1. Markten Live
 2. Live blog
live

Umicore duwt Bel20 stevig in het rood

Umicore stuurt een zware winstwaarschuwing uit en duwde met het grootste koersverlies sinds 1991 de Bel20 stevig in het rood. Op Wall Street, daarentegen, blijft de Dow Jones op kousenvoeten naar een eerste record sinds oktober sluipen.
 • Op de beleggersagenda woensdag

  Waar u morgen moet u naar uitkijken, leest u hier. Met de start van het 'couponnetjesseizoen' en updates van MDxHealth en Orange Belgium. 

 • Het overzicht van de beursdag op Wall Street ...

  ... leest u hier

 • WSJ: 'Grootste risico voor Umicore is overcapaciteit'

  Umicore  slaagt er niet in overeind te krabbelen. De materialengroep koerst na de winstwaarschuwing van deze ochtend nog altijd 16 procent lager op 36,52 euro. Ook 'Heard on the Street', de invloedrijke beurscolumn van The Wall Street Journal staat stil bij die boodschap. 

  De zakenkrant stipt aan dat een op dit ogenblik zwakke Chinese automarkt niet het enige probleem is. 'Umicore lijkt ook te lijden hebben onder minder verfijnde rivalen die er geen probleem mee hebben uit twijfelachtige bron kobalt te betrekken', stipt de column aan. 'Die strijd om marktaandeel kan wel eens een groter probleem zijn dan een paar tegenvallende kwartalen. De vraag naar batterijen zal herstellen (...) Het risico voor Umicore is dat overcapaciteit de winstmarge opeet in een keten die China als strategisch beschouwt'.

 • Wall Street start in 'neutraal', Twitter krijgt vleugels

  De openingsbel op Wall Street. De Dow Jones  noteert stabiel tot licht hoger op 26.524 punten. De handrem van dienst is Procter & Gamble , dat ondanks op het eerste zicht degelijke cijfers na de recente rally 2,7 procent inlevert. Dé ster van de dag is Twitter  : de socialemediagroep koerst na stevige cijfers 11 procent hoger naar 38,90 dollar. 

 • Netflix tankt 2 miljard bij

  Netflix  gaat via een uitgifte van obligaties in euro en dollar 2 miljard dollar bijtanken, laat de wereldmarktleider in comakijken in een mededeling weten. De reden is vrij eenvoudig: het jongste kwartaalrapport onderstreepte nog eens dat koken geld kost: series aan de lopende band produceren kost nú handenvol geld, de opbrengsten volgen - hopelijk - later. Het resultaat: een stevige cash drain

  In de Netflix-serie 'La Casa de Papel' zou het iets eenvoudiger gaan. Dan zouden de protagonisten voor een extra 2 miljard gewoon de persen wat langer laten draaien. 

  De populaire Spaanse Netflix-serie 'La Case de Papel'

 • Ruim vijfde meer winst voor Coca-Cola

  Coca-Cola heeft het eerste kwartaal besloten met een nettowinst van 1,68 miljard dollar. Dat is 22,7 procent meer dan een jaar eerder. De Amerikaanse frisdrankenreus haalde voordeel van zijn diversificatie naar warme dranken en verhoogde ook de prijzen met gemiddeld 4 à 6 procent om de impact van de sterke dollar te beperken. De operationele winstmarge verbeterde van 23,7 tot 29,1 procent.

  De aangepaste winst per aandeel bedraagt 48 dollarcent en dat is een tikkeltje meer dan verwacht (46 cent).

  Coca-Cola bevestigt de jaarprognose: een omzetgroei van 4 procent bij identieke bedrijfsgrootte en constante wisselkoersen en een aangepaste wist per aandeel die 1 procent hoger of lager zal uitkomen dan in 2018 (2,08 dollar).

 • Harley-Davidson klopt verwachtingen

  De Amerikaanse motobouwer Harley-Davidson heeft in het eerste kwartaal de winst zien dalen tot 80 cent per aandeel. Zonder kosten voor herstructureringen en voor Europese importheffingen kwam de winst uit op 98 dollarcent per aandeel. Dat is meer dan de 85 cent waar analisten volgens Bloomberg van uitgingen.

  Als vergelding voor de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium trok de Europese Unie de douanetarieven op moto’s van het iconische Amerikaanse merk op van 6 tot 31 procent. Harley-Davidson besloot daarom een deel van de productie in de VS naar elders te verhuizen, tot grote woede van president Trump. De Europese invoertarieven zullen het bedrijf dit jaar tussen 100 en 120 miljoen dollar kosten, klonk het in januari.

 • Twitter's mDAU maakt indruk

  Twitter  gaat voorbeurs 8 procent hoger. Omzet en winst komen in het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht. De omzet steeg met 18 procent tot 787 miljoen dollar, met dank aan advertenties. De winst kwam uit op 191 miljoen dollar, of 25 cent per aandeel. Zonder een belastingmeevaller, lag de winst op 9 cent per aandeel. 

  Wat analisten mogelijk het meest heeft verrast, is de groei in het aantal gebruikers. De zogeheten DAU - daily active users - steeg met 12 procent tot 134 miljoen in het eerste kwartaal. Belangrijk daarbij is dat Twitter voortaan enkel nog gebruikers meetelt die dagelijks zijn blootgesteld aan reclame. Dat heet dan de monetizable DAU, kortweg mDAU.

  De voorbije maanden heeft Twitter duizenden spam of verdachte accounts verwijderd, om de kwaliteit van het platform te verbeteren. 

 • CEO Talks met Johan Thijs van KBC

  CEO Talks kent donderdag zijn tiende aflevering. Deze keer kunnen de Tijd-lezers vanaf 12 uur chatten met Johan Thijs van KBC. Vragen stellen kan nu al. 

 • Chombar: 'Heb de indruk dat het dal bereikt is'

  Op de algemene vergadering in het Sheraton-hotel aan de luchthaven van Zaventem gaf Melexis-CEO Françoise Chombar tekst en uitleg over de handelsupdate die de chipproducent voorbeurs gaf. Het kwam daarin op de proppen met prognoses voor het tweede kwartaal die onder de verwachtingen van analisten lagen. 

  Toch toonde Chombar zich optimistisch. Ze gaf op heldere wijze toelichting bij het 'zweepeffect' dat zich nu voordoet in de hele toeleveringsketen van de automobielsector, als gevolg van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. 

  'Een garagist merkt het meteen als er economische onzekerheid is, wij merken dat pas na enkele maanden', legde Chombar uit. 'Maar hoe verder je verwijderd bent van de eindklant, hoe harder je ook getroffen kan worden.'

  Hoe verder verwijderd van de eindklant, hoe harder je getroffen kan worden.
  Françoise Chombar
  CEO Melexis

  Dat 'zweepeffect' in de logistieke keten treft Melexis nu. De lager dan verwachte omzetprognoses schrijft Chombar dan ook niet toe aan business die verloren gaat, wel aan die uitlopers van de economische onzekerheid. Tegelijk ziet ze beterschap: 'Ik heb de indruk dat het dal bereikt is. We zagen al een lichte verbetering in het lopende kwartaal.' 

  De vragen uit het publiek gingen vooral over de markten waarin Melexis actief is. Een aandeelhouder merkte op dat België niet opduikt in de lijst van belangrijkste Europese markten, ondanks de aanwezigheid van Audi in Vorst en Volvo in Gent. 

  Chombar merkte vervolgens op dat Melexis nooit direct levert aan autoproducenten, met uitzondering van de elektrische wagenfabrikant Tesla. 'Audi Vorst en Volvo Gent zijn assemblagefabrieken, die hun onderdelen halen bij spelers zoals Continental of Bosch.' Duitsland is daarom hét autoland bij uitstek. 

  Opmerkelijk detail: ongeveer de helft van de 25 aanwezigen was naar de algemene vergadering afgezakt met de trein. Voorzitter Roland Duchâtelet en CEO Françoise Chombar incluis. Het luchthavenhotel van Sheraton is erg gemakkelijk bereikbaar met de trein. De belangrijke toeleverancier voor de automobielsector is zich duidelijk bewust van de veranderende mobiliteitsgewoonten. 

 • Geplande staking pilotenvakbond nekt Air France-KLM

  In Parijs zakt Air France-KLM meer dan 5 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft net als sectorgenoten last van de stijgende olieprijs, maar er is nog een bijkomende oorzaak. De pilotenvakbond SNPL dreigt er volgens de krant La Tribune mee in mei bijna een volledige week te staken – van maandag 6 tot en met zaterdag 11 mei. Niet alleen Air France-KLM zou daardoor getroffen worden, maar ook alle andere Franse luchtvaartmaatschappijen.

  De pilotenvakbond vraagt dit keer geen betere werkomstandigheden of hogere lonen, maar vreest dat de piloten niet langer apart zullen vertegenwoordigd worden binnen de luchtvaartsector in het kader van een nieuwe wet – de LOM of ‘loi sur les mobilités’ – waarover het Franse parlement zich in mei moet buiten. Als de piloten geen aparte vertegenwoordiging meer krijgen, zou de luchtvaartsector voortaan onderhandelen over pilotenspecifieke kwesties, en in die sector zijn de vakbonden van het grondpersoneel in de meerderheid.

  Een andere vrees van de SNPL is dat de pensioenkas van het vliegend personeel, de CRPN, zal worden afgeschaft in het kader van de aankomende pensioenhervorming.

 • Sofina zit onrechtstreeks in Uber

  Sofina gaat tegendraads 0,6 procent hoger. Afgelopen weekend verscheen in De Tijd een interview met CEO Harold Boël. Hij gaf aan dat de holding in Uber heeft geïnvesteerd via de het fonds Sequoia. Uber trekt in mei naar de beurs. 

  Lees hier het interview. 

 • Degroof Petercam gaat koersdoel Melexis herbekijken

  Analist Michael Roeg van Degroof Petercam behoudt zijn koopadvies voor Melexis , maar wacht op de conference call om zijn koersdoel van 78 euro aan te passen. De eerstekwartaalcijfers waren lichtjes beter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn zwakker dan verwacht. Bovendien werd de prognose voor de brutowinstmarge herzien tot 41-43 procent, terwijl de consensusverwachting tot dusver op 43,1 procent lag.

  Melexis is uitstekend geplaatst om voordeel te halen uit het groeiend aantal chips in auto's. De evolutie naar elektrisch en autonoom rijden, en de trend naar meer comfort en functionaliteiten leverde het bedrijf doorgaans een sterke organische groei op, wat zich vertaalde in gezonde operationele bedrijfswinsten en hoge rendementen. De marktomstandigheden zijn recent echter verzwakt door economische onzekerheid en voorraadcorrecties.

  Zoals wel vaker in de halfgeleidersector is de visibiliteit op de timing van het herstel laag. De impact van de voorraadcorrecties zou echter moeten afnemen, terwijl de groeimotoren intact blijven. Roeg beschouwt de huidige zwakte van omzet en winst dan ook als een tijdelijk fenomeen. Hij heeft een herstel naar nieuwe piekwinsten ingecalculeerd tegen 2021. Zijn koersdoel van 78 euro is daarop gebaseerd. Of dat zo blijft, zal afhangen van de update van zijn cijfermodel.

 • Umicore incasseert grootste klap in decennia

  Het belooft - in negatieve zin - een historische dag te worden voor Umicore. De koersval  van op dit ogenblik 16 procent is de grootste klap sinds minstens 1991. De vorige 'recordhouder' was 20 november 2008.

  Toen tuimelde het aandeel in volle post-Lehman economische meltdown 14,5 procent naar ... 5,14 euro. Een beurskoers die meteen ook illustreert wat voor een verschroeiende rit Umicore er over het voorbije decennium heeft op zitten. 

 • Degroof Petercam laat koersdoel Umicore zakken

  Na de dubbele winstwaarschuwing van Umicore verlaagt Nathalie Debruyne van Degroof Petercam haar koersdoel van 50 tot 43 euro. Haar koopadvies behoudt ze.

  Volgens de analiste blijft het langetermijnverhaal van Umicore sterk, maar toont deze aankondiging duidelijk aan dat Umicore niet immuun is voor de huidige Chinese situatie, die ook een impact heeft op de vraag naar elektrische voertuigen. 'Dit betekent dat 2019 duidelijk een overgangsjaar wordt en dat de huidige negatieve marktomstandigheden Umicores groei in kathodematerialen met meer dan een jaar zullen vertragen.'

  Debruyne verwacht dat de consensusverwachting voor de bedrijfswinst met meer dan 10 procent zal dalen voor 2019 en met circa 5 procent voor 2020. Zelf rekent ze nu op een ebit van respectievelijk 492 en 646 miljoen euro tegen voorheen 548 en 721,5 miljoen euro. De verlagingen zijn volledig ingegeven door lagere ramingen voor de divisie Energy & Surface Technologies, waaronder de batterijmaterialen vallen.

 • Thomas Cook vliegt omhoog

  Thomas Cook stijgt met meer dan 17 procent door berichten van Sky News dat het bedrijf mogelijk geheel of gedeeltelijk over zal worden genomen. 

  Er zouden meerdere geïnteresseerden zijn in de touroperatorsectie van het bedrijf of de gehele groep. Een mogelijk geïnteresseerde koper is het Chinese Fosun. Dit is tevens de partner van Thomas Cook in een gezamenlijke joint-venture. Sky zegt dat Fosun interesse vooral heeft in de touroperator van het bedrijf.

  Fosun zelf wilde niet reageren op het bericht en ook Thomas Cook wil niets zeggen over het bericht.

 • Casino verkoopt vastgoed

  De Franse winkelketen Casino verkoopt voor 470 miljoen euro vastgoed aan Apollo Global Management. Het gaat om 12 Casino-hypermarkten en 20 Casino-supermarkten.

  Met de deal wil Casino de schuldpositie verlichten. Casino breidt ook de samenwerking met Amazon uit. Er komen 1.000 Amazon-lockers in de winkels van Casino en er komen meer Casino-producten op de website van Amazon.

  Het aandeel Casino reageert vrij onbewogen.

 • Brussel draagt rode lantaarn in Europa door Umicore

  De zware koersval van Umicore zorgt ervoor dat de Bel20 het zwakke broertje is onder de Europese indexen. De Bel20 zakt 1,3 procent tegen een gemiddeld verlies van 0,15 procent in Europa.

  Ook andere componenten van Bel20 zetten druk, vooral de zwaargewichten ING (-0,2%), KBC (-0,4%) en AB InBev (-0,6%).

 • KBCS verlaagt advies en koersdoel Umicore

  KBC Securities knipt in zijn advies voor Umicore na de winstwaarschuwing. Zijn advies zakt van ‘kopen’ tot ‘bijkopen’. Ook zijn koersdoel gaat omlaag, van 50 tot 45 euro.

  Analist Wim Hoste wijst er op dat Umicore bij de publicatie van de jaarresultaten in februari geen precieze guidance gaf voor de recurrente bedrijfswinst (rebit). De groep zei wel te verwachten dat de omzetgroei zou gehinderd worden door lagere vraag in de autosector en de consumentenelektronica, en dat de winst zou te lijden hebben onder hogere afboekingen en kosten voor onderzoek en ontwikkeling, en door kosten voor de nieuwe fabrieken in Polen en China.

  Het midden van de huidige verwachtingsvork voor de rebit voor 2019, met name 500 miljoen euro, ligt echter 10 procent lager dan de consensusverwachting, die op 557 miljoen euro stond.

  Voor 2020 ging Umicore aanvankelijk uit van een rebit die 35 tot 45 procent boven de oorspronkelijke doelstelling van 500 miljoen euro zou uitkomen, dus tussen 675 en 725 miljoen euro. Hoewel de groep nog steeds significante omzet- en winstgroei verwacht, zal dit nu toch lager zijn dan eerder aangegeven.

  ‘Duidelijk ontgoochelend nieuws, ook al is een deel van de ontgoocheling te wijten aan timingkwesties’, zegt Hoste, die zijn winstverwachtingen heeft aangepast aan de lagere guidance.

 • Kepler over Melexis: 'Weinig elementen om koersrally te ondersteunen'

  Kepler Cheuvreux ziet in de update van Melexis  weinige positieve factoren. Het beurshuis somt op: 'Melexis blijft voor heel 2019 een lagere omzet voorspellen en de prognose voor de brutomarge zakt van 43 procent naar 41 à 43 procent. Wij denken bijgevolg dat de analistenconsensus voor 2019 met 4 à 8 procent zal moeten dalen. Deze resultaten bieden weinig houvast voor de recente rally van de beurskoers.'

  Kepler handhaaft het 'afbouwen'-advies voor Melexis. Het aandeel van de specialist in autochips zakt in de vroege handel 5 procent naar 65,35 euro.

 • Ook X-Fab onderuit

  De voorzichtige omzetprognose van Melexis haalt ook X-Fab  op de beurs van Parijs onderuit. Melexis, een chipontwerper, is de grootste klant van X-Fab, een producent van chips. 

 • Umicore zakt ruim 14 procent bij opening

  Na 8 minuten is er een koers gevormd voor Umicore . Na de zware winstwaarschuwing verliest het aandeel meer dan 14 procent. Umicore stuurde een winstwaarschuwing voor 2019 en 2020 uit. De batterijmaterialenactiviteit, de voornaamste groeimotor van de groep, loopt 12 tot 18 maanden vertraging op.

 • Melexis en Ahold Delhaize openen duidelijk lager

  De Europese beurzen gaan licht lager van start. De Euro Stoxx 50 zakt 0,1 procent bij opening. Voor de Bel20 is nog geen stand gevormd; het is wachten op een koers voor Umicore. Melexis zakt 5 procent, Ahold Delhaize 3,9 procent.

 • Coeure ziet niets in verzachting renteleed voor banken

  ECB-bestuurder Benoit Coeure ziet niets in het verzachten van het renteleed voor banken. Daarnaast hint hij erop dat de voorwaarden voor de nieuwe ronde langlopende leningen aan banken (TLTRO's) slechter zullen zijn dan in de vorige ronde.

  Over de negatieve rentes zei ECB-voorzitter Mario Draghi eerder dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou gaan bekijken of de negatieve depositorente problemen heeft veroorzaakt bij banken. De ECB zou het beleid bijsturen, wanneer dat nodig zou zijn. 

  Maar het onderzoek lijkt een beetje een verplichting, want Draghi heeft zelf al aangegeven dat hij zelf zijn vraagtekens zet bij de beschuldigende vinger van banken. 'De marges van Europese banken zijn hoger dan van banken in het VK. Daar hebben ze geen negatieve rentes.'

 • Licht hogere beursopening op komst

  De Europese beurzen zullen licht hoger openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent hoger.

 • Ahold Delhaize verwacht iets lagere winstmarge in 2019

  Ahold Delhaize waarschuwt dat de onderliggende operationele winstmarge in 2019 licht lager zal zijn dan in 2018 (4,1%). De oorzaak zijn de stakingen bij Stop & Shop. De onderliggende bedrijfswinst van die keten zal hierdoor 90 tot 110 miljoen dollar lager uitkomen. De stakingen bij de Amerikaanse keten zijn sinds gisteren voorbij nadat het bedrijf een akkoord bereikte met vijf lokale vakbonden. De staking duurde 11 dagen en legde 246 van de 415 winkels lam.

  De Nederlands-Belgische retailer stelt zijn prognose voor de winstgroei in 2019 licht bij. Tot dusver rekende Ahold Delhaize op hoge eencijferige groei van de onderliggende winst per aandeel (7 à 9 procent). Nu zal het maar een lage eencijferige groei zijn (1 à 3 procent).

  De resultaten van het eerste kwartaal zijn niet getroffen en in lijn met de verwachtingen, zegt Ahold Delhaize nog. De kwartaalcijfers worden op 8 mei vrijgegeven. Dan zal de groep meer details vrijgegeven over de impact van de stakingen bij Stop & Shop.

  Er is geen impact op de vrije kasstroom, die naar verwachting over heel 2019 rond 1,8 miljard euro zal uitkomen.

 • Binckbank ziet winst halveren

  Binckbank ziet zijn winst fors dalen in het eerste kwartaal van 2019. De broker zag de nettowinst halveren van 8,5 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018 naar 3,5 miljoen. Hierdoor daalde ook de nettowinst per aandeel van 0,13 naar 0,05 euro.

  De onderliggende oorzaak van de dalende winst is het aantal transacties. Die daalden van 2,68 miljoen naar 2,59 miljoen. Ook de totale inkomsten daalden met 17 procent stevig.

  Het vermogen dat Binck van klanten onder beheer had steeg wel. Het beheerde vermogen ging omhoog met met 69 miljoen euro tot 959 miljoen. 

  Verder meldt het bedrijf dat het proces van het aanbevolen openbaar bod van Saxo Bank (6,35 euro) volgens verwachting verloopt.

 • Greenyard versterkt samenwerking met Carrefour België

  Greenyard heeft een principeakkoord gesloten met Carrefour België voor de levering van fruit en groenten het jaar rond. Hierdoor zal het volume verse groenten en fruit dat Greenyard Fresh Belgium levert aan Carrefour België aanzienlijk toenemen.

  Volgens Greenyard schept 'dit versterkt strategisch partnermodel' nieuwe mogelijkheden op het vlak van sourcing, supply chain management en kwaliteitsgarantie. Bovendien wordt een optimale logistiek en transport van Greenyard naar de platforms en winkels van Carrefour in België verzekerd.

 • Lancering vouwtelefoon uitgesteld

  Een pr-nachtmerrie voor het telefoon- en chipmaker Samsung: de lancering van de Galaxy Fold is uitgesteld. De snobtelefoon die bijna 2.000 dollar gaat kosten heeft technische problemen. Verschillende recensenten die en testexemplaar opgestuurd hadden gekregen, meldden problemen.

  Waarschijnlijk werd een deel van de problemen veroorzaakt door een verkeerde handeling van de testers. Zo haalden een aantal recensenten de folie van de vouwtelefoon, zoals dat bij normale smartphones wordt gedaan. Maar bij de Galaxy Fold is deze folie een essentiële beschermlaag die je er niet vanaf mag halen.

  Samsung wil nu duidelijker communiceren naar klanten dat de folie niet verwijderd mag worden.

  Beleggers lijken niet bang te zijn voor zware imagoschade, want het aandeel leverde maar 0,3 procent in.

 • Umicore geeft winstwaarschuwing

  Umicore verrast voorbeurs met een winstwaarschuwing. Het probleem zit bij de divisie 'Energy & Surface Technologies'. 'We lopen een vertraging op van 12 tot 18 maanden in de verkopen van kathodematerialen', klinkt het. 

  Voor 2019 mikt Umicore op een recurrente ebit tussen 475 en 525 miljoen euro. Bij de publicatie van de jaarresultaten ging de materiaaltechnologiegroep nog uit van een matige groei van de rebit. In 2018 realiseerde Umicore een rebit van 514 miljoen euro. 

  Ook de doelstelling voor 2020 gaat naar beneden. 'We verwachten in 2020 een significante toename van inkomsten en winst, alhoewel die onder de eerder aangegeven indicatie zal liggen', klinkt het. Umicore mikte op een ebit voor 2020 tussen 675 en 725 miljoen euro.

 • Mysterieuze partner Kingspan in bod op Recticel bekend

  Kingspan lanceerde vorige week onverwacht een overnamebod op de divisies Isolatie en Soepelschuim van Recticel . De Ierse groep gaf in het persbericht aan dat het de bedoeling was om de tak Soepelschuim onmiddellijk door te verkopen aan een derde partij. Wie dat was bleef dagenlang onduidelijk.

  Maandag raakte bekend dat het om de Oostenrijkse groep Greiner gaat. Greiner is geen onbekende voor Recticel: het familiebedrijf is een jointventurepartner in Eurofoam, een onderdeel van de soepelschuimtak.

 • Olieprijs loopt verder op

  Ook deze ochtend loopt de olieprijs weer verder op. Een vat Brent olie kost op dit moment 74,33 dollar per vat. De olieprijs werd gisteren weer aangezwengeld door de beslissing van de Trump-regering om het exportverbod voor Iraanse olie uit te breiden.

  Acht grote olieklanten van Iran - waaronder China, India, Japan en Zuid-Korea - kregen eerder een vrijstelling en mochten nog zes maanden lang een beperkte hoeveelheid Iraanse olie invoeren. Maar deze vrijstelling wordt nu dus niet verlengd, waardoor het aanbod uit Iran verder zal slinken.

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, suggereerde zondag dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) beloofd hebben de terugval in Iraanse olie op te vangen.

  Dit is het zoveelste slechte nieuws over het wereldwijde olie-aanbod. Eerder stegen de olieprijzen door de productie knip van het oliekartel OPEC en de interne chaos in de OPEC-landen Venezuela en Libië.

 • Kwartaalprognose Melexis onder de verwachting

  De toeleverancier aan de autosector Melexis  zag de omzet in het eerste kwartaal met 18 procent dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het brutoresultaat kwam uit op 46,8 miljoen euro, een daling met ruim een kwart. De nettowinst bedroeg 13,9 miljoen euro, of 0,35 euro per aandeel, 52 procent minder dan een jaar geleden. 

  De prognoses voor het tweede kwartaal liggen onder de verwachtingen.van analisten. Melexis ziet een omzet tussen 117 en 123 miljoen euro, met een brutomarge rond 41 procent en een bedrijfsmarge rond 14 procent. Ter vergelijking: de consensusverwachting van analisten lag op respectievelijk 125 miljoen euro, 42 procent en 16 procent. 

  Conclusie: net als bij Infineon eerder, rekent Melexis niet op een vlot herstel in de autosector. 

  Op basis van ons huidig orderboek verwachten we een kleine sequentiële stijging van de omzet en de winstmarge in het tweede kwartaal. Onze verwachting voor de omzet en brutomarge voor het volledige jaar weerspiegelt de onzekerheid over de timing van een verbetering in de tweede jaarhelft.
  Françoise Chombar
  CEO Melexis

 • Biocartis sluit wereldwijde samenwerking met Covance

  Biocartis , de Mechelse specialist in moleculaire diagnostiek, sluit een wereldwijde strategische overeenkomst met Covance, de afdeling van LabCorp die actief is in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het is daarbij de bedoeling het zaklabo Idylla en het bestaand menu met oncologietesten aan te bieden aan de klanten van Covance.

  Diverse vestigingen van Covance in de VS en China maken al gebruik van Idylla om oncologiestudies te ondersteunen. Dit zal nu worden uitgebreid tot Covance-vestigingen in de hele wereld.

  Het Idylla-platform en de oncologietesten kunnen erg nuttig zijn om snel gepersonaliseerde nieuwe kankerbehandelingen te ontwikkelen en te testen.

  Covance is in de farmawereld een naam als een klok. Het bedrijf was betrokken bij de ontwikkeling van alle geneesmiddelen uit de top 50 (op basis van verkoopsinkomsten) die momenteel op de markt zijn. Het bedrijf beschikt over het grootste centrale laboratoriumnetwerk dat de biofarmasector bedient.

  'We zijn trots om vandaag het partnership met Covance aan te kondigen, wat opnieuw een belangrijke stap is in het uitbouwen van een ecosystem rond Idylla(TM), deze keer door het inzetten van onze Idylla(TM) technologie in één van de grootste laboratorianetwerken die vandaag door de farmaceutische industrie gebruikt wordt om geneesmiddelen te ontwikkelen. We geloven dat de volledig geautomatiseerde en gestandaardiseerde workflow van ons Idylla(TM) platform hier een significante waarde kan hebben, die potentieel ook de weg vrijmaakt voor nieuwe partnerships met farmaceutische bedrijven die oncologiebehandelingen ontwikkelen', zegt Herman Verreslt, CEO van Biocartis, in een persbericht.

 • Zwitserse frank beleeft zwakste maand sinds 2017

  De Zwitserse frank lijkt de maand april slecht af te sluiten. Tegenover de euro is de munt meer dan 2 procent gezakt. Dit is een afwaardering die we sinds juli 2017 niet meer gezien hebben. Steeds meer analisten beginnen te twijfelen aan de Franc. Normaliter is het een veilige haven in tijden van onzekerheid, maar ondanks de internationale groeivertraging en de handelsoorlog lijkt er weinig vraag te zijn naar de munt. 

  Analisten draaien daarmee hun kijk op de Zwitserse munt, zeker nu de volatiliteit op de markten ingestort is.

  De centrale bank van Zwitserland zal in ieder geval iets rustiger kunnen slapen, want een zwakkere frank betekent over het algemeen een hogere inflatie. En die kan het land goed gebruiken. De inflatie in het land is minder dan 1 procent, terwijl de monetaire autoriteit een inflatiedoelstelling heeft van 2 procent.

 • Gemengde beurzen in Azië

  Goedemorgen! De Europese beurzen hebben een lang paasweekend achter de rug – er was geen handel op Goede Vrijdag en paasmaandag – maar gisteren was er wel weer handel in New York. Daar eindigden de beurzen verdeeld maar weinig veranderd. Beleggers wachtten op een golf van nieuwe bedrijfsresultaten.

  Dezelfde trend zien we vanmorgen in Azië, al zijn de bewegingen er iets groter. Terwijl Tokio, Hongkong en Seoel bijna stabiel blijven, gaat Sydney (+0,8%) mooi hoger en zakt Shanghai (-0,35%).

  De winst in Australië is te danken aan de energieproducenten. De olieprijs schoot maandag 2,9 procent hoger nadat de Verenigde Staten aankondigden dat de vrijstellingen op de import van Iraanse olie voor acht grote klanten voorbij zijn. Vandaag gaat de prijs van een vat Brent-olie nog eens 0,3 procent hoger tot 74,29 dollar.

  De olieprijs veert op door de strengere Amerikaanse sancties tegen Iran. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud