en werd in 2005 en 2006 in minder dan 24 maanden uitgevoerd. Van de nieuwe luchthaven is overigens nog maar de eerste fase gerealiseerd. Op termijn moet HIA een internationale hub worden voor 90 miljoen passagiers. Momenteel is DEME opnieuw aan de slag in Qatar in het kader van de bouw van de nieuwe haven van Doha. DEME baggert het toegangskanaal uit en het bassin en realiseert ook een kunstmatig eiland voor een nieuwe marinebasis. DEME is een volledige dochter van CFE.

14.01 uur: In de Verenigde Staten wordt de vleeswarenstrijd heviger. Pilgrim’s Pride, dat vorige maand een bod van 45 dollar per aandeel lanceerde op Hillshire Brands, heeft dat bod opgetrokken tot 55 dollar in contanten, wat Hillshire Brands waardeert op 7,7 miljard dollar. Pilgrim’s Pride reageert daarmee op een tegenbod dat Tyson Foods vorige week uitbracht en dat 50 dollar per aandeel bedroeg. In de voorbeurshandel veert Hillshire ruim 8 procent op.

Hillshire is duidelijk van plan het onderste uit de kan te halen: de fabrikant van worstjes, hamburgers, hammen en salami gaat afzonderlijk met de twee bieders aan tafel zitten en hen allebei informatie verstrekken.

Intussen handhaaft Hillshire ook zijn eigen bod op Pinnacle Foods, dat vorige maand werd aangekondigd. Pinnacle is een veelzijdige voedingsproducent met toonaangevende Amerikaanse merken van onder meer gebakmengsels, visfilets, esdoornsiroop, diepvriesgroenten en dressings. Erg complementair dus met de worstjes en hammen van Hillshire.

13.39 uur: Uittredend minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte trekt opnieuw van leer tegen Electrabel. De energieleverancier zou proberen om eerder doorgevoerde prijsverlagingen voor elektriciteit teniet te doen. De 'easy-klanten' zouden een prijsverhoging van 10 tot 15 procent aangesmeerd krijgen. Vande Lanotte roept daarom consumenten op te blijven vergelijken.

13.10 uur: Bij Alitalia, de al jaren aanmodderende Italiaanse luchtvaartmaatschappij, zullen wellicht 2.400 tot 2.500 banen verdwijnen, verklaarde minister van Arbeid en Sociaal Beleid Giuliano Poletti dinsdag in Milaan. Nu werken bij Alitalia nog 14.000 mensen. De maatschappij onderhandelt momenteel met Etihad Airways over een instap in het kapitaal, gesprekken waar ook de Italiaanse overheid bij betrokken is. Etihad zou ruim 500 miljoen euro investeren in Alitalia in ruil voor een belang van 49 procent. Etihad heeft al belangen in twee andere Europese luchtvaartmaatschappijen, Air Berlin en Aer Lingus. Air France-KLM, dat een belang van 7 procent heeft in Alitalia, zakt 1,1 procent.

12.33 uur: De Europese beurzen kort na de middag:


11.47 uur: Sterkhouder van de Bel20 is vandaag GDF Suez, dat 1,8 procent wint tot 20,85 euro en daarmee op het hoogste peil in ruim twee jaar noteert. De Franse nutsgroep is weer helemaal in bij analisten en beleggers sinds topman Gérard Mestrallet eerder dit jaar een nieuw uitkeringsbeleid aankondigde. Meer leest u in de Brusselse beursspiegel.

11.40 uur: Bois Sauvage klimt bij een traditiegetrouw minieme handel van 100 stuks 1,2 procent naar 235,10 euro. Beleggersbrief De Belegger zoomt in zijn jongste editie in op de uitdovende holding en ziet 'meerdere speculatieve tintjes'. Zo zijn er de belangen in Recticel en Umicore, goed voor respectievelijk 13,2 en 13,8 procent van de portefeuille. ING wakkerde vorige week nog eens de speculatie op een Recticel-bod van het Ierse Kingspan aan. En volgens De Belegger is het niet uitgesloten dat Frère-holding GBL bereid is het belang in Umicore over te nemen. Zeker aangezien GBL de jongste tijd zijn 'kweekvijverinvestering' in de materialentechnologiegroep uitbreidde tot 7 procent.

De potentiële exits uit Umicore en Recticel zouden Bois Sauvage 130 miljoen kunnen opleveren, waarmee de holding mogelijk zichzelf van de beurs zou kunnen halen. De Belegger blijft alleszins bij het 'opbouwen'-advies voor Bois Sauvage, mede door de goede prestatie van Neuhaus. De chocoladefabrikant kende de jongste jaren een stevige groei en is goed voor liefst 44 procent van de portefeuille van de holding.

 

 

11.06 uur: De inflatie in de eurozone is in mei sterker vertraagd dan verwacht. Ze kwam uit op 0,5 procent waar economen op 0,6 procent hadden gerekend. In april stond de inflatie nog op 0,7 procent, ook al een laag cijfer want minder dan de helft van het streefdoel van de Europese Centrale Bank.

10.51 uur: Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, is de boete van 10 miljard dollar die BNP Paribas in de Verenigde Staten ‘onredelijk’. ‘Als er een fout is gebeurd, is het normaal dat er een sanctie volgt, maar de sanctie moet in verhouding zijn en redelijk. Deze cijfers zijn onredelijk’, zei Fabius op de tv-zender France 2. De voltallige Franse regering schaarde zich dinsdagmorgen achter die uitspraak.

Het persagentschap AFP tekende uit de monde van een niet nader genoemde Parijse analist op dat het eigenlijk gewoon een kwestie van tijd was vooraleer een regeringslid de Verenigde Staten officieel op de gevolgen zou wijzen van een sanctie tegen een Franse bank.

Overigens trok Christian Noyer, de gouverneur van de Banque de France, vorige week al naar New York om daar de zaak van BNP Paribas te gaan bepleiten. Het aandeel BNP Paribas, dat vorige week rake klappen kreeg toen de dreigende boete bekend raakte, noteert 0,1 procent hoger op een licht lagere Parijse markt (CAC40 -0,1%).

 

10.37 uur: Delta Lloyd wint 0,75 procent. Volgens Bloomberg is de Nederlandse verzekeraar van plan om eeuwigdurende achtergestelde euro-obligaties uit te geven. Delta Lloyd zou vijf banken onder de arm genomen hebben die vanaf 4 juni in Europa het product zullen aanprijzen bij beleggers.

Volgens Matthias De Wit van KBC Securities zou dergelijke uitgifte van pas komen om de solventie van de groep dit jaar op de beoogde 200 procent te krijgen. De analist denkt dat Delta Lloyd voor 300 tot 400 miljoen euro achtergestelde schulden zou kunnen uitgeven. Daarmee zou de solventieratio van de groep met 15 tot 20 procentpunt toenemen tot 205 à 210 procent. 

10.13 uur: De jeugdwerkloosheid in Italië heeft met 43,3 procent een nieuwe piek bereikt in april. De algemene werkloosheidsgraad bleef constant op 12,6 procent. 

Italy April Unemployment Rate Unchanged at 12.6% vs. est 12.8%, prev rev 12.6%; Q1 Unemployment 12.7%. Youth Unemployment 43.3%, prev 42.9%— lemasabachthani (@lemasabachthani) 3 Jun 2014

Italy youth unemployment pic.twitter.com/kPQN7aK1hx— cigolo (@cigolo) 3 Jun 2014

09.58 uur: In de Bel20 is Ackermans & van Haaren de grootste daler: het aandeel gaat 1,1 procent lager. Niets aan de hand, AvH noteert gewoon ex dividend. Dat dividend bedraagt 1,7 euro bruto. 

09.47 uur: Dit lichten we uit een rapport van Bank Degroof over Ter Beke: de start van de lasagneproductie in Polen loopt vertraging op. De eerste bakjes bereide pasta zullen pas in het vierde kwartaal uit de fabriek rollen.

The start-up of the lasagne production for Eastern-Europe in a JV with Stefano Tosseli in Opole-Poland (The Pasta Food Company), which originally was expected to be operational as of May-14 seems to be retarded. TERB expects first production runs in test in Sep-14 and production as of 4Q14. 

09.34 uur: Kinderopvang is een goede zaak - op voorwaarde dat ouders hun kinderen ook nog voldoende zien. Maar in Japan hoeft dat blijkbaar niet meer.

Demand for 24-hour child care is growing in Japan as working parents seek more flexibility on.wsj.com/1nJw4Xz... pic.twitter.com/Trcy1TIm5b— Wall Street JournalVerified account (@WSJ) 3 Jun 2014

09.28 uur: Om ons op te warmen voor het groot inflatierapport, alvast de Turkse inflatie.

Turkish inflation 9.7% vs 9.9% expected. By Erdogan's standards, that's virtually deflation.— Paweł Morski (@Pawelmorski) 3 Jun 2014

09.18 uur: Even een blik op de Brusselse beurs. De Bel20 verliest intussen 0,2 procent, waarbij vooral UCB (-1%) en AB InBev (-0,6%) druk zetten. Global Graphics (+5,1%) is de sterkste stijger op de brede markt.

09.06 uur: Pascale Weber van KBC Securities verwacht een gesmeerde overgang bij Delhaize België na de benoeming van Denis Knoops.

We welcome the appointment of Mr Knoops. The transition will be smooth. We are still awaiting news about the appointment of a CEO of Delhaize America.

09.03 uur: De Europese beurzen beginnen aarzelend aan de handelsdag. Niet verwonderlijk, aangezien iedereen wacht op het inflatiecijfer voor de eurozone (en op de ECB donderdag). De Euro Stoxx 50 noteert 0,01 procent hoger, de brede Stoxx Europe 600 zakt 0,07 procent.

08.59 uur: KBC Securities verlaagt zijn koersdoel voor Agfa van 2,25 tot 2,15 euro. Dat is een gevolg van een lagere verwachting voor de recurrente bedrijfswinst dit jaar, wat op zijn beurt te wijten is aan een update van het model na de zwakke eerstekwartaalcijfers. Het advies blijft 'afbouwen'. 

08.43 uur: De beurs van Tokio is 0,7 procent hoger gesloten. Dat winstpercentage tekende zowel de Nikkei als de Topix op. Een hoopgevend cijfer over de Amerikaanse industrie en een zwakkere yen zetten beleggers tot kopen aan.

08.27 uur: In Frankrijk zorgt de hertekening van de landkaart die president Hollande wil doorvoeren, voor veel beroering. Hij wil het aantal regio's verminderen van 22 tot 14 in naam van de modernisering, maar ook een beetje om te besparen natuurlijk. 

#Choucroutland RT ornikkar: #RéformeTerritoriale pic.twitter.com/JF3YzRBAIu— Bk (@bertrand_k) 3 Jun 2014

08.19 uur: Het overige bedrijfsnieuws is schaars. Solvay liet weten zijn nieuwe Onderzoeks- en Innovatiecentrum (O&I) te hebben geopend aan de Zuid-Koreaanse vrouwen(top)universiteit Ewha. Het is het vierde O&I-centrum van Solvay in Azië.

08.14 uur: Delhaize heeft er geen gras over laten groeien. Een week geleden raakte bekend dat Dirk Van den Berghe opstapt als topman van Delhaize België en Luxemburg. Nu is zijn opvolger bekend: Denis Knoops, een ancien van de Belgische retailer en sinds 2006 lid van het uitvoerend comité van Delhaize België. Knoops staat voor de zware opdracht het marktaandeel van Delhaize te beschermen en tegelijk de marges op te krikken. In de huidige prijzenoorlog wordt dat geen lachertje.  

08.07 uur: Goedemorgen allemaal. We vallen met de deur in huis. Alle ogen zijn vandaag gericht op het inflatiecijfer voor de eurozone in mei. Economen gaan ervan uit dat de inflatie 0,6 procent bedroeg. Het is de achtste maand op rij dat de inflatie onder 1 procent uitkomt. Het betekent meteen ook dat de heropleving van de inflatie in april (van 0,5 naar 0,7 procent) van heel korte duur was.

De ECB streeft naar een cijfer net onder 2 procent, zodat iedereen ervan overtuigd is dat ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag nieuwe maatregelen zal aankondigen.

‘De raad van bestuur voelt zich comfortabel met actie de volgende keer’, zei Draghi na de vergadering van begin mei. Een pakket maatregelen zou dus in de steigers staan. In de eerste plaats zal de ECB haar basisrente vermoedelijk verder verlagen. Economen verwachten dat de basisrente daalt van 0,25 procent tot een historisch dieptepunt van 0,10 procent.

Het ziet ernaar uit dat ook de depositorente omlaag gaat. Dat is de rente die banken krijgen wanneer ze geld deponeren bij de ECB. Economen zien de depositorente zakken van 0 tot -0,1 procent. Aangezien de depositorente negatief wordt, zullen de banken rente moeten betalen als ze geld parkeren bij de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud